» »

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

Temo vidijo: vsi
««
36 / 37
»»

vke4XC ::

BigWhale je izjavil:

Pri celi zadevi je pisanje kode se najmanjsa stvar in pri modernem razvoju sama hitrost pisanja kode ni nikoli problem. Trajajo ostale stvari: izdelava specifikacij, ugotavljanje kaj narocnik zares zeli in hoce, ter nacrtovanje resitev in na koncu testiranje, da vse deluje tako kot treba in da so stvari narejene po specifikacijah. Pisanje kode je se najmanjsa stvar v celi verigi.

A žiher to malo razčleninimo.

Pri 'analogni' proizvodnji v pred-AI eri niste porabljali efforta za 'ostale stvari' potem? Ali ga samo niste merili kot del ožje proizvodnje? Ste imeli hišni razvoj, poslovno-enotni ali zunanji?

Glede na kaj boste sicer primerjali AI proizvodnjo, če je generiranje kode najmanjša stvar v celi verigi - prej pa je bila večji del ali kaj? Kaj in kako se je sicer delalo v ekipah 50 SWE pred uvedbo AI? Kako velike ekipe so potrebne ekipe v AI obdobju glede na prejšnje glomazne?

In še čisto na mikro ravni - primerjava sproducirane količine (sicer večinoma neprodanih/neobjavljenih) uporabnih artifaktov za lastne potrebe?

Sem prepričan, da bi se hitro 'poklopile' nekatere zadeve iz panoge, če bi se uporabljali (žal že nekoliko starejši) resnična imena in priimki na tem forumu brez strahu glede doxinga.

bm1973 je izjavil:

Podjetja odpuščajo, ker so med korono zaposlili preveč ljudi.

AI je samo izgovor...

Uporab(lje)no menda še za reševanje 'kvot', 'DEI', ipd. kadra, ki so bistveno 'presegli' pričakovanja zaposlovalcev... Kdo bi vedel...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vke4XC ()

BigWhale ::

kow je izjavil:

Zopet se delas neumnega. Ker je ocitno, da LLMjih povecujejo produktivnost, sedaj pivotiras: "pisanje kode je se najmanjsa stvar v celi verigi". Kar sploh ni predmet debate. Klovn si.

kow je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ne, mene samo zanima a je dejansko kdo ze izmeril povecano produktivnost. Tvoj ali pa moj obcutek, da gre za povecano produktivnost, nima nobene teze in je brezpredmeten.

Izmeriti povecano produktivnost je trivialno. Kajti za povecanje produktivnosti lahko izberes poljuben task, ki ga opravis/opravljas. Nikjer namrec ne pise, da moras vse delovne naloge opravljati izkljucno z AI.

Ne ni trivialno, ti pa spet ne mores brez zaljenja, a? Se ne da normalno debatirat, brez da se ne bi repencil in cepetal?

Ne, izmeriti povecane produktivnosti dejansko ni trivialno. Tako kot ni ocitno, da LLMji povedajo produktivnost. Ti lahko se 100x napises, da je to ocitno, pa to se vedno ne bo res, dokler tega ne bos konkretno izmeril ne bos vedel ali je si pri svojem delu hitrejsi.

Pri razvoju aplikacij imas, precej poenostavljeno, stiri faze:

- zbiranje podatkov
- design in nacrtovanje
- pisanje kode
- testiranje

Ce pohitris zgolj pisanje kode, si naredil minimalen napredek v enem delu. Ne ves pa, a si morda zaradi tega upocasnil katero izmed ostalih faz. A je zaradi hitrejsega pisanja kode potrebno porabiti vec casa za pisanje specifikacij? A je zaradi tega potrebno vec testiranja? A je zaradi hitrejsih iteracij pri releasu vec napak, ki jih je treba resevati?

Dokler ne izmeris celotne verige, nimas pojma a so te LLMji naredili bolj produktivnega ali ne. Za uspesno delo z LLMji moras imeti celoten pipline prilagojen temu in zato meris cel proces. Ce ti zaradi hitre iteracije trikrat stoji produkcija in moras to popravljat, potem v resnici nisi pridobil dosti, si si pa naredil kup problemov.

Pisanje kode in testov je delalo prej, recimo, 40 od 50 ljudi za kak malo večji projekt (jebiga, skromne izkušnje nosilca funkcionalnosti), še dedicated ekipe so bile, ki niso bile optimalno utilizirane.

