» »

Namesto Starlinka

Namesto Starlinka

1
2
»

Daniel ::

Gigabitni switch bo dovolj, nanj pa priklopiš še kakšen AP. Načeloma je CPU v samem Mikrotiku dovolj močan, da bi moral zadostiti vsem tvojim potrebam. Če boš imel večje zahteve pa potem pač dodaš nek lasten router. To je čisto stvar preferenc posameznika.

moat ::

Hvala Daniel.

Menil sem, da bi nekaj takega bilo dovolj https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik..., ima gigabitne porte in soliden Wi-FI za po stanovanju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

Daniel ::

Bo dovolj. Lahko ga nastaviš kot AP, da ne boš imel trojnega NATa.

moat ::

Malo sem prebiral tehnologijo 4x4 in 2x2 MIMO anten. Zasledil sem podatek, da mora tudi bazna postaja podpirati tehnologijo MIMO. Nisem pa našel podatke ali bazne postaje Telekoma podpirajo to tehnologijo oz. katere jo (če jo, verjetno ne vse). Kje bi lahko našel te podatke. Hvala.

Daniel ::

Verjetno nikjer.

moat ::

Daniel je izjavil:

Verjetno nikjer.

Vrejetno nikjer - jo ne podpirajo ali verjetno nikjer- ne bom našel podatkov. Hvala.

Daniel ::

Ne boš našel podatkov.

moat ::

Daniel je izjavil:

Ne boš našel podatkov.

Hvala.

alekskac ::

LTE (in kasneje tudi 5G) brez vsaj 2x2 MIMO itak ne gre, ker bi bil prenos prenizek. Konfiguracije stolpov so lahko različne tudi pri istem operaterju, in odvisno od katere različice/kategorije LTE gre. Da MIMO deluje, morata biti na stolpu vsaj 2 anteni (v enem konusu, smeri - to se ponovi za vse konuse). Vendar običajno gredo dandanes v oddajo vsaj 4 na enem arayu, tudi če ti doma sprejemaš samo z dvema. Cat 18 LTE pa rabi že 8 anten. Itak ti drugače domači sprejemnik s 4x4 MIMO anteno ne bi vlekel tako dobro, če na stolpu ne bi bile aktivirane in sinhronizirane v tvojem konusu vsaj 4 antene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alekskac ()

moat ::

alekskac je izjavil:

LTE (in kasneje tudi 5G) brez vsaj 2x2 MIMO itak ne gre, ker bi bil prenos prenizek. Konfiguracije stolpov so lahko različne tudi pri istem operaterju, in odvisno od katere različice/kategorije LTE gre. Da MIMO deluje, morata biti na stolpu vsaj 2 anteni (v enem konusu, smeri - to se ponovi za vse konuse). Vendar običajno gredo dandanes v oddajo vsaj 4 na enem arayu, tudi če ti doma sprejemaš samo z dvema. Cat 18 LTE pa rabi že 8 anten. Itak ti drugače domači sprejemnik s 4x4 MIMO anteno ne bi vlekel tako dobro, če na stolpu ne bi bile aktivirane in sinhronizirane v tvojem konusu vsaj 4 antene.

Hvala, vendar ne razumem popolnoma, ali pa sploh nič. Ali to konec koncev pomeni, da je Cat18 za naše bazne postaje premočan? Ali bi zadostoval manjši Cat in je itak vseeno ali je v napravi 2x2 ali 4x4 MIMO, ker v Cat 18 zaradi bazne postaje ne bosta izkoriščena. Hvala.

alekskac ::

