» »

Nenormalno visoka poraba elektrike

Nenormalno visoka poraba elektrike

«
1
2 3 4

gregor_m ::

Potrebujem pomoč ali nasvet, če je kdo imel že podoben problem. Živimo v hiši in imamo dva gospodinjstva, starša živita v svoji etaži. Jaz žena in dva otroka v svoji. Elektriko plačujeta moja starša in včeraj je nanesla beseda, da smo v 2025 porabili precej več elektrike kot prejšnja leta. Ko sem preverjal mesečne račune se je izkazalo, da imamo od aprila 2025 konstantno 2x višjo porabo kot mesece pred aprilom 2025. Konkretno prej smo imeli na mesec 450-550kwh porabe sedaj že 9 mesecev okoli 1000kwh.

Zadnje dve leti nismo menjali nobene naprave, ki bi lahko povečala porabo in imamo nespremenjen "življenjski slog". Hišo ogrevamo na drva, čez poletje toplotna črpalka za sanitarno vodo (izven sezone je izključena), tako je že 15 let. Električnih grelcev nimamo.

Ko preračunaš porabo na dan, pomeni da nam od aprila neprestano "uhaja" cca 700W vsako uro vse dni v mesecu, kar je prav neverjetno. Je mogoče kdo že imel podoben primer?

kow ::

Izklapljaj po varovalkah, a ne? Saj lahko vidis naslednji dan porabo na moj elektro?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

WhiteAngel ::

Še to ni treba. Vidiš, kako hitro utripa lučka v električni omarici.

Grimnir3 ::

Mulc ti potiho rudari kripto :)

svecka ::

stari starši dostikrat furajo električne grelce kjub centralni napeljavi. Sploh kakšni 2kW el grelci za 30EUR so potratni kot hudič. Sploh če so že pri letih z demenco ne bom razglabljal. Pa kakšni električni šporheti z grelno ploščo so tudi dostikrat vzrok ko je prižgan 24/7 ko ga pozabijo izklopit.

Stari zmrzovalniki gorenje, ki imajo preko 40 let znajo oreng žret elektriko. PRi stari babi sta bila 2 zmzovalnika v kleti glavni vzrok za ogromno porabo elektrike. Saj delata, ampak elektriko sta pa žrla kot novo leto.

Tretja opcija tvoj mulc na skrivaj na polno rudari v baji ali goji travo na podstrešju/prizidku.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

bastadu ::

Nabavi si merilnik porabe/moči in prek njega priklopi vsako napravo v hiši in poglej, če je moč v rangu pričakovane, 700W konstantne moči ni tako malo, da tega ne bi hitro našel ... Najverjetneje res gre za kakšno rudarjenje na skrivaj ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bastadu ()

bbbbbb2024 ::

gregor_m je izjavil:

Potrebujem pomoč ali nasvet, če je kdo imel že podoben problem. Živimo v hiši in imamo dva gospodinjstva, starša živita v svoji etaži. Jaz žena in dva otroka v svoji. Elektriko plačujeta moja starša in včeraj je nanesla beseda, da smo v 2025 porabili precej več elektrike kot prejšnja leta. Ko sem preverjal mesečne račune se je izkazalo, da imamo od aprila 2025 konstantno 2x višjo porabo kot mesece pred aprilom 2025. Konkretno prej smo imeli na mesec 450-550kwh porabe sedaj že 9 mesecev okoli 1000kwh.

Zadnje dve leti nismo menjali nobene naprave, ki bi lahko povečala porabo in imamo nespremenjen "življenjski slog". Hišo ogrevamo na drva, čez poletje toplotna črpalka za sanitarno vodo (izven sezone je izključena), tako je že 15 let. Električnih grelcev nimamo.

Ko preračunaš porabo na dan, pomeni da nam od aprila neprestano "uhaja" cca 700W vsako uro vse dni v mesecu, kar je prav neverjetno. Je mogoče kdo že imel podoben primer?

Porabnik, ki je skrit in vam lahko nabaše račun zelo - je električni bojler. Če je dosti kamna, je njegova učinkovitost gretja zelo nizka. Poledično rabi dosti časa, da vodo segreje, zato se dolgo ne izklopi. Včasih dela 100% cikla. Če imaš zelo visoko temperaturo, nad 70 stopinj C v bojlerju, potem se kamen nabere v letu dni, če imate trdo vodo.

