» »

Slovenija pod vodo

Slovenija pod vodo

Temo vidijo: vsi
««
22 / 27
»»

Jure14 ::

dronyx je izjavil:

Danes sem slišal, da se peleti napihnejo za 3 krat, če jih zalije voda. Ne znam si pa predstavljat če je imel kdo to zloženo v kakšni kleti in jo je poplavilo,

Saj jih voda odnese. In s napenjajo v naravi.

bbbbbb2015 ::

dronyx je izjavil:

Danes sem slišal, da se peleti napihnejo za 3 krat, če jih zalije voda. Ne znam si pa predstavljat če je imel kdo to zloženo v kakšni kleti in jo je poplavilo, ali je potem hišo razneslo, ker se je volumen pelet povečal za trikrat? To je potem nekaj podobnega, kot če voda zamrzne v vodovodni cevi, samo še bistveno huje.

To si napak slišal, oz. je iztrgano iz konteksta. Če vržeš pelet v kozarec polč vode, se res napihne, ter na koncu razpade v žagovino.

Če pa vzameš vrečo, ki jo viličar preluknja (recimo, to je pogosto), ter je recimo močan dež, pa spodaj zalije vrečo, to ne bo ekspanzije. Teža ostalih peletov bo preprečevala ekspanzijo.

Jure14 ::

dexterboy je izjavil:

tole o razliti nafti ne štekam čist... a ni tako, da je cisterna hermetično zaprta? al je bolj tista fora, da je folk ogreval toplo vodo na kurilca?

Že podtalnica je jajc.
Nam je pred (mnogo) leti podtalnica dvignila z nosilcev cisterno, ki je bila v na pol vkopanem zaprtem prostoru.
Cisterna za 5000l kurilca. In je zaplavala kot ladjica.
In se "prevrnila" na bok. In pri tem potrgala cevke, ki so odvajale kurilca do peči. In je počasi ven teklo. In potem je podtalnica odtekla, cisterna pa se je na nosilce usedla nagnjena na neno stran.

starfotr ::

dexterboy je izjavil:

tole o razliti nafti ne štekam čist... a ni tako, da je cisterna hermetično zaprta? al je bolj tista fora, da je folk ogreval toplo vodo na kurilca?

Cistrna nikoli ni hermetično zaprta. Ima odušek. Ter 2 cevi, ki vodijo do gorilnika. Voda premakne cisterno, potrga cevi in evo kar naenkrat je kurilno olje v vodi.

In vsi zaliti avti, ki so bili v vodi imajo tanke narejene na isti princip.

dronyx ::

Jure14 je izjavil:

Saj jih voda odnese. In s napenjajo v naravi.

Če imaš pelete zaprte v kleti jih nima kam voda odnest. Jaz sem slišal od sodelavke zgodbo, da so se peleti v nekem zaprtem prostoru, ki ga je zalila do vrha voda tako napihnili, da vrat niso mogli več odpret, stene so pa začele pokati.

Ne vem koliko je sedaj kaj nevarnosti za samovžig pelet ali pa sekancev, ker so mokri.

Če ne drugega se bo vse začelo razkrajat. To bo pa smrdelo po zatohlem. Skratka ta kurjava je za stran. Posušit je ni mogoče, ker je potrebno preveč površine za kaj takega delat masovno.

Kayzon ::

A se bo res trgal od place za zrtve poplav?

johnnyyy ::

Jure14 je izjavil:

Še ena kratka na temo "100/500 letne vode" in kako pogosto se pojavljajo.

Uvedimo nov termin "2 letne vode". Torej verjetnost 50% na leto, da bo na nekem kraju poplava.
Enako, kot met kovanca.

"2 letna voda" pomeni, da bo v povprečju, na dolgo časovno obdobje, popljavljalo polovico let.
In to nikakor ne pomeni, da če je letos bila poplava, da je naslednje leto ne bo.

Lahko poskusimo simulirati poplave z metanjem kovanca.
Vržemo kovanec 1000-krat. In zapisujemo rezultate.
Cifer in glav bo približno enako padlo.
AMPAK če pogledamo samo neko krajše zaporedje, pa bomo v tem nizu 1000 metov skoraj zagotovo našli zaporedje desetih enakih metov. Torej 10x zaporedoma poplava.
Ampak bomo skoraj zagotovo našli tudi zaporedje 10 let brez poplave.