Za domačo napravo z nižje pretočnim modemom (cat 5, ali 6) bo delovalo tudi asimetrično, torej 4x2 (4x4 antene na stolpu, 2x2 doma). Nimamo točnih podatkov kako so stolpi opremljeni (kot je pisal že Daniel), torej kaj se dogaja v tvoji celici, če si stacionaren. Osebno sem mnenja da manj kot 4x4 nimajo nikjer več (nimam pa ažurnih podatkov žal). Osebno ne bi kupil manj ko 4x4 MIMO če bi danes kupoval novo opremo, povezano na močan modem, cat 18 (teoretično 1,2 Gbit/s DL). 4x4 MIMO zato, ker pri meni itak gre vse od odbojev, in večje število anten na sprejemni strani tudi nekoliko pomaga. Močan modem z dobro pretočnostjo pa za tisti čas ko celica ni zasuta z mularijo na telefonih in tablcah.
Če slučajno operater nadgradi moj "domači" stolp, sem z cat18 modemom že opremljen. Potem, če večina uporabnikov nekoč prešalta na 5G, in je LTE nenadoma dosti manj zaseden, sem tudi že opremljen. Lahko pa vztrajaš na cat6 z 2x2 MIMO (teoretično 300 Mbit DL 50 Mbit UL), ki je cenovno kar precej ugodna oprema, le z nižjo možno pretočnostjo. Seveda mi boljša naprava ne bo pomagala ob zasičenosti stolpa z veliko porabniki. Večini uporabnikov LTE modem cat6 z 2x2 na sprejemu zadošča, če nimaš nekih zarukanih odbojev, recimo https://mikrotik.com/product/product_ge...

moat ::

Hvala alekskac za tole pojasnilo. Torej, če že bom šel v nakup nove opreme bom kupil Mikrotik cat 18 (ALT LTE 18 ali LHG LTE 18), najverjetneje kar ALT LTE 18 4x4 MIMO. Želim lep dan.

alekskac ::

Sam bi se enako odločil. Za 5G ne vidim kmalu signala pri nas, ta rešitev bi bila dovolj za kar nekaj časa.

chort ::

Zanimiva antenca, najde kdo kako specifikacijo za ojačanje signala glede na frekvenco za ALT in LHG-21 modela? Ker izgleda bolje, proizvajalci skoraj vedno pišejo ojačanje na 2.4 GHz, ki me res ne zanima (sem čisto predaleč od oddajnika, da bi lovilo). Trenutno imam za backup starlinku eksterni panel (https://www.wimo.com/en/18707-15dual) z 15 dBi ojačanja na 800Mhz, povezan na Mikrotik LTAP Mini, pa bi ga počasi zamenjal. V sedmih letih je dokončno zoksidiralo ležišče za SIM in PoE pini na RJ45 priključku :)

starfotr ::

Govorimo o dobitku antene in ne ojačanju. Za ojačanje so potrebne aktivne komponente in posledično ojačevalnik.

Predlagam uporabo celotnega kompleta od enega proizvajalca, v tem primeru mikrotik.

chort ::

Hvala za semantični popravek. Našel sem graf za LHG-21, na 800 MHz ima zgolj 5 dBi, kar je zame žal neuporabno, tako da do nadaljnjega ostajam na WiMo anteni, le LTAP Mini bom zamenjal z LTAP.

Patrik0 ::

No vsi tuka glede anten itd. mene pa zanima nekaj glede frekvenc v lte območju je bolje modem vezat na višje ali nižje frekvence. Kaj sploh razlika med 900mhz in 1.8ghz frekvenco? Meni lovi modem pd telekoma oboje potem raje zaklenem frekvenco med 1800 in 2400mhz? Bodo hitrosti boljse?

chort ::

Zelo poenostavljeno, nižje frekvence imajo daljši doseg in nižji prenos. Kaj izbrati je odvisno predvsem od tega kako daleč si od oddajnika in če je med vama kaj ovir.

Patrik0 ::

Iz ceste se bazna postaja vidi, vlece pa mi oboje 900mhz in 1.8ghz. Oboje zelo dober domet 900mhz 5 crtic, 1800mhz 4 crtice, zunanja antena usmerjena juzno 2km od bazne postaje. Z deste se bazna postaja sicer vidi, zgoraj na zlebu kjer pa je antena montirana je pa malo gozdicka. Tako da bi moralo delat. Sicer zdaj ne moremo delat nic ker ima telekom po celem pomurju izpade in tezave ze od vceraj.

chort ::

V tvojem primeru bi sam zaklenil na višjo frekvenco. Jaz imam do oddajnika ~30 km, zato mi razen 800 MHz nič drugega ne pride v poštev.

