Forum » Loža » Avto obstal v pomrznjenem snegu na parkirišču
Avto obstal v pomrznjenem snegu na parkirišču
DamijanD ::
i30 vs zafira: a ni logično, da je pri speljevanju zadnji pogon boljši? (ali ima zafira xdrive? v vsakem primeru za pospeševanje boljše od fwd)
mancini ::
I30
Voznik si seveda ni izklopil sistema ASR, ESP ali kaj pac ima.
Tak je ko vozniki ne vedo nic o svojih avtih
delavec44 ::

bambam20 ::
feryz ::
Eden še redkih fizičnih gumbov v avtu.
Kar pa ne pomaga. Sem probal in je avto krepko boljši voznik v snegu, kot sem sam. Verjetno je konjev malo mnogo preveč.
Ok, za driftanje je v redu, za vožnjo ne.
Kar pa ne pomaga. Sem probal in je avto krepko boljši voznik v snegu, kot sem sam. Verjetno je konjev malo mnogo preveč.
Ok, za driftanje je v redu, za vožnjo ne.

IL_DIAVOLO ::
Ce ni ravno audi quatro, se tezke krave redko dobro obnesejo v snegu.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

WizzardOfOZ ::
Tut quattro se vkoplje, samo ko je to težka krava, jo je še težje povlečt iz snega.
Ni quattro več 3x torsen diferencial, kot je bil nekoč, zdej so to 4motion jetra (ker je torsen predrag).
Ni quattro več 3x torsen diferencial, kot je bil nekoč, zdej so to 4motion jetra (ker je torsen predrag).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
MTB4life ::
Z letnimi ne bi prišel do tja, kjer smo stali.
Garantirano ne.
Ravno v ponedeljek sva se s kolegom malo preganjala po lokalnih hribih. Oba imava enak model rwd avtomobila, razlika je bila samo motor bencin proti dizlu in v pnevmatikah. Sam sem imel gor Save S3 s polnim profilom v širini 195mm on pa neke zimske gume s 3mm profila 225mm. Jaz sem imel verjetno 2x več oprijema od njega. Z mojimm avtomobilom sem prišel brez težav do hitrosti 70-80km/h in je bilo hitro prehitro, zato sem bil veliko časa med ''driftom'' na zavori, zato da sem hitrost vzdrževal in ne pospeševal. Kolega za mano me ni mogel na noben način dohajati - tam do nekih 45km/h je prilezel z veliko dela. Enaki pogoji, cesta, avtomobila, razlika samo pnevmatike in motor, vendar motor v tem primeru nima veze, ker je on imel več moči.
Ne resno sprašujem. Brat pravi da ni šanse, da to ni možno, jaz pravim da če so pogoji pravi je možno. Zdej je pa treba pogruntat kaj je res.
Da. Ce imas kaksnega bmwja na zadnji pogon.
Tudi pri zadnjem pogonu dvigneš pogonska kolesa. Ravno v ponedeljek se mi je to zgodilo. Pač ko dvigneš pogonska kolesa nimaš možnosti, da spelješ, to je dejstvo. Če govorimo o pršiču ni problem, ker avto sneg potlači, če govorimo o 50cm visokem mokrem snegu bo tudi 4x4 vozilo obstalo (če je nižje kot višina snežne odeje). Sem moral sam vitlat svoj avto, da sem prišel ven, sicer si veliko kasneje kot z avtomobilom z enim parom pogonskih koles. Pa imam terenca s šasijo 9cm liftan, pnevmatike s 15mm profila, pa je na koncu še vedno vitla pela

gruntfürmich ::
mislim da pretiravate s temi ozkimi gumami.
ja, ko ima ozka guma kaj za zagazit je sigurno boljša, ko pa je podlaga že steptana pa sem siguren, da je veliko boljši oprijem s širokimi gumami in težkim avtom, ker je pač večja stična površina.
jst bi vzel lopato v roke in odmetal sneg ter spucal nabran sneg okoli koles in pragov.
ja, ko ima ozka guma kaj za zagazit je sigurno boljša, ko pa je podlaga že steptana pa sem siguren, da je veliko boljši oprijem s širokimi gumami in težkim avtom, ker je pač večja stična površina.
