» »

Vedno več ljudi na pragu revščine

Vedno več ljudi na pragu revščine

««
10 / 11
»»

karafeka ::

Scaramouche3 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Kaj pa je pošteno plačilo?

Imaš prav, preveč subjektivno je!
Gre se pač za dejstvo tekmovalne ekonomije, če človek v drugih EU držav dobi 2x več, bo šel tja.
Je pa seveda to dvorezni meč, zakaj se ne vprašaš koliko x več je dovolj za osebe na vrhu, ki si izplačujejo desetine tisoč EUR mesečno, jim je pa vseeno da nekdo v njihovi firmi dela za drobiž.
Všeč mi je da imajo zdaj izbiro in pokažejo sredinca požrešnim menedžerjem,ki razmišljajo kot ti, s tem da se selijo v tujino.

Najlažje je biti patriot in mahati z zastavico, ko pa je treba nekako pogledati, kako ljudje živijo in kakšen je njihov standard,jih pa ne briga.

Ja točno. Mislite, da tistega na minimalcu briga, kako se klošar (ne)znajde? Ali tistga za 10.000€ na mesec briga, kako se tisti na minimalcu (ne)znajde? Ali misliš, da Muska briga kako se ima Brodnjak?

Vsak navzdol po lojtri kriči, da uni spodaj noče delat oz. vidijo samo svoje delo, ostalega pa ne.

Scaramouche3 ::

karafeka je izjavil:

Vsak navzdol po lojtri kriči, da uni spodaj noče delat oz. vidijo samo svoje delo, ostalega pa ne.

Samo klošar ni del sistema, tisti na minimalcu so in potem ko bežijo v tujino in jih zamenjujejo druge rase in nacionalnosti, takrat se aktivirate in hočete z pritiskom sramote, te ljudi dati v pravi rang in jim povedati,da več ne zaslužijo.
Očitno ne pri nas, bodo pa drugje!

nekikr ::

Všeč mi je da imajo zdaj izbiro in pokažejo sredinca požrešnim menedžerjem,ki razmišljajo kot ti, s tem da se selijo v tujino.

Niti z eno besedo nisem pljuval po tistih, ki zaslužijo manj ali malo, pa praviš da sem požrešni menedžer? In brez skrbi, nobena iz Hoferja ni šla v tujino, če ni ravno 10km stran Avstrija. In ponovno gre razmišljanje tudi v drugo stran: super je, da imajo delodajalci možnost, da pokažejo sredinca tistemu, ki misli, da je nenadomestljiv in si zasluži 5000EUR neto, čeprav dela nekaj za tekočim trakom in ga bo v kratkem nadomestil robot - ali pa opica. Predvidevam, da si iz javnega sektorja in so te naučili, da denar pride iz bankomata v poljubni količini, ko ga rabiš?

Najlažje je biti patriot in mahati z zastavico, ko pa je treba nekako pogledati, kako ljudje živijo in kakšen je njihov standard,jih pa ne briga.

Ja, nekako tako. Zakonske okvirje mora namreč nastaviti država in tudi poskrbeti, da sistem funkcionira. In to ne na način, da poveča minimalno plačo tako, da država največ potegne iz tega in se ne vpraša kaj to pomeni že na kratki rok, kaj šele srednji. Največkrat pa z zastavico mahate pri kakšnih športih. Ko Pogačar pridirja mimo, madona kako smo takrat ponosni. Ne dovolj, da bi ga zadržali in bi davke plačal tu, raje smo take izgnali, ampak sicer pa smo ponosni na take davčne nerezidente.

Ampak v šoli je bil efektiven. Same 5 in 10 je imel, recimo. Za razliko od enih, ki so ga cel čas žurali. Takšen sistem imamo, kako boš to ovrednotil kot s tem, da mora biti diploma nekaj vredna potem?

