» »

Izklop števca za elektriko

Izklop števca za elektriko

1
2
»

Daniel ::

joez7 je izjavil:

Sam za info, elektro je na našem koncu preverjal stanje - mesto vgradnje števca. Vsem ki števca nimajo zunaj je podal zahtevo za prestavilo števca ven (3m rok-pisno).
Trenutno dopuščajo, da je omarica z glavnimi varovalkami in števcem na fasadi objekta.
Priporočajo pa samostojen stebriček.
Sem malo pogledal pri sosedih, ki so to že izvedli - vsi ki so zadnje leto prestavljali, so dali na stebriček.
Če se bo lotil predelave, svetujem podrazdelilce v vsaki etaži - tudi v kleti.
Se splača vredu narest - el. instalacija je za 30 do 50let (med predelavami)
Vsekakor si vzami čas. Po novem so na razpolago tudi 13A avtomatske varovalke B in C. So korak naprej v selektivnosti. Po mojih izkušnjah, so najbolj uporabne B6, C6, B10, C10. Skoraj ni potrebe po večjih vrednostih v hišnem podrazdelilcu.

starfotr je izjavil:

S taljivimi varovalkami lahko zagotoviš tripolni izklop. Samo moraš imeti ustrezno ohišje varovalk.

https://marchiol.si/izdelki/izdelek/nos...

https://www.trendlight.si/varovalcna-po...

Tole omogoča tropolni izklop - odklop - ločitev.
NE OMOGOČA pa tropolnega izklopa ob pregoretju ene faze. Avtomatska varovalka (3p) pa ob preobremenitvi v 1f izklopi 3f.

Tole lahko gre čez zgolj, če elektro sam plača vse stroške lastnih idej.

starfotr ::

Daniel je izjavil:

Meni avtomatski instalacijski odklopnik od ETI ni odklopil, ko so miši pregrizle priključne žičke do GU10 podnožij, ki niso ravno sila debele. 10A avtomatska varovalka je ostala malenkost više od polovice, je pa pregorela 25A glavna pancerka. Toliko o avtomatskih instalacijskih odklopnikih. Instalacija stara 12 let.

Karakteristika taljive varovalke in instalacijskega odklopnika je malenkost drugačna. In pri kratkem stiku je taljiva lahko hitrejša v določenih okoliščinah.

bm1973 ::

Elektro Ljubljana je tudi meni zatežil za samostojno omarico, so sem urejal elektriko.

Ko sem jih vprašal, če jo dobim, so mi rekli, da jo moram sam kupit in narediti, ter njim dati v last. Plus vsa gradbena dela in celo kabel od omarice do bajte...

Sem dal lepo na fasado, in dokler bom živ, to ne gre v samostojno omarico.

Elektro Gorenjska tudi priporoča samostojno omarico, ampak financirajo vse oni.

LordTado ::

Daniel je izjavil:

starfotr je izjavil:

Talilne varovalke so čisto spodobna zadeva. Dobro bi bilo imeti ustrezno ozemljitev in RCD. Ampak, če enkrat urejaš razdelilec, potem je fino da kar vse skupaj zamenjaš. In malo preveč si poslušal neke brihtne glave o tem, da so avtomatski inštalacijski odklopniki nezanesljivi. Povsem dobro delujejo že vrsto let.

Če imaš pa slučajno ZNS, potem pa OBVEZNO to menjaj in investiraj, saj je to potencialno smrtno nevarna naprava!

Meni avtomatski instalacijski odklopnik od ETI ni odklopil, ko so miši pregrizle priključne žičke do GU10 podnožij, ki niso ravno sila debele. 10A avtomatska varovalka je ostala malenkost više od polovice, je pa pregorela 25A glavna pancerka. Toliko o avtomatskih instalacijskih odklopnikih. Instalacija stara 12 let.