Se je že komu zgodilo, da je zvečer kje parkiral v nespluženo parkirno mesto in je nato sneg čez noč pomrznil, tako da ni mogel zjutraj odeljat? Je kaj takega sploh možno?
jst bi vzel lopato v roke in odmetal sneg ter spucal nabran sneg okoli koles in pragov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Moj post se ni navezoval na širino pnevmatik ampak na to, da je lahko med zimskimi pnevmatikam ogromna razlika.
fikus_ ::
gruntfürmich je izjavil:
Jar pa pravim ravno kontra. Sem imel Citroen BX, mislim da je imel 15 col kolesa širine 185 mm . To je šlo po snegu, plundri kot sneta sekira, pol ledu podobno kot ostali.
Na koncu je pomemben površinski pritisk, koliko se guma posede, kolikšna je torna površina. S tem pretiravanjem v širini pnevmatik se manjša površinski pritisk.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
David Mayer ::
Mogoče res ni on-topic ampak vseeno koristna stvar - če so vrata slučajo primrznjena, jih ne vleči, da se kaj ne poškoduje - samo jih stisniti na 3-5 enakomernih točkah ob robu, da morebiten nabran led popoka.. :D

jst sem se pripravil in tesnila namazal s staro tekočino za brisanje praha iz pohištva. tisto se mi zdi dobra zadeva, enostavnejše kot kakšne kreme ipd.
starfotr ::
gruntfürmich je izjavil:
Se je že komu zgodilo, da je zvečer kje parkiral v nespluženo parkirno mesto in je nato sneg čez noč pomrznil, tako da ni mogel zjutraj odeljat? Je kaj takega sploh možno?
Široka guma pozimi je recept za katastrofo. Sploh pa na novih avtih, kjer je masa visoka, težišče pa totalno v kurcu.
Da ne omenjam nizkopresečnih gum, struženih fleten, ki so čisto na robu in jo vsak najmanjši kamenček opraska in poškoduje ter so povsem neprimerna za rabo v zimskih razmerah in tudi na splošno.
David Mayer ::
gruntfürmich je izjavil:
jst sem se pripravil in tesnila namazal s staro tekočino za brisanje praha iz pohištva. tisto se mi zdi dobra zadeva, enostavnejše kot kakšne kreme ipd.
Dobra ideja, gemini pravi tudi to... Pa že...
✅ Kaj dejansko pomaga (Domače rešitve):
Glicerin (iz lekarne): To je verjetno najboljša in najcenejša "domača" rešitev. Glicerin ohranja gumo mehko, preprečuje pokanje in ustvari film, na katerega se voda ne prime.
Vazelin: Zelo učinkovita plast, ki popolnoma odbija vodo. Nanesite ga v tankem sloju in dobro razmažite s krpo. Je gost, zato bo zdržal več pranj oziroma zmrzali.
Higiensko mazilo za ustnice (npr. Labello): Če nimate ničesar drugega pri roki, je to v sili odlična rešitev. Vsebuje voske in olja, ki preprečijo stik vode z gumo.
Sveča (vosek): S klasično belo svečo lahko podrgnete po tesnilih. Vosek je naravno hidrofoben (odbija vodo), vendar je nanos lahko neenakomeren in estetsko grd.

Široka guma pozimi je recept za katastrofo. Sploh pa na novih avtih, kjer je masa visoka, težišče pa totalno v kurcu.
Da ne omenjam nizkopresečnih gum, struženih fleten, ki so čisto na robu in jo vsak najmanjši kamenček opraska in poškoduje ter so povsem neprimerna za rabo v zimskih razmerah in tudi na splošno.
tvoje nepoznavanje zadev in napačno tolmačenje je že kar grozljivo zadnje čase... toliko neumnosti kot natrosiš ni mačji kašelj!
David Mayer je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Dobra ideja, gemini pravi tudi to... Pa že...
