» »

12th Gen Intel Core - Alder Lake

12th Gen Intel Core - Alder Lake

««
35 / 35
»
»»

keba ::

Jaz ne poznam človeka, ki bi navijal, že kar nekaj časa ne.

klinker ::

Ze navito nimas kaj navijat. Za tiste par %, ki jih pridobis ce mas sreco nima smisla.
Danes se samo se undervolta :D

Mr.B ::

8 MESECEV..... za 800€ maticno da priznajo da je defektna?
Asus recalls 10,000 Z690 Hero motherboards because of a backward capacitor

https://www.ign.com/articles/asus-z690-...
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Ko kupis mrtvo platformo na ddr4, pa dozivis da je najcenejsi ddr5 se vedno bistveno hitrejsi od top ddr4

ziga1990 ::

niti ne še vedno ADL ima možnost DDR5 ramov
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

keba ::

Mr.B je izjavil:

Ko kupis mrtvo platformo na ddr4, pa dozivis da je najcenejsi ddr5 se vedno bistveno hitrejsi od top ddr4

od kje tebi to. najcenejši ddr5 je nekao hiter kot najboljši ddr4. Šele najboljši ddr5 naredi razliko kakšnih 10%

pegasus ::

Nekaj berem o Alder Lake N - samo Gracemont E cores, v pakiranjih po 2, 4 ali 8. Naj bi bili prvi z brandom Intel Procesor. Zelo mikavno. Me zanima kakšen bo TDP ;-)

Nikonja ::

keba je izjavil:

Mr.B je izjavil:

od kje tebi to. najcenejši ddr5 je nekao hiter kot najboljši ddr4. Šele najboljši ddr5 naredi razliko kakšnih 10%

DDR5 z trenutnimi latencijami, hitrosti in ceno ni še niti blizu zrel za masovno uporabo, ampak cca 2024 se zna cena konkretno znižat in bo ponudba velikooo boljša. Takrat bo razlika med DD4 in 5 očitna. Zdaj plačat dvakrat več za mizerno razliko je mal idiotsko, razen seveda če imaš dnarja kot dreka in te boli levo jajce kakšna je cena.
Pa naj še dodam, enak razvoj je bil ko smo šli iz DDR3 na 4, ta prve palčke so bile obupno počasne in drage, zdaj pa dobiš CL16 za drobiž!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nikonja ()

l0g1t3ch ::

Ali KVM razloči katera so P in katera E jedra?

Vmware workstation nazadnje ko sem bral tega ni razloceval in so vm-ji delovali "zanimivo".
Rešitev je bila da si potem vm-je pinnal na posamezna jedra.

GrimReaper ::

DDR5 je trenutno enako hiter kot DDR4, seveda če ne šparaš in vzameš 6000 CL36
Sicer pa če gledaš najboljši price performance, je Zen 3 (5600X) še vedno pred Alder Lake. 12400F recimo da je tam tam.

Ampak najboljši price/performance ne pomeni najboljšega performansa. Tukaj bo bitka med 7600X in 13600K. Sicer ne vem kdo bo vzel 13600K, ker 7600X lahko še nadgradiš. Ampak to moraš že prej vedeti ali boš sploh nadgradil, lahko imaš tudi po 10 let če hočeš, kot smo imeli 2500K.
V glavnem so pa za igre ti štirje, 12600K ne vem če se splača napram 12400F, enako ne 5700X.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Nikonja ::

Velika večina si danes kupi računalnik za vsaj 4-5 let (vsaj ne CPU in matično) in po tem obdobju dobesedno vsak bo zamenjal matično če zamenja CPU, tudi če v teoriji še vedno paše na staro, tko da ta prednost AMD dejansko nebi smela nobenemu bit odločilni faktor za nakup.

Če hočeš pridt skozi najcenejše, potem tukaj Intel ima veliko prednost, ker tudi če izbereš 13600k in ne alder lake, lahko še vedno vzameš ta staro ploščo za alderja in ta stari poceni ddr4 ram, in prišparaš dovolj da si upgrejdaš grafično vsaj za en razred večAli ej ako imaš 2t ojra za tu karticu onda si možeš priušiti EKW blok i prištekat na vodu i time se riješiš problema protoka zraka i hlađenja.. Za igre si precej več s tem dobil kot da bi vzel AMD+dražjo matično+DDR5 in slabšo grafično.

