» »

Katere OS ste poizkusili

Katere OS ste poizkusili

«
1
2

roli ::

Naj kot prvo povem,da tema ni namenjena flamewaru!
Če tema o tem že obstaja bi prosil link.No zdaj pa me iz čiste radovednosti zanima matere operacijske sisteme ste preizkusili in zakaj so vam všeč ali zakaj jih sovražite.

Jaz bom začel od začetka:

Win XP
Tega vsi poznate tako,da bom kratek.Osnovna mi je zelo všeč prav tako prilagodljivost.Na njem dela vse ima pa nekaj hudih minusov.Ti pa so seveda varnost in počasnost ( ni nujno ampak včasih melje ko stara krava ).

Win Vista
Čeprav je beta mi je zelo všeč njen vmesnik.Prav tako je hiter zagon njena prednost.Kaj več pa ne morem ocenjevat dokler ne izide.

Suse linux 10.0
Če je postal moj primarni sistem je torej zelo odličen:D .Izredno prilagodljiv,na njem lahko poganjam veliko programov ( tudi tiste za win ).GUI seveda ni tako lep kot kak win ampak se ga,da izredno lepo predelat.Prav tako mi je všeč Yast,ki je tudi velika prednost pred ostalimi distribucijami.Enostaven za vsakega začetnika in zmogljiv za napredne ljudi.Morda moti pomanjkanje true-type fontov,ki jih je treba namestit naknadno ( podobno kot povsod drugje ).In pohvalit moram amorak,ker česa takega kot medijski prdvajalnik še nisem videl.Seveda je treba pred tem za podporo namestit xine engine kar je malenkost nadležno za tistega,ki se prvič srečuje z linuxom.Večina programov se namešča prek .rpm paketov kar je izredno priročno vendar treba kdaj uporabit konzolo.

Mandriva 2006
Podobno kot Suse.Kontrolni center sicer ni tako dobre kot pri njem vendar opravlja nalogo.Edino kar me pri njemu moti je to,da se zaradi moje TV kartice noče prižgat.Tako,da ga nisem mogel testirat na svojem računalniku.

Ubuntu
Izredno dober linux sistem.Preseneča z lahko namestitvijo.Sicer uporablja gnome kot namizje vendar zadovoljuje potrebe.Drugače se ne razlikuje od ostalih distribucij.

Fedora
Preveč bugov,da bi ga lahko sploh peljal na test.Najprej se dvkrat sesuje sredi namestitve kot drugo pa namesti pokvarjen grub8-O .Tako,da prste stran!

OS X ( x86 verzija )
Lep sistem z krasnim delovanjem.GUI je tako lep,da ni lepšega:D .Delovanje hitro kot formula ( zbudi se v 10 sekundah8-O ).Edini problem je,da ni podpore za grafiko ( kar pomeni 60 Hz osveževanje ).Če bi imel denar bi torej zagotovo kupil maca.

Linspire
Groza od groze! Čeprav se ima za začetniški linux sistem bi rabil tukaj profesijonalca.Namesti se z tremi kliki na gumb next.In zatem v 5 minutah.Zaganja se 3 minute kar je porazno.Če hočeš nastavit ADSL rabiš 15 minut,da ga prepričaš,da naj uporabi drugo mrežno.Potem ne podpira ločljivosti 1280x768@85Hz.Edina dobra stvar je začetna podpora mp3 kodekom,vmw datotekam.....Kot dobro mu štejem tudi njihov sistem CVS.In kar je najlepše true-type.Torej ne ga dat začetnikom!

Kaj ste poizkusili vi?
http://www.r00li.com

zee ::

DOS & Windows 3.1:
klasika :D

Windows9x:
veliko popitih živcev in nestabilni v nulo

Windows NT4 Workstation:
inštalacija resda ni mišji kašelj, je pa sistem izredno stabilen

Windows 2000:
zelo stabilen sistem, ki je v bistvu NT4 z malo več grafike

Windows XP:
kar v redu sistem, še posebej, ko ga namestiš iz doma narejenega CDja, iz katerega odstraniš vse nepotrebne driverje (pri mojem prenosniku so to kar vsi)

Red Hat:
hitra namestitev, nestabilen, težavno nastavljanje (kriptični ukazi za rpm in nenavadne odvisnosti med paketi)

Mandrake (en star):
nestabilen

Debian:
sicer stabilen, vendar si ga je težko prilagodit

Ubuntu:
kar v redu, enostavna namestitev, prilagajanje je zelo težavno

Gentoo:
Hiter & stabilen, nameščen imam minimalen sistem in zadeva na X2 4200+ procesorju dejansko leti. Namestitev in nastavljanje resda nista tako enostavna, vendar se da ob pomoči forumov in howto-jev vse rešit in nastavit.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Fizikalko ::