Drugi tak porabnik je zamrzovalna skrinja, čeprav bi skoraj rabil zelo veliko in je izolacija slaba in nenehno vrti kompresor. Čisto mogoče je, da sta hladilnika dva, ki dosti trošita, recimo.

Kupi merilec porabe, ki je kot vtičica, ter pomeri porabnike. 700W se mora nekje poznati.

Ali pa kripto ali res trava nekje.

Zgodovina sprememb…

gregor_m ::

Otroka sta še premlada, da bi sploh imela računalnik. Kot sem napisal električnih grelcev/bojlerjev nimamo. Sicer imamo dve zamrzovalni omari Liebherr stari 6 in 2 leti, ki ne delujeta konstantno (ker se sliši), pa tudi če bi skupaj porabita cca 400W, kar še zdaleč ni 700W konstantne porabe.

In ja imam merilec porabe elektrike in sem že preveril najbolj očitne porabnike, torej skrinje, hladilnike. Drugi porabniki sploh niso zmožni požret 700W. Razen indukcijske plošče, pečice, ki pa se ne uporabljajo nič več kot po navadi.

Izgleda da bo res potrebno poigrat z varovalkami. Kaj je možno, da elektro števec napačno odčitava porabo?

MadMax ::

bbbbbb2024 je izjavil:

... Porabnik, ki je skrit in vam lahko nabaše račun zelo - je električni bojler. Če je dosti kamna, je njegova učinkovitost gretja zelo nizka. Poledično rabi dosti časa, da vodo segreje, zato se dolgo ne izklopi. Včasih dela 100% cikla. Če imaš zelo visoko temperaturo, nad 70 stopinj C v bojlerju, potem se kamen nabere v letu dni, če imate trdo vodo. ...

Reci da ne misliš resno... 8-O
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

starfotr ::

Saj imaš moj elektro pa preveri.

Ne vem sicer zakaj ne bi uporabljal toplotne črpalke za sanitarno vodo celo leto.

Nekdo je sicer prešprical fiziko, saj se enegija ne more uničit. Torej kam gre toplota, če je v bojlerlju vodni kamen?

ššš ::

Aprila si nehu kurt in vklopu toplotno črpalko, ki je po pomoti naštimana na electric grelec mode. Al pa ti je clo kak kompresor notr crknu.

gregor_m je izjavil:

Izgleda da bo res potrebno poigrat z varovalkami. Kaj je možno, da elektro števec napačno odčitava porabo?

Možno je vse, ampak še za noben tak primer ne vem iz kredibilne "druge roke".

Tudi če je drugi otrok v plenicah, pralni stroj preko palca požre 2kWh/cikel, +/-1. (je pa v času porodniške vedno nekaj višja splošna poraba elektrike v družini...)
Star sušilni stroj morda več v uporabi?
Pokvarjen ladilnik/skrinja lahko žre tudi več od nazivne moči, ampak če se izklaplja (pričakovano je nekje 1/3 časa delovanja kompresorja) potem tudi nekako ne more imeti povprečno 200W porabe.

700W konstantne porabe ni malo. Toliko je pri meni povprečje cele hiše, kjer je kup elektronike vedno na delu (pa še to skoraj 200 iz afnarije).
700 je mali (1.5kW) kaloriferček nonstop v 1. stopnji, to ne moreš spregledat.
Edino če imaš cirkulacijo tople vode odprto?
Okvara/napaćna nastavitev TČ (sploh tiste za ogrevanje hiše) je realna možnost, ki se potem izgubi v povprečenju in vidi kot 700 preveč.

