» »

Kater način ogrevanja izbrati (novogradnja s "slabo" elektriko))

Kater način ogrevanja izbrati (novogradnja s "slabo" elektriko))

«
1
2 3

Kekokekič ::

Malo bi odprl debato okrog načinov ogrevanja. Imam malo nenavaden primer...

Gre za novogradnjo katero bi rad ogreval + potencialno en del starejšega obstoječega objekta (Ubistvu gre za neke vrste prizidek,ki bo služil kot hiša. V obstoječem objektu bo kurilnica, garaža in nekaj prostorov za shranjevanje, itd). Ampak recimo zaenkrat, da govorimo samo o ogrevanju nove hiše s kvadraturo cca 140m2.

Najraje bi imel toplotno črpalko, vendar sem na območju z zelo velikim nihanjem napetosti. Na splošno napajanje tam ni ravno najboljše, kakor sem izvedel od sosedov in tudi od elektra. Tudi števec imam ubistvu pri sosedu in od tam kabel naprej do hiše, ker drugače ni šlo (spet info od elektra). Zaradi tega nisem prepričan kako (če sploh) bi delovala toplotna črpalka. Toplotna črpalka bolj kot ne odpade.

Drva mi ne odgovarjajo zaradi skladiščenja (dokaj omejen prostor) in tudi zaradi ostalih dejavnikov (kurjenje, umazanija, itd.). Na drva kurimo doma in zaradi tega vem kaj vse to prinese za sabo. Najraje bi se temu izognil.

Verjetno so potem peleti edina preostala izbira? Pri peletih me skrbi, ker so te peči tudi bolj občutljive na nihanje napetosti (vsaj Gemini tako pravi) in peletom precej niha cena...?

Zbiram mnenja, ideje, predloge :D

nejc_nejc ::

Jaz bi:
Kurilno olje + en gašperček.
Ter dobro izolacijo.

gost987 ::

Kurilno olje, pa dobra izolacija.
[url=http://www.zasebnidetektiv.si/]

N75 ::

Dovoljeno odstopanja so 230V+-10% 207-253V .
Pomeri malo napetosti na vseh treh fazah, lahko tudi pri sosedu.

Koliko daleč od hiše imaš trafo ?

Za male porabnike rešiš nihanje z online ups, lahko tudi za peč na pelete.

Kurilni olje ni ekološko in eden dražjih energentov.

bemfa ::

Ena možnost je UNP. Ni glih najcenejši energent, je pa nizka začetna investicija.

DamijanD ::

Vprašanje je tudi kakšna bo izolacija na tem objektu, ker mogoče bo na koncu lahko ena "mini" TČ to zmogla ogrevat s porabo ~1kW

komunist1945 ::

Jaz bi vseeno šel na kombinacijo poceni monoblok TČ + drva za rezervo in pomoč z manjšim do srednjim zalogovnikom (nekih 500-1000l), kar bi koristilo obema sistemoma (zanesljivosti TČ in komfortu pri drveh) + nek baterijski backup za peč in pumpe (imaš dokaj poceni prenosne baterije s 1kWh zaloge. Monobloki so kar poceni, dobre kotle pa dobiš dobesedno zastonj z malo sreče, ker folk meče ven. Rahlo kompliciran sistem, ampak potegneš iz njega najboljše v različnih pogojih, nekaj dela občasno

Kot kompromisna enostavna rešitev pa peleti (več dela) ali pa kurilno olje (nič dela, trenutno malo dražji energent, ampak ne veliko) + baterijski backup + toliko boljša izolacija

N75 ::

Če drva ne, potem peleti, če te skrbi nihanje elektrike za peč, 3kVA online ups od 500€ naprej.

Lahko tudi toplotna črpalka, nekatere niso občutljive na nihanje, samo boš še dodatno obremenil slabo omrežje.

enemon ::

nejc_nejc je izjavil:

Jaz bi:
Kurilno olje + en gašperček.
Ter dobro izolacijo.

