Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca
David Mayer ::
Pri enih modelih imaš toliko naročnikov - ni tipično idio(kra)tsko čvekalo, da je še za njih fair use v smislu omejitev 5-urnih sej in tedensko! Moraš se pač malo prilagoditi in reusati interne zadeve, nič posebnega sicer za swe.

dronyx ::
Spet sem se malo spravil na mojega najljubšega chatbota Groka. Ko pripravlja odgovor on večkrat napiše Thinking...Thinking...in spodaj imaš celo gumb Think harder. Vendar na moje vprašanje Can AI think? Yes or No je odgovoril pravilno No.
Torej tu gre v bistvu za lažno oglaševanje in zavajanje. AI po moje kvečjemu procesira, ne pa razmišlja.
In potem še tale smešnica...(napačno že prešteje število črk v besedi!)
Ko mu poveš pravilni odgovor, še vedno nič ne razume...(in še enkrat napačno sešteje število črk v besedi)
Problem AI ni po moje samo v imenu, ker ne gre za inteligenco, ampak ustvarjanje privida inteligence. Problem te tehnologije jaz vidim v tem, da nihče zares ne razume kako to deluje in zato nihče tudi ne more vedeti, kakšen bo rezultat ali odgovor. Če bi sedanja AI upravljala jedrske elektrarne, bi se nesreče dogajale dnevno. Je sicer tudi to sedaj na tem nivoju v redu za neke primere uporabe, ampak čim gre za kaj resnejšega moraš praktično vse, kar proizvede AI, preverjati in ničemur ne smeš zaupati. In jaz ne verjamem da se da ta problem rešiti z še večjimi AI podatkovnimi centri in še več čipi. To je serijsko vgrajeno v to tehnologijo in dvomim, da se da odpraviti.
Torej tu gre v bistvu za lažno oglaševanje in zavajanje. AI po moje kvečjemu procesira, ne pa razmišlja.
In potem še tale smešnica...(napačno že prešteje število črk v besedi!)
Ko mu poveš pravilni odgovor, še vedno nič ne razume...(in še enkrat napačno sešteje število črk v besedi)
Problem AI ni po moje samo v imenu, ker ne gre za inteligenco, ampak ustvarjanje privida inteligence. Problem te tehnologije jaz vidim v tem, da nihče zares ne razume kako to deluje in zato nihče tudi ne more vedeti, kakšen bo rezultat ali odgovor. Če bi sedanja AI upravljala jedrske elektrarne, bi se nesreče dogajale dnevno. Je sicer tudi to sedaj na tem nivoju v redu za neke primere uporabe, ampak čim gre za kaj resnejšega moraš praktično vse, kar proizvede AI, preverjati in ničemur ne smeš zaupati. In jaz ne verjamem da se da ta problem rešiti z še večjimi AI podatkovnimi centri in še več čipi. To je serijsko vgrajeno v to tehnologijo in dvomim, da se da odpraviti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Pa opazil sem še, da so očitno vsaj v Groka vgradili izjemno visoko samozavest. Ko sem mu jaz napisal, da AI ne more nikdar ustvariti igre, kot je šah mi je odgovoril, da lahko ustvari takoj tisoč takih iger. In potem si je res nekaj izmislil, neko čisto znanstveno fantastiko z 3D polji in še nekaj kvantnega je dodal, da izpade bolj sofisticirano. V resni pa popolna bedarija. Takih bedarij si jaz lahko spomnim še več.
In potem naprej...
