Forum » Loža » bio hacking, prehranska dopolnila
bio hacking, prehranska dopolnila
pegasus ::
Alfa Dog ::
Magnezij (magnezijev citrat) po potrebi, še posebej poleti v obdobju intenzivnega kolesarjenja in s tem povezanega intenzivnega švicanja. Če ga ne jemljem, imam krče v mišicah.
Proteinske praške (whey) občasno, ko z redno prehrano ne dobim dovolj beljakovin (poraba 2-3 kg wheya na leto).
B-kompleks, zaradi blaženja posledic operacije davno nazaj. To prav čutim kdaj moram začet jemat, ker se mi spremeni okus (npr zobna pasta mi postane slana
)
Proteinske praške (whey) občasno, ko z redno prehrano ne dobim dovolj beljakovin (poraba 2-3 kg wheya na leto).
B-kompleks, zaradi blaženja posledic operacije davno nazaj. To prav čutim kdaj moram začet jemat, ker se mi spremeni okus (npr zobna pasta mi postane slana
39Melanija ::
Jemanje prehranskih dopolnil je smiselno, vendar ne za vsakogar in ne na pamet. Če vam primanjkuje npr. folne kisline, je še kako smiselno, da jo dodajate. Kako ugotoviti, da vam folne kisline primanjkuje? S krvno preiskavo. Večino teh krvnih preiskav vam osebni zdravnik ne bo opravil, ker jih ne more zaračunati ZZZS. Opravite jih lahko samoplačniško v akreditiranih laboratorijih po državi. Ko pridete do podatka, da vam primanjkuje npr. folne kisline, pa nastopi nova dilema, katero prehransko dopolnilo, ki vsebuje folno kislino, sploh kupiti. Obstajajo aktivne in neakativne oblike vitaminov. Folna kislina je z drugim imenom vitamin B9. Razlika med njimi je ta, da neaktivna oblika se mora v našem telesu šele pretvoriti v aktivno obliko in šele nato se absorbira (vsrka) v naše telo. To pretvorbo opravijo v našem telesu določeni encimi. Ker pa smo si ljudje različni med seboj, eni te encime imajo, eni jih nimajo ali jim le ti slabše delujejo. Pri teh ljudeh, ki teh encimov nimajo, je jemanje neaktivnih oblik nesmiselno, ker po zaužitju neaktivne oblike, ta ostane neaktivna, se ne absorbira in jo izločijo z urinom. Če na prehranskem dopolnilu vidite napisano folna kisline je to nekativna oblika, če piše pa metilfolat je pa to aktivna oblika. Če ste npr. slabokrvni, bo zdravnik preveril le vrednost hemoglobina v kri in vam predpisal železo na recept. Ampak pri pomanjkanju želela je velika verjetnost, da vam primanjkuje tudi folne kisline in B12, ker je to vse povezano. Tega vam pa osebni zdravnik ne bo testiral. Spet primer, kjer s testiranjem lahko ugotovite, kaj vam zraven železa še primanjkuje in to dodajate. Nosečnice so en tak primer, vse vedno utrujene, proti koncu nosečnosti jim vrednosti hemoglobina že takoj padejo, da dobijo tablete železa na recept, dobijo predpis za jemanje 2x80mg na dan. Tako visoke odmerke železa slabo prenašajo, jih zapirajo in povzročajo slabost. Ob porodu še dodatno izgubijo veliko krvi, hemoglobin jih še bolj pade in potem dobijo transfuzijo krvi. Kaj bi bila rešitev? Da že od začetka nosečnost jemljejo majhne odmerke npr. 20mg železovega bisglicinata (prehransko dopolnilo) na dan. Na ta način se izogneš pretiranemu padcu hemoglobina v nosečnosti, 20mg v obliki bisglicinata nima neželenih učinkov v smislu zaprtja, slabosti, ga ljudje boljše prenašajo. Tako sem sama postopala v nosečnosti, celo nosečnost sem se vrhunsko počutila, brez kakšne utrujenosti, prav tako tudi po porodu. Sem si pa 4x v nosečnosti šla samoplačniško testirati hemoglobin in feritin (strošek testiranje hemoglobina stane 3€), da sem videla, kaj dodajanje 20mg železa dnevno pomeni konkretno zame. Torej, ali je smiselno dodajanje prehranskih dopolnil? Vsekakor je, vendar je potrebno poznati svoje vrednosti posameznih snovi v krvi, izbrati kvalitetno prehransko dopolnilo in spremljati, kaj se dogaja z našimi vrednostmi v krvi po jemanju tega prehranskega dopolnila. Sama gledam, da imam v krvi vedno zase optimalne vrednosti vitamina D, folne kisline, B12 in feritina (zaloge železa). Nekaj delam zagotovo prav, če v 10 letih nisem niti 1x zbolela in nimam niti 1 dneva bolniške. Pomanjkanje različnih vitaminov in mineralov, ter drugih snovi v telesu, vodi v nastanek različnih stanj in poslabšuje že diagnosticiranih bolezni. S tem se zaenkrat ukvarjajo le redki zdravniki v Sloveniji, bo se pa v prihodnjih letih to zavedanje zagotovo spremenilo. Največ si pa vsak posameznik lahko pomaga sam, z iskanjem informaciji, s samoplačniškimi testiranji in ciljanim jemanjem tistega, kar mu dejansko primanjkuje.