Mislim, da je vgradnja peči na kurilno olje v novogradnje prepovedana. Imam v glavi, da so nekaj sprejemali.

nejc_nejc ::

Imamo podatek, da ima OP strom tko mal za en hurac.
Torej vse kar je samo na štrom je vzeto iz kombinacij.
Predpogoj je dobra izolacija potem se lahko na svečo ogreva.
Niti ne vemo ali bo imel talno ali radiatorje ali je klima dosti, sicer ele. samo bolj fleksibilno.
Štrapac je olje oziroma drva.

Glede eko ter prepovedi pa ne bom.

enavlaka ::

Za vgradnjo TČ malo resnejše firme naredijo meritev omrežja. Če pogoji ne ustrezajo, ne priklopijo.

alternative ::

Pri nas imamo še po starem narejeno ogrevanje na drva s centralno pečjo. Peč je v kleti, radiatorji razpeljani po hiši. Cevi so speljane tako, da je topli vod zgoraj, povratni spodaj. Voda kroži sama od sebe, termosifonsko. Črpalko sicer imamo, a brez nje centralna prav tako deluje, le pritličja ne ogreva. Ob daljšem izpadu elektrike nas tako skrbi le za zamrzovalno skrinjo.

fikus_ ::

Kurilnica na drva te hitro pride 8-10k€, bolje peleti, cenejša kurilnica, manj dela s kurjenjem, res pa malo dražje od drv.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bpr123 ::

Kaj pa TČ in baterija? Če govorimo o novogradnji bi lahko sklepal da gre za dobro izoliran objekt, recimo kolega ogreva 200+ m^2 veliko bajto z 6kW TČ. To v največjem mrazu vleče 2kW. Baterija ti bo koristila tudi za ostale porabnike, če ti napetost res tako niha.

bm1973 ::

Boš imel radiatorje, talno? Pomembno ali boš imel zalogovnik al ne...

Najbolj udobno je kurilno olje. Jebeš ekologijo, drugi lahko svinjajo, nam solijo pamet.

Peleti, kvaliteta precej niha. Razen če boš kupoval bukove pelete v Italiji. Pri nas jih še nisem našel.

Drva? Rabiš 10m3 plac. Suh. Nakladanje. Dobre peči so drage. Vseeno če daš za baterijo in TČ.

Premog je pa tako ali tako out že leta za domačo uporabo.

Plin? Če rabiš cisterno, je to drago.

Dobra izolacija bo znižala porabo vsega.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

d4vid ::

Baterija + TČ je za razmislit, pa jaz bi vgradil še kamin (ali pa gašperčka) in imel par polen spravljenih, za primere kot so te dni na štajerskem.

Likalnik ::

bpr123 je izjavil:

Kaj pa TČ in baterija? Če govorimo o novogradnji bi lahko sklepal da gre za dobro izoliran objekt, recimo kolega ogreva 200+ m^2 veliko bajto z 6kW TČ. To v največjem mrazu vleče 2kW. Baterija ti bo koristila tudi za ostale porabnike, če ti napetost res tako niha.

jaz ogrevam 150m2 s 6kW TČ. bajta je letnik 1960...ampak sem jo izoliral in menjal okna...polovica je talno druga polovica pa radiatorji (daleč od idealnih pogojev)....verjamem, da se da dobro izolirano hišo, sploh pa novogradnjo ogrevati z najbolj švoh TČ

Hvala za odgovore.

Imeli bomo talno ogrevanje + planiran je kamin v dnevnem prostoru.

Tisti ki omenjate baterijo - to mislite sončne panele + baterijo? Okrog tega sem tudi govoril z znancem, ki dela na elektru in je rekel, da tudi v to rešitev dvomi. Pozimi je tako ali tako manj sonca + TČ dela "na višjih obratih", kar mi lahko sprazni baterijo in smo potem spet na istem..

Glede ostalega pa - Olja bi se izogibal. Vseeno raje drva kot olje.

Dobra rešitev se mi zdi peč, ki lahko deluje na pelete in na drva. Videl sem tudi rešitev, ki je kombinacija TČ in peči na pelete. Mislim, da sem tole gledal. Verjetno bom za tole vsaj vprašal kako občutljiva je ta zadeva na nihanja napetosti..

