» »

Ameriški senator nad Wikipedijo

Ameriški senator nad Wikipedijo

Slo-Tech - V ameriškem senatu je nova tarča Wikipedija, ki ji je republikanski senator in predsednik odbora za trgovino Ted Cruz poslal pismo, v katerem spletno enciklopedijo obtožuje ideološke pristranskosti in kritike konservativnih pogledov. Pismo je naslovil na direktorico Fundacije Wikimedija Maryano Iskander in zahteval dodatne informacije o domnevni pristranskosti.

Cruz se v pismu sklicuje na Wikipedijinega soustanovitelja Larryja Sangerja, ki je po odhodu leta 2002 ustanovil dva precej manj uspešna konkurenta Citizendium in Everipedio ter se prelevil v izjemno glasnega kritika Wikipedije. Cruz trdi, da je Wikipedija pristranska, ker MSNBC in CNN šteje kot načeloma verodostojna vira, medtem ko Fox News to ni. Moti ga še, da je konservativno mislišče Heritage Foundation označeno kot vir, ki širi dezinformacije. Fundacijo obtožuje podpiranja levih organizacij, ki nato prispevajo vsebino za Wikipedijo.

Cruz od Fundacije Wikimedia zahteva cel kup informacij. Pričakuje opis, kako nastaja vsebina na Wikipediji, kakšno vlogo ima arbitražni odbor, kaj je Fundacija in Wikimedia Endowment. Želi dokumente, ki opisujejo soočanje z domnevno politično pristranskostjo v vsebini, uredniškem delovanju in upravljanju. Terja opis vseh odločitev arbitražnega odbora, vso zgodovino kakršnikoli dokumentov ali posvetovanj o politiki nevtralnosti, informacije o blokiranju članov skupnosti in vso komunikacijo med Fundacijo in člani zvezne vlade.

Fundacija je prejem pisma potrdila. Dejali so, da uporabljajo številne varovalke in nadzor nad vsebino, da pa so seveda živa enciklopedija, ki se nenehno izboljšuje. Pozdravljajo možnost, da ustvarjalce politik dodatno izobrazijo o pomembnem delu, ki ga opravljajo. Fundacija bo ostala zvesta svojim zavezam, da imajo uredniki pravico do svobode izražanja. Dodali so še, da so s strogimi politikami, uredniškimi standardi, zaščito zasebnosti in transparentnimi postopki ustvarili več kot 65 milijonov člankov v tristo jezikih. Wikipedija izobražuje, ne preprečuje.

106 komentarjev

«
1
2 3

kow ::

Wikipedija ima ocitno ideolosko pristranskost. Levica bi rada iz nje naredila nekaksne "svet kravo". V resnici pa potrebujemo paralelo s tviterjem in razbitje monopola nad resnico.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

Glugy ::

Ameriški konzervativci bi ves intelekt radi uničli. Najprej univerze, pol knjige zdej pa že kr enciklopedijo samo. Ja bravo, očitno je resnica lahko samo še tisto kar ustreza vašim ideološkim smernicam.

Smrdi po fažizmu. Sej zato pa hočejo anti fašistično mišljenje ukinit. So razglasil anti-fa = antifašistično mišljenje za teroristično organizacijo. Ker ne gre za organizacijo ampak mišljenje je to napad na antifašistično mišljenje, vsak ki razmišlja antifašistično pa je terorist:
https://www.pbs.org/newshour/politics/w...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Ganon ::

Glugy je izjavil:

Ameriški konzervativci bi ves intelekt radi uničli. Najprej univerze, pol knjige zdej pa že kr enciklopedijo samo. Ja bravo, očitno je resnica lahko samo še tisto kar ustreza vašim ideološkim smernicam.

In to bodo očitali drugi strani. Saj vidiš oranžno opico, kako laže, se spreneveda in podtika. Vsakič, ko odpre usta. Očita vse tisto, kar počne sam. Mentaliteta teh ljudi je povsod enaka, samo poglej Ivana.