Drugače pa res najbolje začet z varovalkami. Števec pa preveriš z 2kW kaloriferjem, dvakratno napako bi že moral tako odkrit.
Nekje treba začet aktivno iskat, samo od gledanja in debatiranja najbrž ne bo bolje....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

pegasus ::

Spucaj kamen iz bojlerja.

srus ::

Kaj pa napeljava, ali so varovalke še stare, okrogle z nitko, ali so že avtomatske? Kdaj je bila zgrajena hiša, so instalacije polagali profesionalci, ali lokalni mojster, je bilo kaj od elektro instalacij obnovljeno? Je elektro morda zamenjal števec?

toro69 ::

Če ne najdeš vzroka, priporočam kontrolo elektro števca. V primeru napake na njemu pa dogovor o dobropisu :)

iloveboobz ::

bbbbbb2024 je izjavil:

gregor_m je izjavil:

Porabnik, ki je skrit in vam lahko nabaše račun zelo - je električni bojler. Če je dosti kamna, je njegova učinkovitost gretja zelo nizka. Poledično rabi dosti časa, da vodo segreje, zato se dolgo ne izklopi. Včasih dela 100% cikla. Če imaš zelo visoko temperaturo, nad 70 stopinj C v bojlerju, potem se kamen nabere v letu dni, če imate trdo vodo.

Drugi tak porabnik je zamrzovalna skrinja, čeprav bi skoraj rabil zelo veliko in je izolacija slaba in nenehno vrti kompresor. Čisto mogoče je, da sta hladilnika dva, ki dosti trošita, recimo.

Kupi merilec porabe, ki je kot vtičica, ter pomeri porabnike. 700W se mora nekje poznati.

Ali pa kripto ali res trava nekje.

zakaj bi kamen kakorkol vplival na učinkovitost?
smoki

Utk ::

srus je izjavil:

Kaj pa napeljava, ali so varovalke še stare, okrogle z nitko, ali so že avtomatske? Kdaj je bila zgrajena hiša, so instalacije polagali profesionalci, ali lokalni mojster, je bilo kaj od elektro instalacij obnovljeno? Je elektro morda zamenjal števec?

A kaj od tega vpliva na porabo elektrike?

floyd1 ::

Sploh kakšni 2kW el grelci za 30EUR so potratni kot hudič.

Hmmm, 2kW je 2kW, tako pri tistih za 30€ kot pri onih za 500. Nek termostat imajo tako eni kot drugi, za enako temperaturo v prostoru pa "popapcajo" enako štroma. Da zaključim - tudi tisti za 30€ niso nič bolj potratni od dražjih bratov.

DamijanD ::

gregor_m: kakšen imaš števec? Je novejši? Če je, pojdi na moj elektro in če vidiš 15 minutne odčitke (torej znak, da števec sam pošilja sprotno porabo), potem lahko pogledaš zgodovino in preveri ali se je kaj spremenili takrat aprila. Videl boš ali je recimo neka poraba konstantno (tudi preko noči) ali je porabe več samo v določenih delih dneva ipd. Torej daj malo poglej najprej to.

JanBrezov ::

svecka je izjavil:

Stari zmrzovalniki gorenje, ki imajo preko 40 let znajo oreng žret elektriko.

Imamo hladilnik, ki ima zamrzovalni predal, zaprt s plastičnimi vrati. Skozi čas se je zlomil en tečaj teh vrat in so se vrata zamrzovalnega dela slabo zapirala, s tem niso dobro tesnila, zato je led in zrak zamrzovalnega dela prehajal v hladilni del. Čez poletje je kompresor tega hladilnika delal nonstop. Smo menjali ta vrata in se je stanje popravilo.

urbecar ::

Pri nas je bilo za podobno porabo krivo kroženje tople vode. Pozimi, ko se sanitarna voda ogreva na centralno te dodatne porabe ni. Spomladi pa smo kroženje pozabili izklopiti.

Pri iskanju porabnika je bila stran mojelektro.si zelo v pomoč . Na njej se vidi poraba skoraj* v realnem času.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urbecar ()

Okapi ::

bastadu je izjavil:

Nabavi si merilnik porabe/moči in prek njega priklopi vsako napravo v hiši in poglej, če je moč v rangu pričakovane, 700W konstantne moči ni tako malo, da tega ne bi hitro našel ...

Točno to. Predvsem preveri hladilnik(e). Se ne tako redko zgodi, da hladilnik sicer še vedno hladi in ljudje sploh ne opazijo, da je v bistvu pokvarjen in porabi bistveno več energije kot normalno, tudi do 10x več.