'Upravljanja' z AI coding agenturo za podoben projekt verjetno ne boš zaupal kar nekemu vibe juniorju - ampak nekomu s poznavanjem problema in dokumentiranimi projektnimi zahtevami, ki vključuje kodo kot tudi testiranje enot kode, če pa ne, se pač dela nekaj narobe, saj ni prvič... To je potem čista procesna specifičnost - tudi pred tem niso bila vsa podjetja iz panoge enako uspešna.

Nič, vidim, da smo na zelo različnih bregovih, morda ni slabo, če tako ostane še naslednjih 6 mesecev, še posebej, če stvari res ne bodo več tako nedorečene.

Zgodovina sprememb…

kow ::

BigWhale je izjavil:

Dokler ne izmeris celotne verige, nimas pojma a so te LLMji naredili bolj produktivnega ali ne. Za uspesno delo z LLMji moras imeti celoten pipline prilagojen temu in zato meris cel proces. Ce ti zaradi hitre iteracije trikrat stoji produkcija in moras to popravljat, potem v resnici nisi pridobil dosti, si si pa naredil kup problemov.

Ne, ne rabis. Ena od temeljnih nalog delavca je iskanje relevantnih informacij. Izklopi LLM in zopet zacni uporabljat google. Clovek enostavno ne zmore prebrati toliko teksta dovolj hitro (da ne omenjamo paralelnosti). Ti si en tak... digitalni flat earther.

Malo je tole res na ostro :D

Mogoče BW samo malo poskuša braniti panogo in ljudi v njej. Ampak proces ni bistveno drugačen kot prej, le za proizvodnjo potrebuješ manj 'analogne' žive sile. Če je v dokumentaciji bilo veliko samoumevnosti, jih pač ne sme biti.

Očitno je podrobna in eksplicitna dokumentacija tista, ki napravi razliko v kakovosti izdelka, tudi do sedaj je bila v formalizirani ali neformalizirani obliki - ne vidim problema, če to pomeni zelo malo ali celo nič hype 'vibe codinga'.

Saj že pri navadnem promptu je razlika ali je en stavek prostega besedila ali pa kaj bolj podrobnega - prav vsak lahko preskusi, v tej temi je bilo že nekaj takšnih :D

Zgodovina sprememb…

vke4XC je izjavil:

Pri 'analogni' proizvodnji v pred-AI eri niste porabljali efforta za 'ostale stvari' potem? Ali ga samo niste merili kot del ožje proizvodnje? Ste imeli hišni razvoj, poslovno-enotni ali zunanji? Glede na kaj boste sicer primerjali AI proizvodnjo, če je generiranje kode najmanjša stvar v celi verigi - prej pa je bila večji del ali kaj?

Zakaj bi prej bila generacija kode vecji del v verigi? Saj to se ni spremenilo. Samo pisanje kode je bil vedno najmanjsi problem. Merili smo tako prej, kot merimo tudi zdaj. Kako bi sicer brez spremljanja karkoli lahko zaracunali? Ali pa ocenili koliko bo kaksna stvar trajala?

vke4XC je izjavil:

Kako velike ekipe so potrebne ekipe v AI obdobju glede na prejšnje glomazne?

Ne vemo se. Moja estimacija je, da neke drasticne spremembe pri velikosti ekip ne bo. Stvari, ki se lahko zgodijo, so vecja kvaliteta dostavljene kode, vecje stevilo dostavljenih featurejev. Ekip pa se verjetno ne bo drasticno zmanjsevalo, samo vec se bo delalo, ce bo prislo do tako velikih sprememb.

vke4XC je izjavil:

In še čisto na mikro ravni - primerjava sproducirane količine (sicer večinoma neprodanih/neobjavljenih) uporabnih artifaktov za lastne potrebe?

To je tisto pri cemer verjamem, da bo dejansko prislo do sprememb. Ljudem bo lazje rect agentu, da jim avtomatizira marsikateri manual task.

vke4XC je izjavil:

Sem prepričan, da bi se hitro 'poklopile' nekatere zadeve iz panoge, če bi se uporabljali (žal že nekoliko starejši) resnična imena in priimki na tem forumu brez strahu glede doxinga.