Vzel si precej dober primer meta kovanca, kjer imaš le 2 možnosti izida in 1000 meritev, na katerih si določil porazdelitev oz. verjetnost. Pri dežju nimaš le dveh možnosti izida, ampak če govorimo o intervalu 1 dneva lahko pade med 0 in nejasno zgornjo mejo dežja, pri čemer je svetovni rekord nekje 1800mm. Če vzamemo le večje vrednosti padavin pri nas (dnevne nad 70mm) dobimo za večino Slovenije po podatkih ARSA manj kot 3 dneve v povprečju na leto, kar pri 60 letih meritev pade na 120 vzorcev.

Torej mi na podlagi cca. 120 vzorcev, ki smo jih pridobili v 60. letih, določamo 100/500 letne padavine oz. pretoke rek. Ker so padavine pri nas večinoma lokalnega značaja je velika verjetnost, da peaka sploh ne zaznamo. To se je zgodilo pred kratkim v Zrečah oz. okolici, kjer so hudourniki naredili štalo, pa uradnih podatkov nimamo, saj postaje tam ni. Tudi za Zgornje Savinjsko ob teh poplavah podatkov nimamo. So postaje na Jezerskem, Logarski, Gornjem Gradu a glede na škodo je bilo največ padavin očitno vmes, kar pritrjuje tudi radarska slika - koliko jih je bilo - ne ve nihče.

Ker so naše reke hudourniškega značaja je tudi težko reči, kaj pomeni večja količina padavin v praksi - koliko naplavin/plazov/štorov/dreves lahko pričakujemo in kako to vpliva na samo dinamiko. Pa do podnebnih sprememb še sploh prišli nismo.

Saj drži, da obstaja nemala verjetnost, da pri nizu 1000 metov kovanca dobimo 10 enakih vrednosti. A pri padavinah nismo na tej poziciji. Mi smo lahko na poziciji da smo 3x vrgli kocko, dobili smo 2x 1 in 3, in sedaj vse računamo na 3 kot maksimum.

Sem pred časom govoril z izvajalcem poplavne študije. Pa je rekel, da sta 2 izjemna padavinska dogodka konkretno spremenila statistiko. In rezultati nove študije bodo bolj brutalni. Ampak študija je v nastajanju, naročnik je DRSV in ko bo študija recenzirana, bo ogromno podoročje, ki je trenutno nepoplavno - takrat poplavno. In skoraj vse novogradnje, ki se sedaj delajo ali so narejene na tem območju, ki je sedaj "nepoplavno" bo čez nekaj let poplavno. Takrat, bomo lahko pametovali investitorjem "da so neumni, ker so gradili na poplavnem". :))

dronyx ::

Kayzon je izjavil:

To misliš prostovoljne prispevke v višini 0,3% bruto plače? :D

bbbbbb2015 ::

dronyx je izjavil:

Kayzon je izjavil:

Jah. To. Prostovoljno. Vsi.

Kakšni maderfakerji. Prstovoljno, ja.

Saj ni treba biti pretirano pameten z doktoratom, da se zavedaš, da če gradiš v približno isti ravnini, kot je neka reka ali potok, da to pomeni da lahko pride so razlivanja.

Ravno tako se lahko vidi druge nevarnosti. Kot je plaz in podobno.

Pač če ljudje ne skapirajo tega, jim ne pomagajo nobene nove študije.

Irbis ::

dexterboy je izjavil:

Če ti jo voda premakne v kurilnici in pri tem potrga cevi (sploh ker je velikokrat tako, da sta dve spodaj med seboj povezani cisterni in tista vmesna cev ima kar velik premer), pride stvar hitro v vodo.
Mi je znanka povedala, da ima s sosedovim kurilnim oljem prepojen vrt in stanovanje po poplavi, tako da bo morala odstraniti še zemljo z vrta.

Master_Yoda ::

bbbbbb2015 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Kayzon je izjavil:

Pa da neboste mislili da je to ful mala cifra - je nad 100 eur.
V Sloveniji je cca 900k delovno aktivnega folka -> dobiti hocejo okoli 110 miljonov od tega -> Na vsakega vec kot 100 eur ...