Meni so štromari z kilometrino govorili da so talilne sigurne avtomatske pa ne.
Da so skurjene kable imeli samo pri avtomatskih,pri talilnih pa samo tam kje se je drot vtikal not se pravi mimo varovalke kar pa je problem uporabnika ne varovalke...

joez7 ::

Popolne sigurnosti ni. Je pa zaželjena kombinacija obojega. Pa ne pozabit prenapetostnih odvodnikov v zunanji omarici.
V zunanjem lepo GL varovalke, v notranjem pa ustrezne avtomatske - selektivnost.
Je pa zgleda res odvisno na katerm koncu si doma, vse pa je za tvoje dobro.
To iz fasad na stebriček, je postalo aktualno z izolacijskimi fasadami.
Najraje majo stebriček nekje za robom parcele vsaj 0.5m umakjen od ceste - se da prav lepo skrit za živo mejo. Pa obvezno cev od stebrička do objekta.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

fikus_ ::

Od števca do objekta/razdelilne omarice je kabel last in odgovornost lastnika objekta. Če je iz ene v drugo omarico na fasadi, je lahko 1m, ali pa če je stebriček na robu parcele, je pa to lahko hitro 50m.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

joez7 ::

Blagor tebi za veliko parcelo, moja tud po diagonali nima tolk. :)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

mirator ::

Ne vem no. Nekateri se tule junačite, da daste vetra nekemu elektrodistributerju. V praksi je pa tako, da dokler števca, ki ga imaš v hiši, ne prestavljaš, ne boš dobil nobene zahteve o prestavitvi. Takoj, ko pa posegaš v števec (ga je teba začasno odklopiti) pa boš dobil zahtevo o prestavitvi, sicer te ne bodo priključili nazaj na omrežje (pa lepo prosim, pustimo zagotovila raznih rajoncev, ki mogoče naredijo tudi kaj mimo pravil svoje firme). Ob prestavitvi števca pa so njihove zahteve, da je nova lokacija prosto dostopna 24/365 (366). Lahko je ta lokacija na fasadi ali v obzidju ali kot prostostoječa omarica, kjer koli na robu parcele.

floyd1 ::

Ob prestavitvi števca pa so njihove zahteve, da je nova lokacija prosto dostopna 24/365 (366). Lahko je ta lokacija na fasadi ali v obzidju ali kot prostostoječa omarica, kjer koli na robu parcele.

Točno tako. Mi smo l. 2014 potegnili štrom do bajte po zemlji, prej so bili ti kabli še po zraku. Druge opcije kot omarica na ograji ni bilo. Še za to so najprej hoteli (eno hudo splošno) služnost 8-O, a smo potem nekako skupaj prišli do zaključka, da je to res nepotrebno. Omarica je zdaj dostopna z "javne" ceste pred hišo.

mirator ::

@LordTado
Meni so štromari z kilometrino govorili da so talilne sigurne avtomatske pa ne.

Mi ni sprejelo naslednje popravek oz dopolnitev predhodnega posta.
Tudi jaz imam kilometrino, zato ostajam pri svoji izjavi. Nič nimam proti, če ostaneš pri taljivih varovalkah, ti pa vseeno predlagam, če že želiš razdelilnik novelirati, da potem namesto inštalacijskih odklopnikov, vgradiš podnožja za D01 varovalke (kot ti je link priložil @starfoter). Boš imel lepši izgled, pa še manj prostora ti jemljejo, kot obstoječa TZ.

starfotr ::

mirator je izjavil:

Ne vem no. Nekateri se tule junačite, da daste vetra nekemu elektrodistributerju. V praksi je pa tako, da dokler števca, ki ga imaš v hiši, ne prestavljaš, ne boš dobil nobene zahteve o prestavitvi. Takoj, ko pa posegaš v števec (ga je teba začasno odklopiti) pa boš dobil zahtevo o prestavitvi, sicer te ne bodo priključili nazaj na omrežje (pa lepo prosim, pustimo zagotovila raznih rajoncev, ki mogoče naredijo tudi kaj mimo pravil svoje firme). Ob prestavitvi števca pa so njihove zahteve, da je nova lokacija prosto dostopna 24/365 (366). Lahko je ta lokacija na fasadi ali v obzidju ali kot prostostoječa omarica, kjer koli na robu parcele.

Ali tudi za take zadeve težijo sedaj?

Jaz imam izkušnje samo v primerih, da je bilo potrebno novo soglasje. Takrat so dali novo soglasje samo, če so števec prestavili zunaj objekta.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
23711023 (3931) starfotr
»

Fid stikalo

147879 (811) int47
»

Glavne varovalke in odklopnik

213929 (3202) Baja
»

Dolocanje faz v vticnicah (strani: 1 2 )

5320115 (11782) javr
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

3210188 (9210) anzy4

Več podobnih tem