» »

bio hacking, prehranska dopolnila

bio hacking, prehranska dopolnila

1
2
3

gruntfürmich ::

kaj pa je tisto prehransko dpopolnilo za delovanje možganov, včasih se je dobilo v obliki lahkih zrnc v kovinski piksni, nekakšni lipidi?
kaj je že to bilo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

velikBrokoli ::

gruntfürmich je izjavil:

kaj pa je tisto prehransko dpopolnilo za delovanje možganov, včasih se je dobilo v obliki lahkih zrnc v kovinski piksni, nekakšni lipidi?
kaj je že to bilo?

Pir

iso2000 ::

Jaz trenutno jemljem kreatin, me je kolega zadnjič prepričal, da je to najboljša stvar po narezanemu kruhu. Pa ne vem, če je res taka razlika? Težko je primerjat, ker se nisem šel "loading" faze, ampak jemljem 5gr/dan od začetka. Tako da ni bil nek opazen skok pri fizični zmogljivosti pri aktivnostih. Sem pa prvih 14 dni prdel, da je bilo noro!
Sedaj se oziram še za D vitaminom, menda je čez zimo to pametno.

Zanimivo, da v debato ni še nihče vključil Bryan-a Johnson-a. https://protocol.bryanjohnson.com/ On uporablja čuda enih dodatkov itd. Pa kolikor mi je znano, je vse izmerjeno in preverjeno. Glede na Bryana dodatki vsekakor imajo svoje mesto v prehrani. Kaj in koliko pa je verjetno v prvi vrsti odvisno od časa in globine žepa?

Tole mi copilot napiše o njegovem "protokolu":
Bryan Johnson's Blueprint longevity protocol costs approximately $333 per month for participants in the 90-day self-experimentation study he launched in early 2024. [nad.com]
This monthly cost includes:

A nutrient-dense meal plan (like his signature "Nutty Pudding")
A stack of supplements backed by scientific research
Access to data-driven health tracking tools

Additionally, there are optional tiers of advanced medical testing that can cost around $800 to $1600, depending on how deep participants want to go with diagnostics. [nad.com]
Johnson himself reportedly spends millions per year on his full personal protocol, which includes extensive diagnostics, therapies, and a team of medical professionals. But the public-facing version is designed to be more accessible.

tilen03 ::

Jaz ne poslusam nobenega "znanstvenega" youtuberja, sploh pa ne Bryana, ki je dejansko ekvivalent "day traderju", ki sluzi s coursom za day trading. Je pa zanimivo zakaj bi clovek s toliko denarja kot on sploh sel v to, to pa res ne razumem.
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.

Karen ::

Dva razloga: ali nima toliko denarja kolikor prikazuje, da ga ima, ali pa želi altruistično deliti svoje izkušnje s celim svetom in denarja ne potrebuje, vse kar zasluži od YT in socialnih omrežij pa podari rdečemu križu >:D

111111111111 ::

Okapi je izjavil:

Samo en primer.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P...

This systematic review assesses the peer-reviewed scientific and medical evidence related to creatine's role in promoting general health as we age and how creatine supplementation has been used as a nutritional strategy to help individuals recover from injury and/or manage chronic disease. Additionally, it provides reasonable conclusions about the role of creatine on health and disease based on current scientific evidence. Based on this analysis, it can be concluded that creatine supplementation has several health and therapeutic benefits throughout the lifespan.

Zame je to dovolj, da informirano upravičim 0,25 evrov na dan za 5 gramov kreatina.

Podobno sem pa naredil tudi za ostale stvari, ki jih jemljem.

KAteri kreatin pa jemlješ?

EDIT: Videl. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

T743 ::

Kako pa pravzaprav ugotovite, da določeno prehransko dopolnilo sploh potrebujete?
Zdravstvene težave ali kar tako malo čez palec oziroma za ziher, oziroma ker ta in ta pravi da je to dobro in nato začnete?

Jaz npr. uporabljam med namesto sladkorja, maslo namesto margarine, olivno olje namesto sončničnega olja jem domače izogibam se kruhu in procesirani hrani in to je to.
No lažem, ko se rekreiram pogoltnem kakšen gel ali dva ter ju poplaknem z kakšnim izotonikom, pa še tega bom začel nadomeščati z vodo v katero primešam med in nejodirano piransko sol.
Pa sem tudi sam posegal po recimo Ashwagandi uporabljal kako leto in imel občutek (verjetno je bil le placebo), da se redkeje razburjam, ampak sedaj po kakšnem letu ko je ne več, ne opazim nobene razlike oziroma potrebe po njej.

tikitoki ::

gruntfürmich je izjavil:

kaj je že to bilo?

fosfatidilholin oz. lecitin

Karen je izjavil:

Dva razloga: ali nima toliko denarja kolikor prikazuje, da ga ima, ali pa želi altruistično deliti svoje izkušnje s celim svetom in denarja ne potrebuje, vse kar zasluži od YT in socialnih omrežij pa podari rdečemu križu >:D

Al pa je patoloski narcis, ki se razkazuje.

tikitoki je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

kaj je že to bilo?

fosfatidilholin oz. lecitin

HVALA!

imajo novo pakiranje ali so nehali proizvajat tistega v piksni?

btw, toliko ste me navlekli v te dodatke da si bom za hec nabavil MEDIVITAL: Memory 60 kapsul

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 ::

NuMaN je izjavil:

Po moje so za kolikor-toliko zdravega človeka prehranska dopolnila nepotrebna.

