» »

Telefon vs pametni telefon

Telefon vs pametni telefon

GummyBear ::

Že nekajkrat sem prebral, da navadni mobilni telefoni ponovno pridobivajo na priljubljenosti. Razlog je to, da se uporabniki telefonov želijo odmakniti od neštetih aplikacij in opozoril, ki jih te aplikacije generirajo. Se pravi, telefon samo za klice in sporočila, aplikacije pa odpadejo. Za Nokio 3310 so nekateri pripravljeni odšteti ogromno denarja. Nič manj pa niso priljubljeni tudi drugi modeli navadnih mobilnih telefonov.

Sama ideja o uporabi navadnih pametnih telefonov se mi zdi zelo dobra. Vseeno pa si zaradi poslovnih razlogov navadnega telefona ne morem privoščiti - na njem imam nekaj aplikacij, ki jih v službi vsakodnevno potrebujem. S seboj vleči dva telefona pa se mi zdi brezveze. Dilemo sem zaenkrat rešil na ta način, da sem v vseh aplikacijah onemogočil pošiljanje obvestil. Tu in tam kakšno še vedno pride, a jih je občutno manj, kot sem jih imel pred meseci. Naveličan sem cinglanja in ko misliš, da je prišlo nek pomemben SMS, te aplikacija opozarja, da imaš na voljo neko novo funkcijo. Imeti popoln nadzor je super.

Navaden telefon pa s seboj prinese tudi omejitve, ki jih ne bi želel imeti: Ne moreš iz žepa potegniti telefon in nekaj preveriti na spletu, ne moreš odpreti navigacije in poiskati nek naslov, ne moreš odpreti password manager in preveriti določeno geslo, ne moreš odpreti ChatGPT-ja in preveriti neko informacijo, ne moreš odpreti kamere in za spomin narediti sliko s potovanja. Odpade še kup drugih stvari, ki jih ponuja pametni mobilni telefon, navaden pa jih nima.

Kako imate vi urejeno glede zasebnosti (čim manj motenj kot so opozorila) in storilnosti (številne aplikacije)? Kakšne so vam prioritete?

Scaramouche3 ::

Temu se reče digital minimalism in že nekaj let imajo nove produkte..
Recimo..

https://www.youtube.com/shorts/4jmQCgMy...

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

To žvižganje 24/7 je res nadležno. Kako sem rešil? Blokirana imam vsa obvestila aplikacij, razen banke in vremena :). Pa telefon na vibra (vidim na uri, kdo kliče/piše) in to je to. Aja, pa tisto sranje od "zvok tipkovnice" sem tudi ugasnil...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

mtošev ::

Si si že sam odgovoril. Izključiš obvestila za vse razen authenticator app in je rešeno. Ne vem kaj je tukaj še za razglabljati.

DePalmo ::

Tako kot sta predhodnika rekla. Ko si kupim nov telefon, prvo, po prijavi in namestitvi vseh aplikacij, izklopim vsa obvestila, nato pa selektivno dovolim obvestila le določenim aplikacijam. Dejansko pogrešam kakšen star telefon ki bi ga imel samo za klice in smsje, ampak uporabljam tudi navigacijo in zelo redno stravo, to pa na starih telefonih ne dela. Ter seveda ročno uro, katera mi kaže obvestila, ker je telefon vedno na vibri. Ali celo na tihem načinu, in to že leta.

Če pa že pride še kakšno nadležno obvestilo, pa še tisto izklopim. Dejansko imam kar mir, ker da bom suženj napravi, ni šans. Naprava služi meni in ne obratno.

nejc_nejc ::

Samo 3 do 4 cole velikega naj spet naredijo pa bo vse ok.

iKst_ ::

Neumni telefoni so zame neuporabni. Telefoniram v resnici zelo malo. Za komunikacijo uporabljam večinoma sporočila, ampak različne kontakte imam na različnih platformah, tako, da neumni telefoni že tukaj odpadejo, tudi, če bi imel takšnega z normalno tipkovnico.

Poleg tega telefon redno uporabljam za plačevanje namesto kartice, kot ključ za avto, skener za dokuemnte, fotoaparat na dopustih in izletih, navigacijo, bančništvo, za odklepanje ključavnic v hiši, za poslušanje glasbe med tekom, za pregledovanje varnostnih kamer, za hotspot za prenosnik, na lokacijah kjer ni interneta...

Neumni telefoni v resnici niso noben minimalizem, če bi forsiral neumne telefone bi moral sabo nositi cel nahrbntnik naprav in ostale navlake.

Kar se pa obvestil tiče pa nimam težav. Socialnih omrežji ne uporabljam, tako, da ni nobene skušnjave ali cingljanja. Registriran sem na 2 forumih, do katerih dostopam samo preko računalnika. Notificatione potencialno nadležnih appov imam izklopljene.

alternative ::

Ni treba iti na flip phone, le na degooglan Android:

https://odysee.com/@RobBraxmanTech:6/de...

twom ::

iKst_ je izjavil:

Neumni telefoni so zame neuporabni. Telefoniram v resnici zelo malo. Za komunikacijo uporabljam večinoma sporočila, ampak različne kontakte imam na različnih platformah, tako, da neumni telefoni že tukaj odpadejo, tudi, če bi imel takšnega z normalno tipkovnico.