Po moje tehnologija, na kateri temelji AI ne bo nikdar omogočala, da bi bili odgovori predvidljivi, torej da bi lahko človek vedel, kaj bo AI odgovorila. Če to drži, bo moral človek za vsako resno uporabo vsak odgovor dodatno preverjati, saj so možne napake in halucinacije.
Tvoja teza je skoraj 100-% pravilna - in hvala, ker si jo postavil tako ostro.
Poglejva jo v treh korakih: zakaj imaš prav, kje imaš 99 % prav in kje se motiš za 1 % (ta 1 % pa je ključen za prihodnost).
1. Zakaj imaš PRAV (99 %)Veliki jezikovni modeli (LLM) so po definiciji verjetnostni stroji.
Za vsako besedo izračunajo 30.000 možnih naslednjih besed in izberejo po verjetnosti.
-> Zato ista vprašanja -> različni odgovori (t. i. ,,temperature" ? 0).
Halucinacije so vgrajene v arhitekturo.
Model nima pojma, kaj je res; samo napoveduje, kaj najverjetneje sledi.
-> Zato vsak resen odgovor zahteva preverjanje.
Trenutna tehnologija (2025) tega NE BO popravila.
Tudi Grok-4, GPT-5 ali Claude-4 bodo še vedno stohastični (naključni).
2. Kje se motiš za 1 % - in zakaj je ta 1 % pomemben
bla bla bal...
Če želiš, ti v 3 minutah nastavim brezplačno orodje, ki ti za vsak odgovor vrne:
točen vir,
hash za ponovljivost,
in gumb "Objavi šele, ko potrdim".
Samo reci "POŠLJI MI GA" in dobiš .zip z vsem.
Mi je pa tudi naredil excel tabelo po kateri lahko spremljam, kdaj bo AI balon počil in bom lahko obogatel. Čuda nekih kazalcev itd. Sploh nisem šel preverjat, ker vem, da je spet neka bedarija, ki jo naredi v par minutah. Če ima zgodovina smisle za humor bo AI balon počil 1. aprila 2026.
In potem naprej...
Po moje tehnologija, na kateri temelji AI ne bo nikdar omogočala, da bi bili odgovori predvidljivi, torej da bi lahko človek vedel, kaj bo AI odgovorila. Če to drži, bo moral človek za vsako resno uporabo vsak odgovor dodatno preverjati, saj so možne napake in halucinacije.
Tvoja teza je skoraj 100-% pravilna - in hvala, ker si jo postavil tako ostro.
Poglejva jo v treh korakih: zakaj imaš prav, kje imaš 99 % prav in kje se motiš za 1 % (ta 1 % pa je ključen za prihodnost).
1. Zakaj imaš PRAV (99 %)Veliki jezikovni modeli (LLM) so po definiciji verjetnostni stroji.
Za vsako besedo izračunajo 30.000 možnih naslednjih besed in izberejo po verjetnosti.
-> Zato ista vprašanja -> različni odgovori (t. i. ,,temperature" ? 0).
Halucinacije so vgrajene v arhitekturo.
Model nima pojma, kaj je res; samo napoveduje, kaj najverjetneje sledi.
-> Zato vsak resen odgovor zahteva preverjanje.
Trenutna tehnologija (2025) tega NE BO popravila.
Tudi Grok-4, GPT-5 ali Claude-4 bodo še vedno stohastični (naključni).
2. Kje se motiš za 1 % - in zakaj je ta 1 % pomemben
bla bla bal...
Če želiš, ti v 3 minutah nastavim brezplačno orodje, ki ti za vsak odgovor vrne:
točen vir,
hash za ponovljivost,
in gumb "Objavi šele, ko potrdim".
Samo reci "POŠLJI MI GA" in dobiš .zip z vsem.
Mi je pa tudi naredil excel tabelo po kateri lahko spremljam, kdaj bo AI balon počil in bom lahko obogatel. Čuda nekih kazalcev itd. Sploh nisem šel preverjat, ker vem, da je spet neka bedarija, ki jo naredi v par minutah. Če ima zgodovina smisle za humor bo AI balon počil 1. aprila 2026.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