Nakladaš, da se bliska.

Vitamin B12 je eden najbolj problematičnih vitaminov za vnos in kje nujno potreben za funkcioniranje telesa. Problem je absorbcija po 20. letu, prebolele črevesne gripe povzročijo poškodbe na resicah črevesa. Manj idealno delovanje kisline v želodcu povzroči, da se B12 ne razgradi v obliko, potrebno za absorbcijo.

Je pa stvar bolj komplicirana, ker telo lahko shrani zalog B12 za do dve leti. Pomanjkanje B12 se ne čuti takoj. S krvnimi testi se sicer da ugotoviti pomanjkanje B12, ampak s testiranjem metabolitov (presnovkov) B12.

Odveč je poudariti, da jemanje multivitaminskih tablet, ki gredo skozi želodec, ne pomaga. Pomaga jemanje posebne vrste B12 tablet, ki imajo napisano "sublingual" in se dajo pod jezik. Te se absorbirajo absolutno v kri pod membrano jezika.

Če vam B12 manjka, se da ugotoviti preprosto. Vzamete eno sublingual 1000mg tableto. Efekt je v 20 minutah. Če spominska megla in utrujenost izgine, vam je manjkal B12.

Sposobnost absorbcije B12 se niža po 20. letu. Enim bolj, enim manj.

Še nekaj. Če jemljete B12, je potrebo jemati tudi folate, jesti sadje in zelenjavo. Da se dobiti tudi tablete za folno kislino, ampak folate ima vse, kar je zeleno. Samo folati vam pa, seveda, ne bodo pomagali.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Na koncu je živeti zdravo zelo preprosto: zdrava prehrana, dovolj spanca, kardio in fitnes oz. trening z utežmi.

Velika večina pa nima dovolj discipline, da bi se tega držala... pa potem rešitve iščejo v prehranskih dopolnilih, ki osnovnih težav ne bodo rešila.

Okapi ::

velikBrokoli je izjavil:

Na koncu je živeti zdravo zelo preprosto: zdrava prehrana, dovolj spanca, kardio in fitnes oz. trening z utežmi.

No, zdaj pa povej, koliko kardia in uteži je optimalno? Pol ure na teden, dve uri na teden, eno uro vsak dan, tri ure vsak dan...?

In mogoče ti bo pri iskanju odgovora na to vprašanje kapnilo, da je z zdravo prehrano podobno - ni to ena enota, da bi rekel, jem zdravo, to je optimalno. Kot ne moreš reči hodim v fitnes, to je optimalno (ne glede na to, koliko časa si tam, in kaj tam delaš).

Optimalne količine vseh koristnih snovi je praktično nemogoče dobiti s hrano, pa ne zaradi tega, ker jih v hrani ne bi bilo, ampak ker je marsičesa v njej premalo in bi moral pojesti preveč vsega, da bi jih dobil. Za optimalen vnos marsičesa je marsikdaj tudi bolj preprosto (in pogosto tudi ceneje) jemati dopolnilo, tudi če bi lahko to vnesel zgolj s hrano.

Recimo primer kreatina. Če rečemo, da je koristno vzeti 5 gramov kreatina, bi to lahko storil tudi samo s hrano - samo pojesti bi moral eno kilo govedine na dan.>:D

Drugo vprašanje je, kaj je to optimalna količina posamezne snovi - točnega odgovora ne ve nihče. Poleg tega je optimalna količina odvisna od tega, kaj bi rad dosegel (za čimboljši športni dosežek so sigurno druge količine kot za čim bolj zdravo in dolgo življenje), pa tudi od posameznega človeka, ker imamo pač različne gene (presnovo, fiziologijo...).

NuMaN ::

bbbbbb2024 je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Po moje so za kolikor-toliko zdravega človeka prehranska dopolnila nepotrebna.

Nakladaš, da se bliska.

Vitamin B12 je eden najbolj problematičnih vitaminov za vnos in kje nujno potreben za funkcioniranje telesa. Problem je absorbcija po 20. letu, prebolele črevesne gripe povzročijo poškodbe na resicah črevesa. Manj idealno delovanje kisline v želodcu povzroči, da se B12 ne razgradi v obliko, potrebno za absorbcijo.

Je pa stvar bolj komplicirana, ker telo lahko shrani zalog B12 za do dve leti. Pomanjkanje B12 se ne čuti takoj. S krvnimi testi se sicer da ugotoviti pomanjkanje B12, ampak s testiranjem metabolitov (presnovkov) B12.

Odveč je poudariti, da jemanje multivitaminskih tablet, ki gredo skozi želodec, ne pomaga. Pomaga jemanje posebne vrste B12 tablet, ki imajo napisano "sublingual" in se dajo pod jezik. Te se absorbirajo absolutno v kri pod membrano jezika.