Poleg tega telefon redno uporabljam za plačevanje namesto kartice, kot ključ za avto, skener za dokuemnte, fotoaparat na dopustih in izletih, navigacijo, bančništvo, za odklepanje ključavnic v hiši, za poslušanje glasbe med tekom, za pregledovanje varnostnih kamer, za hotspot za prenosnik, na lokacijah kjer ni interneta...

Neumni telefoni v resnici niso noben minimalizem, če bi forsiral neumne telefone bi moral sabo nositi cel nahrbntnik naprav in ostale navlake.

Kar se pa obvestil tiče pa nimam težav. Socialnih omrežji ne uporabljam, tako, da ni nobene skušnjave ali cingljanja. Registriran sem na 2 forumih, do katerih dostopam samo preko računalnika. Notificatione potencialno nadležnih appov imam izklopljene.
+1

V-i-p je izjavil:

(vidim na uri, kdo kliče/piše)
S tem si se pa res odklopil...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

link_up ::

ah krneki ... ker si folk ne zna zrihtat notificationov grejo na full retard phone. :)

drgac who cares, mute them all.
In and Out

V-i-p ::

twom je izjavil:

iKst_ je izjavil:

+1

V-i-p je izjavil:

(vidim na uri, kdo kliče/piše)
S tem si se pa res odklopil...

Seveda sem se. Na uro dobim samo podatek kdo kliče. Da lahko na uri klic dvignem ali prekinem, palamudim pa v slušalko. Vse ostalo imam izklopljeno :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Hangman ::

Pomoje je nemogoče izklopiti vsa možna obvestila. Stanje pri meni:
- "8 new updates available"
- "You have used phone 5 minutes less than last week"
- "4 apps slatted to a deep sleep"
- "See your memories from a year ago"
- "Someone you may know joined to WhatsApp"
- "Messages are waiting for you"
- "Timeline from february is ready for you"

Vsako uro pride neko novo obvestilo. Ne gre se samo za cinglanje - takšna obvestila motijo pozornost že ko pogledaš na zaslon.
Začne se že s posodobitvami. Pred 20 leti sem imel telefon, ki ga v vseh letih uporabe nisem niti enkrat posodobil, pa je delal. Danes pa imaš vsak dan nek nov update. Potem prideš do tega, da je kdaj potrebno telefon ponovno zagnati in zagon traja par minut.
Aplikacije, ki so nekdaj bile namenjene povezovanju in ohranjanju stikov, danes ponujajo kup reklam, objav t.i. influencerjev in ostalega balasta. Če poscrollam po Facebooku ali Instagramu, hitro najdem 5 objav na temo politike. Vmes pa se najdejo kvazi influencerji, ki komentirajo naše politično stanje. Kakšne pomembne objave prijatelja pa mi ne bo pokazalo oz. jo bom zasledil morda čez 3 dni.

Old school telefoni so zakon, škoda je le, ker ne ponujajo širšega nabora aplikacij.

Magic1 ::

To se da vse blokirat...
Magic

velikBrokoli ::

Hangman je izjavil:

Pomoje je nemogoče izklopiti vsa možna obvestila. Stanje pri meni:
- "8 new updates available"
- "You have used phone 5 minutes less than last week"
- "4 apps slatted to a deep sleep"
- "See your memories from a year ago"
- "Someone you may know joined to WhatsApp"
- "Messages are waiting for you"
- "Timeline from february is ready for you"

Vsako uro pride neko novo obvestilo. Ne gre se samo za cinglanje - takšna obvestila motijo pozornost že ko pogledaš na zaslon.
Začne se že s posodobitvami. Pred 20 leti sem imel telefon, ki ga v vseh letih uporabe nisem niti enkrat posodobil, pa je delal. Danes pa imaš vsak dan nek nov update. Potem prideš do tega, da je kdaj potrebno telefon ponovno zagnati in zagon traja par minut.
Aplikacije, ki so nekdaj bile namenjene povezovanju in ohranjanju stikov, danes ponujajo kup reklam, objav t.i. influencerjev in ostalega balasta. Če poscrollam po Facebooku ali Instagramu, hitro najdem 5 objav na temo politike. Vmes pa se najdejo kvazi influencerji, ki komentirajo naše politično stanje. Kakšne pomembne objave prijatelja pa mi ne bo pokazalo oz. jo bom zasledil morda čez 3 dni.

Old school telefoni so zakon, škoda je le, ker ne ponujajo širšega nabora aplikacij.

Skill issue, seveda se jih da.

Eni ste pač zasvojeni, uninstallajte brain rot aplikacije tipa facebook, instagram, twitter, tiktok, youtube shorts in telefon kar naenkrat postane dolgocasen. Parkrat na dan ga vzamem v roke in preberem slotech, novice, uredim kaksne zadeve preko emaila, banke, odgovorim na smse/group chate… izjemno uporabna zadeva, da bi v letu 2026 vzel neumen oldschool telefon, je pa totalno retardirano.

