» »

Hibridni razmsernik za sonco elektarno.

Hibridni razmsernik za sonco elektarno.

1
2
»

Lado 1 ::

Sem se pritožil in je bilo zavrnjeno pa sem bil tudi pri njih na pogovoru in so mi rekli, da je problem to, ker imamo na trafotu zelo visoko dvignjeno napetost in jo ne smejo znižati zato, ker je en odcep zelo dolg in je na njem velik padec napetosti. Zadnjemu na odcepu pa morajo ob najslabših pogojih zagotoviti min.210V. Na tem trafotu je že ena elektrarna in, če bi še mojo priklopili gor bi ob najboljših pogojih napetost omrežja presegla 253V kar je zgornja meja do katere še dobiš dovoljenje. Sicer je bilo to pri njih ugotovljeno na podlagi simulacije in ne rednih meritev. Jaz imam servis elektronike in že zaradi narave dela vsakodnevno spremljam napetost omrežja pa še nikdar ni šla čez 245V. To sem jim tudi povedal vendar ne upoštevajo tega. Če bi mi dovolili oddajo 2KW bi bil čisto samooskrben pa še z asimetrijo nebi imel problema.

men218 ::

Lado 1 je izjavil:

Imam razsmernik SOLAR EDGE SE10K-RWB48BFN4. Nimam net meteringa, ker nisem dobil soglasja in nič ne oddajam v omrežje. Faze imam simetrično razporejene vendar se porabniki različno vklapljajo in ne moreš zadeve v nulo rešit. Saj razlike niso velike 0,5-2kW ampak čez dan se nabere 5-10KW iz omrežja. Kakšni dnevi so boljši in je samooskrba 80% včasih pa 50%. Če sem izklopil vse porabnike in nato vse faze obremenil enako z elektromotorjem je bila poraba iz omrežja 0kW torej se da nastaviti. Kakor so mi rekli je zadeva znana in naj bi v maju ali juniju prišla posodobitev programske opreme za razsmernik. Zadeva je trenutno v testni fazi, potem naj bi bile te težave rešene. Zanimivo pa je to, da, z asimertrijo faz ni problema, če razsmernik odklopiš z omrežja. 1F sistem pri meni odpade, ker imam toplotno črpalko pa še dva gospodinjstva v hiši in bi presegli 36A. Če bi dal 3x 1F razsmernik ne vem kako bi nadzoroval baterijo (ponjenje praznenje). Če bi elektro dovolil, da se v sistem oddajalo vsaj 2KW-3KW bi bila zadeva rešena.

Imam vprašanje in sicer
Elektrarno imam inštalirano 4kW. Nisem dobil dovoljenja za povečanje, ampak bi postavil dodatno z razsmernikom SOLAR EDGE SE10K-RWB48BFN4.
Ker inštalirana elektrarna nikoli ne doseže peak moči bi na dodatnem razsmernikom omejil pošiljanje v omrežje 4kW.
Sedaj pa vprašanje, ali razsmernik prvo polni baterijo in nato pošilja v omrežje?
Je mogoče nastavitev da šele ko se izvaja rezanje oddajanja?
In pa rad bi porezal špice odjema kar bi izvajala baterija ko ni sonca.

joez7 ::

Na črno ali z dovoljenjem?
Oddajo v omrežje maš rešeno z InMetrom?
Kakor maš nastavljeno - v večini primerov je prioritete lastna raba, nato baterija in šele nato oddaja omrežje.
V večini primerov se polnjenje začne v zelenem pasu (proizvodnja večja kot poraba)
PowerShawing ti bo nastavil serviser. Načelno tu ni problemov - nastaviš -4kW, in ti šele pri prekoračitvi začne praznit baterijo. Strategija je odvisna od velikosti baterije in porabe.
Najbolje da se obrneš na monterja, projektanta od SolarEdge. Predlagam ti en razsmernik.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Trenutno še nimam nič, razen 20 panelov z katerimi imam pokrit nadstrešek.
Staro elektrarno bi pustil na miru in zraven postavil nov inverter.

men218 je izjavil:

Trenutno še nimam nič, razen 20 panelov z katerimi imam pokrit nadstrešek.
Staro elektrarno bi pustil na miru in zraven postavil nov inverter.

Če maš 20 panelov, je to nekje 8.5kWpik - razen če maš še starejše 200W.
Nič nisi napisal, koliko maš Ppik (max moč panelov) razsmernik ?, kako maš rešeno omejitev? na razsmerniku ali z inmetrom?
Sprememba iz ongriga na otočni ali offgrid prinese s sabo tudi dopolnitev ali pa celo novo soglasje.

Lonsarg ::

Ja nekaj je čisto proper z vsemi papirji nekaj pa praksa :) V praksi ne bo noben nikjer nič zaznal, dokler ne oddajaš v omrežje več kot imaš soglasje. Skratka v praksi ti lepo menjaj po mili volji le poskrbi da oddajaš enako ali manj kot trenutno.

