» »

Katere OS ste poizkusili

Katere OS ste poizkusili

1
2
»

rkb2 ::

DOS+WIN3.1, NT4, XP

Linux - vse mogoče distribucije, od katerih mi je Slack najbolj všeč, vse drugo se mi zdi bloat.

FreeBSD, NetBSD,
OpenBSD -> enostavna/hitra inštalacija (če se ne ustrašiš), uporabno za server

QNX - zelo spregledan os, ki je po mojem trenutno eden boljših UNIX/POSIX sistemov - vse je zelo pošlihtano, manjka le boljši hardware support

Irix 5.3 - stara verzija na delovni postaji iz leta 1996 - še vedno bolj uporabno kot večina Linux distribucij danes, brez bloata vse dela tako kot mora.

Nekako imam občutek, da gre več razvojnega dela pri današnjih operacijskih simtemih (XP, VISTA, Linux) v razne bloat aplikacije (uporabniški vmesnik, web browser, playerji, kolendarji, ...), ki pridejo zraven sistema, namesto da bi se posvečalo več časa enostavnosti/uporabnosti/varnosti operacijskega sistema.

billgates ::

najprej sem dobu racunalnik, sem meu win 95. potem sem ta isti računalnik namestil win 98. potem je ta crknu sem dobu enega z dosom. ko sem vidu da je dos, sem ga takoj odpeljal, ker o dosu pojma nimam. nato sem meu še enega z 98 nato pa sem lani koncno dbil enega z xp-ji pro. zej sem pa mal že začel 98 pogrešat.komi cakam na visto pa na directx 10

metalc ::

Začel s tistim, kar je laufalo na Atari 130. Če nisi ob bootu tiščal nekih tipk, si tako pristal v "razvojnem okolju" in interpreterju za Basic. Če si hotel delati z disketami, si moral mlinček že bootniti s sistemske diskete (zadeva na njeje se je, zanimivo, imenovala Dos) in od tam si lahko šel v Basic.

Sledilo obdobje PC. Najprej Dos 3.3 o katerem ne bi izgubljal besed. Antireklama za lupine, neke butaste omejitve RAMa zaradi Billovega "vizionarstva". Sledil Dos 6.2 z Okni 3.1 (ki sicer niso OS!!!). Ker je LaTeX lepo tekel že na Dosu, so bila slednja še najbolj uporabna za igranje pasjanse in iskanja min.

Naslednja kišta je bila prednaložena z Okni 95. Kot da bi Pininfarina predelal zunanji izgled yugota. Bolj od Fiata si je zaslužilo naziv "fix it again tomorrow". Dodobra sem se nagledal modre barve, tu pa tam kaj pogledal v Officu in naredil kaj za fax v Matlabu. Sicer je pa bil glavni potrošnik brat s svojimi špili. S tem je Microsoft dokončno pokuril vse bonuse, da bi mu še kdaj nasedel in vse naslednje mašine bi lahko nosile nalepko "Microsoft free". Particijo sem tako zmanjšal in na drugi začel z Linuxom, ki mi je navkljub otroškim boleznim (konec koncev je bil takrat star šele nekaj let) odprl oči glede možnosti izbire. Da ne bom predolg, od več distribucij (Suse, Redhat) sem se kmalu vrnil k svoji prvi: Slacku. In zanimivo, kakšnih posebnih težav z njim nisem imel nikoli in ne vem, od kje folku, da je to nekaj blazno težkega. No, zatem sem odkril FreeBSD, ki mi je osebno še lažji, ni (zaenkrat še) ziljona distribucij in rešitev, ki v enih delajo, v drugih ne. Sprobal še NetBSD in OpenBSD, saj sta čist kul, samo brez delujoče mrežne sta neuporabna. Pri prvem sicer nekaj delajo na portu ndisgena, na drugem pa zaradi načel vrhovnega poveljnika tega ne bo....

V službi, kar se tiče PCja, so me furali na raznih Oknih, od NT, 2000 do XP. Pač tisto nujno zlo, kot sama služba. In hja, kljub hvalospevom o "rock stable" mi je na njih dosti lažje uspevalo narediti kakšno škodo kot v BSDjih. Največja ironija je pa, da se sedaj z Oken še največ z raznimi terminalskimi programi povezujem na HPUX 11 in Solaris 8. Pred tem sem diplomsko delal na SGIju z Irixom. Žel je imel namizje CDE naštimano na najbolj "češke" možnosti, administriral ga je neki MCSE, k sreči pa so uslužbenci SGI za hobi pripravili porte raznih odprtokodnih programov, ki se jih je nekako dalo mimo administratorja spraviti gor in si olajšati življenje. OD ostalih sem se zelo zaj**** še z Windows CE in malo manj zaj***** z eCosom in nekim embedded Linuxom.