Win: 95, 98SE, 2000, Millenium (obup), 2003 Server, XP

Lin: Suse 9 (superca)

ostalo: AIX 5L, AS400 (iSeries)

boštjan ::

Preveč bugov,da bi ga lahko sploh peljal na test.Najprej se dvakrat sesuje sredi namestitve kot drugo pa namesti pokvarjen grub

rolihandrej,mi razložiš kaj to grub je, ker v kratkem si glih fedoro mislim naložit
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

BigWhale ::

DOS, Win *, VMS, Linux (veliko njih... :P) , OS/2, OS X, OS 7.x, AmigaDos, TOS, Netware, SCO Unix, HP-UX, Solaris, AIX, ...

Najbrz se kaj.

roli ::

Grub je bootloader ( izbiraš kater sistem se bo zagnal ).Imaš jih na izbiro več ( grub,lilo.. ).Če je grub uničen ne moreš zbudit nobenega sistema ( lahko le boot CD ).
http://www.r00li.com

ombre ::

DOS 5.0, 6.20, Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, Slo-tech linux, Suse, Ubuntu

Najbolj zadovoljen sem z DOS okoljem, potem pridejo na vrsto Windows 2000 in pa Ubuntu:
OmbreMan - Galaxy of knowledge

lombard ::

MenuetOS - samo za sladokusce :-)

http://www.menuetos.net/

ql000 ::

primary: Suse Linux 10.0

secondary: WinXP

uporabljal pa še: DOS, WIN 3.1, W95, W98, W2k, RH od 6tke naprej, Mandrake Linux, FC 4, Suse 9.2 (in ostal pri Suse-ju)

CoolBits ::

Debian, ubuntu, gentoo, suse...itd spada vse pod linux :)
Drugač pa Amiga workbench 3.1
Mac OS 7 do 10.4.1 intel
Windows od 95 do XP
BeOS
DOS
Linux
ZX Spectrum ne vem kaj je imel :)
Commodore 64 :)
...

veteran ::

CP/M, DOS, VMS, Coherent Unix (prvi unix, ki je laufal na domačem računalu, obup), razni Unix-i (pozabil kateri, text mode, ta velike kište, terminali), pa OS/2 (super zadeva, res škoda, da je propadel), pa Windows* (mešani občutki). Aja, pa še tisto, kar je laufalo na ZX81, Spectrumu, C64. Zadnje čase tud FreeBSD (za vsako malenkost RTFM(handbook); ampak bo že, ko bom velik, bom vse znal napamet;)

r5r ::

DOS: 3.3, 6.0, 6.2
- če bi podpiral večopravilnost, če ne bi imel omejitve na 640kB pomnilnika (himem.sys nekaj popravi)

Windows: 3.1, 3.11, NT, 95, 98, 2000, ME, XP, 2003

Linux: Debian, Slackware, Ubuntu, Suse, Redhat, Freesco, Fedora, Mandrake,...
- vsi so v pi***, razen Debiana in Slacka seveda :D

FreeBSD: 5.4, 6.0
And it makes me wonder.

Fizikalko ::

Win 3.xx niso bili operacijski sistem...

Microsoft ::

Windows XP


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Daedalus ::

En kup različnih verzij DOS-a skupaj z Win3.1, Win9x/ME/NT4/2k/XP/2k3 server, Linux - Debian, Ubuntu, Mandrake (ne spomnim se več verzije), S-T Linux, Slax, LiveKiosk. Ostalo - FreeBSD, OS X, C64 čudo, Freedos...pa še kaj verjetno. Najbolj happy sem z WinXP SP2 in Ubuntu - to mam tud na računalu za stalno uporabo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

roli ::

Ah ja stare sem pa kar pozabil.

Win95
Izreden sistem.Vse je delalo ko šus.Trajalo je,da se zbudi ampak ko je bil enkrat naložen je delalo vse lepo in prav.

Win98
Že slabše.Da se zbudi je še vedno trajalo nekaj časa ampak je šlo hitreje.Sem pa tja si dobil tudi kak BSOD ( sicr redko ).In končno je bilo mogoče pobit procese brez,da bi moral resitirat comp.

Win Milenium
GRRRRRR blajk fuj.Toliko BSODov še nisem doživel kot takrat.Nestabilen kot nevemkaj.
http://www.r00li.com

overlord_tm ::

Win 3.1, Win 95, Win 98, Win XP, Menuet OS, React OS, Gentoo, mandrake, ubuntu.