V praksi so bili izmerjeni primeri, kjer je star ali okvarjen hladilnik porabil:
6–8 kWh/dan (10× več kot normalen)
kar pomeni 180–240 kWh/mesec
kar je več kot poraba celotnega stanovanja z varčnimi napravami
To se zgodi, ko kompresor teče 24/7 in nikoli ne doseže ciljne temperature.

kixs ::

Najprej pojdi pogledat svojo porabo na mojelektro ali Gen-i ali kje ze imas svojega el. dobavitelja. Imas grafe, ki ti lepo prikazejo porabo. Tako lahko malo vidis ali gre res za konstantno porabo ali spice. Glede na to bos imel vec podatkov kaj preverit.

OutOfTheBox ::

MadMax je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

... Porabnik, ki je skrit in vam lahko nabaše račun zelo - je električni bojler. Če je dosti kamna, je njegova učinkovitost gretja zelo nizka. Poledično rabi dosti časa, da vodo segreje, zato se dolgo ne izklopi. Včasih dela 100% cikla. Če imaš zelo visoko temperaturo, nad 70 stopinj C v bojlerju, potem se kamen nabere v letu dni, če imate trdo vodo. ...

Reci da ne misliš resno... 8-O

Seveda je resno. Mi smo imeli lani isti problem z bojlerjem (čeprav poraba ni bila 2x višja kot pri OP , je bila pa za 1/3).

kixs je izjavil:

Najprej pojdi pogledat svojo porabo na mojelektro ali Gen-i ali kje ze imas svojega el. dobavitelja. Imas grafe, ki ti lepo prikazejo porabo. Tako lahko malo vidis ali gre res za konstantno porabo ali spice. Glede na to bos imel vec podatkov kaj preverit.

Drži. Tako sem jaz ugotovil, da je kriv boljer. Špice kadar je bojler deloval so bile višje kot ponavadi, drugo je bilo vse normalno.

Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::

Seveda je resno. Mi smo imeli lani isti problem z bojlerjem (čeprav poraba ni bila 2x višja kot pri OP , je bila pa za 1/3).

zarad kamna poraba ni bla večja. Tudi če je kamen okol grelca, toplota še vedno nima it kam drugam, kot v vodo, torej je izkoristek še vedno ~100%. Samo bolj počas se bo grel, če termostat prej tripne.

Če bi kaj povečalo porabo, bi bla recimo odstranitev izolacije okol bojlerja, kar bi povečal izgube.
smoki

mat xxl ::

Brezveze ugibati nakupi si na www.shelly.si merilce porabe, imaš take za na vtičnice in vgradne za v doze, nato preko aplikacije na gsm u ali računalniki vidiš do minute natančno, koliko posamezna naprava pokuri za bojler, pralni stroj, kalorifer svetujem močnejše izvedbe, ker brez veze je ugibati, če lahko izmeriš . Sam merim toplotne, klime, talno električno gretje v kopalnici, pralno sušilni stroj, hladilnik, tv.... Lahko pa tidi vsako napravo preko gsm-a odklopiš ali narediš določena pravila.

Mene je to 2 leti nazaj rešilo ogromnih stroškov, sem bil na morju odsoten in očitno je bila zelo slaba masa v celem 6 stanovanjskem objektu, sem imel nastavljeno, da če se napetost poveča čez 260 V, da enostavno vse od A do Ž izklopi elektriko.

Jasno sem dobil obvestilo da je 12 modulov zaznalo prekora?itev in se izklopilo.

Kasneje me soseda kliče, da ji je crknil hladilnik, tv, klima..... so klicali elektro, jaz sem jim pa razložil, kaj je bilo, od elektra so odpravili napako, smo kasneje našli odtrgano plombo od odpiranja omare ki je odletela med kolesa in je ni delavec elektra našel. No elektro je trdil, da so prišli, da omar niso odpirali, ker so bile vse meritve brezhibne in, da oni niso nič krivi. Bila je slaba masa oziroma nula. Sam nisem imel nobene okvare.

Tako, da že za to je ok in niti ni nek strośek cca 30 eur na modul.

mat xxl ::

Žal slike ne morem prilepiti sicer bi dal primere izposov po obdobjih, grafe ......

SambaShare ::

OutOfTheBox je izjavil:

Drži. Tako sem jaz ugotovil, da je kriv boljer. Špice kadar je bojler deloval so bile višje kot ponavadi, drugo je bilo vse normalno.

