Forum » Kaj kupiti » Usmerjevalnik Mikrotik
Usmerjevalnik Mikrotik

miko22 ::
Meni sicer piše 4.10.2023
Pa hvala za link. Nisem vedel, da celo to obstaja, tako urejena izobraževanja Mikrotika.
Pa hvala za link. Nisem vedel, da celo to obstaja, tako urejena izobraževanja Mikrotika.

Še eno vprašanje.
Ko prenašam torente, nimam up speeda, ker očitno Mikrotik blokira. Posledično nimam pravega razmerja.
Je kaka posebna nastavitev, ali samo odprem kak port, kateri je nastavljen v odjemalcu?
Ko prenašam torente, nimam up speeda, ker očitno Mikrotik blokira. Posledično nimam pravega razmerja.
Je kaka posebna nastavitev, ali samo odprem kak port, kateri je nastavljen v odjemalcu?

Evo, spet problem.
Imam dva mikrotika. eden je not, glavni, kjer sta 2 omrežji ločeni - vse ok.
zunanji mikrotik je samo podaljšek prvega...nič nastavitev, je pa nastavljen, da dela samo na enem zunanjem omrežju. Tudi vse ok.
Sedaj sem nabavil eno napravo, ki pa sem priklopil na tega zunanjega,ki je v zunanjem omrežju.
Ta naprava bi morala biti pa na notranjem omrežju.
Se da to kako Mikrotiku povedat, da samo ta MAC/Ip spusti v notranje omrežje, ostalo pa pusti kot je?
Preko FW se ziher da naret kako pravilo, samo ne znam to naret.
Ne bi pa rad sedaj vlan delal zaradi ene naprave.
Imam dva mikrotika. eden je not, glavni, kjer sta 2 omrežji ločeni - vse ok.
zunanji mikrotik je samo podaljšek prvega...nič nastavitev, je pa nastavljen, da dela samo na enem zunanjem omrežju. Tudi vse ok.
Sedaj sem nabavil eno napravo, ki pa sem priklopil na tega zunanjega,ki je v zunanjem omrežju.
Ta naprava bi morala biti pa na notranjem omrežju.
Se da to kako Mikrotiku povedat, da samo ta MAC/Ip spusti v notranje omrežje, ostalo pa pusti kot je?
Preko FW se ziher da naret kako pravilo, samo ne znam to naret.
Ne bi pa rad sedaj vlan delal zaradi ene naprave.

darkolord ::
Ja, seveda se da. Samo ne razumem najbolje, kako sta povezana med sabo. A lahko narišeš?

ne vem kak naj narišem.
Notranji Mikrotik ima dve omrežji - 2 bridga, v glavnem ločeno.
zunanji Mikrotik je povezan na eth4, ki je na zunanjem omrežju. Tam tudi dobi naprava IP zunanjega omrežja, katero pa ni vidno v notranjem omrežju, ker mam blokado(nalašč). sedaj pa bi moral samo en IP spustiti skozi, da bi videl napravo tudi v notranjem omrežju. Vse ostalo na zunanjem omrežju mora biti blokirano.
Upam, da sem zapisal jasno.
Notranji Mikrotik ima dve omrežji - 2 bridga, v glavnem ločeno.
zunanji Mikrotik je povezan na eth4, ki je na zunanjem omrežju. Tam tudi dobi naprava IP zunanjega omrežja, katero pa ni vidno v notranjem omrežju, ker mam blokado(nalašč). sedaj pa bi moral samo en IP spustiti skozi, da bi videl napravo tudi v notranjem omrežju. Vse ostalo na zunanjem omrežju mora biti blokirano.
Upam, da sem zapisal jasno.

darkolord ::
Ni še kristalno jasno, je pa bolje.
Torej recimo notranjemu "MT1", zunanjemu pa "MT2".
Če prav razumem, imaš na eth4 MT1 povezan MT2. Na MT2 si povezal napravo, za katero bi rad, da vidi naprave (ali napravo) na MT1?
Eth4 ni del bridge-ov na MT1? Bi rad, da tista naprava iz MT2 dostopa do vseh naprav na MT1 ali do ene naprave (in na katerem bridge-u)? Ali obratno?
Torej recimo notranjemu "MT1", zunanjemu pa "MT2".
Če prav razumem, imaš na eth4 MT1 povezan MT2. Na MT2 si povezal napravo, za katero bi rad, da vidi naprave (ali napravo) na MT1?
Eth4 ni del bridge-ov na MT1? Bi rad, da tista naprava iz MT2 dostopa do vseh naprav na MT1 ali do ene naprave (in na katerem bridge-u)? Ali obratno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

naprava ki je priklopljena MT2 in je v zunanjem omrežju bi rad da do nje dostopajo naprave iz MT1.

Liker ::
Ja, točno to - narišeš kako gredo kabli in v kater port je kater kabel vključen. Dodaš še naprave in IP-je ter katere naprave želiš da se vidijo s katerimi. Takole, recimo ...
In ni potrebe, da to delaš z lepimi diagrami. Ročna skica na papir in fotka bo super.
In ni potrebe, da to delaš z lepimi diagrami. Ročna skica na papir in fotka bo super.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Liker ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 24152 (12508) | Ghost007 |
» | Domači VPN (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 26686 (12534) | Daniel |
» | Domača mreža hardwareOddelek: Omrežja in internet | 2440 (738) | Invictus |
» | Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 14413 (10081) | Master_Yoda |
» | Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN na Amisu, bizarno počasen internet. (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 12978 (10258) | Invictus |