ToniT ::

Baterija pozimi pri ogrevanju na TČ ne pomaga, če zmanjka elektrike za dalj časa. Baterije so običajno velikosti od 5 do 15 KWh, kar pomeni ob hladnih dnevih energije za max. 12 ur.
TČ ima električno moč okrog 2,5 KW in če dodamo še hladilnike in ostale porabnike, je zgornji podatek zelo optimističen.

RobertDev ::

Za vas bi bila najbolj primerna Froeling SP DUAL, dela na drva in pelete, za nihanje napetosti kupite https://www.akumulator.si/izdelek/ST%20... 120Ah akumulator bo držal 12h in preklopil ob nihanju napetosti.

starfotr ::

Jaz bi pa šel definitivno v TČ. Potem pa dosledno javljal napake in zahteval meritve kakovosti električne energije pri elektro distribuciji. Pa naj uredijo situacijo. Preklete škrtice zahojene.

Kamin je super zadeva za čas, ko ni napetosti (žledolom, sneg). Tako, da definitivno je fino imeti alternativo, ki dela brez elektrike. Ne vem kje boš imel kamin, če je to v kuhinji/dnevni razmisli o kiperbušu, da lahko še kaj skuhaš na plati. Sicer pa za kuhanje imaš lahko prenosni plinski gorilnik. V kombiniran sistem kot si prilepil zgoraj pa jaz ne bi šel. Zasede ogromno prostora in še vprašanje kdaj in koliko boš sistem sploh rabil.

Kakšen štedilnik boš imel? Indukcija je večji porabnik po moči, kot TČ. Tako, da razmisli malo. Morda bi raje vzel plin.

Glede baterije so ti želeli svetovat na ta način, da se uporabi baterije kot UPS. Torej za glajenje napetosti, špic, izpadov. Skratka niti ni slaba izbira, samo baterija mora biti dovolj velika. Pa razmisli, če bi v novem objektu imel veliko količino litija. Jaz vem, da tega niti slučajno ne bi imel, je lahko potencialno precej nevarno glede požara.

UPN je pa najdražji energent. Tudi tu imam pomisleke, predvsem zaradi cene. Je pa res, da se ti ni potrebno ukvarjat z razno goščo in podobno svinjarijo ter smradom kot je to pri kurilnem olju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: starfotr ()

joez7 ::

ToniT je izjavil:

Baterija pozimi pri ogrevanju na TČ ne pomaga, če zmanjka elektrike za dalj časa. Baterije so običajno velikosti od 5 do 15 KWh, kar pomeni ob hladnih dnevih energije za max. 12 ur.
TČ ima električno moč okrog 2,5 KW in če dodamo še hladilnike in ostale porabnike, je zgornji podatek zelo optimističen.

Kot prvo, če da 6kW TČ, mu bo vlekla povprečno 1kW (moja od 0.6 do 2kW - zlo redko 2.4kW, večidel med 0.7 in 1.2kW), če ma izpad in obratuje na HEE, potem pa lahko omejiš ročno, temperaturo dvižnega voda in voziš TČ na nekje 0.7-0.8kW (pa še vedno nebo zmrznil). Tut zalogovnik (baffer) s svojo kapaciteto da nekaj ur obratovanja (je pa potrebno razmišljat o vsaj 500l in več), vzame pa prostor. Pa en agregat 3kW - nekje v lopi, za trde dni (če bo nuja). Men po zaslugi hibrida in HEE, konica ne presega 3kW, kljub dnevni porabi reda 50kWh.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Cisterno za olje daš lahko ven, skoplješ jamo, zabetoniraš in noter postaviš cisternop.

Ni treba, da je v bajti/garaži...

bm1973 je izjavil:

Cisterno za olje daš lahko ven, skoplješ jamo, zabetoniraš in noter postaviš cisternop.

Ni treba, da je v bajti/garaži...

Sem videl izvedbo v zemljanki s cisterno in pečjo. Pol pa samo meter dimnika Ven, in tople cevi v hišo8-).

Pri nas doma smo skopali jamo za cisterno ob hiši, in potem cev za olje do peči v kleti...

To, da imaš še peč zunaj, sploh ni slaba opcija. Nikoli pomislil na to...

Pač dobro izoliraš cevi in je to to...

