Forum » Loža » Terasa
Terasa
velikBrokoli ::
Trenutno gradimo montažno hišo, zato sem se počasi začel zanimati za ureditev zunanjosti in terase. Ne vem pa kako točno naj uredim teraso, kako imate ostali urejeno?
Imate les, keramiko, WPC? Kaj se najbolje obnese?
Kako pa ste uredili podlago, betonska plošča, utrjena zemljina s prodcem in buzoni, kaj drugega?
Na internetu najdem slabosti in prednosti vseh zadev, nikjer nisem našel najboljše rešitve :) najraje bi imel nekaj s čimer je najmanj vzdrževanja in pucanja, pa da dolgo zdrži. Čez teraso bomo najbrž postavili tudi pergolo. Ne bo ogromna terasa, verjetno max 5x4m ali manj, mamo majhno parcelo in ne mislimo kakšne letne kuhinje delati, samo ena miza s stoli.
Kako pa ste uredili podlago, betonska plošča, utrjena zemljina s prodcem in buzoni, kaj drugega?
Na internetu najdem slabosti in prednosti vseh zadev, nikjer nisem našel najboljše rešitve :) najraje bi imel nekaj s čimer je najmanj vzdrževanja in pucanja, pa da dolgo zdrži. Čez teraso bomo najbrž postavili tudi pergolo. Ne bo ogromna terasa, verjetno max 5x4m ali manj, mamo majhno parcelo in ne mislimo kakšne letne kuhinje delati, samo ena miza s stoli.
- spremenilo: velikBrokoli ()
fikus_ ::
Če boš imel enkrat pokrito, potem betonska plošča, dodatno jeklena armatura na robu betona, da boš lahko sidral stebre, pod betonom hidroizolacija (utrjen tampon, podložni beton, hidroizolacija, betonska plošča), gor pa daš zaključno oblogo po želji (WPC, ploščice,les, ...)
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Tody ::
Mi imamo tlakovce z zabetoniranimi robniki. To da nismo šli delat betonske plate je bil price performance. Spodaj je pač pesek pa potem z žabo utrjeno vse skupaj. Na nogah pregole smo odmaknili tlakovce in spodaj zlili beton tako da so noge pergole na zelo trdni podlagi.
Zaradi žene in montažne žene smo sicer med teraso in hišo naredil kanalete in pohodne police. Moreš pazit oz se že zdaj zmenit, ker zdraven balkonskih vrat NE pridejo pohodne police (vsaj pri nas niso prišle) in ti dajo tisti pleh.
Vzdrževanje je enako 0, vsake toliko se skloniš in odtrgaš tist regrat ki se zaraste notri... ni pa to da bi se mogu cele ure ukvarjat s tem.
Meni PVC ni odgovarjal, ker pač umeten materijal ki se sčasoma zjebe. Prav tako sem gledal te zadeve ki se postavijo na nogice in se potem štela ... Cena je bila taka da te srat pride in itak tega ne bi šel sam delat tako da je bilo vseeno če pride kdo to orng narest..
Zaradi žene in montažne žene smo sicer med teraso in hišo naredil kanalete in pohodne police. Moreš pazit oz se že zdaj zmenit, ker zdraven balkonskih vrat NE pridejo pohodne police (vsaj pri nas niso prišle) in ti dajo tisti pleh.
Vzdrževanje je enako 0, vsake toliko se skloniš in odtrgaš tist regrat ki se zaraste notri... ni pa to da bi se mogu cele ure ukvarjat s tem.
Meni PVC ni odgovarjal, ker pač umeten materijal ki se sčasoma zjebe. Prav tako sem gledal te zadeve ki se postavijo na nogice in se potem štela ... Cena je bila taka da te srat pride in itak tega ne bi šel sam delat tako da je bilo vseeno če pride kdo to orng narest..
