» »

VN vetrni generator.

VN vetrni generator.

zamotsloteh ::

Vsem pljuvačem čez moj projekt VN vetrnega generatorja sporočam da je generator narejen in da pri 6ih obratih da ven 1000 V AC skoraj sinusne oblike, tokovna obremenitev pa je lahko okoli 0,1A kot sem predvideval v štartu. Prvotna vetrnica je premajhna in ne doseže želenih obratov tako da je sedaj v izgradnji nova , večja in z prestavnim razmerjem obratov 1;3,5. Generator je precej težak in je lociran na tleh , z vetrnico pa je preko vrvi povezan z reduktorjem vetrnice na višini. Škoda ker ni možnosti vstavljanja slik in videa.>:D

DamijanD ::

Videe daš na youtube, slike pa kam drugam...

telexdell ::

Torej si dobil ven okrog 100 W moči.

Dobiš pa na npr. Aliexpress mini vetrno turbino moči 3 kW za 218 €. Postaviš in delaš izboljšave>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

pegasus ::

Lol ... kdaj da to 3kw? V orkanu pri vetru 300km/h? :))

pegasus je izjavil:

Lol ... kdaj da to 3kw? V orkanu pri vetru 300km/h? :))

Vsaka naprava je narejena za neko območje delovanja. Je pa veter s 300 km/h tako redek, da dvomim da bi kdo delal naprave, katere bi imele optimalno delovanje v tem območju. Seveda pa je vse možno.

PS pa v opisu piše- min hitrost 1,2 m/s, nazivna hitrost vetra 11 m/2. max hitrost 40 m/s.

Zgodovina sprememb…

Razpoložljiva moč vetrnice raste linearno s površino diska, ki ga opišejo kraki in kubično s hitrostjo vetra. Torej male vetrnice v mali sapici niso niti za okras dobre, kaj šele da bi kaj dale od sebe. Mogoče za klopotec na njivi ...

Če hočeš kaj resnega iz vetrnice, mora biti ta kar se da ogromna.

Superboyy ::

Predlagam dobro doze skeptičnosti pri navedenih karakteristikah prepoceni tehničnih izdelkov s kitajske.

Sem že videl komunikacijo, ko kupcu ni bila všeč kapaciteta Lion baterij in so ga vprašali, če je reseller in da mu lahko natiskajo drugačno cifro mAh gor.

link_up ::

prenos, prenos in se 1x prenos ...

noben pajac ne veze vetrnice direkt na generator no ...

prenos mora biti tak, da cetrt obrata vetrnice vsaj tisockrat zavrti turbino ane?
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

Superboyy je izjavil:

Predlagam dobro doze skeptičnosti pri navedenih karakteristikah prepoceni tehničnih izdelkov s kitajske.

Sem že videl komunikacijo, ko kupcu ni bila všeč kapaciteta Lion baterij in so ga vprašali, če je reseller in da mu lahko natiskajo drugačno cifro mAh gor.

Sem pred kratkim kupil Android TV na Aliexpress. Po specifikacijah bi škatlica za 22€ morala omogočati 128 GB diska in 8 GB RAM-a. Ko ga priključiš tudi programsko kaže take podatke. Ko pa začneš nanj nalagati podatke pa je diska za 8 GB, pa še ta je pretežno zaseden z prednameščeno reklamno solato. RAM-a pa je tam 1 GB.
Ker pa sem tudi pričakoval nekaj takega in je povsem ustrezal namenu nakupa (predvajanje IPTV enega od naših ponudnikov) sem ga obdržal.
Tak da- verjemi da vem, kaj so Kitajci. Zato sem pri vetrnici dodal, da postaviš in začneš z nadgradnjami.>:D

deco16 ::

Jst sem dal dobrih 200€ in sem dobil true 500W ampak je potrebno res biti pazljiv ker je veliko ponaredkov gor.

link_up je izjavil:

prenos, prenos in se 1x prenos ...

noben pajac ne veze vetrnice direkt na generator no ...

prenos mora biti tak, da cetrt obrata vetrnice vsaj tisockrat zavrti turbino ane?