Folk ki je v najemu in nima svoje nepremicnine bo placeval da si bo folk ki jo je imel gradil novo.
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

tonttu ::

Master_Yoda je izjavil:

Folk ki je v najemu in nima svoje nepremicnine bo placeval da si bo folk ki jo je imel gradil novo.

Zares ne... vsi, tisti v najemu pa tisti, ki jim je voda odnesla bajte, bodo placevali, da si bodo zdravniki s kaksno stavko se malo zvisali place. Na poplave se bo cez en teden pozabilo, tako kot se je na potres v Bovcu, ljudje se bodo hoces noces morali znajti sami (kar je realno tako ali tako prav), vlada bo pa pokasirala moj "solidarnostni" denar in ga porabila za recimo prej omenjeno zvisanje plac zdravnikom in/ali uciteljem. S tem da eno majckeno pozabljajo, da sem jaz ze vsak mesec "solidaren" z vsemi pijavkami v JU, ko jim dobrohotno namenim vec kot pol moje place, tako da nimam niti najmanjse potrebe po kaksni dodatni "solidarnosti" s to golaznijo (pa ne govorim sedaj o udeleznih v poplavah ampak o javni upravi, kjer bo ta "solidarnosti" denar koncal).

svecka ::

tonttu je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Zares ne... vsi, tisti v najemu pa tisti, ki jim je voda odnesla bajte, bodo placevali, da si bodo zdravniki s kaksno stavko se malo zvisali place. Na poplave se bo cez en teden pozabilo, tako kot se je na potres v Bovcu, ljudje se bodo hoces noces morali znajti sami (kar je realno tako ali tako prav), vlada bo pa pokasirala moj "solidarnostni" denar in ga porabila za recimo prej omenjeno zvisanje plac zdravnikom in/ali uciteljem. S tem da eno majckeno pozabljajo, da sem jaz ze vsak mesec "solidaren" z vsemi pijavkami v JU, ko jim dobrohotno namenim vec kot pol moje place, tako da nimam niti najmanjse potrebe po kaksni dodatni "solidarnosti" s to golaznijo (pa ne govorim sedaj o udeleznih v poplavah ampak o javni upravi, kjer bo ta "solidarnosti" denar koncal).

Še posebej če upoštevamo da imajo javni paraziti v povprečju 500 eur bruto višjo plačo od zasebnega sektorja, pa še več hočejo!

Javni sektor 2.568,87
od tega sektor država 2.590,09
Zasebni sektor 2.044,80

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...

Vanadium ::

A se mogoče ima kdo sliko dveh (2) bajt iz zraka, ki sta dvignjene in ne poplavljene? Pojma nimam kje sem to videl ampak neki glih debatiramo s sodelavci da pokažem.

GupeM ::

Verjetno tole:

https://slo-tech.com/forum/t818611/p798...

Sem ravno včeraj gledal tisi temo, pa sem jo videl :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Vanadium ::

točno to hvala

velikBrokoli ::

Master_Yoda je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Kayzon je izjavil:

Pa da neboste mislili da je to ful mala cifra - je nad 100 eur.
V Sloveniji je cca 900k delovno aktivnega folka -> dobiti hocejo okoli 110 miljonov od tega -> Na vsakega vec kot 100 eur ...

Haha, a ti misliš, da vseh 900k delovno aktivnih enako prispeva? Top 10% ljudi bo verjetno prispevalo 90% vsega :))

Utk ::

Še enkrat, to ne bo šlo za neke hiše. Odplaknilo je 400 hiš. Tam se bo zbralo 200 mio v dveh letih. A mislite, da bo vsak od tistih 400ih dobil zdaj vilo za pol milijona al kaj?

FrRoSt ::

Nekaj se bliža

Nekaj se bliža

Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

huzu ::

velikBrokoli je izjavil:

Haha, a ti misliš, da vseh 900k delovno aktivnih enako prispeva? Top 10% ljudi bo verjetno prispevalo 90% vsega :))

Top 10% bo okradlo ostalih 90% (od česar dela zaslužek že celo življenje), da se bo lahko delalo frajerje. Ostali pa zaradi njih več niti ne morejo prispevati. Dejansko pa so navadni lopovi, samo taki kot si sam preveč risanke gledate, pa potem sanjate. Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi se zaslužek teh top 10% razdelilo med njihove zaposlene po poštenem ključu obvezne delitve dobička med zaposlene, predlog zakona pa je že nekaj vlad v nekem predalo - spisal jim ga je pa združenje sveta delavcev. Prepričan sem, da bi bil končni pripevek precej večji.