Če je bojler izoliran, ne bo velike razlike, s kamnom ali brez. Ja traja dlje da ogreje vodo, ampak na račun izklapljanja, tako da poraba ni višja.

urbecar je izjavil:

Pri nas je bilo za podobno porabo krivo kroženje tople vode. Pozimi, ko se sanitarna voda ogreva na centralno te dodatne porabe ni. Spomladi pa smo kroženje pozabili izklopiti.

Pri iskanju porabnika je bila stran mojelektro.si zelo v pomoč . Na njej se vidi poraba skoraj* v realnem času.

Za kroženje tople vode se uporabljajo obtočne črpalke, ki so ponavadi v rangu ca. 50W, s takšno črpalko bi težko imel podobno porabo kot OP ...

SambaShare ::

OP naj se pa prijavi na moj elektro in si pogleda profil porabe. Za 0.5MWh bo pa že našel krivca. Ali en dan spremlja diodo na števcu.

Zgodovina sprememb…

stara mama ::

Kake mame in tašče znajo bit nezavedno potratne.
Pri nas tašča kar noče sprejet, da je šla poraba vode za 30% gor točno takrat, odkar je ona v penziji in cele dneve doma.

bastadu je izjavil:

Za kroženje tople vode se uporabljajo obtočne črpalke, ki so ponavadi v rangu ca. 50W, s takšno črpalko bi težko imel podobno porabo kot OP ...

Ni fora v porabi črpalke, ampak v dogrevanju vode ki se potem v stenah shladi.
Tist ki ogreva na drva mu je vseeno, ostalim na elektriko pa ni.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 ::

iloveboobz je izjavil:

zarad kamna poraba ni bla večja. Tudi če je kamen okol grelca, toplota še vedno nima it kam drugam, kot v vodo, torej je izkoristek še vedno ~100%. Samo bolj počas se bo grel, če termostat prej tripne.

Če bi kaj povečalo porabo, bi bla recimo odstranitev izolacije okol bojlerja, kar bi povečal izgube.

To je statična slika. V realnosti je stvar dinamična. Grelec, obložen s kamnom, greje vodo in to zelo počasi, ker je izoliran, v bistvu. Bojler se ves čas uporablja, ter je odjem tople vode na vrhu bojlerja. Dober bojler hitro segreje vodo in ugasne. Ugasne se, ko ga termostat izklopi, ki je monitran pač kako je - na sredi ali redko na dnu bojlerja.

Ti torej ves čas bojler prazniš (z ne zelo segreto vodo spodaj), grelec se ves čas muči. Na koncu šteje porabljena energija. Ki se meri v kWh. Mogoče se poraba ne duplira, ampak se poveča, ker grelec ves čas dela, ker ga termostat ne izklopi. Lahko je zgraj privrhu grelca voda zelo topla, ampak pri dnu je mrzla.

Potem čez vrh uhaja več toplote preko izolacije bojlerja.

Torej, ne da bi pametoval, ampak že v brošuri iz 90. je bilo navedeno, da bojlerji obloženi s kamnom so bolj potratni.

fikus_ ::

Z vodnim kamnom obložen grelec bojlerja ni večji porabnik elektrike, pač pa bolj počasi toplota prehaja, grelec bo delal zato na nekoliko višji temp., termostat ,.... skratka večja možnost okvare, to je pa tudi vse.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Samo večkrat se grelec vklaplja, a za krajši čas.
Edino kar je vezano na "izkoristek" je, ko je volumen kamna že tolikšen, da količina tople vode ne zadošča za sproti in uporabnik dvigne nastavljeno temperaturo, kar pomeni nekaj več izgub skozi ovoj bojlerja. Pa še ta izguba je "problem" samo poleti, ko je že itak (pre)vroče.

Vse ostalo je kontriranje fiziki, torej trditev da gre energija iz vtičnice kar v nič znotraj bojlerja. Zemlja je torej ploščata in sonce kroži okrog nje...

