» »

Neprofitno najemno stanovanje in kritje stroškov vloma (prosim za pravno pomoč)

Neprofitno najemno stanovanje in kritje stroškov vloma (prosim za pravno pomoč)

Temo vidijo: vsi

gforce ::

Živi v neprofitnem najemniškem stanovanju. Pred dnevi so mi poskušali vdreti v klet, a jim ni uspelo. So pa poškodovali vrata, okvir, verjetno tudi ključavnico. Težava je, da zdaj ne morem več odpreti vrat ter dostopati do svojih stvari. Pisal sem lastniku, ki pa pravi, da moram stroške popravila kriti sam, ker sem v neprofitnem stanovanju.

Sklicujejo se na tale zakon - https://www.uradni-list.si/glasilo-urad... oz. PDF - https://www.uradni-list.si/files/RS_-20... (14. stran)

1.6.6.0 - Zunanja vrata (vhodna v stavbo oziroma v stanovanje, balkonska, kletna, vrata skupnih prostorov, zaklonišč, vsa vrata orientirana na stopnišče itd.)
1.6.6.1 - Popravila in nadomestitev ključavnic, kljuk, ključev, ščitnikov, tečajev ter drugega okovja,
...

Ko sem jim predlagal zavarovanje, so mi odvrnili, da zavarovalnica v takšnih primerih škode ne povrne, ker zahteva, da so bila vsa vrata v stavbo zaklenjena (predvidevam, da so tudi bila - do zdaj se še ni zgodilo, da bi naletel, da niso bila, brez ključa v prostore tako ne moreš dostopati - tatovi so ga ali imeli ali pa so poškodovali tudi zunanja vrata - bi se moral pozanimati pri upravniku oz. na policiji).

Narejen je bil policijski zapisnik. Stvar je taka, da se mi zdi res bizarno, da bom moral zdaj jaz kriti stroške izmečka, ki je poskusil vdreti (pa ne le k meni, vdiral je vsem po vrsti). Meni se zdi, da bi moral strošek prevzeti ali lastnik stanovanja ali zavarovalnica. Lastnik se je pa že dvakrat izjasnil, da je to moj strošek in da naj ga poravnam oz. sam uredim popravilo.

V kleti hranim eno zadevo, ki jo trenutno nujno potrebujem, tako da bom popravilo res moral sam kriti, ker se trenutno nimam časa prerekati z njimi. Me pa vseeno zanima ali sem res jaz dolžan poravnati stroške v tem primeru? Je med nami kakšen pravnik oz. na koga se naj obrnem? Hvala za pomoč.

Utk ::

Ti greš lahko sam poskusit na zavarovalnico, za to ne rabiš lastnika.
Če zavarovalnica ne krije, kdo bi po tvojem moral? So lastniku vdrli ali tebi? Če ti v stanovanje vderejo in odnesejo tv bo tudi lastnik plačal?

OutOfTheBox ::

So lastniku vdrli ali tebi?

Lastniku. On se lahko jutri odseli, lastnik pa bo moral zadevo popravit tako ali drugače.

Če ti v stanovanje vderejo in odnesejo tv bo tudi lastnik plačal?

Stanovanje je od lastnika, TV pa njegov.

kriptobog ::

Ce je dokazan vlom, kar ocitno je, potem krije najemodajalec. Lahko cakas in se prerekas, lahko placas in terjas in cakas in se prerekas, lahko pa popravis in imas reseno in mir. Ce si v neprofitnem imas nekaj viska pa uredis in bosta oba z lastnikom vesela.

tikitoki ::

Utk je izjavil:

Ti greš lahko sam poskusit na zavarovalnico, za to ne rabiš lastnika.
Če zavarovalnica ne krije, kdo bi po tvojem moral? So lastniku vdrli ali tebi? Če ti v stanovanje vderejo in odnesejo tv bo tudi lastnik plačal?

Če je TV tvoj, je tvoj problem. Škoda na tuji lastnini, s strani tretje osebe ne bi smela biti tvoj problem. Sicer pa nej kdo, kimpozna zakone pove kaj je v praksi.

mtošev ::

Nehajte nabijati o TV-ju, ki ga v OP-jevem postu ni.

On išče brezplačno/pro bono pravno pomoč oz. nasvet, vi pa nabijate v prazno.

@OP obrni se na kakšnega lokalnega odvetnika - plačilu se najverjetneje ne boš ognil, forumskih pravnikov pa že lep čas ni več.

Furbo ::

OP prilepi tvoj post v chatgtp
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

OutOfTheBox je izjavil:

So lastniku vdrli ali tebi?

Lastniku. On se lahko jutri odseli, lastnik pa bo moral zadevo popravit tako ali drugače.

Če ti v stanovanje vderejo in odnesejo tv bo tudi lastnik plačal?

Stanovanje je od lastnika, TV pa njegov.

On mora vrnit stanovanje takega kot ga je prejel.
Lastnik je zavarovan. Če zavarovalnica pravi da so stanovalci sami krivi za škodo, potem je tu problem z zavarovalnico, ne lastnikom.
Če imaš avta na lizing in moraš imet zavarovano krajo, zavarovalnica pa reče da ne bo plačala, ker si pustil ključe not, kdo bo plačal avto?

delavec44 ::

In če stanovanje zgori, ne po najemnikovi krivdi. Kako ga bo vrnil takega kot ga je prejel. Pa recimo, da ni zavarovano.

On je imel zaklenjeno klet. Zakaj bi bil kriv zaradi tretjih oseb?

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

In če stanovanje zgori, ne po najemnikovi krivdi. Kako ga bo vrnil takega kot ga je prejel. Pa recimo, da ni zavarovano.

Lastnik ima zavarovan požar iz raznih razlogov stoprocentno, če bo zgorelo zarad najemnika, potem pa guess what...

Če najdejo kdo je pustil glavna vrata odprta, ga naj terjajo za škodo, če ne, so vsi krivi. Kdo pa naj bo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Lastnik ima zavarovan požar iz raznih razlogov stoprocentno, če bo zgorelo zarad najemnika, potem pa guess what...

No, jaz kot lastnik ga pa nimam. Pa je šlo teh 100%.

delavec44 je izjavil:

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

No, jaz kot lastnik ga pa nimam. Pa je šlo teh 100%.

Pa ga oddajaš?

Bi bilo drugače relevantno?

Seveda bi. Samo bedak bi oddajal nezavarovano stanovanje. Če že svojega nimaš.

Samo bedak bi plačeval zavarovalnicam...

Kaj točno je drugače če ga oddajaš ali ne? Če je kriv najemnik, itak ne plačajo.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

počena cev skupni prostori - plačam jaz?

Oddelek: Loža
264298 (3053) Tidule
»

Rubež, čeprav sm v najemu (strani: 1 2 3 4 5 )

20540403 (33958) 49106
»

napad v Las Vegasu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

419117048 (108872) Grey
»

Ali je najemodajalec dolžan oddati vse ključe do stanovanja? (strani: 1 2 )

5317711 (15968) revelation

Več podobnih tem