Forum » Elektrotehnika in elektronika » PRIKLOP sušilnega stroja
PRIKLOP sušilnega stroja
123spr ::
Pralni stroj je v kopalnici vklopljen v vtičnico, ki je na varovalki C16.
Sušilni stroj bom dal na vrh pralnega stroja. Ker je tam samo 1 vtičnica, sem mislil za priklop uporabiti dozo pod stropom (meter stran), v kateri so samo tri 1,5 mm2 žice. Ta doza je vezana na varovalko C16, kjer je napisano INFRA.
V specifikacijah sušilca piše:
Priključna moč 700 W
Nazivni tok varovalke 10 A
Napetost 220-240 V
Frekvenca 50 Hz
Kaj pomeni priključna moč 700 W? Porabo sušilnega stroja med delovanjem? Je to mišljeno koliko porabi največ toka/uro?
Zanima me še ali je vredu če so 1,5 mm2 žice v dozi na C16 varovalki. Če ni v redu, zakaj ne?
Prosim za vaše nasvete glede priklopa in ostalih vprašanj.
Hvala.
Stane
Sušilni stroj bom dal na vrh pralnega stroja. Ker je tam samo 1 vtičnica, sem mislil za priklop uporabiti dozo pod stropom (meter stran), v kateri so samo tri 1,5 mm2 žice. Ta doza je vezana na varovalko C16, kjer je napisano INFRA.
Priključna moč 700 W
Napetost 220-240 V
Frekvenca 50 Hz
Kaj pomeni priključna moč 700 W? Porabo sušilnega stroja med delovanjem? Je to mišljeno koliko porabi največ toka/uro?
Zanima me še ali je vredu če so 1,5 mm2 žice v dozi na C16 varovalki. Če ni v redu, zakaj ne?
Hvala.
Stane
- spremenilo: 123spr ()
Anney ::
Šušilec ima cca 2000 na max, prklop pa žen, ce flikne flikne, pol pa črn gumbek.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Jure14 ::
Če za sušilec piše 700W, 10A, je tvoja 16A varovalka vrh glave.
Verjetno je sušilec kondenzacijski, s toplotno črpalko.
Verjetno je sušilec kondenzacijski, s toplotno črpalko.
Legon ::
Pralni stroj je v kopalnici vklopljen v vtičnico, ki je na varovalki C16.
Priključna moč 700 W
Napetost 220-240 V
Frekvenca 50 Hz
Hvala.
Stane
700w je max, kolikor porabi med delovanjem. 10A je minimalna moč varovalka na katero ga lahko priklopiš. C16A na 1,5mm preseka ni ravno standardno, bo pa za omenjeni sušilec OK.
mirator ::
Brez problema priklopiš. Edino jaz bi na tvojem mestu zamenjal inštalacijski odklopnik in bi namesto C16A, vgradil B16A.
KraitPay ::
Furbo ::
Če je narejen priklop za infra, potem mora biti elektrike še preveč. Samo vštekaš in gasa.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Brez problema priklopiš. Edino jaz bi na tvojem mestu zamenjal inštalacijski odklopnik in bi namesto C16A, vgradil B16A.
Jaz pa bi zamenjal z B10A.LP
Sem tudi razmišljal, da bi predlagal B10A. Ker pa varovalka ščiti kabel, je za Cu presek 1,5 mm2 v cevi v zidu in za enofazni priključek zdržni tok 17A. Torej povsem ustreza inštalacijski odklopnik B16A. Saj mogoče bi ustrezal tudi C16A, če bi impedanca okvarne zanke to dopuščala, kar pa ne morem vedeti. Sicer je C karakteristika inštalacijskih odklopnikov mišljena za zagonske tokove (kot pri taljivih varovalkah - počasne), ki se iznihajo v par sekundah. Jih pa vgrajujejo elektroinštalaterji kar pogosto, na osnovi nestrokovne lastne presoje, da ja ne bo prišlo do izklopa.
tony1 ::
Jaz pa bi zamenjal z B10A.LP
Sem tudi razmišljal, da bi predlagal B10A. Ker pa varovalka ščiti kabel, je za Cu presek 1,5 mm2 v cevi v zidu in za enofazni priključek zdržni tok 17A. Torej povsem ustreza inštalacijski odklopnik B16A. Saj mogoče bi ustrezal tudi C16A, če bi impedanca okvarne zanke to dopuščala, kar pa ne morem vedeti. Sicer je C karakteristika inštalacijskih odklopnikov mišljena za zagonske tokove (kot pri taljivih varovalkah - počasne), ki se iznihajo v par sekundah. Jih pa vgrajujejo elektroinštalaterji kar pogosto, na osnovi nestrokovne lastne presoje, da ja ne bo prišlo do izklopa.