✅ Kaj dejansko pomaga (Domače rešitve):
Glicerin (iz lekarne): To je verjetno najboljša in najcenejša "domača" rešitev. Glicerin ohranja gumo mehko, preprečuje pokanje in ustvari film, na katerega se voda ne prime.
Vazelin: Zelo učinkovita plast, ki popolnoma odbija vodo. Nanesite ga v tankem sloju in dobro razmažite s krpo. Je gost, zato bo zdržal več pranj oziroma zmrzali.
Higiensko mazilo za ustnice (npr. Labello): Če nimate ničesar drugega pri roki, je to v sili odlična rešitev. Vsebuje voske in olja, ki preprečijo stik vode z gumo.
Sveča (vosek): S klasično belo svečo lahko podrgnete po tesnilih. Vosek je naravno hidrofoben (odbija vodo), vendar je nanos lahko neenakomeren in estetsko grd.
sicer so te politure za pohištvo na vodni osnovi, ampak se mi zdi da to ni problem. vsaj kratkoročno ne.
Zgodovina sprememb…

Garantirano ne.
Ravno v ponedeljek sva se s kolegom malo preganjala po lokalnih hribih. Oba imava enak model rwd avtomobila, razlika je bila samo motor bencin proti dizlu in v pnevmatikah. Sam sem imel gor Save S3 s polnim profilom v širini 195mm on pa neke zimske gume s 3mm profila 225mm. Jaz sem imel verjetno 2x več oprijema od njega. Z mojimm avtomobilom sem prišel brez težav do hitrosti 70-80km/h in je bilo hitro prehitro, zato sem bil veliko časa med ''driftom'' na zavori, zato da sem hitrost vzdrževal in ne pospeševal. Kolega za mano me ni mogel na noben način dohajati - tam do nekih 45km/h je prilezel z veliko dela. Enaki pogoji, cesta, avtomobila, razlika samo pnevmatike in motor, vendar motor v tem primeru nima veze, ker je on imel več moči.
Seveda ima motor vezo. Preveč moči, pa slabe gume je izredno slaba kombinacija.
Samo v primeru če imaš na desni nogi dve poziciji 0 ali 1, drugače ni razlike. Sicer v mojem primeru se pogovarjamo o razliki ~40km.
Za tesnila vrat predlagam silikonski sprej.
Za tesnila vrat predlagam silikonski sprej.
sbawe64 ::
gruntfürmich je izjavil:
Jar pa pravim ravno kontra. Sem imel Citroen BX, mislim da je imel 15 col kolesa širine 185 mm . To je šlo po snegu, plundri kot sneta sekira, pol ledu podobno kot ostali.
Na koncu je pomemben površinski pritisk, koliko se guma posede, kolikšna je torna površina. S tem pretiravanjem v širini pnevmatik se manjša površinski pritisk.
Dimenzije gum
https://www.wheel-size.com/size/citroen...
Ko si ga dvignil (hidravličar)
je šlo tudi po ~30 cm celem snegu na cesti (asfalt/makadam) brez težav.
WizzardOfOZ je izjavil:
Garantirano ne.
Seveda ima motor vezo. Preveč moči, pa slabe gume je izredno slaba kombinacija.
3 mm za zimsko gumo je spodnji minimum.
Sposobnosti voznika nisi upošteval, bi morala zamenjati vozila za dokončno oceno.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Za tesnila vrat predlagam silikonski sprej.tudi to sem imel eno leto; silikonski ločilni sprej. ampak pri sprejih je problem, ker ga boš pol pošprical po notranjosti...
sbawe64 ::
OutOfTheBox je izjavil:
Prineseš lopato in je problem rešen.
To je kakšna aplikacija ?
Prvo moraš lopato imeti, iti iz toplega vozila in odkopati 2*4 m snega, kamor parkiraš, bojda to delajo samo pri posebnih enotah vojske.