Najbol zadovoljen z gentoojem in win xp :D

trademark ::

Zaenkrat uporabljam izključno PCLinuxOS. Moti me samo nizko osveževanje zaslona 85 Hz. Preizkusil tudi nekaj drugih distribucij, Linspire, Xandros, Ubuntu, vendar ko sem našel PCLinux, sem ugotovil, da je to tisto pravo zame. Enostavna instalacija, terminala mi ni potrebno uporabljati, vse deluje, tudi na starejšem računalniku.
Zelo zadovoljen.

Tadej

dela ::

Windows: 3.1, 95, 98, Me, XP (najdlje Win Me - težav s stabilnostjo nisem imel, hitrost je pa bila zelo dobra)

Linux: S-T live, Damn small, Vector, Zenwalk, Ubuntu (trenutno na slednjem - deluje dobro z malo truda, ko bom imel kaj časa, bom pa presedlal na kaj hitrejšega)

Windows sem zaenkrat opustil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

iNN ::

win: 3.1, 95, 98, serv2003, xp;
Linux: Debian, Fedora, Red Hat, smoothwall, clarkconnect, m0n0wall, coyote, cd router,(k)(n)Ubuntu, gentoo, -- > Ubuntu & Debian > all :)
==

roscha ::

ZX spectrum oziroma njegov basic interpreter.
Dos 5.0, 6.2 + win 3.1 Win 95 & 98. Win NT4.0 -ti so bili kar dolgo v uporabi. Win 2000, Win XP, potem pa sem z majkrosoftom zaključil. (Zgornjih zadev sploh ne bom komenitral, ker sem na to temo že dovolj pljuval ob drugih priložnostih)

Linux: Linspire oziroma takrat je bil še Lindows. - obup
Suse 8.x, 9.x 10.x Groza in strah. Yast počne same neumnosti, vsakič par dni testa in adijooo.
Mandriva, no takrat je bil še ManDREK. Omen est nomen. Po enem dnevu se je romanca zaključila.
Crvenakapica verzija 8.nekaj se mi zdi. RPM & dependancy hell - odletel po parih urah.
Debian v več inkarnacijah je kar na precej strojih. Moji desktop mašini- Unstable. Pri fotru testing, na firewallu -stable. Na DEC Alphi -unstable, na še eni "pomožni" mašini pa je testing se mi zdi..
Knoppix imam tako ali tako skoraj vedno kje pri roki za rescue zadeve, vseh namenskih FW/router distribucij ki sem jih preizkusil pa se sploh ne spomnim.
Gentoo. Nimam časa se zajebavat s kompajlanjem iz 0, v nasprotnem pa ta distra nima smisla se mi zdi.

FreeBSD: 5.0 (ali tam nekje) inštaliral, ugotovil da ni čista kopija Linuxa, zaradi lenobe pred novim učenjem pobrisal. 6.0 pa čemi v Vmware da si najdem čas in se pobližje spoznava

Solaris 10. Dvakrat naložen in dvakrat pobrisan. Obakrat sem doživel živčni zlom zaradi Tab-extensiona v konzoli. Ni ga. Obenem pa je ravno toliko drugačen Od Linux-a da se mi ga ni dalo spoznavat (kot FreeBSD)

To bi bilo to. Preizkusil sem še ena dva "mini" OSa, katerih imen se sedajle ne spomnim, ampak sta bila itak povsem neuporabna za karkoli.

bluefish ::

Win XP: je pač primaren OS in tega ne spreminjam. Izkušnje z njim so znane vsem, tako da ne bi govoril o včasih muhastem vedenju in poobnem teženju.

SuSE 9.0: od vseh UNIX operacijskih sistemov mi je ta najbolj všeč. Sicer še nisem zbral dovolj poguma za podrobnejše raziskovanje. Kljub temu pa ta OS slovi po zanesljivosti in veliki prilagodljivosti.

Mandriva Linux 2006: želel sem ga preizkusiti, zapekel sem 3 CD-je, vendar pa setup miške sploh ni zaznal, kljub temu da sem mu serviral dve različni. Polom se je nadaljeval med nadaljevanjem namestitve, ko se je namestitev čisto na koncu (ob nameščanju X-window) prekinila. Morda bom čez kakšnega pol leta ponovno dobil navdih. :D

Brane2 ::

Na PC-u sem začel nekje pri DOS-u (od 3.30 do 6.20) potem WInsi 3.10, 3.11, NT (3.5 ?), Win95,98/SE,2000,XP.

