Forum » Omrežja in internet » Pravilo 200 m od jaška z optiko
Pravilo 200 m od jaška z optiko
CyberPunk ::
Na AKOSovi strani sem prebral, da velja pravilo, "če se lokacija končnega uporabnika, ki želi optični priključek, nahaja na manj kot 200 m zračne razdalje od jaška, skozi katerega poteka optično omrežje Telekoma Slovenije, mora Telekom Slovenije priključek vzpostaviti in na njem odobriti dostop drugemu operaterju" (na podlagi ene njihove odločbe).
Ima kdo s tem izkušnje oz. kako je dejansko v praksi? Ker tale "200 m" od jaška je lahko hitro, če gre blizu optika do kakšne javne ustanove, firme, organizacije ipd., ki ima blizu sedež.
Ima kdo s tem izkušnje oz. kako je dejansko v praksi? Ker tale "200 m" od jaška je lahko hitro, če gre blizu optika do kakšne javne ustanove, firme, organizacije ipd., ki ima blizu sedež.
delavec44 ::
Če je to res, bi tudi meni prav prišlo. Pred 9 leti so rekli ni šans (Telekom), pa je sigurno bila manj kot 200m stran optika na firmah.
uporab24 ::
Se je že kdo od vas pozanimal kaj konkretno glede tega?
V mojem primeru je tudi jašek z optiko manj kot 200 m stran od hiše, za podjetje. Noben drug okoli nima optike...
Predvsem me zanima, kdo mora ta priklop (in ostalo - kopanje, ...) plačati, ker se nisem toliko poglabljal v to odločbo.
Niti nisem siguren, ali to pravilo velja, če že imaš njihov priključek npr. baker.
V mojem primeru je tudi jašek z optiko manj kot 200 m stran od hiše, za podjetje. Noben drug okoli nima optike...
Predvsem me zanima, kdo mora ta priklop (in ostalo - kopanje, ...) plačati, ker se nisem toliko poglabljal v to odločbo.
Niti nisem siguren, ali to pravilo velja, če že imaš njihov priključek npr. baker.
starfotr ::
Jaz sem bil pred leti zaposlen v eni firmi, pri kateri smo naročili poslovno optiko. To so storitve s SLA in stanejo nekaj 100 eur na mesec in ne nekaj 10 eur na mesec. Vzpostavitev optike smo plačali kar konkretne denarje, čeprav so bile cevi z bakrom že prej. Okoli nas ni imel nihče drug optike. Ne druge firme ne zasebni uporabniki oddaljeni nekaj 100 m.
Ja, tako je tudi tukaj, kjer ima ta firma edina optiko in noben okoli.
En jašek je oddaljen manj kot 200 m, pa mimo naše hiše (nekaj metrov) gredo tudi optični (TS) in koaksialni ™ vodi.
Ta odločba je sicer bila objavljena le 2 leti nazaj. Se mi pa zdi precej optimistično, da bi to zastonj vlekli do vsakega, ki bi želel (in bi izpolnjeval ta pogoj).
Je pa res, da mimo tega jaška in naše hiše potekajo drogovi javne razsvetljave, mogoče bi na koncu koncev lahko tudi po njih dali optiko po zraku. Ampak zaenkrat nič konkretno ne vem.
Nekaj časa nazaj sem klical TS, pa so rekli, da sploh ne bodo gradili tu, ker ima RUNE v planu, ampak za RUNE mi niti datuma več ne izpiše na njihovi strani.
En jašek je oddaljen manj kot 200 m, pa mimo naše hiše (nekaj metrov) gredo tudi optični (TS) in koaksialni ™ vodi.
Ta odločba je sicer bila objavljena le 2 leti nazaj. Se mi pa zdi precej optimistično, da bi to zastonj vlekli do vsakega, ki bi želel (in bi izpolnjeval ta pogoj).
