Forum » Loža » bio hacking, prehranska dopolnila
bio hacking, prehranska dopolnila
tikitoki ::
Jah, vitamin D praktično manjka vsakemu Ljubljančanu, ker ga nima od kje dobit pozimi. Vse ostale se dobi lahko s prehrano in ni vezano na letni čas in ni tako enostavno za rečt, da naj kar folk je kup multivitaminskih tablet. So lahko hitro problemi, ker bi folk lahko zaužil preveč nekaterih vitaminov. Za celovito pokritost s vitamini bi bilo smotrno naredit prej nek laboratorijski test.
Ali ima kdo kakšne izkušnje, kje in za koliko bi se opravilo tak test ze vitamine?
Je tudi razlika ali daš 10EUR za vitamin D za celo zimo, ali jemlješ na slepo vitamine za par deset Evričev vsak mesec. Ni niti poceni, in najhuje niti ni nujno zdravo. Sploh ker te dopolnilne zadeve niso preverjene.
Dobro vprašanje. Sam odgovor ni prijeten. Nikjer ne boš dobil testiranja za vse vitamine in minerale. Vsaj jaz nisem videl nič kredibilnega
mojsterleo ::
Jz hodim v adria lab na test Vitamina D.
Imajo pa tudi drugo ponudbo:
Imajo pa tudi drugo ponudbo:
Laboratorijske preiskave
Kakšno je ravnovesje pomembnih vitaminov v vašem telesu pa lahko preverite s preprosto analizo krvi.
Sami izvajamo analize VITAMINA D, VITAMINA B12 in FOLNE KISLINE, ki so vključeni v PAKET VITAMINI. Cena paketa: 45,00 EUR
Poleg navedenih treh vitaminov vam omogočamo tudi pregled ostalih vitaminov, ki jih zaradi kompleksnosti preiskav izvajajo v nemškem laboratoriju.
Vitamin A: 35,00 eur
Vitamin B1: 32,00 eur
Vitamin B2: 32,00 eur
Vitamin B3: 60,00 eur
Vitamin B5: 60,00 eur
Vitamin B6: 32,00 eur
Vitamin D3 (1,25 - OH): 30,00 eur
Vitamin E: 35,00 eur
Vitamin H (biotin): 32,00 eur
Vitamin K: 60,00 eur
Na odvzem krvi lahko pridete kadarkoli v dopoldanskem času in na tešče, naročanje ni potrebno.
Zs tiste, ki mislijo, da je testiranje poceni.
Paket vitamini se še kr splača. To so itak tisti vitamini kjer je ponavadi kakšno opazno pomanjkanje.
Meni je tudi super ker je pri adria labu zastonj parkiranje (ko se naročiš dobiš žetonček za rampo) in ob 6.30h začnejo.
V ukc zgubim za laboratorij pol dneva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
Magic1 ::
Sem šel mal gledat zadnje študije in priporočajo 75 nmol/L vitamina D v krvi. Rezultati ljudi, ki jemlejo 1000UI dnevno ali manj, padejo pozimi večini pod 50nmol/L(to je praktično minimum po zadnjih raziskavah). Za regije z malo sonca (to smo že mi pozimi), se priporoča nekje 1500-3000UI dnevno za vzdrževat nivo. Naš Nijz je začel priporočat za vse odrasle 800-1000UI... Farmacije noče, da jemljete vitamin D!
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
pegasus ::
Se prav spomnim, da je pri vitaminu D izziv to, da se iz tablet zelo slabo ne absorbira v telo?
iKst_ ::
Za regije z malo sonca (to smo že mi pozimi)
Pa tukaj je treba vedeti, da ne gre samo za sonce, ampak predvsem za UV indeks. Ta mora biti okoli 3 ali več, sicer koža ne proizvaja vitamina D, ker ne dobi dovolj UVB žarkov.
Pri nas je nekje od oktobra do marca UV indeks večinoma nižji od 3. Lahko celo jesen in zimo hodiš okrog v kratkih rokavih in se nastavljaš soncu, pa vseeno ne bo efekta.