Kako pa to zgleda, ta pohodna polica in kanaleta? Jah itak nisem na to prej pomislil, imamo obična drsna vrata s plehom (imam od Lumarja bajto)
bauci ::
Ker gradiš montažno hišo se terasa ne sme držati hiše - vsaj Marles tako zahteva. Najbolje je betonska plošča na utrjeno podlago. Pergola kovinska (pocinkana in prašno barvana). Sedaj so popularne pergole s streho iz kovinskih lamel, ki jih lahko odpiraš in zapiraš. Ob straneh jih pa lahko zapreš z mrežno steno. Je pa to draga zadeva 7x4 metre cca 22.000€ dve leti nazaj. Je pa vse na elektriko - streha in stranice.
Invictus ::
Pergole s tistimi lamelami se meni zdijo eno tako moderno sranje. Dodatna mehanika, kjer bo ob napakah popravilo stalo kot da so pripeljali zlatarje. Poleg tega bo puščalo prej ali slej na stikih, pa bo menjava gumic, ali karkoli imajo za tesnenje...
Sam bom dal stekleno streho, kaljeno steklo, jedkano, 8 mm debelo. Nočem nobene dodatne mehanike, bog ne daj elektronike...
Kar se tiče podlage, bo treba malo izkopat, nasut material, utrditi, podložni beton, pravilen naklon (od hiše seveda ), terasa mora biti malo nižja od izhoda iz hiše, da ne teče noter, gor bi dal pa sam keramiko ali kake plošče. Lahko pa kar lepo zglajen beton... Karkoli betonskega, kamnitega, bo zdržalo bistveno dlje od lesa, ali plastike... Čeprav pod streho... Ne bi dajal tal na tiste distančnike, ker se potem spodaj nabira cel kup mrčesa in svinjarije, tako da...
Prej se že pozanimajte pri tistemu, ki bo delal nastrešek, kake temelje rabi, da ne bo potem jamral in se že vnaprej izgovarjal. Ampak, če mu naredite temelj tam 40x40x30, se nima kaj bunit...
Ampak vsak po svoje...
Sam bom dal stekleno streho, kaljeno steklo, jedkano, 8 mm debelo. Nočem nobene dodatne mehanike, bog ne daj elektronike...
Kar se tiče podlage, bo treba malo izkopat, nasut material, utrditi, podložni beton, pravilen naklon (od hiše seveda ), terasa mora biti malo nižja od izhoda iz hiše, da ne teče noter, gor bi dal pa sam keramiko ali kake plošče. Lahko pa kar lepo zglajen beton... Karkoli betonskega, kamnitega, bo zdržalo bistveno dlje od lesa, ali plastike... Čeprav pod streho... Ne bi dajal tal na tiste distančnike, ker se potem spodaj nabira cel kup mrčesa in svinjarije, tako da...
Prej se že pozanimajte pri tistemu, ki bo delal nastrešek, kake temelje rabi, da ne bo potem jamral in se že vnaprej izgovarjal. Ampak, če mu naredite temelj tam 40x40x30, se nima kaj bunit...
Ampak vsak po svoje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Ja, namesto pleha so kamnite police, pod policami pa so nosilci, da ni teža police samo odvisna od lima in hiše :) Med hišo in teraso pa je navadna črna kanaleta. Ubistvu se je ne vidi. Poslikam ko bom naslednjič vstal od računalnika :D
Steklo za terso je fajn če spodaj še kaj drugega drugače se boš lepo cvrel. Mi imamo tudi zaradi postavitve okn, platneno streho in se jo da umaknit za pozimi ko rabiš več svetlobe.
Steklo za terso je fajn če spodaj še kaj drugega drugače se boš lepo cvrel. Mi imamo tudi zaradi postavitve okn, platneno streho in se jo da umaknit za pozimi ko rabiš več svetlobe.
Daj slikaj, ko boš mel čas, ti imaš tudi Lumarjevo hišo?
Meni so pa ravno zato moderne pergole všeč, ker lahko lamele premikaš in tako spustiš več svetlobe skozi, ko je pa sonce, imaš pa streho...
Meni so pa ravno zato moderne pergole všeč, ker lahko lamele premikaš in tako spustiš več svetlobe skozi, ko je pa sonce, imaš pa streho...
kriptobog ::
Ker gradiš montažno hišo se terasa ne sme držati hiše - vsaj Marles tako zahteva. Najbolje je betonska plošča na utrjeno podlago. Pergola kovinska (pocinkana in prašno barvana). Sedaj so popularne pergole s streho iz kovinskih lamel, ki jih lahko odpiraš in zapiraš. Ob straneh jih pa lahko zapreš z mrežno steno. Je pa to draga zadeva 7x4 metre cca 22.000€ dve leti nazaj. Je pa vse na elektriko - streha in stranice.