Kar se Linuxa tiče,pa Suse od 6.4 do 9.0, Slackware, LFS, par bootable CDjev in floppyjev (Tomsrbt itd) in Gentoo, ki ga uporabljam še sedaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Trubadur ::

Win 3.1
Se jih sploh ne spomnim kako sem delal v njih, rabil sem samo za pisanje in D:\games :)))
Win 98
Zadovoljivo, tu pa tam kakšen bluescreen
Win ME
Krš
Win 2000
Rock solid, še najboljši sistem od MS-ja
Win XP
Kul
Ubuntu
Uff počasnoooooo, letel dol po parih urah
Gentoo
Ko sem ga nameščal mi ni bilo pol k**** jasno kaj delam ampak je zdaj kot da bi odkril Meko ;).
Hiter, stabilen, Portage, odlična dokumentacija.
Edino kar me moti je KDE. Vsake toliko se sesuje za brezveze. Isto je pri ALSI. Potem pogrešam normalno podporo wmv in waw, skratka MS formati :/
Berite Thomasa!

Pimoz ::

hmm....prešel sem vse od dosa, win 3.1, win 95, win98, winxp nekaj časa sem probaval iti na linux vandar za to še nekako nisem zrel. mogoče kot zanimivost da imam na stari 386 še vedn dos...gor igram kšne v ibr stare špile...nostalgija 0:)
drgač pa še nism najdu popolnega operacijskega sistema-mogoče bi to bil osx?? mogoče pa bi moral probati eksotiko, vendar je ta najbrž še veliko bolj slabša

na žalost

Brane2 ::

Aja, še občutki:

DOS-i: glupi in polni omejitev, a načeloma vsaj razmeroma hitri in stabilni, sploh pri novejših verzijah, recimo 5.0 in pozneje.
Problemi so segmentacija pomnilnika in free ram v prvem megabajtu. Določeni problemi se zdijo pri DOSu nerešljivi, recimo koeksistenca večih programov, vsaskega s svojimi nastavitvemi high RAM-a. QEMM je bil božji žegen, ni pa rešil čisto vsega. Multitaskinga ni, kar sicer sucks, ampak v deoločenih stvareh je bila to prednost na tistih strojih.

Winsi 3.x: IMHO totalen crap. Sploh mi ni jasno, v čem naj bi bilo to boljše od DOS-a. "grafično" okolje, v katerem si počasnejši od ukazne vrstice ali Norton Commanderja v DOSu. Maljon in en problem z imeni, inštalacijo itd.

Winsi 95: Prvi pozitiven korak MS-a. Končno uporabni Winsi. Ne hudo boljši od DOS-a, ampak uporabni. Kombinacija Winsi+Word2.0 in pozneje je bila v mnogih pogledih orodje za povprečno tajnico, ki je rešila več problemov, kot jih je naredila.

Win98/SE: Tisto, kar so si WInsi95 vedno želeli bit, pa so se prezgodaj rodili. KAr v redu zadeva, če odštejemo par stvari pri multitaskingu in pa crappy VFAT. Kadarkoli so se sesuli, so ob naslednjem bootu vedno obvezno izjavili, da je nekaj narobe z diskom in šli to popravljat. Pri tem nikoli nisi bil ziher,d a je šlo vse skupaj skozi brez posledic. Ne tako redko se je zaradi tega zjebal cel disk in ga je blo treba znova formatirat.

WInsi 2000 Pro: Ultimate Winsi zame

WinXP: Korak nazaj glede na WInse 2000. Mogoče, da imajo kaj bistvenega več, vendar so v osnovi bloated. Mogoče se da bloat izklopit, a če to narediš, dobiš Winse 2000.

Suse Linux: vse po 9.0 je baje dokaj dobro. 9.0 je zame bila znosna. Full enih avtomatizmov, ampak če kaj ne dela, si mrzel. No, lahko pogledaš na njihov website v Knowledge base ali vprašaš kaj po emailu. Če si stvar kupil in imaš RegNo, mogoče lahko pričakuješ uporaben odgaovro na kaj zaguljenega, sicer ni najbolj verjeten.

LFS: Linux From Scratch- McGuywerski Linux, ki ga sestaviš ko brodolomec splav- iz nule in samo z najosnovnejšimi pripomočki.
Tud feeling in videz sta približno enaka. Ko je stvar zrela za prvo plovbo, si glih ene tok poraščen, obleka ti razpada, dostop do vhodnih vrat pa je nemogoč zaradi kupa praznih kartonov od pizz, ki ti jih dostavljajo že par mesecev.
Ker je postala prehrana resno ogrožena, si na točki "now or never"...