Kamen je izolator, zaradi katerega toplota bolj počasi prehaja iz grelca na vodo, kar pomeni, da bo grelec delal dlje časa in pri višji temperaturi, kot bi sicer, to pa pomeni, da bolj kot bi sicer greje tudi dele, ki ne rabijo biti greti (recimo prirobnico, kjer je pritrjen in podobno), torej se nekaj toplote vendarle izgubi in je zaradi obloge kamna nekoliko višja poraba, verjetno malo, ampak sigurno je višja poraba ...

Po tej logiki so novodobni bojlerji s "suhim" grelcem nekaj popolnoma nezaslišanega! :))

Da bi en pogooglal, to pa ne:

Vodni kamen - višji stroški energije?

* ASPE in EPA navajata, da 1,6 mm debela plast vodnega kamna lahko poveča porabo energije do 11 %, medtem ko sistemi z izrazito trdo vodo porabijo tudi do 26 % več energije (pmmag.com, greenlodgingnews.com).

* Britanski Carbon Trust (2012): "Plast vodnega kamna debeline 1 mm zmanjša učinkovitost prenosa toplote za približno 7 %, medtem ko lahko 3 mm debela plast poveča porabo energije za do 25 %." (Carbon Trust Report, 2012).

* U.S. Department of Energy opozarja, da 3 mm debel sloj vodnega kamna lahko zviša stroške ogrevanja tudi do 30 % (Fluid Dynamics International Ltd).

* Lethea et al. (2017) v eksperimentalni študiji ugotavljajo, da vodni kamen poveča porabo energije za 4-12 % in podaljša termostatske cikle, kar dodatno vpliva na stroške (Lethea, 2017, Journal of Thermal Science and Engineering Applications).

* Lancaster Water Group je izmerila, da vsakih dodatnih 5 grains/gallon (gpg) trdote povzroči približno 4 % povečanje porabe energije in zmanjšanje učinkovitosti do 24 % (lancasterwatergroup.com).

Ena izmed bolj podrobnih analiz je diplomska naloga z Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo, avtorjev Urbana in Goričanca (2014), z naslovom "Vpliv vodnega kamna na toplotne izgube v gospodinjskih napravah". V nalogi so raziskovali, kako nalaganje vodnega kamna vpliva na toplotno učinkovitost grelnih elementov v bojlerjih in toplotnih izmenjevalcih.

Glavne ugotovitve naloge so:

* Že 2 mm plast vodnega kamna lahko zmanjša prenos toplote za kar do 40 %, kar pomeni znatno manjšo učinkovitost sistema.
* Posledično grelec deluje dlje, kar pomeni daljši čas ogrevanja in večjo porabo električne energije za segretje iste količine vode.
* Nalaganje vodnega kamna ni le energetski problem, ampak tudi vpliva na krajšo življenjsko dobo naprav in večje stroške vzdrževanja.

MojsterX ::

iloveboobz je izjavil:

narobe si razlagaš izgubo pa potrebno moč za segretje vode. To ti to mešaš med seboj.

JanBrezov je izjavil:

Da bi en pogooglal, to pa ne:

Vodni kamen - višji stroški energije?

* ASPE in EPA navajata, da 1,6 mm debela plast vodnega kamna lahko poveča porabo energije do 11 %, medtem ko sistemi z izrazito trdo vodo porabijo tudi do 26 % več energije (pmmag.com, greenlodgingnews.com).

* Britanski Carbon Trust (2012): "Plast vodnega kamna debeline 1 mm zmanjša učinkovitost prenosa toplote za približno 7 %, medtem ko lahko 3 mm debela plast poveča porabo energije za do 25 %." (Carbon Trust Report, 2012).

* U.S. Department of Energy opozarja, da 3 mm debel sloj vodnega kamna lahko zviša stroške ogrevanja tudi do 30 % (Fluid Dynamics International Ltd).

* Lethea et al. (2017) v eksperimentalni študiji ugotavljajo, da vodni kamen poveča porabo energije za 4-12 % in podaljša termostatske cikle, kar dodatno vpliva na stroške (Lethea, 2017, Journal of Thermal Science and Engineering Applications).

* Lancaster Water Group je izmerila, da vsakih dodatnih 5 grains/gallon (gpg) trdote povzroči približno 4 % povečanje porabe energije in zmanjšanje učinkovitosti do 24 % (lancasterwatergroup.com).