Patrik0 ::

Sem zaklenil na visjo frovenco med 1.8 in 2.1ghz vec tak bazna ne podpira pri nas in mam lepe hitrosti. V guzvi med 70-80 ko pa ni guzve med 90-100. Upload pa med guzvo okoli 10, ko ni guzve okoli 20-25. Ping pa je tudi med 20-25 vcasiih 30, kaj visje pa ponavadi ne gre.

Bi se dalo tudi ping morda kaj izboljsati?

alekskac ::

Ne verjamem, ker praviš da imaš od antene do stolpa bazne postaje gozdiček. Signale visokih frekvenc moti marsikaj, pa tud 2 km ni ravno kot v mestu, ko imaš do stolpa 200m. Lahko poskušaš dvignit anteno više, a to s seboj prinese izgube daljšega koaksa (če ni kombiniran aparat, kot mikrotik, kjer povezave s koaksom ni). Ping 20-25 ni tako tragična vrednost da bi se sedaj tu ne vem kaj čaralo, razen če gre za specifične potrebe, ko mora bit ping krajši? Pretočnost je pa itak že zelo v redu na višjih frekvencah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alekskac ()

moat ::

Naročil sem kartico multi SIM MOBI z namenom, da preizkusim hitrost prenosa podatkov na kartici v modemu Huawei 529s-23a. Slednjega sem dobil na avstrijski bolhi za 20€ (je Cat 6). Po aktivaciji SIM kartice sem testiral hitrost prenosa podatkov v stanovanju, kjer imam tudi hibridni modem Billion Bipac. Na spletni strani sem kupil tudi SIM kartico HOT Telekom za mesečni neomejen prenos podatkov HOT Giga.
Torej, Na SIM MOBI kartici je bila evidentirana manjša hitrost prenosa podatkov, napram Hota in hibridnega modema. Začuda je imel hibrid, s katerim nisem zadovoljen, nekaj malega večjo hitrost prenosa podatkov od obeh. Hitrosti prenosa podatkov so se gibale med 25/9 do 35/8, včasih tudi nekaj več (načeloma zjutraj), vendar pa so hitrosti nihale (ponavljajoči testi na AKOS-u). Je pa HOT imel izmerjeno največjo hitrost podatkov, tudi 45 Gbit/s, ampak manjši upload do 6 Gbit/s, večinoma pa tam okoli 3-4 Gbit/s.
Podobni rezultati so bili pri testiranju zunaj, torej nič boljši. Modem sem postavil na tram nadstreška, ga usmeril proti bazni postaji, ki je oddaljena 1,8 km in vidna. Skoraj enake hitrosti pri HOT-u in SIM MOBI kartici.
Se mi zdi malce čudno, ja. Hibrid je zaklenjen na 50/10, MOBI SIM ni nikoli dosegla takšne hitrosti (sem upal, da bo presegla hitrosti prenosa podatkov hibrida). Sem postavil vprašanje na Telekom, če je SIM MOBI zaklenjena na manjšo hitrost prenosa podatkov in kakšna naj bi ta bila.
Zaenkrat je zaključek tak, da sem imel v načrtu naročiti paket NAJ C od Telekoma in opraviti nakup Mikrotika ALT LTE 18, zdaj pa nisem več prepričan ali bo imel Mikrotik spodobno hitrost prenosa podatkov (morebitna prezasedenost bazne postaje). Čakam na odgovor Telekoma in ja, še vedno je v igri tudi Starlink.