/gen_z mode off
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Matejjjjj ::
Jaz tudi. Dovolj je snega v višini poda, pa imaš resne težave.
komot. pred leti, velik parking, nesposoben voznik - ni jih malo, zelo veliko je tipov, ki ne znajo vozit, bočno parkirat, speljevat
Tip ni znal drugega kot pritiskat na gas. Pri nizkem klirensu - pač audi, je kolesa zakopal v pesek, avto pa nasedel za dalj časa. torej, ni problem sneg, bistvena je podlaga pod kolesi. če je ta peščena, se lahko hitro zakoplješ in nasedeš na podu...

gruntfürmich je izjavil:
Za tesnila vrat predlagam silikonski sprej.tudi to sem imel eno leto; silikonski ločilni sprej. ampak pri sprejih je problem, ker ga boš pol pošprical po notranjosti...
Pošpricaš na krpo in potem s krpo naneseš na gumo. Simpl in efektivno.
3 mm za zimsko gumo je spodnji minimum.
Sposobnosti voznika nisi upošteval, bi morala zamenjati vozila za dokončno oceno.
3mm je zakonski minimum po zakonodaji.
V snegu pa taka guma ne dela več normalno in jo lahko primerjaš z letno. Vsaka nova celoletna gre pa mimo v takem primeru. Zimska Sava, ki jo imaš pa ti na avtu, je pa ena bolših gum za v sneg (na žalost samo za v sneg, drugje pade pa pod povprečje - mokra/suha cesta)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
delavec44 ::
Jaz tudi. Dovolj je snega v višini poda, pa imaš resne težave.
komot. pred leti, velik parking, nesposoben voznik - ni jih malo, zelo veliko je tipov, ki ne znajo vozit, bočno parkirat, speljevat
Tip ni znal drugega kot pritiskat na gas. Pri nizkem klirensu - pač audi, je kolesa zakopal v pesek, avto pa nasedel za dalj časa. torej, ni problem sneg, bistvena je podlaga pod kolesi. če je ta peščena, se lahko hitro zakoplješ in nasedeš na podu...
Jaz sem šel enkrat namenoma vzvratno na neskidan dovoz v celec, ker nisem upal avta pustiti sredi ceste, da skidam. Isto je podvozje nasedlo in sem ga moral drug dan celega odkidati, da je prišel ven. Brez kidanja ali podlaganja gum, pozabi. Ampak sem pričakoval kaj bo. Vsaj cel je prišel s ceste preden je bilo konec veselja.
Lapanino ::
gruntfürmich je izjavil:
Eni se pa res ČISTO NIČ ne znajdete. Silikonski sprej našpricaš v staro bombažno krpico (narezano iz starih odpadnih rjuh) in z njo namažeš tesnila na vratih, bolj enostavno skor ne more bit. Gre tudi s papirnato brisačko. Ne vem zakaj je to tako težko za ene.

A imajo drugače vse nove zimske enako profila?
Za cestne avtomobile po moje ja, za suve pa imajo nekatere celo 13mm.
OutOfTheBox ::
I30
Nimajo vsi več možnosti izklopa. Verjemi.
Sem v nedeljo bil pri sorodniki, ki živijo malo višje in zadnjih nekaj sto metrov poti ponavadi pride zasnežena oz. poledenela, ker je to stranska cesta, ki vodi do nekaj hiš plug pa pride redko. Brez keten ne bi prišel gor (mi je začelo zdrsavat ob vzponu), zato sem za 200m raje pustil avto "v dolini" in šel gor peš. Avto sem moral parkirati ob cesti kjer se lahko parkira, ampak je bilo tam popolnoma vse pod snegom. Jaz zapeljem nazaj v sneg, toliko da je avto bil na "parkirišču" ob cesti, ampak je pomenilo da je bil povsem v snegu. Za nazaj sem že vedel da bo veselo za pridet ven.
Skratka ko se odpravljam domov, se avto ni zmaknil niti za milimeter. Nato sem prišel do ideje "pozibavanja", kjer sem še rahlo zapeljal nazaj in potem naprej, dokler nisem dobil momentuma da je avto začel dobivati "zalet". Problem je bil ker mi je ASR onemogočal poln plin (ker je zaznaval obračanje koles na mestu). Ko sem ASR izklopil, sem končno prišel ven - z vklopljenim, bi pa moral nameščat verige, da bi se sploh kam premaknil.