Po mojem je cas, da si spises enga agenta, ki bo namesto tebe pogledal moj profil na tem forumu. :>

BigWhale je izjavil:

Zakaj bi prej bila generacija kode vecji del v verigi? Saj to se ni spremenilo. Samo pisanje kode je bil vedno najmanjsi problem. Merili smo tako prej, kot merimo tudi zdaj. Kako bi sicer brez spremljanja karkoli lahko zaracunali? Ali pa ocenili koliko bo kaksna stvar trajala?

Ne zaradi kompleksnosti ampak zaradi dolgotrajnosti, FFS!

BigWhale je izjavil:

Po mojem je cas, da si spises enga agenta, ki bo namesto tebe pogledal moj profil na tem forumu. :>

Ni potrebno, že obstaja slo-tech mcp (domnevno zgeneriran z gemini, ne s claudom), se lepo vključi v obstoječe agente. Paziti je pač verjetno potrebno, da ne dela zgage na serverju. Pravim, da zelo verjetno obstaja, ne da ga jaz uporabljam, se pa priporočam, če ga kdo ima :D

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ne, ne rabis. Ena od temeljnih nalog delavca je iskanje relevantnih informacij. Izklopi LLM in zopet zacni uporabljat google. Clovek enostavno ne zmore prebrati toliko teksta dovolj hitro (da ne omenjamo paralelnosti).

In se enkrat, to da delavec hitreje 'googla', ni noben dokaz, da je zaradi tega bolj produktiven. Delavec samo hitreje googla, a mu je to dejansko pomagalo pri njegovi produktivnosti, ali bo zaradi tega v osmih urah naredil vec, pa dejansko NE VES. Tega pa ne ves zaradi vec faktorjev, en je ta, da bo delavec veckrat zunaj na ciku, drug pa, da bo zaradi tega, ker je dobil napacne informacije od LLMja, potem vse vedno dvakrat preverjal.

kow je izjavil:

Ti si en tak... digitalni flat earther.

Ne, v bistvu si ti digitalni vernik. Namesto, da bi dokazal, da tvoj digitalni bog obstaja, sogovornike zmerjas in jih zalis. Ne razumes kaj je argumentirana debata, in kricis, da imas ti prav zato ker si ti tako rekel.

Najbolj smesno pri vsem tem je to, da ti sploh nihce ne nasprotuje, samo radi bi, da stvari ustrezno argumentiras. Ne bit tak kot so povprecni verniki, bodi boljsi.

Ne mores argumentirati ljudem, ki so tako neumni, da trdijo da avto ni hitrejsi kot kolo. Ker morda vcasih sploh ne rabis transporta. In bi lahko nekoga kar po telefonu poklical.

Mimogrede, ce so lahko ljudje vec na ciku - je to zaradi povecane produktivnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Okapi ::

Edini neumen tu si ti, ker ne uspeš razumeš, da avto ni v vseh primerih hitrejši od kolesa. In tudi takrat, ko je hitrejši, to ni vedno bolje.

Sure. Jaz sem neumen, ker vem da je 150km/h hitreje kot 50km/h.

Ti pa si pameten, ker se gres nek sofizem.

Bolj kot kajenje cigaret med vožnjo z avtom vidim veliko manjše potrebe za zaposlovanje juniorjev - bodo pa tudi obstoječe vertikale verjetno bolj ploske. Zdaj, če bo res ostalo tako dramatično kot izgleda tule, težko rečem, ker nisem deležen benefit of hindsight.

Kow, če smem dodati, BW (in zdaj Okapi) verjetno ne zanikata, da je to vse res, edino pravita, dalahko pride do zastoja zaradi nesreče, snega, toče ali obtičanja v blatu.

Zgodovina sprememb…

Ce te prav razumem. Njun argument je, da ker vcasih lahko jamo skopljes hitreje z lopato kot z bagrom (lahko izberemo napacno orodje), to pomeni da bagri ne povecujejo produktivnosti? Meni se zdi, da je to idiotski argument. Bom moral vztrajati pri svojem mnenju.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ce te prav razumem. Njun argument je, da ker vcasih lahko jamo skopljes hitreje z lopato kot z bagrom (lahko izberemo napacno orodje), to pomeni da bagri ne povecujejo produktivnosti? Meni se zdi, da je to idiotski argument. Bom moral vztrajati pri svojem mnenju.