Je pa res, da mimo tega jaška in naše hiše potekajo drogovi javne razsvetljave, mogoče bi na koncu koncev lahko tudi po njih dali optiko po zraku. Ampak zaenkrat nič konkretno ne vem.
Nekaj časa nazaj sem klical TS, pa so rekli, da sploh ne bodo gradili tu, ker ima RUNE v planu, ampak za RUNE mi niti datuma več ne izpiše na njihovi strani.
VelkBla ::
Se je že kdo od vas pozanimal kaj konkretno glede tega?
Odvisno koliko je gospodinjstev zainteresiranih, če se TS stroškovno splača in kje poteka trasa. Za traso po občinski zemlji morajo sami zaprositi za dovoljenje in sami urediti projekt trase, na privatnem zemljišču pa pridobiti soglasje lastnika, narediti pogodbo in pridobiti oz. skleniti služnost. Možak s katerim sem nekaj časa govoril z njem si je sam uredil traso z sosedom (zemljišče od njega in soseda), mislim da je plačal samo izkop. Naredili pogodbe, služnost in to je bilo to.
Vsekakor je več faktorjev v igri, ampak na koncu je odvisno vse od TS, ki gleda na lasten interes ("logično") in če se mu stroškovno splača. Poznam primere, ki je več hiš oddaljenih (>5) manj kot 200 metrov od glavnega jaška za optiko, pa je še zmeraj nimajo, in ne živijo v neki vukoje* in želijo optiko, pa ni interesa s strani TS zaradi poteka trase. Vem tudi za primer, ki je 4 ali 5 hiš več kot 400 metrov od glavnega jaška pa so dobili optiko. Kako, ne vem, ali so bile kakšne cevi od prej ali kaj tretjega.
Kliči na TS in naj ti dajo oddelek za operativo (TKO?) in naj preverijo.
A ne morejo uporabiti obstoječih jaškov in povezav/cevi za optiko (potegnejo eno ven in hkrati drugo not)? Res pa je, da verjetno potem omarica/razdelilnik na ulici nima nujno vsega potrebnega notri (različni načini "štukanja" ene in druge tehnologije).
Pri teh zadevah je treba imeti red in hierarhijo.
Če gre za mednarodni ali medkrajevni vod, ne morejo kar kabla cviknit in gor priklopit 3 hiše. Ker bodo imeli katastrofo kar se tiče upravljanja in sledenja.
Zato se ločuje jedrno, hrbtenično, nacionalno, regijsko, distribucijsko omrežje. Poimenovanj je več in med sabo se ne mešajo.
Seveda se lahko dodaja nove cevi v zemljo. Ali mikro cevi ali podobno. Vendar je za to potrebo imeti denar, soglasja, finančni načrt - ROI itd.
Samo šalabajzerska omrežja (vodovodna, telekomunikacije, elektro itd.) potekajo navzkriž in mešajo med sabo primarne, sekundarne in terciarne vode. Dobro zasnovana omrežja imajo red.
Če gre za mednarodni ali medkrajevni vod, ne morejo kar kabla cviknit in gor priklopit 3 hiše. Ker bodo imeli katastrofo kar se tiče upravljanja in sledenja.
Zato se ločuje jedrno, hrbtenično, nacionalno, regijsko, distribucijsko omrežje. Poimenovanj je več in med sabo se ne mešajo.
Seveda se lahko dodaja nove cevi v zemljo. Ali mikro cevi ali podobno. Vendar je za to potrebo imeti denar, soglasja, finančni načrt - ROI itd.
Samo šalabajzerska omrežja (vodovodna, telekomunikacije, elektro itd.) potekajo navzkriž in mešajo med sabo primarne, sekundarne in terciarne vode. Dobro zasnovana omrežja imajo red.