Vmes se pusti par cm in pesek ali pa kanaleto. Če boš tkaoj dal pergolo, potem se lahko tudi drži hiše, oz. med betonom in teraso je pač xps. Tako imam jaz, keramika po terasi in tudi cokel iz keramike. Pod keramiko je se neka hidroizolcija in pri stiku s hišo je še spodaj hidroizolacija
Evo
https://photos.app.goo.gl/jzaWLdDVyDSmd...
https://photos.app.goo.gl/d7MFyacWf8GcR...
https://photos.app.goo.gl/nddBhDi4PD5fL...
https://photos.app.goo.gl/AwxGS5neuP55c...
To postavitev je tudi Lumar požegnal... tko da...
https://photos.app.goo.gl/jzaWLdDVyDSmd...
https://photos.app.goo.gl/d7MFyacWf8GcR...
https://photos.app.goo.gl/nddBhDi4PD5fL...
https://photos.app.goo.gl/AwxGS5neuP55c...
To postavitev je tudi Lumar požegnal... tko da...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
Hvala za slike. A teraso pri montažni ne moreš postaviti na isto višino, da nimaš te stopničke?
Recimo takole:
Recimo takole:
Zgodovina sprememb…
Lahko če se prej spomniš in plačaš ekstra za vrata brez robu. Meni se to ni zdelo vredno denarja, ki so ga zahteval+ pri nalivih zadnje čase ali bi res to rad? Kanaleta gor al pa dol...
Bomo imeli drsna vrata z nizkim robom. Pa so res nalivi problematični? Saj ima terasa rahel padec v drugo smer + kanaleta?
Bolj je pomembno, da lahko voda odteče vstran od terase oz. da ne priteče na tvojo teraso od kakšnega soseda.
energetik ::
velikBrokoli je izjavil:
Trenutno gradimo montažno hišo, zato sem se počasi začel zanimati za ureditev zunanjosti in terase. Ne vem pa kako točno naj uredim teraso, kako imate ostali urejeno?WPC deske na WPC podkonstrukciji. Samo točkovno postavljeno na utrjen tampon, ne mrdne že 7 let, odlično. Če bi delal spet, bi naredil enako. Sicer povsem južna stran, cel dan na soncu, in dežju ko je.
vires in numeris
Blumper ::
Jaz sem pravkar betoniral teraso. Brez kanalete, 4cm padca na 3 metre. Včeraj bil naliv, vse bp.
Me pa zanima nekaj, sedaj je beton, ker sem si premislil in nebi dal ploščic, lahko wpc recimo fiksiram kar v beton? Ima kdo tako?
LpP
Me pa zanima nekaj, sedaj je beton, ker sem si premislil in nebi dal ploščic, lahko wpc recimo fiksiram kar v beton? Ima kdo tako?
LpP
Seveda lahko daš WPC, pač podkonstrukcijo postaviš direktno na beton (morda samo filc spodaj) ali pa na namenske plastične podstavke, ki jih dobiš povsod.
WPC ti ne bo nikoli dvignila zmrzal, medtem ko tega ne moreš trditi za keramiko, sploh glede na šalabajzerje, ki jo polagajo.
WPC ti ne bo nikoli dvignila zmrzal, medtem ko tega ne moreš trditi za keramiko, sploh glede na šalabajzerje, ki jo polagajo.
vires in numeris
kixs ::
Pri sebi sem razmisljal, da bi jih dal direktno na stare ploscice. Ploscice so sicer se vedno v dobrem stanju, ceprav stare 40 let - ampak 40 let star design.
Blumper ::
Energetik, razumem da postaviš wpc na neko kostrukcijo, ampak ker imam višino terase pripravljeno za ploščice, me malo moti podkonstrukcija z njeno višino.. bi si dejansko naredil stopnico gor za na teraso.. oz. saj bi si jo prav tako, če bi wpc direkt na beton postavil..