Če vam B12 manjka, se da ugotoviti preprosto. Vzamete eno sublingual 1000mg tableto. Efekt je v 20 minutah. Če spominska megla in utrujenost izgine, vam je manjkal B12.

Sposobnost absorbcije B12 se niža po 20. letu. Enim bolj, enim manj.

Še nekaj. Če jemljete B12, je potrebo jemati tudi folate, jesti sadje in zelenjavo. Da se dobiti tudi tablete za folno kislino, ampak folate ima vse, kar je zeleno. Samo folati vam pa, seveda, ne bodo pomagali.

Vem, da starejši dobivajo injekcije in se jim stanje hitrio izboljša.

Če je tako kot praviš, smo po dvajsetem že stari.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Legon ::

Sam kaj ko dejanske studije kazejo, da je na zahodu ca 6%-8% populacije, ki ima deficit vitamina b12. Nad 60 let pa procent zraste na 20%. Za vse ostale je jemanje b12 namenjeno drazji proizvodnji urina. Na sreco ni topen v mascobah in vsaj skodljiv ni.

Longevity ::

Ok, vidim da ste precej konzervativni. Pri meni je pa tak da 4-5 krat tedensko delam kardio (triatlon), 1-2 krat tedensko vaje za moč. Ne kadim, ne pijem alkohola oiroma zelo redko kako pivo, ne jem mastno, ocvrto. Jem veliko zelenjave in čimbolj zdravo hrano nasploh. Probam minimizirat visoko sprocesirano hrano, sladkarije, vse kar je kancirogeno. Spim vsaj 7,5h na dan, kar se mi zdi da je res ful pomembno.

Prehranski dodatki pa z fokusom na podporo kar aktivnega sloga in predvsem dolgoživost:

Dodatek Zakaj za dolgoživost Kdaj
Vitamin D3 Imunski sistem, hormonsko ravnovesje, manj vnetja Zajtrk (z maščobo)
CoQ10 (Ubiquinol) Mitohondriji, srce, antioksidant Zajtrk
Omega 3 (EPK+DHK) Manj vnetja, srce, možgani, dolgoživost Zajtrk
R-ALA Metabolizem glukoze, antioksidant Zajtrk
EGCG Celična zaščita, metabolizem Zajtrk z malo hrane
Chia + lanena semena Omega 3 ALA, vlaknine, mikrobiom Zajtrk
Kreatin Moč, mišice, kognicija, preprečevanje starostnega upada Zajtrk
Multivitamin Osnovna mikronutritivna podpora Malica
Berberin Regulacija glukoze, lipidi, anti-aging Pred kosilom
Spirulina + chlorella Mikronutrienti, antioksidanti, razstrupljanje Po potrebi (ob obrokih)
Whey protein Mišična masa = dolgoživost Po treningu

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Ganon ()

Med treningi imam še ene soli, pa kolagen občasno. Pa marsikateri dodatek moreš jemati v ciklih. Torej par tednov(6-8) ješ potem pa 2-3 tedne pavze.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

btw, toliko ste me navlekli v te dodatke da si bom za hec nabavil MEDIVITAL: Memory 60 kapsul
ok, sem si premislil.

sem včeraj kupil lecitin (na bazi olja; za možgane).

IL_DIAVOLO ::

Ne jemljem nic in ne cutim potrebe da bi sploh kaj moral jemati. V prehrani je vse kar rabiš.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

iKst_ ::

In mogoče ti bo pri iskanju odgovora na to vprašanje kapnilo, da je z zdravo prehrano podobno - ni to ena enota, da bi rekel, jem zdravo, to je optimalno. Kot ne moreš reči hodim v fitnes, to je optimalno (ne glede na to, koliko časa si tam, in kaj tam delaš).

"Zdrava prehrana" je v resnici precej enostavna. Kakšnih 80% je v kalorijah, kaj točno ješ niti ni toliko pomembno (v mejah zdravega razuma). Dokler ješ hrano, ki zagotavlja ravno prav energije za tvoje potrebe, si dober. Lahko si vegan, ki cel dan je samo banane in na pari kuhan riž, lahko si "paleo" freak, ki je samo slanino in pije kavo z maslom ali karkoli vmes.

Če hočeš optimizirati še tistih zadnjih 20%, poskrbiš, da vsaj 15 do 20% kalorij predstavljajo beljakovine.

Praktično vse raziskave, ki sem jih videl v zadnjih letih kažejo, da je praktično vseeno kaj ješ, dokler so kalorije pod kontrolo.

Optimalna količina kardia in fitnesa pa ne obstaja, ker imamo ljudje različne cilje in pričakovanja od našega telesa.

Legon je izjavil:

Sam kaj ko dejanske studije kazejo, da je na zahodu ca 6%-8% populacije, ki ima deficit vitamina b12. Nad 60 let pa procent zraste na 20%. Za vse ostale je jemanje b12 namenjeno drazji proizvodnji urina. Na sreco ni topen v mascobah in vsaj skodljiv ni.

Ce spadas med tisti, ki jim primankuje ima izredno unicujoce, in lahko trajne posledice za zdravje.