Utk je izjavil:

Še enkrat, to ne bo šlo za neke hiše. Odplaknilo je 400 hiš. Tam se bo zbralo 200 mio v dveh letih. A mislite, da bo vsak od tistih 400ih dobil zdaj vilo za pol milijona al kaj?

+1. Tipični slovenski maloumneži ne razumejo, da ne gre za neke hiše, ki so najmanjši strošek. Poglej naj koliko vodovodov, elektrovodov, kanalizacij, cest, mostov, brežin rek, strug, plazov,... je treba sanirati, kakšne hiše, ko bi le bile samo hiše, tisto bi pokrili za šalo iz obstoječih davkov.

Butasti fašisti pa veselo nabijajo, kako bomo "soboto" delali za zasebne parcele. Bedaki, ki vedo premalo, da bi se sploh lahko zavedali, kako nič ne vejo in razkladajo svoje šalabajzerstvo in popolno nesposobnost razmišljanja vsepovsod. Enako kot antivaxerji v prejšnjih dveh letih.

Za bruhat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: huzu ()

tonttu ::

huzu je izjavil:

+1. Tipični slovenski maloumneži ne razumejo, da ne gre za neke hiše, ki so najmanjši strošek. Poglej naj koliko vodovodov, elektrovodov, kanalizacij, cest, mostov, brežin rek, strug, plazov,... je treba sanirati, kakšne hiše, ko bi le bile samo hiše, tisto bi pokrili za šalo iz obstoječih davkov.

No ni cisto tako kot razlagas. Eles ima cca. 15-20mio eur dobicka vsako leto. Dars ga ima cca. 130mio, Za vsako posamezno podrocno Elektro XY podjetje, Komumalo itd. se mi ne da iti gledat, verjamem pa da vecina ne dela z minusom. In ti dobicki, bi se pac sedaj pokurili za popravilo. Pac ce delas business z neko infrastrukturo in racunas uporabo, jo tudi vzdrzujes, ne pa da ko je vse ok pobiras dobicek, ko pa pride vlaganje, naj pa to naredijo drugi. Ne vem zakaj sem precej preprican, da bo tudi leta 2023 recimo Eles imel kaksnih 15-20mio dobicka, popravljanje njegove infrastrukture bo slo pa iz drugih virov... recimo zbiranja zamaskov, solidarnotnih sobot itd. Sedaj pa leti se enkrat bruhat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tonttu ()

huzu ::

tonttu je izjavil:

huzu je izjavil:

No ni cisto tako kot razlagas. Eles ima cca. 15-20mio eur dobicka vsako leto. Dars ga ima cca. 130mio, Za vsako posamezno podrocno Elektro XY podjetje, Komumalo itd. se mi ne da iti gledat, verjamem pa da vecina ne dela z minusom. In ti dobicki, bi se pac sedaj pokurili za popravilo. Pac ce delas business z neko infrastrukturo in racunas uporabo, jo tudi vzdrzujes, ne pa da ko je vse ok pobiras dobicek, ko pa pride vlaganje, naj pa to naredijo drugi. Ne vem zakaj sem precej preprican, da bo tudi leta 2023 recimo Eles imel kaksnih 15-20mio dobicka, popravljanje njegove infrastrukture bo slo pa iz drugih virov... recimo zbiranja zamaskov, solidarnotnih sobot itd. Sedaj pa leti se enkrat bruhat.

Torej so se delavci kot deležniki v celotnem podjetju (in brez katerih podjetje sploh ne bi obstajajlo) v prejšnjem letu odločili, da jim je vseeno in da hočejo samo denar od podjetja.

Kar bi bila tudi enako pravilna odločitev, kot, če jo sprejme kapitalski lastnik.

Skratka JE TOČNO tako kot razlagam.

Za neizobražene kapitaliste, ki bi radi izkoriščali delavce, pa še dokaz, da koncept deluje: Mondragon Corporation @ Wikipedia

Revenue, 12,110 miljard eurov v 2011. Brez superjunaka, Podjetnika(tm) - dejansko pa izkoriščevalca.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: huzu ()

feryz ::

Ti dobički se pokurijo za napajanje javnosektorske prašičjereje in ostalih prikorotnikov. Nehajte sanjati, da bodo porabljeni za splošno dobro.
Za splošno dobro je treba najti nova sredstva, od katerih bodo 90 procentov pokradli zgornji, 10 procentov pa bo šlo za dejansko rabo.