Gentoo: Vsaj zame sprejemljiv kompromis. Stvar kar nekako skrbi zase. Vsake tolk je potrebna brca v škatlo ali prijateljski tepež z večjim izvijačem, a vse kar rabim, lahko aktiviram. Gentoojev website je zelo uporaben za iskanje rešitev. Jeba je, ker je LiveCD ubitačan. Poln je drobnih napak, zaradi katerih totalen noob ne bo končal inštalacije.
Če pa po kakem čudu pride skozi, mu bo Gentoo lahko všeč. Pravijo, da bo imel novi gentoo CD grafični installer. Končno ! Živi bili, pa vidjeli (in bacili prve tri verzije kroz prozor, ker stvar ziher ne bo delala :D )
Nice je, ker lahko svežo verzijo programa, ki ga rabiš, spohaš sam z enostavnim "emerge program". MInus pa je to, da compilanje lahko traja in lahko se svar kje zaglupi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


ZX Spectrum ne vem kaj je imel :)


Imel je ZX Spectrum Basic, operacijski sistem je bil pa bolj scmarjen skupaj z BASICom v tistih 16 KB ROM-a


Commodore 64 :)


Ta je IIRC imel ločen OS in BASIC. Vdelani basic je bil totalen crap, se da je pa dalo razširiti in to razširitev so praktično vsi uporabljali.
Stvar je bila na kartici- modulčku z 8 (ali 16 ?) KB ROM-a.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

NO, če štejemo take zadev, potem lahko prištejem poleg omenjenih mlinčkov še maso drugih 8-bitnih strojev, ki pa jih tu ne bom našteval.

Kazalo bi pa omeniti še:

ATARI ST/ST OS: Prvi stroj, vsaj od daleč pšrimerljiv PCju in povsem uporaben za resno delo, ki je imel soliden, čeprav ne multitasking OS.
Moj prvi ne-PC stroj, ki je rastural PCje takratnega časa. Imej je floppy in opcijsko hard disk, razširljiv pa je bil na toliko RAM-a, kot ga PC še porabiti ni znal pametno (4 MB direct linear RAM)

Sinclair QL: Veliko šibkejša konkurenca, vendar z genialnim QDOSom in SUperbasicom. Še hranim njegove diskete so softverjem.
Zanimivo okolje. Strojček s 128 kB RAM-a in disketarjem, katerega osnova je bilo nekaj traku iz audikasete in motorček od kasetarja.
Kljub temu si lahko pozabil na omejitve mesa in si zamislil, da si šef nekega velikega superslusterja in odtipkal "jobs" ter dobil seznam programov, ki laufajo na "mašini" :8) PRvi moj stroj, ki je imel serijsko vmesnik za mrežo (net). Ta je laufala na 100 kbitih/s, al jebi ga.
PCja takrat nisi videl z mrežno kartico, na STju si se lahko povezal preko midi vmesnika na 38.4 kbit/s.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Daliborg ::

eemmm mogoce malo offtopic:
-kaj ima kdo win 1.03? ...za zbirko rabm ...se mi je disk sesul (l.95), kjer sem imel instalacijo:(
super zadevca laufa kakor obljubljeno le CB gfx je :D

ontopic:
-sem izgleda nek tak freak kot BigWhale ipd., ki so vedno iskali 1337 system za sirjenje obzorja na koncu pa pristali na Linux ali Win (ali pa oboje) ..., ker je bilo pac vse ostalo ali omejeno ali pa enostavno drek(Crap:( )...se pravi od Ze omenjenega Zx Spectrum(Basic), C64 Basic 64, od pc pa vajlda od dos & NC (Norton commander) ...vmesnih linuxov (eden izmed prvih red hat), IBM os/2(res skoda:D )..........do nazadnjih Windows-ov ki so so v obdelavi...nekako sem bil vedno pri betah prisoten:)) .
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Rumko ::

DOS 6.22:
Dober in fault-tolerant OS (če se je kej sesul/zastekal, samo resetiral in je spet deloval :D )

WIN 9x:
Dokaj dobra sistema (95, 98).

WIN ME:
Stabilnost veliko višja kolikor naj bi bila po govoricah ljudi (dosegel sem uptime tudi po dva dni).

WIN 2k:
Najboljši windowsi vseh časov! Izredno stabilni (dosegel uptime tudi do 4 dni) in trdoživi (zelo redko se mi je v roku manj kot stirih dni kaj sesulo).

WIN XP:
Kandidat za najslabsi OS na splosno vsaj po mojih izkusnjah ... od instalacije je OS deloval slabe 2 uri, potem pa je bilo konec vsega veselja (ni se vec zbudil pa ce sm se na glavo postavil).