Lecitin
gruntfürmich je izjavil:
kaj pa je tisto prehransko dpopolnilo za delovanje možganov, včasih se je dobilo v obliki lahkih zrnc v kovinski piksni, nekakšni lipidi?
kaj je že to bilo?
Lecitin
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 39Melanija ()
Longevity ::
Eno je jemanje dopolnil, ki telesu manjkajo s tem da narediš krvni test. Pozabljate tukaj večina na omega3, ki ga večina ima premalo. Drugo je pa potem jemanje dodatkov, ki pozitivno vplivajo na telo in zmanjšujejo staranje in možnost določenih bolezni.
Omega 3 zmanjšuje srčno žilne bolezni (kapi)
CoQ10 (obiqiunol), ki je v aktivni obliki zmanjšuje poškodbe DNA, podpira mitohondrije. (Po 40. letu je naravna prisotnost v telesu veliko manjša )
EGCG ki je močen antioksidant, torej zmanjšuje poškodbe DNK. Enako spirulina, chlorella.
R-ALA upočasni oksidacijo, ki poškoduje DNK.
Berberin podpora in preprečevanje diabetisa ter srčno žilnih bolezni
Kreatin podpira ohranitev mišic, podpora možganom.
Ashwaganda zmanjšuje stres.
Kljub veliko kardio vadbe, dobrega spanca, nizkega stresa se mi zdi da te zadeve niso zanemarljive. Kdor si seveda nemore privoščit še prehranske dodatke jih komot ignorira. Meni je pa za nekaj 5-10% vredno investirat nekaj 100€ letno. Lahko je prav to razlika med kakšnim rakom ki te pokoplje tem da se rešiš ali pa sploh ne zboliš.
Omega 3 zmanjšuje srčno žilne bolezni (kapi)
CoQ10 (obiqiunol), ki je v aktivni obliki zmanjšuje poškodbe DNA, podpira mitohondrije. (Po 40. letu je naravna prisotnost v telesu veliko manjša )
EGCG ki je močen antioksidant, torej zmanjšuje poškodbe DNK. Enako spirulina, chlorella.
R-ALA upočasni oksidacijo, ki poškoduje DNK.
Berberin podpora in preprečevanje diabetisa ter srčno žilnih bolezni
Kreatin podpira ohranitev mišic, podpora možganom.
Ashwaganda zmanjšuje stres.
Kljub veliko kardio vadbe, dobrega spanca, nizkega stresa se mi zdi da te zadeve niso zanemarljive. Kdor si seveda nemore privoščit še prehranske dodatke jih komot ignorira. Meni je pa za nekaj 5-10% vredno investirat nekaj 100€ letno. Lahko je prav to razlika med kakšnim rakom ki te pokoplje tem da se rešiš ali pa sploh ne zboliš.
tilen03 ::
Ne vem, ne poznam veliko ljudi, ki prisegajo na dopolnila, ti ki pa, pa s tem krpajo slabe prehranske navade.. zame je to zlasti obsesija z belim mesom, lososom, tuno, jajci, procesiranimi (mlecnimi) izdelki(ki so prav tako zlo dragi po nepotrebnem), procesirano zmrznjeno zelenjavo in sadjem
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
tikitoki ::
Sam kaj ko dejanske studije kazejo, da je na zahodu ca 6%-8% populacije, ki ima deficit vitamina b12. Nad 60 let pa procent zraste na 20%. Za vse ostale je jemanje b12 namenjeno drazji proizvodnji urina. Na sreco ni topen v mascobah in vsaj skodljiv ni.
