» »

Pravica do vračila izdelka s hibami?

Pravica do vračila izdelka s hibami?

mojca ::

V Italiji sem kupila demo šivalni stroj po nekoliko nižji ceni od uradne cene novega (ne pa bistveno ceneje; v Sloveniji bi za novega brez dodatne mizice dala enako, le da ga nimajo na zalogi, jaz pa sem bila neučakana in niso mogli zagotoviti, da bi ga dobila v enem mesecu). Bil naj bi torej "as good as new", pač s sledovi prask in nekaj običajne uporabe v trgovini, z dvoletno garancijo. V trgovini sem ga tudi preizkusila in je takrat delal ok.

Ko sem doma začela šivati, se je izkazalo, da ima stroj kup nekih problemov. Zvito vdevalo niti (ki so ga medtem naglihali, še vedno pa dela nekoliko slabše od novega, novo je 10 EUR), nosilec špule je očitno treba menjati (cca 70 EUR), sicer dobivam sračje gnezdo pod ploščo, nekih resic ni več (ne vem, ali je sploh možno kupiti nove).

Kakšne so pravice do vračila izdelka (zunaj dobre volje prodajalca)? Prodajalec je sicer ponudil, da lahko za X EUR doplačila kupim nov (slabši) stroj in tega vrnem, a ostali stroji so pri njih predragi, rada bi kupila novega drugje.

Tody ::

Ne mores kar tako. Stroj je treba poslati na uradni servis, če serviser ugotovi da se zadeve ne da popraviti pol dobis dobropis drugače pa popravljen stroj. Tudi če daš ugovor o skriti stvarni ali kaki drugi napaki bo postopek isti in časa imajo kar nekaj.

delavec44 ::

In ko servis napiše, da je za zvite zadeve kriva napačna uporaba?

Je skrivnost kje, kaj in za koliko se je kupilo to mašino?

starfotr ::

Obrni se na:

https://www.epc.si/

windigo ::

Tody je izjavil:

Ne mores kar tako. Stroj je treba poslati na uradni servis, če serviser ugotovi da se zadeve ne da popraviti pol dobis dobropis drugače pa popravljen stroj. Tudi če daš ugovor o skriti stvarni ali kaki drugi napaki bo postopek isti in časa imajo kar nekaj.

Ne! Več možnosti imaš, glej ZvPot-1, 2. odsek OBVEZNO JAMSTVO ZA SKLADNOST BLAGA
Glede na to, da gre pri ZvPot-1 za prenos direktive EU, bo v Italiji zelo verjetno nekaj zelo podobnega, ne pa nujno povsem identičnega, tako da se rabiš pozanimati tudi glede detajlev in še posebej dokazovanja neskladnosti (zna biti da bo večje in nekaj težje dokazno breme na tebi, da nisi sama povzročila tega).
Pithlit gre nesti na gnoj.

Tody ::

Zdej si pa res pomagal...

V ZS lahko napišem podrobnosti o točnem izdelku/trgovcu/ceni, za temo na forumu to ni preveč relevantno.

Stroj je bil kupljen pri uglednem uradnem prodajalcu, ki ima tudi servis in ki tudi odkupuje in preprodaja stare stroje. Tako da verjetno lahko "v vsakem primeru" stroj odkupi nazaj kot rabljen, vprašanje je samo, koliko ceneje.

Dokazovanje krivde je dejansko zelo težko. Po dobri uri uporabe sem stroj prinesla nazaj in povedala, da mi dela sračje gnezdo, pa so mi rekli, da je kriv slab sukanec: naj ga zamenjam in uporabljam podlogo za šivanje. Nosilca špule takrat ni preveril nihče. Ko sem spet šivala s podlogo in novim sukancem, je nekaj časa delalo ok, potem pa je problem eskaliral in stroj zablokiral. Šele takrat sem počasi in podrobno, tudi s pomočjo YouTube-a, doagnosticirala vzrok problema: praske/obraba na nosilcu špule.

Saj verjetno je za 70 EUR moč ta specifičen problem odpraviti, ampak nočem stroja, ki me je v par urah na štiri načine pustil na cedilu.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: mojca ()

Predvsem je tudi "problem", ker je večina doslej najdenih problemov na "potrošnem materialu", ki pa bi moral sodeč po AI-ju trajati cca 5-7 let.