Okapi ::
Precej je odvisno tudi od tega, kaj ješ. 10-15 dek lososa ima 1000 I.U. vitamina D. 3 konzerve sardin (370 g) prav tako.
pegasus ::
Sem na hitro osvežil svoj spomin - če ješ vitamin D tablete, jih moraš vzeti skupaj z mastno hrano.
Magic1 ::
Gledam malo ta priporočljiv dnevni vnos (PDV) na teh mulivitaminskih tabletah. Seveda povsod piše za vitamin d 100%+. V večini imajo pa le 5 ali 10ug, kar je 200 ali 400UI. Praktično zanemarljive količine za temnega pol leta...
Je treba D in K2 kar ločeno vzet.
Je treba D in K2 kar ločeno vzet.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
windigo ::
dopingiram
zelo redno: magnezij
precej redno: litij (aspartat ali orotat)
malo manj redno: vitamin C in/ali aspirin (imata stranske učinke)
občasna kura: metilensko modrilo
za Mg, MB in aspirin sem s časom pogruntal (imel sem celo gatorade cravinge, aspirin sem opazil mimogrede, MB pa sem enkrat poskusil čisto za hec po covidu, bral sem prej, da naj bi koristil mitohondrijem), da mi takoj občutno zmanjšajo kronično oteklino sinusov in obstrukcije zaradi astme (za aspirin pri astmatikih to ni čisto običajno, velja zame), za litij sem bral članek, da zmanjšuje verjetnost alzheimerja in naslednji dan naročil (tega se bojim kot vraga, saj sem kot otrok gledal pozne stadije 2x pri starih starših).
zelo redno: magnezij
precej redno: litij (aspartat ali orotat)
malo manj redno: vitamin C in/ali aspirin (imata stranske učinke)
občasna kura: metilensko modrilo
za Mg, MB in aspirin sem s časom pogruntal (imel sem celo gatorade cravinge, aspirin sem opazil mimogrede, MB pa sem enkrat poskusil čisto za hec po covidu, bral sem prej, da naj bi koristil mitohondrijem), da mi takoj občutno zmanjšajo kronično oteklino sinusov in obstrukcije zaradi astme (za aspirin pri astmatikih to ni čisto običajno, velja zame), za litij sem bral članek, da zmanjšuje verjetnost alzheimerja in naslednji dan naročil (tega se bojim kot vraga, saj sem kot otrok gledal pozne stadije 2x pri starih starših).
Pithlit gre nesti na gnoj.
Pomoje je veliko drugega, kar preverjeno niza možnost razvoja demence, al.pa Alzheimerjeve.
Sem videl zadnjič dodatek z litijem. Pomoje to ni nekaj, kar bi jemal kar tako od oka.
Saj je napisal, zaradi clanka, po moznosti na FB.
Sem videl zadnjič dodatek z litijem. Pomoje to ni nekaj, kar bi jemal kar tako od oka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Si se hotel narediti pametnega, izpadel si pa nevendnež.
Članek je bil objaljen v najuglednejši znanstveni reviji na svetu, Nature.
https://www.nature.com/articles/s41586-...
Here we show that endogenous lithium (Li) is dynamically regulated in the brain and contributes to cognitive preservation during ageing. Of the metals we analysed, Li was the only one that was significantly reduced in the brain in individuals with mild cognitive impairment (MCI), a precursor to AD.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Pomoje je veliko drugega, kar preverjeno niza možnost razvoja demence, al.pa Alzheimerjeve.
Nobene stvari ni dobro jemati "od oka".
Litij se uporablja kot zdravilo za različne psihološke motnje, ampak v dozah okoli 1 gram. In ima lahko kar resne stranske učinke. Kot preventiva za alzheimerja so pa tablete s 1000-500x manj (1 do 5 mg), se pravi mikrodoze v primerjavi z zdravilom.
Zgodovina sprememb…
Nobene stvari ni dobro jemati "od oka".