Ce spadas med tisti, ki jim primankuje ima izredno unicujoce, in lahko trajne posledice za zdravje.
Pa k si sanjal o zdravnikih. Zenska je zaradi pomankanja vitamina B12 koncala na vozicku. Je sla k zdravniku, pa so jo zafurali. Pazi to, enostaven test, ducat inekcij, pa ne bi koncala na vozicku.
Res je, da vecina ne potrebuje. Sam ljudje tvojega kova so tudi med zdravniki, ki nato zafurajo paciente.
Zaradi deleza populacije, ki trpi pomankanje, bi morali biti tovrstni testi rutinski. Tko, k holesterol in glukoza.
BTW. Pri moji babici tu tudi niso nic naredili. V Avstraliji so imeli malce bolj napredno politiko preiskav in so odkrili pomankanje vitamina B12. Ce zivis v slabem zdravstvenem sistemu ti obisk zdravnika lahko ne pomaga.
In kaj imajo te blodnje s vsesplosnim in nediskriminatornim glodanjem raznih tabletk in praskov o cemer je tukaj govora?
Ja, ce sodis v manjsino, ki ima deficit potem je to treba sanirat, samo govora v tej temi je vse kaj drugega.
Odgovor na tvoje blodnje o mnenju zdravnikov. Imas spomin zlate ribice, al pa se zgolj delas glup?
Da, vse prej k zanemarljiv del ljudi ima pomankanje, ki negativno vpliva na njigovo pocutje in zdravje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Definitvno je lazje jest barvaste tabletke in metat denar skozi okno kot skrbet za zdravo prehrano.
Ce pri tem se verjames kot Okapi, da si za 20% skrajsal vsa obolenja, ki te lahko dodelijo je pa sploh zmaga.
Vse kar treba je ignorirat realnost, pa si zmagal.
So testi brezplacni? Al doktor sloga?
pegasus ::
Meni je pa za nekaj 5-10% vredno investirat nekaj 100€ letno. Lahko je prav to razlika med kakšnim rakom ki te pokoplje tem da se rešiš ali pa sploh ne zboliš.Poznam ljudi, ki so non-stop žrli neke vitamine in od njih fasali raka. Tudi vitamin c je rakotvoren v velikih količinah. Konec koncu se lahko ubiješ tudi z vodo, a je to zelo boleč način. Tako da ... Ključ je v zmernosti. Vsako pretiravanje zna privesti so problemov.
iKst_ ::
Poznam ljudi, ki so non-stop žrli neke vitamine in od njih fasali raka.
Resno? Lahko kaj več poveš o tem. Od katerih vitaminov direktno dobiš raka, pa ti še niso prepovedani.
So testi brezplacni? Al doktor sloga?
Da ne govorimo o zabijanju časa v ambulanti in rednem dajanju krvi. Očitno je nekaterim res težko pogoltniti tisto par mm veliko kapsulo ali tabletko.