Ena izmed bolj podrobnih analiz je diplomska naloga z Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo, avtorjev Urbana in Goričanca (2014), z naslovom "Vpliv vodnega kamna na toplotne izgube v gospodinjskih napravah". V nalogi so raziskovali, kako nalaganje vodnega kamna vpliva na toplotno učinkovitost grelnih elementov v bojlerjih in toplotnih izmenjevalcih.

Glavne ugotovitve naloge so:

* Že 2 mm plast vodnega kamna lahko zmanjša prenos toplote za kar do 40 %, kar pomeni znatno manjšo učinkovitost sistema.
* Posledično grelec deluje dlje, kar pomeni daljši čas ogrevanja in večjo porabo električne energije za segretje iste količine vode.
* Nalaganje vodnega kamna ni le energetski problem, ampak tudi vpliva na krajšo življenjsko dobo naprav in večje stroške vzdrževanja.

Bi se kar strinjal z zaključki.
Med tem pa MadMax piše "Samo večkrat se grelec vklaplja, a za krajši čas.", kar seveda ne drži ... termostat tipa temperaturo vode in če je prehod toplote od grelca na vodo počasnejši (in tudi obratno), se bo le ta prižigal malce redkeje (ker zaradi počasnega prehoda toplote počasneje reagira), ampak bo gorel precej dlje časa, ker se bo voda segrevala počasneje ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bastadu ()

Magic1 ::

Kam pa gre ta "izgubljena" energija zaradi kamna? V črno luknjo?
Magic

Umetna pamet proti forumski;)

Copilot pravi:

To je eno tistih vprašanj, kjer intuicija reče "vsa toplota ostane v bojlerju, torej poraba ne bi smela narasti", fizika pa pokaže, da bojler z vodnim kamnom dejansko porabi več elektrike.
In razlog ni samo "izolacija grelca", ampak kombinacija več učinkov, ki se seštevajo.

"Vsa toplota ostane v bojlerju" -- to je res, ampak...
a) več toplote se izgubi skozi stene bojlerja med daljšim segrevanjem
Bojler med delovanjem izgublja toploto v okolico (tudi če je dobro izoliran).
Če se segrevanje podaljša iz 30 minut na 60 minut, se izgube podvojijo.
b) grelec se pregreva in del toplote odda v zrak, ne v vodo
Ko je grelec obdan z debelo plastjo kamna, se njegova površina segreje na bistveno višjo temperaturo.
To povzroči:
večjo toplotno izgubo v okolico (skozi dno bojlerja)

Koliko več elektrike lahko porabi bojler z vodnim kamnom?
Praktične meritve (serviserji, energetske študije) kažejo:
1 mm vodnega kamna -> +7-10 % porabe
5 mm vodnega kamna -> +30-40 % porabe
10 mm vodnega kamna -> +50-70 % porabe
20+ mm vodnega kamna -> tudi 100 % več porabe

To so realne številke iz prakse.
Zakaj se poraba tako močno poveča?

Ker se združijo trije učinki:
Slab prenos toplote Grelcu naraste temperatura, del toplote gre v okolico
Daljši čas segrevanja Več toplotnih izgub skozi stene bojlerja
Več ciklov vklopa Več izgub in večja obraba grelca

Skupaj to pomeni opazno višjo porabo elektrike, čeprav voda na koncu doseže isto temperaturo.

kixs ::

Rekel bi, da je izguba skozi stene kar konstantna glede na razliko temperature vode v bojlerju in zraka v njegovi okolici. Nima veze ali takrat dela grelec ali ne. Zaradi vodnega kamna se kvecjemu podaljsa gretje vode in s tem seveda povisa poraba el. energije.

Drugače si lahko kupiš to za merit porabo. Plus je še to, da lahko preko telefona vklapljaš, ali nastaviš timerje teh vtičnic.
https://www.amazon.de/dp/B0B74R6FPL?th=1

Magic

Nikonja ::

Fak ste dosadni z bojlerji, pa ne bo bojler kar naekrat 2krat več elektrike žrel! Sej je napisal da je od Aprila naprej imajo dvakratnih porabe ne da se je sčasoma dvigovala poraba.
Kot so eni že napisali, ali si kupi Shellije ali pa na amazonu imaš tiste pametne vtičnice katere merijo porabo, in jih povsod vštekaj in glej porabo. Ni druge!

bastadu je izjavil:

Med tem pa MadMax piše "Samo večkrat se grelec vklaplja, a za krajši čas.", kar seveda ne drži ... termostat tipa temperaturo vode in če je prehod toplote od grelca na vodo počasnejši (in tudi obratno), se bo le ta prižigal malce redkeje (ker zaradi počasnega prehoda toplote počasneje reagira), ampak bo gorel precej dlje časa, ker se bo voda segrevala počasneje ...