V enem mojem primeru ne vem, če bi bilo šalabajzerstvo. Pod glavno cesto, ob kateri sta vsaj dve (poslovni) stavbi z optiko (glede na AKOS zemljevid), je torej verjetno optika, pravokotno na glavno pa so potem hiše. Mislim, da so potemtakem vsi na istem levelu (zadnjem oz. terciarnem?).
Poslovna optika je povsem druga topologija, kot pa optika za navadne smrtnike. Poslovni dobijo npr. 2 fibra P2P, ti dobiš samo 1 fiber P2MP.
Policija, reševalci se vozijo po istih cestah, vendar imajo prednost, ker imajo sireno. Pač povsem druga sfera, nedosegljiva sleherniku.
Policija, reševalci se vozijo po istih cestah, vendar imajo prednost, ker imajo sireno. Pač povsem druga sfera, nedosegljiva sleherniku.
Mene je na TK prvo vprašal ali imajo zraven poslovno ali privat optiko. Sem rekel, menda je vseeno saj so isti kabli, pa zgleda ni. Sicer je potem rekel, da pridejo terenci pogledat stanje ampak jih čakam že 3 mesece :D
fikus_ ::
Ne moreš optično vlakno kar precvikati in gor narediti "T" kos.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Mene je na TK prvo vprašal ali imajo zraven poslovno ali privat optiko. Sem rekel, menda je vseeno saj so isti kabli, pa zgleda ni. Sicer je potem rekel, da pridejo terenci pogledat stanje ampak jih čakam že 3 mesece :D
Ja, v odločbi omenjajo nek rok 30 dni, tako da se lahko verjetno sklicuješ na to, če želiš.
Sicer ta rok ne zajema "pridobivanja služnosti, soglasij drugih infrastrukturnih upravljavcev na območju gradnje in soglasij solastnikov in etažnih lastnikov", ampak mora biti izvedeno v "razumnem" času.
In dolžina nove trase ne sme presegati 300 m.
T743 ::
Zanimivo telekomov jašek imam dobesedno na parceli, smo jim dali soglasje in to že leta 2002, cca 20m od hiše, ampak je v njem verjetno poslovna optika, ker niso hoteli narediti priklopa pred cca 5 leti.
Mogoče se jih pa splača še enkrat potipati....
Sicer bi bilo pa najbolje jim že takrat zatežiti za optični priključek kot nadomestilo, ampak to so bili so še bakreni časi ISDN-ja in DSL-ja.
Mogoče se jih pa splača še enkrat potipati....
Sicer bi bilo pa najbolje jim že takrat zatežiti za optični priključek kot nadomestilo, ampak to so bili so še bakreni časi ISDN-ja in DSL-ja.
Mene so priklapljali pred 10 leti pa niso hoteli vleči optike, so raje baker v nove cevi...
Pred desetletjem so še na veliko delali skrajšave bakrenih zank.
Danes vse to menjajo z GPONom.
Danes vse to menjajo z GPONom.
Mislim, saj če ne bodo naredili optike, potem pač ne bo posla zanje, ker je boljša (obstoječa) alternativa A1 ali Telemah mobilno. :D Da bom za 20/2 na bakru danes plačal 36 EUR ali koliko že je minimalna cena... Nima smisla.
Mislim, saj če ne bodo naredili optike, potem pač ne bo posla zanje, ker je boljša (obstoječa) alternativa A1 ali Telemah mobilno. :D Da bom za 20/2 na bakru danes plačal 36 EUR ali koliko že je minimalna cena... Nima smisla.
Saj že imajo več kot pol slo. gospodinjstev pokritih, tako da se po mojem ne sekirajo preveč.
Sicer pa se nisi nič od aprila zanimal glede tega pravila, ko si ustvaril objavo?
Ne mudi se mi še toliko. Ampak glede na Akos Geoportal je optika tudi po ulici in naprej, do hiš pa potem baker. A to je možno? Če imajo seveda pravilne podatke...