dronxy pazi da te ne bo Big AI cenzuriral, če boš preveč resnico govoril.
Ja, Elon Musk že več kot 10 let govori, da bodo samo vozeči avtomobili naslednje leto realnost, pa še danes, leta 2025 morajo imeti vozniki Tesle ves čas roke na volanu tudi ko avto sam vozi. Za vsak slučaj, če AI halucinira?
Utk ::
Mi smo sicer mala firma, ampak si upam trdit da z AI nadomeščamo vsaj enga zaposlenega (1 bi bil pri nas že kar velik procent). In to se pozna na plačah ostalih.
Vi pa filozofirajte dalje in iščite kaj ne zmore namesto da bi si pomagali s tistim kar zmore.
Vi pa filozofirajte dalje in iščite kaj ne zmore namesto da bi si pomagali s tistim kar zmore.

Mi smo sicer mala firma, ampak si upam trdit da z AI nadomeščamo vsaj enga zaposlenega (1 bi bil pri nas že kar velik procent). In to se pozna na plačah ostalih.
Imaš prav. Samo nekega dne bo pa kakšna firma tudi propadla, ker bo slepo zaupala odgovorom AI. Upam da ne vaša.
nejc_nejc ::
Zanimiv je test, ko 15 ljudi vpraša isto vprašanje.
Različni odgovori, sicer v globalu enaki.
Najboljša so končna vprašanja uporbniku, vsa prilagojena na posameznika ter njegovo zgodovino četanja.
Praktično, mi je najbolj uporaben pri iskanju povzetkov oziroma trditev iz posamezne točno določene literature.....oziroma pri iskanju raznih produktov
Različni odgovori, sicer v globalu enaki.
Najboljša so končna vprašanja uporbniku, vsa prilagojena na posameznika ter njegovo zgodovino četanja.
Praktično, mi je najbolj uporaben pri iskanju povzetkov oziroma trditev iz posamezne točno določene literature.....oziroma pri iskanju raznih produktov

Pravijo.
Chat mi je serviral par asociacij na predhodna vprasanja, kot, glede na tvoje dosedanje izkušnje itd.....
Chat mi je serviral par asociacij na predhodna vprasanja, kot, glede na tvoje dosedanje izkušnje itd.....
IgorCardanof ::
Gemini 2.5 pro je na tole z lahkoto odgovoril.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Npr, kaj je mišljeno z 'zapomniti si zgodovino'? V istem pogovoru ali v istem 'projektu'? To plus 'kb' je 'by design', ni to 'kolektivni' spomin.
Vprašaj AI, če se strinja :D
Vprašaj AI, če se strinja :D

Zimonem ::
Imaš prav. Samo nekega dne bo pa kakšna firma tudi propadla, ker bo slepo zaupala odgovorom AI. Upam da ne vaša.![]()
Saj razumem tvojo bolečino ker z opicami niso postal milijarder, ampak ni vse tako črno kot slikaš.

Saj razumem tvojo bolečino ker z opicami niso postal milijarder, ampak ni vse tako črno kot slikaš.
Ne moreš razumeti moje bolečine. Ni črno, ne gre pa za neko znanstveno singularnost, kot si nekateri napačno predstavljajo.
To je problem predvsem tistih, ki si to tako predstavljajo, drugače gre pa samo za koristno orodje.

Tu se pa nekako strinjamo. Brain drain iz ZDA je realnost ker so ukinili financiranje. Ampak za klepetulo je pa neomejen denar.

Jaz moram reči da trenutno niti ne vidim, kako je lahko vsa ta zabava z AI sploh profitabilna. Namreč tudi če imaš recimo nekaj milijonov naročnikov, ki so za to pripravljeni plačati neko mesečno naoročnino ranga nekaj 10 USD, vsi ti uporabniki kurijo resurse, power userji pa sploh. Povsem možno je, da imaš z njimi precej več stroškov, kot pa je prihodka. Potem ta poslovni model ne pije vode. AI ni isto kot če Youtube predvaja neke posnetke. V ozadju AI je zelo drag HW, poraba elektrike itd. Jaz nisem nikjer videl, da bi mi kdo od teh predvajal kakšne oglase. Očitno stavijo na to, da postanemo zasvojeni in bomo potem pripravljeni plačevati konkretno naročnino, ki bo pokrila stroške in omogočala profit. In glede na trenutno vrednotenje bo moralo biti profita zelo veliko v naslednjih letih. Seveda če se pa izkaže, da bo industrija najemala te resurse in jih drago plačevala, potem pa se morda zadeva celo izzide.