Gregor P ::
Tale debata me je spomnila na tečaje na Courseri; en izmed njih je bil Mindware: Critical Thinking for the Information Age, ta je že več let star mislim. Ampak tam je predavatelj rekel naslednje cit.:
You might think that
correlational research and experimental research would
normally reach the same results. You can say an awful lot of
sentences that are the same about those two types of studies. But, in fact, it's surprisingly
often the case that it's not true that the correlation result is
the same as the experimental result. So let's look at the case of Vitamin E and
prostate cancer. Vitamin E, in the correlational studies, turns out to be correlated with
a lower likelihood of prostate cancer. So, naturally, we're beginning to think, maybe Vitamin E lowers
the likelihood of prostate cancer. But, there are all kinds of differences
between people who take Vitamin E and those who don't. Sounds like a health thing to do,
take that vitamin, and people with more money are more
likely to be taking the Vitamin E. And more money is associated with
lower mortality for almost everything. People who are more educated,
paying attention to what the health journals are recommending
are more likely to do that. More educated people tend to
take better care of themselves, have better diets and so on. So, it's really very
problematic to just say, people who take Vitamin E are less
likely to have prostate cancer. because there's so
much else that could be different, so much in the way of a confound,
like we talked about in the last lesson. What you have to do is to apply
the Gold Standard of Research, which is the randomized
controlled experiment. You flip a coin, proverbially, some times these days you would use
a random generator device to see who gets the experimental treatment and
who gets the control treatment. And then you measure the outcome. Now, the beauty of the experiment is that
we know that people in the experimental condition are essentially the same as the
people who are in the control condition. Because they had an equal chance of
being in one condition versus the other. So, we're going to have equal
social class, on average, equal number of rich people between
experimental and control conditions. Identical diets, on the average. going to, just people who have
a particularly good diet, they're going to be equally like
you to be in either condition. So when you do this experiment, you get
rid of all the possible confounds, and what you find is that Vitamin E
makes prostate cancer more likely. This kind of pattern happens quite often. For example, with hormone replacement
therapy for menopausal women, couple three decades ago a doctor started
giving women hormone replacements as their hormone status changed, and it was
found that women who had the hormone replacement therapy had less
cardiovascular disease. So hundreds of thousands of women, partly on the basis of that finding,
were given hormone replacement therapy. When you do the experiments it turns
out hormone replacement therapy increases cardiovascular illness. The same kind of story's told for
supplements of all kinds. Selenium for prevention of cancer. You know how the people who
take selenium just because they thought it was a good idea are less likely
to have cancers of various kinds, but the experiments show it's useless. The same thing is true is for glucosamine
for arthritis, Vitamin C for prevention of the common cold, Vitamin B12 for cognitive
function in the elderly and so on. In fact, most of the supplements
that have ever been tested, you find effects in the correlational
studies but not in the experiments. And when you do find
effects in the experiments, they're usually much larger
in the correlational studies. This generalization, by the way,
all of these generalizations that I've just been making, apply to healthy
people with an adequate diet. If you've got a selenium deficiency, you're going to be better off
if you get some selenium. But if you're just an ordinary healthy
person with an ordinary healthy diet, very few supplements
are going to do you any good. There are actually 50,000
supplements on the market. Hardly any of them are tested. Our government does not require
testing of supplements. It doesn't even require you to put
selenium, or whatever, in your pill. You can put saw dust, and
indeed, there some major chain stores where you're going to get
saw dust rather than selenium. And here's a fairly exhaustive list of
the ones that have actually been found effective. Probiotics for gut health, zinc for
shortening duration of colds, CoQ10 for cardiovascular health,
fish oil for cardiovascular health and various other purposes,
zinc for a number of purposes, Vitamin D3 for
prevention of fractures in the elderly. If your supplement is not on this list,
I suggest you go to Cochrane Reviews or some other medical website
which can tell you what would be a good
supplement to be taking. This applies not just to supplements,
but every kind of health practice.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Ne vem, ne poznam veliko ljudi, ki prisegajo na dopolnila, ti ki pa, pa s tem krpajo slabe prehranske navade.. zame je to zlasti obsesija z belim mesom, lososom, tuno, jajci, procesiranimi (mlecnimi) izdelki(ki so prav tako zlo dragi po nepotrebnem), procesirano zmrznjeno zelenjavo in sadjem
Nevem zakaj si mažeš realnost s tem da so dodatki za tiste ki ne zdravo jejo, živijo…
Če se dovolj giblješ bo ti telo slej ko prej v nekem deficitu kar se tiče mineralov/vitaminov. Tega boš zelo težko nadoknadil samo z hrano. Torej avtomatsko rabiš dodatke.
Potem imaš pa se takše kot je recimo spermidin, ki ti v eni tabletki da tolko kot da bi dnevno pojedo 150-200g brokolija. Meni je sicer brokoli dober ampak vsak dan se mi ga pa neda na pari kuhat. Že zarad tega da bi mogo konstantno v trgovino hodit po njega mi je potem dost bol na easy eno tabletko pojest na dan. Omega 3 dobiš lahk z rib, kar pa mi tudi ni do tega da bi vsak dan ribe jedo…
Nevem eni gledate na te dodatke na enak način kot so prva leta se vsi bali mikrovalovk pa induktivnih plošč kak to seva pa slabo vpliva na človeka. So pa večinoma ekstrakti iz živil, ki jih pac v tableti pozreš skupaj z obrokom.
Okapi ::
Tale debata me je spomnila na tečaje na Courseri; en izmed njih je bil Mindware: Critical Thinking for the Information Age, ta je že več let star mislim. Ampak tam je predavatelj rekel naslednje cit.:
and what you find is that Vitamin E makes prostate cancer more likely.