DOOM_er ::

ok win 3.1 -> win 95-> win 98 -> win XP -> Suse 9.3 -> Ubuntu 5.04 -> Kubuntu -> Mandrake -> Suse 10
Robots will steal your job. But that's OK

theD3viL- ::

Win: 3.1, 95, 98, 98SE, Me, 200pro, xp (katere mam še zmer na eni particiji - rabm)


BSD: FreeBSD in NetBSD - nism kej preveč meu opravka ker me ne privlač bsd


Linux: Gentoo (na živce mi gre kompajlanje -> čakanje)
Slackware 10.1, 10.2 (ni mi všeč ker Slack nima package managerja - okej tist gslapt pa tist..sam ni če ni uradno .. : )
Mandriva (ojoj. zaštekal pr installu)
Fedora 2 (uporablu na zaćetku..kr zadovoln biu, edin motil so me rpmji, ter sčasoma spoznaš da je slaba ;))
Suse 9.3,10 (hm..yast je cool, čeprov je preveč userfriendly :P)
Vector 5.1 standard (vse cool, razn motl me je da so bli *.tgzji - slack)
Debian (apt mal suxa - mogoče je tanova verzija bol - stable = old, unstable je preveč dela)
Ubuntu (gnome mi ni kej preveč ušeč - rabm kde progye - če dam server install in kde mam ene par problemov katerih se mi ne da reševat)
Kubuntu (počasnost, preveč prednaloženih stvari, glej Ubuntu)
Arch (uporablam trenutno :) .. zadovoln ful..ubistvu je up2date, pa nimaš problemov tko k npr. pr debianu, pa še dobra dokumentacija - pacman je res zame 5x bolš k apt, čeprov dela skor po istem principu)


* Atijevi driverji so mi delal probleme skor pri ush distribucijah - zdej mam nv čeprov mx420 (prej ati9600pro)..in dela ql :)



LP 0:)

Zgodovina sprememb…

roli ::

Čudno meni dela brez driverjev ( radeon 9200 SE ).Delajo mi open-gl aplikacije,tux racer... To naj bi pomenilo,da driverji so? In va Yast je 3D rendering vklopljen.
http://www.r00li.com

energetik ::

V šoli delou na Win3.1,
na moji 1. kišti so bli Win95, ki sem jih mel ogromno časa (~8 let), ker kaj drugega od MS na tej kišti ni delal. So delal, itak sm pa sam pisal v Wordu pa kakšne špile nabijal.
Po 8 letih dobil formulo v primerjavi s prejšnim (2GHz, 512 MB,blabla) z Win XP PRO SE. Z njimi sem zelo zadovoljen, delujejo stabilno, imajo pa neki "cvetk". Explorer.exe, ki dela sam na admin računu in podobno..
Na eni starejši kišti (~400MHz, 64 MB) preiskušal Win 98: obup - nikakor ni spravil skupi IRQ-jev za USB in mrežno, če je že delala mrežna je procesor delal na 100%; zdej mam pa gor Win ME - ne boste verjel, ampak mi v 3 mescih še ni zaštekal, je pa res, da ga vsako noč ugasnem>:D . IRQ-je je porihtal, nalaga se pa 100let, pa disk drgne 100/uro, zgleda da mu zmanjkuje RAM-a.

Aja, kolk RAM minimalno je dobro imet za Win 2000? Ker me namreč zelo mika, da bi ga sprobal..

Lp

Zgodovina sprememb…

1337 80'/ ::

Windows98
Pač zelo dolgo nazaj, dolgočasni
WindowsME:
Katastrofa, vsaj 6x na dan je bilo treba se sklonit k škatli in pritisnit restart gumb
WIndowsXPpro:
zelo vredi, ampak na trenutke tudi smotan
Debian:
saj je vredu in laufa na mojem serverju, samo moje mašine ne mara, ker je prenova, vsaj tak občutek sem dobil
Kubuntu:
to pa r0x, zelo vredu sistem, fin za začetnike ampak če imaš amd64 verzijo zna bit problem pri stvareh kot so .wma al .wmv fajli drugače pa res super os
No one lives forever...

tuoermin ::

DOS
Windows 3.1
Windows XP
Debian :D
Pingo, Fedora, Ubuntu, Kubuntu

Spajky ::

dolgo časa nazaj TOS - Atari; pol DOS, pol 4 leta Win95osr2.1 in pol od vključno l.2001 nadalje še danes full sTweakan Win98seLiTE, ki ga imam v "malem prstu" ...

Vmes probal QNX in BeOS, AthenaOS (drajverji in programi so problem) 2-3 verzije Linux distros (starejšim manjkajo driverji in določeni programi, ki mi rabijo, novejše distribucije in GUIs so pa že full "bloated").