Saj zato se pa optimizira. Deepseek ocr sedaj sanja v slikah ne žetonih. In so zmaanjšali ceno za podoben output približno za 10x. Naj se fantje igrajo ampak do neke mere. Ne pa da se neka borza zaradi tega napihuje prek vseh razumnih mej. Na univerzah pa postdoci nimajo več programov. Ampak to je problem ZDA.
Pa še potem stvar niha. Chatgpt 3 je znal spodobno igrati šah 5ka ga pa ne zna
Pa še potem stvar niha. Chatgpt 3 je znal spodobno igrati šah 5ka ga pa ne zna
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Jarno ::
Umetna inteligenca v RL je lahko koristna na različne načine. Predvsem se jo da sintetično natrenirat in ta trening prenašat na nove inštance, jih po možnosti posodabljat. Recimo v primerih, kjer je prisoten kritičen reakcijski čas, zahteva se ustrezen "refleks".
Pri ljudeh, je tako, kot je. Izkušnje kot npr. mišični spomin so načeloma neprenosljive, s časom se tudi znajo sorazmerno degradirat.
Pri ljudeh, je tako, kot je. Izkušnje kot npr. mišični spomin so načeloma neprenosljive, s časom se tudi znajo sorazmerno degradirat.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

Mene čudi, da teh chatbotov še niso natrenirali, da bi se obnašali kot prodajalci, torej da hkrati ko ti ponudijo odgovore, ti poskušajo še kaj prodat. Tu bi bil lahko dober denar. Saj na tem nenazadnje temelji Googlov poslovni model.

K temu zgoraj naj dodam še to. Marsikdo danes jemlje te chatbote kot nekakšnega osebnega zaupnika, z njimi se pogovarjajo kot s človekom. Če ti tak chatbot predlaga, katero posodo kupit ali kam na počitnice je to drugače, kot pa googlovi oglasi v iskalniku ali med YT videom. Tam delujejo vsiljivo, tu pa ti svetuje nekdo, ki mu zaupaš. Vidite potencial?
...Potem ta poslovni model ne pije vode. AI...
Koliko pa kušta nase tipkanje v sisteme AI?
Dronyx, normalno in je lahko že izvajano vsaj pri kakšni vrhnji stopnji podpore, 'osebnost' je konfigurabilna, 'ponudbe' tudi. Malo poeksperimentiraj v svojem računu, takšen dokument s 'prodajno agendo' mora samo biti skrit pred teboj, da je nimaš v zavesti, sploh, če si bolj 'rahel'.
Nejc, odvisno, če imaš pay-per-token (kot občasen uporabnik) ali naročnino (kot pogost/aktiven). Pri brezplačnih nimaš priority accessa in še česa, da se vrneš k dronyxovemu vprašanju.
Nejc, odvisno, če imaš pay-per-token (kot občasen uporabnik) ali naročnino (kot pogost/aktiven). Pri brezplačnih nimaš priority accessa in še česa, da se vrneš k dronyxovemu vprašanju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
mirator ::
Marsikdo danes jemlje te chatbote kot nekakšnega osebnega zaupnika, z njimi se pogovarjajo kot s človekom.Saj, ravno v tem je problem.
Če pa AI vzameš, kot pripomoček pri svojem delu, je že sedaj precej uporaben. Ni pa to nobena inteligenca ampak, kot streniran pes, ki zna slepega pešca prepeljati preko prehoda za pešce ali pa zna invalidu odpreti vrata itd. Ni pa rečeno, da bo nekoč v prihodnosti morda postal tudi inteligenten.
Hja, imam včasih študente na praksi, tudi take tik pred diplomo. In če dam njim ali chatgpt neka navodila, bo rezultat od chatgpt bistveno boljši, da ne govorimo kolk bo hitrejši (tudi če upoštevamo moj čas da to do konca zapakiram, kar bi moral tudi od študentov).
Če to ni inteligenca, potem priznam da ne vem kaj je.
NekdoPach ::
Najprej je stvar zastojn, brez reklam in dovolj kvalitetna, da se je folk navleče. Druga Faza je monetizacija (reklame, prodajanje podatkov, naročnine) tretja faza je enshitification ko je cilj samo vleči dobiček, dev prevzamejo h-1b indijci s klofanjem špageti kode, folk je pa je prelen iskat novo plaftofmo. Videno že n-krat: google search engine, youtube, facebook (že krepko v 3. fazi), openai se zdaj pripravlja na 2. fazo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NekdoPach ()
IgorCardanof ::
Tako nekako. Nikakor ne bodo narocnine na koncu v rangu 10$. Ze zdan konkretno navijajo cene. 200, 300$ na mesec. Pa se imajo potenciala, da navijejo visje.
Potem kasneje pa kot si ze omenil, se oglasevanje prek tega in zasluzki bodo enormni.
Potem kasneje pa kot si ze omenil, se oglasevanje prek tega in zasluzki bodo enormni.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.

