» »

LED/Laser

LED/Laser

«
1
2

HotBurek ::

Tisti, ki vozite LED/Laser avte... Te dni, ko je dež in tema: A se kdo vpraša, kakšno bolnico ste pripeljali na cesto?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mtošev ::

Niso krivi oni, krivi so proizvajalci in kriva je EU, da tega ne regulira dovolj.

nejc_nejc ::

Najboljši so uni s tazadnjimi meglenkami v koloni.

MadMax ::

nejc_nejc je izjavil:

Če ima tisti za mano prednje vklopljene, predvidevam da zelo slabo vidi in zaradi (svoje in njegove) varnosti jaz vklopim zadnjo.

Drugače pa ima veliko novejših avtov zasenčene luči tovarniško nastavljene previsoko, kar ni direktna krivda voznika.
Je bolj zanimivo ko se ta novodobna draga tehnika po karambolu popravlja poceni (pod kozolcem), pa samonivelirnih ali matrix luči "ne znajo" pravilno nastavit, ker računalnik... Ko tisto razštelano blešči je šele radost in veselje....

HotBurek: sicer pa marsikatera brihta niti navadne žarnice ne zna zamenjat, a tisto te nikoli ne moti?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

nejc_nejc ::

Če ima tisti za mano prednje vklopljene, predvidevam da zelo slabo vidi in zaradi (svoje in njegove) varnosti jaz vklopim zadnjo.

in moriš ter najedaš vsem za teboj.

Ko un za mano ugasne svoje prednje, tudi jaz svoje zadnje.
Tretji/četrti/... pa itak nima več nič s tem.

mtošev ::

Ne vem kaj je hujše - meglenke, ki so pri sodobnih avtomobilih popolnoma nepotrebe ali tisti nesrečniki, ki ne znajo prižgati kratkih luči. Verjetno bi oboji potrebovali še kakšno uro varne vožnje.

Kratke: misliš une, ki ponoči/v mraku/dežju/megli vozijo samo s prednjimi DRL?
Ali une, ki se zanašajo na avtomatski preklop dolge/kratke (kar v pol primerih ne dela prav)?
Za oboje se strinjam.

Meglenke so pa tako pri starih kot pri novih avtih potrebne, le uporabljat jih je treba takrat ko je res treba, ne pa za ćefursko šminkirat po dežju ipd.

feryz ::

nejc_nejc je izjavil:

To bi morali že davno prepovedati v avtomobilih.
2x smo imeli v Sloveniji situacijo, ko je bila meglenka potrebna.
Vsi ostali vklopi so idiotizem. In tega je ogromno.
Če že vgrajujejo meglenke zadaj, bi se morale hkrati vgraditi še v armaturo. Da bi kreten, ki se vozi s prižgano vedel, kako se počutijo tisti za njim.

Ales ::

MadMax je izjavil:

Genijalno. Primerjaš prednje meglenke, ki so usmerjene tako, da ne svetijo v oči, z zadnjo meglenko, ki je namenjena temu, da sveti v oči.

:))

Do zdaj sem mislil, da večina z ob napačnih trenutkih prižgano zadnjo meglenko ne ve, kaj dela.

Nisem pa računal na to, da kdo ne bi vedel, kaj dela in ima ob tem še psihopatske težnje...

Očitno nisi zmožen razumet, kaj sem napisal v enem postu prej, oziroma ti ne rata sledit debati niti pol ure. Kako šele slediš promet... Itak, če smatraš napačno uporabo prednjih za dovoljeno, zadnjih pa ne.... kaj brihtnega od takega pač ni pričakovati :(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Iz 71. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2):

"Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil)."

Uporaba prednjih meglenk je dovoljena, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov, ne glede na to, ali so v bližini druga vozila.

Uporaba zadnje meglenke izrecno ni dovoljena kadar je zadaj v bližini drug avto.