Pa k si sanjal o zdravnikih. Zenska je zaradi pomankanja vitamina B12 koncala na vozicku. Je sla k zdravniku, pa so jo zafurali. Pazi to, enostaven test, ducat inekcij, pa ne bi koncala na vozicku.

Res je, da vecina ne potrebuje. Sam ljudje tvojega kova so tudi med zdravniki, ki nato zafurajo paciente.

Zaradi deleza populacije, ki trpi pomankanje, bi morali biti tovrstni testi rutinski. Tko, k holesterol in glukoza.

BTW. Pri moji babici tu tudi niso nic naredili. V Avstraliji so imeli malce bolj napredno politiko preiskav in so odkrili pomankanje vitamina B12. Ce zivis v slabem zdravstvenem sistemu ti obisk zdravnika lahko ne pomaga.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

iKst_ je izjavil:

"Zdrava prehrana" je v resnici precej enostavna. Kakšnih 80% je v kalorijah, kaj točno ješ niti ni toliko pomembno (v mejah zdravega razuma). Dokler ješ hrano, ki zagotavlja ravno prav energije za tvoje potrebe, si dober. Lahko si vegan, ki cel dan je samo banane in na pari kuhan riž, lahko si "paleo" freak, ki je samo slanino in pije kavo z maslom ali karkoli vmes.

Če hočeš optimizirati še tistih zadnjih 20%, poskrbiš, da vsaj 15 do 20% kalorij predstavljajo beljakovine.

Praktično vse raziskave, ki sem jih videl v zadnjih letih kažejo, da je praktično vseeno kaj ješ, dokler so kalorije pod kontrolo.

Optimalna količina kardia in fitnesa pa ne obstaja, ker imamo ljudje različne cilje in pričakovanja od našega telesa.

Bullshit. To o čem ti govoriš je debelost.

Ocvrti krompir, ocvrto meso, polno rdečega mesa, alkohol, nitriti (narezane salame,prsa) ipd je kancirogeno in poveča možnost da boš zaradi tega najebal.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ne jemljem nic in ne cutim potrebe da bi sploh kaj moral jemati. V prehrani je vse kar rabiš.

Tudi če ne čutiš ne pomeni da ne rabiš.

Zdrava in uravnotežena prehrana je neki kar je del sestavljenke.

Drugo je pa to če želiš maksimalno zmanjšati možnosti raznih rakov, alzheimer ipd bolezni. No to pa dodatno narediš s spancem, kardio in prehranskimi dodatki.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Ne, ne obstaja nobene resne studije, ki bi zakljucila, da lahko jes karkoli hoces, dokler ima dovolj in ne prevec kalorij. Lahko pa gres na striktno dieto banan in riza, pa da vidimo kako dolgo bos zdrzal.

Zgodovina sprememb…

tikitoki je izjavil:

Sam ljudje tvojega kova so tudi med zdravniki, ki nato zafurajo paciente.

Povprečen zdravnik ima na žalost precej omejeno znanje nutricionistike, nekje na ravni iKsta>:D

iKst_ je izjavil:

Ja, za preživetje je res precej vseeno, je pa to daleč od optimalnega, ali idealnega. Vprašaj se, kako je s prehrano pri vrhunskih športnikih in ali je res "praktično vseeno, kaj ješ, dokler so kalorije pod kontrolo", če hočeš zmagovati.

In če posebna, nadstandardna, zelo kontrolirana prehrana pomaga pri vrhunskih športnih dosežkih (naredi kakšnih 10% razlike, če ne več), je skoraj gotovo, da naredi tudi razliko pri tem, koliko časa živiš, oziroma kako zdrav si. Kakšna točno bi morala biti v to usmerjena prehrana za dosego optimalnega rezultata je pa seveda drugo vprašanja.ž

In prav enako velja tudi za prehrano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ne, ne obstaja nobene resne studije, ki bi zakljucila, da lahko jes karkoli hoces, dokler ima dovolj in ne prevec kalorij. Lahko pa gres na striktno dieto banan in riza, pa da vidimo kako dolgo bos zdrzal.

Ena sama študija verjetno ne obstaja, mogoče kakšna metaanaliza. Je pa to splošna ugotovitev večine raziskav. Raziskav, ki bi zajemale samo banane in riž sicer nisem videl, je pa v praksi precej ljudi, ki na podobni hrani zmagujejo ultre.

Ja, za preživetje je res precej vseeno, je pa to daleč od optimalnega, ali idealnega. Vprašaj se, kako je s prehrano pri vrhunskih športnikih in ali je res "praktično vseeno, kaj ješ, dokler so kalorije pod kontrolo", če hočeš zmagovati.

Vrhunski športniki niso dober primer, ker zasledujejo točno določen cilj. Če z vrhunskimi športniki misliš na bodybuilderje ali strongmane je jasno, da potrebujejo zelo specifično prehrano, ki je zelo različna od prehrane vrhunskih kolesarjev.

Vsak šport ima svoje specifike. Poleg tega noben vrhunski šport ni optimalen. Praktično vsi vrhunski športniki danes žrtvujejo dolgoročno zdravje za kratkoročni performance edge.

