Forum » Loža » Avto obstal v pomrznjenem snegu na parkirišču
Avto obstal v pomrznjenem snegu na parkirišču
SqlXL ::
Wider tires ensure better grip
Članek:
https://tirecrunch.com/wide-tires-vs-na...
Široka pnevmatika:
Prednosti:
-več oprijema na suhem asfaltu
-mnogo daljša življenjska doba
Slabosti:
-hydroplaning pri nižji hitrosti kot ožje gume
-večja poraba goriva
-manj oprijema v snegu
-večja hrupnost
Članek:
https://tirecrunch.com/wide-tires-vs-na...
Široka pnevmatika:
Prednosti:
-več oprijema na suhem asfaltu
-mnogo daljša življenjska doba
Slabosti:
-hydroplaning pri nižji hitrosti kot ožje gume
-večja poraba goriva
-manj oprijema v snegu
-večja hrupnost
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SqlXL ()
shmandi ::
Torej na kratko: ni res da velikost naležne površine gume s tlemi nima nič veze z oprijemom. Ima vezo in to veliko.
Oprijem je seveda sorazmeren s stično oz. naležno površino gume.
Nima pa širina gume nobemega vpliva na njeno stično površino (razen mogoče malenkosti zaradi profila, lamel...)

WizzardOfOZ ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Zakaj potem po zimi na avtomobilih ne uporabljamo gum za bicikle? Zakaj v homologacijah niso posebej navedene širine zimskih in posebej poletnih gum?
Koliko ožje morajo biti zimske gume?
Avtomobilski industriji je v interesu, da so gume čim večje in čim širše, saj so take gume in tudi platišča precej dražja od normalnih dimenzij, primernih za avte. To je vsa umetnost zakaj se forsira take neuporabne gume v današnje avte. Če bi želeli izboljšanje voznih lastnosti, ne bi nikoli imeli takih gum. Tako pa želijo samo denar, za vozne lastnosti in varnost jih ne briga.
Ampak formule z ozkimi gumami v zadnjih 30 letih ni bilo. Le zakaj?
Ker formula ne vozi po snegu.
Če pa trdijo nekateri, da ožje gume izboljšajo vozne lastnosti.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Torej na kratko: ni res da velikost naležne površine gume s tlemi nima nič veze z oprijemom. Ima vezo in to veliko.
Oprijem je seveda sorazmeren s stično oz. naležno površino gume.
Nima pa širina gume nobemega vpliva na njeno stično površino (razen mogoče malenkosti zaradi profila, lamel...)
Točno tako, oprijem je sorazmeren s sticno oz. nalezno površino gume. Če se velikost stične površine poveča, se poveča oprijem na suheh asfaltu. Širina gume res nima bistvenega vpliva na velikost stične površine, ima pa n obliko stične površine in na površinski pritisk, kar ima bistven vpliv na koeficient trenja gume s tlemi (graf spodaj).
Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::
V nekaterih točno določenih pogojih...
Jaz vidim samo v enem primeru. Če se lahko "prereže" skozi sneg do trdne podlage, kjer dobi oprijem. Ker je manj gume je to hitreje, kot s široko. Drugega nič. Nobene druge prednosti.
Recimo da imaš na 1 kvadratni cm 5 lamel:
1.) z ozko zimsko gumo imaš recimo 30 kvadratnih cm stične površine,
2.) s široko gumo pa 40 kvadratnih cm
V prvem primeru pomeni 150 lamel, v drugem dvesto na tleh, ki ti dajejo oprijem.
Kaj bo sedaj bolje peljalo po snegu?
Pa da še celoletne povlečem zraven. Če ima celoletna guma na 1 kvadratni cm samo 1 lamelo, bo v primeru ozke to 30 lamel na stični površini, s široko gumo pa 40.
Zato so celoletne gume po snegu slabše.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
WizzardOfOZ je izjavil:
1.) z ozko zimsko gumo imaš recimo 30 kvadratnih cm stične površine,
2.) s široko gumo pa 40 kvadratnih cm
To nikakor ne drži. Od kod vam sploh ideja, da ima širša guma večjo stično površino. To mogoče velja za leseno ali kamnito kolo, nikakor pa ne za gumo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shmandi ()
Oblika stične površine širokih in ozkih gum pri istem vozilu. Ožje gumrle imajo ožji in daljši contact patch, širše gume pa širši in krajši contact patch.