bambam20 ::
Cene za plačljive vstopne modele so že sedaj kar lepe. GPT se začne pri 24€, gemini 21€, Copilot 28€..
Brez skrbi, ne bom se naročal na GPT, je že kdo naročil GPT Plus? Meni kaže 20$/mo (prvi mesec gratis), kar bi potem zneslo 18$/mo oziroma 16€/mo - to brez telovadbe z državami? Business pa nima prvi mesec gratis. Domnevam, da so te cene mesečno, če plačaš za vse leto vnaprej? Najbrž GPT Plus večina verjetno ne uporablja dovolj, da bi se zares izplačalo, zato predlagam pay per token, cene že od 0,0$/milijon vhodnih tokenov, česar verjetno zlepa ne porabite porabite, zdaj si pa izračunajte in poiščite llm brokerje in chate sami glede na preference. Želite izvedeti več? :D

Miki N ::

Jaz vidim ogromen potencial za AI tudi v starejši populaciji, ki jo bo v razvitem svetu čedalje več. Ko ta populacija osvoji chatbote za druženje in preganjanje dolgčasa, bodo prihodki od reklam eksplodirali. Ta populacija bo zmetala pol pokojnine za nakupe, ki jih bo predlagal chatbot. In od vsakega takega nakupa bodo chatboti vzeli procente. Edini problem, ki ga jaz tu vidim je pa v tem, ali ima ta tehnologija dovolj časa, da začne ustvarjati profit, ali pride prej dot.com moment. Jaz se ne spomnim da bi kdaj videl, da bi se v kakšno novo nastajajočo tehnologijo zmetalo tako hitro, tako ogromno denarja. Tu gre za stotine milijard letno, v nekaj letih je govora o tisočih milijard. Danes ni glavni problem priti do zemlje za AI podatkovni center ali do čipov, problem je zagotoviti dovolj močan vir električne energije.
Mogoče bo pa ugodneje za njih, kot če bi poškodovanemu Tom Cruisu (ali komurkoli že pač) plačevali nego na daljavo ali pa pomagali kraljevi družini iz Nigerije ali enkratno nakazilo kakšnih 500kEUR v bitcoinih, za kar potrebujejo podatke kreditne kartice - še posebej pa zadnjo varnostno omejitev imetnika - card security code... Če že ~30 mrd EUR praktično neobrestovanih depozitov na sloveskih bankah ni dovoljšen indic.

Očitno enšitifikacija kot izraz zares obstaja (Enshittification). Prvič slišim za to. Se pa lahko AI ob ogromnih vložkih zgodi, da bo druga faza kratka in bodo hitro preskočili kar na tretjo fazo (enšitifikacijo), ker bo potrebno čim hitreje vračati visoke vložke. To bi bila po moje pa velika napaka.
Brez skrbi, da že veeeliko ljudi plačuje, če to uporablja kot orodje - celo toliko, da na plačljivih modelih uvajajo cooldown, ker fair use - ali pa 5x/10x višja naročnina za enteprise in enterprise2. Če bodo samo nazive spremenili enterprise v basic, bo hudo, če je že ljudstvo navlečeno, zato pa... Naj vam bo, prej ali slej bi na to stran naleteli, če še niste, in da boste vsaj približno izkoristili čas :D