Ti praviš, da bi taksisti morali uporabljati avte, ki gredo vsaj 250 km na uro, ker bi tako več zaslužili - po tvoji genialni gospodarski logiki, da hitreje je bolje.

Ce bi avti vozili hitreje, bi bila cena taksi kilometra nizja. To je samoumevno, da.

Kako je že rekla tista hodečga škatla iz Interstellar
"Absolute honesty isn't always the most diplomatic, nor the safest form of communication with emotional beings."
:D

Fair enough ;)

kow je izjavil:

Ce bi avti vozili hitreje, bi bila cena taksi kilometra nizja. To je samoumevno, da.

:)) Samo v tvoji zblojeni gospodarski logiki. V tisti, ki vlada resničnemu svetu, bi bila cena kilometra višja. Potnik bi bil pripravljen plačati več, če bi hitreje prišel na cilj. Taksist bi bil skrajno neumen, če bi za hitrejšo vožnjo računal manj.

Vozovnica s hitrim vlakom je dražja od vozovnice s počasnim vlakom.

Koristno za ekonomične porabnike tokenov (tm) hkrati z lsp/mcp:

marčevska promocija.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ce te prav razumem. Njun argument je, da ker vcasih lahko jamo skopljes hitreje z lopato kot z bagrom (lahko izberemo napacno orodje), to pomeni da bagri ne povecujejo produktivnosti? Meni se zdi, da je to idiotski argument.

Ne, ne razumes prav. Ti trdis, da bomo z neko stvarjo, ki izgleda podobna bagru, vsi delali hitreje, ne glede na to kako veliko luknjo, ce sploh potrebujemo luknjo, ce zaradi te stvari vmes sosedu podremo pol bajte in izruvamo tri ciprese, in tudi ce je luknja samo 10% celotnega projekta, pa jo na koncu trikrat kopljemo, ker smo prvic narobe izkopali.

Bellator ::

Ne, ne trdi tega (o bagru podobni stvari).

kow je izjavil:

Nikjer namrec ne pise, da moras vse delovne naloge opravljati izkljucno z AI.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Bellator je izjavil:

Ne, ne trdi tega (o bagru podobni stvari).

kow je izjavil:

Nikjer namrec ne pise, da moras vse delovne naloge opravljati izkljucno z AI.

Saj sem ze veckrat razlozil. Pohitritev enega taska ne pomeni avtomatsko pohitritve celotne naloge, lahko pomeni tudi upocasnitev pri celotni nalogi. Zato pravim, da naj ze nekdo pove kako je v praksi izmeril vecjo produktivnost na celotnem projektu ali pa v celi ekipi.

Tega ni se nihce pokazal in razlozil, vsi samo nekaj kricijo kako samo norci ne vidijo pohitritev pri delu z LLMji. Zaljenje namesto argumentov je domena tistih, ki se pogovarjajo o receh o katerih nimajo pojma.

bm1973 ::

The end is near ;).

https://www.newscientist.com/article/25...

Ko bodo trans lezbe prevzele AI...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Ales ::

BigWhale je izjavil:

... Pohitritev enega taska ne pomeni avtomatsko pohitritve celotne naloge, lahko pomeni tudi upocasnitev pri celotni nalogi. Zato pravim, da naj ze nekdo pove kako je v praksi izmeril vecjo produktivnost na celotnem projektu ali pa v celi ekipi.

Tega ni se nihce pokazal in razlozil, vsi samo nekaj kricijo kako samo norci ne vidijo pohitritev pri delu z LLMji. Zaljenje namesto argumentov je domena tistih, ki se pogovarjajo o receh o katerih nimajo pojma.

Kar v redu kratek blog post na to temo: If you thought the speed of writing code was your problem - you have bigger problems.

Komentarji na HN so tudi pomenljivi, iz različnih vidikov.

BigWhale je izjavil:

Saj sem ze veckrat razlozil. Pohitritev enega taska ne pomeni avtomatsko pohitritve celotne naloge, lahko pomeni tudi upocasnitev pri celotni nalogi.

To tvojo teorijo bos moral dokazati. Razloziti te ne bo dovolj.