Oblika contact patcha ima ravno tabo bistven vpliv. Z zmanjšanjem tlaka v pnevmatiki pa se velikost contact patcha zelo poveča, kar povzroči manjši površinski pritisk pnevmatike s tlemi (N/mm2), kar bistveno poveča koeficient trenja (glej graf par postov nazaj). Da je koeficient trenja odvisen samo od para materialov je taka laž da večje ni! Odvisen je najmanj še od hitrosti, temperature in velikosti kontaktnega pritiska.
Evo kako se velikost stične površine spreminja v odvisnosti od tlaka v pnevmatiki in širine rima (slika je za kolesa, ampak tudi pri avtomobilskih gumah je princip isti):
Narobe! Motiš se!
Oblika contact patcha ima ravno tabo bistven vpliv. Z zmanjšanjem tlaka v pnevmatiki pa se velikost contact patcha zelo poveča, kar povzroči manjši površinski pritisk pnevmatike s tlemi (N/mm2), kar bistveno poveča koeficient trenja (glej graf par postov nazaj). Da je koeficient trenja odvisen samo od para materialov je taka laž da večje ni! Odvisen je najmanj še od hitrosti, temperature in velikosti kontaktnega pritiska.
Evo kako se velikost stične površine spreminja v odvisnosti od tlaka v pnevmatiki in širine rima (slika je za kolesa, ampak tudi pri avtomobilskih gumah je princip isti):
Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič.
Narobe! Motiš se!
Zgodovina sprememb…
No, in bistvo je, da je povŕšina gume v stiku s podlago odvisna samo od teže vozila in tlaka v gumah. To seveda velja v idealnih pogojih popolnoma oktogle gume in ravne površine...
V realnih pogojih so pač minimalna odstopanja.
No, in bistvo je, da je povŕšina gume v stiku s podlago odvisna samo od teže vozila in tlaka v gumah. To seveda velja v idealnih pogojih popolnoma oktogle gume in ravne površine...
Torej se strinjaš da je naslednji citat spodaj napačen? Ker točno glede tega smo se prerekali zadnje 3 strani teme.
Sila trenja je odvisna od sile pravokotno na podlago in koeficienta trenja, površina nima tu nič.
Zgodovina sprememb…
mtošev ::
Inžinirček, pa koliko si star? Že dva tedna se jokaš in prerekaš, samo da bi nekdo potrdil tvoj prav. Tole ni šolsko igrišče, temveč forum kjer se te kot enega izmed bolj očitnih pacientov trolla kolikor je možno.
Pojdi patentirat svojo magično skoledico za hlajenje kave al pa prevrnit Leafa v mamičino fotovoltaiko. Nesrečnež preprosti. Diplomiran inžinir jokcanja.
Pojdi patentirat svojo magično skoledico za hlajenje kave al pa prevrnit Leafa v mamičino fotovoltaiko. Nesrečnež preprosti. Diplomiran inžinir jokcanja.
nejc_nejc ::
Mene pa zanima, sedaj ko smo se naučili, da mi poveste katere znamke gume moram kupiti?
225 60 R16
225 60 R16
Inžinirček, pa koliko si star? Že dva tedna se jokaš in prerekaš, samo da bi nekdo potrdil tvoj prav. Tole ni šolsko igrišče, temveč forum kjer se te kot enega izmed bolj očitnih pacientov trolla kolikor je možno.
Ti si res debil stari moj. Fikus prav nič ne trola on je dejansko tako zabit da misli to kar piše! In kakšen "moj prav"? Mene ne zanima kdo ma prav, mene zanima kaj pravi znanost. In verjami da se bom vedno maksimalno potrudil da bom povedal točno to kot pravi znanost.
Sicer pa STROKOVNI TEHNIČNI forum ste spremenili v zbirališče trolov, da vas sr ni!
Zgodovina sprememb…
Ps: sem za foro spodnje meritve contact pacha pri istem avtomobili pri različnih širinah pnevmatike zrisal v Solidworksu in izmeril velikost površine.
Rezultati:
225/40R19:15.089 mm2
255/35R19: 16.944 mm2
285/30R19:18.535 mm2
Izkaže se da je pri širših pnevmatikah contact patch večji.
