Forum » Elektrotehnika in elektronika » Home Assistant SolarEdge
Home Assistant SolarEdge
matejmesar ::
Pozdrav,
Eno vprašanje glede solaredge-modbus-multi integracije. Nikjer ne najdem entitete za dnevno vrednost proizvedene/porabljene energije, API integracija je imela ta podatek. Modbus integracija ima le vrednost energije od začetka delovanja.
V energy dashboardu se sicer da videti dnevne vrednosti, vendar bi rad ta podatek vključil tudi drugam. Kje se ga najde? Ali se ga da izračunati? V enem od postov sem opazil screenshot, kjer je ta podatek celo razdeljen po fazah, pa me zanima, kako se pride do tega?
Hvala
Eno vprašanje glede solaredge-modbus-multi integracije. Nikjer ne najdem entitete za dnevno vrednost proizvedene/porabljene energije, API integracija je imela ta podatek. Modbus integracija ima le vrednost energije od začetka delovanja.
V energy dashboardu se sicer da videti dnevne vrednosti, vendar bi rad ta podatek vključil tudi drugam. Kje se ga najde? Ali se ga da izračunati? V enem od postov sem opazil screenshot, kjer je ta podatek celo razdeljen po fazah, pa me zanima, kako se pride do tega?
Hvala
joez7 ::
Dnevno porabo mam preko API (15min polig).
Po fazah pa maš preko modbusa(10s piling), glej M1 - A B C, to so ti faze.
Moraš pa ročno dodat v prikaz. Greš urejanje nadzorne plošče (HA) , in dodaš senzor.
Ti bo uspelo, sam mal traja, da skužimo koncept HA.
Po fazah pa maš preko modbusa(10s piling), glej M1 - A B C, to so ti faze.
Moraš pa ročno dodat v prikaz. Greš urejanje nadzorne plošče (HA) , in dodaš senzor.
Ti bo uspelo, sam mal traja, da skužimo koncept HA.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
telexdell ::
Najboljše da si nastavuš Utillity meter, katerega resetiraš dnevno ali mesečno ali letno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
No meni pa v 10s intervalu osvežuje trenutno stanje, mi je to bolj aktualno, kot pa zgodovina.
Gledam pretoke po fazah in skupni import - export. Tega uporabljam za avtomatizacijo.
https://ibb.co/b1jWhQ9
Gledam pretoke po fazah in skupni import - export. Tega uporabljam za avtomatizacijo.
https://ibb.co/b1jWhQ9
Zgodovina sprememb…
Hvala za pojasnila, sem moral preverit, če sem kaj spregledal v integraciji. Torej se bom res malo poglobil in si poskusil nastaviti utillty meter, saj me zanima tudi poraba energije po fazah dnevno. Moč vem da se da dobit direkt iz modbus integracije.
Saj maš tudi v modbusu, sam pober ven, kar ti je uporabno.
https://ibb.co/Smnrm3Y
https://ibb.co/N2rxHzz tle lahko poizkusiš z faznimi podatki, namesto z skupnimi, pa poročaj.
https://ibb.co/Smnrm3Y
https://ibb.co/N2rxHzz tle lahko poizkusiš z faznimi podatki, namesto z skupnimi, pa poročaj.
Zgodovina sprememb…
Te podatke sem sicer opazil, so to res energetske vrednosti po fazah, vendar zajemajo vso energijo skupaj od priklopa dalje. Je pa res ločeno po fazah, tudi jalova energija in cosfi. DamijanD, sem pa že našel helper skripte za utility metre, ki naj bi znali iz tega izluščit podatke po dnevih/tednih... Poskusim in poročam. Sem bolj začetnik v HA, niti nisem vedel, da obstajajo že narejene skripte za raznorazne stvari. Hvala.
J.McLane ::
Nam je zdajle števec odklopil, v HA sem imel že nastavljen Solaredge Modbus in lepo vidim, da je na eni fazi šlo v 10 min iz 4,5 kW (20A) na 6,5 kW (28A), ostali dve fazi pa poraba 700W. En 2 kW kalorifer + dva pomivalca + TČ so delali.
V glavnem, sedaj SolarEdge preko modbusa ne javlja več podatkov, malo sumim, da ja DHCP kriv in je sedaj na drugem IPju, moram preverit in nastavit na fiksnega.
V glavnem, sedaj SolarEdge preko modbusa ne javlja več podatkov, malo sumim, da ja DHCP kriv in je sedaj na drugem IPju, moram preverit in nastavit na fiksnega.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Ja tle si naletel na fazno zaščito odklopnika števca Iskra AM550.
Ti števci kljub temu, da majo kar ohlapno nastavljeno zaščito, na primer 10kW +10% dopuščajo kar nekaj časa, majo tudi fazno zaščito, ki je nekje v rangu 1/3 +20% skupne. Tako, da v primeru da ni dobre fazne razporeditve uporabnikov ta deluje, kljub temu, da nisi dosegel skupne porabe 10kW (3x20A).