Skratka, ne predstavljam si da je ročni izklop ASRja pri novih avtih onemogočen. Je sicer dobra zadeva, dokler se ne kam vkoplješ.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
deskstar ::
Širina pnevmatik ima pomembno vlogo v snegu. Ožje kot so, bolje je. Se spomnim, ko ni bilo klanca, ki ga ne bi premagal s 126p peglco in 135mm zimskimi gumami. Na zdajšnjem avtu mi homologacija ne dovoli ožjih od 195, zato imam 185 na črno. :-)

Širina pnevmatik ima pomembno vlogo v snegu. Ožje kot so, bolje je. Se spomnim, ko ni bilo klanca, ki ga ne bi premagal s 126p peglco in 135mm zimskimi gumami. Na zdajšnjem avtu mi homologacija ne dovoli ožjih od 195, zato imam 185 na črno. :-)
Si kdaj razmišljal, da večja kot je površina ki nalega na tla, več ima lahko lamel, ki so istočasno na tleh?
Probaj dat danes 135 širino gume na avto (15 colske še dobiš za spačke in diance), pa boš videl, da ne bo šlo nikakor v hrib. Ker je že sam avto 3x težji od peglice in premalo gume v stiku s podlago, da bi se ustvarilo trenje med gumo in podlogo. Samo v prazno bi kopal.
DamijanD ::
Če se ne motim sila trenja ni odvisna od površine - ampak samo od sile na podlago in od koeficienta.
Pa pri gumah je bolj pomembna sila lepenja. Ker ko je trenje v glavni vlogi, je že malo pozno...
Pa pri gumah je bolj pomembna sila lepenja. Ker ko je trenje v glavni vlogi, je že malo pozno...
SqlXL ::
Če se ne motim sila trenja ni odvisna od površine - ampak samo od sile na podlago in od koeficienta.
Ne, ni tako enostavno v praksi. To kar si napisal so osnovnošolske poenostavitve pri fiziki, ki pa niti približno ne držijo v praksi. Za začetek si tole poglej:

gruntfürmich je izjavil:
Eni se pa res ČISTO NIČ ne znajdete. Silikonski sprej našpricaš v staro bombažno krpico (narezano iz starih odpadnih rjuh) in z njo namažeš tesnila na vratih, bolj enostavno skor ne more bit. Gre tudi s papirnato brisačko. Ne vem zakaj je to tako težko za ene.
ker bi tega spreja šlo preveč če najprej natopim krpo. tako da sedaj tako delam s starimi politurami za pohištvo da najprej natopim krpico, ker so bolj 'mokre'.
Zgodovina sprememb…
Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič.
V primeru oprijema pnevmatike na sneg je pa sneg tisti, ki ima precej manjšo trdnost, se deformira in je šibek člen v tej povezavi.
Na kratko, trenje je večje, prenese večjo silo, kot pa sneg, ki se precej prej poruši.
Da pa ne bi bilo tako enostavno, je prisotnih še več faktorjev.
V primeru oprijema pnevmatike na sneg je pa sneg tisti, ki ima precej manjšo trdnost, se deformira in je šibek člen v tej povezavi.
Na kratko, trenje je večje, prenese večjo silo, kot pa sneg, ki se precej prej poruši.
Da pa ne bi bilo tako enostavno, je prisotnih še več faktorjev.
gruntfürmich je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
ker bi tega spreja šlo preveč če najprej natopim krpo. tako da sedaj tako delam s starimi politurami za pohištvo da najprej natopim krpico, ker so bolj 'mokre'.
Preveč ga gre če ne znaš. Čisto malo ga špricneš v kotek krpe, a je tok težko al kaj? Silikonski sprej je za tisto gumo na vratih dosti bolj blagodejen kot kakršnekoli politure za pohištvo. Zakaj bi delal nekaj na pol, če pa lahko ornk narediš?
Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič.
