Forum » Loža » Delo v tujini
Delo v tujini
Quantum ::
Pozdrav,
zanima me, koliko delodajalec zasluži na delavcu, če ga pošlje v tujini konkretneje v Nemčijo. Gre za BMW. Dejansko bodo delavci zagnali mašine v podjetju BMW. Gre za slovenskega privatnika. Torej vprašanje: koliko ter na kakšen način zasluži slovenski privatnik pri delavcih napotenih v tujino?
zanima me, koliko delodajalec zasluži na delavcu, če ga pošlje v tujini konkretneje v Nemčijo. Gre za BMW. Dejansko bodo delavci zagnali mašine v podjetju BMW. Gre za slovenskega privatnika. Torej vprašanje: koliko ter na kakšen način zasluži slovenski privatnik pri delavcih napotenih v tujino?
Vanquish ::
Pozdrav,
tega ti noben ne more odgovoriti, nekaj je njihova marza, ki pa nikoli ni njihov zasluzek na koncu.
Ljudje gredo hitro na bolnisko, ali pa pride kaksna pogodbena kazen, ali pa kaka druga kazen, stroski namestitve, prevoza itn.
Na posamezniku je, da si pogleda, ce je njegovo delo fer in konkurencno placano ne pa s tem kaksno marzo ima podjetje.
BorutO ::
Pozdrav,
Nisi napisal konkretno kaj točno dela delodajalec gor oz. katero delo se opravlja? Monataža, remont, programiranje, elektroinštalacija itd ...
Za vsakega ima posebaj. So pa po vrstnem redu najbolj plačani programerji, potem elektroinštalaterji, monterji in remonterji .
Drugače pa je Elon Musk leta 2016 povedal javno koliko je podjetje plačevalo delodajalcu na zaposlenega slovenca v podjetju Tesla, ko se je en slovenec huje poškodoval tam in je tožil Teslo.
https://www.finance.si/manager/raziskal...
Drugače nikoli ne bomo vedeli, ampak okoli leta 2010, ko sem še delal po terenu, je delodajalec prejel okoli 35 eur na delavca. Ampak v tej ceni notri so všteti vsi stroški delodajalca, tako da verjemi, da mu ne ostane veliko, zato pa dobivate podpovprečna stanovanja za prespati tam, kjer sta dve ali več oseb v sobi itd.
uomostolto ::
Pozdrav,
Odvisno kaj počnejo. Enostavna dela v smislu električar bodo verjetno nekje 30eur+/h, bolj napreden tehnik nekje 75eur+/h, strokovnjaki za recimo PLC, robote, ki programirajo in integrirajo bodo nekje 100eur+/h. Kjer je + lahko zelo znaten plus. Je pa to za krajša obdobja, po projektih. Če bodo tam viseli naprej lahko pri tavisokih plačah b.p. odšteješ 30%.
Je pa možno seveda tudi dosti manj, če podjetnik gre pod ceno. Kakor je tudi možno, da se je dogovoril pavšalno in bo delal na koncu minus. Podatek, da bo pri BMW samo razširi potencialno območje lukrativnosti.
BorutO ::
Vedi, da montažerje, elektromonterje in one, ki delajo remonte, delodajalci hočejo plačati krepko pod ceno. Meni je nekoč en delodajalec iz celja hotel nategniti, in mi je okoli leta 2009 za v Anglijo ponujal 8 eur na uro neto ... Potem sem ga vprašal, da mi naj pove kdo sploh hodi v tujino delat za 8 eur na uro, pa mi je rekel, da zanj delajo bosanci in srbi za 5 eur na uro v Angliji, Poljaki za 6 EUR itd ... Nato sem ga vprašal, če smo slučajno mi srbi, bosanci pa poljaki in zakaj nas ne primerja rajši s kakšnimi Švicarji, Angleži, Nemci? pa je bil tiho kot rit in sem mu rekel, da niti za 12 eur ne grem delat v anglijo. Drugače tudi, če bi mi hotel plačati 15eur na uro, za njegovo firmo ne bi hotel iti delat tja gor, ker če nekoga tako nizko plačuje, da mu da samo 5 eur na uro, potem ti hitro postane jasno, da tudi, če ti obljubi 12 eur na uro, da jih ne boš nikoli videl ali pa bo na koncu res izplačal okoli 8eur na uro. Samo stran od takih lopovov.