Ampak lahko rečemo kakšno o vrhunskih športnikih, ki so verjetno med najbolj zdravimi ljudmi na svetu in kjer uporaba "juica" ni ravno zelo razširjena. Kako komentiraš dejstvo, da na ultrah zmagujejo ljudje s tako različno hrano. Nekateri jejo samo surovo sadje in zelenjavo, drugi si med tekom tlačijo v usta pice in burgerje, tretji so keto...

DamijanD ::

iKst_ je izjavil:

V Alone-u je bilo kar nekaj ljudi, ki so morali zaradi zaradi pomanjkanja takih ali drugačnih snovi, odstopiti in okrevati v bolnici. Najbolj banalna stvar je recimo sol. Največkrat so se jim pojavile težave na srcu. Tako, da ni povsem vseeno kaj ješ.

Ne. Niti en en dolgorocno uspesen sportnik ne zivi od banan in riza, ker bi v kratkem roku zbolel, in umrl. Kaj se zgodi ob neprimerni prehrani si preberi v kaksni knjigi o nekdanjih pomorscakih.

Lahko pa si preberes kaj je skorbut.

Je bil velik problem na daljsih pomorskih potovanjih, kjer so natepavali hrano, ki ni vsebovala dovolj vitamina C. PA so imeli dovolj kalorij.

Imas se kup drugih bolezni, do katerih pripelje neprimerna prehrana.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

V Alone-u je bilo kar nekaj ljudi, ki so morali zaradi zaradi pomanjkanja takih ali drugačnih snovi, odstopiti in okrevati v bolnici. Najbolj banalna stvar je recimo sol. Največkrat so se jim pojavile težave na srcu. Tako, da ni povsem vseeno kaj ješ.

Nisem gledal, ampak verjetno so odstopili predvsem zato, ker niso imeli dovolj hrane?

Sicer nisem napisal, da je povsem vseeno kaj ješ. Napisal sem, da ni nekih bistvenih razlik, dokler poješ dovolj hrane in nisi totalen kreten (npr. živiš od smokija in vodke). Tisti "v mehah zdravega razuma" ste očitno nekateri spregledali ali namenoma izpustili :)

Lahko pa si preberes kaj je skorbut.

Banane sicer niso ravno bogate z vitaminom c. Ampak vseeno, že 1 do 2 banani na dan bi morali zadoščati, da se izogneš skorbutu. Z 10-15 bananami na dan si pa že na priporočljivem dnevnem vnosu. Če po nesreči vsake toliko poješ še kakšno jabolko ali pomarančo si dober.

100g banan vsebuje cca. 8-9mg vitamina C. Minimalni vnos, da preprečiš skorbut je 10mg na dan. Priporočena dnevna doza je 75mg za ženske in 90mg za moške.

Pa še enkrat. Ne pravim, da moraš jesti samo banane ali, da je to optimalna prehrana. Dal sem ekstremen primer za ilustracijo. Noben normalen, mentalno zdrav človek ne bo jedel samo banan, samo mesa, samo riža, samo krompirja, samo čipsa...

Če živiš v družbi in si kolikor toliko socializiran, se pričakuje, da imaš vsaj delno razčiščene pojme o tem kaj je uravnotežena prehrana. Vsaka dodatna optimizacija znotraj teh okvirjev je precej nepomembna.

Imas se kup drugih bolezni, do katerih pripelje neprimerna prehrana.

Naprimer?

Katere bolezni lahko dobim, če sem vsejed in pojem cca. 3000 kalorij na dan iz različnih virov, vključno z "junk" foodom. Moja poraba je cca. 3000 kalorj na dan. Pojem recimo cca. 100g beljakovin na dan. Ostalo poljubno razporejeno med maščobe in OH.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Changing goal post, are we? Naenkrat ni karkoli hoces. Lahko tudi zgolj riz, mogoce z bananami. Naenkrat je raznolika hrana?

iKst_ je izjavil:

Katere bolezni lahko dobim, če sem vsejed in pojem cca. 3000 kalorij na dan iz različnih virov,

:)) Čisto vsako bolezen lahko dobiš. A mogoče misliš, da si čudežno postal imun na bolezni?

Problem je, ker očitno ne razumeš razlike med zdravo prehrano (recimo tvojo) in optimalno zdravo prehrano (s ciljem čim bolj zdravo in dolgo živeti).

Z zdravo prehrano zmanjšaš verjetnost neke naključne bolezni za recimo 60%, z optimalno zdravo prehrano pa za 70%. Številke so izmišljene, ampak bistvo ostaja - povečaš si verjetnost, da boš dlje zdrav. Če ti dol visi za recimo 10% razlike, je pa pač tvoja osebna odločitev.

tikitoki je izjavil:

Changing goal post, are we? Naenkrat ni karkoli hoces. Lahko tudi zgolj riz, mogoce z bananami. Naenkrat je raznolika hrana?

Z rižem (oluščenim) je povezan pa beriberi.

Beriberi je bolezen, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina B1 (tiamina), ključnega hranila za presnovo ogljikovih hidratov in delovanje živčnega sistema. Zgodovinsko je močno povezana z uživanjem oluščenega (belega) riža, ki ne vsebuje več tiamina.