Boš pač moral prerazporediti velike porabnike po fazah - ni druge.
Ti števci kljub temu, da majo kar ohlapno nastavljeno zaščito, na primer 10kW +10% dopuščajo kar nekaj časa, majo tudi fazno zaščito, ki je nekje v rangu 1/3 +20% skupne. Tako, da v primeru da ni dobre fazne razporeditve uporabnikov ta deluje, kljub temu, da nisi dosegel skupne porabe 10kW (3x20A).
Boš pač moral prerazporediti velike porabnike po fazah - ni druge.
Sam za info. Če iz kakega razloga pade razsmernik ven, preneha delat modbus (vsaj moj, ki je del integracije razsmernika). Men je padel ven (zgleda nihanje na omrežju - recimo tretjič v tem letu - se ni sam postavil - potrebno je blo izklopit in ponovno vklopit varovalke razsmernika)
Tako, da za 100% zanesljivost regulacije konice rabimo port P1 od števca.
Tako, da za 100% zanesljivost regulacije konice rabimo port P1 od števca.
DamijanD ::
joez7 - meni modbus dela stabilno že skoraj 2 leti - pa smo bili vmes brez elektrike ipd...
joez7 - meni modbus dela stabilno že skoraj 2 leti - pa smo bili vmes brez elektrike ipd...
MAš inMeter od solaredga (pač njihova integracija - meter+razsmernik) ali kaj drugega. Pri men je verjetno krivo tudi to, da mam povezavo preko Wifi na razsmernik, in ko pade razsmernik, obstane vse.
Bom dodal pravilo v HA. 1. watchdog za senzor in sešteval bom skupno porabo - no tu še ne vem kako bom rešil - nimam vseh velikih naprav na metrih.
Je pa zanimivo, kaj sesuje razsmernik, da se ne pobere. Sem mal brskal po logih razsmernika, pa ni nič.
Hudir je, ko pade razsmernik, API (oblak) lepo laže - ma zadnje stanje in ni uporaben. Bo še kaj za delat.
Pri meni je bil res DHCP krivec, sem ga nastavil na fiksen IP, je takoj delalo, brez kakšnih resetov.
Inepro meter s kablom na inverter, inverter pa ima UTP za mrežo.
PA je že inverterju kdaj kaj zahodilo, Me zanima, če vtem primeru deluje LAn. Men je vrglo ven Wifi - in vse ostalo na inverterju. Mam pa žično povezavo med Inmetrom in razsmernikom. Inmeter ma možnost tudi Mesh 866mHz povezave. Razmišljam v smeri, da bi to porabil - je že gdo delal v tej smeri? Gre se zato, da če pade inverter, bo Inmeter še vedno delal. Ker klici preko modbusa gredo na inverter, ne pa na inmeter, se motim?
No takole sem popravil kartico energija, dodal sem fazne, namesto skupne.
https://ibb.co/G7xYP1M
https://ibb.co/G7xYP1M
Hvala za namige.
Sem izklopil API, je modbus zadosti.
Ko sem dal fazne inporte in fazne exporte, se končno ujemata stanja energije od MojElektro in HA.
https://ibb.co/SsB1626
Sem izklopil API, je modbus zadosti.
Ko sem dal fazne inporte in fazne exporte, se končno ujemata stanja energije od MojElektro in HA.
https://ibb.co/SsB1626
Zgodovina sprememb…
Smart vtičnico od Tapo P110M. Jih mam kar nekaj. HA jih sam najde, P110 je do 3600W M-pa merilec, v SLO po 12€, v trgovini - trgovski center.
Mi je popolnoma zadosti - moja TČ ma sicer IoT termostat, pa se še vedno ne razumeva, lahko ga ročno berem in nastavljam, ne vda se mi pa preko Wifi.
TČ je 1f, nazivne moči 6kW, el. pa do 3kW - v meniju omejena na 2kW el. (drgač mi preveč poskakuje - je sposobna dat 11kW toplotne ob 3kW el. pri B7 - W55°C).
Preko modbusa berem samo InMeter (od SolarEdga) preko razsmernika. Je pa hudir, če pade razsmernik, mi pade tudi modbus. Tako da iščem še rešitev za branje števca Iskra AM550 preko P1 porta.
Mi je popolnoma zadosti - moja TČ ma sicer IoT termostat, pa se še vedno ne razumeva, lahko ga ročno berem in nastavljam, ne vda se mi pa preko Wifi.
TČ je 1f, nazivne moči 6kW, el. pa do 3kW - v meniju omejena na 2kW el. (drgač mi preveč poskakuje - je sposobna dat 11kW toplotne ob 3kW el. pri B7 - W55°C).