Litij se uporablja kot zdravilo za različne psihološke motnje, ampak v dozah okoli 1 gram. In ima lahko kar resne stranske učinke. Kot preventiva za alzheimerja so pa tablete s 1000-500x manj (1 do 5 mg), se pravi mikrodoze v primerjavi z zdravilom.
Zanimiva študija na misih. Med zanima, če vpliva litij na aktivnost gsk3b in je to mehanizem delovanja.
Legon ::
Si se hotel narediti pametnega, izpadel si pa nevendnež.
Članek je bil objaljen v najuglednejši znanstveni reviji na svetu, Nature.
https://www.nature.com/articles/s41586-...
Here we show that endogenous lithium (Li) is dynamically regulated in the brain and contributes to cognitive preservation during ageing. Of the metals we analysed, Li was the only one that was significantly reduced in the brain in individuals with mild cognitive impairment (MCI), a precursor to AD.
Correlation does not imply causation @ Wikipedia
Tolk o tem, ti kar pridno goltaj tabletke dalje.
Tolk o tem, ti kar pridno goltaj tabletke dalje.
Vsak dela svojo risk/benefit analizo in moja je, priznam, precej prestrašena kar se tveganj tiče.
Čistunci mi greste pa večinoma na živce: prvič, ker se imate pogosto za poklicane težit ljudem in drugič, ker ste precej bolj ideološko zadrti od povprečja in se tega niti ne zavedate.
Za Okapija: Trenutno jemljem litijev aspartat 1,5mg v tabletah Miosan, prvo reč, ki mi jo je Amazon hotel avgusta poslati domov. Lahko je tudi placebo ali pa strup, ne bi vedel, tako je s temi prehranskimi dodatki.
Za Okapija: Trenutno jemljem litijev aspartat 1,5mg v tabletah Miosan, prvo reč, ki mi jo je Amazon hotel avgusta poslati domov. Lahko je tudi placebo ali pa strup, ne bi vedel, tako je s temi prehranskimi dodatki.
Ja, to je velik problem pri dopolnilih, ni neke uradne kontrole, koliko česa je notri.
Jaz gledam sedaj 1 mg tablete od Life Extension na iHerb. Life Extension je ena od najbolj priznanih znamk dopolnil. Cena je praktično enaka kot Miosan na Amazonu.
https://www.iherb.com/pr/life-extension...

gruntfürmich ::
torej bi bilo to fino za starejše?
bi naročil za mamo.
bi naročil za mamo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Tole je fajn, baje preprecuje demenco
https://www.iherb.com/pr/swanson-lithiu...
Zakaj je treba to prek neta naročati? A je to v Sloveniji sploh legalno?
mojsterleo je izjavil:
Zakaj je treba to prek neta naročati? A je to v Sloveniji sploh legalno?![]()
Zakaj bi tu plačeval 3x toliko za enak izdelek? Če imaš to preveč denarja, kupil v naših lekarnah
mojsterleo je izjavil:
Zakaj je treba to prek neta naročati? A je to v Sloveniji sploh legalno?![]()
Zakaj bi tu plačeval 3x toliko za enak izdelek? Če imaš to preveč denarja, kupil v naših lekarnah
Sej ravno zato sprašujem, ker v naših lekarnah se to ne dobi. Možno je naročit preko plejade bolj ali manj sumljivih spletnih strani.
Naše lekarne ponujajo homeopatska zdravila. Nižje težko padeš, kar se mene tiče.
In naše lekarne ponujajo veliko izdelkov, ki jih dobiš na iherb. Zgolj vsaj 2x Do 3x drazja so.
Ni to pa potrebno vsake neumnosti kupiti.
In naše lekarne ponujajo veliko izdelkov, ki jih dobiš na iherb. Zgolj vsaj 2x Do 3x drazja so.
Ni to pa potrebno vsake neumnosti kupiti.
DamijanD ::
Ko prebereš navodila za plitvid D3 te skoraj mine, da bi ga uporabljal :-)
Resno vprašanje: a se ta plitvid d3 lahko jemlje tudi po preteku roka? V navodilih sicer piše, da ne. Ampak saj vemo kako je s temi roki pri npr. hrani...