Grimnir3 ::

Kekokekič je izjavil:

Hvala za odgovore.

Imeli bomo talno ogrevanje + planiran je kamin v dnevnem prostoru.

Tisti ki omenjate baterijo - to mislite sončne panele + baterijo? Okrog tega sem tudi govoril z znancem, ki dela na elektru in je rekel, da tudi v to rešitev dvomi. Pozimi je tako ali tako manj sonca + TČ dela "na višjih obratih", kar mi lahko sprazni baterijo in smo potem spet na istem..

Verjetno je mišljena samo baterija. To se montira primarno za rezanje konic v dragih blokih in se jo polni v poceni blokih prazni pa v dragih.
Mislim pa da se jo da uporabljati tudi kot UPS, je za preverit z proizvajalcem.

Potem imaš efektivno celo hišo na UPS-u, ki ti pokrije kratke izpade ali pa nihanje napetosti. Za to ne rabiš posebaj velike kapacitete. Če pa ste pogosto po dan ali več brez elektrike potem pa baterija tega ne bo rešila.

c3p0 ::

bm1973 je izjavil:

Pri nas doma smo skopali jamo za cisterno ob hiši, in potem cev za olje do peči v kleti...

To, da imaš še peč zunaj, sploh ni slaba opcija. Nikoli pomislil na to...

Pač dobro izoliraš cevi in je to to...

To lahko tudi pri peletih tako urediš (cev za pelete do kotla). Ne bi pa jemal peletnega kotla brez lambde.

Tudi peči ne bi dajal ven, ker notri vso izgubo peči koristno uporabiš, magari se klet malo segreva, oz. prostor kjer je peč, če ni kleti. Zunaj vse izgubiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

mikhaair ::

Vsaka peč rabi dimnik. Kako bi jo kar nekam zunaj postavili? Ker kao peletne imajo ventilator dimnih plinov?
Italijanske peleti iz bukve? Kaj je na njih posebnega? Najvec kalorij imajo smrekove.

c3p0 je izjavil:

Tudi peči ne bi dajal ven, ker notri vso izgubo peči koristno uporabiš, magari se klet malo segreva, oz. prostor kjer je peč, če ni kleti. Zunaj vse izgubiš.

Nove peči na olje so tako dobro izolirane, da sta moja starša montirala v kurilnico radiator.

Ker je bilo premraz :D.

Pozabi na tiste stare železne peči, govorimo o novih...

Če te pa tiste izgube motijo, pa daš noter sanitarno TČ :)).

Al pa preprosto pozabiš na to... In ne greš v nenormalne investicije za majhen dobiček z ROI 50 let >:D...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

mikhaair je izjavil:

Vsaka peč rabi dimnik. Kako bi jo kar nekam zunaj postavili? Ker kao peletne imajo ventilator dimnih plinov?
Italijanske peleti iz bukve? Kaj je na njih posebnega? Najvec kalorij imajo smrekove.

Smreka ima na 1 m^3 2178 kWh, medtem ko bukev ima 3078.

iKst_ ::

Osebno bi dobro preveril kaj točno pomeni ta "slaba elektrika". TČ je trenutno optimalen način ogrevanja za velik odstotek ljudi. Se splača preveriti kakšna so dejansko ta nihanja napetosti in kakšne tolerance imajo TČ.

Za backup imaš pa tako ali tako kamin. Kubik drv zasede zelo malo prostora, pa imaš dovolj za celo sezono, če ga uporabljaš za potencialne izpade elektrike in ambient ob hladnih večerih.

feryz ::

enavlaka je izjavil:

Za vgradnjo TČ malo resnejše firme naredijo meritev omrežja. Če pogoji ne ustrezajo, ne priklopijo.
Katere firme pa so to?
Koliko časa meri omrežje? En teden stoji zraven in čaka na probleme z elektriko?

Prvič slišim, da so prodajalci toplotnih črpalk usposobljeni za meritev kvalitete električnega omrežja. Verjetno ga tudi popravijo, če je kaj narobe.

mn ::

starfotr je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Pelete kupuješ na kilogram ne kubik.