Ti samo ugasni zadnjo meglenko ko je naslednji avto že za tabo, pa bo. Več od tega se ti ni treba obremenjevati, ker očitno ne razumeš osnovne cestno prometne predpise. :P

iloveboobz ::

Niso problem serijske ledike, problem so lastniki švaba vozil, k so kupl poverty spec in majo zdej kitajske ledike za 10€ v refletkorskem zarometu in zaslepijo vse...
smoki

Ales, ti le glej, da ne boš imel prižganih prednjih, ko za to ne bo izpolnjenega pogoja, ker ti razumevanje v kontekstu ne gre kaj dobro.
Če bi ti šlo, bi razbral, da sta prekrška enakovredna (hint: enaka zagrožena kazen, ampak do tja nisi zmogel prebrat lastnega citiranega paragrafa) :))

Aha.

MadMax je izjavil:

Tega torej nisi ti napisal, najbrž je bil kak Gremlin v računalniku.

Edit: saj razumeš, da temu za tabo ni treba ugasnit prednjih meglenk, ti pa moraš zadnjo? Ker zdaj pa res nisem več prepričan, če sploh razumeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Še enkrat, sestavi celoto.
Govora je o uporabi prednjih meglenk ko za to ni dovolj zmanjšana vidljivost.
Bo šlo, ali ti je treba servirat na pladnju?

Ni treba servirat nič na pladnju, le nehaj se delati neumnega.

MadMax je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ales je izjavil:

Ni treba servirat nič na pladnju, le nehaj se delati neumnega.

Enako velja zate, kolega.
Drugače pa ne skrbi zame, če imam upravičeno, z razlogom (oreng zmanjšana vidljivost) vklopljeno zadnjo, jo ugasnem, čim se mi približa kdo od zadaj. Če je pa le mokra cesta ali pa niti to ne, in ima un zadaj prižgane prednje, me pa menda lahko upravičeno skrbi, tako kot sem napisal.

KAVINSKY ::

iloveboobz je izjavil:

Niso problem serijske ledike, problem so lastniki švaba vozil, k so kupl poverty spec in majo zdej kitajske ledike za 10€ v refletkorskem zarometu in zaslepijo vse...

Budget avti z tovarniškimi led lučmi precej bolj slepijo naokoli kot aliekspres ledice v golfih 4.

Arey ::

Ne, lahko pa zadovoljno povem da iz avta vidim vse.

gruntfürmich ::

MadMax je izjavil:

Kratke: misliš une, ki ponoči/v mraku/dežju/megli vozijo samo s prednjimi DRL?
Ali une, ki se zanašajo na avtomatski preklop dolge/kratke (kar v pol primerih ne dela prav)?
Za oboje se strinjam.

z obojim imajo največ problemov nemški kako 'premium' avti, ki jih naši reveži najraje vozijo.

če te bo kdo predolgo slepil, bo to v 90% audi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Spet nakladaš.
Z obojim imajo probleme cenene kante, pri katerih bi bilo mnogo bolje, da tega sploh ne bi imeli.
Nemški premium avti, recimo, takoj ko začnejo delati brisalci, preklopijo iz dnevnih luči na zasenčene.
Enako storijo tudi v megli.

feryz je izjavil:

Spet nakladaš.
Z obojim imajo probleme cenene kante, pri katerih bi bilo mnogo bolje, da tega sploh ne bi imeli.
Nemški premium avti, recimo, takoj ko začnejo delati brisalci, preklopijo iz dnevnih luči na zasenčene.
Enako storijo tudi v megli.

nikakor feryz. vedno pogledam kdo me slepi in v 90% so to nemške kante. ker sem na takšne stvari zelo alergičen in jim takoj vrnem.

cenene kante imajo rumenkaste navadne luči, in tisto je milina za nasproti vozeča vozila.

Zgodovina sprememb…

SambaShare ::

nejc_nejc je izjavil:

Ne najboljši so kar tisti s kao "adaptivnimi" matričnimi/laser/led whatever lučmi. Sploh iz VAG koncerna. Jebeš EU z miljon pravili, hkrati pa pustijo tak pofl na cesto.

Misliš, so jih imeli v prejšnjem tisočletju?
Me zanima kje lahko danes kupiš avto brez ledic.

Pri zafiri so šli iz laser na led. Večje govno si težko predstavljaš.
Ne da so slabe, ampak primerljive so pa ravno toliko, kot je kamion primerljiv z avionom.

Plus da so na mojem avtu katastrofalne. Napaka pri izdelavi. Ampak švabi pravijo, da so ok.
Čeprav so v določenih primerih zelo nevarne.
Tako je, če skantaš ogromen denar za avto. Dobiš govno.