Kaj ima to veze? Če si priden in imaš same desetke iz primerjalne književnosti, kjer zaposlitve ni (in si bil o tem tudi obveščen), potem pač jebiga, kavo z mlekom prosim, toplim. Poznam dva, ki sta naredila samo osnovno šolo. Oba obračata milijone. "Moj" vodovodar, od dol, je star skoraj 40, postavil si je hišo in oddaja dve stanovanji. Iz dela, začel je iz nule. Ima pa osnovno šolo in mojstrstvo. Biti priden in biti efektiven sta različni stvari. Za prvo dobiš trepljaj po rami in prijazno besedo, za drugo pa denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Scaramouche3 ::

in ga bo v kratkem nadomestil robot

Do takrat bo še nekaj časa in ljudje lahko masovno odhajajo, kar je pri nas že praksa in veliko firm lahko propade, ker ne morejo vsa dela nadomestiti z roboti.

Ne govorimo tukaj samo o fizičnih delih ampak tudi o drugih, kjer rabiš malo intelekta in tudi ti odhajajo. Minimalna plača bi morala rasti sorazmerno z neverjetno inflacijo, ki je v zadnjih letih nerealno podražila storitve, hrano in nepremičnine.
Na koncu ni to stvar biti fer, ampak ali lahko ponudiš in če ne, pojdi v tujino.
Enako bi ti dal nasvet svojim otrokom, če recimo nebi bili sposobni več.
Za ostale Slovence pa pač naj se sprijaznijo.

Mato989 ::

Šola je prava smer samo ce si zaradi šole boljsi kot brez

Ce je nekdo končal magisterij ekonomije in flipa Burgerje v Meku pol je to potrata davkoplačevalskega kesa
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

PujsekPepe ::

Mato989 je izjavil:

Ce je nekdo končal magisterij ekonomije in flipa Burgerje v Meku pol je to potrata davkoplačevalskega kesa

Seveda. Samo prej je bil sistem tako nastiman da se je to izobrazbo propagiralo kot: ko imas diplomo bos dobil dobro placano sluzbo v pisarni”.
Ti ki so delali ti fakse so bili nategnjeni. Tukaj pa eni opevajo samo vodovodar ali elektricar bodi pa bos v parih tednih dobro kasiral. Problem je da se vse skupaj ponavlja in bo zaradi podobno propagande kot prej prislo do presezkov tudi teh.
Sicer je cel izobrazbeni sistem sfaljen.

Malidelničar ::

PujsekPepe je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda. Samo prej je bil sistem tako nastiman da se je to izobrazbo propagiralo kot: ko imas diplomo bos dobil dobro placano sluzbo v pisarni”.
Ti ki so delali ti fakse so bili nategnjeni. Tukaj pa eni opevajo samo vodovodar ali elektricar bodi pa bos v parih tednih dobro kasiral. Problem je da se vse skupaj ponavlja in bo zaradi podobno propagande kot prej prislo do presezkov tudi teh.
Sicer je cel izobrazbeni sistem sfaljen.

Lahko potrdim, da so nas nategnili.
Mladinski prekariat je takrat padel v zelo hudo revščino. Ogromno mladih se je izselilo (vsaj začasno) iz države.
Se mi pa zdi, da v tej situaciji ni vzporednice z situacijo mladih post-2008.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

PROTEINSKI ::

Javni sektor, okrog 50. razreda, 5500 bruto plus dodatki. Zlata jama, če mene vprašate. 40 let garancije za službo z malo stresa. Letno neseš z dodatki 50.000€, ker je super za Slovenijo.

bm1973 ::

Sam za dobit 50. razred, moraš pa kar nastavit komu ;).

borut_p ::

Pa verjetno ne bos tja prisel z 0 delovne dobe ... tako da 40let uzivancije v JS, je spet kar populisticna izjava.

enavlaka ::

S STEM diplomo je tako.
S tako iz fdv pa to ne velja.