Točno tako in to celo v blokovskih stanovanjih. Najbolj smešno je, ko to delajo "za vsak primer, da bo delala klima". Ki so vse inverterske že 15 let...
Na tem forumu je nekdo pisal, da je predelal centrifugo iz pralnega stroja iz leta 1970 v neko orodje, ampak da je tudi ta b.p. deloval na varovalki tipa B. To pove, da ni za C varovalko v stanovanju nobenega razloga, rabiš jo v delavnici za cirkular (ali drug delovni stroj z močnim elektromotorjem) ali pa za kakšen hud štrajfiks.
Utk ::
Spet se obračamo po vetru. Pol leta nazaj je električar trdil, da je najmočnejša dovoljena varovalka pri 20A glavni varovalki C10A.
Vsi ste udarili po meni, ker sem pisal, da ni nobenga razloga, da ne bi imel namesto C10A raje B16A. In še to seveda na 2,5 mm2 kablu.
In nazadnje je še izpadlo, da sem JAZ tisti, ki je nesramen...
Vsi ste udarili po meni, ker sem pisal, da ni nobenga razloga, da ne bi imel namesto C10A raje B16A. In še to seveda na 2,5 mm2 kablu.
In nazadnje je še izpadlo, da sem JAZ tisti, ki je nesramen...
tony1 ::
Po tebi smo udarili, ker si zaradi manka kapacitet, s katerimi bi razumel odvisnost med načinom vgradnje vodnika in njegovo temperaturo ter povezavo z zahtevanim večjim presekom tle gor vpil, da je štromar, ki te je nekaj hotel naučiti, kreten.
Štrom teme niso zate, pejt se pederišit kam drugam.
Štrom teme niso zate, pejt se pederišit kam drugam.
16A varovalka je preveč za 1,5mm2 vodnik.
Tabele za dimenzioniranje vodnikov
A.
Če bi šlo za varovalko s taljivo žičko (tipa gG), potem imaš vsekakor prav. V takem primeru bi moral biti zdržni tok kabla minimalno 17,6A in jasno varovalka največ 13A. Ker pa gre za inštalacijske odklopnike, pa je zdržni tok kabla 17A in inštalacijski odklopnik 16A povsem ustrezen. Seveda pa lahko kadar koli na isti presek za znani porabnik, daš po želji manjšo varovalko oz. inštalacijski odklopnik, celo 6 ali 4A.
Hvala vsem za odgovore, imam pa vprašanje glede vaših odgovorov.
Legon, napisal si da C16A na 1,5mm preseka ni ravno standardno, bo pa za omenjeni sušilec OK.
Mirator, svetuješ mi naj menjam iz C16 na B16.
KraiPay pa da bi zmenjal iz C16 na B10.
Aki, da je 16A varovalka je preveč za 1,5mm2 vodnik.
Ker se ne spoznam na elektriko in varovalke me zanima kakšna razlika je med B in C?
In kaj je lahko narobe, če pustim C16?
Legon, napisal si da C16A na 1,5mm preseka ni ravno standardno, bo pa za omenjeni sušilec OK.
Ker se ne spoznam na elektriko in varovalke me zanima kakšna razlika je med B in C?
Anney ::
Nič, vštekaj in suši cunje.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
bm1973 ::
Hvala vsem za odgovore, imam pa vprašanje glede vaših odgovorov.
Razlika med B in C je kako hitro odklopi ko pride do preobremenitve. B je hitrejsa od C. To igra vlogo pri strojih, ki imajo velik zagonski tok in na zacetku potegnejo bistveno vec kot rabijo potem za delovanje. Tam se potem da varovalko C zato, da ne odklopi pri kratkotrajni preobremenitvi ob zagonu.