EDIT: Toplotna vrednost (Q). Iz iglavcev 4,9 kWh/kg. Iz trdega lesa 4,6 kWh/kg

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

enavlaka je izjavil:

Wishfull thinking...

Večina monterjev ni sposobna dati niti varovalke vmes...

IL_DIAVOLO ::

Jaz sem slisal, da pridejo strokovnjaki iz tujine, preden se sploh potegne prvi kabel, zdaj pa ne vem koliko je res :))
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

feryz je izjavil:

enavlaka je izjavil:

Katere firme pa so to?
Koliko časa meri omrežje? En teden stoji zraven in čaka na probleme z elektriko?

Prvič slišim, da so prodajalci toplotnih črpalk usposobljeni za meritev kvalitete električnega omrežja. Verjetno ga tudi popravijo, če je kaj narobe.

Pri žlahti so naredili domačo nalogo. So zahtevali nov kabel od števca do TČ 14kW (5x6mm2 l=25m), pri števcu so montirali tokovnike ( TČ omejuje moč glede na ostalo porabo hiše). Tole sem prvič videl.
Tak, da so razlike med monterji. Skupni znesek (po spominu) pa reda 8k€ (po EKO skladu). Je pa split varianta, radiatorji in ~350m2 ogrevalne površine. Na vseh 27x radiatorjih (za nekje 35kW) pa danfos ventili s termostatskimi glavami. Glede na to, da so prej kurli z drvmi, so sedaj zadovoljni (razen z računi do 300€ Jan.:|. (sam ko se to razdeli na dvainpol-tri gospodinjstva to gre).
Nevem če so se šli kvaliteto omrežja, bolj je blo to, da na varovalke 3x25A, nebi metalo ven.
Glede na zadovoljstvo, so dobli v žlahti še kar nekaj dela:D.

Ashrack ::

Kekokekič je izjavil:

Malo bi odprl debato okrog načinov ogrevanja. Imam malo nenavaden primer...

Gre za novogradnjo katero bi rad ogreval + potencialno en del starejšega obstoječega objekta (Ubistvu gre za neke vrste prizidek,ki bo služil kot hiša. V obstoječem objektu bo kurilnica, garaža in nekaj prostorov za shranjevanje, itd). Ampak recimo zaenkrat, da govorimo samo o ogrevanju nove hiše s kvadraturo cca 140m2.

Najraje bi imel toplotno črpalko, vendar sem na območju z zelo velikim nihanjem napetosti. Na splošno napajanje tam ni ravno najboljše, kakor sem izvedel od sosedov in tudi od elektra. Tudi števec imam ubistvu pri sosedu in od tam kabel naprej do hiše, ker drugače ni šlo (spet info od elektra). Zaradi tega nisem prepričan kako (če sploh) bi delovala toplotna črpalka. Toplotna črpalka bolj kot ne odpade.

Drva mi ne odgovarjajo zaradi skladiščenja (dokaj omejen prostor) in tudi zaradi ostalih dejavnikov (kurjenje, umazanija, itd.). Na drva kurimo doma in zaradi tega vem kaj vse to prinese za sabo. Najraje bi se temu izognil.

Verjetno so potem peleti edina preostala izbira? Pri peletih me skrbi, ker so te peči tudi bolj občutljive na nihanje napetosti (vsaj Gemini tako pravi) in peletom precej niha cena...?

Zbiram mnenja, ideje, predloge :D

To ni tvoj problem ce elektro ima nihanje izven obmocja. To je delo Elektro da popravi. Tako da kar se tebe tice si b.p. zrihtas toplotno
....

mikhaair je izjavil:

Tanove oljne peči so zadovoljne tut z 2m dimnika - lepo daš tri slojni rosfraj, podpih ti pa itak dela gorilec. Ko gorilec ugasne, ti itak zapre dovod zraka, da ni zračenja dimnika in peči.
Bolj bi mene skrbela požarna varnost. Če se le da, bi mel cisterno in gorilec ločen.

iKst_ ::

To ni tvoj problem ce elektro ima nihanje izven obmocja.

Seveda je njegov problem. Če elektro tega ne popravi, bo on na hladnem.

mn je izjavil:

starfotr je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Pelete kupuješ na kilogram ne kubik.