PROTEINSKI je izjavil:

Javni sektor, okrog 50. razreda, 5500 bruto plus dodatki. Zlata jama, če mene vprašate. 40 let garancije za službo z malo stresa. Letno neseš z dodatki 50.000€, ker je super za Slovenijo.

Kar je meni znano so si v JS odlične plače, napredovanje in pogoje izborili stari kadri. Mladino se kar na polno izkorišča.

Magic1 ::

Točno tako, v JS se 10-20 let životari, potem se pa normalizira, oziroma se da fajn izkoristit. Samo kaj ti to pomaga v pedesetih. Samo mularija se ne gre več tega. Oni hočejo takoj. Sej je tudi razumljivo glede na cene vsega, zlasti nepremičnin.
Magic

enavlaka je izjavil:

S tako iz fdv pa to ne velja.

Ravno taka iz FDV velja...

Ker je delodajalec tudi diplomant FDV.

Nisem še videl FDV'jevskega šefa med privatniki. Ti gredo v JU

gruntfürmich ::

Magic1 je izjavil:

Samo mularija se ne gre več tega. Oni hočejo takoj. Sej je tudi razumljivo glede na cene vsega, zlasti nepremičnin.

zato pa imam jaz vsaj malo upanja v prihodnost, ker se mladi ne gredo več tega in gredo takoj drugam. in samo tako se bo sistem izboljšal, če bo folk masovno zavračal takšne bedne šihte.

mi X in milenijci bi pa vse pretrpeli, samo da se nič ne spremeni; s takšnim zarukanim folkom pa ne bo sprememb na bolje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

enavlaka je izjavil:

Nisem še videl FDV'jevskega šefa med privatniki. Ti gredo v JU

Polovica marketinških agencij >:D, ali celo več... Ki so skoraj del JU, oziroma zlizani s politiko.

Plus skoraj vsi novinarji danes. Ali bolje presstitutke...

feryz ::

Saj ti je napisal, da so vsi v JU.
Kaj pravzaprav hočeš ti povedati?
Da so vsi fdv-jevci v JU?

gruntfürmich je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Samo mularija se ne gre več tega. Oni hočejo takoj. Sej je tudi razumljivo glede na cene vsega, zlasti nepremičnin.

zato pa imam jaz vsaj malo upanja v prihodnost, ker se mladi ne gredo več tega in gredo takoj drugam. in samo tako se bo sistem izboljšal, če bo folk masovno zavračal takšne bedne šihte.

mi X in milenijci bi pa vse pretrpeli, samo da se nič ne spremeni; s takšnim zarukanim folkom pa ne bo sprememb na bolje...

Dejansko smo milenijci poskrbeli da se je vse skupaj spodjedlo, to pa zato ker 50% milenijcev ni več jebalo sistema šihta for life za minimalne ali ničelne dvige plače ampak smo enostavno začeli menjavat šiht kot je za nas najbolje...

Še danes se spomnim kako me je foter čudno gledal ko sem tretjič menjal šiht v 4 letih, češ kaj se grem ker on je na 1 šihtu bil 39 let pol je šel pa v penzijon oz na čakanje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Dejansko smo milenijci poskrbeli da se je vse skupaj spodjedlo, to pa zato ker 50% milenijcev ni več jebalo sistema šihta for life za minimalne ali ničelne dvige plače ampak smo enostavno začeli menjavat šiht kot je za nas najbolje...

Še danes se spomnim kako me je foter čudno gledal ko sem tretjič menjal šiht v 4 letih, češ kaj se grem ker on je na 1 šihtu bil 39 let pol je šel pa v penzijon oz na čakanje

ja, bolj pozni milenijci. tisti zgodnji iz rovt smo enaki kot X.

V letih 2008 in 2015 ni blo velik moznosti za delo. Jst sm takrat delov en gniu umazan siht prek napotnice drudzga ker drudzga blo ni.

gruntfürmich je izjavil:

Mato989 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Magic1 je izjavil:

ja, bolj pozni milenijci. tisti zgodnji iz rovt smo enaki kot X.