Nikonja je izjavil:

Velika večina si danes kupi računalnik za vsaj 4-5 let (vsaj ne CPU in matično) in po tem obdobju dobesedno vsak bo zamenjal matično če zamenja CPU, tudi če v teoriji še vedno paše na staro, tko da ta prednost AMD dejansko nebi smela nobenemu bit odločilni faktor za nakup.

Če hočeš pridt skozi najcenejše, potem tukaj Intel ima veliko prednost, ker tudi če izbereš 13600k in ne alder lake, lahko še vedno vzameš ta staro ploščo za alderja in ta stari poceni ddr4 ram, in prišparaš dovolj da si upgrejdaš grafično vsaj za en razred večAli ej ako imaš 2t ojra za tu karticu onda si možeš priušiti EKW blok i prištekat na vodu i time se riješiš problema protoka zraka i hlađenja.. Za igre si precej več s tem dobil kot da bi vzel AMD+dražjo matično+DDR5 in slabšo grafično.

Novejüe igre imajo rade DDR5. Spider main remster je en izmed takih oöitnih.

sbawe64 ::

https://www.tomshardware.com/news/intel...
According to unnamed industry sources, Intel has decided to slash the prices of its 12th Generation 'Alder Lake' Core processors. Taiwan's DigiTimes says that Intel will chop up to 20% off Alder Lake CPUs for its PC partners. The source indicates that this price cut will be to encourage orders/boost demand, with hints that the cuts will affect both desktop and laptop CPUs. On top-tier products, the cuts could mean a price cut of up to $130 per processor.
2020 is new 1984
Corona World order

FireSnake ::

Mr.B je izjavil:

Intel confirms that Alder Lake BIOS code has been leaked but expects no new security flaws

Kako pa lahko to oni vnaprej vedo?
Nemogoče. Tole je blamaža.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mtosev ::

Kateri cooler bi priporočali za i5 12400F? Cena okoli 50€. Sprašujem za frenda, ki sem sestavil komp.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

DarwiN ::

Za ta procesor bo vsak potato dovolj dober.. Karkoli najdeš po ugodni ceni.. Na primer Sharkoon A50 na Amazonu 23€ ta trenutek, plus 2kg kave da dosežeš gratis dostavo. ;)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

gddr85 ::

montiraš stock gor pa je

Blinder ::

Jaz imam glih neki hladilnik, ki je stal 25 € na mojemu core i5-12400F in se ga ne sliši
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-12400f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

A je stock cooler okay, ker mi frend poroča, da se mu komp pregreva?

Meizu ::

Arctic Freezer esports duo se je vedno priporočalo ker je imel hladilnik neverjetno dobro hladilno sposobnost glede na ceno.

Danes se ga malo težje dobi. Je bil pa definitivno izpod 50eur.

mtosev je izjavil:

A je stock cooler okay, ker mi frend poroča, da se mu komp pregreva?

kater komp se mu segreva, ta ko si mu ga ti sestavil?...odvisno kaj je to ok, sem ravno prejšnji teden vrgel vodo dol in furam stock stealth 5600x (pbo in -20 curve) cca 75c load, kak aida cpu/cache bench dela pa na all core +4.4ghz do 90c (bios lockan), ampak to je amd, kako je s tem 12400f pa no idea, menda je to 65w cpu, če verjameš intelu :P
..pa seveda tud odvisno kolk je šparal na kišti in airflow-u

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Ta komp sem mu sestavil pred več kot letom dni. Uporabil sem stock cooler. Sedaj mi govori, da se mu pregreva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

tko na pamet bi jst najprej mal kišto spucal/spihal, magari novo pasto, če ne pa pač vzameš custom robo, ampak če je bil do zdej ok, potem najbrž ni problem v hladilniku, razen če se je šel kakšen čuden oc (če je to sploh opcija na tem f cpuju)

mahone ::

mtosev je izjavil:

Ta komp sem mu sestavil pred več kot letom dni. Uporabil sem stock cooler. Sedaj mi govori, da se mu pregreva.

Poglej, ce nima slucajno v biosu nastiman na PL2/3 (Liquid Cooler opcija)

Žal mu tak na daljavo ne morem pomagati, ker je on iz okolice Krškega, jaz pa iz Maribora.

klinker ::

Ce je 1 leto delal ok je razlog le umazanija. Cooler se rad zabasa s prahom, sploh ce nima filtrov na ventih.

mahone ::

Tkole je pri MSI plati

Če nima kište v mizarski delavnici, potem naj prvo preveri za virusi, trojanci in minerji.