Pozabil sem omeniti, da pa ima bazna postaja A1, ki je sicer malce bližja od Telekomove, na poti naravno oviro - gozd, ima pa LTE in G5 signal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

_Denny_ ::

Meni to deluje, kot da se ti stvar povezuje na 800MHz pas...poglej, če ima to čudo od kocke kje opcijo za forsiranje 1800MHz, 2100MHz, 2600MHz ali kombinacijo le-teh (carrier aggregation). Modem se bo vedno povezal na najmočnejši signal in to je na žalost 800MHz, ki tudi sega najdlje in je zaradi tega najbolj zaseden.

Pri meni je z B525 bilo na začetku isto - na 800MHz max. 30Mbps, 1800MHz max. 80Mbps, kombinacija obeh pa večino časa čez 100Mbps oz. celo skoraj na limitu 150/50 paketa Mobilni net neomejeni; trenutno je recimo tako. Do oddajnika imam 6,30km z ovirami - večinoma zgradbe - in okoli 3km gozda (lahko pokažem na Google Maps).
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

V-i-p ::

@moat: zamenjaj modem. Jaz sem sredi LJ na mobi paketu z modemom B535 dosegal hitrosti okoli 40/10, po nakupu ZTE modema CAT12 pa so hitrosti veliko višje in tudi ping je enkrat nižji (iz 40ms na 20ms).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

moat ::

Nima veliko nastavitev, nisem pa neki poznavalec. No, pod razdelkom napredne nastavitve ima za 2,4 Ghz - kanale Auto in 1 do 11, pasovno širino pa 20 in 40 Mhz, za 5 Ghz pa - kanale Auto in 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 132, 136 ter 140, pasovno širino pa Auto in 20, 40 ter 80Mhz. Malo sem se poigral s temi nastavitvami, pa ni nekih rezultatov.

moat ::

@V-i-p sem za ta modem menil, da bi moral biti neka srednja žalost, saj je Cat 6, B35 pa je Cat 7. Ker je bil res poceni, sem ga kupil. Vedel sem, da ni neki presežek, nisem pa si mislil, da bo to tako slabo. Torej slab modem ali za en _rek kartice SIM (beri z omejitvijo) oz. prezasedenost baznih postaj?

_Denny_ ::

moat je izjavil:

Nima veliko nastavitev, nisem pa neki poznavalec. No, pod razdelkom napredne nastavitve ima za 2,4 Ghz - kanale Auto in 1 do 11, pasovno širino pa 20 in 40 Mhz, za 5 Ghz pa - kanale Auto in 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 132, 136 ter 140, pasovno širino pa Auto in 20, 40 ter 80Mhz. Malo sem se poigral s temi nastavitvami, pa ni nekih rezultatov.


To je za wifi, ne LTE. Glede na to, da sem na B525 moral za opcijo tega inštalirati custom firmware, bi rekel, da B529 tudi nima nastavitev.

Najdi si rabljen B525, daj gor "Huawei RELOADED 2021 All in One Firmware b525 jhowel" (dela na B525s-23a in B525s-65a) in boš dobil ta meni:


Moral še boš poiskati na katero bazno postajo točno se povezuješ in katere frekvence podpira...pred leti je bila luštna aplikacija z imenom "SI Info" vključno s stranjo z vsemi podatki posameznih baznih postaj, a so se razvijalci raje podali v finančni scam, ker jim to zgleda prinaša več denarja. Mogoče bo na https://gis.akos-rs.si/ kaj uporabnega, ne vem. B525 podpira carrier agregation z največ dvema frekvencama hkrati, torej izbereš dve največji frekvenci, ki jih bazna postaja ponuja oz. pač to kar je na voljo; v mojem primeru je tam kam se povezujem bilo 1800MHz in 800MHz.

Za več si poglej moje prejšnje poste...sem v preteklosti povedal kar nekaj o tem.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Denny_ ()

moat ::

Hvala _Denny_ bom malce preštudiral zadevo. Mogoče se lotim tudi kaj takšnega, kar si predlagal? Morebiti? Ali pa kupim drug router, res dober. Bi bilo zame bolje, res :).

Daniel ::

V kakšen finančni scam se je podal? Sem spremljal ta SI lokator dolgo, zadeva je bila vrhunska.