Jure14 ::

feryz je izjavil:

2x smo imeli v Sloveniji situacijo, ko je bila meglenka potrebna.

Ne vem, če ti res 50.000 km na leto narediš. Po Sloveniji ziher ne.
Na našem koncu je od novembra do zdaj takšna situacija skoraj vsak dan (jutro).

bm1973 ::

Kar pomeni, da po nepotrebnem prižigaš meglenke in motiš ostale udeležence.

iloveboobz ::

KAVINSKY je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Budget avti z tovarniškimi led lučmi precej bolj slepijo naokoli kot aliekspres ledice v golfih 4.

očitno še nikol nisi mel golfa... ali kitajske ledice v njem :))
smoki

doktorproof ::

HotBurek je izjavil:

Tisti, ki vozite LED/Laser avte... Te dni, ko je dež in tema: A se kdo vpraša, kakšno bolnico ste pripeljali na cesto?

Tole je res za popozdit! Tistega, ki si je to zmislil oz. dovolil bi bilo treba obesit za en organ. Zraven pa še en kup pacientov, ki ne vedo po katerem pasu bi se vozili.

blink ::

mtošev je izjavil:

Niso krivi oni, krivi so proizvajalci in kriva je EU, da tega ne regulira dovolj.

Lastniki so sami krivi za:
1. razstelane luci
2. vgradnjo LED zarnic v reflektorske zaromete
3. vklop/izklop aktivnih matricnih zarometov, ki so v resnici dolge luci z aktivnim zasencevanjem mimovozecih (ki pa deluje za en kurac, zato smo tudi vsi zaslepljeni)
4. uporabo meglenk, ko ni megle

To pa predstavlja vecino tezav z blescanjem in zaslepljenostjo na cesti.
Bi pa EU lahko omejila par stvari kot npr. barvno temperaturo (tam do najvec 4300K da je se rumenkasto in bolj prijetno za oci sploh v dezju), visino zarometa od tal (SUV so pri tem katastrofa), svetilnost oz. intenzivnost svetlobe.

blink je izjavil:

Bi pa EU lahko omejila par stvari kot npr. barvno temperaturo (tam do najvec 4300K da je se rumenkasto in bolj prijetno za oci sploh v dezju)

"Izgovor" je menda temperatura dnevne bele svetlobe, ki ima preko 6000K.
Le da očitno tovrstno misleči biseri nikoli ne vstanejo iz fotelja oz. niso zmožni dojet, da ponoči/v mraku pač ni sredina sončnega dneva.

Xserces ::

Zdaj se že vsak vozi z meglenkami samo da je malo megle u luftu...
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

blink je izjavil:

Lastniki so sami krivi za:
3. vklop/izklop aktivnih matricnih zarometov, ki so v resnici dolge luci z aktivnim zasencevanjem mimovozecih (ki pa deluje za en kurac, zato smo tudi vsi zaslepljeni)
4. uporabo meglenk, ko ni megle

za 3 so sami krivi ker kupujejo precenjena nemška jajca. celo francozi nimajo s tem težav.
4 so problem samo zadnje meglenke. če te motijo sprednje potem se ne vsedi v avto.

Xserces je izjavil:

Zdaj se že vsak vozi z meglenkami samo da je malo megle u luftu...

Že pri nizki oblačnosti par idiotov prižge meglenke. In pri malo hujšem dežju...

Tako ja. Pri nizki oblačnosti. Veliko sem na AC in dnevno bi rekel da je vsaj 30% takih ki to delajo... Moteče spredi in zadi . Sploh zadnje v gužvi.

z zadnjimi meglenkami ni nič narobe če jih imaš vklopljene ko si sam na cesti.

Kdaj pa si sam na cesti?

Ob enih ponoči?

qwea ::

Lepo je, da se tudi pri nas končno začne razpravljati o težavah z modernimi svetili.
r/fuckyourheadlights ->reddit
en članek:
https://www.motorcyclenews.com/news/202...

pegasus ::

Končno? Ko smo se kako desetletje nazaj pizdili, je bilo pa vse ok?

qwea ::

pegasus je izjavil:

Desetletja nazaj me led svetila niso slepila na cesti.