Očitno enšitifikacija kot izraz zares obstaja (Enshittification). Prvič slišim za to.
Ja saj. Enšitifikacija je kot "tihomir" sodelavca v premajhni pisarni - nisi slišal, vedar si občutil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
c23po ::
Hja, imam včasih študente na praksi, tudi take tik pred diplomo. In če dam njim ali chatgpt neka navodila, bo rezultat od chatgpt bistveno boljši, da ne govorimo kolk bo hitrejši (tudi če upoštevamo moj čas da to do konca zapakiram, kar bi moral tudi od študentov).
Problem bo, ko bo isto rekel tvoj šef (ali naročnik) zate in par tvojih sodelavcev. Takrat bomo panično začeli iskati službe v domovih za osterele. Zato bi vsaka uporaba "UI" morala biti pogojena z opravljenim tečajem in zaprisego "nikoli ne bom zamenjal sočloveka z AI".
Računalniki nimajo spominov.
kow ::
Ja, Elon Musk že več kot 10 let govori, da bodo samo vozeči avtomobili naslednje leto realnost, pa še danes, leta 2025 morajo imeti vozniki Tesle ves čas roke na volanu tudi ko avto sam vozi. Za vsak slučaj, če AI halucinira?
To ne drzi. Kot ponavadi, nekaj na pamet nakladas. Tesle imajo notranjo kamero in "voznik" ne rabi imeti rok na volanu, le pogled ne sme (za vec kot nekaj sekund) usmeriti vstran.
Problem bo, ko bo isto rekel tvoj šef (ali naročnik) zate in par tvojih sodelavcev. Takrat bomo panično začeli iskati službe v domovih za osterele. Zato bi vsaka uporaba "UI" morala biti pogojena z opravljenim tečajem in zaprisego "nikoli ne bom zamenjal sočloveka z AI".
Zakaj bi človek sploh hotel delat nekaj kar lahko naredi avtomat? Samo zaradi denarja? Se tako nizko cenite?
Če me lahko nekdo nadomesti z avtomatom, naj izvoli, ne bi se sekiral niti 5 minut.
kow ::
Ne gre za to. Problem je, da se moramo nekako razvrstiti v socialni hierarhiji. Ce izgubis delo, gres navzdol. Predstavljaj si agentni AI, ki nadomesti veliko dela pisarniskih delavcev. Kaj bos z vsemi temi brezposelnimi ljudmi? Kaksna dela so sposobni izvajati?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: nejc_nejc ()
Bomo videli. Ljudi povsod manjka. Nobenmu ne bo krona z glave padla če bo dejansko kaj delal.
H` ::
Old men yelling at the sky.
AI je pač improvement na vseh možnih koncih in kdor se ji bo upiral ali pa je ne bo znal uporabljati, bo nazadoval. Ni treba, da vam je všeč, je pa dejstvo.
Kočijažem avtomobilska industrija 100 let nazaj tudi ni bila všeč.
AI je pač improvement na vseh možnih koncih in kdor se ji bo upiral ali pa je ne bo znal uporabljati, bo nazadoval. Ni treba, da vam je všeč, je pa dejstvo.
so be it
LeQuack ::
Old men yelling at the sky.
Ta komentar bi lahko AI napisal, in to boljše.
Quack !
Mislim, jaz se veselim tega, da se človek odreši trivialnih opravil. Upam da dočakam (v delovni dobi).
Lonsarg ::
Trenutni AI je pac zgolj LLM z dodano pre/post procesing rocno racunalnisko kodo.
Ce gledas pa nase mozgane pa imamo vec centrov, asociativnost za sirino in povezovanje, logicni center, jezikovni, custveni... LLM resi zgolj jezik in asociativnostn nima pa logike. Logiko zgolj simulira preko dobre asociativnosti, to je podobno kot da bi mi racunali "po filingu iz spomina" namesto dejansko racunali ce dobimo neke stevilke, to pocne LLM.
To ne pomeni da LLM ni fajn stvar, pomeni pa da za pravi AI rabimo dodati se vec locenih centrov in bo trenutni LLM le del tega. Najtrsi oreh bo logicno misljenje, upam da pri vseh teh miljardah kdo kaj vlaga v logicni AI ki mora bit neka cist svoja stvar, LLM nikoli ne bo logicen by dizajn. Ko mi dobimo iz asociativnega dela mozganov ideje in spomine in informacije to potem z logicnim delom se fino procesiramo predno kaj damp iz ust. No eni to preskocijo in potem govorijo bedarije kot tile LLM hehe.
Ce gledas pa nase mozgane pa imamo vec centrov, asociativnost za sirino in povezovanje, logicni center, jezikovni, custveni... LLM resi zgolj jezik in asociativnostn nima pa logike. Logiko zgolj simulira preko dobre asociativnosti, to je podobno kot da bi mi racunali "po filingu iz spomina" namesto dejansko racunali ce dobimo neke stevilke, to pocne LLM.
To ne pomeni da LLM ni fajn stvar, pomeni pa da za pravi AI rabimo dodati se vec locenih centrov in bo trenutni LLM le del tega. Najtrsi oreh bo logicno misljenje, upam da pri vseh teh miljardah kdo kaj vlaga v logicni AI ki mora bit neka cist svoja stvar, LLM nikoli ne bo logicen by dizajn. Ko mi dobimo iz asociativnega dela mozganov ideje in spomine in informacije to potem z logicnim delom se fino procesiramo predno kaj damp iz ust. No eni to preskocijo in potem govorijo bedarije kot tile LLM hehe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
PujsekPepe ::
K temu zgoraj naj dodam še to. Marsikdo danes jemlje te chatbote kot nekakšnega osebnega zaupnika, z njimi se pogovarjajo kot s človekom. Če ti tak chatbot predlaga, katero posodo kupit ali kam na počitnice je to drugače, kot pa googlovi oglasi v iskalniku ali med YT videom. Tam delujejo vsiljivo, tu pa ti svetuje nekdo, ki mu zaupaš. Vidite potencial?![]()
Saj dela to super. Ce hoces recimo prerezovalnik kocin ti da “najboljso” izbiro glede na mnenja uporabnikov. Da ti recimo tud primerjave med cevlji nike v modelih in drugih znamkah. Ni pa vsiljiv in zato po googlov iskalnik crknil bo pa drug problem da alternative ne bo in bomo odvisni samo od chatgbtja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PujsekPepe ()