Na B535 (mogoče še na katerem drugem Huawei modemu) se da priti do menija za nastavitev frekvence preko posebnega ukaza shranjenega kot zaznamek ali pa tudi preko HuaCtrl aplikacije. Preveri še tole. V vsakem primeru pa od Cat6 in 7 ne pričakuj čudežev, 7 ima samo malo boljši upload, podpira združevanje dveh frekvenc in to je to. V idealnih pogojih boš morda prišel do 100 Mbit ali malce čez, vse ostalo pa bo tam okrog 15 do 50 mbit, če omrežje ni zabasano.

_Denny_ ::

@moat: Glede na to, da že imaš v planu Mikrotika, kar vzemi to, stestiraj in če ne bo ok, vrni v 14 dnevnem roku. Brezveze kupovati tono različnih rabljenih modemov, da ti bodo potem ležali doma in se jih ne boš mogel znebiti...20€ tu, 50€ tam, na koncu pa boš mislil "zakaj le nisem prej vzel Mikrotika". Sam sem pač vzel B525, ker je pred 3 leti pač bil najboljši za 50€ in sem tudi vedel, da bo slej ko prej do mene prišla Rune optika. Brez tega verjetno tudi ne bi varčeval in bi vzel celo kako 5G varianto za nekaj stotakov.

@Daniel: Fintech in kripto s tono referral linkov, zemljevidi so nehali delati kar iz danes na jutri...je bilo kar nesramno, da človek niti ni hotel predati baze podatkov in zemljevida (itak je bilo na Google Maps) komu drugemu, ki bi nadaljeval s tem. Je zgleda x krat boljše izbrisati kot, da bi slučajno kdo imel kakšno korist...sploh zato, ker so userji uploadali podatke in slike baznih postaj.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

_Denny_ ::

Zdaj sem za hec pogledal, če je jhowel (tip, ki dela custom Huawei firmware) naredil kaj novega in naletel na to skripto:


Poskusi, mogoče dela tudi na B529.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

moat ::

Hvala obema, bom pogledal kaj bi se še dalo storiti (saj ta modem, ki ga imam zdaj za testirat, bo potem itak šel, kam pač bo že šel). In zdaj ne bi več kupovel kar neki, ampak npr. ZTE MC801A, rabljenega (Cat 20, 5G, z možnostjo zunanjih anten) ali nekaj podobnega. Na forumu Mikrotik sem v tem času prebral, da ima ATL LTE 18 lahko kar nekaj težav pri sprejemanju frekvenčnih signalov, nastavitvah, ki so bolj kot ne nepregledne za nas nepoznavalce, pa da ni več mlad in da prihaja nekaj novega ipd.). Zdaj, če grem v investicijo za Mikrotik, velja tudi za Starlink, (pa ta ne bi delovala v redu) bi bil to kar velik kiks in finančni zalogaj (cca. 250 € za Mikrotik, pa okoli 70m zunanjega FTP kabla - 2x35 - od Mikrotika v nadstrešku do stanovanja in od stanovanja do nadstreška nazaj za WI-FI dostopno točko (če že nekaj delam), pa kabelske zaščitne cevi za FTP kabel za v zemljo, pa WI-Fi dostopno točko - zunanjo, kopanje jarka, vrtanje stene v kleti in še kaj). Jeba, res. Saj vem, da nergam, toda če to ne bi bil dober nakup, bi bila to res napaka, velika. Jaz pa si, bolj kot ne, želim samo spodobno hitrost prenosa podatkov (pod spodobno pomeni tam okoli 100/50 Mbit/s). To je vse.

moat ::

@_Denny_ sicer 529 ni podprt, bom pa poiskusil nekaj načarat, če bo šlo. @Daniel hvala za predlog, sem malce prebrskal za aplikacijo HuaCtrl. Bojda je včasih bila majka za vse routerje Huawei, zdaj pa je plačljiva (in ni poceni), brezplačno različico pa ful kritizirajo.

moat ::

