» »

Home Assistant SolarEdge

Home Assistant SolarEdge

1
...
3 4
5
»

Daniel ::

Meni modbus na WiFi že dolgo dolgo ne deluje. Samo kabel.

joez7 ::

No jaz tut nisem vlekel kabla. Dal sem samo 0.5m kabla in Lan/Wifi pretvornik. SE ga vidi kot lan, routar pa kot Wifi. Uporabil pa sem TP AC750 RE200.
Sem pa testiral tut prek Wifi (danes), še dela, sam tam pa tam vrže ven (nekje na 2h) za kako minuto, ravno tolk, da se mi oglasi WatchDog v HA.
Tak, da kar kabel, ali pretvornik.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Bizkit45 ::

Je mozno da se vam ip menja ali zakaj nebi delovalo? Je pa potrebno statiko obesiti gor in potem v enem configu spremeniti, da vedno pinga to statiko. Meni se vedno lepo dela. Upam da tako ostane. Je pa res da nimam tistega "-multi" ampak navadnega

DamijanD ::

Mislim, da je neki FW spremenil/ukinil modbus over wifi

Bizkit45 ::

homeassistant/.storage/core.config_entries

Tu notri. Ce enkrat dodas solaredge potem gre v ta konfig prvotni IP. Po restartu ali lease expiry, veliko reouterjev menja IP napravi.
Ker imas ti v tistem konfigu star IP, potem itak nic ne najde. Nastavit je potrebni statiko im v zgornjem fajlu nastaviti ta isti staticen IP. In bo delalo.

kristjanxx ::

FW ki ima tri številke za drugo piko je Commercial. Modbus na WiFi dela samo na residential FW (dvomestna številka).

Se pravi Firmware: 0004.0019.0039 mi rešuje rit:). Hvala.
Pa je kdo probal spremenit FW? na primer iz 521 na 0039?
Ja vem, pust pri mir, če deluje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Kakšna je pa sploh razlika med commercial in residential?

En je namenjen hišnim inverterjem, en bolj velikim.
V Sloveniji najpogostejši SE16/17k, so nekoč bili med velikimi, pa so jih prestavili med hišne. Sedaj je meja 20k, pod 20 je hišno.

Hišni FW ima podporo za hišne naprave - inline meter, EV polnilnica...

Glavna razlika med hišnimi in nehišnimi pa je uporaba optimizatorjev, hišni so samo 1:1. Izjem je pa polno, kar nekaj je takih ki veljajo samo v Sloveniji.

To bi razložilo zakaj je meni en čas delalo preko wifi, potem pa nehalo na 25 modelu. Merilec porabe priklopljen na razsmernik sicer imam, a ne od SolarEdge. 2 panela na optimizator.

En čas se je tudi še dalo priti do vmesnika na 172. naslovu, sedaj je tudi to zaklenjeno.

Firmware: 0004.0019.0039 mam na SE10K. Optimizatorje pa S440, 1:1 + MTR 240. Hiša 23 panelov.
Se pravi, da mam srečo?

MadMax ::

Daniel je izjavil:

To bi razložilo zakaj je meni en čas delalo preko wifi, potem pa nehalo na 25 modelu. Merilec porabe priklopljen na razsmernik sicer imam, a ne od SolarEdge. 2 panela na optimizator.

En čas se je tudi še dalo priti do vmesnika na 172. naslovu, sedaj je tudi to zaklenjeno.

Pa je to kdo posodabljal s fizičnim dostopom do razsmernika (ti sam, monter, kak serviser... ker update naredi čim se nanj povežeš s SetApp), ali so ga kar na daljavo?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Bi rekel, da so ga kar na daljavo. Serviser je sicer bil enkrat vmes, ko je en string panelov nehal delati in takrat se je posodobil ampak je od takrat bila že večkrat spremenjena verzija programske opreme.

feryz ::

Kako pa bi ga lahko posodobili na daljavo?

Saj ga lahko. Kolega je večkrat geniju rekel, če mu updatajo in so mu updatali FW na inverterju.

Hmmm, zanimivo.
Baje se je dalo, ja, ampak te opcije že dolgo ni več v monitoring programu.
Ampak če gre, potem gre.

SE25K imam trenutno na teh verzijah. Sicer mi te številke ne povedo kaj dosti :)

DSP1:1.20.2063
DSP2:2.20.1621
DSP3:NA
CPU Version:4.21.511

SE10k je resi inverter, lahko ima samo resi FW. (FW 4.zz.yy YY je dvomestno število).
SE16/17k je nekoč bil comm inverter in so ga kasneje prestavili med resi. Lahko ima FW verzijo 4.zz.yy ali 4.zz.yyy.
Modbus na WiFi z verzijami yyy je delal nekje do 4.17.yyy

Od poletja 24 se vsi inverterji do 20k, nadgradijo na yy verzijo. Nadgradnjo lahko delajo upravljalci/inštalaterji
tudi daljinsko, če imajo to omogočeno (Monitoring sistem). V naslednji verziji SolarEdge Go je obljubljeno, da bo
možen tudi daljinski update za ostale. SetApp je v umikanju.

CPU version je FW na komunikacijski plošči. DSP1/DSP2 je digital board, za komunikacijsko ploščo. DSP1/DSP2 downgrade
ni mogoč, medtem ko CPU lahko to naredi support.

Meni se sicer zdi malo omejujoče, da dejansko nimam polnega dostopa do naprave, ki jo imam v lasti niti preko aplikacije, kaj šele direktno preko vmesnika. Ne vem sicer kaj je poanta tega, da zmeraj bolj zaklepajo vse skupaj. Po drugi strani pa, dokler dela... Oddajo lahko spreminjam preko modbusa, če bi bilo potrebno.

Poanta je, da lahko drkaš po omrežju, zato ni zdravo, da ti je to omogočeno.
Sicer načeloma to ne bi bil problem za normalne ljudi, ampak na svetu je vse sorte folka. Zato je priporočljivo, da do tega nimajo dostopa.

Sicer pa ga, z malo truda, lahko imaš. Čas posla.

Ja, bypass s prijavo kot monter, to mi je poznano a se zaenkrat še nisem spuščal v tole. Skrbi me le, da bi mi s kakim updejtom pobrali modbus na LANu, ker sedaj nimam nobene opcije, da spremenim kakršenkoli parameter.

Modbus podatke pa rabim, ker s tem poganjam en kup HA avtomatizacij.

V tem primeru si SE zasluži en DDOS napad.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izklop števca za elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
16312759 (2156) mirator
»

Hibridni razmsernik za sonco elektarno. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
599378 (3616) Lonsarg
»

Zakaj gorijo sončne elektrarne (strani: 1 2 3 )

11621457 (8233) Gregor P
»

sončni paneli

264938 (3992) starfotr

Več podobnih tem