No za tako podrobno ne vem lahko pa rečem da mi rojeni konec 80tih smo že bili taki, vsaj večina od mojih kolegov... dejansko od 10 znancev in prijateljev je samo 1 v prvem šihtu... vsi ostali smo menjali povprečno vsaj 4-5x v 10-12 letih delovne dobe.

V informatiki se menja na 2 leti v povprečju

Half-Saint ::

Pa ne vem, kje so vsi ti silni reveži? Na cesti ne vidim lih nekih krip, električnih avtov kokr jih hočeš, gostilne so polne, stanovanja se veselo prodajajo in cene grejo gor konstantno. Ne vem, rekel bi da mamo kar visok standard v SLO ne glede na vse jamranje.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Half-Saint je izjavil:

Pa ne vem, kje so vsi ti silni reveži? Na cesti ne vidim lih nekih krip, električnih avtov kokr jih hočeš, gostilne so polne, stanovanja se veselo prodajajo in cene grejo gor konstantno. Ne vem, rekel bi da mamo kar visok standard v SLO ne glede na vse jamranje.

Skrivajo se, krediti…ce bi ble place objavljene pri delovnih mestih bi videl boljso sliko. 95% minimalc, sem dolgo dolgo nazaj videl tudi take delo za 6 mesecev, nadomescanje mame na porodniski itd

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

Jamrajo tisti, ki imajo. Un k dela, da preživi, nima časa jamrat.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Saj na splošno folk ne jamra.
Samo na tem forumu je tako.
Čeprav imajo vsi tarifo okrog 200 €/h. Ampak ja, revščina.

Udobno zivljenje v sloveniji je med 3-5 k teh pa pomojem ni veliko

Daj no mir, kakšnih 3-5k!?
To je razmetavanje denarja.

In eno stvar si zapomni. Denarja ni nikoli dovolj.
Če boš zagonil 3-5k mesečno, jih boš želel zagoniti več.
Meja je nekje pri desetih jurjih. Potem se želje po trošenju počasi nehajo.
Se pa prične lakomnost in kopičenje.

energetik ::

PujsekPepe je izjavil:

Ja seveda. Če imaš lastno nepremičnino, že z 1,5K skupnega prihodka živiš povsem udobno. Sicer brez preseravanja, ampak udobno.
Druga stvar je, če si v najemu...
vires in numeris

delavec44 ::

Pa spet odvisno kje si v najemu...

energetik je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Ja seveda. Če imaš lastno nepremičnino, že z 1,5K skupnega prihodka živiš povsem udobno. Sicer brez preseravanja, ampak udobno.
Druga stvar je, če si v najemu...

Ja sej, jurja je dost. Sam rtvje pixxx racunajo 15 eur na mesc da drugih pizdarij ne omenjam. Pa vinjeta pa gume pa mehanik…ja 3-5 k je udoben lajf 1500 je glih tolk da ne jes makaronov vsak dan

Ne palamudi.

Itak, bodi vesel z minimalcem:D

PujsekPepe je izjavil:

Udobno življenje se začne ko ne rabiš več hodit na šiht da preživiš in živiš (imaš hrano, oblačila, in kak priboljšek in lahko greš 1x na leto za 14 dni na morje ne na budget varianto)

Se strinjam. Za to pa 3-5 k ni tolk velik sploh ce hoces se kaj investirat kam in dosezt to kar ti omenjas

PujsekPepe je izjavil:

Half-Saint je izjavil:

Skrivajo se, krediti…ce bi ble place objavljene pri delovnih mestih bi videl boljso sliko. 95% minimalc, sem dolgo dolgo nazaj videl tudi take delo za 6 mesecev, nadomescanje mame na porodniski itd

To kar sta napisala je tudi meni nejasno.
Na zunaj se kaže nek standard, skoraj nadstandard.
Recimo to je razlika, ker v dobrih letih pred COVID-om, 2016-2019 je bila solidna situacija in se je čutilo predvsem okrevanje gospodarstva, investicije v nove proizvodne hale, obrtniške lokacije so se odpirale, nove firme, kmetje so investirali.
Ampak po gostilnah je bilo bolj omejeno, avtomobilski park se je zelo počasi obnavljal, seveda tudi takšna rast nepremičnin še ni bila in število poslov je bolj počasi naraščalo.