Sem obupal nad Huawei 529 in na avstrijski bolhi za 100 € dobil ZTE MC801a. Občutno hitrejši prenos podatkov! Testiral sem s kartico paketa Hofer Telekom Giga neomejeno in dosegel večinoma preko 120 Mbit/s downloada (tudi večkrat 140 Mbit/s), žal pa je upload mnogo slabši, tam nekje od 3-6 Mbit/s. Pri MOBI C paketu Telekoma (vzel sem za en mesec) pa dosegam tam okoli 40-60 Mbit/s downloada (večinoma okoli 40 Mbit/s), in do 15 Mbit/s uploada (manj ne, kot 10-12 MBit/s). Občutek je, da je deskanje bolj tekoče in hitrajše na SIM kartici Mobitela, kljub manjšemu downloadu, ker je upload veliko boljši. Sicer bom še testiral, (jutri tudi s SIM kartico A1) in nastavitvami na ZTE MC801a. No, zaenkrat še ne vem kako bi se odločil. Kaj pravite? Hvala.

SkyX ::

moat je izjavil:

Sem obupal nad Huawei 529 in na avstrijski bolhi za 100 € dobil ZTE MC801a. Občutno hitrejši prenos podatkov! Testiral sem s kartico paketa Hofer Telekom Giga neomejeno in dosegel večinoma preko 120 Mbit/s downloada (tudi večkrat 140 Mbit/s), žal pa je upload mnogo slabši, tam nekje od 3-6 Mbit/s. Pri MOBI C paketu Telekoma (vzel sem za en mesec) pa dosegam tam okoli 40-60 Mbit/s downloada (večinoma okoli 40 Mbit/s), in do 15 Mbit/s uploada (manj ne, kot 10-12 MBit/s). Občutek je, da je deskanje bolj tekoče in hitrajše na SIM kartici Mobitela, kljub manjšemu downloadu, ker je upload veliko boljši. Sicer bom še testiral, (jutri tudi s SIM kartico A1) in nastavitvami na ZTE MC801a. No, zaenkrat še ne vem kako bi se odločil. Kaj pravite? Hvala.


Predlagam da si pozoren tudi na "latency" med različnimi ponudniki, ki zna mogoče biti tudi razlog za "Občutek je, da je deskanje bolj tekoče in hitrajše".

moat ::

SkyX je izjavil:

moat je izjavil:

Sem obupal nad Huawei 529 in na avstrijski bolhi za 100 € dobil ZTE MC801a. Občutno hitrejši prenos podatkov! Testiral sem s kartico paketa Hofer Telekom Giga neomejeno in dosegel večinoma preko 120 Mbit/s downloada (tudi večkrat 140 Mbit/s), žal pa je upload mnogo slabši, tam nekje od 3-6 Mbit/s. Pri MOBI C paketu Telekoma (vzel sem za en mesec) pa dosegam tam okoli 40-60 Mbit/s downloada (večinoma okoli 40 Mbit/s), in do 15 Mbit/s uploada (manj ne, kot 10-12 MBit/s). Občutek je, da je deskanje bolj tekoče in hitrajše na SIM kartici Mobitela, kljub manjšemu downloadu, ker je upload veliko boljši. Sicer bom še testiral, (jutri tudi s SIM kartico A1) in nastavitvami na ZTE MC801a. No, zaenkrat še ne vem kako bi se odločil. Kaj pravite? Hvala.


Predlagam da si pozoren tudi na "latency" med različnimi ponudniki, ki zna mogoče biti tudi razlog za "Občutek je, da je deskanje bolj tekoče in hitrajše".


