» »

Četrt stoletja verzije Windows, ki je nihče ni potreboval

Četrt stoletja verzije Windows, ki je nihče ni potreboval

Slo-Tech - Pred 25 leti je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows, za katero so še pred dvema letoma trdili, da je nikoli ne bo. Na prodajne police je 14. septembra 2000 prišel Windows Me (Millennium Edition), ki je nasledil Windows 98 SE in je predstavljal zadnji operacijski sistem linije 9x, preden je Microsoft domače in poslovne sisteme poenotil z jedrom NT. Windows Me je bil že od začetka namenjen izključno domačim uporabnikom.

Z Windows Me ni bilo tehnično nič narobe, izšel je kot evolucija v vrsti Windows 95, 95 OSR2, 98 in 98 SE. Še največjo razliko je predstavljal res dobro skriti DOS, ki je bil v Windows 9x vedno prisoten. Četudi je Windows Me za zagon še vedno potreboval okrnjeni DOS, a zagon DOS-a neposredno je bil praktično onemogočen, tudi ko bi ga morda potrebovali (npr. za posodobitev BIOS). Windows Me je prinesel tudi nekaj dobrodošlih novosti, ki so še danes standard, kamor sodita System Restore in System File Protection. Po drugi strani pa je nekaj izbirčne programske opreme protestiralo, ker je zahtevala izrecno Windows 9x - tak primer je bil celo Microsoft Office 97 SR1, ki ga je bilo treba namestiti pred nadgradnjo na Windows Me, pa je povsem normalno deloval.

Vizualno je bil Windows Me nadvse podoben Windows 2000, ki je izšel pred njim in je bil namenjen poslovnim uporabnikom. Microsoft je tedaj že zelo jasno navajal uporabnike na prehod pod enotno jedro NT, ki ga je predstavljal Windows 2000, dokončno pa udejanjil Windows XP. To je bil tudi razlog, da je bil Windows ME kratkega veka. Leto dni po izidu ga je nadomestil operacijski sistem, ki sodi na zid slavnih v Redmondu in še danes teče na kakšnem sistemu.

22 komentarjev

HotBurek ::

Za mene je to še danes najboljši grafični vmesnik.

Ikone za Notepad, Command Prompt, Outlook Express... Top of the top!

Dokler je bil software spisan v C/C++, je zadeva letela ko šus.

Pol so pa začel dodajat CSS na desktop vmesnike, je pa ratala ena vlka čreva. Pa še izgled je slabši.

root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

mtosev ::

Jaz sem leta 2000 za 30.000SIT od frenda kupil Windows 2000 in sem bil presenečen kako je bil bolj stable od Windows 95/98. Windows 2000 mi ostaja v lepem spominu. Windows millennium sem pa preskočil.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

WhiteAngel ::

Fascinanto je bilo, kako so dosovski špili vedno počasneje laufal napram 6.22. Prvi udarec win95, potem je 98 delal primerljivo hitro, potem pa katastrofa od Me. Ta je bil najbolj nestabilen, buggy bloat od OSa. Primerljiv z Visto, ajde.

WhiteAngel je izjavil:

Fascinanto je bilo, kako so dosovski špili vedno počasneje laufal napram 6.22. Prvi udarec win95, potem je 98 delal primerljivo hitro, potem pa katastrofa od Me. Ta je bil najbolj nestabilen, buggy bloat od OSa. Primerljiv z Visto, ajde.

Jaz sem imel Visto sp1 in mi je super delovala na core 2 duo T7500, 2gb rama, 160gb hdd in GeForce 8600M GT.