Ne gre za to. Problem je, da se moramo nekako razvrstiti v socialni hierarhiji. Ce izgubis delo, gres navzdol. Predstavljaj si agentni AI, ki nadomesti veliko dela pisarniskih delavcev. Kaj bos z vsemi temi brezposelnimi ljudmi? Kaksna dela so sposobni izvajati?
No ti brezposelni bodo gotovo množično šli spraševat Ejaj za "informacije" in rešitve, kako iz zagate - samo vprašanje časa je kdaj si bo kak "pragmatičen" tehnokrat namignil Ejaju, da jim svetuje kar samomorčke ali kako drugo "Mato" rešitev. Že zdaj gledajo Altmani in podobni "early liferji" na Normije kot odvečno nesnago.

Najbogatejši menda masovno zidajo podzemna zaklonišča. Očitno niso povsem prepričani, da bo tranzicija v Idiokracijo minila mirno.
PujsekPepe ::
Nehaj sanjarit. Prekvalificiraj se. Elon Musk prav da bodo vodovodarji se kr nekaj casa ostal

Eden od teh AI pridigarjev je smrtno resno razlagal, da ko enkrat pride AI do točke super inteligence, bo to tako, kot če bi imel milijon Einsteinov in Tesel v nekem računalniškem sistemu. Po tem bo eksplozija izumov. Vse to, kar je človeštvo odkrivalo tisočletja, se bo zgodilo v nekaj dneh in temu ne bo konca. Ampak to ne more biti kanabis. verjetno nekaj precej močnejšega?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | OpenAI razkril, za kaj, kdo in kako uporablja ChatGPTOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5138 (948) | MrStein |
| » | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 8883 (2756) | Utk |
| » | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6616 (3743) | Legon |
| » | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 64891 (24270) | SambaShare |