Tako, da po mojem je veliko blefa in če (ko) bo kriza, bomo konkretno telebnili.

To je tisto kar me skrbi. Potem pa še, če bo tipično slovensko, da se pretvarjamo, da je vse ok (kot jesen 2008-2011) lahko res kriza močneje izbruhne.

Ampak smo že debatirali, da po statistikah SURS-a smo že visoko po % in v absolutnih številkah, bližje kriznim ravnem (npr: https://www.stat.si/Pages/cilji/cilj-1.... In ko to enkrat odbije gor (bognedaj da ne na nivo 290.000 ali pa slučajno celo nad 300.000 - zdaj smo že na 276.000) potem se bomo deset let jajcali s tem.

energetik ::

Mato989 je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

Udobno življenje se začne ko ne rabiš več hodit na šiht da preživiš in živiš (imaš hrano, oblačila, in kak priboljšek in lahko greš 1x na leto za 14 dni na morje ne na budget varianto)
To je potem že FIRE, ne pa samo udobno življenje s šihtom.

PujsekPepe je izjavil:

Se strinjam. Za to pa 3-5 k ni tolk velik sploh ce hoces se kaj investirat kam in dosezt to kar ti omenjas
O investiranju nisem nič pisal, vem pa da z 1,5k stroškov živimo zelo udobno. Koliko poleg teh 1,5K investiram, ti jasno ne bom pisal.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Kako lahko rečeš ČEMURKOLI udoben lajf če moraš delat :))

Mislim nekaj je da ŽELIŠ delat in pač ta teden oddelaš nekje 3 ure na nekem projektu, pol ti pa 1 teden ni in te Boli K, drugo pa je da si PRISILJEN delat 40 ur itd...

Jasno in puscat lajf za mimilca al 1.500 eur 40-50 ur teden, petek, svetek, je men noro da se jim zdi to normalno.
S tem kesom ne mors nc. Ne bajte kupt, kaj sele vzgajat froce.
Bols sociala pa zvet kor romi. Ne, ne splaca se delat

Half-Saint ::

PujsekPepe je izjavil:

Jasno in puscat lajf za mimilca al 1.500 eur 40-50 ur teden, petek, svetek, je men noro da se jim zdi to normalno.

O tem kaj se splaca, ne bi. Vem pa, da raje delam kot pa da sm na sociali pa zasluzim manj kot 1500€ na mesec z malco in prevozom.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

PujsekPepe: nimaš čisto prav, seveda par skupaj z cca 2x1500 EUR že kar lepo gre, pa tudi samski z 1500 EUR ima opcijo, da našpara (ko je s starši doma prihrani denar, ali pa najema skupaj s kolegi/kolegicami).
Preberi zanimiv članek z znano strokovnjakinjo na področju osebnih financ, Ano Vizovišek, koliko napak Slovenci delamo pri upravljanju z denarjem:
https://siol.net/novice/slovenija/najve...

Mogoče bi morali pa socialo zmanjšati, pa bi manj ljudi tako razmišljalo. Oz. jo neaktivnim iskalcem zaposlitve pač vzeti kot je tudi po zakonu.

Ker to, da folk razmišlja da bo pa na sociali če mu služba ne bo všeč, je faljeno že v startu. Sociala bi morala biti zadnja začasna premostitvena pomoč.