Preko modbusa berem samo InMeter (od SolarEdga) preko razsmernika. Je pa hudir, če pade razsmernik, mi pade tudi modbus. Tako da iščem še rešitev za branje števca Iskra AM550 preko P1 porta.
Dozdaj se mi je že tretjič zgodilo, da je razsmernik postal neodziven, padel export, padel wifi, vglavnem modra ugasne, zelena utripa, rdeča utripa. Sumim na šum, slab stik nekje na liniji. Mamo pa omrežje staro +50let, so kar nekaj štrikali, prvi projekt za 20 hiš, sedaj na veji +50hiš. Že nekaj let obljubljajo prenovo, kdaj bo pa on zgoraj ve.
Pomaga pa samo izklop razsmernika na varovalkah, par minut in zaklop, potem se postavi v roku 2min. Ko gledam v logih ni nič.
Pomaga pa samo izklop razsmernika na varovalkah, par minut in zaklop, potem se postavi v roku 2min. Ko gledam v logih ni nič.
joez7 - a tebi takrat ko pade razsmernik, dejansko neha tudi proizvajati? torej ne da samo pade v komunikacijskem smislu ?
joez7 - a tebi takrat ko pade razsmernik, dejansko neha tudi proizvajati? torej ne da samo pade v komunikacijskem smislu ?
Točno tako. Pade vse, komunikacija in proizvodnja.
Uff - to je pa smotano. Kaj pa serviser pravi? Jaz bi potem v HA naredil notification, da če se inverter ne odziva, da bi me obvestilo.
Serviser, dokler ni v logih kaj, ali pa popolnoma obstane, ne bo hodil.
Ja za HA sem že iskal Watchdog, sem našel samo za samega HA, za sam senzor pa še ne, bo treba mal pomozgat, al pa najti že uporabno rešitev.
Ja za HA sem že iskal Watchdog, sem našel samo za samega HA, za sam senzor pa še ne, bo treba mal pomozgat, al pa najti že uporabno rešitev.
roki11 ::
Ali imaš možnost preverjati napetost? Kakšna so nihanja? Imaš kakšen shelly, ki meri napetost, da vidiš kakšna je?
Porast napetosti zna biti problem na omrežjih, ko je ta previsoka se inverter izklopi.
Porast napetosti zna biti problem na omrežjih, ko je ta previsoka se inverter izklopi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: roki11 ()
Moj začne pri 243V omejevat izhodno moč, pa ni to. Hudir je, da v logih ni nič. Bom pa naslednjič (ob izpadu) pozoren na napetosti, če kaj ujamem. Žal shelly-jev nimam. Še najbolj verjetno šum - prasketanje, tudi kaka žarnica občasno utripne. Upam, da se končno kje pokadi, pol se ziher popravi .).
Bom pa preveril po liniji, če je kakšen prenapetostnik ponovno odletel (pač, kjer se vidijo skozi okenca).
Bom pa preveril po liniji, če je kakšen prenapetostnik ponovno odletel (pač, kjer se vidijo skozi okenca).
A ni začetek omejevanja večinoma nastavljen na 253V?
Zgleda da ne. Kolkor sem jaz brodil po nastavitvah, sta tam dve meji, prva je 245V in časovno ohlapna, druga pa je višje (po spominu nekje 260V) in kar časovno na knap - ranga 10ms. Je pa odvisno od proizvajalca in verzije FW (pa še kak serviser lahko po svoje nastavi).
AC Output Voltage - Line to Neutral Range 184 - 264. Iz SE datasheet-a
Če imaš kakšen plug in meter, tisti ti meri tudi napetost, malo poglej grafe, ampak se mi zdi, da je te dni prej premalo napetosti, kot pa preveč:)
Moj začne pri 243V omejevat izhodno moč, pa ni to. Hudir je, da v logih ni nič. Bom pa naslednjič (ob izpadu) pozoren na napetosti, če kaj ujamem. Žal shelly-jev nimam. Še najbolj verjetno šum - prasketanje, tudi kaka žarnica občasno utripne. Upam, da se končno kje pokadi, pol se ziher popravi .).
Kakšno omejevanje moči? Jaz ti govorim o napetosti. Če v omrežju niha napetost, velikokrat se bo SE prej izklopila zaradi prevelike napetosti, omejevanje izhodne moči je pa na peaku, ki je nastavljen v inverterju, da ti v omarici (tam ko je števec) ne izklopi (so ti dali gor tisti črn gumb in nalepko "9sekund"). Pa ni samo inverter tak, ki se izklopi, občutljive TČ so tudi take, da pri preveliki, ali premajhni napetosti (treba pogledat v navodila proizvajalca naprave), ne delujejo ampak se izklopijo. Mogoče je sedaj bolj jasno.
