» »

Se delo v Avstriji dejansko sploh splača?

Se delo v Avstriji dejansko sploh splača?

1
2
3 4

enemon ::

kamiKaZaA je izjavil:

enemon je izjavil:


Glej, oprosti, imaš prav, če bi lahko, bi popravil naziv teme. Upam pa, da si iz konteksta teme uspel razbrati, na kaj se stvar nanaša. Vedno ne velja vse za vse, ampak bolje plačani poklici v zahodni polovici države pa so tudi LAHKO blizu plačam v obmejnih območjih Avstrije.

Nekomu iz Maribora se bolj splača it delat v Avstrijo (Graz = 70-75 km = 40-45 min.) kot pa Ljubljano (= 120-130 km = 80-90 min.).

In ker je kar pogosta praksa, da hodi množica ljudi iz Maribora ali okolice delati v Avstrijo se ponavadi nekje dobijo, sparkirajo in potem dalje skupaj potujejo 3-5 v enem avtu in se na ta način ogromno prišpara na potnih stroških.

Upam, da si iz konteksta razbral, da se marsikomu bolj splača it delati v Avstrijo (dnevni migrant) kot pa v Ljubljano. ;)


Za Štajerce in Prekmurce definitivno, to sem tudi napisal v prvem postu. ;) Pa ni bil namen neko dokazovanje svojega prav, mi je všeč, da se je razvila debata. :)

IL_DIAVOLO ::

Poteka pa verjetno na nacin, da imas omejeno casa, ko se prižge alarm, pa boljse za tebe da si koncal, ker caka te ze naslednji :)

Carthago ima tako.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Valvoline ::

enemon je izjavil:

Ampak če ti je tako težko v Sloveniji, ni vrag da se ne bi naučil nemščine in šel v Avstrijo s trebuhom za kruhom?

Men trenutno ni slabo. Ampak ce dobim nekje solidno ponudbo 3 dnevni delovnik takoj menjam siht, cimmanj dela. Pri prejsnem delodajalcu so prav nadure bile problem, sem ze ob zaposlitvi povedal da nadur ne mislim opravljat, delo za vikend odpade, ko se je zacel norcevat sem mu takoj pokazal sredinec. Danes me pa vsaj 2x na mesec fehta da pridem zazaj, vse karte odprte placa,delovnik itn, saj za delo k sem ga jaz sam opravljal ima trenutno zaposlena 2 delavca. Ko ga yebe, 2x se ne pogajam. Ce pa dobim cez mejo kaj pametnega za delovnik dni/teden dobro placanega brez nekega znanja svabscine se jutri menjam siht. Se pa tudi v at trg spreminja, ker nihce noce delat tudi tam ni kadra se nizajo zaposlitveni pogoji marsikje jezik ni vec ovira. Mel priloznost za voznika C,ponujajo fleksibilni delovnik delas kolk ces,npr 3 dni x10ur na teden za 1600-1700 neto + bonus + 100e za prevoz. Tam je se vedno aktualno skoz iscejo voznike, ampak mi je malo predalec. Ce bi dubu kej takega zraven meje me nasi ne vidijo vec. Drzavni potniski promet ponuja 3000+ neto za busfahrerje (v mb je jurja), lahko grem za avtomehanika v slo, mi ne pada na pamet pod 2k neto, v at se ponuja 3-4k za 4 dnevni delovnik, lahko tudi preko 5k za mehanika tovornih vozil (na ptuju so mi ponujal 1500 za podobno delo).... itn.pac par primerjav.

Zgodovina sprememb…

Kapitan Jack ::

Kje mas 3-4k za mehanika tovornih vozil? Ne seri prosim!

hbgqzR ::

Smešno vprašanje, nekaterim se splača, nekaterim se pa ne. Boljši finančni vidik ne pomeni nujno zadostnega izplačanja, vsak se pač sam odloči. Verjetno pa ne menjaš okolja, če se vsaj malo ne pozanimaš o novem.

IL_DIAVOLO ::

Valvoline se zivi v nekem drugem casu, ko se ni bilo socialnega dumpinga.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Alien123 ::

Ne splača se. Pri avstrijcu se dela, tukaj še je vedno balkanski način dela, pa komu se da vozit cele dneve na in iz šihta.

manta ::

Da se malo razsirim svoj prejsnji post. Delam kot SW dev.
Ena plat je financna, trenutno dobim 89k bruto letno + cca. 9-12k letno neto bonusa + delnice. V Sloveniji podobne ponudbe za podobno delo nisem dobil.
Druga plat je sam nacin dela, organiziranost firme...
Meni veliko pomeni npr tudi to, da sem dobil 4 mesece ocetovskega dopusta - polno placanega. Nikoli nobenega problema glede dopustov, bolniskih...
Slaba plat, kot sem ze rekel, voznja, uro v eno smer. Vendar tudi ce grem iz enega konca Ljubljane na drugega, v jutranji spici, mi pobere cca 30min.
So plusi, so minusi, si pa mislim da je vsak, ki se vozi gor, dobro premislil ali se mu splaca ali ne.
Jaz se zaenkrat nimam kaj pritozevat, verjetno pa ni v vseh firmah tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: manta ()

solatko ::

kamiKaZaA - Ti sploh veš kakšne so plače v JS in JU? Pozanimaj se za plače - snažilke, kurirji, gasilci, vojaki, policaji, medicinsko osebje (strežnice, sestre, kuhinja,..), plače večine na ministrstvih (predvsem tistih, ki imajo opravka z državljani,....
Ljudje sploh ne veste, kaj vse spada v JU in JS pa bluzite neke brezvezne cifre in podatke pridobljene v gostilniških debatah. 20k delovnih mest ima štartno plačo krepko pod minimalcem!!!!!!!!