Kar se tice alternativnih sistemov:

RH 6.0, 7.2, 8.0:
Za začetnika so bili še kar uporabni.

Mandrake 10:
Od linuxa ... najslabsa distribucija, ki sem jo imel priloznost uporabljati.

Debian:
Zanimiva zadeva, mi je kar vsec, sploh package manager. Je kar preprost za konfiguracijo in nadgrajevanje, pa vseeno se ne omejuje uporabnika.

Slackware 10:
Tudi zanimiva distribucija ... vendar se zmeraj je Debian veliko boljsi.

Arklinux:
Dober sistem za začetnika ... za karkoli vec, so drugi bolj primerni.

FreeBSD 4.x:
Odlicen operacijski sistem, ki mi je bil najljubsi dokler nisem presedlal na DragonFly. Najvecji minus pri FreeBSD-ju 4.x ... v sistemu je ze perl bil, kar je bilo zelo nadlezno (ko je recimo zaradi tega irssi na vsak nacin hotel uporabljati perl od sistema (5.0... verzija), potreboval pa sem zaradi skript novejso verzijo (>5.3 ali neki tazga).

DragonFly BSD:
Sicer bolj nova zadeva, ampak mi je vseeno najljubsi OS. Najvecji plus tega sistema ... dober community ... najvecji minus ... ker je bolj mlad projekt je se zmeraj kar nekaj programov, ki ne delujejo (recimo k3b).

OpenBSD:
ga laufal vec let na routerju ... dober sistem za router, vendar ima svoje muhe, ker je toliko mahnjen na varnost projekt

Fizikalko ::

Rumko, kaj pa ti poganjaš na Winsih, da ti ne zdržijo več kot 2 uri in da se ti že 4 dni zdi ok? Jaz moje XP-je furam 24/7 že mesece, naloženo pa noro zadev (baze, razvojne okolja, igre, pisarniški programi, kup utilityjev,...). :\

christooss ::

Win 3.** res je krneki vedno sm itak brskal po disku z neverjetnim NCjem

Win95 Win98 sedej niso več uporabni. Razni driverji mankajo za čist navadno wireless kartico.

Win2000 res kr fin OS

WinXP hm hm nevem no po enmu mesecu sm jih zamenjal z win2000. Čeprov je z SP2 dobil nekej funckijonalnosti k bi jo mogl imet že po defaultu.

Ubuntu 4.10 - Začetek Ubuntuja. Kr zabavno prva lin distribucija kjer mi je dial up modem delal.

Ubuntu 5.04 - kr fajn razvoj distribucije.

Ubuntu 5.10 - Developerji so se odločil za prehod na gcc4 in jim ni cko hitro uspel kot so hoteli. Zato pa....

....Ubuntu 6.04 - zaenkrat še developing faza ampak ta stvarca LETIIII Končno da lahko distribucijo poganjam na 1Ghz 256 RAMa. Ima vse kar majo veliki. In še veliko več. Firefox 1.5 gnome 2.13 OOo 2.0.1. Majka od OSja
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

roli ::

To kar si naštel ima tudi Suse.Lepo,da ste se razpisali.
http://www.r00li.com

r5r ::

Windows 3.11 je imel podporo za mrežo, kasneje še TCP/IP in Internet Explorer 3 (256 barv - SVGA). :)
Iz mrežnih datotek Win 3.11 in DOSa sem skupaj sestavil na eno disketo - odjemalnik datotek v skupni rabi. :D

Windows XP se mi je sesul le, ko sem priklopil usb isdn modem(težave z gonilniki), sicer pa je naložen že več kot eno leto. Uptime prileze nekje do 20 dni, ampak sedaj zaradi višjih stroškov elektrike izklapljam (ni edini računalnik). Nekateri znamo pravilno rokovati. =) Edine probleme mi povzročajo video kodeki, ker jih je enostavno preveč.

Linux mi ni nikoli dišal preveč po desktop kišti, saj ga predvsem muči rokovanje z datotekami (kateri program bo odprl, če jih je pa že po defaultu preveč). :(

Nekako pa me mika Mac OS X. Pride pa v poštev, če ima pošlihtane zadeve glede kodekov in rokovanja z datotekami (hočem, da dela čim bolj kul po defaultu). Problem je edino cena strojne opreme, saj ima Mac Mini premalo diskovja (potrebujem 600GB). Zunanjih USB diskov pa ne mislim gledat. :(
And it makes me wonder.