Itak pa je vseeno. Ce imas prav ti, bodo podjetja, ki ne bodo uporabljala AI konkurencnejsa. In v praksi bomo prenehali uporabljati AI. Jaz sem sicer pripraljen staviti vse svoje premozenje, da ne bo tako. Pa se izposodim si lahko.

Zgodovina sprememb…

gen Maister ::

:)):)):)):)):))

Koliko si pa lahko izposodiš!??? :))
In koliko ti UI predlaga, da si izposodiš!?? 8-)

kow je izjavil:

To je kar preverjena praksa, le ne poznaš je. Preberi zgornji blog, na katerega sem dal link, saj ne grize... in komentarje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Utk ::

Velike bloated firme bojo ostale bloated, tega ne more nobena AI spremenit.

Tisti, ki delajo hitro in učinkovito, bojo delali pa še hitreje in učinkoviteje.

Pa bodo zato tudi kaj več zaslužili?

Ales je izjavil:

kow je izjavil:

To je kar preverjena praksa, le ne poznaš je. Preberi zgornji blog, na katerega sem dal link, saj ne grize... in komentarje.

Zanima me dokaz. Ali trdis, da so "preverjene prakse" dokaz?

Tvojega bloga ne mislim brati, ker imam dolgoletne izkusnje in nikoli nisem trdil, da je prednost AI hiter output kode. Sploh pa ne vem zakaj ti sploh odgovorjam.. samo tratim cas.

Okapi je izjavil:

Seveda bodo. Ker, ce ne uvajas novih tehnologij na koncu zasluzis 0. Ker propades.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Zase vem da ja. To kar mi delamo zadnje leto s pomočjo AI bi sigurno potrebovali zaposlenega več. Ki ga bi treba doooolgo uvajat. Brez AI bi manj naredili in manj pokasirali, firma in pri plačah.

Uživaj, dokler lahko. In upaj, da ne bo tako kot pri prevajalcih - ki z AI naredijo več, kot so prej, zaslužijo pa manj (ker so pač urne postavke in honorarji na prevedeno stran zaradi AI nižji).

Kaj je tvoja poanta Okapi? Da bi morali ljudje se vedno racunati na roke? Prej ali slej je vsak skill zastarel. Je bedno, ce te doleti? Jasno. Se vedno je bolje, da imamo nekajkrat vecjo ekonomijo. Pa magari talas potem okoli socialo. Imas vsaj veliko vreco.

Če lahko nek "stroj" naredi moje delo, bom jaz vesel, ne pa žalosten ali jezen.
Sicer sem precej prepričan da sem jaz tisti, ki bo še zmeraj bolje znal upravljat ta "stroj" kot velika večina drugih, ampak ni pomembno. Zakaj bi človek delal stvar, ki je zmore nek čip? To je zguba časa in človekove energije, da ne govorimo pameti.

Bom pa vlekel vodovodne cevi. Sej to je še boljši denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kow je izjavil:

Se vedno je bolje, da imamo nekajkrat vecjo ekonomijo. Pa magari talas potem okoli socialo.

:))Ti si kot Trump, ki je rekel, da vojna v Iranu ne bo imela nobenih posledic za ameriško gospodarstvo, samo ljudje bodo morali malo več za bencin plačevati.>:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

bm1973 ::

Ales je izjavil:

Kar v redu kratek blog post na to temo: If you thought the speed of writing code was your problem - you have bigger problems.

Ful dober povzetek.

Tako situacijo imam v trenutni službi. Sicer ne zaradi AI.

Problem, rešljiv v enem tednu (vse skupaj z dokumentacijo in testi), traja več mesecev, ker se moj delodajalec in stranka ne moreta dogovoriti kdaj in kako bo plačano. Pa je že tukaj bottleneck. In tega ne reši noben AI...

Da ne govorimo o tem, da AI nikoli ne bo rešil strankinih zahtev >:D.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Okapi je izjavil:

kow je izjavil:

Se vedno je bolje, da imamo nekajkrat vecjo ekonomijo. Pa magari talas potem okoli socialo.

:))Ti si kot Trump, ki je rekel, da vojna v Iranu ne bo imela nobenih posledic za ameriško gospodarstvo, samo ljudje bodo morali malo več za bencin plačevati.>:D

Ne. Ti samo ne razumes kako deluje ekonomija. Da lahko karkoli razdelis, moras prvo nekaj ustvariti. To so osnove, Okapi.
Ekonomska zgodovina je pokazala, da se ne splaca resevati poklicev. Nobenega smisla ni v tem, da se ti prevajalci smilijo, ker imajo vse manjse place.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ce imas prav ti, bodo podjetja, ki ne bodo uporabljala AI konkurencnejsa.