Alien123 - V A veš kaj boš delal ob podpisu pogodbe, nobene klavzule in druga dela po navodilih nadrejenega. Imaš v pogodbi opis dela, količino dela, ki ga moraš v 8-ih urah opraviti in višino plače, ki jo boš za to dobil, vse ostalo je stvar dobre volje zaposlenega in ponudba delodajalca, za več dela (nadure) konkretno višja plača, ne dela se za doprinos. Toliko kot se dela pri naših kapitalistih, se ne dela nikjer v razvitem svetu, saj ni interes človeka skurt, ga odpikat in vzet novega, temveč je point v normalnem delu do upokojitve, torej najmanj 40 let. Tudi zakonodaja je do delodajalcev ob prehudih obremenitvah zaposlenih, rigorozna, do dosmrtnega izplačevanja plače, če IK ugotovi invalidnost zaradi prevelikih obremenitev ali slabe varnosti pri delu.
Delo krepa človeka

kamiKaZaA ::

solatko je izjavil:

kamiKaZaA - Ti sploh veš kakšne so plače v JS in JU? Pozanimaj se za plače - snažilke, kurirji, gasilci, vojaki, policaji, medicinsko osebje (strežnice, sestre, kuhinja,..), plače večine na ministrstvih (predvsem tistih, ki imajo opravka z državljani,....
Ljudje sploh ne veste, kaj vse spada v JU in JS pa bluzite neke brezvezne cifre in podatke pridobljene v gostilniških debatah. 20k delovnih mest ima štartno plačo krepko pod minimalcem!!!!!!!!

Sem tukaj pojasnil, da sem ciljal na agencije za mešanje megle ;):

kamiKaZaA je izjavil:

arnecan1 je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

arnecan1 je izjavil:


Najbolj pa se splača delati v slovenski mega-korporaciji z več kot 200k zaposlenimi, katera sliši na ime javni sektor. Za nič dela, nadpovprečne plače.

Če si vzdrževalec ali kuharica niti ne.:(

Potem je bolje biti doma na socialni.

Drži. Ciljal sem na birokratski sektor mešalcev megle po raznih agencijah namenjene samim sebi. Teh je največ. Šolstvo, zdravstvo in ostale službe so tukaj izvzete. In teh ni niti 100k. Medtem, ko agencije in ostali birokratski sektor zaposluje čez 100.000 parazitov.

Sparkxl ::

Torej, če se vrnemo na začetek, prvi post, moram rečt da toliko bedarij in nesmislov res težko spraviš v en post. Se pravi on je šel z nekimi svojimi prepričanji v analizo, pobral iz neta neke podatke in pod črto v avstriji zaslužijo 15% več. Že bežen pogled na primerjavo povprečne plače kaže, da je to skoraj 100%. Ampak pustimo malenkosti.

Potem on to ugotavlja za štajersko delavsko klaso, ker ded ima v glavo vklesano, da se na štajerskem zasluži 50% manj kot v preostali sloveniji. Če me spomin ne vara (statistični urad bo tu pomagal), je razlika v povprečni plači mb lj 200€ bruto. Res cela eksistenca...nimaš kaj.



No in potem naprej se je ded odločil, da se finančniku ne izplača delati gor, ker zasluži za drobiž več kot v lj. Čisto slučajno pašem v to katerogorijo in lahko pristavim svoj piskerček.

Oglaševane plače se začnejo pri 3500 bruto, 4000 je bolj realno. Imaš tudi komike po 3000. Na te začetne lahko dodamo komot 10-20%.14x! V sloveniji nikoli in nikdar ne dobiš kar pri vseh podjetjih 2 plače zraven. Mogoče v res redkih firmah.

Potem pa imamo tukaj polno imaginarnih postavk, ki so sicer zelo skladna s splošnim slovenskim prepričanjem.

Gremo nesmisle naštevati kar po vrsti.

"Ne dobimo povrnjenih potnih stroškov". Bajka, seveda neresnična. Dobimo povrnjen pendlerpaušal. Pavšalno pomeni od 12 voženj na mesec dalje. Ne glede na dopust, bolniške in praznike. Dobimo za vse dni. Istočasno seveda uveljavljamo olajšavo še v sloveniji.

,,Ne dobimo malice". Res je. Dajo pa firme bone, organizirano malice, subvencije v gostilnah,... Torej čisto brez nismo.

"Malica se ne šteje v delovni čas" Res je. Ampak pogodbe so redko kje za 40 ur, ampak 37,5. Pri pol ure malice si na šihtu dnevno 8,12 ure.

,,Odpovedati se moramo večini njihovih olajšav" Torej, dobimo pendlerpavšale, otroške dodatke fix 150 mesečno + familienbonus, ki pa se šteje v dohodnino.

,,Doplačati moramo dohodnino" ta je moja najljubša, ker sem že tudi slišal od podobnih genialcev, da smo dvojno obdavčeni.
Vzamite obe dohodninske lestvice in jih primerjajte. Doplačajo najnižje plačani poklici. Ti tudi najbolj cvilijo po tv. Vsi ostali smo tu tu. Jaz sem v vseh letih gori plačal 500€ ob vseh potnih stroških in otroških dodatkih.

Še ena zanimivost...vse plače se usklajujejo letno po kolektivnih pogodbah. Letno, brez izjeme za vse. V moji kolektivni recimo piše letna inflacija +0,5%. Slovenija? Saj sami poznate odgovor.

Pa še ena zanimivost, vsaka firma, ki hoče obdržati kadre, ima bonuse in/ali udeležbo pri dobičku. Jaz zdaj delam v tretji firmi, dobivali smo od 500 do 2000 neto letno, in/ali delnice.