In še ena zanimivost o rižu.

Zlati riž je bil razvit z genskim inženiringom, da bi rešil problem pomanjkanja vitamina A v državah v razvoju. Pomanjkanje vitamina A je glavni vzrok slepote pri otrocih v mnogih državah.

mtošev ::

Lol, tale tema je lep prikaz zakaj industrija s prehranskimi dopolnili tako laufa. Sami naivni hipohondri, ki upravičujejo svoje nakupe z nekimi naključnimi študijami. A od Herte tud kupujete? :))

mtošev je izjavil:

Lol, tale tema je lep prikaz zakaj industrija s prehranskimi dopolnili tako laufa. Sami naivni hipohondri, ki upravičujejo svoje nakupe z nekimi naključnimi študijami. A od Herte tud kupujete? :))

Eh, drži se ti svojega McDonaldsa, lahko pa mamo kaj o zdravi prehrani vprašaš.>:D

Goal post je že od začetka postavljen na isto mesto, samo nekateri očitno površno berete.

:)) Čisto vsako bolezen lahko dobiš. A mogoče misliš, da si čudežno postal imun na bolezni?

Problem je, ker očitno ne razumeš razlike med zdravo prehrano (recimo tvojo) in optimalno zdravo prehrano (s ciljem čim bolj zdravo in dolgo živeti).

Z zdravo prehrano zmanjšaš verjetnost neke naključne bolezni za recimo 60%, z optimalno zdravo prehrano pa za 70%. Številke so izmišljene, ampak bistvo ostaja - povečaš si verjetnost, da boš dlje zdrav. Če ti dol visi za recimo 10% razlike, je pa pač tvoja osebna odločitev.

Pomagaj mi razumeti. Pomožnosti podprto s kakšno raziskavo. Jaz še nisem videl takšne, ki bi z gotovostjo potrdila, da je nek tip prehrane optimalen. Vse raziskave, ki sem jih do zdaj prebral, so prišle do ugotovitve, da je bolj kot ne vseeno kaj ješ, dokler zadostiš nekim osnovnim potrebam.

In ja, vem, da so številke izmišljene, ker razlike niti približno ni toliko kot si napisal.

To, da številke niso takšne, si si izmislil, ker nimaš nobenega dokaza.

In "bolj kot ne" je tudi uveljavljen statistični izraz.>:D

Praktično vse raziskave so pokazale, da je od prehrane marsikaj odvisno. Po tvojem so raziskave, ki so pokazale, da je mediteranska prehrana boljša od marsikatere druge (ki tudi zadostijo "nekim osnovnim potrebam") izmišljotina.

Naslov: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study
Avtorji: Lars T. Fadnes, Jan-Magnus ?kland, ?ystein A. Haaland, Kjell Arne Johansson
Objavljeno: februar 2022 v reviji PLOS Medicine

Sicer je raziskava (samo) modelna, ampak ugotovitve so zanimive.

Ključne ugotovitve
Prehod iz tipične zahodne prehrane v optimalno prehrano (bogato z polnovrednimi žiti, stročnicami, zelenjavo, sadjem, oreščki in z manj rdečega mesa, sladkorja in predelanih živil) lahko:
Pri 20-letnikih podaljša življenje za 10-13 let.
Pri 60-letnikih za 8-9 let.

Tudi pri 80-letnikih je možen pridobitek 3 let.

https://journals.plos.org/plosmedicine/...

Tipična zahodna prehrana vsekakor "zadosti nekim osnovnim potrebam", milijarda+ ljudi se tako prehranjuje, pa vendar lahko s tem, da jo izboljšaš, pomembno podaljšaš življenje.

In če lahko že samo s takšno spremembo prehrane narediš tako izboljšavo, lahko povsem upravičeno sklepamo, da lahko neko pozitivno spremembo narediš tudi z različnimi prehranskimi dopolnili.

iKst_ je izjavil:

Goal post je že od začetka postavljen na isto mesto, samo nekateri očitno površno berete.

Pomagaj mi razumeti. Pomožnosti podprto s kakšno raziskavo. Jaz še nisem videl takšne, ki bi z gotovostjo potrdila, da je nek tip prehrane optimalen. Vse raziskave, ki sem jih do zdaj prebral, so prišle do ugotovitve, da je bolj kot ne vseeno kaj ješ, dokler zadostiš nekim osnovnim potrebam.

In ja, vem, da so številke izmišljene, ker razlike niti približno ni toliko kot si napisal.

Ne, si mirno zavajal, da lahko jes karkoli dokler zadostis kalorijam in vsebuje dovolj proteinov. Nehaj se sedaj lagati, da tega nisi napisal.

Raziskave se ze davno potrdile, da so nekateri tipi prehrane superiorni. Kaj ti ni jasno? Potrdile so tudi, da je odvisno od tvoje genetske zasnove, ker so se ljudje ces cas privadili na prehrano, ki je bila dosegljiva na dolocenem obmocju. prehrana, ki zadostuje eskimu, mogoce ne bo zadostovala tebi, ali obratno.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

To, da številke niso takšne, si si izmislil, ker nimaš nobenega dokaza.