Ne, mislim takih trolov kot si ti. To bi mogel bit tehnični, STROKOVNI FORUM, pa je DALEČ od kakršnekoli strokovnosti. Še celo obratno je, bolj se trudiš izboljšat kakovost foruma, bolj si strokoven, bolj te debilčki trolajo.
Rezultati:
225/40R19:15.089 mm2
255/35R19: 16.944 mm2
285/30R19:18.535 mm2
Izkaže se da je pri širših pnevmatikah contact patch večji.
Misliš takih trolov, ki vsakič rabijo novega userja?
Ne, mislim takih trolov kot si ti. To bi mogel bit tehnični, STROKOVNI FORUM, pa je DALEČ od kakršnekoli strokovnosti. Še celo obratno je, bolj se trudiš izboljšat kakovost foruma, bolj si strokoven, bolj te debilčki trolajo.
Zgodovina sprememb…
popravek (typo):
Sicer pa STROKOVNI TEHNIČNI forum ste spremenili v zbirališče trolov, da vas sram ni!
Sicer pa STROKOVNI TEHNIČNI forum ste spremenili v zbirališče trolov, da vas sram ni!
Samo da spomnim s kakšno neumnostjo si sploh začel temo:
Tole je po mojem popolnoma reprezentativno tvojim kognitivnim sposobnostim ter "strokovnosti."
Se je že komu zgodilo, da je zvečer kje parkiral v nespluženo parkirno mesto in je nato sneg čez noč pomrznil, tako da ni mogel zjutraj odeljat? Je kaj takega sploh možno?
Tole je po mojem popolnoma reprezentativno tvojim kognitivnim sposobnostim ter "strokovnosti."
Sem eden redkih ki dviguje kakovost tegale strokovnega foruma. ;)Pacient si ti, ne jaz. Kdo joka? Ti zdele, jst že ne. Kva kr ene bedarije flancaš, ne bi raje kaj strokovnega k debati pripomogel? Nisi aposoben? Če si, dokaži da si!
Vsi se klanjamo tvoji strokovnosti in tekst smeškotom. S tvojimi grafi in z youtube video podkrepljenimi argumenti ter brezhibno slovnico si mi odprl oči, postal sem razsvetljen. Tudi jaz sem postal inžinir.
Samo da spomnim s kakšno neumnostjo si sploh začel temo:
Se je že komu zgodilo, da je zvečer kje parkiral v nespluženo parkirno mesto in je nato sneg čez noč pomrznil, tako da ni mogel zjutraj odeljat? Je kaj takega sploh možno?
Zakaj bi bila to neumnost? Ni neumnost, dejansko je vprašanje na mestu in ko bos prebral celotno temo, ne pa samo trolal, boš opazil, da se je v temo javilo par ljudi, ki so zapeljali v nespluženo parkirno mesto z veliko snega in zjutraj ko je sneg pomrznil ven niso mogl. Tako da vprašanje je bilo popolnoma na mestu. In dobil sem odgovor, je možno, ker se je nekaterim v preteklosti točno to zgodilo. Torej sem imel prav da je to možno, ker brat je trdil, da to nikakor ni možno.
Debata je bila oziroma brat je trdil, da sem itak za brezveze kidal sneg z dvorišča, ker on z avtom pride brez težav tud čez pol metra snega in ni šanse da avto nasede na pomrznjen sneg. Očitno je šansa da se to zgodi, tko da čist za brezveze kidanje snega z dvorišča vendarle ni bilo.
Vsi se klanjamo tvoji strokovnosti in tekst smeškotom. S tvojimi grafi in z youtube video podkrepljenimi argumenti ter brezhibno slovnico si mi odprl oči, postal sem razsvetljen. Tudi jaz sem postal inžinir.
Drugega kot trolat tak ne znaš.;)
Zgodovina sprememb…
ko bos prebral celotno temo, ne pa samo trolal, boš opazil, da se je v temo javilo par ljudi, ki so zapeljali v nespluženo parkirno mesto z veliko snega in zjutraj ko je sneg pomrznil ven niso mogl.
A daj? Neverjetno.
In za to si odpiral temo.