Zdaj pa vržimo to za tega finančnika pod črto:

14x 4200 bruto

Ca. 500 neto mesečno potnih stroškov in otroških dodatkov

Bonusi in udeležba na dobičku

In ljubljanski finančnik zasluži 15% manj od tega? Skoraj me je fuknilo iz stola od smeha ko sem to prebral.

Če spregledamo finančne prednosti, je tukaj še ogromno drugih prednosti.

Delovna kultura je svetlobna leta pred našo. Noben slovenec me nikoli ni tako cenil kot jodlar, za katerega sem jugo auslender.

Način dela? Organizirano, precizno, metodično. In predvsem...lagano! Tako na izi nisem delal v sloveniji nikoli. Ampak ni polovičarstva. Če ni 100%, letiš jutri.

Penzija? 80%. V sloveniji koliko? 55%?

Nadure? Čisto vsaka minuta se upošteva. Potem pa se ali koristi, ali izplača.

Minusi? Pred korono vožnja. Zdaj vsaka firma za te finančnike ponuja delno home office. Brez tega ne dobijo kadra, je postal standard. Jaz imam 2-3 dni tedensko od doma. In ne pozabimo, potne stroške seveda koristim za polno prisotnost

inzenir1337 ::

Delo v Avstriji se ne izplača. Odvetniška pisarna LJ 4800€ neto. Lp, Albin

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: garamond ()

aborko ::

Dobro povzeto Sparkxl, lahko potrdim večino, čeprav delam na drugem področju, mogoče bi dodal še boljši zdravstveni sistem v At. Jst osebno tle v Slo niti na polovico plače v At nisem prišel, bolj 40%, če upoštevam 13,14 plačo in vse dodatke (jih je kar nekaj), da višje penzije niti ne omenjam.

Njihov FURS je tak ene 20 let pred našim, lahko izpolniš dohodninske napovedi za do 5 let nazaj, osebno sem dobil davčno napoved razrešeno zelo hitro. v 14 dneh od oddaje je bil keš že na mojem računu. Pri nas lahko traja tudi več let, da obdelajo dohodninsko napoved. Pa recimo zaščita delavca - kolektivne pogodbe, vnaprej znane plače v oglasih, če kaj ne štima z delodajalcem, izplačili imajo močan delavski sindikat - arbeiterkammer. Uglavnem mal drug svet, dobiš vsaj malo občutka da si kot delavec nekaj vreden.

Orias ::

FireSnack je izjavil:

Hodiš dol v Magno montirat odbijače. Delo je sicer bedno, enolično in naporno. Vmes so nočne, skratka uničuješ si zdravje, ampak nekateri pravijo da se splača. Plača je po mojih informacijah med 2100 in 2400 evrov neto.


V Hočah bi pa isto "montiral odbijače", pa isto imaš nočne in si "uničuješ" zdravje, delaš vikende in praznike za nekaj več kot 800€ bruto na mesec. Pa ti dobesedno vsak lahko "ser*je" po glavi.
Jaz če ne bi imel omejitev (zdravstvene težave), grem takoj delat v Magno ali katerokoli proizvodnjo za 2000 €. Jaz sem do 2000€ plače komaj prilezel, pa sem delal 3 dni v Sloveniji in 2 dni v Nemčiji. Delal sem kot kadrovnik ( prebiral vloge, vodil razgovore...). Pa bi delo v proizvodnji bilo manj stresno, kot biti kadrovnik.

m0LN4r ::

enemon je izjavil:

Mr.B je izjavil:

enemon je izjavil:

Mogoče malo provokativen naslov teme, pa vendar. :D

Neka hitra primerjava bruto plač v Sloveniji glede na Avstrijo nam seveda da vedeti, da so plače za primerljive poklice v Avstriji višje, ampak po drugi strani tam ne dobijo povrnjenih stroškov prevoza in prehrane, ravno tako se malica ne šteje v delovni čas, njihova 13. in 14. plača sta enaka našemu regresu in božičnici, ki sta v marsikaterem podjetju izplačana v višini plače in podobno kot v Avstriji ugodneje obdavčena.

Če pa vzamemo za primer še delavce migrante, ki se vozijo vsakodnevno iz Slovenije, pa je treba upoštevati, da se morajo odpovedati večini avstrijskih davčnih olajšav, ki jih Slovenija ne priznava (otroci, potni stroški, malica) in pa doplačati morajo še razliko dohodnine, za katero pa ne vem, koliko nanese, ampak sklepam, da precej glede na to, kako delavci migranti jamrajo.

Da se vse to pokrije, mora biti plača v Avstriji kar konkretno višja glede na Slovenijo. Razumljivo je, da se ljudem iz obmejnih območjih Štajerske in Prekmurja splača voziti v Avstrijo zaradi tamkajšnjih nizkih plač, ampak če pa vzamemo primerjavo z nekom, ki dela v Ljubljani, na Gorenjskem ali Primorskem, pa mislim, da je pod črto njihov zaslužek nekje tam-tam glede na delavce migrante?

Salbo si računal, razen če si računal za delava na kebab štantu.


Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem in primerjal s podatki o povprečnih plačah na kununu.at za avstrijsko Štajersko (podatke prispevajo zaposleni v tamkajšnjih podjetjih). Za Slovenijo sem upošteval tudi povprečne potne stroške in malico in božičnico ter regres, za Avstrijo pa njihovo 13. in 14. plačo. Tako v Sloveniji kot Avstriji sem vzel za primerjavo multinacionalno podjetje. Pri izplačilu na račun pride razlika +13% v korist Avstrije, nisem pa upošteval plačila razlike dohodnine Sloveniji.

Tako kot so razlike med placami v Sloveniji med Gorenjsko in Pomurjem, so razlike tudi v Avstriji.
Jaz sem tudi racunal, pa sem prisel do ugotovitve, da tudi ce zasluzis v AT malo, so zivljenjski stroski plusminus isti, ker eno je prinas drazje, drugo ceneje, pa si plusminus na istem kar se tega tice, ampak na koncu mesca vseeno vec ostane.