Narobe naceloma me bo nic, dokler ne bos preobremenil zadeve. To da 1.5mm vodnike varujes z C16A pomeni, da je varovanje precej pomankljivo, ker bo varovalka pustila obremenutve, ki presegajo kapaciteto vodnikov in take stvari potem vodijo do pozarov. Dokler bo tam res samo susilec, pa bo naceloma delalo brez tezav.
Da bolj mirno spid, das noter B10A, ki bi po standardu morals bit in je to to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Hvala vsem za odgovore, imam pa vprašanje glede vaših odgovorov.Kaj je razlika med B in C karakteristiko si že dobil pojasnilo.
Da bi pa lahko dobil bolj točen odgovor, bi pa moral bolj natančno opisati inštalacijo:
- ali gre za stari objekt s PPR kabli?
- ali je tokokrog izveden v cevi s kablom ali s posameznimi vodniki? (to se ugotovi tako, da izklopiš inštalacijski odklopnik in pogledaš v dozi. Če v dozo pride cev, potem je v cevi ali kabel ali posamezni vodniki. Potem malo pocukaj in opazuj. Če je kabel se bo iz cevi pokazal plašč kabla, če pa so vodniki, se bo vsak vodnik premikal neodvisno od ostalih vodnikov)
- ali je bila inštalacija sprojektirana ali jo je delal kar na pamet vaški električar?
- kakšen sistem ozemljitve imaš - TN ali TT?
- ali imaš vgrajeno FID stikalo?
Če se ti to ne da, potem pa res, kot so ti že svetovali. C16A zamenjaj za B10A, boš lahko povsem mirno spal.
Kaj se zgodi, če pustiš C16A? Imaš pač dve možnosti, ali nič ali nekaj kar ni dobro (recimo prepozen odklop pri pojavu previsoke napetosti dotika). Do sedaj nisi imel nič priključenega, zato jakost in karakteristika inštalacijskega odklopnika ni bila relevantna.
Ne vem zakaj ni vidna povezava na sliko, ki sem jo poslal. Jaz jo vidim, ko se odjavim in grem v to temo o priklopu, se pa povezave ne vidi.
matobeli ::
Črni ploščati so ppr ki se jih je polagalo direktno v steno brez kanalov. Kar pomeni da bo 16C uredu.
Glede na to da imaš drugje narejeno na čisto isti način je brezveze zdej na enem priklopu komplicirat.
Če hočeš bit zares prepričan bo pa treba električarja naročit da zares vse pregleda.
Glede na to da imaš drugje narejeno na čisto isti način je brezveze zdej na enem priklopu komplicirat.
Če hočeš bit zares prepričan bo pa treba električarja naročit da zares vse pregleda.
Ponekod v stanovanju so ppr kabli, v tej dozi pa je okrogel siv kabel z črno, modro in rumeno žico.
Če je zazidan, se ne premika, potem je v redu 16A. Ali je lahko karakteristika C pa je odvisno od impedancei kratko stične zanke, ki je lahko največ 1,4 ohma.
Ko boš montiral vtičnico dobi nekoga da ti to izmeri. Inštalacijski odklopnik lahko menjaš kadarkoli.
Ko boš montiral vtičnico dobi nekoga da ti to izmeri. Inštalacijski odklopnik lahko menjaš kadarkoli.
V steni je. Okoli sivega kabla pa je vidna rdeča plastika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 123spr ()
matobeli ::
Rdeča/oranžna plastika je cev ki je zazidana v steno, skozi njo pa je potem napeljan kabel.
Načeloma bi še vedno lahko bila C16... če boš mel štromarja da ti vtičnico zmontira naj ti pa še varovalko menja na B10
Načeloma bi še vedno lahko bila C16... če boš mel štromarja da ti vtičnico zmontira naj ti pa še varovalko menja na B10
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izklop števca za elektriko (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3137 (477) | starfotr |
» | Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11239 (4147) | starfotr |
» | Razdelilec in vunmetanje varovalke (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9464 (7406) | UganiKdo |
» | 5x1.5 za vticnico in luc (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 19417 (17900) | negotiator |
» | Varovalke v stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18780 (17611) | imagodei |