Han ::

Windows Me je bil približno takšen polom kot Vista pred SP2.

user1618 ::

Pred davnimi časi smo bili vajeni reinstalirat windowse vsako toliko in s tega vidika Windows Me ni bil nič posebnega. Pač, vsak dan se ti je računalnik vsaj 3x sesul zaradi kakšnega hroščastega gonilnika. Po treh mesecih pa je postal neuporaben.
A ni logično, da je šel MS iz nule sprogramirat windowse, zato tudi ime NT - New Technology.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

darkolord ::

Ampak NT je obstajal pred 9x

FastWIND ::

mtosev je izjavil:

Jaz sem leta 2000 za 30.000SIT od frenda kupil Windows 2000 in sem bil presenečen kako je bil bolj stable od Windows 95/98. Windows 2000 mi ostaja v lepem spominu. Windows millennium sem pa preskočil.

Od leta 1994 uporabljam WIN pa še enkrat jih nisem kupil... REs ne vidmi smisla zakaj bi jih.

KAVINSKY ::

user1618 je izjavil:

Pred davnimi časi smo bili vajeni reinstalirat windowse vsako toliko in s tega vidika Windows Me ni bil nič posebnega. Pač, vsak dan se ti je računalnik vsaj 3x sesul zaradi kakšnega hroščastega gonilnika. Po treh mesecih pa je postal neuporaben.
A ni logično, da je šel MS iz nule sprogramirat windowse, zato tudi ime NT - New Technology.

Že če si redno posodabljal šoferje za grafikuljo ali inštaliral demote iz tlačenk si v roku pol leta moral formatirati. To je veljajo tudi za opevane XPje.
Vista po SP1 je šele postala prvi stabilni Ms OS.

WizzardOfOZ ::

NT - Neanderthal tehnology
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

stara mama ::

Ne vem zakaj toliko kritiziranja čez WinME, ker men je lepo služil par let -še vsaj 1 leto po izidu XPja ki je bil v štartu ZELO hroščat!
Res pa takrat nisem imel prilike namestit Win2000 in mogoče niti nisem vedel, kaj zamujam.

Je pa res kot je @user1618 rekel, takrat smo bili vajeni vsake-toliko formatirat in reinstalirat PC.
Ekologija™ in Trajnost™

Markoff ::

user1618 je izjavil:

Ne bo povsem držalo:

NT

NT

FastWIND je izjavil:

Od leta 1994 uporabljam WIN pa še enkrat jih nisem kupil... REs ne vidmi smisla zakaj bi jih.

Tudi jaz vse svoje potrebe zadovoljujem z ropom dobrin v lokalnem Mercatorju...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Markoff ()

stara mama ::

Smo leta 2025,
@Markoff še vedno ne loči med nedovoljenim kopiranjem in odtujitvijo predmeta.

Sem kriminalc, če si 3D-tiskam skledo za solato, enako kot jo prodajajo v merkatorju?
Ekologija™ in Trajnost™

stara mama je izjavil:

Ne vem zakaj toliko kritiziranja čez WinME, ker men je lepo služil par let -še vsaj 1 leto po izidu XPja ki je bil v štartu ZELO hroščat!
Res pa takrat nisem imel prilike namestit Win2000 in mogoče niti nisem vedel, kaj zamujam.

Je pa res kot je @user1618 rekel, takrat smo bili vajeni vsake-toliko formatirat in reinstalirat PC.

Eni smo windows NT uporabljal.
Prvi so bili windows 3.1, potem pa na NT 3.51 in potem NT 4.0 pa naprej na windows 2000. Večinoma sem vse verzije 95, 98 in ME izpustil, ker ni bilo stabilno.

Tudi XP in sedmice nisem prav dost uporabljal, ampak windows server predelan v destop (core je ostal od serverja - manj bugov in hitrejše delovanje, ker ni toliko balasta).

To: https://archive.org/details/ws-2008-r-2...

Zgodovina sprememb…

Ghost7 ::

stara mama je izjavil:

Smo leta 2025,

Sem kriminalc, če si 3D-tiskam skledo za solato, enako kot jo prodajajo v merkatorju?

Če si avtorju načrta sklede za 3d tiskalnik plačal zahtevano ceno za uporabo načrta, potem ne. Če je opensource seveda tudi ne, je pa lepo, da si mu častil kavico prek tipke "Donate".

Vsekakor pa programska koda oziroma windows ni fizičen produkt, ima pa svojo ceno, kot načrt za izdelavo sklede.