Na grobo ca. 5 let nazaj je blo tako:
AT 2000 Netto minus 1200 je 800.
SLO 1000 Netto minus 800 je 200.

Liter mleka in riz staneta isto, kar hocem rect z 800 se lazje diha, kot z 200. Konc leta pa je to lahko tudi razlika med 10.000€ in 2000€

Potne dobiš nazaj kot oddaš davčno,
Pendlerpauschale. Fajni dnar, ki ga dobis nazaj, ce si 21km do delovnega mesta.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

enemon je izjavil:

Drugaće pa, če bi se toliko splačalo delati v Avstriji, bi bili kraji ob slovensko-avstijski meji polni novih stanovanj, v Mariboru pa bila stanovanja po 4kEUR+ na m2, ker bi se cela Slovenija selila tja.

Sam sem z dvema letoma izkušenj v Sloveniji dosegel takratno avstrijsko povprečno plačo v svojem poklicu, res da v nemški multinacionalki, pa vseeno.

Tam okoli sentilja je kr hudo. Pa po vaseh ob meji so prave bajturine, nove. Gradi se en kup stanovanj boljkone na "vasi" - zakaj bi rinil folk v MB, ce je lahko zato v "naravi" in blizje meji.
Medtem, ko se pa eni stiskajo v Ljubljanskih garsonjerah.

kamiKaZaA je izjavil:

arnecan1 je izjavil:

Jaz bi še pogledal, kolišna je penzija v Avstriji in koliko v Sloveniji.

Potem postane delo v Avstriji naenkrat zelo privlaćno.

+1

V Sloveniji malico + potne odbiješ, da prideš do osnove in potem dobiš 60% od tega.

V Avstriji se ti celoten priliv šteje v osnovo in dobiš 80% od tega. Kdor dela 15 let v Avstriji in ne živi, mu že pripada 880€ penzije po 65. letu starosti.

Torej ugotovili smo. V Avstriji se zelo splača delati, če si delavska klasa, v fohu računalništva ali doktor. Ne splača pa, če si finančnik. Najbolj pa se splača delati v slovenski mega-korporaciji z več kot 200k zaposlenimi, katera sliši na ime javni sektor. Za nič dela, nadpovprečne plače.

Ja se spomnim tistih na vasi z Avstrijsko penzijo, vedno jim je bila cela vas faus, pa da furajo luksus in ne vejo kam z denarjem. Tronadstropna bajta, pa vikend bajta, pa nonstop terme. Niso svoh ziveli, medtem ko moja stara mama ni imela za jest pa je en cajt delala v fabriki v MB v 50ih in 60ih.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

link_up ::

saj niste resni...tam tezijo, da je treba delat...vsi sitni, ce sedis na kavi...vsaj pred leti je bilo tako, ko se nisem bil privat. Pri meni imajo fantje obvezno 5x na dan kafe v lokalu. Ti fantje so vse!
In and Out

m0LN4r ::

Alien123 je izjavil:

Ne splača se. Pri avstrijcu se dela, tukaj še je vedno balkanski način dela, pa komu se da vozit cele dneve na in iz šihta.

Iz recimo Ptuja si v Grazu pol ure prej, kot do Ljubljane. Se vozijo stirje iz vasi in vsak teden vozi drug. Tak da prakticno 3 tedne si samo sopotnik.
Da se pa preseli iz hise v garsonjero v LJ, pa moras bit tut mal prizadet.

link_up je izjavil:

saj niste resni...tam tezijo, da je treba delat...vsi sitni, ce sedis na kavi...vsaj pred leti je bilo tako, ko se nisem bil privat. Pri meni imajo fantje obvezno 5x na dan kafe v lokalu. Ti fantje so vse!

Cist odvisno. Moja mat je celo zivljenje delala v slovenskih industriji, tam tudi niso poznali pavz in placanih nadur. Pa vcasih je trebalo potegnit dve smeni in take fore.
Ni to isto, kot RTV, ki so res cele tricetrt dneva na pijackah in trackah.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Alien123 ::

Da se sploh preseliš v Lj moraš bit prizadet. Drugače pa v moji službi avstrijci dobijo dodatek na slovenski jezik, prav zanimivo jih je poslušat

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alien123 ()

enemon ::

Sparkxl je izjavil:

Torej, če se vrnemo na začetek, prvi post, moram rečt da toliko bedarij in nesmislov res težko spraviš v en post. Se pravi on je šel z nekimi svojimi prepričanji v analizo, pobral iz neta neke podatke in pod črto v avstriji zaslužijo 15% več. Že bežen pogled na primerjavo povprečne plače kaže, da je to skoraj 100%. Ampak pustimo malenkosti.

Potem on to ugotavlja za štajersko delavsko klaso, ker ded ima v glavo vklesano, da se na štajerskem zasluži 50% manj kot v preostali sloveniji. Če me spomin ne vara (statistični urad bo tu pomagal), je razlika v povprečni plači mb lj 200EUR bruto. Res cela eksistenca...nimaš kaj.



No in potem naprej se je ded odločil, da se finančniku ne izplača delati gor, ker zasluži za drobiž več kot v lj. Čisto slučajno pašem v to katerogorijo in lahko pristavim svoj piskerček.

Oglaševane plače se začnejo pri 3500 bruto, 4000 je bolj realno. Imaš tudi komike po 3000. Na te začetne lahko dodamo komot 10-20%.14x! V sloveniji nikoli in nikdar ne dobiš kar pri vseh podjetjih 2 plače zraven. Mogoče v res redkih firmah.