Hangman ::

Telefon bi to moral imeti privzeto izklopljeno. Potem pa bi si uporabnik sam nastavil, katera obvestila želi prejemati. Da je obratno in moraš stvari izklapljati, da imaš mir, je skregano z logiko in zdravo pametjo.

Enako aplikacije. Že privzeto bi moral imeti nameščene določene appe (e-pošta, kartice zvestobe, password manager, avtentikator, office paket itd.) potem bi pa jih po potrebi omogočil oz. onemogočil. 1x na pol leta update vsega nameščenega (z enim gumbom) in to je to.

Uporabnik bi se moral čim manj ukvarjati z vsemi nastavitvami in posodobitvami. Tak bi bil zares pameten telefon.

velikBrokoli ::

Pa saj tako deluje na iOS. Ne dobim nobenega notificationa, razen ce potrdim, da to zelim ob prvem vklopu appa.

nejc_nejc ::

Za koji hurac, se je potrebno logirati?

UkrFTW!! ::

Pametni telefon => brain rot. Bolj kot so telefoni pametni, bolj so uporabniki neumni. Po nekih raziskavah je to tako. Menda imamo tudi že prve generacije, ki so bolj tumpaste od prejšnjih generacij mladih na račun pametnih telefonov. Pametni telefon FTW!

deskstar ::

GrapheneOS ima za ta namen na voljo do 8 profilov, se mi zdi.

https://seprand.github.io/articles/best...

Aplikacije se med profili ne vidijo, imeniki tudi ne.

Za dostop do socialnih omrežij so sicer bolj varni brskalniki. Ti imajo dostop do manj podatkov na telefonu, kot aplikacije. Ker je brskalnikov veliko, uporabimo za vsako socialno omrežje svojega.

nejc_nejc je izjavil:

Za koji hurac, se je potrebno logirati?

V nobenega od degooglanih Androidov se ni treba logirati (vpisati maila). Ker e-mail je enako osebna izkaznica. Torej telefon nima informacije, kdo ga uporablja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: deskstar ()

c23po ::

Hangman je izjavil:

... Že privzeto bi moral imeti nameščene določene appe (e-pošta, kartice zvestobe, password manager, avtentikator, office paket itd.) ...

Žal je problem v tem, da se o naboru teh "default aplikacij" ne moremo dogovoriti Osebno se strinjam le z eno aplikacijo iz tvojega seznama. Kakšen nadobudni mladec, ki pravkar vstopa v digitalni svet pa fona brez tiktoka in steama niti povoha ne.

Z izumom možnosti, da je tvoj telefon relevantna identifikacijska naprava je Hudič ušel iz kontrole. Zato z idejo o navadnem telefonu ne bo nič.
Računalniki nimajo spominov.

besame ::

Tudi to se da rešiti. Če moraš imeti normie telefon za potrebe identifikacije (banka itd), lahko imaš enega starega posebej za to in ga vključiš po potrebi. Kot daily driver uporabljaš pa degooglanega ali neumnega.

DamijanD ::

Vsa obvestila (razen tistih za katere hočeš, da te zmotijo) imaš lahko na potiho. Telefon imaš lahko postavljen na glavo (ali izven vidnega polja ali v žepu) in potem te nič ne moti - razen kar res sam hočeš.

delavec44 ::

Ne samo na potiho, lahko jih izklopiš.

DamijanD ::

Ja - ampak jaz za določene stvari vseeno hočem vedeti, da so se zgodile - ampak šele takrat, ko si vzamem trenutek za to.

OutOfTheBox ::

Še ena rešitev pred stalno distrakcijo je, da si nastaviš da ti telefon prikaže vsa obvestila na 2 ali 3 ure, ki so prišla v vmesnem času. Ali pa 2x na dan..

Jaz dobim vsa obvestila iz relativno nepomembnih appov, ob 18h vsak dan. Pomembna mam vedno odprta, druga vmesna so pa na 2 uri.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

DamijanD je izjavil:

Ja - ampak jaz za določene stvari vseeno hočem vedeti, da so se zgodile - ampak šele takrat, ko si vzamem trenutek za to.

Meni so notificationi že privzeto tihi (za razliko od maila, sms-a, zgrešenih klicev...). Ga vidim, ko pogledam telefon. Kaj vam to skoz piska? Ne spomnim se, da bi kje posebej nastavljal.

temni_princ ::

Tale launcher je dober kompromis:
https://play.google.com/store/apps/deta...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

''Prešaltat'' na stare telefone? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11217875 (12229) WizzardOfOZ
»

Googlovi telefoni bodo vedeli, kdaj nam kdo gleda čez hrbet

Oddelek: Novice / Android
309263 (7400) int47
»

SMS spam +386 70 387 970

Oddelek: Loža
3110259 (8780) gusto
»

HTC Desire HD (ali kako je Symbian uporabnik prešel na Android)

Oddelek: Mobilne tehnologije
393517 (2211) damjan1980
»

Google udari z pestjo, Microsoft odgovori z bombo :)

Oddelek: Mobilne tehnologije
204363 (3618) Bananovec

Več podobnih tem