Nekako tako, kot bi kupil praktično novo kolo, pa bi se ti drugi dan strgala veriga. Lahko menjaš verigo, a temu kolesu nekako ne zaupaš več. Pa nemogoče je dokazati, ali so ti dali zmahano verigo ali si ti preteral bicikl.

fur80 ::

mojca je izjavil:

Predvsem je tudi "problem", ker je večina doslej najdenih problemov na "potrošnem materialu", ki pa bi moral sodeč po AI-ju trajati cca 5-7 let.

Nekako tako, kot bi kupil praktično novo kolo, pa bi se ti drugi dan strgala veriga. Lahko menjaš verigo, a temu kolesu nekako ne zaupaš več. Pa nemogoče je dokazati, ali so ti dali zmahano verigo ali si ti preteral bicikl.

Če kupiš nov izdelek dobiš zraven račun in garancijo. Zakaj ne bi zaupal več kolesu z novo verigo? :D 70EUR te pride sedaj zamenjava? To ja ni nič, če si zaradi tega dobila veliko ceneje stroj.
Neseš nazaj, da ti dajo denar nazaj na lepe oči, če ne, daš 70EUR za popravilo, vse ostalo te bo prišlo veliko več, že sama vloga za tožbo je dražja, kaj šele cela pravda in potrata časa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

tony1 ::

" Kakšne so pravice do vračila izdelka (zunaj dobre volje prodajalca)? Prodajalec je sicer ponudil, da lahko za X EUR doplačila kupim nov (slabši) stroj in tega vrnem, a ostali stroji so pri njih predragi, rada bi kupila novega drugje. "

Težka zgodba, sploh ker ITA potrošniških zakonov ne poznamo in težko kaj bullet-proof svetujemo.

Ker se zdi, da stroj rabiš, in rabiš dobro delujočega, bi sam tega vrnil in kupil novega, tudi če bo nekaj dražji. Saj poznaš pregovor: kdor poceni kupi dvakrat kupi... Ne glede na predpise je trgovec kar korekten, če je vsaj ponudil zamenjavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

fur80 je izjavil:

Zakaj ne bi zaupal več kolesu z novo verigo? :D 70EUR te pride sedaj zamenjava? To ja ni nič, če si zaradi tega dobila veliko ceneje stroj.

Ker so ti prejšnji dan že zaribale zavore in spuščala zračnica, recimo. In veš, da so se s tem kolesom testno vozili tudi drugi (nimaš pojma, kaj so z njim počeli).

Ni bil prav znatno ceneje. Stal je enako kot popolnoma nov v Sloveniji (samo plastično mizico sem dobila zraven), so pa v Italiji osnovne cene višje. Za 80 EUR več bi (po N tednih) tudi v Sloveniji dobila nov stroj + mizico, v Nemčiji pa za 140-180 EUR višjo ceno nov, znatno boljši model, z brezplačno dostavo in servisom 20 km stran.

Pa tudi: istočasno sem preko spleta kupila overlock v Sloveniji. Kot novega. Pa so mi poslali razstavni eksponat iz trgovine, vidno rabljen in iz njihove vitrine je eksponat takrat izginil. Ampak dela ok, cena je bila ok in sem ga obdržala.

Razlika je samo v tem, da so Italijani iskreno povedali, da gre za razstavni eksponat, Slovenci pa zamolčali. (Ta v Sloveniji se je gotovo manj uporabljal.)

vse ostalo te bo prišlo veliko več, že sama vloga za tožbo je dražja, kaj šele cela pravda in potrata časa.

Na sodišče ne grem. Ampak dobro je vedeti stvari kot npr. "V 14 dneh lahko vrneš pošiljko, poslano po pošti." (To pač ni bilo kupljeno po pošti.)

Spomnila sem se sicer še en detajl. Testirala sem drug, enak stroj, a zanj takrat nisem dala avansa. Naslednjič so mi rekli, da so medtem ta stroj že prodali in našli še enega enakega v napačni škatli, po enaki ceni. (Ne verjamem, da je šlo za namerno menjavo.)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

motorna žaga (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20451956 (6956) fikus_
»

Opremljanje stanovanja konec 2025 (strani: 1 2 3 )

11210057 (5664) Twixz
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

358173954 (14412) IL_DIAVOLO
»

Kateri pralno sušilni stroj kupiti? (strani: 1 2 )

7844681 (39018) MasterSPi
»

Sušilni stroj - počen boben

277717 (6821) jan_g

Več podobnih tem