Ja sem, ping je približno enak pri obeh ponudnikih, okoli 20-25 ms.

moat ::

Hojla.
S hitrostjo interneta sem zadovoljen, ZTE MC801a je res dober. In kot sem že napisal je na HOFER Telekomu tudi do 140 Mbit/s, na Telekomu pa je za tretjino ali nekaj malega več, manjša. Je pa upload na Telekomu veliko boljši medtem, ko je na Hofer Telekomu tam okoli 4-7 Mbit/s. Opazno je na Hofer telekomu ponoči in zgodaj zjutraj res slab download in upload, kar je verjetno posledica šparanja energije na A1 bazni postaji. Imam pa zdaj drug problem.
Na hibridnem modemu nisem imel težav pri Port Forwaldingu serverja Synology. Lepo je delal in bil v lokalni mreži in od zunaj dosegljiv (imel sem diamični IP), na ZTE MC801a pa ta storitev očitno ne deluje. Sem prebiral forume na to temo in nisem edini, ki ima ta problem. Poizkušal sem tudi tako, da sem na ZTE (preko vrat 191.168.0.2) priključil ASUS RT ac66U v lokalno mrežo. V lokalni mreži je Synology vedno viden in dosegljiv, od zunaj pa ne. Preverjam na canyouseeme.org.
Ima kdo kašno idejo, kaj naj naredim? Morebiti tudi kakšen link. Hvala.

Patrik0 ::

No da še dodam svoje....
No tako zase imam rešitev. Kupil sem raspverryPi4 B, pa n ga rabljenega (ohišje, naprava, 32gb sd kartica, napajalnik), dodatno sem kupil 2 rj45 to USB A adapterja in ju povezal na rasberija ter vse skupaj priklopil.
Z baleba echerjem sem na SD kartico namestil openMPTCProuter software in zadevo zagnal. Preko EDIS global sem v Ljubljani postavil VPS strežnik, preko Optiusa, ki mesečno stane 8€ oz letno 75€ z akcijo. Nenj sem namestil eno skripto po navodilih s strani openmptcp...
Nato sem pa uredil še nekaj nastavitev na modelih. Imam Telekomov fritzbox (hibrid) -DSL do 10/1 + LTE Telekomov do 70/10 (večinoma je to 50/10). Potem pa mam akcijsko za 17€/mes od A1 tole ultro z zunanjo anteno. Vendar mam tega nastavljenega na 4g only in imam oglaševalnih 100/20 hitrosti, ponavadi je 60-70/20, minimalno pa tudi 40/10. Vglavnem obe LTE liniji delata večinoma 50/10. Slabše do zdaj je blo, del pa 10/1.

A1 modem sem spremenil ip na 192.168.10.1, Telekom modem pa na 192.168.11.1, pa na obeh sem deaktiviral IPv6 ter DHCP.
To je to.

Nato pa sem nastavil na Tpmc ruterju, ki je primarno dosegljiv na 192.168.100.1, wan1 gateway 192.168.10.1, ip naslov pa na 192.168.10.2. Saj 2 pa enako z ipjem 192.168.11.1 in 11.2.

Deaktiviral sem QoS in Smart Queues, ker tega ne rabimo za ta en TV. Pa ta funkcija tudi vsaj pri meni ful poslabša hitrost oz jo omeji.

Nato sem se v nastavitvah nastavil Telekom mptcp kot Master, na A1 pa nastavil na enabled, sqm funkcije pa vse deaktiviral.

Na koncu sem še nastavil samo da rj45 Porte managira sam avtomatsko. In pa VPS nastavitve sem se uredil.
Te podatke ob nastavitvi vodja pri providerju najdeš v root mapi z vsemi podatki in gesli ki so potrebni za vzpostavitev open mptcp Reuters z vodjem. Vneses uporabniško ime, ip naslov in secret key in je to to.

Serve in rute rponovno gor zazenes da se inicializira pa je to to pa dela.

No jaz imam tako narejeno. Svojo omrežje pa v celoti urejamo preko unifija. Imam UDM, en 16 portninswitch in 3 u6 lite dostopne točke v hiši, ter dve Long range zunaj.

In moram povedat da s tem kvazi bondingom hitrosti delajo veliko bolje kot prej.

Prej sem imel hitrost okoli 70/15. Sedaj imam hitrosti 120/40

Včasih kaj manj ampak pod 100/20 mi več sploh ne pade. Sem tudi dosegal že parkrat hitrost 190/50.