Bios na default nastavitve ?

Katera plošča ?

Tudi kakšno ne-prepišno ohišje nekje v omari zna biti razlog.

Intel stock cooler je dober za prvo silo, samo zaradi tega se 12400 ne bi smel pregrevati.

In po 1 letu hladilna pasta ne more biti zanič.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Ja default nastavitve ima. Ohišje je neko poceni za 30€. Sam si ga je izbral.

Se popravljam, plošča bios default != Intel default, žal
Enako je pri amd, bios default in sta oba boosterja na on (PBO in CPB) https://www.pugetsystems.com/labs/artic...

https://www.pugetsystems.com/labs/artic...

MultiCore Enhancement (MCE) allows the CPU to run at the maximum turbo frequency on all cores, regardless of how many cores are in use. Typically, the boost frequency varies based on how many cores are being used.

Long Duration Package Power Limit (P1) defines the maximum wattage the CPU is allowed to run when under sustained loads. By default, this is set to 4095W (unlimited), whereas Intel's spec is 125W for the new 13th Gen CPUs.

Short Duration Package Power Limit (P2) is similar to the P1 power limit, but is a secondary wattage that the CPU is allowed to hit for short bursts. By default, this is set to 4095W (unlimited), whereas Intel's spec is either 181W (13600K) or 253W (13700K/13900K)

Tole na spremeni v biosu:
Če ima kakšno Asus ploščo, razne ai speed boosterje na off

MCE na off

PL1: 65W
PL2: 117W
PL2 Tau Limit: 28 seconds

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/c...

Ta CPU je eden od bolj hladnih od Intela, tako da me preseneča njegovo obnašanje.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Bios se ni sam od sebe spremenil, in če je bilo doslej ok, zdaj pa naenkrat ...

Pomeni katastrofalen pretok zraka + poletje in so temperature skočile... Poleg tega, ali se proc dejansko pregreva in throttla, ali pa je cooler zgolj dvignil vrtljaje in je človek opazil, da je računalnik glasnejši?

Ja, lahk se poigraš z nastavitvami, ampak kot rečeno, če je bilo do sedaj vse ok, pol je očitno vse na default in je težava mehanske narave. Zgornji cooler za 23€, dodaš kak 12-14cm ventilator v ohišje in rešeno.

Sedaj mi je tole napisal: In ej, a misliš da je grafika dajala signal da umira ko je ekran zmrzoval in štekal? Kazalec miške skakal

Tole je bolj grafična issue kot CPU.

Predvidevam, da so kakšne zahtevne 3d igre v enačbi.
Slabo prezračeni ohišje skupaj z vročo grafično je recept za pregrevanje.

In verjetno napajalnik tudi ni preveč dober ?

Prvo naj preveri, če se vsi ventilatorji sploh vrtijo.
Nato naj zunaj s kompresorjem spiha notranjost kište ter očisti ventilatorje.
Hkrati naj poskrbi, da se ventilatorji med tem početjem ne premikajo.

Kišta naj bo na mizi, ne pod njo v kotu ali v omari.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

HWMonitor in naj poroča temperature (GPU in CPU) pod obremenitvijo.. Pol pa dalje.

Napajalnik je en seasonic 500watt. Več se ne spomnim, ker sem komp sestavil pred več kot letom dni.

RedDrake ::

Grafika, ki gre na 200W+, CPU ki gre na ~100W in ohišje za "30 EUR", potem pa dodaš še poletne temperature in si tam kjer ni muh.

Je pa hkrati čisto možno, da se mu je kak malware usedel na mašino in mu sedaj bremeni 100% GPU in CPU za kakšno bogus rudarjenje, sploh glede na nenadnost in štekanje ...

moderator/administrator

Sporočila v temi naj se od https://slo-tech.com/forum/t779376/p856...

prestavi v primerni ločeno temo:
https://slo-tech.com/forum/7

https://slo-tech.com/forum/9

mtosev, nisi od včeraj na st, tako da ne vem, zakaj ugrabljaš temo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

««
35 / 35
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Strojna oprema
40863825 (2050) pegasus
»

AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
10921741 (5147) D3m
»

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9217450 (12484) FireSnack
»

11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
787107257 (64436) mtosev

Več podobnih tem