Ce bi WPS polagal direktno na podlago, mora biti ravna. Mogoce, ce bi kakšno peno podlozil.
In smer polaganja tako, da voda lahko odtece.
In smer polaganja tako, da voda lahko odtece.
Šimpanz ::
Mi imamo wpc na leseni podkonstrukciji že 6 let pa je trenutno ok. Slabost wpc je da se na soncu močno segreje. Gor mamo tudi nadstrešek z gibljivimi lamelami. Če bi sedaj kupoval bi kupil fiksno streho, saj lamele odpiramo samo ene dvakrat na leto. Stale pa so itak celo premoženje.
Twixz ::
srus ::
Okusi so različni, jaz zelenice ne bi nikoli betoniral, za teraso je moj favorit rebrasti sibirski macesen. Nekako takole https://www.buzoni.net/projekti/na-buzo...
bauci ::
Pozabil napisati. Preveri ali rabiš za postavitev terase gradbeno dovoljenje. Zdejle se ne spomnim od katere velikosti naprej ga rabiš. Če ga rabiš je itak čisto enostavno. Na obrazce izpišeš potrebne podatke in narišeš dimenzije terase. Vem, da sem za nadstrešek rabil gradbeno - enostavno.
Imam v gradbenem dovoljenju itak narisano teraso, tako da to ne bi smel biti problem. Pa tudinisem prepričan, če res rabiš GD za teraso, a ne rabiš to samo za nadstreške, ki so večji od 20m2?
Če se zadeva drži hiše (je naslonjena na hišo), je potrebno GD v okviru hiše, če pa ima samostojne točkovne temelje, pa ni nujno GD, pozanimajte se na UE.
Odvisno od barve!Se res tako močno segreje , kot plosčice, da ne moreš hodit gor ?
Brat ima pri partnerki direkt na soncu na balkonu.
Po 12. uri ne more brez čevljev ali papučov (še copati ne veljajo) hodit gor...
Jaz imam svetlo rjave in sploh ni tako vroče, sploh zdaj po 7 letih, ko so obledele.
S copati grem gor lahko tudi sredi dneva poleti. Je pa res da jaz nisem navajen nikoli hoditi bos, ponavadi smo na terasi v natikačih.
vires in numeris
Fury ::
Mi mamo betonsko teraso in je samo pobrusen in ponekod (po potki okrog bajte) stokan beton. Brez cesarkoli preko. Izgleda super, poden se ne segreje prevec, pa se ni pergole...
Napisi mi na ZS nek kontakt, pa ti posljem slike ce ces... na vseh so otroci pa ne bom postal sem, novih pa ne morm pofotkat ker lenarim na dopustu ;)
Napisi mi na ZS nek kontakt, pa ti posljem slike ce ces... na vseh so otroci pa ne bom postal sem, novih pa ne morm pofotkat ker lenarim na dopustu ;)
kuglvinkl ::
Mi mamo betonsko teraso in je samo pobrusen in ponekod (po potki okrog bajte) stokan beton. Brez cesarkoli preko. Izgleda super, poden se ne segreje prevec, pa se ni pergole...
a lahko pls na ZS? me matra brusen beton. tnx!
Your focus determines your reallity
Nekateri zgladijo beton preden se posuši, ni tako gladko kot brušen, je bolj primerno za kakšno garažo.
tony1 ::
Najdu ene par slik brez otrok na zeninem telefonu :)))
https://imgur.com/a/ADfoDRe
Super izgleda. Če prav razumem, se lahko vrtno pohištvo pusti na dežju vsaj poleti, in daš noter samo blazine? Pa ne pušča kakšnih madežev? Ga striktno pospraviš noter, če ni lepo vreme?
Kaj pa če ti kaj pade na takšen beton? Recimo paradižnikova omaka ali vino ali to spraviš ven, ali moraš vsakič brusit?
Dobijo se premazi za beton.