Potem pa imamo tukaj polno imaginarnih postavk, ki so sicer zelo skladna s splošnim slovenskim prepričanjem.

Gremo nesmisle naštevati kar po vrsti.

"Ne dobimo povrnjenih potnih stroškov". Bajka, seveda neresnična. Dobimo povrnjen pendlerpaušal. Pavšalno pomeni od 12 voženj na mesec dalje. Ne glede na dopust, bolniške in praznike. Dobimo za vse dni. Istočasno seveda uveljavljamo olajšavo še v sloveniji.

,,Ne dobimo malice". Res je. Dajo pa firme bone, organizirano malice, subvencije v gostilnah,... Torej čisto brez nismo.

"Malica se ne šteje v delovni čas" Res je. Ampak pogodbe so redko kje za 40 ur, ampak 37,5. Pri pol ure malice si na šihtu dnevno 8,12 ure.

,,Odpovedati se moramo večini njihovih olajšav" Torej, dobimo pendlerpavšale, otroške dodatke fix 150 mesečno + familienbonus, ki pa se šteje v dohodnino.

,,Doplačati moramo dohodnino" ta je moja najljubša, ker sem že tudi slišal od podobnih genialcev, da smo dvojno obdavčeni.
Vzamite obe dohodninske lestvice in jih primerjajte. Doplačajo najnižje plačani poklici. Ti tudi najbolj cvilijo po tv. Vsi ostali smo tu tu. Jaz sem v vseh letih gori plačal 500EUR ob vseh potnih stroških in otroških dodatkih.

Še ena zanimivost...vse plače se usklajujejo letno po kolektivnih pogodbah. Letno, brez izjeme za vse. V moji kolektivni recimo piše letna inflacija +0,5%. Slovenija? Saj sami poznate odgovor.

Pa še ena zanimivost, vsaka firma, ki hoče obdržati kadre, ima bonuse in/ali udeležbo pri dobičku. Jaz zdaj delam v tretji firmi, dobivali smo od 500 do 2000 neto letno, in/ali delnice.

Zdaj pa vržimo to za tega finančnika pod črto:

14x 4200 bruto

Ca. 500 neto mesečno potnih stroškov in otroških dodatkov

Bonusi in udeležba na dobičku

In ljubljanski finančnik zasluži 15% manj od tega? Skoraj me je fuknilo iz stola od smeha ko sem to prebral.

Če spregledamo finančne prednosti, je tukaj še ogromno drugih prednosti.

Delovna kultura je svetlobna leta pred našo. Noben slovenec me nikoli ni tako cenil kot jodlar, za katerega sem jugo auslender.

Način dela? Organizirano, precizno, metodično. In predvsem...lagano! Tako na izi nisem delal v sloveniji nikoli. Ampak ni polovičarstva. Če ni 100%, letiš jutri.

Penzija? 80%. V sloveniji koliko? 55%?

Nadure? Čisto vsaka minuta se upošteva. Potem pa se ali koristi, ali izplača.

Minusi? Pred korono vožnja. Zdaj vsaka firma za te finančnike ponuja delno home office. Brez tega ne dobijo kadra, je postal standard. Jaz imam 2-3 dni tedensko od doma. In ne pozabimo, potne stroške seveda koristim za polno prisotnost


No, gremo na konkreten primer:
Na Gorenjskem dobi finančnik v multinacionalki 14x 3600 EUR (13. in 14. plača sta regres in božičnica v višini ene plače vsak) in 1,5 plače letnega bonusa, 160 EUR za malico na mesec in če se vozi iz Ljubljane cca. 260 EUR potnih stroškov kilometrine mesečno, za polno prisotnost seveda. V pisarni, ko so kakšni sestanki, drugače home office. Pa ta finančnik drugače ni vodja kakšnega oddelka, ampak samostojno opravlja svoje delo.

Dodatno pokojninsko, zdravstveno, ni da ni.

To pa ni toliko slabše kot avstrijski kolega k'nede? :)

Ne pravim, da je povsod tako, ampak ne mi, da ni možno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enemon ()

phnj90 ::

Ja, tebi se mogoče ne izplača delati v Avstriji, se pa da prebrati na forumu ljudi, ki se jim za tak denar ne izplača zjutraj niti vstati v Sloveniji, zato pa manj forumskega pumpanja ega in več interne presoje ter - s polnimi jadri izzivom nasproti.

Invictus ::

Vecini folka se splaca delati v Avstriji, pusti sluzbe, kjer ze v osnovi rabis dobro izobrazbo, da sploh prides med potencialne kandidate.

Spet se vlece ven ene ekstreme kot ponavadi. vecina folka je butasta, lena, ampak v Avstriji bi zasluzila vec.

Pa mogoce se malo boljsa osnova za otroke, ce se tja preselis...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

feryz ::

Fak, o kakšnih plačah se pogovarjate!!!
Boljše da se skrijem v kakšno luknjo. Imam se za nekega privatnika, ki obrača milijone letno, plače imam pa en četrt od nekega fikusa v pisarni, ki par cifer premeče.
Jebi ga, tako je življenje.

Genetic ::

Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem ...

enemon, torej ti pravis da ima ta tvoj financnik pri nas za slo razmere povprecno placo. Me pa res zanima, koliko financnikov v slo (na podobnem delovnem mestu) ima placo v tem rangu kot ta?
Razen, ce si nasel samo enega in ker je samo en, je njegova placa hkrati tudi povprecna placa.

kamiKaZaA ::

Invictus je izjavil:

Vecini folka se splaca delati v Avstriji...

Pa to je to. Večini se splača, redkim posameznikom pa ne.