Furbo ::
Na omenjenem portalu si je dobro še pogledati aktivne namere in pozive za telekomunikacije, jaz sem tako čisto slučajno videl, da se bo pri nas delala optika in se valda zagrebel.
Sredstva so omejena, tako da je pol vasi ostalo brez. Noro.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Ne mudi se mi še toliko. Ampak glede na Akos Geoportal je optika tudi po ulici in naprej, do hiš pa potem baker. A to je možno? Če imajo seveda pravilne podatke...
Pri meni se tudi nekje vrsta kabla na trasi spreminja iz optičnega v "neznani", neznani kabli pa so v mojem primeru praviloma bakreni. To je sicer takrat, ko se trasa neznanega kabla loči od trase optičnega, tako da predvidevam, da oba potekata po istem kanalu, le da tam izrisujejo le optični kabel.
Na omenjenem portalu si je dobro še pogledati aktivne namere in pozive za telekomunikacije, jaz sem tako čisto slučajno videl, da se bo pri nas delala optika in se valda zagrebel.
A ne pošljejo najprej nekih obvestil celem kraju po pošti?
Ali pa hodijo osebno do vsakega gospodinjstva?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: uporab24 ()
Pri meni se tudi nekje vrsta kabla na trasi spreminja iz optičnega v "neznani", neznani kabli pa so v mojem primeru praviloma bakreni. To je sicer takrat, ko se trasa neznanega kabla loči od trase optičnega, tako da predvidevam, da oba potekata po istem kanalu, le da tam izrisujejo le optični kabel.
A ne pošljejo najprej nekih obvestil celem kraju po pošti?
Ali pa hodijo osebno do vsakega gospodinjstva?
Ne. Pa sem v vseh letih večkrat klical na TS in tečnaril.. nič. Nobenih obvestil, ništa.
Bi človek mislil ja, pa se jim ne gre prav nič. Oni denar dobijo tudi če si na bakru.
Na AKOS-u pravijo, da je TS dolžan optični priključek zagotoviti, če gre za omrežje (v jašku 200 m stran itd.), s katerim zagotavlja storitev končnim (rezidenčnim) uporabnikom, to pa ne velja za "poslovna" ali hrbtenična omrežja.
Tako da bomo izgleda v Mestni občini Celje stopili v tretje desetletje (odkar se je začela graditi optika zasebnim uporabnikom) še vedno brez zadovoljive pokritosti z optiko, medtem ko se TS hvali, da vsako leto zgradi 20-40k priključkov in je več kot pol Slovenije pokrite... Očitno je tukaj to prepovedana tema glede na stanje na karti pokritosti AKOS.
Tako da bomo izgleda v Mestni občini Celje stopili v tretje desetletje (odkar se je začela graditi optika zasebnim uporabnikom) še vedno brez zadovoljive pokritosti z optiko, medtem ko se TS hvali, da vsako leto zgradi 20-40k priključkov in je več kot pol Slovenije pokrite... Očitno je tukaj to prepovedana tema glede na stanje na karti pokritosti AKOS.
Zgodovina sprememb…
Turenška ste prodali Telemachu. Takrat je bil v igri tudi TS, ker so imeli po Celju slabo pokritost. In očitno še vedno imate slabo.
Ja, verjetno bo tako tudi v prihodnosti. Če bi mislili pokriti Celje in okolico, bi to naredili že 15 let nazaj, ko so pokrivali večja mesta.
Sicer naj bi RUNE nekaj gradil, ampak po njihovih prvih napovedih bi že morali imeti zgrajeno (srednjeročno, 3 leta), tako da tega projekta ne jemljem več resno.
V sosednji občini Vojnik pa se pokritost optike vsako leto povečuje, par mesecev nazaj so začeli graditi blizu meje naše občine, vendar ne verjamem, da bodo prestopili mejo, kot je to že bilo v nekaterih podobnih primerih.