Eh? Jez tega nisem prav nikjer trdil. Zakaj si kar izmisljujes stvari?

Opus 4.6 ...

? Are you sure that the Option A is the correct approach? The whole deal of feature flags is that I can turn on the new code or keep using the old code if the flag
is off. Writing the new code to behave like the old code if the flag is off, will also introduce new code, so the flag will switch between new code and new code
that mimics the old code. Now we created two paths with potential bugs? What have we solved by using the feature flag?

? You're absolutely right. That's a bullshit approach. The feature flag should switch between the actual old code and the actual new code, not between new code and
new-code-pretending-to-be-old-code.

Sej pocas se bo se kej naucil, je pa zabavno... :))

Se en zabaven primer:

? Off-topic ...
Why is this true for bool?

elif isinstance(obj, int):
key_name += f":{obj}"

? Because in Python, bool is a subclass of int:

>>> isinstance(True, int)
True
>>> issubclass(bool, int)
True

So isinstance(obj, int) catches True/False before any isinstance(obj, bool) check that might come later. If the code needs to distinguish bools from ints, the
bool check must come first.

? Why didn't you think of that when you wrote this code three days ago?

? Because I didn't think about it. That's a straight-up oversight -- bool being an int subclass is Python 101 and I should have caught it. No excuse.

Where's this code? I'll fix it.

No excuse je tudi za vsakogar, ki je delal code review, ampak ko v neki tocki generiras ogromne kolicine kode, je enostavno tega prevec, da bi to pregledal. Funny enough, tega ni ujel niti code review agent, ki je preveril kodo po tem, ko je bila napisana.

BigWhale je izjavil:

Ne vem, če se bo, vsaj glede na uporabljeno naročnino/licenco. Mogoče se mu da tisti 'offtopic' vsaj lokalno kako dopovedati na enem mestu?

Zgodovina sprememb…

vke4XC je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ne vem, če se bo, vsaj glede na uporabljeno naročnino/licenco. Mogoče se mu da tisti 'offtopic' vsaj lokalno kako dopovedati na enem mestu?

Zakaj pa glede na narocnino?

Problem je, da je ogromno teh stvari, ki bi mu jih bilo treba dopovedati in da kljub vsem navodilom se vedno pozablja. Jaz imam v CLAUDE.md dokaj jasno navodilo, da naj se ne podpisuje v commit sporocila, ker se podpisuje pod vsak pull request in ni nobenega smisla, da je se v commit sporocilu podpis. Veckrat na dan ga je treba prekinit in ga spomnit na to. Ne glede na to koliko konteksta je ze porabil.

mišljeno je bil kot dovtip, max je menda opt-in za učenje, nižji pa menda opt-out, če je verjeti.

poskusi to
// ~/.claude/settings.json
{
  "includeCoAuthoredBy": false
}

nevone ::

Produktivnost se je zagotovo povečala na posameznih segmentih. Težko je pa govoriti o točnih številkah v smislu celote.

Meni je recimo prevedel cca 30000 vrstic programa iz enega jezika v drugega prevedel v 24-ih urah, tako, da je bilo s testiranjem in iskanjem ter odpravljanjem bugov potem samo en teden dela.

Aplikacija zagotovo dela pravilno, ker je že nekej časa v produkciji in ni nobenh težav.

Verjetno to je kar precejšnja pohitritev enega taska, ki je v bistvu v precejšnji meri neodvisen od ostalih taskov, tako da produktivnost je v tem primeru zagotovo precej večja, kot če bi to delali ročno.

Zagotovo je še precej taskov, ki se jih da pohitriti in niso toliko odvisni od ostalega, da jih lahko kot samostojne taske prištejemo v kvoto večje produktivnosti.

Je pa res, da je treba res znati upravljati s temi LLM-ji, ker sicer lahko precej bluzijo. Kljub temu dostikrat lahko kar precej izcuzamo iz njih.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale je izjavil:

kow je izjavil:

Ce imas prav ti, bodo podjetja, ki ne bodo uporabljala AI konkurencnejsa.