(sprašujem, ker imam ene par neuporabljenih flašk z rokom do 6/25)
Resno vprašanje: a se ta plitvid d3 lahko jemlje tudi po preteku roka? V navodilih sicer piše, da ne. Ampak saj vemo kako je s temi roki pri npr. hrani...
Smrkc ::
Zanimivo, da se nihče ni kaj preveč dotaknil zdravega mikrobioma.
Moja kura:
- indijski trpotec (psyllium husk, prehranske vlaknine)
- MSM z limono (žveplo, za imunski sistem, kolagen, vezivno tkivo, sklepe...)
- kefir in kombuča (lastne pridelave, probiotik)
- včasih tudi prebiom kompleks (prebiotik)
- kreatin (za mišice in glavo)
- glycine (pred spanjem)
- občasno testiram še diatomejsko zemljo... ne vem koliko je na tem, vendar naj bi silicij pripomogel k zdravi fasciji
Moja kura:
- indijski trpotec (psyllium husk, prehranske vlaknine)
- MSM z limono (žveplo, za imunski sistem, kolagen, vezivno tkivo, sklepe...)
- kefir in kombuča (lastne pridelave, probiotik)
- včasih tudi prebiom kompleks (prebiotik)
- kreatin (za mišice in glavo)
- glycine (pred spanjem)
- občasno testiram še diatomejsko zemljo... ne vem koliko je na tem, vendar naj bi silicij pripomogel k zdravi fasciji
Smrkc ::
ne vem če šteje, ampak v zimskih mesecih uporabljam še red light therapy za boljšo regeneracijo oz. za kakršne koli skeletne ali mišične bolečine. v poletnih mesecih sem pač brez majice na soncu...
pred kratkim sem začel tudi redno spremljati svoj HRV (heart rate variability), ki je nekakšna metrika koherence med srcem in možgani - stvar, ki me osebno interesira
pred kratkim sem začel tudi redno spremljati svoj HRV (heart rate variability), ki je nekakšna metrika koherence med srcem in možgani - stvar, ki me osebno interesira
Ko prebereš navodila za plitvid D3 te skoraj mine, da bi ga uporabljal :-)Priporočena tedenska doza D3 je 7000 ie oziroma 1000 ie na dan.
Tako da lahko vzameš Plivit 1x na teden po 35 kapljic (1 kapljica je 200 ie). Podobno je s tabletami, ampak je treba tablete vzeti z nekaj mastne hrane da je optimalna absorpcija.
DamijanD ::
Za regije z malo sonca (to smo že mi pozimi)
Pa tukaj je treba vedeti, da ne gre samo za sonce, ampak predvsem za UV indeks. Ta mora biti okoli 3 ali več, sicer koža ne proizvaja vitamina D, ker ne dobi dovolj UVB žarkov.
Pri nas je nekje od oktobra do marca UV indeks večinoma nižji od 3. Lahko celo jesen in zimo hodiš okrog v kratkih rokavih in se nastavljaš soncu, pa vseeno ne bo efekta.
To pa nisem vedel - včeraj je lokalna vremenska postaja kazala UV index 1, pa je Sonce konkretno sijalo...
A je potem na smučiščih UV index bistveno višji zaradi višine ali zakaj folk zapeče na smučariji?
Nekaj je zaradi višine (10-12% več UV na vsakih 1000 m nadmorske višine) in nekaj zaradi snega. Sneg odbije 80-90% UV in zato dobiš eno "dozo" neposredno od sonca in drugo v obliki odboja od snega. Dodaten dejavnik je, da si običajno na smučanju cel dan na soncu, brez sence, in zaradi mraza in vetra ne čutiš, da bi te lahko opeklo.