Drugače, monterji imajo v nemčiji okoli 10 eur na uro, remonterjem dajo v nemčiji najmanj 8 eur na uro, elektroinštalaterjem isto 10+ na uro ... Za programerje pa ne vem ... ampak sem slišal, da tudi ne dobijo veliko ... okoli 20 eur na uro. Ampak te podatek vem samo iz okoli leta 2010, ko sem še delal tam in vem koliko so drugi dobivali ... zdaj kako je 13 let za tem, nimam pojma, predvidevam, da so se kaj zvišale urne postavke, glede na to, da se je vse podražilo za veliko, tudi minimalna plača je od takrat šla gor za 100 eur...
Drugače, monterji imajo v nemčiji okoli 10 eur na uro, remonterjem dajo v nemčiji najmanj 8 eur na uro, elektroinštalaterjem isto 10+ na uro ... Za programerje pa ne vem ... ampak sem slišal, da tudi ne dobijo veliko ... okoli 20 eur na uro. Ampak te podatek vem samo iz okoli leta 2010, ko sem še delal tam in vem koliko so drugi dobivali ... zdaj kako je 13 let za tem, nimam pojma, predvidevam, da so se kaj zvišale urne postavke, glede na to, da se je vse podražilo za veliko, tudi minimalna plača je od takrat šla gor za 100 eur...
kixs ::
Cisto odvisno od dela in pogodbe. Vcasih je nekaj ur dela, pa strosek nekaj 10K€. Delavec seveda dobi drobiz, ampak pri resni firmi vseeno orenk znesek.
Mato989 ::
Ko so meni ponujali delo v tujini so me hoteli izučit za PLC programerja
Ponudba je bila sledeča:
Prve 3 mesece 9EUR (neto) na uro + prenočišče (to bi me uvajali)
po 3 mesecih 11,5EUR (neto) na uro + prenočišče
Če bi delal izven EU + Švica/Norveška pa še dodatnih +1,5EUR (neto) na uro
To je bilo v začetku leta 2017...
Druga ponudba ki pa je bila dokaj lukrativna, samo sem glih takrat začel delat in nisem hotel takoj dat odpovedi pa sem pol zavrnil pa je bila odhod v Mandžurijo, je znanec bil delovodja, in je rekel da je plača cca 4.000EUR(ali celo 4.500EUR) neto na mesec + prenočišče... dela pa se v 100% vlažnosti, polaganje kablov itd... je pa bilo samo za 4 mesece...
Ponudba je bila sledeča:
Prve 3 mesece 9EUR (neto) na uro + prenočišče (to bi me uvajali)
po 3 mesecih 11,5EUR (neto) na uro + prenočišče
Če bi delal izven EU + Švica/Norveška pa še dodatnih +1,5EUR (neto) na uro
To je bilo v začetku leta 2017...
Druga ponudba ki pa je bila dokaj lukrativna, samo sem glih takrat začel delat in nisem hotel takoj dat odpovedi pa sem pol zavrnil pa je bila odhod v Mandžurijo, je znanec bil delovodja, in je rekel da je plača cca 4.000EUR(ali celo 4.500EUR) neto na mesec + prenočišče... dela pa se v 100% vlažnosti, polaganje kablov itd... je pa bilo samo za 4 mesece...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ampak te podatek vem samo iz okoli leta 2010, ko sem še delal tam in vem koliko so drugi dobivali ... zdaj kako je 13 let za tem, nimam pojma, predvidevam, da so se kaj zvišale urne postavke, glede na to, da se je vse podražilo za veliko, tudi minimalna plača je od takrat šla gor za 100 eur...
Težko, da bo tako pri BMWju. Niti ne moreš tako podplačati strokovnih kadrov, ker ti jih takoj sunejo drugi, ko so na projektu.
uomostolto je izjavil:
Ampak te podatek vem samo iz okoli leta 2010, ko sem še delal tam in vem koliko so drugi dobivali ... zdaj kako je 13 let za tem, nimam pojma, predvidevam, da so se kaj zvišale urne postavke, glede na to, da se je vse podražilo za veliko, tudi minimalna plača je od takrat šla gor za 100 eur...
Težko, da bo tako pri BMWju. Niti ne moreš tako podplačati strokovnih kadrov, ker ti jih takoj sunejo drugi, ko so na projektu.
sej mas klavzule noter, ki to onemogocajo
5ygmq ::
uomostolto je izjavil:
Zelo težko legalne. Zelo težko izvedljive, posebej v mednarodnem okolju. Še celo kar sem videl situacij, ko zaposleni odnesejo del posla, ko ustanovijo svoja podjetja so zmagali bivši zaposleni.
iskreno - kako to gre skozi na sodiscu ne vem. Vazno je tudi kaj predpisuje in na kateri nacin.