Zgodovina sprememb…

Half-Saint je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

O tem kaj se splaca, ne bi. Vem pa, da raje delam kot pa da sm na sociali pa zasluzim manj kot 1500€ na mesec z malco in prevozom.

Pol pa delej, ce mam izbiro je bols sociala kot ta dnar.
40’let pusnes za ta denar da pol lahko par let uzivas. Cajt pa gre. Ne hvala.
Izjema je javni sektor, fajn zagarantirana sluzbica, dobri dodatki to je to.

Malidelničar je izjavil:

PujsekPepe: nimaš čisto prav, seveda par skupaj z cca 2x1500 EUR že kar lepo gre, pa tudi samski z 1500 EUR ima opcijo, da našpara (ko je s starši doma prihrani denar, ali pa najema skupaj s kolegi/kolegicami).
Preberi zanimiv članek z znano strokovnjakinjo na področju osebnih financ, Ano Vizovišek, koliko napak Slovenci delamo pri upravljanju z denarjem:
https://siol.net/novice/slovenija/najve...

Kdo pa je ta gospa da tala nasvete? Se enkrat poglej place pa povej kolk lahko povprecnez naspara.

Kle dajes ljudi, ki drugim pomagajo (nategujejo) za svoje placilo. Ce bi bila sposobna za svoj denar ne bi rabla nategovat, delat in bi bila tiho:

Ana Vezovišek je finančna mentorica, specialistka za osebni proračun in financiranje, ki že več kot 25 let deluje na področju osebnih financ. Svoje delo je začela v bančnem sektorju, kjer je pridobila poglobljeno znanje o poslovanju z osebnimi financami in svetovanju, kasneje pa se je odločila, da bo pomagala posameznikom in družinam razumeti denar, upravljati osebni proračun in se izogniti finančnim pastem.

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Pol pa delej, ce mam izbiro je bols sociala kot ta dnar.

O tem sem govoril. Zakaj bi moral imeti izbiro. Sociala je, če nimaš izbire.

Sam potem mors tud javni sektor dol fuknt ki je itak pol Slovenije, ki nic ne dela, ce smo posteni. Sam rtv ma 3000 socialcev, kje so sele obcine kjer jih je 99% prevec

Mato989 je izjavil:

Mislim nekaj je da ŽELIŠ delat in pač ta teden oddelaš nekje 3 ure na nekem projektu, pol ti pa 1 teden ni in te Boli K, drugo pa je da si PRISILJEN delat 40 ur itd...

kaj pa če rad delaš?

koliko bi ti rabil keša, da bi zapolnil 8h na dan da ne bi 'nič' delal ?

gruntfürmich je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kaj pa če rad delaš?

koliko bi ti rabil keša, da bi zapolnil 8h na dan da ne bi 'nič' delal ?

Nič kaj dosti dejansko... rabil bi dobro kolo (imam) in za vzdrževanje in rabil bi vsako leto nove čevlje in par 10EUR za najem dvorane (za košrasko s kolegi 1x tedensko) in seveda vsake 2-3 leta nov PC (2k) stacionarc...

Pa 1x na leto 14 dnevno chillanje v all inclusive hotelu za familjo...

Plus seveda klasično, hrana, stroški nepremičnine ipd...

Drugače jaz ne pravim da želiš delat, ampak nisem še videl človeka ki ŽELI delat 40+ ur na teden ob takih pogojih kot jih ima elodajalec itd... Nisem videl človeka ki se rad zbudi na budilko itd...

že že, ampak nekam moraš teh 8 ur dat. samo kolo in računalnik boš imel 14 dni vrh glave.

Res, čudno da se penzionistom ne zmeša.
««
10 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Začaran krog revščine (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20340042 (35215) bluefish
»

Pomoč najbolj revnim (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8917748 (15431) 111111111111
»

nov način gradnje neprofitnih stanovanj (strani: 1 2 3 )

13727496 (24237) mat xxl
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

19252441 (48067) Utk

Več podobnih tem