Se delo v Avstriji dejansko sploh splača?
Se. Absolutni večini se splača. So pa vedno redke izjeme, katerim se ne. Na splošno pa prevaga, da se splača, ker je sem noter zajeta večina in ne moreš delati zaključke na podlagi redkih izjem kot je recimo OP, katerim se ne splača, da se potem kao ne splača gor hodit. Večini se splača.

Jaz recimo bi tudi zaslužil vsaj +50% več kot sedaj v Mariboru. Pa zakaj ne grem delat v Avstrijo? Ker zaslužim solidno za MB razmere, ter lepo živim od te plače in mi več pomeni, da sem v 10. minutah v službi v največjem rush hourju (drugače še prej), da imam vikende fraj, dopust kdaj hočem in 0 nadur na leto, ter dobim regres + božičnico v višini plače. Če pa ne bi imel take solidne službe in bi zaslužil slabo oz. malo več od minimalca, bi že zdavnaj šel gor delati.

njyngs ::

feryz je izjavil:

Fak, o kakšnih plačah se pogovarjate!!!
Boljše da se skrijem v kakšno luknjo. Imam se za nekega privatnika, ki obrača milijone letno, plače imam pa en četrt od nekega fikusa v pisarni, ki par cifer premeče.
Jebi ga, tako je življenje.

Če bi bil res toliko na cesti (kot praviš 5k mesečno) in obračal miljonske posle, potem ne bi imel cele dneve časa viset na Slo-Tech. Does not compute.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Invictus ::

njyngs je izjavil:

potem ne bi imel cele dneve časa viset na Slo-Tech. Does not compute.

To sam ti mislis.

Bolje si placan, manj delas...

Kot freelancer delam veliko manj, kot sem prej v rednih sluzbah...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

user4683 ::

I second that :)) ampak feryzove zgodbe so vseeno velikokrat precej cudne.

njyngs ::

Invictus sploh nisi razumel moje poante. Tip je cele dneve prisoten tukaj gor. Če bi vsaj par stvari na dan uredil in res toliko prevozil bi že časovno bil izjemno omejen z pisarjenjem tukaj gor. Razen če tipka na telefonu cele dneve, in to med vožnjo.

Kar se pa tiče dela v AT: debata je absolutno brezvezna, ker je vpletenih preveč faktorjev. Vse je odvisno on tvoje trenutne situacije v SI, potem od vrste dela, od stroke. Meni se absolutno ne izplača, nek dohtar začenih/specializant bi pa v AT dobil neprimerno več kot pri nas.

100 primerov ima 100 različnih odgovorov.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: njyngs ()

feryz ::

njyngs je izjavil:

Če bi bil res toliko na cesti (kot praviš 5k mesečno) in obračal miljonske posle, potem ne bi imel cele dneve časa viset na Slo-Tech. Does not compute.
1x mesečno grem v tujino (recimo 15x letno), kar nanese v dveh ali treh dneh 2500 km, ostalo pa okrog bajte naberem. Sploh ni tako dosti, kot se sliši.

Glih danes sem spet dobil pozdrave iz Avstrije. Ampak nočejo denarja, zgolj ime. Tega pa ne bodo dobili. Več sreče prihodnjič. Kaj pa jaz vem, kdo se vozaka tam.

njyngs ::

Pol ti pa ne bo problem zorganizirat slo-tech piknika spomladi
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

feryz ::

Zorganizirajte, jaz bom pa sponzoriral. Zakaj pa da ne? Tolk pa še mam. Pa čeprav zaslužim le droben delček tega, kar tukajšnji maherji tlačijo po žepih.

link_up ::

da ne bos sam ferzy...primaknem loncek! :)
In and Out

enemon ::

Genetic je izjavil:

Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem ...

enemon, torej ti pravis da ima ta tvoj financnik pri nas za slo razmere povprecno placo. Me pa res zanima, koliko financnikov v slo (na podobnem delovnem mestu) ima placo v tem rangu kot ta?
Razen, ce si nasel samo enega in ker je samo en, je njegova placa hkrati tudi povprecna placa.


Malo hodim po razgovorih in lahko namignem, da omenjena plača ni noben eksces v Ljubljani z okolico. :D Je pa res, da je profil precej iskan.

Mato989 ::

kamiKaZaA je izjavil:

Invictus je izjavil:

Vecini folka se splaca delati v Avstriji...

Pa to je to. Večini se splača, redkim posameznikom pa ne.

Se delo v Avstriji dejansko sploh splača?
Se. Absolutni večini se splača. So pa vedno redke izjeme, katerim se ne. Na splošno pa prevaga, da se splača, ker je sem noter zajeta večina in ne moreš delati zaključke na podlagi redkih izjem kot je recimo OP, katerim se ne splača, da se potem kao ne splača gor hodit. Večini se splača.

Jaz recimo bi tudi zaslužil vsaj +50% več kot sedaj v Mariboru. Pa zakaj ne grem delat v Avstrijo? Ker zaslužim solidno za MB razmere, ter lepo živim od te plače in mi več pomeni, da sem v 10. minutah v službi v največjem rush hourju (drugače še prej), da imam vikende fraj, dopust kdaj hočem in 0 nadur na leto, ter dobim regres + božičnico v višini plače. Če pa ne bi imel take solidne službe in bi zaslužil slabo oz. malo več od minimalca, bi že zdavnaj šel gor delati.


Dejansko se absolutni večini NE SPLAČA... splača se morda absolutni večini ki živi blizu Avstrijske meje... Težko me bo pa kdrokoli prepričal da se nekomu ki dela v Revozu v Novem Mestu splača raje vsak dan vozit z Novega Mesta v Graz v Magno...