Ko že rečeno, ko bo naslednja administracija prevzela vajeti, se bodo soočili s podobno katastrofo, kot po padcu atomske bombe.

NuMaN ::

A misliš da bo pod Vancom kaj bolje?
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Gregor P ::

Cruz trdi, da je Wikipedija pristranska, ker MSNBC in CNN šteje kot načeloma verodostojna vira, medtem ko Fox News to ni.
:)) :)) :))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Miki N ::

Prava grožnja Wikipediji je predvsem Ejaj.

nejclp ::

Cruz trdi, da je Wikipedija pristranska, ker MSNBC in CNN šteje kot načeloma verodostojna vira, medtem ko Fox News to ni.

Bellator ::

Fake News MSNBC in CNN sta enkaj let trobila o Trumpovem Russian collusion, pa vemo da ni bilo nič od tega.

Poleg tega pa je dolgo znano dejstvo, da je Wikipedia levičarska greznica in za karkoli ne-naravoslovnega tudi precej nekredibilen vir. "Killing of Iryna Zarutska" in "murder of George Floyd" je samo pika na i. Levičarjem kar nenadoma dol visi za Ukrajince.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: KuhaR ()

Dolgo znano dejstvo je, da majo desnjakarji težave z dejstvi.

starfotr ::

Kaj pa bo naredil en usran senator? Wiki jih lahko samo poduči, ker so pa zabiti se ne bodo nič naučili in je to izguba časa.

brbr21 ::

Idiocracy at its finest

dt711 ::

CIA ima celo namenjeno nadstropje za bdenje nad Wikipedijo.

David Mayer ::

Ogromno auto-poflagganih tekočih sprememb?

tikitoki ::

starfotr je izjavil:

Kaj pa bo naredil en usran senator? Wiki jih lahko samo poduči, ker so pa zabiti se ne bodo nič naučili in je to izguba časa.

En, ne kaj dosti. Vecina? Lahko dosezejo, da se Wiki bana v ZDA. Sicer dvomim, da se najde dovolj pacientov, po drugi strani pa imajo na oblasti Trumpa.

Markoff ::

Nobeden od omenjenih virov ni nepristranski, branjenje kateregakoli od njih je sizifovo delo. Cruz ima pogojno prav, da je večina medijev na svetu, pa tudi Wikipedia, levo pristranska. Kot zapriseženega centrista me moti kakršnokoli nagibanje urednikov k enemu polu in vključevanje vrednostnih sodb o moralnih načelih take ali drugačne opcije (razen radikalnežev, ki podpirajo revolucijo, nasilje ipd.).

Močan namig, da Wikipedia je institucionalno pristranska, pa kaže že sam njen prvi odziv: "Fundacija bo ostala zvesta svojim zavezam, da imajo uredniki pravico do svobode izražanja." Če je to vaš prime directive, ste kot medij brcnili v temo. Prvo in zveličavno pravilo medija bi morala biti ravno nepristranskost, ki jo zagotoviš s pluralizmom pri kreaciji in/ali uredništvu. Samo znotraj tega ima lahko nekdo svobodo izražanja.

Poleg tega so načela objektivnosti, preverljivosti, celovitosti in verjetno še kakšno bistveno pred načelom oz. pravico do svobode izražanja. Pravica bralca do točne, celovite, z različnih vidikov osvetljene informacije je nad vsakršno pravico kreatorja. In to sodobna presstitucija pozablja. Vi niste generator resnice, vi ste kvečjemu njen izkrivljalec.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgleda so dejstva levo pristranska.

Pithlit ::

Markoff je izjavil:

Nobeden od omenjenih virov ni nepristranski, branjenje kateregakoli od njih je sizifovo delo. Cruz ima pogojno prav, da je večina medijev na svetu, pa tudi Wikipedia, levo pristranska. Kot zapriseženega centrista me moti kakršnokoli nagibanje urednikov k enemu polu in vključevanje vrednostnih sodb o moralnih načelih take ali drugačne opcije (razen radikalnežev, ki podpirajo revolucijo, nasilje ipd.).