SpecialK ::

Windows (95,98,2000,ME,XP,NT)

Linux (SuSE,Slackware,Redhat,Debian,Mandrake,TurboLinux)

UNIX ( FreeBSD 4.8 ~ 4.11 5.1 ~ 5.4 6.0, OpenBSD 3.7, NetBSD 2.0, HP-UX 11i, IRIX 6.5.22, Solaris 8 in 9 , SCO OpenServer 5.0.7, SCO UnixWare 7.1.3)

Rumko ::

Em, na XP nism nc laufu ... dobesedno. Ker sem se une dve uri samo igrou pa raziskoval kaj vse se da nastavljat. Pol k je pa crknl pa itq nism nc vec mogu :D

To da je pa max 4 dni blo ... jah racuni da na win 2k ze po treh dneh je bilo tko da so se fonti v vseh programih spremenil na velikost pomojem ene 40 ce ne vec :| in NI se jih dalo spremenit (spreminju velikost, nobene spremembe) ;(( ... un en dan sm se pac jebu z ogromnimi fonti ... sam sm premal trmast za kej vec :D

Ostali winsi so mi pa zmer prej zastekal in nekak takrat ni izbire kot da se resetira.

Winse sm 99% uporablju za igre, na vsake tok cajta sm pa kej spisu v wordu. :P

iNN ::

No men XP cist kul laufajo, na ostalih dveh masinah mam Linux (CC in Ubuntu). Sicer pa me skos bolj privlacijo kaksni BSDji =). Mogoce bom probu netBSD na routerju.
==

kixs ::

- Atari 800XL (DOS, Basic interpreter)
- MS DOS 5, 6.2, Win 3.1, 3.11fW
- Win95... obljubljal marsikaj, na moji takratni mashini skor ni delal (386-40, 4Mb) :D , sem ga uporabljal prakticno do leta 1999 (SE verzijo) :D
- Win98...
- Win NT 3.51, 4.0
- Win2K (sem uporabljal samo server varijanto, bil je prepocasen za moj okus)
- WinXP (kljubtemu, da ga veliko ljudi sinfa, se mi zdi veliko bolj uporaben kot w2k! Nasploh nimam nobenih tezav ze od prvih verzij.)
- Vista

- BeOS 3,4,5 (nice GUI)
- OS/2 Warp (se mi ni nikoli prevec dopadel)
- Atari TOS (kaj ces drugega na ST-ju)
- Amiga Workbench

- Linux (Slackware, Redhat, Debian, Caldera, Fedora...)
- Solaris

Pa verjetno sem se kaj pozabil... :P

AndrejS ::

Linux (mnogo) , windows( še več) , OS/2 warp, Dos , VMS, Irix , BeOs , OS X.
Da ne bomo samo pri PCjih : Windows MobileTM 2003 , SymbianOS, ...

Morda sem kaj pozabil!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejS ()

BigWhale ::

> Atari TOS (kaj ces drugega na ST-ju)

Na atariju dela vse zivo!

Brane2 ::


Atari TOS (kaj ces drugega na ST-ju)


Paaa, recimo Geneva, pa SMSQ/S (ultraizboljšan QDOS, tudi za STja. Z njim se je ST obnašal kot QL), pa tudi TOSov si imel kar nekaj- 1.02, 1.04, 1.06, 2.06, pa verjetno bi se našlo brdo stvari, ki se jih ne spomnim več... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Frenky ::

Na začetku tam okol 1994 - Dos + Win 3.1
Potem skozi večino verzij Win (95, 98, 98SE, XP)

Sedaj sem na SUSE 10, mam pa še XP, če se mi kdaj kakšna igra zapaše.

Drugače sem pa od linuxa probal; Ubuntu (preprosto mi ni bil všeč, tako da je letel po 1 uri), Mandriva 2006 (powerpack) - grafa oz. monitor sta se kregala, tako da je po parih dneh mučenja, letela. Potem sem pa inštaliral SUSE 10 in uporabljam še sedaj. Po mojem mnenju najbolj kul zadeva, kar sem jih imel do sedaj. Aja, nekdo je rekel da linux ne more 'izgledat' tko lepo oz. okrancano kot XP-ji. Še lepše se ga da poštimat, pa nikoli ne bo tako požrešen kot Winsi.

roli ::

To sem bil kar jaz.
Sem napisal,da ni tako lep vendar se ga,da zelo lepo preuredit.
http://www.r00li.com

Azrael ::

Pa še mojih 5 centov:

Basic V2 (Commodore 64)

Basic, ki premore samo osnovne ukaze, nobenih ukazov za delo z grafiko in zvokom. Dostop do teh zmožnosti le s programiranjem v strojnem jeziku in asemblerju (težko) ali ukazi POKE in PEEK (mogoče malo manj težko)

Simon's Basic (Razširitev Basic-a V2 za C64, ROM modul ali programski paket)

Obilo ukazov, toda večinoma počasnejši od uporabe ustreznioh ukazov POKE in PEEK v Basic V2

Geos64 ("Okna" za C64)

Grafični uporabniški vmesnik, stabilen, lahek za uporabo, hiter sploh ob dejstvu, da je tekel na računalniku, kjer je CPU deloval z manj kot 1MHz.