Pustimo to, da MS seveda načrtno dovoli uporabo kopij, ker, če te navadi na windows od malih nog, potem boš pljuval brezplačen Linux. In ko boš prišel v službo, boš na svojem računalniku zahteval windows, za katerega bo firma plačala. Celo tako daleč so sforsirali zadeve, da skoraj ne moreš kupiti prenosnika brez windows licence.

Za tistih par gejmerskih PCjev se ne sekirajo, še to kupiš licenco na keysoff za drobiž.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Če bi kdo danes rad server v workstation spremenil so tukaj navodila
https://www.windowsworkstation.com/win2...
Preverjeno deluje tudi za windows server 2022.

Performančno deluje dosti hitreje od windows 10 ali 11, ker nobenih smeti ni, ki bi laufale v ozadju.

Zgodovina sprememb…

Ghost7 je izjavil:

stara mama je izjavil:

Smo leta 2025,

Če si avtorju načrta sklede za 3d tiskalnik plačal zahtevano ceno za uporabo načrta, potem ne. Če je opensource seveda tudi ne, je pa lepo, da si mu častil kavico prek tipke "Donate".

Vsekakor pa programska koda oziroma windows ni fizičen produkt, ima pa svojo ceno, kot načrt za izdelavo sklede.

Pustimo to, da MS seveda načrtno dovoli uporabo kopij, ker, če te navadi na windows od malih nog, potem boš pljuval brezplačen Linux. In ko boš prišel v službo, boš na svojem računalniku zahteval windows, za katerega bo firma plačala. Celo tako daleč so sforsirali zadeve, da skoraj ne moreš kupiti prenosnika brez windows licence.

Za tistih par gejmerskih PCjev se ne sekirajo, še to kupiš licenco na keysoff za drobiž.

Jaz sem enkrat v virtual machine naložil Ubuntu in to pokazal starejši gospi in je rekla, da ji je Windows bolj všeč. Nič. Jaz ji urejam komp in je uradno kupila windows 10 na mimovrste. Komp sem ji kasneje nadgradil na Windows 11.
Verjetno bi lahko na Ubuntuju počela vse kar počne na Windowsu, ker drugega kot, da brska internet in printa ne počne nič drugega. Pa njeni hčerki sem tudi urejal tablico in prenosnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

tony1 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Performančno deluje dosti hitreje od windows 10 ali 11, ker nobenih smeti ni, ki bi laufale v ozadju.

Se tako losaš tudi telemetrije in MS spywara?

Apple ::

Okoli leta 2002 mi je crknil CD/DVD drive na prenosniku, cena zamenjave bi bila moška... Boot iz USB naprave ni bil možen.

Ceneje je bilo vzeti ven disk, ga dati v drug prenosnik, na njega namestiti Windows Me in potem ta disk vgraditi nazaj v prvotni prenosnik... Po prvem zagonu na prvotnem prenosniku je našel kup nove HW opreme... za vse, kar je znal, je namestil driverje... In tako sem lahko uporabljal prenosnik še naprej...

Z W2K to ni bilo možno... niti kasneje z Visto, XPji, etc...

Hvala ti Windows Me :)
LP, Apple

kixs ::

Z Win10 in 11 je to spet mozno.

Ja. Jaz sem v enem kompu menjal mobo, ram in cpu in nisem rabil narediti windows 10 reinstall. Je pa bilo potrebno na novo aktivirati windows. No s tem ni bil problem, ker je bila licenca retail in prenosljiva.

tony1 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Se tako losaš tudi telemetrije in MS spywara?

Da.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
416960 (3718) BigWhale
»

Windows XP umrl. Dokončno (strani: 1 2 )

7520336 (16576) Markoff
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
718968 (6505) opeter
»

Windows 7 se bo imenoval ... Windows 7 (strani: 1 2 )

6820168 (15402) MrStein
»

XP-jem dodatnih šest mesecev (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23322809 (14987) knesz

Več podobnih tem