Močan namig, da Wikipedia je institucionalno pristranska, pa kaže že sam njen prvi odziv: "Fundacija bo ostala zvesta svojim zavezam, da imajo uredniki pravico do svobode izražanja." Če je to vaš prime directive, ste kot medij brcnili v temo. Prvo in zveličavno pravilo medija bi morala biti ravno nepristranskost, ki jo zagotoviš s pluralizmom pri kreaciji in/ali uredništvu. Samo znotraj tega ima lahko nekdo svobodo izražanja.

Poleg tega so načela objektivnosti, preverljivosti, celovitosti in verjetno še kakšno bistveno pred načelom oz. pravico do svobode izražanja. Pravica bralca do točne, celovite, z različnih vidikov osvetljene informacije je nad vsakršno pravico kreatorja. In to sodobna presstitucija pozablja. Vi niste generator resnice, vi ste kvečjemu njen izkrivljalec.

Saj veš kak deluje urejanje wikipedije?
Life is as complicated as we make it...

starfotr ::

tikitoki je izjavil:

starfotr je izjavil:

En, ne kaj dosti. Vecina? Lahko dosezejo, da se Wiki bana v ZDA. Sicer dvomim, da se najde dovolj pacientov, po drugi strani pa imajo na oblasti Trumpa.

To bi bilo super. Čim prej naj se samouničijo, saj so rak rana tega sveta. Če ta korak pripomore k temu, potem naj čim prej začnejo.

3p ::

Ganon je izjavil:

In to bodo očitali drugi strani. Saj vidiš oranžno opico, kako laže, se spreneveda in podtika. Vsakič, ko odpre usta. Očita vse tisto, kar počne sam. Mentaliteta teh ljudi je povsod enaka, samo poglej Ivana.

Ko že rečeno, ko bo naslednja administracija prevzela vajeti, se bodo soočili s podobno katastrofo, kot po padcu atomske bombe.

Ta metoda "serji in opozicijo obtoži sranja" je začuda dokaj učinkovita. Deluje sicer lahko samo na politični opciji, ki vključuje dovolj velik delež pol-pismenih ljudi.

Pred volitvami so promovirali bullshit (popolno svobodo govora). Takoj po volitvah pa: kampanjsko kupujemo od nas neodvisne medije, grozimo kritikom, se vtikamo v wikipedijo, pushamo mecha-hitlerja... Njihovo volilno telo pa: "yessss, i tata bi sine".

"Ko bo naslednja administracija prevzela vajeti", zna biti po padcu atomske bombe, ne kot po padcu atomske bombe. ;((

nejclp je izjavil:

Seveda. Za fašiste je cel svet skajno lev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

mtosev ::

Aha Ted Cruz. Ni vredno komentarja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Pithlit ::

mtosev je izjavil:

Aha Ted Cruz. Ni vredno komentarja.

Je videt, ja :))
Life is as complicated as we make it...

nejclp je izjavil:

Enciklopedije niso seznami dejstev.

Poleg tega - ce recimo odprem angleski clanek o Josipu Broz Titu, je notri zapisano: "Drafted into military service, he distinguished himself, becoming the youngest sergeant major in the Austro-Hungarian Army of that time."
Je to dejstvo in zakaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

BRBR ::

mislišče

Fuck me. Unfuckingbeliveable.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

BRBR je izjavil:

mislišče

Fuck me. Unfuckingbeliveable.

Mislišče ali trolišče, to je zdaj vprašanje.

Z besedo mislisce ni nic narobe. Meni je vsec. Zdi se bolje kot mozganski trust ipd. Vcasih si je potrebno izmisliti kaj novega.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

nejclp je izjavil:

Ne, ampak temeljijo na preverljivih in preverjenih dejstvih.

kow je izjavil:

Poleg tega - ce recimo odprem angleski clanek o Josipu Broz Titu, je notri zapisano: "Drafted into military service, he distinguished himself, becoming the youngest sergeant major in the Austro-Hungarian Army of that time."
Je to dejstvo in zakaj?
Ne razumem, kaj hočeš povedat, mate zgleda libertarci res zapletene miselne procese.