Je pa to kar govoriš - žarnica utripne - fliker - flikerje pa povzroča nihanje napetosti in to spada pod kakovost električne energije, ki jo je dolžan zagotavljat distributer.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: roki11 ()
Žal, ali pa tudi na srečo, majo razsmerniki poleg fiksne omejitve oddajne moči, tudi dinamično omejevanje ob višanju omrežne napetosti.
Ja, ti temu praviš dinamicno omejevanje moci, jaz pa sinhronizacija s frekvenco in omrežno napetostjo.
JA, verjetno misliva isto.
https://knowledge-center.solaredge.com/...
str. 4 in 5.
Za vsak lokalni trg, je tabela nastavljena po zahtevah (pri nas po SODO)
Pol pa je verjetno še odvisno, kolk mehka ali trda je mreža (Uk trafota in preseki do trafota).
https://knowledge-center.solaredge.com/...
str. 4 in 5.
Za vsak lokalni trg, je tabela nastavljena po zahtevah (pri nas po SODO)
Pol pa je verjetno še odvisno, kolk mehka ali trda je mreža (Uk trafota in preseki do trafota).
Je že gdo tole implementiral? (watchdog za senzor)
https://community.home-assistant.io/t/w...
https://community.home-assistant.io/t/w...
Meni pa sedaj ene 3 dni ne deluje več Modbus preko wifi, nastavil sem fiksen IP, pa ga sploh ne upošteva, v statusu je kar en drugi (verjetno dhcp), Api na telefonu deluje bp, SolarMON se ne more povezat. Sem ga izklopil iz štroma za pol minute, sem spremenil fiksen IP, sem naredil ponovno disable/enable modbusa, ne vem več kaj naj naredim. Kabel pa na TCP?
Jah, v kelti nimam wifi, a tile WLAN bridge (WDS) so dovolj zanesljive zadeve da bi to uporabil, recimo:
https://www.amazon.de/BrosTrend-Anschlu...
telexdell ::
Jah, v kelti nimam wifi, a tile WLAN bridge (WDS) so dovolj zanesljive zadeve da bi to uporabil, recimo:
Imam podobnega (ASUS RP-N12) 10 cm od razdelilnika, v katerem je montiran Shelly3M za merjenje obremenitve hiše. Nastavljen je kot dostopna točka (vanj je priključen kabel) pa mi kljub temu občasno Shelly postane nedosegljiv za nekaj sekund. Ko pa je bil konfiguriran kot WiFi ojačevalnik je pa bila zadeva za resne namene nauporabna.
Kaj pa povezava preko električnega omrežja, če res ni možno napeljati kabla?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Sam sem kar nekaj časa za star dislociran PC uporabljal RE200 v3. zadnji FW. Da se konfigurirat kot brezžična Lan kartica. Je pa fajn izklopit repetitor (ni pa nujno). Mi je delalo čist fajn 100M/100M.
Sem dal nazaj na DHCP in spet deluje, samo IP se bo spet enkrat zamenjal kar je no-go.
Imam Tp-link Deco Mesh (enega) in sem naročil še dva, da pokrijem malo širše območje v bajti, iz tistega v kleti bom pa potegnil ven LAN kabel pa upam, da bo delalo.
Imam Tp-link Deco Mesh (enega) in sem naročil še dva, da pokrijem malo širše območje v bajti, iz tistega v kleti bom pa potegnil ven LAN kabel pa upam, da bo delalo.
A ne moreš na dhcp serverju tej napravi (po MACu tipično) zaklenit IP? Pa tudi a ni načeloma tako, da je IP načeloma rezerviran za napravo vsaj nekaj časa in inverter je načeloma stalno povezan...
Jah sem kar na t-2 routerju in tam se nič ne da štimat...
Jah sem kar na t-2 routerju in tam se nič ne da štimat...
Še vedno maš možnost dat svoj routar. JAz vedno zahtevam bridge mode in mojo opremo.
Daniel ::
Po butasti spremembi politike to več ne gre, če ne doplačaš statičnega IPja. Ker oni rabijo tisti 1 ip za svoj modem, ti pa si doplačaj dodatnega. Ironično pri vseh ostalih operaterjih to gre, brez, da ima njihov modem dodeljen IP. Verjetno TR-069 protokol.
Ma kako vezo pa ma statični z tvojim routarjem. Mam v bridgu in dinamični IP. Res pa je da sem na Telemachu. T2 ne poznam. Ampak načelno more delat.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj gorijo sončne elektrarne (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16441 (3217) | Gregor P |
» | Hibridni razmsernik za sonco elektarno. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5281 (2026) | Lado 1 |
» | SE z/brez optimizatorjiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3016 (1828) | feryz |
» | sončni paneliOddelek: Loža | 4318 (3372) | starfotr |