Ampak na žalost (ali na srečo tistih, ki jemljejo vitamin E) je tudi ta trditev, tako kot je predstavljena, zavajajoča.
Namreč, raziskava ni potrdila, da vitamin E poveča verjetnost bolezni, ampak da večletno redno dnevno jemanje 180 mg sintetičnega vitamina E poveča verjetnost. 180 mg je v bistvu megadoza. Za primerjavo, multivitamini, ki jih imam, imajo 18 mg sintetičnega E, ribje olje še dodatne 3 mg. Priporočena doza je sicer 15 mg na dan.
Nobena raziskava ni potrdila, da takšne doze (v bistvu 10x manjše od tistih iz raziskave) povzročajo kakšno škodo.
V citiranem predavanju so tudi zamolčali dva podatke, ki nista zanemarljivi.
1) V času jemanja vitamina E (5 let) večje število bolezni ni bilo tako veliko, da bi bilo statistično zanesljivo. Statistično zanesljivo je postalo povečanje šele 1,5 let po prenehanju jemanja vitamina E (in kakšne so bile morebitne dodatne razlike med obema skupinama, ne vemo).
2) V skupini, ki je jemala vitamin E in selen (se pravi, ne samo E), večje število bolezni ni bilo statistično zanesljivo.
Edino, kar lahko res povzamemo iz te raziskave, je to, da je škodljivo megadozirati vitamina E brez dodatnega selena.
Torej avtomatsko rabiš dodatke.Ne jih ne. Če jih, potem pretiravaš, kar pa ni značilno za zdravega človeka. Ne mešat športnike in zdrave ljudi.
Potem imaš pa se takše kot je recimo spermidin, ki ti v eni tabletki da tolko kot da bi dnevno pojedo 150-200g brokolija. Meni je sicer brokoli dober ampak vsak dan se mi ga pa neda na pari kuhat. Že zarad tega da bi mogo konstantno v trgovino hodit po njega mi je potem dost bol na easy eno tabletko pojest na dan. Omega 3 dobiš lahk z rib, kar pa mi tudi ni do tega da bi vsak dan ribe jedo
Glej, če piše priporočeni dnevni vnos to še ne pomeni, da moraš dejansko vsak dan(ali vsak teden) to izpolniti. Zdrav človek namreč ne, ker tudi zdravo telo tega ne zahteva.
Okapi ::
There are actually 50,000 supplements on the market. Hardly any of them are tested. Our government does not require testing of supplements.
To pa je na žalost res velik problem. Je kar veliko primerov, ko so testirali različna prehranska dopolnila in pri marsikaterem odkrili, da sploh ne vsebuje deklarirane količine, ali pa je ta tudi 10x manjša. Odkrili so tudi primere, ko je dopolnilo vsebovalo težke kovine (recimo tudi proteini v prahu), pesticide...
Tako da je res treba kar poglobljeno naštudirati, kateri proizvajalci so zaupanja vredni (in pravilo to niso najcenejši).
Torej avtomatsko rabiš dodatke.Ne jih ne. Če jih, potem pretiravaš, kar pa ni značilno za zdravega človeka. Ne mešat športnike in zdrave ljudi.
Če lahko športnik z določenimi dodatki izboljaš športni rezultat, zakaj misliš, da zdrav človek z določenimi dodatki ne bi mogel izboljšati "zdravstvenega rezultata" (se pravi, manjša verjetnost, da zboliš)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Potem imaš pa se takše kot je recimo spermidin, ki ti v eni tabletki da tolko kot da bi dnevno pojedo 150-200g brokolija. Meni je sicer brokoli dober ampak vsak dan se mi ga pa neda na pari kuhat. Že zarad tega da bi mogo konstantno v trgovino hodit po njega mi je potem dost bol na easy eno tabletko pojest na dan. Omega 3 dobiš lahk z rib, kar pa mi tudi ni do tega da bi vsak dan ribe jedo
Glej, če piše priporočeni dnevni vnos to še ne pomeni, da moraš dejansko vsak dan(ali vsak teden) to izpolniti. Zdrav človek namreč ne, ker tudi zdravo telo tega ne zahteva.
A lahko ne govoriš neki na pamet preden vsaj kaj prebereš uporabnega na to temo?