Ampak OK, seveda je, kar si navedel o Brozu, dejstvo. Zakaj? Ker je resnično in dokazljivo?

Seveda ne razumes. Je sploh potrebno kaj dodati?

kow je izjavil:

Z besedo mislisce ni nic narobe. Meni je vsec. Zdi se bolje kot mozganski trust ipd. Vcasih si je potrebno izmisliti kaj novega.

Ja, samo si boš moral omisliti počasi šumnike, če ga boš dosti uporabljal. Ali pa reči mtoševu, da ti porihta za škrnicelj šrimpsov.

skumpl ::

Miki N je izjavil:

Jaz zadnje čase kar dosti uproabljam ChatGPT pa mi skoraj vedno kot vir navede Wikipedijo. Je fajn, da ne rabim sam brskat po straneh:P

kow je izjavil:

Seveda ne razumes. Je sploh potrebno kaj dodati?

Ja, lahko razložiš, kaj si hotel povedati s tem:
Je to dejstvo in zakaj?

A nisi zadovoljen z mojim odgovorom, da je to dejstvo, ker je resnično in dokazljivo?

skumpl je izjavil:

Miki N je izjavil:

Jaz zadnje čase kar dosti uproabljam ChatGPT pa mi skoraj vedno kot vir navede Wikipedijo. Je fajn, da ne rabim sam brskat po straneh:P

Toško, vem da ga - si že povedal. :|

Ti nam samo predlozi dokaz.

kow je izjavil:

Meni to zveni skoraj kot stranišče. V raznoterih konotacijah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BRBR ()

BRBR je izjavil:

kow je izjavil:

Meni to zveni skoraj kot stranišče.

Verjetno misliš "serišče"?

Miki N je izjavil:

BRBR je izjavil:

kow je izjavil:

Meni to zveni skoraj kot stranišče.

Verjetno misliš "serišče"?

Ja, to je to.

kow je izjavil:

Ti nam samo predlozi dokaz.

Zakaj pa jaz, a sem mogoče zgodovinar?
Klele piše, recimo: https://warhistory.org/%40msw/article/j...

Na tvoji povezavi pise nekaj drugega. Spet si se osmesil.

Pa tudi, ce bi pisalo enako, random clanek na internetu ni noben dokaz. Neverjetno je kako enostavno je neizobrazene ljudi kot si ti, nasrati bilo kaj. Ko govorim o neizobrazenosti, ne govorim o formalni izobrazbi, ki te hiearhicno plasira v druzbi, ampak o sposobnosti logike, analitike ipd.
Ocitno nisi nikoli prejel nobene resne izobrazbe v tej smeri ali pa enostavno nimas dovolj intelekta, da bi osvojil predlozeno.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, v tvojem prilozenem linku pise tudi:

"He further distinguished himself by winning fencing championships in Budapest in the spring of 1914."

Zopet izmisljotina. Nikjer nobenega dokaza. Res neverjetno kako je skrajne levicarje enostavno nasrati karkoli. No, sej po svoje je razumljivo. Ce ne bi bili naivni, ne bi bili skrajni levicarji.

kow je izjavil:

Na tvoji povezavi pise nekaj drugega. Spet si se osmesil.

Tkole piše:
The army sent him to learn to ski during the winter of 1913-1914, at which he became skilled, and he was sent for training at a school for non-commissioned officers in Budapest. He was promoted to sergeant-major of his regiment, the youngest soldier to achieve that rank in the history of the regiment.

in v drugem viru:
At age 22, he was the youngest of that rank in his regiment. At least one source states that he was the youngest sergeant major in the Austro-Hungarian Army.

https://everything.explained.today/Josi...
Zato se pa preverja vire in zato so na wikipediji praviloma viri podani. Če jih ni, lahko dvomiš v resničnost trditev.

kow je izjavil:

Pa tudi, ce bi pisalo enako, random clanek na internetu ni noben dokaz.