Dalje WinXP (classic Theme in pobiti/ščiščeni servisi ter par ostalih Tweakov za pohitritev na rezervnem disku za potrebe mojega občasnega učenja, da se pri kaki "stranki" ne lovim ali da isprobam kaki program pisan samo za NT5.x, redkokdaj uporabim!) Ko sem manualno pregledal njegov register (zamudno!), ko je zadeva bla friško inštalirana, me je primlo srat in bruhat hkrati, kaj sem vse živo našel notri, kar sploh ne bi smelo bit tam in česar folk sploh ne ve in sem si rekel, da tega OS že ne bo na mojem kompu kot glavni OS!; nekaj podobnih "nastavkov" je mel že WinME tudi notri)

Tako ostajam na mojih superbrzih in stabilnih W98seLITE, ker ne mislim menjat mojega 1,35G/256MB sistema in ne rabim "bombončkov" iz WinXP 99% časa .. [8-)]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

virri ::

evo za zbiratelje win1.01---->3.1
tukaj
pod downloads je:))
Virri

wishmaster ::

Najprej sem uporabljal Windowse 3.11,3.51,95,98,Me,2000 (najboljši windowsi za moje pojme),xp, vista.
Ostalo:
OS/2 warp 4,eComstation 1.2,ZetaOS,BeOS,OpenVMS,QNX,Unixware,FreeBSD

Od linuxa: Največ uporabljam TurboLinux,Clarkconnect, IPcop,Debian linux, slackware linux, red hat.

Zgodovina sprememb…

Zero0ne ::

Uporabljal: Dos, windows 95, 98 (v časih, ko smo še shajali z enim računalnikom na gospodinjstvo in še vedel nisem, kaj je to operacijski sistem)

Trenutno uporabljam:
-Ubuntu GNU/Linux (doma za desktope, pač simpl distribucija s katero ni veliko dela)
-Arch GNU/Linux (na serverju)
-Debian GNU/Linux (škatla z backup diski, pentium 3 in neka prastara verzija Debiana, še vedno hitrejše kot prenašanje HDjev okoli. Včasih sem Debian uporabljal tudi na desktopu, a sem pred parimi leti prešel na Ubuntu)
-Mandriva GNU/Linux (edini distro, ki mi out of the box zazna in podpira ves hardware na asusovem netbooku)

perkomat ::

win 95, win 98, win xp, vse možne ubuntu-je, win vista, win 7(trenutno na kompu)

Looooooka ::

Men osebno se pakiranje od Viste zdi se najbl neokusno....tisto plastiko sm cel dan zvecil pa ni in ni blo za pojest.

mtosev ::

React OS
Win 95, 98, 2000, XP, 2003 server, Vista, win mobile 6
DOS
FreeDos
vec se ne spomnim.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

ABX ::

Zanimivo, noben ni omenil OS od mobilcev.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Poldi112 ::

Symbian :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

SigmaProg ::

Windows :95, 98, 2000, XP, 2003, Vista, 2003, 2008, 7 - v planu test 2008 R2
Linux: Red Hat, Pingo, Suse
Mobilno: Windows Mobile 5/6, Symbian S60 V3

Zgodovina sprememb…

xyd1 ::

windows 3.11, 3.51, 95, 98, 98se, Me, 2000 server, 2003 enterprise server, xp pro, vista, 7, 2008, 2008R2
linux red hat, knoppix-live, suse, padora core, mandrake, debian, ubuntu...
na tel: uiq3 - bo treba menjat ni več "podpore" :(

Drugače pa imajo 98se, 2000 in 2003 posebno "etiketo" pri meni :)

edit: pozabil dopisat ubuntu, mogoče še katerega dopišem ko se spounim (bilo jih je preveč :) )

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xyd1 ()

srus ::

V osemdesetih:
- Sinclair BASIC + The Complete Spectrum ROM Disassembly
- otool < - tega še google ne pozna več
- HP UX
- IBM CICS
- DEC VAX/VMS

v devetdesetih:
- pSOS
- VxWorks

plus nekaj od tistega navedenega v postih zgoraj.

opeter ::

Jaz:
- DOS 5.x, 6.xx
- Win 3.1, 95, NT, 2k, Me, xp, Vista, 7
- BeOS 4, 5
- OS/2 Warp 3 in Warp 4 (Merlin)
- Linux: Red Hat 5, 6, Corel Linux 1 in 2.0, SUSE (ena starejša, se ne spomnim), Ubuntu (trenutno 9.10 v VirtualBoxu)
- MacOS: 7.x, 8.x, 9.x, 10.0 - 10.5.8

Aja, Amigin OS sem pozabil. Uporabljal v emulatorji (WinUAE)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vas prvi OS? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
826073 (4500) BigWhale
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214903 (9985) Eru
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382487 (1770) nicjasno
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412829 (2048) hanibal
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
605735 (4629) LordWorm

Več podobnih tem