» »

Router brez wifi za domaco uporabo

Router brez wifi za domaco uporabo

antonija ::

Iscem router za domaco uporabo za 500/100 linijo (T-2 FTTH). Samo router, wifi del bo na APjih po hisi.

Mora podpirati namecheapov DDNS (oz. custom DDNS HTTP string), VLANe (4je trenutno v uporabi) in razlicne moznosti routanja med njimi, QOS oz. raje kar PCQ za dolocene vrste prometa, static DNSje za izbrane naprave, v prihodnje pa tudi manjse stevilo VPN povezav (do 5 max, bolj verjetno 1 socasno). Za routerjem bo L2 switch, za njim pa 2-3 APji in ~5 omrezenih naprav. Vseh naprav bo okrog 40 (skupaj z vso IoT saro).

IPTV gre trenutno mimo routerja (in switcha) direktno na porte za STBje, bi ga pa rad speljal po istem kablu do swithca in tam usmeril IGMP samo na specificne porte. Tako da naj router podpira tudi IGMP proxy/query.

Ne rabi biti fanless (ni pa nic narobe ce je), stvar bo v kleti dalec od uses. Nizja poraba stroma je +.

Zadeva bo precej set-and-forget, nobenih silnih spremmeb konfiguracij. Predvsem pa mora biti vsaj enako stabilnost kot trenutni Asus s Tomatotom, ki ga nisem rabil resetirat ze vec kot leto dni (450+ dni; zadnji "reset" je bil zaradi el. del na lokalni trafo postaji, ko je zmanjkalo stroma za toliko casa, da UPS ni vec zdrzal).

Se najraje bi nekaj znotraj TP-Linkovega Omada ekosistema (lazja administracija: simpl UI, vse na enem mestu skupaj z APji in switchem), ampak baje se v nizkem cenovnem razredu zelo omejim s funkcionalnostmi v primerjavi z npr. Mikrotikom (za katerega bo treba mickeno vec branja dokumentacije preden bo vse urejeno kot mora bit). In glede na info na internetu bo vsak poskus QOS/PCQ obcutno zmanjsal kolicino prometa, ki ga bo router uspel prebaviti, ce se omejim na nizji razred. Rad bi pa da pri vsem zgoraj napisanem ("polna obremenitev") router vseeno spravi skozi vseh 500/100 prometa.

Cenovni razred se isce poceni in dobro :) Ampak ker to verjetno ne obstaja, recimo da bi se stegnil nekje do 300EUR max, seveda pa raje kaj cenejsega ce bo dovolj za moje potrebe.

Prosim za predloge in komentarje!

P.S.: Custom boxov s pf/opnsense se poskusam izogibat, ker se mi zdi da ne bojo nikoli tako robustne kot namenska naprave. Ce se motim, me prosim popravite.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SasoS ::

Jaz sem držim openwrt-ja, trenutno eden top devicov je Asus rt-ax53u. Cena je ugodna, dual-core CPU, 256MB RAM. Po forumu sodeč gre od 600-900Mb/s, wifi izklopiš če ne rabiš.

sbawe64 ::

MikroTik Ethernet router ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Han ::

Kateri je trenutni Asus s paradajzom? RT-AX86U Pro načeloma premore glavnino želenih funkcij, dobiš ga za 212 eur, na voljo je Merlin firmware.

antonija ::

Za take dnarje se dobi ze Mikrotikov 4011/5009, ali pa ER7212 od TP-Linka...

Funkcije Asus ze podpira vsaj na papirju, pa v UIju so tudi pravilno poimenovane kljukice, ampak koncni rezultati so pa po mojih izkusnjah bolj ubogi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MadMax ::

ER7212 izgleda zanimiv... Me tudi mika, da bi ugriznil vanj. Še PoE+ ima, brez dodatne navlake pri APjih.
Senetic ga ima občasno na znižanju, pod 200eur. Če ti je zanimiv, nekaj časa vsakodnevno redno spremljaj ceno...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

brbr21 ::

1000/200 WAN, 7x AP (capsman), 3x VLAN, 3x dumb SW, QoS, en pemanentni in en občasni WireGuard tunel, IGMP, cca 90 naprav.... vse skozi MikroTik hEX S. Set & forget. Je bil 10dni nazaj posodobljen zato je uptime samo 10 dni;), drugače ne veš, da obstaja.

Cena pod €100. Če hočeš biti bolj futureproof sta, še vedno pod tvojim budgetom, na voljo 5009 ali pa L009. So pa nastavitve malenkost dražje (ojri, ali pa brskanje) kot le par klikov.

antonija ::

Mikrotika se kar malo bojim, glede na to kako straisjo po netu da ga je tezko skonfigurirat. Ce zajebes ni dovolj hitrosti, CPU se zabase, subneti niso pravilno loceni, itd.

Po drugi strani pa lahko za poodben dnar vzamem TP-Linkovo skatlico, ki je narejena za ljudi ki radi dajejo kljukice v okvircke, pa s kontrolerjem skupaj zna risat lepe grafke... Se pravi set-and-forget s prakticno nic ucenja, pa se nekaj extra statistike za naprej dobis.

Po tretji strani pa RB5009 ki kosta priblizno enako, glede na podatke na netu dosega 10x visje prepustnosti od ER7212, 1.5gbps IPsec z 256 sejami...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

brbr21 ::

Ma če nisi ravno total aberveznik in vsaj približno poznaš delovanje omrežij potem tudi Mikrotik ni problem. Navodil na netu nebroj, dandanes pa še ChatGPT veselo poljubno konfiguracijo nabljuva. Ko naštudiraš je užitek proti dumbuserUI klikanju (še Ubiquiti UI mi gre na Qrac, sploh pri kompleksnejših zadevah). Ampak ja, osnove omrežij pa vseeno morajo biti jasne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4126 127 128 129 )

Oddelek: Kaj kupiti
64151256204 (579) Daniel
»

Kateri Mesh sistem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10115982 (2302) dvihtelic
»

Usmerjevalnik Mikrotik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10413267 (4826) miko22
»

Uporablja kdo router, ki ni standardna potrošniška wifi naprava za doma? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
617456 (4111) m0LN4r
»

Nasvet pri domači mreži (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8610095 (5950) seminal

Več podobnih tem