Viš, kako si pameten, bi blo fino, če bi ta kriterij upošteval tudi takrat, ko popaš idiotizme svojih ideoloških kameradov s twitterja in od drugod.

Ti samo predlozi dokaz. Ocitno ga nimas. Hkrati pa mi razlozi zakaj tako enostavno najdem napake v clankih.

kow je izjavil:

Mimogrede, v tvojem prilozenem linku pise tudi:

"He further distinguished himself by winning fencing championships in Budapest in the spring of 1914."

Zopet izmisljotina. Nikjer nobenega dokaza. Res neverjetno kako je skrajne levicarje enostavno nasrati karkoli. No, sej po svoje je razumljivo. Ce ne bi bili naivni, ne bi bili skrajni levicarji.

Hm katerem viru pa?
Na tem piše, da je bil drugi: https://everything.explained.today/Josi...
"After winning the regimental fencing competition, Broz came in second in the army fencing championships in Budapest in May 1914".

A zdaj je bil ze drugi? Hehe. Komedija. Tebi ni pomoci.

kow je izjavil:

Ti samo predlozi dokaz. Ocitno ga nimas. Hkrati pa mi razlozi zakaj tako enostavno najdem napake v clankih.

Jah, kaj več kot virov navajat pa res ne morem.

Plus, ne vem, zgleda maš preveč časa.

Itak. Prevec casa imam. Ker dejansko preverjam vire in ne verjamem na besedo. Res sem cudak.

kow je izjavil:

A zdaj je bil ze drugi? Hehe. Komedija. Tebi ni pomoci.

Pizda, vir sem ti navedel, a si blentav? Plus, na Wikipediji niti besede ni o tem, da bi tekmoval v sabljanju.

kow je izjavil:

Itak. Prevec casa imam. Ker dejansko preverjam vire in ne verjamem na besedo. Res sem cudak.

Ti ne verjameš niti dejstvom, če ti niso všeč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nejclp ()

nejclp je izjavil:

Pizda, vir sem ti navedel, a si blentav? Plus, na Wikipediji niti besede ni o tem, da bi tekmoval v sabljanju.

Tvoj vir ni kredibilen. Kaj ti ni jasno. A si blentav?

fikus_ ::

Nejc, mimo kowovih pisanj se boš težko prebil, če mu boš dal kakšen vir in tako pokazal zmoto, bo preobrnil temo in svoje trdil naprej, seveda brez virov,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Skratka, nobenega dokaza ni za trditev:
"he distinguished himself, becoming the youngest sergeant major in the Austro-Hungarian Army of that time."

Ocitno je v wikipediji zelo enostavno vriniti popoln bullshit tudi za zelo znano zgodovinsko osebo. To je moj zakljucek. Vajin je pa kaj? Da sem cudak, ker preverjam vire?

Mimogrede, citiranje biografij tudi ni noben dokaz. Kajti biografije ponavadi citirajo naslednjo biografijo itd. Dokler ne pridemo do oprijemljivega dokaza ali pricevanja (vecih) ocividcev, gre za spekulacijo.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

3p je izjavil:

Ganon je izjavil:

Ta metoda "serji in opozicijo obtoži sranja" je začuda dokaj učinkovita. Deluje sicer lahko samo na politični opciji, ki vključuje dovolj velik delež pol-pismenih ljudi.

A tako kot pri nas?

nejclp je izjavil:

kow je izjavil:

nejclp je izjavil:

Ne, ampak temeljijo na preverljivih in preverjenih dejstvih.

Je kar nekaj dokazov, da to ne drži. Konkretno za wikipedijo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriški senator nad Wikipedijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
1062044 (59) kow
»

Rusija skopirala Wikipedijo in izvirnik blokirala (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18419921 (11563) gozdar1
»

Fundacija Wikimedia pripravlja plačljive storitve

Oddelek: Novice / Ostale najave
85938 (4620) mtosev
»

Tehnične novosti v Wiki svetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
78888 (7573) Bistri007
»

Po Wikipediji še Wikivoyage