Malidelničar ::

Kaj je ob ureditvi protipoplavnih rešitev po vašem najpomembnejše, kar bi delovalo v prihodnosti:
1. Poglobitev strug
2. Večja razlivna območja
3. Večji obseg sistema nasipov, ki bi bili tudi ekstra visoki
4. Več in večji vodni zadrževalniki
5. Ekstra izkopani podzemni kanali kamor bi tekla ekstra voda
?????
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

RedDrake ::

Glede na to da bo danes spet ARSO novinarska, sumim, da bodo jutri te redke 500 letne vode na sporedu že drugič v roku enega meseca.
Ampak ne pozabit, okolje bomo rešili (in preprečili podobne katastrofe) s plastičnimi zamaški ki ne gredo dol iz plastenk in pa s sončnimi paneli.
Da ne omenjam, da je potrebno ves denar Cerkvi pobrat in ga dat za reveže, ki jim bo mati Narava na hitro pobrala vse imetje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

TrumpDonald ::

Malidelničar je izjavil:

Kaj je ob ureditvi protipoplavnih rešitev po vašem najpomembnejše, kar bi delovalo v prihodnosti:
1. Poglobitev strug
?????

Z vsemi silami, napori in sredstvi bomo zgradil kombinacijo 3 in 4 ampak bo plot twist - naslednjih 20 let bo susnih.

Malidelničar je izjavil:

1. Poglobitev strug
?????

Realna je samo 2. Vse ostalo je tako drago in neučinkovito, da je brez veze govorit.

Malidelničar je izjavil:

1. Poglobitev strug
?????

Velik del Slovenije bo verjetno potrebno zapustiti. Ko se bodo 500 letne vode začele pojavljati 5x letno bo pač nesmotrno vlagati sredstva v karkoli kjerkoli blizu rečnih strug. In to bo kmalu.
Suša realno ni zelo verjetna v Sloveniji. Naša lokacija pod alpami je recept za katastrofo iz vidika pogostih zelo intenzivnih padavin.
Podobne težave zna imeti jug Švice, Avstrije in čisto severni deli Italije.
Tako da, kupite zemljo danes, po možnosti na ravnem, daleč stran od rek. Kras, Dolenjska, Suha Krajina, Bela Krajina, all good :)

Zgodovina sprememb…

SloKin ::

RedDrake je izjavil:

Ko se bodo 500 letne vode začele pojavljati 5x letno bo pač nesmotrno vlagati sredstva v karkoli kjerkoli blizu rečnih strug. In to bo kmalu.

Definiraj "kmalu" z letnico prosim. Da si zabelezim.

zuz3k ::

kje na netu je seznam, a kdo ve kje so poplavna območja kjer se še pomaga ljudem

a so tudi kje na notranjsko kraškem, ali proti cerknici?

kje je ta seznam, ima kdo link

lp
Life is a psychological game.

xseki ::

Na vzhodu v ponedeljek možna neurja s točo, na zahodu in v osrednjem delu močni dolgotrajni nalivi
V ponedeljek dopoldne bodo padavine zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno Slovenijo. Arso opozarja, da bo v več delih države verjetno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

> https://www.rtvslo.si/okolje/vreme/na-v...

nejc_nejc ::

Malidelničar je izjavil:

1. Poglobitev strug
?????

Zamenjati filozofijo gradnje.
Ce lahko en amer al pa skandinavc postavi enodruzinsko hišico za 40 do 50k $, bi jo lahko tudi pri nas.
Ne pri nas rabimo bunkerje, ki jih ena voda odnese, stroški so pa 10x ameriškim, norveškim.....

kuglvinkl ::

nejc_nejc je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

1. Poglobitev strug
?????

Zamenjati filozofijo gradnje.
Ce lahko en amer al pa skandinavc postavi enodruzinsko hišico za 40 do 50k $, bi jo lahko tudi pri nas.
Ne pri nas rabimo bunkerje, ki jih ena voda odnese, stroški so pa 10x ameriškim, norveškim.....