EDIT: Toplotna vrednost (Q). Iz iglavcev 4,9 kWh/kg. Iz trdega lesa 4,6 kWh/kg

Imaš tu uraden vir in vse potrebne podatke.

https://www.zgs.si/delovna-podrocja/goz...

Hvala za odgovore.

Glede elektrike in elektra je situacija na tej lokaciji takšna, da se naslednjih nekaj let ne planira kakšnih sprememb. Tak info sem dobil od kolega na elektru. Tudi Župan je potrdil to isto informacijo. Mislim, da če dam TČ in ne bo ok bom na hladnem... Kakšnih drugih sprememb ne bo :|.

Nisem še nič preverjal pri dobaviteljih/proizvajalcih. Bom poslal en mail, da malo vidim kaj bodo rekli. Morda obstaja res kakšna rešitev s kakšno baterijo, ki bi rešila situacijo. Poročam.

Dimnik je že v obstoječi kurilnici. Notri je bila prej peč na drva za obstoječi objekt. Dimnik bom dal seveda pregledati in sanirati, če bo potrebno. Tako, da s tem ni težav...

Zaenkrat mi še vedno najbolj odgovarja peč na pelete in drva, pa lahko potem malo zbiram glede na cene, itd...

Sporočim še za TČ, če dobim kak pametn odgovor. Kateri so kaj priznani dobavitelji/proizvajalci za TČ?

"Sporočim še za TČ, če dobim kak pametn odgovor. Kateri so kaj priznani dobavitelji/proizvajalci za TČ?"
Čist odvisno, ali boš sam montiral? Če vzameš na ključ, se vprašaj kateri monter? po možnosti iz okolice in z referencami:D.

Bostjan_321 ::

vendar sem na območju z zelo velikim nihanjem napetosti. Na splošno napajanje tam ni ravno najboljše

Kaj to sploh pomeni v praksi?
Kako veš da vam napetost niha? In ali veš koliko vam niha? Pri nas gre od 215V do 240V ampak to je vse znotraj standarda in nikoli še nismo imeli težave da bi kaj crknilo ali nagajalo.

Vam prov luči žmigajo? Ali celo pogosto meče več za par sekund?

Tudi števec imam ubistvu pri sosedu in od tam kabel naprej do hiše, ker drugače ni šlo (spet info od elektra)

To je še bolj čudno.
Pri nas so težili staršem ker je bila prvotno nova hiša povezana na staro in je bil števec na tastari hiši. Potem so morali starši narediti lastno omarico in lasten kabel do trafota.

Zgodovina sprememb…

To, da je števec pri sosedih naj te ne moti.

Če bodo na elektru želeli kaj drugače, naj investirajo v spremembo. To je še najmanjši problem pri vsem tem projektu. Jaz glasujem za prostostoječo omaro na robu parcele, da ti ni treba posegat v fasado.

Peletov je v preteklosti že pomanjkanovalo. Tudi nedavno je bil problem na Poljskem, kjer so cene zletele v nebo, robe pa ni bilo za dobit. Si res želiš biti suženj temu? Pri kurilcu vsaj država drži roko na tem.

Kekokekič je izjavil:

Jaz nisem mislil velike baterije in sončnih celic, ampak neko manjšo prenosno baterijo za kampiranje ipd, ki ima vgrajen razsmernik in brezprekinitvneno napajanje, kapacitete ranga nekje 1kWh, tega imaš polno na spletu. Napolni se avtomatsko iz omrežja in ob izpadu iz baterije avtomatsko poganja naprave enako kot prej. To bi bilo za lesni kotel, črpalke in krmiljenje napajat v primeru izpada, nisem mislil tega za TČ (premala kapaciteta), čeprav bi tudi za TČ bi šlo verjetno kaj baterijskega urediti, ampak bi bilo ustrezno dražje.

Za TČ bi bil manjši do srednji vodni zalogovnik (skupen z lesnim kotlom), da se niti ne bi dosti poznali izpadi TČ (tudi če ne bi kuril takrat na drva), ker bi bila večja zaloga tople vode od prej. Recimo, da bi potem šele ob 12+ urnem izpadu moral zakurit na drva, nekega 5-urnega izpada pa niti opazil ne bi.