In "bolj kot ne" je tudi uveljavljen statistični izraz.>:D

Praktično vse raziskave so pokazale, da je od prehrane marsikaj odvisno. Po tvojem so raziskave, ki so pokazale, da je mediteranska prehrana boljša od marsikatere druge (ki tudi zadostijo "nekim osnovnim potrebam") izmišljotina.

"Bolj kot ne" je toliko uveljavljen statistični izraz kot "mediteranska dieta" :) Prosim, brez dvojnih standardov.

Lahko pokažeš kakšno od teh študij, ki kažejo, da je "mediteranska prehrana" boljša?

Ključne ugotovitve
Prehod iz tipične zahodne prehrane v optimalno prehrano (bogato z polnovrednimi žiti, stročnicami, zelenjavo, sadjem, oreščki in z manj rdečega mesa, sladkorja in predelanih živil) lahko:
Pri 20-letnikih podaljša življenje za 10-13 let.
Pri 60-letnikih za 8-9 let.
Tudi pri 80-letnikih je možen pridobitek 3 let.

V teksu piše tole:

"Energy estimates per food group were obtained from a food content database [16]. The energy estimates were 8,085 kJ/day for TW, 7,850 kJ/day for FA, and 7,615 kJ/day for OD. The effect of energy restriction on longevity was not considered."

Boš moral najti raziskavo, ki primerja primerljivo in izenači vnos kalorij.

Ne, si mirno zavajal, da lahko jes karkoli dokler zadostis kalorijam in vsebuje dovolj proteinov. Nehaj se sedaj lagati, da tega nisi napisal.

Raziskave se ze davno potrdile, da so nekateri tipi prehrane superiorni. Kaj ti ni jasno? Potrdile so tudi, da je odvisno od tvoje genetske zasnove, ker so se ljudje ces cas privadili na prehrano, ki je bila dosegljiva na dolocenem obmocju. prehrana, ki zadostuje eskimu, mogoce ne bo zadostovala tebi, ali obratno.

To prvo še vedno velja. V mejah zdravega razuma seveda, kot sem napisal že prvič.

To drugo pa verjetno ne bo problem podpreti s kakšno raziskavo, ki bo trditev potrdila? Pa ne biti tako površen kot Okapi, prosim.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

"Energy estimates per food group were obtained from a food content database [16]. The energy estimates were 8,085 kJ/day for TW, 7,850 kJ/day for FA, and 7,615 kJ/day for OD. The effect of energy restriction on longevity was not considered."

6% razlike (113 kcal) med eno in drugo prehrano je praktično izokalorična prehrana.

Da niso upoštevali učinka omejevanja vnosa kalorij pa samo pomeni, da je to lahko še dodatna stvar, ki morda pomaga, če se prostovoljno odločiš, da boš celo življenje na meji stradanja (ampak je pač niso upoštevali).

In, mimogrede, če se odločiš, da boš jedel minimalno še potrebno količino kalorij (ker raziskave kažejo, da je kalorična restrikcija morda koristna, kar so dolžine življenja tiče), so prehranska dopolnila praktično nujna.

iKst_ je izjavil:

To drugo pa verjetno ne bo problem podpreti s kakšno raziskavo, ki bo trditev potrdila? Pa ne biti tako površen kot Okapi, prosim.
Debato s tabo lahko na tem mestu zaključimo, ker še niso (in nikoli ne bodo) naredili raziskave, v kateri bi spremljali deset tisoč naključno izbranih ljudi, razdeljenih v pet različnih prehran, na 1 kcal kalorično izenačenih, 30 let, da bi lahko videli, kakšen je res dolgoročni vpliv prehrane na zdravje in dolžino življenja.

Okapi je izjavil:

iKst_ je izjavil:

6% razlike (113 kcal) med eno in drugo prehrano je praktično izokalorična prehrana.

Še potrditev:

V študiji CALERIE so raziskovalci dovolili do 5 % odstopanja med kontrolno in restriktivno skupino, da so ohranili izokalorične pogoje.
±5 % velja za sprejemljivo odstopanje, saj popolna izenačitev ni izvedljiva zaradi:
naravnih razlik v absorpciji
individualnih potreb
tehničnih omejitev pri pripravi obrokov

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ne ni. 113 kalorij v povprečju je precej pomembna razlika. Pri tem povprečju je lahko maksimalno odstopanje precej visoko.

Debato s tabo lahko na tem mestu zaključimo, ker še niso (in nikoli ne bodo) naredili raziskave, v kateri bi spremljali deset tisoč naključno izbranih ljudi, razdeljenih v pet različnih prehran, na 1 kcal kalorično izenačenih, 30 let, da bi lahko videli, kakšen je res dolgoročni vpliv prehrane na zdravje in dolžino življenja.

Kako lahko potem trdiš, da je določen tip prehrane boljši od drugega? Bro science?

V študiji CALERIE so raziskovalci dovolili do 5 % odstopanja med kontrolno in restriktivno skupino, da so ohranili izokalorične pogoje.
?5 % velja za sprejemljivo odstopanje, saj popolna izenačitev ni izvedljiva zaradi:...