Zgodovina sprememb…
Vsem, ki jeste kapsule ali tablete s kolagenom, bi iz srca rad priporočil izjemno izdaten in popolnoma naraven vir kolagena: hot dog piščančje klobasice. Hot dog klobasice navadno vsebujejo več kolagena kot hrenovke (razlika je podobna kot med sadnim nektarjem in sadno pijačo) in gotovo vsaka vsebuje precej več kolagena kot katerokoli prehransko dopolnilo v priporočeni dnevni dozi na voljo na našem trgu, pri nakupu le pazite, da kupite tiste, kjer je meso izključno strojno izkoščičeno, delež mesa pa naj bo za več kolagena raje nižji. Fino je tudi, če nimajo kakšnih dodatnih rastlinskih vlaknin ali škroba, saj gre to večinoma na račun večjega deleža kolagena v klobasici.
S rednim uživanjem hot dog hrenovk boste vključili toliko kolagena v vašo prehrano, da bo potreba po prehranskih dodatkih s kolagenom teoretično in praktično odpadla, da o prihrankih pri izdatkih za prehranska dopolnila niti ne govorim.
Hot dog klobasice navadno vključujejo tudi izdatno dozo izbranih esencialnih elektrolitov, ki se uporabljajo za preprečitev dehidracije.
*vse trditve v tem sestavku so resnične in temeljijo na neodvisno preverljivih dejstvih
S rednim uživanjem hot dog hrenovk boste vključili toliko kolagena v vašo prehrano, da bo potreba po prehranskih dodatkih s kolagenom teoretično in praktično odpadla, da o prihrankih pri izdatkih za prehranska dopolnila niti ne govorim.
Hot dog klobasice navadno vključujejo tudi izdatno dozo izbranih esencialnih elektrolitov, ki se uporabljajo za preprečitev dehidracije.
*vse trditve v tem sestavku so resnične in temeljijo na neodvisno preverljivih dejstvih
En manjši problem je, ker zraven kolagena dobiš še veliko maščobe, vključno z nasičenimi. Na 19 gramov beljakovin (vključno s kolagenom) dobiš 9 g maščob (gledam piščančje klobase od Perutnine Ptuj).
Glede cene:
170 g klobase stane 2 evre v Tuš Cash&Carry. Se pravi 32 g beljakovin/kolagena stane 2 evra. 1 kg 62 evrov.
1 kg zelo dobrega kolagena v prahu stane 40 evrov.
https://sportnahrung-wehle.de/products/...
Če povzamemo - kolagen kot prehransko dopolnilo je bolj zdrav in cenejši kot kolagen v klobasici. Je pa res, da nima okusa.
Glede cene:
170 g klobase stane 2 evre v Tuš Cash&Carry. Se pravi 32 g beljakovin/kolagena stane 2 evra. 1 kg 62 evrov.
1 kg zelo dobrega kolagena v prahu stane 40 evrov.
https://sportnahrung-wehle.de/products/...
Če povzamemo - kolagen kot prehransko dopolnilo je bolj zdrav in cenejši kot kolagen v klobasici. Je pa res, da nima okusa.
Zgodovina sprememb…

ampak hot dog klobasice so verjetno ultra predelano živilo, kar pomeni da so poponoma toxične pomije za naše telo...
Če povzamemo - kolagen kot prehransko dopolnilo je bolj zdrav in cenejši kot kolagen v klobasici. Je pa res, da nima okusa.![]()
Tole je bilo napisano malo tongue in cheek, poimenujem namreč malodane klavniške odpadke za "naraven vir kolagena" (kar sicer drži), pa "izbrani esencialni elektroliti proti dehidraciji" pomeni, da je v njih preveč soli. Ampak še vseeno boljše kot naprimer SwissGams reklame na TV.
Česar namreč ne razumem, je, kako je kolagen v hrenovkah nezdravo ultra-predelano živilo, če ga predelamo še malo bolj v kapsule, pa postane esencialen dodatek k zdravi prehrani.
iKst_ ::
gruntfürmich je izjavil:
ampak hot dog klobasice so verjetno ultra predelano živilo, kar pomeni da so poponoma toxične pomije za naše telo...
Ultra predelano ni nujno slaba stvar.