Ni res, ne drži niti približno. Tvoje znanje očitno dlje kot od osnovnošolske fizike ne seže. Poglej že ta video no, zakaj misliš da sem ga prilepil? Zarad lepšega sigurno ne. Pa če ti bo kaj lažje, nisi edini ki se moti o tem, vas je kr dost takih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SqlXL ()
SqlXL, kaže, da nisi dobro prebral, kar sem napisal!
Citiram sebe "Da pa ne bi bilo tako enostavno, je prisotnih še več faktorjev."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Seveda sem prebral, zakaj d fak si pol napisal tisti neumen, neresnicčen stavek na začetku? Površina ima OGROMNO pri oprijemu pnevmatike, ti pa trdiš da nima nič.
Zgodovina sprememb…
Seveda sem prebral, zakaj d fak si pol napisal tisti neumen, neresnicčen stavek na začetku?
Tisti stavek je čisto pravilen!
Je razlike že pri statičnem in dinamičnem trenju, kje so šele razne druge "motnje",.... kar vse skupaj še bolj zakomplicira dejansko silo, ki jo v tem primeri kolo lahko prenese na podlago.
Ena "motnja" je npr, ko kolo izkoplje jamico, ni več vožnja po horizontalni površini, ampak v "klanec",....
Zgodovina sprememb…
Še enkrat tvoj stavek: "Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič. " ni pravilen! Ta stavek NE DRŽI. Morda drži v 7 razredu osnovne šole pri fiziki, ko se zanemari vse ključne dejavnike, v praksi pa NIKAKOR NE DRŽI. Površina ima ogromno pri oprijemu avtomobilske pnevmatike, ker trenje pnevmatike ni enako enostavnemu trenju, ki se ga obravnava v 7. razredu osnovne šole. Zdej pa izvoli, zarad mene lahko še naprej trdiš neumnosti, to resnice ne bo spremenilo.
Zgodovina sprememb…
besame ::
Imaš še kak video glede oprijema na snegu? Meni so se vedno bolje obnesle ožje gume. Izgleda, da je v snegu bolj pomemben tlak, s katerim guma tlači sneg skupaj in se ga nato oprijema.
Na širših gumah sem moral vedno prej natakniti verige, ker ni šlo več v klanec.
Na širših gumah sem moral vedno prej natakniti verige, ker ni šlo več v klanec.
Še enkrat tvoj stavek: "Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič. " ni pravilen! Ta stavek NE DRŽI. Morda drži v 7 razredu osnovne šole pri fiziki, ko se zanemari vse ključne dejavnike, v praksi pa NIKAKOR NE DRŽI. Površina ima ogromno pri oprijemu avtomobilske pnevmatike, ker trenje pnevmatike ni enako enostavnemu trenju, ki se ga obravnava v 7. razredu osnovne šole. Zdej pa izvoli, zarad mene lahko še naprej trdiš neumnosti, to resnice ne bo spremenilo.
Stanje stičnih površin opisuje faktor trenja! Tako da površina nima nič!
"Faktor trenja med pnevmatiko in asfaltom je odvisen od kakovosti pnevmatike, kakovosti asfalta in vremenskih pogojev. Povprečni vrednosti so 0,7 za suh asfalt, 0,4 za moker asfalt in 0,1 za poledenel asfalt."
Zgodovina sprememb…
Stanje stičnih površin opisuje faktor trenja! Tako da površina nima nič!
"Faktor trenja med pnevmatiko in asfaltom je odvisen od kakovosti pnevmatike, kakovosti asfalta in vremenskih pogojev. Povprečni vrednosti so 0,7 za suh asfalt, 0,4 za moker asfalt in 0,1 za poledenel asfalt."
Pojma nimaš! Kako kurac površina nima nič, če pa v praksi ima? A lahko že nehaš z glupo osnovošolsko fiziko, ki v praksi v tem primeru pač ne drži? Zakaj še zdej nisi pogledal posnetka, ki sem ga že dvakrat prilepil?