Torej ne govorim o tem da si brez soglasja to se ne it. Govorim o tem da imaš soglasje za specifični način vezave/modela pa menjaš model in/ali način vezave in še vedno poskrbiš da upoštevaš moč oddajanja iz soglasja, to je bolj taka mini kršitev. Je sicer res da če daš delat firmi bodo najbrž hoteli na proper preko soglasja urejat in bo tudi ponudba vključevala novo soglasje in vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Ja nekaj je čisto proper z vsemi papirji nekaj pa praksa :) V praksi ne bo noben nikjer nič zaznal, dokler ne oddajaš v omrežje več kot imaš soglasje. Skratka v praksi ti lepo menjaj po mili volji le poskrbi da oddajaš enako ali manj kot trenutno.

Torej ne govorim o tem da si brez soglasja to se ne it. Govorim o tem da imaš soglasje za specifični način vezave/modela pa menjaš model in/ali način vezave in še vedno poskrbiš da upoštevaš moč oddajanja iz soglasja, to je bolj taka mini kršitev. Je sicer res da če daš delat firmi bodo najbrž hoteli na proper preko soglasja urejat in bo tudi ponudba vključevala novo soglasje in vse.

Verjetno dokler ostaneš na ongridu. Kakor hitro pa greš na offgrid se zahteve bistveno spremenijo - in možnosti zajeba tudi.
Na ongridu maš to varovanje - pade omrežje - padeš tudi ti ven - ni več proizvodnje, ni več oddaje in v primeru požara je sistem v breznapetostnem (oz malonapetostnem - 20panelov - 20V) stanju.
Še vedno ni odgovoril na bistvena vprašanja.

Tako kot sem napisal
Imam 20 panelov 440W, na nadstrešku poleg hiše.
Razmišljam o nakupu SE8K-RWS48 ter inline metru oz. enery metru.
Obstoječo elektrarno pustim na miru in deluje tako kot doslej. Gen-I jo ima pod nadzorom in garancijo. So mi oni predlagali da bi dodal panele in obstoječo elektrarno limitiral na 4kW.
Ampak morajo to oni narediti, ker le tako prevzamejo v upravljanje.

Tako da posebej, limitacija na 4kW in rezanje špic recimo na 4kw porabe.
Tako ne bom prekoračil soglasja, lahko bi edino sporočil elektru da bom priklopil baterijo za rezanje špic.

Ja RWS je online (se pravi, da izpade ob izpadu omrežja), medtem ko pa je RWB pravi otočni razsmernik.
https://evsvet.eu/viewtopic.php?t=4848 tle maš malo razpredano.
Limitacija se lahko izvede na oba razsmernika, z enim InMetrom. Pač lepo omejiš export.
Win bi blo z enim razsmernikom. To rezanje špic pomojem ni potrebno javit, dokler ne boš mel offgrid.
Predvidevam da maš varovalke 3x20A, in je min dogovorjena moč 3.8kW.
Če maš varovalke 3x25A - je min dogovorjena moč 4.6kW.
Moraš pa vedet - če hočeš met moč 5kW iz baterije - mora bit baterija 10kWh.
Sem že sam razmišljal v tej smeri - pa mi ni računice trenutno (~8k€ investicije)

Lonsarg ::

joez7 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Verjetno dokler ostaneš na ongridu. Kakor hitro pa greš na offgrid se zahteve bistveno spremenijo - in možnosti zajeba tudi.
Na ongridu maš to varovanje - pade omrežje - padeš tudi ti ven - ni več proizvodnje, ni več oddaje in v primeru požara je sistem v breznapetostnem (oz malonapetostnem - 20panelov - 20V) stanju.
Še vedno ni odgovoril na bistvena vprašanja.
Tako hibridni z možnostjo offgirda kot tudi navadni inverterji imajo vsi by-dizajn varovalko da grid-in/out priključek deluje zgolj in izključno v primeru ko je grid aktiven. Tako da s stališča varovanje tega da tvoja napetost ne uide v morebiti prekinjeno omrežje je isto pri obeh. S stališča varovanja pred požarom pa je res razlika, ker pač baterija vedno ima napetost tudi če je grid down. Ampak menda gasilci ne gredo gledat v dokumentacijo soglasja predno gasijo, tak da tako ali tako morajo handlati baterijske in nebaterijske sisteme na varen način med gašanjem, brez da vnaprej zagotovo vedo ali napetost na SE je ali ni.

Naprimer tega jaz gledam (https://www.deyeinverter.com/product/hy.... Ta in podobni hibridni/offgrid inverterji imajo ločen grid vhod (ki se obnaša kot pri navadnem inverterju, torej glede na nastavitev limiterja potencialno lahko na tem izhodu oddaja elektriko v omrežje, je pa striktno aktiven ta vhod le če je grid aktiven) in ločen backup load izhod (ni nujno da se pri vseh tako imenuje), kjer je lahko napetost tudi ko je grid down. Za proper offgrid vezavo vežeš na ta backup load celotno glavno omarico, na grid vhod pa le grid.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sončna elektrarna z hranilniki (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32428357 (1374) hojnikb
»

solarni paneli na balkon (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25635728 (8662) Karen
»

Backup baterija za celo hišo? (strani: 1 2 )

638027 (5255) TESKAn
»

DIY soncna elektrarna - dovoljeno v slo?

304523 (2316) feryz

Več podobnih tem