Sem pa imel sam kot konzultant klavzulo pri enem najvecjih IT podjetij v regiji, da bi kaka taka aktivnost znala stat 200.000€.
Osebno se raje nisem igral s tem :D
Nisem ravno pravnik ampak menda bo nekako takole.
Skratka, je kar nekaj problemov. Če zaposlenemu s klavzulo onemogočiš "živež" mu bos kot bivši delodajalec do konca konkurenčne klavzule še vedno dajal neko plačilo. Kakšno pa si imel predvideno nadomestilo za čas trajanja klavzule, torej ko je konec delovnega razmerja in traja klavzula?
Če ne boš plačeval odvežeš bivšega zaposlenega. Potem je menda možno samo pri pogodbah za nedoločen čas. To je menda, če štima kar se govori realnost za Slovenijo. Sem na hitro pogooglal in kar zna držati.
V kontekstu teme, pa vstopaš v mednarodno okolje, kjer imajo recimo Avstrija dosti bolj točno določeno kaj se sme in kaj ne, kjer podjetja praviloma sploh ne grejo v te tožbe. Za Nemčijo tezko rečen, nisem nikoli imel občutka, da je sploh tema. Kadri samo letajo od podjetja do podjetja in pogosto celo nazaj.
Iti kot zunanje tuje podjetje v situacijo kjer navzen deluje, da si ljudi prisilil v poceni tlako v tujini pa ne bo fina reklama za BMW. Da bi se pravdal v takem okolju bi lahko bil zelo boleč riziko.
Skratka, je kar nekaj problemov. Če zaposlenemu s klavzulo onemogočiš "živež" mu bos kot bivši delodajalec do konca konkurenčne klavzule še vedno dajal neko plačilo. Kakšno pa si imel predvideno nadomestilo za čas trajanja klavzule, torej ko je konec delovnega razmerja in traja klavzula?
Če ne boš plačeval odvežeš bivšega zaposlenega. Potem je menda možno samo pri pogodbah za nedoločen čas. To je menda, če štima kar se govori realnost za Slovenijo. Sem na hitro pogooglal in kar zna držati.
V kontekstu teme, pa vstopaš v mednarodno okolje, kjer imajo recimo Avstrija dosti bolj točno določeno kaj se sme in kaj ne, kjer podjetja praviloma sploh ne grejo v te tožbe. Za Nemčijo tezko rečen, nisem nikoli imel občutka, da je sploh tema. Kadri samo letajo od podjetja do podjetja in pogosto celo nazaj.
Iti kot zunanje tuje podjetje v situacijo kjer navzen deluje, da si ljudi prisilil v poceni tlako v tujini pa ne bo fina reklama za BMW. Da bi se pravdal v takem okolju bi lahko bil zelo boleč riziko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: uomostolto ()
elektronorc ::
2010 je švaba plačeval slo šefu za delavca 25e/uro neto+dnevnica(okol 60 al 70e).Industrijska montaza.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: elektronorc ()
uomostolto je izjavil:
Nisem ravno pravnik ampak menda bo nekako takole.
Ne govorim o konkurencni klavzuli - le ta je precej jasna.
Govorim o tem, da ne mores dat odpoved in se zaposlit pri isti firmi, ker so penali
111111111111 ::
Pozdrav,
Za monterja cca 40€ na uro, za vodjo projekta cca 55€na uro, za švasarja cca 65€ na uro če je pa dober in zna še inox pa 80+
Ljudje pa dobijo:
monter - 15-20€
vodja projekta 30-35
švasar - 30
dober švasar 40
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
m0LN4r ::
Seveda ni omenil kok so dobili na koncu leta bonusa. To je par plac skupaj.
Der individuelle Basiswert wird dabei in diesem Jahr mit einem Faktor von 1,8 multipliziert, die Mitarbeitenden erhalten also 180 Prozent des Basiswerts als Erfolgsbeteiligung. Im Fall eines Mitarbeiters der Entgeltgruppe 5 liegt der Basiswert bei 5.000 Euro, die Erfolgsbeteiligung summiert sich daher auf 9.000 Euro. Hinzu kommen 1.200 Euro als Dividenden-Baustein für die Betriebliche Altersvorsorge.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Se delo v Avstriji dejansko sploh splača? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 33771 (26165) | enemon |
» | Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 101899 (24526) | NewHope |
» | Odpoved brez zamere (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11276 (8740) | noraguta |
» | incom d.o.o. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15345 (12224) | 111111111111 |