Spectrum Basic (Sinclair ZX Spectrum)

Izjemno zmogljiv Basic, z rahlo nestandardnim vnašanjem ukazov, toda izjemno prijazen do uporabnika

MS Windows 1.03

Meni osebno nedodelan UI, hitri, toda precej neuporabni, ni bilo pravih programov zanje. Lahko bi rekel, če bi hotel začei flamewar, da proti Geos64 nimajo za burek.

DOS 6.22 + Norton Commander

Rock solid sistem, brez razloga se ni sesul, težave so z omejitvijo navadnega RAMa na 640KB. Po namestitvi različni gonilnikov je običajno potrebno ročno ali s priloženim programom MemMaker sfrizirati datoteki autoexec.bat in config.sys.

Windows 3.0

Zelo hitri in stabilni že na že na 286 z 1MB RAM, vendar brez prave podpore za zvok in CD pogone, tudi mnogi programi so zahtevali Windows 3.1.
Nekoč je bil Slo-tech.

Daliborg ::

eemm...Azrael...imas slucajno kje win 1.03??
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Azrael ::

Žal nič več, na tistih disketah so sedaj igre za C64.
Nekoč je bil Slo-tech.

sreckom ::

AmigaDOS
VMS
DOS 3.0 - 6.22
OS/2 2.0, 3.0 Warp
MVS 4.3
OS/390 2.4
Windows 95, 98, ME, 2000, 2003, XP
z/OS 1.2
Solaris 8, 9
Linux - Red Hat, Debian, SuSe, Mandrake, Pingo; na i386 in s390 platformi
HP/UX
Irix

Pa še kaj bi se našlo.

Tear_DR0P ::

Win vse
občutja - sm len in mi je na izi, nisem poznal alternativ že v začetku uporabe računalnikov
Dos
- v začetku pač še ni bilo windows sistema, je pa bil dos uporabljan iz istega razloga kot winsi
Linux
sedaj poznam alternative in se poskušam znebit piratskih spon
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

mare_ ::

DOS hm... se ne spomnim več kateri :), win 3.11, 95, 98, 200, xp, mandrake, suse, debian ...

Windowsi 95 laufajo na eni kišti še original inštalacija že ene slabih 10 let, pa so še zmeraj povsem uporabni (imajo pri bratrancu kot sek. rač.) :D

krneki0001 ::

Doma;
Osnova in kompleten začetek je bil ZX80 leta 1982, pa sploh nimam pojma kaj je bil sistem na 8k rama in 8k roma.
Nato je prišel 128k in za njim C64 pa potem amiga.
Potem je bil DOS, z njim se je dalo ogromno počet za tisti čas. Imam še vedno dos 3.3 original z knjigo doma ( če ga kdo hoče mu ga lahko podarim).
Za dosom in njegovimi nadgradnjami je prišel os2 3.0 in potem 4.0. Obadva sta bila mnogo stabilnejša od dosa in imela sta izgled win3.1, tko da se je dal delat.
Potem so prišli win95, takoj za njimi pa NT40, te sem uporabljal do win2000. Vmes smo sprobali še 98 in milenium, ampak samo sprobali, ker sem takrat začel uporabljat mašine z več procesorji in te zadeve tam ne delajo. Danes uporabljam win2000 server, ker je to zaenkrat en izmed najbolj stabilnih sistemov(pa še mat in ostali znajo kej napisat v wordu).
Linux smo malo sprobavali, pa freeBSD, vendar zadeve če je ne znaš dobro skonfigurirat za 2 procesorja ne delujejo dobro na dvoproc mašini.

V službi;
Začel z VMS in OS360 na S360 mašini, potem smo prešli na boljšo mašino S390 in OS 390.
Danes delam na mašini S390 in zadnjim ZOS-om od IBM-ja.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vas prvi OS? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
826102 (4529) BigWhale
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214966 (10048) Eru
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382505 (1788) nicjasno
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412836 (2055) hanibal
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
605902 (4796) LordWorm

Več podobnih tem