Mene so ... poišči moj rant, če se ti da.

bm1973 je izjavil:

Kdaj pa si sam na cesti? Ob enih ponoči?
pač dokler nimaš avta zadaj, takrat pa ugasneš zadnje meglenke.

sem pa danes malo probaval sprednje, in sem videl da so sprednje meglenke bolj ali manj neuporabne... vidljivost praktično nič kaj boljša (morda par metrov), tako da jih je sploh brezveze bilokdaj prižigat.

qwea je izjavil:

pegasus je izjavil:

Desetletja nazaj me led svetila niso slepila na cesti.

zato so te pa ksenonke na precenjenihh nemških jajcah.:D

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Kdaj pa si sam na cesti? Ob enih ponoči?
pač dokler nimaš avta zadaj, takrat pa ugasneš zadnje meglenke.

sem pa danes malo probaval sprednje, in sem videl da so sprednje meglenke bolj ali manj neuporabne... vidljivost praktično nič kaj boljša (morda par metrov), tako da jih je sploh brezveze bilokdaj prižigat.
:D
Zadnje je pa še bolj brez veze prižigati, ker ne vidiš niti centimetra več, če jih prižgeš.
Ampak idiotom to ne kapne.

Meglenko je upravičeno prižgati, če ne vidiš popolnoma nič pred sabo. 5 metrov, naprej zid.
Ne pa kot danes zjutraj na AC, vidiš kretena z meglenkami, pred njim pa vidiš v daljavo še 50 avtov brez meglenke.
Ampak kreten misli, da je upravičeno imeti prižgano meglenko.

Zakaj bi prednje meglenke prizgal ko megle ni ali je le te malo se men ne sanja. Prav tako se ne prižiga zadnje če je vidljivost dovolj dobra...

Sploh pa da bi skos šalter obraču za pržigat in ugašat mi pa tudi ne pride na pamet.

Tudi odzivnost matričnih žarometov je preslaba in prepočasna. Tako na nemških kot na ostalih avtomobilih.

Xserces je izjavil:

Tudi odzivnost matričnih žarometov je preslaba in prepočasna. Tako na nemških kot na ostalih avtomobilih.
Drži. Zatemnijo za nasproti vozečim avtom in ne pred njim. Kot da je nekdo v kodi pomotoma zamenjal predznak ...

Praviš da v senci zatemnijo?
Enako slabost lahko opazimo pri soncu. Spredaj svetlo, zadaj temno. Nekaj bi bilo treba ukreniti glede tega.

Zatemnijo prepozno.

KAVINSKY ::

Kaj pa idjoti z ledicami v prednjih meglenkah? :D
Zaradi razpršenega snopa v gosti megli vidiš manj kot z kratkimi lučmi.

Bonus idjoti; SUV z zadnjo prižgano meglenko na semaforju ali zastoju.

Včasih pa tudi ne. Sploh če je ovinkasta cesta ni šans da matrični dohajajo ugašanje in prižiganje.

KAVINSKY je izjavil:

Kaj pa idjoti z ledicami v prednjih meglenkah? :D
Zaradi razpršenega snopa v gosti megli vidiš manj kot z kratkimi lučmi.

Bonus idjoti; SUV z zadnjo prižgano meglenko na semaforju ali zastoju.

Ravno v tem teče tudi ta debata. Letos je takih mojstrov s konstantno prižganimi meglenkami ogromno.

In pa seveda rumena > bela svetloba za meglo. Ampak folku je bl fensi LED 6000k

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Morate vedeti, da ti matrični žarometi niso za nas hribce.
Čeprav jih verjetno ravno hribci največ uporabljajo.

To je za ostale dele sveta, kjer so ceste široke kot avtoceste in ravne kot puščica.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rumene meglenke

Oddelek: Na cesti
273975 (2562) Nazz
»

"zadnje meglenke" na kolesih

Oddelek: Loža
414847 (3625) martincek1
»

Ali lahko pades na tehnicnem zaradi zarnic?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6718714 (15872) dxx
»

Pa kaj je s temi meglenkami?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29282700 (67138) Matako
»

Obvezne rezervne luči v avtomobilu (strani: 1 2 3 )

11838827 (36313) roli

Več podobnih tem