Sicer naj bi RUNE nekaj gradil, ampak po njihovih prvih napovedih bi že morali imeti zgrajeno (srednjeročno, 3 leta), tako da tega projekta ne jemljem več resno.
V sosednji občini Vojnik pa se pokritost optike vsako leto povečuje, par mesecev nazaj so začeli graditi blizu meje naše občine, vendar ne verjamem, da bodo prestopili mejo, kot je to že bilo v nekaterih podobnih primerih.
Zgodovina sprememb…
Na AKOS-u pravijo, da je TS dolžan optični priključek zagotoviti, če gre za omrežje (v jašku 200 m stran itd.), s katerim zagotavlja storitev končnim (rezidenčnim) uporabnikom, to pa ne velja za "poslovna" ali hrbtenična omrežja.
Torej ce gre optika do parih firm na sosednji ulici in naprej do vasi v okolici, kjer pa so gor rezidencni uporabniki, potem ne (ker je po tej logiki "poslovno" in "hrbtenicno")?
Torej ce gre optika do parih firm na sosednji ulici in naprej do vasi v okolici, kjer pa so gor rezidencni uporabniki, potem ne (ker je po tej logiki "poslovno" in "hrbtenicno")?
Po njihovih besedah so predmet odločbe jaški, ki so namenjeni rezidenčnim uporabnikom. Glede tvoje situacije ne vem natančno.
Nimaš pa nič za izgubiti, če vprašaš Telekom... In nam po možnosti sporočiš, kaj so ti povedali.
Zgodovina sprememb…
VelkBla ::
So ti to pojasnili preko telefona ali v dopisu? So omenili kakšen člen, odlok na katerega so to pojasnevali?
Invictus ::
Slaba pokritost optike v mestih je predvsem zaradi tega, ker EU ni dala sredstev za to.
EU je financirala opremljanje ruralnih krajev z optiko, zato so optiko vlekli tam.
Sam sem probal pripeljat TS optiko v blok s 150 stanovanji, v Ljubljani, pa so rekli ne. Ker bi morali sami financirati.
EU je financirala opremljanje ruralnih krajev z optiko, zato so optiko vlekli tam.
Sam sem probal pripeljat TS optiko v blok s 150 stanovanji, v Ljubljani, pa so rekli ne. Ker bi morali sami financirati.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
V mestih imaš obilo izbire. Od coaxa, VDSL, mobilnih omrežij 5G itd.
Mesta niso problem.
(Estetski) problem je, ker so v blokih po 2 ali 3 optike. Je pa res, da so ta montirana vlakna večinoma nezasedena. In je mnogo boljša izkoriščenost, če je blizu 100 % zasedeno omrežje na vasi, kot pa 20 ali 30 % v mestu. Se potem ROI kar hitro lahko spremeni/podaljša. In tudi dolgoročno so te investicije potem slepe cevi in ni nikoli nobenega ROI.
Mesta niso problem.
(Estetski) problem je, ker so v blokih po 2 ali 3 optike. Je pa res, da so ta montirana vlakna večinoma nezasedena. In je mnogo boljša izkoriščenost, če je blizu 100 % zasedeno omrežje na vasi, kot pa 20 ali 30 % v mestu. Se potem ROI kar hitro lahko spremeni/podaljša. In tudi dolgoročno so te investicije potem slepe cevi in ni nikoli nobenega ROI.
Ravno mesta so problem. Poglej Koper, Izola. Coax ja, monopolista Telemacha, potem se pa konča. 4G, 5G poklekne zvečer, ko se priklopijo vsi turisti, baker je 20/1, če imaš srečo.
Torej rabimo optiko.
Torej rabimo optiko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Danes si lahko relativno poceni omisliš StarLink...
Težko verjamem, da imajo vsi zaselki urejeno.
Mogoče ne vsi, veliko pa...
Kdor ni dobil optike v mestih v prvem rukerju, ima danes kar precej smole, čeprav gre lahko optični vod mimo 10 metrov...