Probaj amatersko trenirat za en olimpijski triatlon ali half ironman pa mi povej kak ti bo zadeva laufala brez dodatkov. Recimo to je cca 4-5 ur na teden treningov. Pred tekmovanjem pa tam 8 -10 ur na teden zadnje tri mesce, kar je daleč od profijev ki trenirajo po 20 ur ali več.
Če lahko športnik z določenimi dodatki izboljaš športni rezultat, zakaj misliš, da zdrav človek z določenimi dodatki ne bi mogel izboljšati "zdravstvenega rezultata" (se pravi, manjša verjetnost, da zboliš)?
Definitivno se da. Ampak, če si že zdrav in je krvna slika o.k., ni zdravstvenega učinka imo. Saj še vedno lahko izboljšaš npr. pozornost z recimo kofeinom, ampak to lahko potem prinese negativne učinke drugje. Nismo superljudje - še.
Probaj amatersko trenirat za en olimpijski triatlon ali half ironman pa mi povej kak ti bo zadeva laufala brez dodatkov. Recimo to je cca 4-5 ur na teden treningov. Pred tekmovanjem pa tam 8 -10 ur na teden zadnje tri mesce, kar je daleč od profijev ki trenirajo po 20 ur ali več.
Se da. Ne da pa se v novodobnem smislu, kjer greš od zaležanega bmi>25 štora do "ironmana" v 3 letih. To ni normalno, niti zdravo, zato so dodatki potrebni, telo pa seveda vseeno trpi. Pa pri tem ignoriram to, da takšna tekmovanja niti niso namenjena zdravim ljudem, ampak ekstremistom, ki lovijo neulovljivo. Športno povedano, so to tisti, ki prepevajo skupaj z Violami "nikol mi ni dovolj"
Meni je pa za nekaj 5-10% vredno investirat nekaj 100EUR letno. Lahko je prav to razlika med kakšnim rakom ki te pokoplje tem da se rešiš ali pa sploh ne zboliš.Poznam ljudi, ki so non-stop žrli neke vitamine in od njih fasali raka. Tudi vitamin c je rakotvoren v velikih količinah. Konec koncu se lahko ubiješ tudi z vodo, a je to zelo boleč način. Tako da ... Ključ je v zmernosti. Vsako pretiravanje zna privesti so problemov.
Kako si prisel do zakljucka, da so rak dobili zaradi vitaminov?
Se strinjam, da mega doziranje lahko skoduje zdravju. Vendar to ne pove nicesar o uporabi vitaminov v okviru priporocenih dnevnih vnosov, ali tudi malo visjih koncrentracijah. Dejstvo, da se vitamine dodaja nekaterim zivilom, s cemer zelijo prepreciti pomankanje v splosni populaciji pove, da stroka meni, da so suplementi v dolocenih pogojih koristni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Definitivno se da. Ampak, če si že zdrav in je krvna slika o.k., ni zdravstvenega učinka imo. Saj še vedno lahko izboljšaš npr. pozornost z recimo kofeinom, ampak to lahko potem prinese negativne učinke drugje. Nismo superljudje - še.
Se da. Ne da pa se v novodobnem smislu, kjer greš od zaležanega bmi>25 štora do "ironmana" v 3 letih. To ni normalno, niti zdravo, zato so dodatki potrebni, telo pa seveda vseeno trpi. Pa pri tem ignoriram to, da takšna tekmovanja niti niso namenjena zdravim ljudem, ampak ekstremistom, ki lovijo neulovljivo. Športno povedano, so to tisti, ki prepevajo skupaj z Violami "nikol mi ni dovolj"
Govoriš neki na pamet brez nekih izkušenj in brez znanja. Skratka nimaš pojma o čem govoriš.
Ja nekomu ko na kavču sedi se zdi recimo en pol ironman hudo ekstremna stvar... Ko pa si fit je pa pač en fun event. Se strinjam, tisti dan je naporen za telo, vendar to greš mogoče 1-2 krat na leto, ostali del leta pa delaš zelo pozitivne stvari za telo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prehranski dodatki (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25709 (4976) | itonlineai |
| » | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 41792 (18522) | mn |
| » | Kateri multivitamin uporabljate? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15134 (9143) | J.McLane |
| » | Prehranska dopolnila (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31312 (27716) | kakob |
| » | Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 109456 (96256) | Smrekar1 |