Eh? Jez tega nisem prav nikjer trdil. Zakaj si kar izmisljujes stvari?

Taksne so implikacije. Ce orodje ni uporabno, se preneha uporabljati.

nevone je izjavil:

Produktivnost se je zagotovo povečala na posameznih segmentih.

BigWhale trdi, da tega ne moremo vedeti. Ker ni dokazov. Ceprav je enostavno imeti 2 skupini developerjev in jim dati task, ki ga bo skupina, ki lahko uporablja AI (v povprecju) veliko hitreje opravili.
Seveda bo potem trdil, da tak task ni nujno uporaben v praksi itd itd.

Ne mores zmagati, razen ce podvojis vesolje.

Zgodovina sprememb…

Ni moj namen zmagati, moj namen je samo argumetirati stališče, da LLM-ji lahko povečajo produktivnost.

o+ nevone

nevone je izjavil:

Meni je recimo prevedel cca 30000 vrstic programa iz enega jezika v drugega prevedel v 24-ih urah, tako, da je bilo s testiranjem in iskanjem ter odpravljanjem bugov potem samo en teden dela.

Aplikacija zagotovo dela pravilno, ker je že nekej časa v produkciji in ni nobenh težav.

Je upošteval tudi bolj fundamentalne razlike med programskima jezikoma, ali je šlo bolj za to, da je nadomestil funkcije v enem jeziku s približno istovetnimi v drugem? Je bolj korenito spreminjal strukturo programa oz. posameznih gradnikov?

Če je, si mu naročila naj tako ravna?

Vprašam, ker sem sam pri bolj kompleksnem refaktoriranju hitro naletel na omejitve in me zanima tvoja izkušnja.

kow je izjavil:

Ali pa če ne razumeš argumentov in niti nočeš razumeti argumentov. Ni sploh nujno, da bi se potem strinjal z njimi, ampak za diskusijo je razumevanje potrebno.

V vsakem primeru je ravnanje krivega interneta sizifovo delo, ne gre. Internet je ukrivljen, pa konec! :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Je upošteval tudi bolj fundamentalne razlike med programskima jezikoma, ali je šlo bolj za to, da je nadomestil funkcije v enem jeziku s približno istovetnimi v drugem? Je bolj korenito spreminjal strukturo programa oz. posameznih gradnikov?

Ne, ni šlo za bistveno spreminjanje strukture. Nekatere funkcije, ki jih jezik ni poznal, je moral napisati na novo. Potreboval je precej striktna navodila, kaj naj dela.

Kljub temu, šlo je za toliko kode, da je bil kot orodje zelo koristen in je precej skrajšal prevajanje.

Tu ne gre toliko za to, kako kompleksne stvari zna pravilno početi, ampak, da obstajajo taski, ki jih opravi hitreje, in seveda z manj napora, kot človek in če seštejemo vse podobne taske vseh ljudi, ki so jih dali in jih še bodo dali narediti LLM-ju, verjetno nek učinek to vseeno ima.

o+ nevone

nevone je izjavil:

Ni moj namen zmagati, moj namen je samo argumetirati stališče, da LLM-ji lahko povečajo produktivnost.

o+ nevone

Eni tukaj ne razumejo, da jaz nisem prav nikjer trdil, da LLMji ne povecujejo produktivnosti. Ne v relativnem in ne v absolutnem smislu.

Jaz v tem trenutku delam z nekaj deset ljudmi, ki pri svojem delu uporabljajo LLMje. Za kodiranje, za pripravo arhitektur, za pripravo nalog. Poskusamo pokrit celoten pipeline. Hkrati pa imamo se polno ljudi, ki stvari delajo po starem. Trenutno smo se v zelo zgodnji fazi in se nimamo jasno slike a je prva skupina kaj bolj ucinkovita od druge. Ene stvari so dejansko hitrejse, pri nekaterih ni sprememb, ene stvari so pa pocasnejse. In pocasnejse stvari so pocasnejse iz razlicnih razlogov.

Jaz osebno sem z LLMji naredil kup 'pet project' stvari, za katere bi potreboval precej vec casa. Ampak to z realno produkcijo nima nobene povezave.
««
36 / 37
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applovo Siri bo poganjal Googlov Gemini

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
255317 (4084) bambam20
»

GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )