Forum » Mobilne tehnologije » Čudna avtorizacija
Čudna avtorizacija
Cace ::
Imam telefon Galaxy Z Fold 7. Na telefonu imam NLB Klik. Čuden primer pa se mi je pojavil včeraj...
Aplikacije v Google play posodabljam ročno in na voljo sta bili posodobitvi za YT in Google Messages. Ko jih je posodobilo, pa sem v NLB klik dobil obvestilo o avtorizaciji 0,99€ za Google Play Apps Dublin. V Google play sploh nimam dodanega nobenega plačilnega sredstva, niti nimam kakšnih naročnin tudi v ostalih aplikacijah.
Kaj bi to lahko bilo?
Aplikacije v Google play posodabljam ročno in na voljo sta bili posodobitvi za YT in Google Messages. Ko jih je posodobilo, pa sem v NLB klik dobil obvestilo o avtorizaciji 0,99€ za Google Play Apps Dublin. V Google play sploh nimam dodanega nobenega plačilnega sredstva, niti nimam kakšnih naročnin tudi v ostalih aplikacijah.
Kaj bi to lahko bilo?
Zaenkrat sem blokiral možnost plačil preko mobilne in spletne banke. Na telefonu imam za vse nastavljene prijave z biometričnimi podatki. A ni bilo včasih tako, da si še na NLB Pay dobil vprašanje, ali potrdiš plačilo ali ne? No ne vem, mogoče za majhne zneske tega ni, ali pa so to opcijo ukinili.
Preveril sem tudi na eni strani, če je bil mogoče e-naslov ali geslo zlorabljeno. E-naslov je bil v nekih zlorabljenih bazah pred enim letom, geslo pa je OK. Za vsako stvar namreč uporabljam 20-mestno geslo, za nobeno stran ali aplikacijo pa ni enako. Prijave na telefonu pa imam itak s prstnim odtisom, vsaj pri appih ki to omogočajo.
Jutri pa bom šel še na banko povprašat, tam imajo več vpogleda v to transakcijo.
Preveril sem tudi na eni strani, če je bil mogoče e-naslov ali geslo zlorabljeno. E-naslov je bil v nekih zlorabljenih bazah pred enim letom, geslo pa je OK. Za vsako stvar namreč uporabljam 20-mestno geslo, za nobeno stran ali aplikacijo pa ni enako. Prijave na telefonu pa imam itak s prstnim odtisom, vsaj pri appih ki to omogočajo.
Jutri pa bom šel še na banko povprašat, tam imajo več vpogleda v to transakcijo.

WizzardOfOZ ::
Če imaš nlb pay, imaš kartico v google walet. Očitno pa si na googlu že nekaj kupoval in za take majhne zneske za naslednje nakupe ne rabijo potrditve.
Lahko pa v google zahtevaš denar nazaj. Saj veš kaj si updejtal in kaj si plačal?
Lahko pa v google zahtevaš denar nazaj. Saj veš kaj si updejtal in kaj si plačal?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Sem klical na banko... poslati moram poizvedbo na google, da preverijo to transakcijo. Ženska na banki je rekla, da je to bilo lahko samo za preizkus, če kartica deluje... zato sem zdaj zaenkrat zaradi varnosti zaklenil tudi plačila preko spletne in mobilne banke. Če se bo pojavila še kakšna zahteva za plačilo, pa moram kartico preklicati.
OutOfTheBox ::
Ženska na banki je rekla, da je to bilo lahko samo za preizkus, če kartica deluje...
Jaz sem ravno prejšnji teden dodajal novo kartico za Applove storitve in so mi delovanje preizkusili v vrednosti 0€ (v banki potrditev plačila 0€). Njih ne zanima ali maš ti keš gor, ampak da je kartica dejansko tvoja oz. prava, feedback pa dobijo nazaj tako ali drugače.
V Google play sploh nimam dodanega nobenega plačilnega sredstva
Imaš dodano kartico kjerkoli v Googlu? Npr tukaj: https://myaccount.google.com/payments-a...
fujtajksel ::
Sem enkrat dobil nekaj podobnega od Appla, čeprav nimam ničesar jabolčnega. Preklical kartico itd, ni problem en evro ampak to da imajo mogoče napačni tvoje kartične podatke.
Najprej sicer probej od guglja izvedet, če so dejansko oni mogoče preverjali tvojo kartico.
Najprej sicer probej od guglja izvedet, če so dejansko oni mogoče preverjali tvojo kartico.
Ne nimam... saj ravno zaradi tega je zanimivo. Ali mogoče gre za krajo podatkov ali kaj drugega. S to kartico preko telefona plačujem samo Telemach (slikaj in plačaj), pred meseci pa sem še na spletu v Ikei plačal neko robo.
starfotr ::
Prekliči kartico in naj ti pošljejo novo. Zadeve lahko eskalirajo v nekaj urah in ti poberejo veliko denarja.
Ne nimam... saj ravno zaradi tega je zanimivo. Ali mogoče gre za krajo podatkov ali kaj drugega. S to kartico preko telefona plačujem samo Telemach (slikaj in plačaj), pred meseci pa sem še na spletu v Ikei plačal neko robo.
Zoprno je ker poleg tega da tvoje kartične podatke sam daš lažnemu webshopu ali "potrjevanju podatkov" ali da kdo vdre v neko spletno trgovino kjer si kupoval, potencialno lahko tudi kdo gostuje v tvojem računalniku ali telefonu, npr kakšen app ki ni (le) tisto kar se dela da je.
Zato je za spletne nakupe dobro imet ločeno kartico(-ce), po možnosti virtualno da je ni strošek zamenjat.
Imaš slučajno zakupljen dodatni prostor za Gmail, Google Drive, Google Photos?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fujtajksel ()
Nikjer nimam zakupljen noben dodaten prostor. Če že kdaj kupujem na spletu, vedno nastavim plačilo po povzetju. No razen v Ikei je bilo treba plačati takoj. V telefonu nimam nobenih čudnih aplikacij. Nič, na Google sem poslal, traja do 7 dni, da preverijo. Potem bom pa videl. Do takrat pa bodo pač spletna plačila na kartici onemogočena.
delavec44 ::
Meni je čudno, da kartice ni v Google Wallet. Si preveril, da je ni NLB Pay sam dodal notri?
Teh 0,99€ si dobil nazaj ali so jih dejansko odtegnili? Navadno pri avtorizaciji kartice naredijo samo pending in potem vračilo.
Teh 0,99€ si dobil nazaj ali so jih dejansko odtegnili? Navadno pri avtorizaciji kartice naredijo samo pending in potem vračilo.
V Google pay ali Denarnico nimam dodane nobene kartice. V NLB Pay ko pogledam, imam dve kartici + mastercard in za vse je spodaj opcija "dodaj v G Pay". Torej niso dodane, vsaj tako sklepam.
Ta evro še nisem dobil nazaj, poslal sem googlu zahtevo za preverbo, ki traja teden dni. Pa tudi ne gre se mi toliko za ta evro, bolj me zanima, če gre za vdor ali podobno, da mi ne spraznijo račun. Če bi šlo za pending, bi najprej na izpisku imel - in nato še + za ta znesek.
Bom videl, kaj bodo povedali na googlu, spletna plačila so zaenkrat onemogočena.
Ta evro še nisem dobil nazaj, poslal sem googlu zahtevo za preverbo, ki traja teden dni. Pa tudi ne gre se mi toliko za ta evro, bolj me zanima, če gre za vdor ali podobno, da mi ne spraznijo račun. Če bi šlo za pending, bi najprej na izpisku imel - in nato še + za ta znesek.
Bom videl, kaj bodo povedali na googlu, spletna plačila so zaenkrat onemogočena.
tony1 ::
Da ne gre za PEBKAC problem: ko si inštaliral NLB Pay ti poteži z Google Pay, in če vanj nočeš vpisati kartic je treba kar malo telovadbe, tapniti moraš zunaj polja "reklame", da greš naprej v "navadni" NLB Pay... Si ziher, da nisi morda pomotoma pri tem v bistvu kartic vnesel v Google pay?
Danes sem dobil odgovor z googla, da niso mogli potrditi, da je prišlo do goljufive dejavnosti in mi zato ne bodo vrnili denarja. Ter da naj se za nadalnjo obravnavo obrnem na svojo finančno ustanovo.
Saj za tisti evro me ne briga, bolj me zanima, kako so ušli podatki kartice.
Danes sem dobil odgovor z googla, da niso mogli potrditi, da je prišlo do goljufive dejavnosti in mi zato ne bodo vrnili denarja. Ter da naj se za nadalnjo obravnavo obrnem na svojo finančno ustanovo.
Vprašanje je ali je transakcija od njih (in za kakšen namen) ali ne!?
Če ni njihova, logično da oni ne vračajo.
No jaz sem pričakoval, da bodo sporočili, s katere naprave je bila transakcija izvedena. Tako bi lahko vedel, da ni bila z moje in bi pač preklical kartico. Ampak varovanje podatkov najbrž... Kot sem že napisal, nazadnje sem kartico vpisal lani oktobra v spletni trgovini Ikea (in tam še parkrat prej). Sem pa našel zanimivost, da je bila Ikea večkrat tarča kibernetskih napadov, ampak podatkov strank naj nebi ukradli, v kar pa ne verjamem. Lahko da je točno to, da so takrat prišli do podatkov kartice.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | NLB Pay (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 38050 (1811) | Apple |
| » | Google pay/Samsung pay (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 48983 (10185) | fopi |
| » | NLB podprl Google Pay (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 25647 (19393) | lopov |
| » | Placevanje s telefonom (strani: 1 2 3 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 53614 (26186) | Excavator |