Težko verjamem, da imajo vsi zaselki urejeno.
Vsi ki jih poznam. Tast živi 40 min stran od prvega večjega mesta in ima že par let. Starim staršem, ki so 5 km izven mesta so priklapljali 2021.
Dočimer v starem jedru Kopra težijo z nekim spomeniškim varstvom. Čudno da telemach lahko coax vleče po luftu in jih to nič ne moti.
Tu, ko pa jaz sprašujem so pa vse požirke in jaški pripravljeni in sploh ne bi bilo problema, če bi imel TK interes. Žal je optika manj kot 200m stran od mene poslovna. Lahko bi samo bakreni kabel zamenjali z optičnim.
GupeM ::
Ja ampak se vedno ne tako zelo kot v nekem zaselku, kjer imajo samo 0,5/0,2 ADSL.
Danes ima zaselek optiko z evropskimi sredstvi urejeno, jaz pa še kar čakam :(
Jebi ga. Včasih ste pa v mestih vse imeli hitreje. Telefon. Zaselki so si morali celo sami financirati. ADSL. V marsikaterem zaselku to še vedno sploh ni možno oz je totalno neuporabno. VDSL sploh ni možen v zaselkih. GSM signal je bil najprej v mestih, šele kasneje v zaselkih. Zdaj imajo tudi zaselki 4G ali 5G signal. Pogosto celo boljši, kot je v mestih. Kabelski internet je samo po mestih, v zaselkih ga ni. Tudi optiko ste nenazadnje najprej dobili v mestih. Hvala bogu, da se naredi tudi nekaj za zaselke.
Zdaj mi je sicer vseeno, ker že dolgo ne živim več v zaselku. Vem pa, kako je bilo. Ni fajn, kar se tega tiče. Za vse stvari si zadnji na vrsti. Od vodovoda (financirali sami), kanalizacije (te še zdaj ni, kar je sicer logično), do asfaltirane ceste. K sreči vsaj koncesije za pluženje in posipanje pozimi dajo lokalcem, drugače bi verejtno nekje avgusta prišle prve plužne skupine.
No, tudi optike v tem zaselku, kjer sem jaz živel, še ni. Je pa v gradnji. Zaenkrat se šlepajo s 4G, ampak to ni to.
Tudi sam sem prej živel na vasi sedaj sem pa v mestu. V moji bivši hiši sedaj optiko imajo, ko sem bil pa sam tam je bilo pa 4/1. Vse priklope (tel, adsl) smo sami plačali.
Oh ne revček v mestu, ki ima vse pri riti, jamra, ker ni optike.
Kolikor vem, coax ni dosti slabši od optike, potem je pa tu še mobilni signal.
Pri nas je bilo dobesedno do prejšnjega tedna možno samo ADSL 10/1, GSM signal pa EDGE. Ne fancy LTA ali kaj naprednejšega.
Šele te dni bodo dokončali GSM oddajnik, ki nas bo zares pokril.
No zdaj smo končno dobili optiko - samo 20 let po začetku gradnje le te v mestih.
Pa tudi radijski signal je zares prišel šele z uvedbo DAB+, prej je vleklo samo državno ali cerkveno trobilo.
Tko da če bo kaka mestna srajca zdaj začela zavidati podeželju, naj bo raje tiho, da se ne osramoti preveč s svojo nevednostjo.
Pri nas je bilo dobesedno do prejšnjega tedna možno samo ADSL 10/1, GSM signal pa EDGE. Ne fancy LTA ali kaj naprednejšega.
No zdaj smo končno dobili optiko - samo 20 let po začetku gradnje le te v mestih.
Pa tudi radijski signal je zares prišel šele z uvedbo DAB+, prej je vleklo samo državno ali cerkveno trobilo.
Tko da če bo kaka mestna srajca zdaj začela zavidati podeželju, naj bo raje tiho, da se ne osramoti preveč s svojo nevednostjo.
sbawe64 ::
Furbo
Cesta Zidani Most - Rimske toplice ?
