» »

PC za urejanje 4K videa

PC za urejanje 4K videa

Okapi ::

Že dolgo ne sledim več novostim, ampak sem siguren, da je tule na forumu veliko mojstrov, ki bodo lahko nasvet stresli iz rokava.;)

Torej, kupujem namizni PC, edino procesorsko zahtevno delo z njim bo urejanje 4K videa (posnetega z Insta360 in fotoaparatom). Nič profesionalnega, ampak vseeno bi rad, da zadeva deluje tekoče in da ne bo treba čez noč čakati, da se kaj sprocesira. Igric ne igram.;) Jabolko odpade, linux tudi.

Vsaj dva monitorja bom imel priklopljena nanj. Sedaj imam na "pisarniškem" PCju 4 monitorje (na enem word, na drugem internet, na tretjem pdf, na četrtem excel, pošta, muzika...), ampak ni ravno nujno.

Proračun načeloma ni omejen, ne bi pa po nepotrebnem zapravljal za nek "overkill".

Torej - kateri procesor, pomnilnik, disk, grafika...?

pegasus ::

Najprej definiraj, kaj ti "urejanje" pomeni.
Če gre za rezanje in lepljenje brez transkodiranja, je 10 let star atom nuc s ssdjem dovolj.
Če gre za transkodiranje za kak youtube etc, odvisno od izbranega enkoderja (cpu ali gpu) rabiš ornk cpu ali pa gpu z vgrajenim hw enkoderjem.
Če gre za efekte, prehode, yadda yadda, enako rabiš ornk cpu, precej softvera zna danes za efekte uporabljat tudi gpu, tko da se poglobi v specifike.
Če rabiš za hobi, boš vzel en pc, če rabiš profesionalno, boš vzel kak mac studio (ali pa threadripper workstation box). V ta mix dodaj še to, kater video editing softver ti je najbolj ljub.

Okapi ::

Transkodiranje je seveda nujno, za YouTube.

Resolution: 4K
Bitrate: 65-80Mbps
Codec: H.264 or H.265
File Type: mp4

S tem, da kamera snema 360 stopinj v 8K. Osnovni prehodi in efekti so seveda tudi obvezni, ne bom pa uporabljal nič zelo zahtevnega, 3D-animacij ali kaj podobnega.

Zaenkrat uporabljam Insta360 Studio, preizkusil bom tudi DaVinci Resolve, če bo treba, bom pa v nadaljevanju nabavil še Adobe Premiere Pro.

Nikonja ::

DaVinci Resolve je "way to go" (prvo ker je đaba, drugo ker za Studio verzijo imaš samo enkratno plačilo) razen če imaš noro željo plačevat mesečno naročnino za inferioren/crashabilen program kot je Premier Pro od Adobeja.
In ni nujno da imaš uber najboljši CPU ali grafično, ker itak delaš z proxiji kateri so fhd rezolucije ali nižje, in ti workflow ne bo nič trpel. Razlika bo samo na koncu ko boš delal export v format po želji, ampak to itak delaš na koncu ko si fertig in je čist vseeno ali čakaš 15 min ali 1 uro.

Kot veš, še vedno so štirje taborji - Intel vs Amd, in Nvidia vs Amd - jaz osebno preferiram Nvidio zaradi CUDE ker to preceeeej pohiti delo z grafiko - fotografija ali delo z videji, in Intel ker za profesionalno rabo dobiš več kot z trenutnimi AMD procesorji (samo moje mnjenje - nimam želje za debato kdo ima večjega)
Zato bi za GPU vzel vsaj 4070Ti, CPU pa vsaj 14600K ali mogoče tudi 14700K (za 14900 ni nobene potrebe tudi če imaš dnarja, ker ga je nemogoče ohladit), kvaliteten AIO, vsaj 32GB RAM-a (idealno 64GB) in vozi Miško!

pegasus ::

Če je transkodiranje ozko grlo, imam boljše izkušnje s handbrake kot s temi v editorje vgrajenimi enoderji. Sicer je na koncu verjetno vse ena verzija ffmpega, ampak očitno je v handbrakeu novejša in bolj happy z multithreadingom.

Jarno ::

Za utiliziranje grafične kartice pri tovrstnih opravilih je nVidia dejansko boljša izbira. Izbira procesorja je bolj zanimiva zadeva. Tudi odvisna od proračuna in preferenc porabe.
Pomnilnika 48GB ali 64GB in seveda velik/hiter NVMe SSD + 2x CMR HDD. :)

 h264

h264



 Poraba - glej R9 7900

Poraba - glej R9 7900



Če dobiš ugodno R9 7900, je lahko zelo dobra izbira out-of-the-box za multithreading zadeve. Ali pa 7900X in mu malce pristrižeš porabo / ECO mode.
#65W!

sbawe64 ::

Novi ryzen cpu-ji serije 9000 obljubljajo 16% boosta napram prejšnji seriji, naj bi izšla konec julija letos:

https://www.pcgamer.com/hardware/proces...
And yet, AMD reckons that the new Ryzen 9 9950X, the direct successor to the Ryzen 9 7950X, offers 16% more performance on average, with the likes of Blender being up to 23% faster--all despite having an identical number of cores, threads, cache, and clock speeds.

https://www.pcgamer.com/hardware/proces...


Prvo definiraj, s čim misliš urejati 4K video.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

klinker ::

Predvsem, kot je videt v grafih, bo Ryzen pokuru in se grel konkretno manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Strojna oprema
39844366 (1581) tikitoki
»

Media server hardware

Oddelek: Strojna oprema
302025 (365) MisterR
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1714198029 (45601) FireSnake

Več podobnih tem