Kakšna naj bo hitrost generatorja je odvisno od njegove konstrukcije. Načeloma se pri generatorjih izogiba velikim hitrostim in se gre bolj v nekaj 100 o/min kot pa na 1000 in več o/min.
Pa- med vetrnico in generator se da sklopka, katera loči generator, če je hitrost vrtenja vetrnice previsoka. Da pa sta tako vetrnica, sklopka in generator na isti osi pa pomeni manjše izgube v prenosnih sistemih, uravnoteženje vetrnice...

deco16 ::

Kako sklopko neki, če vetrnica nima bremena in oreng zapiha sunek vse skupaj raznese. To je kontra od bremena ki ga moraš imet če nimaš kam oddajat...

Če že sklopka z čist drugim namenom da se lažje zavrti in potem z večjim momentom začne generator startat.

fikus_ ::

Za varovanje vetrnice pred visokimi vrtljaji sta dve uporabni varianti:
1. nagibanje krakov vetrnice, kar je pri velikih
2. zasuk vetrnice, da veter piha s strani in ne vrti več toliko vetrnice.

Nekatere manjše imajo tudi zavoro, ampak to ni najbolje, segrevanje zavore in velika sila na vetrnico ter steber.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

PluribusUnum ::

Še dve:
Šunt/breme reagira na previsoko napetost, tukaj je pogoj dovoljšna moč generatorja v primeru brez dodatne mehanske "podpore". Mehanski podaljšek varovanja: zakrilce v obliki V ima eno stran zakrilca prožno, tako se lahko zadeva odmakne z idealne smeri, ko je preveč vetra.

WizzardOfOZ ::

telexdell je izjavil:

Torej si dobil ven okrog 100 W moči.

Dobiš pa na npr. Aliexpress mini vetrno turbino moči 3 kW za 218 €. Postaviš in delaš izboljšave>:D

Taka je iz banggooda 800W peak, torej pri 46m/s vetru. Rated power je pa 500W. Pa če rečeš, da so se kitajci zlagal za polovico, boš imel po moje ob najvišjem dovoljenem vetru celih 250W.
https://www.banggood.com/800W-Peak-6-Bl...

-Leaf material: nylon fiber
-Colour: white
-Blade length: 600mm
-Wind wheel diameter:900mm
-Rated power: 500W
-Do high power: 800W
-Rated voltage: 12/24V/48V
-Starting wind speed: 1.8m / s
-Rated wind speed: 11.5m/s
-Safe wind speed: 46m / s
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

Sem si nekaj let nazaj vzel tako:
https://www.banggood.com/300W-Water-and...

Rated power je bila 400W, ven je pa dajala nekje med 130W in 145W. Zato je šla takoj naprej v prodajo.

Če bi takrat ta turbina res dajala 400W, bi jih kupil 10 in jih postavil na špico strehe, ker pri nas s hriba čez streho stalno piha veter čez celo leto. In bi imel 4kW elektrarno samo iz tega doma. Zasede manj placa kot solarni paneli.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

zamotsloteh ::

Niste dobro razumel; obstoječa vetrnica premera cca 1m je prešvohna za vrtenje narejenega generatorja zato delam večjo z več kraki in večjo površino posameznega krila. Zaščita v premočnem vetru je mehanski "furling" lahko pa tudi centrifugalna mehanska zavora, obratno Tomosovi sklopki. pozanimajte se kaj je to! Kitajska 400W vetrnica da teh 400W šele pri vetru 40km/h, pri tem vetru pa pade že tudi kakšna smreka, vsaj pri nas je tako. podatki Kitajčkev so nateg prve vrste. 100W je pričakovanih pri manjših hitrostih vetra, majhne ribce , dobre ribce.
Če dobim teh 6 obratov sem zmagu.:D

Več krakov ti niža izkoristek. Najboljši možni izkoristek je z enokrakim propelerjem, a ima ta praktične omejitve. Tudi dvokraki jih še ima nekaj, zato se v praksi uporabljajo 3-krake vetrnice.
Tudi površina posameznega kraka ti bo prej delala škodo kot korist, če ne veš kaj delaš. Vitkost krila pomembno vpliva na induciran upor, zato hočeš imeti čimbolj vitko krilo in ne velike površine.
Še enkrat, edini pomemben faktor tu je površina diska, ki ga oriše vetrnica. Tako da dobiš ven več z večjo dolžino krakov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Previjanje elektro motorja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
503988 (2055) cvalsr

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463136890 (130523) bluefish
»

energija vetra za samooskrbo povprečnega gospodinstva

Oddelek: Znanost in tehnologija
153046 (2600) erik -b
»

Retro vetrnice

Oddelek: Znanost in tehnologija
374430 (3569) Thomas
»

Leti, leti tehnologija (strani: 1 2 )