Evo en printscreen iz zgodnjega Youtube posnetka, pri večji stični površini gume s tlemi boš imel manjše površinske pritiske in s tem večji koeficient trenja. Koeficient trenja se ti v praksi spreminja tudi z velikostjo povšinskega pritiska?
Kolikokrat ti bom moral še rečt da poglej oni video, ki sem ti ga velikodušno prilepil preden ga boš in boš nehal pisat neumnosti?
Zgodovina sprememb…
Se popravljam iz "površina nima nič" na "velikost površine nima nič" vpliva na silo trenja.
To sem pisal, ker je bil prej govor o širini pnevmatik.
In kot sem pisal, je še dosti drugih faktorjev, ki vplivajo na silo, ko jo je zmožna pnevmatika prenesti na cesto (suho, mokro, zasneženo, ledeno,.....).
To sem pisal, ker je bil prej govor o širini pnevmatik.
In kot sem pisal, je še dosti drugih faktorjev, ki vplivajo na silo, ko jo je zmožna pnevmatika prenesti na cesto (suho, mokro, zasneženo, ledeno,.....).
Zgodovina sprememb…
Seveda ima velikost površine veliko pri oprijemu. Evo, beri, uči se:
Tire load sensitivity @ Wikipedia
Tire load sensitivity @ Wikipedia
Zgodovina sprememb…

Preveč ga gre če ne znaš. Čisto malo ga špricneš v kotek krpe, a je tok težko al kaj? Silikonski sprej je za tisto gumo na vratih dosti bolj blagodejen kot kakršnekoli politure za pohištvo. Zakaj bi delal nekaj na pol, če pa lahko ornk narediš?
ker imam staro polituro in kakšne stare kreme, silikonskega spreja pa ne
Lonsarg ::
Formula je v osnovi zelo enostavna, povrsina dotika × faktor trenja.
Problem pa je da je to povrsino dotika zelo tezko dolocit ker je odvisna od tega koliko se guma pogrezne pod tezo. Tak da pol zadeve kar naenkrat niso vec enostavne.
Ampak naceloma pri sirsi gumi dobis vecji stik z povrsino priblizno linearno. Medtem ko pri gumi z vecjim radijem ni vecjega vpliva (ozirona ni linearno, bi moral res konkretno povecat za vecjo povrsino dotika.
Me je pa presenetilo kako dobra je moderna elektronika proti zdrsu, mi je pri 2023 Toyoti dejansko preprecila da bi driftal ko sem hotel malo sprobat, ene par cm me je odneslo potem pa ni dovolilo vec gasa. Seveda ta zascita ne bi dosti pomagala ce bi hitrost bila ze od prej, sam nisem hotel z zaletom testirat :)
Problem pa je da je to povrsino dotika zelo tezko dolocit ker je odvisna od tega koliko se guma pogrezne pod tezo. Tak da pol zadeve kar naenkrat niso vec enostavne.
Ampak naceloma pri sirsi gumi dobis vecji stik z povrsino priblizno linearno. Medtem ko pri gumi z vecjim radijem ni vecjega vpliva (ozirona ni linearno, bi moral res konkretno povecat za vecjo povrsino dotika.
Me je pa presenetilo kako dobra je moderna elektronika proti zdrsu, mi je pri 2023 Toyoti dejansko preprecila da bi driftal ko sem hotel malo sprobat, ene par cm me je odneslo potem pa ni dovolilo vec gasa. Seveda ta zascita ne bi dosti pomagala ce bi hitrost bila ze od prej, sam nisem hotel z zaletom testirat :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 4 … 66 67 68 69 )Oddelek: Na cesti | 670817 (11576) | gruntfürmich |
| » | Oznake razredov na gumah (oprijem)Oddelek: Na cesti | 1082 (634) | Smurf |
| » | Optimalne dimenzije zimskih pnevmatik (majhne-velike/tanke-debele) (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 23682 (19946) | GrimReaper |
| » | O pnevmatikah, zavorni razdalji in oprijemu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37931 (36037) | energetik |
| » | Dirkalni avtomobili in downforce (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7702 (6504) | dzinks63 |