Verjetno imaš v mislih tole? https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P...

tikitoki je izjavil:

Legon je izjavil:

Ce spadas med tisti, ki jim primankuje ima izredno unicujoce, in lahko trajne posledice za zdravje.

Pa k si sanjal o zdravnikih. Zenska je zaradi pomankanja vitamina B12 koncala na vozicku. Je sla k zdravniku, pa so jo zafurali. Pazi to, enostaven test, ducat inekcij, pa ne bi koncala na vozicku.

Res je, da vecina ne potrebuje. Sam ljudje tvojega kova so tudi med zdravniki, ki nato zafurajo paciente.

Zaradi deleza populacije, ki trpi pomankanje, bi morali biti tovrstni testi rutinski. Tko, k holesterol in glukoza.

BTW. Pri moji babici tu tudi niso nic naredili. V Avstraliji so imeli malce bolj napredno politiko preiskav in so odkrili pomankanje vitamina B12. Ce zivis v slabem zdravstvenem sistemu ti obisk zdravnika lahko ne pomaga.

In kaj imajo te blodnje s vsesplosnim in nediskriminatornim glodanjem raznih tabletk in praskov o cemer je tukaj govora?

Ja, ce sodis v manjsino, ki ima deficit potem je to treba sanirat, samo govora v tej temi je vse kaj drugega.

Problem je, ker ne veš vedno, če si v deficitu. Lažje je vsake toliko vzeti tableto B12, kot hoditi na redne preiskave krvi.

Definitvno je lazje jest barvaste tabletke in metat denar skozi okno kot skrbet za zdravo prehrano.

Ce pri tem se verjames kot Okapi, da si za 20% skrajsal vsa obolenja, ki te lahko dodelijo je pa sploh zmaga.

Vse kar treba je ignorirat realnost, pa si zmagal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

"Zdrava prehrana" ne pomeni nujno, da imaš v telesu shranjenega dovolj B12. Letna zaloga dopolnila te stane manj kot 20€.

Downside jemanja dopolnil je zanemarljiv, downside pomankanja B12 pa ogromen. Podobno je z vitaminom D, naprimer.

Zdaj seštej vseh 20-30 dopolnil, ki jih je "dobro" jemat na zalogo pa zadeva kar naenkrat ni več tako nedolžna. Tudi niso vse snovi tako prizanesljive kot je b12 in se presežki enostavno izločijo.

Če sumiš na deficit b12 obstajajo za to testi. In namesto slepega jemanja tablet je na splošno pametno ugotovit zakaj je sploh prišlo do deficita. Če je zadaj kaj resnega z blaženjem simptomov narediš bistveno več škode kot koristi.

mtošev ::

Če sumiš na deficit b12 obstajajo za to testi. In namesto slepega jemanja tablet je na splošno pametno ugotovit zakaj je sploh prišlo do deficita. Če je zadaj kaj resnega z blaženjem simptomov narediš bistveno več škode kot koristi.

Ne, ne razumeš! Absolutno moraš kupiti vsa nadomestila ki rešujejo problem s študijo dokazanih deficitov v določeni procentaži populacije. ZDRAVJEEEEEEEE

Legon je izjavil:

Zdaj seštej vseh 20-30 dopolnil, ki jih je "dobro" jemat na zalogo pa zadeva kar naenkrat ni več tako nedolžna. Tudi niso vse snovi tako prizanesljive kot je b12 in se presežki enostavno izločijo.

O katerih 20-30 drugih dopolnilih govoriš? Jaz sem omenjal B12, D in kreatin. Vse troje je izjemno poceni, tveganje, da bi predoziral pa praktično ničelno, če se vsaj približno držiš navodil in ne požreš celega pakiranja naenkrat.

Glede testov sem pa že napisal. Težko sumiš, da imaš premalo B12, ko se pokažejo simptomi, verjetno nisi več v stanju, da bi hodil na teste.

Zadeva je podobna kot pri jodu. Lahko bi ljudi pošiljal 4x na leto delati krvne slike. Lahko pa enostavno vržeš v trgovine jodirano sol in je problem rešen na ravni populacije. V resnici se podobno dela z vitaminom D, B12, kalcijem in še čem. Tako, da tudi sam uporabljaš prehranska dopolnila, samo drugi so morali stuhtati za tebe kaj je dobro jemati.

iKst_ je izjavil:

Legon je izjavil:

Zdaj seštej vseh 20-30 dopolnil, ki jih je "dobro" jemat na zalogo pa zadeva kar naenkrat ni več tako nedolžna.

O katerih 20-30 drugih dopolnilih govoriš?

To je pač ta zgrešena logika forumskih trolov. Ki rečejo, da niso vsa dopolnila koristna, in si mislijo, da so s tem potrdili svojo trditev, da nobeno ni koristno.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehranski dodatki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13925709 (4976) itonlineai
»

Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )

19341792 (18522) mn
»

Kateri multivitamin uporabljate? (strani: 1 2 )

6415134 (9143) J.McLane
»

Prehranska dopolnila (strani: 1 2 3 )

11931312 (27716) kakob
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
381109456 (96256) Smrekar1

Več podobnih tem