Kekokekič je izjavil:

Sporočim še za TČ, če dobim kak pametn odgovor. Kateri so kaj priznani dobavitelji/proizvajalci za TČ?

Če imaš nek OK rezervni vir z OK udobjem in solidnim izkoristkom (recimo toplovodni kotel na drva z vodnim zalogovnikom), potem s TČ ne rabiš dosti komplicirat in lahko vzameš najcenejši TČ monoblok, ki približno ustreza po moči. Pač toplotni črpalki mogoče z drvmi pomagaš par tednov na sezono, ko je najbolj mrzlo, in ob daljših izpadih. Je bistveno drugače kot da si celih 5 ali 6 mesecev suženj drv. Če imaš TČ kot edini vir ali pa zoprn sekundarni vir (recimo toplozračne variante), pa mora seveda TČ bit tipi topi in predimenzionirana in ustrezno dražja

Zgodovina sprememb…

tac ::

Še eden za poceni TČ monoblok v kombinaciji s kaminom za težke čase.

Novogradnja, sploh zidana, bo kamot zdržala par dni brez ogrevanja. Najbrž bo ohlajanje cca pol stopinje na dan. Če boš imel/imaš boljšo polovico in hčerke, boš verjetno imel izzive s toplo vodo za tuširanje vsak dan, pripravo obrokov (če bo indukcija), dvigovanje rolet/žaluzij (novogradnje sprejmemjo samo električne), delo na računalniku, ogled tv, prezračevanje (obveza v novogradnji), pa še kaj sem pozabil.

Za vse zgoraj našteto se da narediti rezervno napajanje, samo zmaga v udobju je investicija v hibridno sončno elektrarno, zaloga baterije vsaj 15kwh, rajši 30kwh. Poglej malo ponudbe, ker veliko stvari za udobje v hiši deluje izključno na elektriko in s hibridno sončno si rešiš "vse" probleme z udobjem.

"vse" je v narekovajih, ker je samo za omejen čas, ko so baterije dovolj polne.
Ampak z 30kwh bi moral pokriti izpade do 2-3 dni, mogoče še kaj več z optimizacijo...

besame ::

Hm, v najbolj gozdnati državi v Evropi bi se greli na elektriko, ki bo vsako leto dražja.

V ozadju propagande toplotnih črpalk je verjetno tudi dejstvo, da ko porabljam elektriko, plačam celo vrsto davkov. Pri kurjavi na drva pa jih lahko dobim neposredno od kmeta in v državno blagajno ne kane nič.

tac ::

za novogradnje je zagotovo smiselno premisliti in preračunati investicijo in udobje, ki ga prinaša toplotna črpalka. Za stare gradove, ki rabijo 11kw verjetno res ni najbolj primerno.
Ker danes smo se počasi navadili na udobje, ki ga nam nudijo električne naprave.
Če ima težave z elektriko, jih bo z drugimi viri ogrevanja še kar imel.
Če izbere TČ in hibridno sončno, bo težave z elektriko "brezplačno" rešil.

Tudi v Sibiriji ali na Grenlandijo imajo hladilnike. Kaj hočeš sedaj povedat? Komfortno bivanje je tisto, kar zasleduje cel svet.

Drva so postala precej draga, tudi na račun dražje elektrike. Udobje, ki ti ga nudi TČ (ali pa kurilno olje ali pa plin, toplovod) je pač neprimerljivo z drvmi. Razen, če imaš pelete ali sekance. Pa še tam imaš delo.

Kmetje še za prehrano vseh 2 M ljudi ne morejo poskrbet. Pa da bi jim zaupal drva za gretje 2 M ljudi? Seveda, če je cilj to da smo lačni in na hladnem, potem definitivno.
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8820575 (5175) Twixz
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

17553811 (7773) joez7
»

Nova mala lesena hiša - katera peč na pelete? (strani: 1 2 )

8424204 (9923) FrankTyler
»

Toplotna čpralka v novgoranji - realni celoletni COP faktor? (strani: 1 2 3 )

14627541 (19930) krho
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21950546 (27186) fikus_

Več podobnih tem