Termostat je ponavadi blizu grelca, v rangu 2÷3cm. Grelec vklopi, lokalno segreje, termostat odklopi še preden vroča voda zakroži (ker ne more, zaradi "ribanega zelja"). In tako večkrat namesto 1x v kosu pri čistem bojlerju.
Čas se res nekoliko podaljša, grelec se tudi res bolj segreje, ima pa grelec rahlo PTC lastnost in se mu pri večji temp. moč zniža.
Izgube zaradi daljšega gretja: že napisano, v domačih bojlerjih tega ne moreš upoštevat, ker je bojler itak vedno ogret. Ne ogreješ tik pred uporabo (tuširanjem) in nato pustiš mrzlega do naslednje predvidene uporabe, ali pač?
"Poguglane" dizertacije okrog megalomanskih izgub je treba pa razumet. Prestop energije v izmenjevalcih je počasnejši, torej rabiš za v istem času prenest isto koristne toplote večjo temp. medija, kar pomeni višje izgube v sami distribuciji-cevovodih. Vzami to kot kotlovnico med bloki in izgube v kanaletah. Ne gre kar slepo primerjat z malim bojlerčkom, kjer sicer imaš nekaj podobnega, a spet le zato, ker imaš zaradi zmanjšanega volumna nastavljeno višjo temp. vode, potem pa še nekaj izgubiš na ceveh do pipe.
Kdor pa AI jemlje "zdravo za gotovo" pa... Ok, vsakomur svoje, ampak vsak, ki ima vsaj malo sreče pri razmišljanju ve, da bojler ni črna luknja v kateri energija ob prisotnosti apnenca kar izgine.

Magic1 je izjavil:

Gre v kamen. Gretje kamna je zahtevnejše.

JanBrezov je izjavil:

Magic1 je izjavil:

In kam gre iz kamna? 8-O
Pa mimogrede, ni zahtevnejše. Primerjaj specifično toploto kamna in vode....

JanBrezov je izjavil:

Magic1 je izjavil:

:)) Seveda ker po novem je kamen črnja luknja in energija, ki jo sprejme, magično izgine.
Magic

MadMax je izjavil:

Kdor pa AI jemlje "zdravo za gotovo" pa... Ok, vsakomur svoje, ampak vsak, ki ima vsaj malo sreče pri razmišljanju ve, da bojler ni črna luknja v kateri energija ob prisotnosti apnenca kar izgine.

Izgine samo v tvoji domišljiji, ker tega nihče ne pravi.

Meritve pa ti povedo, da poleg vode v bojlerju po nepotrebnem greješ še zrak in stene v kopalnici.

Okapi je izjavil:

MadMax je izjavil:

Izgine samo v tvoji domišljiji, ker tega nihče ne pravi.

Meritve pa ti povedo, da poleg vode v bojlerju po nepotrebnem greješ še zrak in stene v kopalnici.

V moji domišljiji ne izgine, za razliko drugače mislečih...
Izgube zaradi daljšega gretja: že napisano, v domačih bojlerjih tega ne moreš upoštevat, ker je bojler itak vedno ogret. Ne ogreješ tik pred uporabo (tuširanjem) in nato pustiš mrzlega do naslednje predvidene uporabe, ali pač?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()
«
1
2 3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9037530 (24240) energetik
»

Kdaj bojler požre več štroma? (strani: 1 2 3 4 5 )

21258702 (52866) K0l1br1
»

nakup bojlerja

4922365 (19126) Spock83
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

9942996 (39875) Maestral
»

Koliko € me stane, da mi bojler segreje 60L vode? (strani: 1 2 )

7333571 (32762) korenje3

Več podobnih tem