Vecinoma pa je sedaj tam na 140-150/40-50mbps.
Ping pa med 20-35ms
Veliko bolje kot prej.

Sem zadovoljen.

Moram pa reči da ima a1 na moji lokaciji kar velike omejitve in sem si dovolil v modem dat kartico od Hofer Telekoma pa dela veliko bolje sicer v cer ob 22 hitrost pade ampak takrat gleda kdo morda kak TV v dnevni to pa je to in nas preveč ne moti čez dan pa dela hitrost kot urica tudi do 250mbps.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Patrik0 ()

moat ::

Huh PatricO, res si zanimivo in bolj kot ne zame nerazumljivo uredil svoje povezave. Mene zanimajo bolj preproste rešitve. Npr., zakaj na ZTE MC801a ne delujeje port forwarding, kar ni razumljivo, saj ima za to nastavitve in ni poceni modem? Posledično zaradi tega ni dosegljiv Synology server preko portov, vnešenih v router, razen preko QuickConnect. Zanima me ali ima kdo dotični ZTE modem in kako je rešil težavo. Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

starfotr ::

Ne dela ti zato, ker si za CGNAT.

moat ::

starfotr je izjavil:

Ne dela ti zato, ker si za CGNAT.

Rešitev je torej statični IP?
Moram pa še preveriti ali sem res za CGNAT, ker sem prej imel hibridni modem od Telekoma z internetom preko LTE, TV pa preko bakrenih paric, pa je vse lepo delalo. Zdaj pa ne dela ne glede na to, ali imam vstavljeno SIM kartico od Telekoma ali SIM od Hofer telekoma. Res pa je, da imam SIM od Telekoma z MOBI C, predpačniški paket, Hofer pa tudi za en mesec (z možnostjo podaljšanja). Je lahko to razlog? Ali pa bi bilo enako, če bi vzel paket NAJ C in dodatno SIM kartico (SIM.2) samo za internet. Moram tudi malo povprašati na Telekom.

Pozabil sem povedat, da sem imel tudi na hibridnem modemu dinamični IP, pa je delovala Synology server.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

moat ::

Pozdrav. Težave za težavo in ni videti konca, res. Na spletu sem večkrat zasledil, da na ZTE MC801a ni mogoče nastaviti port forwarding (kar pred nakupom itak nisem vedel). No, razen v primeru, da nastaviš ZTE v bridge mode. To sem tudi storil - bridge mode ZTE z Asus RT-ac66u (moj starejši router, pred hibridom). Vendar mi tudi tukaj ni uspelo vzpostaviti portov, da bi bili odprti. Synology je sicer viden v notranji mreži, na zunaj pa ne (tako kot prej). Torej, imam situacijo, ki nakazuje, da sem res za CGNAT-om, kot pravi @starfotr. Na spletni strani CanYouSeeMe.org imam trenutni IP (dinamični) 188.197.244.145, na routerju ASUS pa je WAN IP 100.81.244.145, torej takšen, ki kaže na CGNAT IP-je. Od Telekoma še nisem prejel odgovor. Kaj menite? Hvala.

MadMen ::

Ja, glede na te podatke si res za CGNAT-om.

link_up ::

ja mama mia, jasno, da si natan... christ :)

reversaj logiko.
In and Out

moat ::

Hvala obema. A sem kaj preveč izdal, morebiti?

Daniel ::

Kaj bi izdal? Tvoj IP za CG-NATom prav nikogar tukaj ne zanima. Niti ni statičen.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 ULTRA (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Omrežja in internet
710135717 (1515) DjTonic
»

kater 5g modem (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
948473 (844) _Denny_
»

Kater LTE modem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10810238 (2469) WaterBoy
»

LTE/wifi ruter z zunanjimi LTE antenami

Oddelek: Kaj kupiti
412198 (899) Jure244
»

slab internet na lokaciji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
635731 (3851) Tech909

Več podobnih tem