Vsaj za radio vem, da tam nič ne vleče.
Cesta Zidani Most - Rimske toplice ?
Vsaj za radio vem, da tam nič ne vleče.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Oh ne revček v mestu, ki ima vse pri riti, jamra, ker ni optike.
Odjebi.
Sem bil 5 let na coaxu. 150/100 se mi zdi. Povsem dovolj, še posebej če to primerjaš z zaselki na ADSL, kjer 4/1 delalo samo, kadar so bili planeti ravno prav poravnani.
Ne vem kaj se tisti, ki imajo coax, sploh pritožujejo, če nimajo optike.
Ne vem kaj se tisti, ki imajo coax, sploh pritožujejo, če nimajo optike.
Če bi znali brati, sem že v prvem postu napisal, da nočem biti odvisen od monopolista Telemacha, ki vsako leto dvigne ceno za 2EUR. Drugje tako zagovarjate prosti trg, tu je pa ok? Pa tudi 30 let sem živel na vasi, dobro vem kako je na adsl 4/1, ni treba meni govoriti. Z razlogom sem za bajto v mestu moral dati 4x več denarja kot je vredna moja na vasi. Mogoče sem bil naiven ampak meni je bilo samoumevno, da bom v mestu imel optiko...
Pa tudi nikjer nisem rekel, da nočem plačati za priklop optike. Samo tudi za plačilo nočejo narediti.
Pa tudi nikjer nisem rekel, da nočem plačati za priklop optike. Samo tudi za plačilo nočejo narediti.
Zgodovina sprememb…
Če bi znali brati, sem že v prvem postu napisal, da nočem biti odvisen od monopolista Telemacha, ki vsako leto dvigne ceno za 2EUR.
Vsi operaterji vsako leto dvignejo ceno za 2€.
Pa preden se kam preseliš, oziroma celo kupiš nepremičnino, se da pozanimati, kako je z optiko tam.
Če bi znali brati, sem že v prvem postu napisal, da nočem biti odvisen od monopolista Telemacha, ki vsako leto dvigne ceno za 2EUR.
Vsi operaterji vsako leto dvignejo ceno za 2EUR.
Pa preden se kam preseliš, oziroma celo kupiš nepremičnino, se da pozanimati, kako je z optiko tam.
Seveda se da. Razen če misliš da je (oz. ne bo problema potegniti, če malo počakaš), potem je pa ni :D Tu sem si sam kriv, kot sem napisal sem bil naiven.
Telemach bo že 46EUR. Sigurno se da optiko dobiti ceneje, rabim samo internet. Če bi lahko vsake 2 leti menjal in dobival popuste za nove stranke, pa 100%.
Zgodovina sprememb…
Aha, ni dost samo to, da imaš na izbiro več kot tisti v zaselkih. Ti bi to rad še za nižjo ceno.
Verjemi, marsikdo iz zaselkov bi bil vesel Telemachovega coaxa.
Če bi kdaj tam živel, bi vedel. V prazno nakladat je najlažje.
Verjemi, marsikdo iz zaselkov bi bil vesel Telemachovega coaxa.
Če bi kdaj tam živel, bi vedel. V prazno nakladat je najlažje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
V zaselkih lahko izbira med TK, T-2 in A1 na optiki. Jaz izbiram med 1 ponudnikom.
Namigovanja, da lažem pa zamerim.
Namigovanja, da lažem pa zamerim.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Omrežja in internet | 232485 (3565) | markasaso12 |
» | Komplikacija z optiko (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 15434 (2427) | Furbo |
» | Pospešitev gradnje optike (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 3364 (1960) | MIHAc27 |
» | Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Omrežja in internet | 63606 (29665) | Lonsarg |
» | T-2 spet v stečaj (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi | 36451 (30447) | roli |