Recimo mene so vabili da pridem delat v Graz za 2.200 na račun... ampak za 2.200 na račun raje delam v Sloveniji za 1.500 na račun... ker za 1.500 na račun zdaj ne rabim avta ker delam od doma, in če dodam še nakup novega avta in obrabo pa vse zgubljene ure mi je 2.200 na mesec manj kot 1.500 za delo od doma v SLO... (vse cifre so na TRR izplačilo)

Najbolj se splača seveda če živiš na Šentilju in greš delat preko par km in imaš Avstrijsko plačo... bajto pa v Sloveniji preko meje... to ja, ampak drugače pa je vprašljivo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Se pac preselis v Avstrijo.

Sam potem bi sel jaz na Dunaj, kjer so boljse place, podzemna, cel kup mednarodnih organizacij z dobrimi placami, mednarodne sole.... Jebes Graz...

Meni bi se za dobro placo splacalo vozit v Beljak, ker je do tja avtocesta, manj v Celovec, ker pac pozimi Ljubelj ni najbolj prijazen.

5 let delas tam, pa ti pripada avstrijska penzija, sicer minimalna, ampak mislim, da je tam 400 EUR. Naj me kdo popravi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Sparkxl ::

enemon je izjavil:

Genetic je izjavil:

Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem ...

enemon, torej ti pravis da ima ta tvoj financnik pri nas za slo razmere povprecno placo. Me pa res zanima, koliko financnikov v slo (na podobnem delovnem mestu) ima placo v tem rangu kot ta?
Razen, ce si nasel samo enega in ker je samo en, je njegova placa hkrati tudi povprecna placa.


Malo hodim po razgovorih in lahko namignem, da omenjena plača ni noben eksces v Ljubljani z okolico. :D Je pa res, da je profil precej iskan.


Potem spet mešaš jabolka in hruška. Te plače kar sem jaz našteval so za šolane ljudi v svojih poklicih.
Če pa je profil precej iskan, se plače začnejo v grazu pri 70k letno

enemon ::

Sparkxl je izjavil:

enemon je izjavil:

Genetic je izjavil:

Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem ...

enemon, torej ti pravis da ima ta tvoj financnik pri nas za slo razmere povprecno placo. Me pa res zanima, koliko financnikov v slo (na podobnem delovnem mestu) ima placo v tem rangu kot ta?
Razen, ce si nasel samo enega in ker je samo en, je njegova placa hkrati tudi povprecna placa.


Malo hodim po razgovorih in lahko namignem, da omenjena plača ni noben eksces v Ljubljani z okolico. :D Je pa res, da je profil precej iskan.


Potem spet mešaš jabolka in hruška. Te plače kar sem jaz našteval so za šolane ljudi v svojih poklicih.
Če pa je profil precej iskan, se plače začnejo v grazu pri 70k letno


Točno ta profil ima v Gradcu maksimum okrog 60k.

Gambino ::

Čas, čas, ki ti ostane je neprecenljiv in ljudje, ki delajo daleč stran (uro in več) tega ne razumejo.

Glede plač je pa tako v Slovenije, če si kvaliteten kader z izobrazbo seveda:
Glede finančnikov, ki jih poznam preko žene in brata, lahko rečem, da služijo kar lepo v Sloveniji za slovenske razmere in da niso na svojem seveda.

Head of Compliance Officer v bankah je od 4kE pa do 6kE+ brez problema z marsikaterimi ugodnostmi+ (Izobrazba: pravnik ali ekonomist)
AML/CTF compliance officers od 3kE pa do 5kE z raznimi dodatki+ (Izobrazba: pravnik oz ekonomist)
Chief marketing oddicer od 4kE do 6kE+ (Izobrazba: ekonomist)
Chief Purchasing officer dela v znani slovenski fermi je imel ponudbo od Hisensa 12kE, pa je zavrnil ponudbo. (Izobrazba: ekonomist)
Brat, ki dela na eni od revizijskih hiš 4kE + dodatki na mesečno uspešnost, ki lahko nanesejo še vsaj 2kE neto. (Izobrazba: ekonomist)
CEO ene od Slovenskih bank 380kE letnega dohodka z nagradami vred (Izobrazba: ekonomist)
Chief communications officer na eni od elektro podjetij 5kE (Izobrazba: ekonomist)
Asset manager oz upravljalec premoženja od 5kE do 6kE (Izobrazba: ekonomist)
Kolega game designer at Outfit7 3k7 (Izobrazba: ekonomist) ni glih primer finančnika, se je pra preusmeril in mu je ratalo :)

Ni tako slabo nekaterim finančnikom!

Invictus ::

Ja, nekaterim ekonomistom je uspelo.

Ampak vecina pa tolce minimalca ali malo cez.

Kar si nastel, je mogoce 50 sluzb v Sloveniji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Sparkxl ::

Invictus je izjavil:

Ja, nekaterim ekonomistom je uspelo.

Ampak vecina pa tolce minimalca ali malo cez.

Kar si nastel, je mogoce 50 sluzb v Sloveniji.


Bingo. Cifre ki pa sem jih jaz našteval pa doseže vsak ki ima vsaj nekaj znanja in razumevanja ekonomije.
Saj sploh ne rabimo tu na veliko diskutirat. Povprečna plača je gori skoraj dupla. In v tem okvirju se premikamo. Imaš pa ekscese navzgor tako pri nas kot pri njih

Valvoline ::

2k neto za 180ur dopoldanskih v Slo je neka okvirna meja k razmisljas delat cez mejo ali ne. Ce mas na mizi 10 slo ponudb ranga 800-1000e neto avstrijskih 2x-3x izplacila zagotovo zmaga. Slovenska mediana je 1100 neto torej pol slovencev al kak je ze realno dela za manj, ce odstejemo ljubljancane je velika vecina folka izven lj verjetno dobrih 70%+ pod 1100. Ce isces flex delo 2/3/4 dnevni delovnik, 4/5/6 urni delovnik itn tega v sloveniji ni, avstrija je prakticno edina opcija za tak siht. Je pa tut res da je boljse 1000e neto mesecno v slo za 0 dela (ju/js in podobno) vs 2k avstrijskih za zahteven svicenzi.
:)