Tako je. Zakaj ne bi? Forum je zato da se razpravlja. Brat je na vse pretege ene 5 minut trdil, da ne moreš zjutraj ostatvns parkplacu, če v nespluženega zvečer zapeljes. Jaz sem trdil da ob pravih pogojih je možmo. Smo zvedel da se je motil, ker se je v temo javilo par ljudi, ki se jim je točno to zgodilo enkrat v preteklosti.
Zgodovina sprememb…
Res upam, da te je brat namenoma zmanipuliral v kreacijo teme in nesmiselno prerekanje, ker ve, da ne znaš racionalno končati debate in da moraš vedno imeti svoj prav.
Zdaj pa me res zanima - kaj se dogaja s tisto tvojo magično skoledico za hlajenje kave?
Zdaj pa me res zanima - kaj se dogaja s tisto tvojo magično skoledico za hlajenje kave?

gruntfürmich ::
je avto že speljal iz parkirišča, OP?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Res upam, da te je brat namenoma zmanipuliral v kreacijo teme in nesmiselno prerekanje, ker ve, da ne znaš racionalno končati debate in da moraš vedno imeti svoj prav.
Ne, za razliko od nekaterih tu ni trol.
Zakaj? Ker se o temi dejansko pozanimam preden komentiram ali pa ne komentiram, če se mi tega ne da oziroma nimam časa. Zelo enostavno. 99 % ljudi pa komentira preden se o nečem podrobno pozanima, zato imajo pa večino časa narobe. Zelo enostavno. A je tko težko NE KOMENTIRAT, če o temi nič ne veš (oziroma ne veš zadosti podrobno)? To se vprašaj in stvari ti bodo postale jasne.
gruntfürmich je izjavil:
je avto že speljal iz parkirišča, OP?
Je.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Nekomu se je pa odpeljalo.
Kaže da so milijoni v zmoti, en "inzenir" pa ima prav.
Pri pnevmatikah je veliko še drugih vplivov, ne samo čisto trenje. Tudi oblika profila, deformacije med naleganjem na asfalt, hrapavost povrsine asfalte,... V glavnem, prekratek si, da bi matematično opisal prenos sile s pnevmatike na asfaltno podlago.
Pri pnevmatikah je veliko še drugih vplivov, ne samo čisto trenje. Tudi oblika profila, deformacije med naleganjem na asfalt, hrapavost povrsine asfalte,... V glavnem, prekratek si, da bi matematično opisal prenos sile s pnevmatike na asfaltno podlago.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
DamijanD ::
Direktno silo trenja bi lahko uporabili pri tračnici in kolesu vagona (pa še to bi bil delno približek). Guma + cesta to je pa potrebno iti na mikroskopski nivo in za vsak košček posebej nekaj nastaviti...

gruntfürmich ::
fikus; tudi glede bojlerja in vodnega kamna v eni drugi temi ga biksaš... bi prej sklepal da ti nabijaš na polno, ker ti nobene osnove niso jasne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
fikus_ ::
gruntfürmich je izjavil:
fikus; tudi glede bojlerja in vodnega kamna v eni drugi temi ga biksaš... bi prej sklepal da ti nabijaš na polno, ker ti nobene osnove niso jasne.
Nakateri ga res biksate in predstavljate svoje ideje boljše, kot je pa že narezan kruh v trgovini.
Energije ne gre v nič, samo spremeni se, v naravi se pa vse postavlja ravnotežno stanje.
Direktno silo trenja bi lahko uporabili pri tračnici in kolesu vagona (pa še to bi bil delno približek). Guma + cesta to je pa potrebno iti na mikroskopski nivo in za vsak košček posebej nekaj nastaviti...
"Težava" je, da so materiali elastični, se pri obremenitvah elastično deformirajo, tudi jeklo, beton,..... zato se npr. koeficient trenja določa s testi in meritvami.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 4 … 66 67 68 69 )Oddelek: Na cesti | 663414 (4173) | gruntfürmich |
| » | Oznake razredov na gumah (oprijem)Oddelek: Na cesti | 1037 (589) | Smurf |
| » | Optimalne dimenzije zimskih pnevmatik (majhne-velike/tanke-debele) (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 23524 (19788) | GrimReaper |
| » | O pnevmatikah, zavorni razdalji in oprijemu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37558 (35664) | energetik |
| » | Dirkalni avtomobili in downforce (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7633 (6435) | dzinks63 |