Česar namreč ne razumem, je, kako je kolagen v hrenovkah nezdravo ultra-predelano živilo, če ga predelamo še malo bolj v kapsule, pa postane esencialen dodatek k zdravi prehrani.
Glede "ultra-procesirane" hrane in straha pred njo je veliko povsem napačnega razumevanja, nakladanja, neupravičenega strašenja...
Predelana hrana, tudi če je "zelo predelana", sama po sebi ni prav nič bolj škodljiva kot povsem nepredelana hrana. Lahko je celo bolj zdrava. Recimo "surovo" mleko je dober vir (škodljivih) bakterij in ni nič bolj zdravo kot pasterizirano mleko. Podobno velja za jajca.
Zmleto meso, koža, hrustanci, kosti in predelano v klobaso ni nič manj zdravo, kot vsak posamezni del piščanca (ali pujsa).
Problematični so predvsem različni dodatki, ki nimajo prehrambene vrednosti, ampak so v predelani hrani zato, da ima ta lepši izgled in barvo, boljši okus in daljšo obstojnost. V nepredelani hrani teh dodatkov načeloma ni.
Drug problem z zelo predelano hrano je, da je lažje prebavljiva, kar pomeni, da je kalorično bogatejša, hkrati pa lahko še manj nasitna in jo zato lahko (pre)več poješ. Zelo predelano hrano krivijo za epidemijo debelosti, kar je sicer v veliki meri res, ampak ne zaradi tega, ker bi bila takšna hrana škodljiva, temveč ker jo pojemo preveč.
Tretji problem (in del drugega) je, ker je lahko med predelavo odstranjena kakšna sicer koristna sestavina. Najpogosteje so to vlaknine, posledica tega pa po eni strani, da je hrana manj nasitna, po drugi pa, da brez hranil ostanejo koristni mikrobi v črevesju.
Skratka, klobase in hrenovke, če so dobro narejene, so lahko čisto dobra in zdrava hrana. Tudi maščobe (in sol) v njih niso same po sebi škodljive, dokler jih ni preveč. Ampak če hočeš, da je v tvoji prehrani dovolj kolagena, ker je (morda) koristen za kožo in hrustance, je ceneje in bolj zdravo v kavo ali juho zamešati 10 g kolagena v prahu.
Kolagen v kapsulah je pa res nesmiselno jemati, ker ga je v kapsulah premalo (1 gram ali še manj), da bi imel kakšen opazen očinek (v raziskavah, ki so pokazale kakšen pozitiven učinek, so uporabili 5-10 gramov dnevno), in je tudi vsaj 10x dražji od kolagena v prahu.
Za te Swiss Gams sem danes prvič slišal. Vidim, da je prvovrstni nateg. 1 kapsula, v kateri je mogoče 1 gram kolagena, stane pol evra. Kilo kolagena ti tako prodajo za 500 evrov, medtem ko ga dobiš v prahu za 40 evrov, in to (skoraj) sigurno tudi boljše kakovosti.
Zgodovina sprememb…

Glede "ultra-procesirane" hrane in straha pred njo je veliko povsem napačnega razumevanja, nakladanja, neupravičenega strašenja...to je vsekakor res, kakor je tudi res kar si za tem zapisal.
vendar vseeno, če nisi prehrambeni strokovnjak, boš težko vedel kaj točno na polici nima polno brezveznih in škodljivih polnil in dodatkov, s katerimi se napolni živilo.
in če bo takšen laik pokazal na praktično vsa 'zapakirana' živila v trgovini, bo imel še vedno 99% prav, da so to ''ultraprocesirana'' škodljiva živila...
fikus_ ::
Če je meso predelano v klobaso, pašteto, suhomesnati izdelek,.... bo zagotovo imelo vsaj dva E-ja (zakonodaja zahteva).
Sveže meso, meso pakirano v zaščitni atmosferi (Dušik, zaščiti meso pred oksidacijo in daje lepšo barvo mesu), mleto meso iz svežega mesa,.... naj nebi imelo E-jev in podobnega.