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

Kar se tice ekonomistov dvomim da majo take bajne place k so gor napisane, mamo enega ekonomista v zlahti je delov 6-7 let pri nkbm placa kakih 100-200e nad minimalcem brez nobene moznosti za napredovanje. Pustil sluzbo ter se prekvalificiral za kuharja zdaj sluzi 2-3k, ima v zepu vsaj 20 rezervnih ponudb lahko menja siht kadar hoce, za ekonomiste v MB ni prakticno nobenega povprasevanja, ce ne bi obstajale drzavne joskice verjetno bi bili vsi brezposelni.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Genetic je izjavil:

Vzel sem primerljiv poklic s povprečno plačo pri nas na Gorenjskem ...

enemon, torej ti pravis da ima ta tvoj financnik pri nas za slo razmere povprecno placo. Me pa res zanima, koliko financnikov v slo (na podobnem delovnem mestu) ima placo v tem rangu kot ta?
Razen, ce si nasel samo enega in ker je samo en, je njegova placa hkrati tudi povprecna placa.

Multinacionalka ni glih pravo merilo za financnika v Sloveniji. Sicer pa ce bi delal za multinacionalko gori bi moral dobiti dosti vec.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

Enemon postavil si vprasanje nasplosno pol pa vzames za primer placo v Sloveniji, ki jo ima neka izjema zelo dalec od mediane plac.

To al se pa vozis tja al ne je samo okoliscina, lahko se preselis blizje ali direkt tja ali pa delas remote.

Poznam nekaj, ki so sli iz Revoza gor v BMW, zacuda so ostali gori z celo familijo. Sem prespal en dan tam in mi razlaga, da ko se enkrat navadis na doloceno cifro, tezko gres nazaj oz. njegove besede "sem delal pri revozu, zivljenje ni slo nikamor"
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Gambino ::

Valvoline je izjavil:

Kar se tice ekonomistov dvomim da majo take bajne place k so gor napisane, mamo enega ekonomista v zlahti je delov 6-7 let pri nkbm placa kakih 100-200e nad minimalcem brez nobene moznosti za napredovanje. Pustil sluzbo ter se prekvalificiral za kuharja zdaj sluzi 2-3k, ima v zepu vsaj 20 rezervnih ponudb lahko menja siht kadar hoce, za ekonomiste v MB ni prakticno nobenega povprasevanja, ce ne bi obstajale drzavne joskice verjetno bi bili vsi brezposelni.


Seveda imajo, osebno poznam ljudi, ki delajo na teh mestih. So pa vsi ti omenjeni ključne funkcije v bankah, skladih, podjetjih.

Gambino je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Kar se tice ekonomistov dvomim da majo take bajne place k so gor napisane, mamo enega ekonomista v zlahti je delov 6-7 let pri nkbm placa kakih 100-200e nad minimalcem brez nobene moznosti za napredovanje. Pustil sluzbo ter se prekvalificiral za kuharja zdaj sluzi 2-3k, ima v zepu vsaj 20 rezervnih ponudb lahko menja siht kadar hoce, za ekonomiste v MB ni prakticno nobenega povprasevanja, ce ne bi obstajale drzavne joskice verjetno bi bili vsi brezposelni.


Seveda imajo, osebno poznam ljudi, ki delajo na teh mestih. So pa vse to ključne funkcije v bankah, skladih, podjetjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gambino ()

solatko ::

feryz - Pač nimaš pravega posla!

Gambino - Ne pozabi tudi povedat, da so čisto vsi prišli na taka DM po vezah in ne po razpisu! Jih tudi jaz poznam nekaj in nekateri so celo v žlahti.
Delo krepa človeka

Kayzon ::

feryz je izjavil:

Zorganizirajte, jaz bom pa sponzoriral. Zakaj pa da ne? Tolk pa še mam. Pa čeprav zaslužim le droben delček tega, kar tukajšnji maherji tlačijo po žepih.



link_up je izjavil:

da ne bos sam ferzy...primaknem loncek! :)



Jaz sem za,pa vsak mora imeti svoje forum ime nalepljeno na prsih! Da vidim kdo me je zmerjal med covid norijo ;(

flyko ::

Seveda se splača. Že 13 in 14 plača rešujeta razmerje, kaj šele, ko zraven pride otroški dodatek, ki je v AT enak za vsakega otroka in ga ne zreducirajo, če so starši nad povprečjem, potem so še olajšave na prevoz in družinska olajšava.
Ko sem pričel z delom v AT sem imel 100% večjo neto plačo, kot sem jo prejemal pri nas, v roku 7 let se je začetna plača dvignila za cc 60%.

Delo je sproščeno, ekipa povezana, edina negativna stvar vsega tega je, da mi je prekleto žal, da tega koraka nisem storil že prej.

Tisti 2 urci v avtu 3x na teden mi ne predstavljata problema, poslušam glasbo, TEDeX, kak vlog,...

Sparkxl ::

Tudi moja plača je šla s skokom čez mejo za 100% gor. Pa sem delal pred tem v slo v komerciali zelo znanega proizvajalca, ki se ob čisto vsaki priliki qurči po medijih da ima najvišje plače v branži.
Delal ko budalo, ker je bolnik bil mnenja, da me je zaradi "visoke" plače kupil in je treba izžeti zadnjo kapljo iz mene.
Zdaj delam lepo lagano, vsaj polovico manj
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je Avstrija tako uspesna? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35435856 (25859) feryz
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978218393 (88952) kamiKaZaA

Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12321330 (18057) BigWhale
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530851 (27826) Matko

Več podobnih tem