Kvatebrigic ::
Jaz imam vlito betonsko ploščo na utrjeni podlagi, plošča se drži hiše, ni pa sidrana v hišo, vmes so dali polivinil se mi zdi. Na ta beton je položen WPC na alu podkonstrukcijo. Terasa je pokrita fiksno z lesenim nadstreškom. In sem super zadovoljen! Res top, če bi delal še enkrat, bi naredil isto. Sploh WPC je najbolj hvaležna stvar kar jih je, enostavno za čistit. Jaz nimam težav s pregretostjo, ja je vroč na soncu, ampak lahko stopim gor tudi bos, daleč od tega da nebi mogel. Imam pa plošče obrnjene z rebrasto površino na gor. WPC je od Roksala, barva rustic wallnut in je po 3 letih še popolnoma enak kot prvi dan.
Najdu ene par slik brez otrok na zeninem telefonu :)))
https://imgur.com/a/ADfoDRe
Super izgleda. Če prav razumem, se lahko vrtno pohištvo pusti na dežju vsaj poleti, in daš noter samo blazine? Pa ne pušča kakšnih madežev? Ga striktno pospraviš noter, če ni lepo vreme?
Pohistvo je skos zunaj, mamo pa tako pravoktono pokrivalo za takrat, ko je bolj vlazno pa dezevno. Smo blizu gozda, pa je jeseni ze kar dosti vlage ponoci. Ko je res beda pozimi pospravimo blazine, ker itak ne sedis zunaj. Ali pa ko se te prfuknjeni vecdnevni nalivi... ker je drugace na pokrivalu jezero :)
Enkrat na pol leta damo prat v stroj da se razni flekci operejo in to je to.
Ce bi puscal blazine na dezju ti pa pozimi plesnijo, se posebej tam kjer je stik pa se pocasi susi.
Mi imamo stole iz umetnega ratana, blazin se ne rabi. Miza je eloksiran Alu + nek WPC. Vse je celo leto zunaj na soncu, dežju in snegu, le 2x letno grem čez s kerherjem, da sperem svinjarijo.
vires in numeris
tony1 ::
Ne pušča pa kovinsko pohištvo trajnih flekov na poliranem betonu, ki se jih ne bi dalo več spraviti ven iz njega?
Ponavadi ima spodaj plastične čepe, če ga pa izgubiš, bo pa hitro rja in za kakšno mizo, ki je ne prestavljaš vsakodnevno, se lahko pojavi madež od rje.
)In še enkrat, obstajajo premazi, nekakšna impregnacija, ki preprečuje, da bi se madeži "vpili" v beton.
)In še enkrat, obstajajo premazi, nekakšna impregnacija, ki preprečuje, da bi se madeži "vpili" v beton.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
velikBrokoli je izjavil:
Kaj pa če ti kaj pade na takšen beton? Recimo paradižnikova omaka ali vino ali to spraviš ven, ali moraš vsakič brusit?
Naceloma se na hitr nic ne zazre notri. Speres z vodo pa je. Itak je premazan z neko zadevo za impregnacijo, ki jo je na ene 3-4 leta baje fino ponovno nanest.
Edina stvar, ki je pustila fleke, so kuglice gnojila za travo, ki so imele zelezo notr... pa jih ene par nisem videl ko sem spihoval, cez noc je bil dez, pa je rjav flek pustilo :) pa ga niti ne opazim po tem ko semnga postrajfiksal :D
Ponavadi ima spodaj plastične čepe, če ga pa izgubiš, bo pa hitro rja in za kakšno mizo, ki je ne prestavljaš vsakodnevno, se lahko pojavi madež od rje.
What he said :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fury ()
Zelo lepo zgleda brušen beton, sem tako ali tako mislil dati keramiko z izgledom točno takšnega brušenega betona. Mogoče pa res potem kar to naredimo, verjetno tudi pride ceneje, kot pa če bi šel delati betonsko plato in gor položil keramiko.
Fury, nekaj vprašanj:
1. Za vzdrževanje praviš, da bo dovolj impregnacija na nekaj let in sproti le spiranje umazanije s karcherjem?
2. Lahko zaupaš tudi koliko eur te je takšna terasa prišla, koliko m2 je tole?
3. Na terasi imate le zbrušen beton, potka okoli pa štokan beton? Ali zbrušen beton kaj drsi?
4. Kaj vse ste morali urediti za takšno teraso? Utrjevanje zemlje, hidroizolacija itd? Nimate kanalete ob balkonskih vratih?