Mleto meso pakirano v zaščitni atmosferi pa ima dodana vsaj dva E-ja, prav tako bi naj imelo E-je mleto meso na "zalogo" (mleto v trgovini iz svežega mesa in dano v hladilnik oz. hladilno vitrino).
Sveže meso, meso pakirano v zaščitni atmosferi (Dušik, zaščiti meso pred oksidacijo in daje lepšo barvo mesu), mleto meso iz svežega mesa,.... naj nebi imelo E-jev in podobnega.
Mleto meso pakirano v zaščitni atmosferi pa ima dodana vsaj dva E-ja, prav tako bi naj imelo E-je mleto meso na "zalogo" (mleto v trgovini iz svežega mesa in dano v hladilnik oz. hladilno vitrino).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Legon ::
Če je meso predelano v klobaso, pašteto, suhomesnati izdelek,.... bo zagotovo imelo vsaj dva E-ja (zakonodaja zahteva).
lep primer tega, ko možganom kronično primanjkuje E948.
E-ji sami po sebi niso škodljivi. Nekateri so celo (zelo) koristni.
Copilot je naštel 15 najbolj pogostih E-jev (nisem preverjal, ali je odgovoril pravilno).
E100 (kurkumin), E101 (riboflavin), E200 (sorbinova kislina), E202 (kalijev sorbat), E211 (natrijev benzoat), E220 (žveplov dioksid), E250 (natrijev nitrit), E300 (askorbinska kislina), E322 (lecitin), E330 (citronska kislina), E331 (natrijev citrat), E407 (karagenan), E410 (rožičeva guma), E415 (ksantan gumi) in E621 (mononatrijev glutamat).
Na hitro vidim, da so vsaj tri med njimi za zdravje zelo koristni.
Recimo E-100 kurkumin se dodaja kot barvilo, ampak ima priznano koristne učinke za zdravje.
E-101 riboflavin se tudi dodaja kot barvilo, in če ne veš, da je to vitamin B2, lahko misliš, da je škodljiv.
Enako velja za konzervans E-300, askorbinsko kislino, ki je bolj znana kot vitamin C.
Copilot je naštel 15 najbolj pogostih E-jev (nisem preverjal, ali je odgovoril pravilno).
E100 (kurkumin), E101 (riboflavin), E200 (sorbinova kislina), E202 (kalijev sorbat), E211 (natrijev benzoat), E220 (žveplov dioksid), E250 (natrijev nitrit), E300 (askorbinska kislina), E322 (lecitin), E330 (citronska kislina), E331 (natrijev citrat), E407 (karagenan), E410 (rožičeva guma), E415 (ksantan gumi) in E621 (mononatrijev glutamat).
Na hitro vidim, da so vsaj tri med njimi za zdravje zelo koristni.
Recimo E-100 kurkumin se dodaja kot barvilo, ampak ima priznano koristne učinke za zdravje.
E-101 riboflavin se tudi dodaja kot barvilo, in če ne veš, da je to vitamin B2, lahko misliš, da je škodljiv.
Enako velja za konzervans E-300, askorbinsko kislino, ki je bolj znana kot vitamin C.
lep primer tega, ko možganom kronično primanjkuje E948.
Legon, če ne poznaš zadev, izpadeš bolj pameten, če si tiho!
Tukaj pišejo, da sta e250 in E252 škodljiva in oba morata biti v predelanem mesu.
https://altera.si/tabela-skodljivi-e/
Kaj je res, ne bom pisal, ne vem.
https://altera.si/tabela-skodljivi-e/
Kaj je res, ne bom pisal, ne vem.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prehranski dodatki (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27517 (6784) | itonlineai |
| » | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44307 (21037) | mn |
| » | Kateri multivitamin uporabljate? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16167 (10176) | J.McLane |
| » | Kje prodajajo pri nas vitamin D2 oz. varnost "ebay recnij"? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 43332 (36909) | IL_DIAVOLO |
| » | Prehranska dopolnila (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32798 (29202) | kakob |