Fury, nekaj vprašanj:
1. Za vzdrževanje praviš, da bo dovolj impregnacija na nekaj let in sproti le spiranje umazanije s karcherjem?
2. Lahko zaupaš tudi koliko eur te je takšna terasa prišla, koliko m2 je tole?
3. Na terasi imate le zbrušen beton, potka okoli pa štokan beton? Ali zbrušen beton kaj drsi?
4. Kaj vse ste morali urediti za takšno teraso? Utrjevanje zemlje, hidroizolacija itd? Nimate kanalete ob balkonskih vratih?
Zgodovina sprememb…
Keramiko je meni ze nekaj ljudi odsvetovalo, ker slej ko prej pride voda spodi, zmrzuje in poka, pa temperaturne razlike so velike in spet poka... govorimo tekom vec let seveda.
Odgovori:
1) Tako ja
2) Bilo je ze v ceni hise, tako da ti zal ne morem povedat. Se na drugi strani hise imamo pred vhodom isti tak beton ene 4x5m... naprej pa tlakovano po dvoriscu in dovozu. Skupaj je tam okrog 60m2 s potko in vsem. Delal je Coston, te ki delajo betonske letne kuhinje, sam te vem da niso lih poceni. Je pa izvajalcev kar nekaj.
3) Tako ja. Brusen drsi, ce je moker (beri polit z vodo, ne ce je od dezja vlazen). Tamala je padla enkrat na rit, ko je mela nafilan bazencek pa je zlivala vodo povsod naokrog :) Stokan je pa itak tok grob da ne more.
Je pa cist simple:
4) naredijo vse kar bi naredili za normalen betonski podest edino mesanico betona prilagodijo, da ima bolj konsistentno granulacijo peska noter, da ni velikih kamenckov, ki se bolj krusijo ob brusenju, pa se lepse izgleda na koncu zato. Kle mas opcij milijon za izbiro odtenkov peska itd.
- potem obrusijo - lahko zbiras a hoces bolj mat izgled, al ga naredijo cist shiny
- opcijsko postokajo, da dobis grobo teksturo.
- vrezejo tak lep kanalcek po vidnih stikih susenja plosc, kjer bi se itak videla crta.
- na koncu impregnirajo.
Odgovori:
1) Tako ja
2) Bilo je ze v ceni hise, tako da ti zal ne morem povedat. Se na drugi strani hise imamo pred vhodom isti tak beton ene 4x5m... naprej pa tlakovano po dvoriscu in dovozu. Skupaj je tam okrog 60m2 s potko in vsem. Delal je Coston, te ki delajo betonske letne kuhinje, sam te vem da niso lih poceni. Je pa izvajalcev kar nekaj.
3) Tako ja. Brusen drsi, ce je moker (beri polit z vodo, ne ce je od dezja vlazen). Tamala je padla enkrat na rit, ko je mela nafilan bazencek pa je zlivala vodo povsod naokrog :) Stokan je pa itak tok grob da ne more.
Je pa cist simple:
4) naredijo vse kar bi naredili za normalen betonski podest edino mesanico betona prilagodijo, da ima bolj konsistentno granulacijo peska noter, da ni velikih kamenckov, ki se bolj krusijo ob brusenju, pa se lepse izgleda na koncu zato. Kle mas opcij milijon za izbiro odtenkov peska itd.
- potem obrusijo - lahko zbiras a hoces bolj mat izgled, al ga naredijo cist shiny
- opcijsko postokajo, da dobis grobo teksturo.
- vrezejo tak lep kanalcek po vidnih stikih susenja plosc, kjer bi se itak videla crta.
- na koncu impregnirajo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj ste zaj**** pri gradnji hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 49289 (8723) | Eduardo |
» | Velika terasa - 10x4m s čim prekriti/pokritiOddelek: Loža | 2949 (1796) | kriptobog |
» | Balkon - terasa (kaj položit)Oddelek: Loža | 1430 (848) | c3p0 |
» | Izolacija teraseOddelek: Loža | 1015 (677) | TheBlueOne |