A je res tko enostavno? Ker ce je, mors sam se skopirat kar delajo in bos miljarder.
Your focus determines your reallity

nejc_nejc ::

Ne fizično, implementirat ni problem.
Ne vem pa, kako bi spravil do gradbenega, je "agenda" že v vseh porah družbe.:|

Pat_MaGroin ::

Glavni point občin je trgovanje z zemljišči. Tega se ne boš nikoli znebil, ker ti propade 70 % občin, ki so same sebi namen.

Poglej si primer bivšega župana Tržiča .. 3/4 gorenjske ma v lasti :).

FeDF6 ::

Naivno (preveč, verjetno) ampak zdaj dejansko je primeren čas za premik, če je (standardizirana) stroškovno učinkovita rešitev dejansko pripravljena in potrjena s strani ustreznih strokovnjakov.

zuz3k ::

zuz3k je izjavil:

kje na netu je seznam, a kdo ve kje so poplavna območja kjer se še pomaga ljudem

a so tudi kje na notranjsko kraškem, ali proti cerknici?

kje je ta seznam, ima kdo link

lp
Life is a psychological game.

Pac-Man ::

https://twitter.com/DowOperSZ/status/16...

Slovenia 🇸🇮
POLISH SOLDIERS REMOVING THE EFFECTS OF THE FLOOD

Professionals #2pinżfrom Inowrocław continue their efforts for the benefit of the Slovenian society:

🔹another bridge secured against collapse.
🔹another section of the road reinforced.
Good equipment and the best operators are essential in such difficult conditions.
We gain new experiences.
#TakieJestWojskoPolskie
📸senior private Rafał Kozak (1st Armored Battalion)

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Kayzon ::

Kako je z napovedjo dezja za Ljubljano. Naj bi padalo ze par ur nazaj pa se nic,me zanima k bi rad sel s kolesom v fitnes 8-)

PacificBlue ::

Kayzon je izjavil:

Kako je z napovedjo dezja za Ljubljano. Naj bi padalo ze par ur nazaj pa se nic,me zanima k bi rad sel s kolesom v fitnes 8-)

Gotof si!

I’m out.
:3

SloKin je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Ko se bodo 500 letne vode začele pojavljati 5x letno bo pač nesmotrno vlagati sredstva v karkoli kjerkoli blizu rečnih strug. In to bo kmalu.

Definiraj "kmalu" z letnico prosim. Da si zabelezim.

No, naslednja runda je danes (ali morda jutri) že tu.
Torej letos recimo 2x. Recimo da septembra/oktobra ne bo še kakšnih konkretnih poplav.
Jaz pravim da bomo v roku 5 let morali zapustiti nezanemarljivo količino naselij.

In kot vedno, dekleta, fantje in "ostali", ne pozabit, situacijo bo rešilo to da bomo izpuste do leta 2050 zmanjšali za 50%. Yep.

Kayzon je izjavil:

Svetujem raje napihljiv sup in veslo. Zna priti bolj prav.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

1. Poglobitev strug
?????

Najbolje bi bilo, da bi se prilagodili in da bi hiše in ostale objekte postavili tja kjer je nevarnost minimalna. Saj se da s tehniko in tehnologijo naravo precej dobro regulirat, a cena za to je ogromna, poleg tega potrebuješ precej vzdrževanja. Če gledaš v Črni pri Kamniku koliko materiala je voda prinesla iz Primoža, veš da tam ne bi pomagala nobena poglobitev strug, ne razlivna področja, kar koli drugega pa je ekonomsko vprašljivo, saj te bi neki nasipi/škarpe itd. prišel toliko betona/šodra in armatur, da je bolje, da drugje s tem stem materialom postaviš bajte.

Matejjjjj ::

V Lučah sem bil 1991 in je bilo grozno. lokalna mafija (župani mini in mikro občin) nato 30 let izigrava državo, škarpa tu, tam, mostički, rondojčki, vse načičkano od betona... in pol vse odnese. in zdaj naj jaz plačujem to?????? Jaz bi tudi gradil na ravnem, pa ne morem, tudi bi kredit za obnovo z nizko OM... Štajerski kmetje... posekajo polovico hriba, gor gojijo koze in gamse... in glej ga zlomka, plaz... le od kod??? Mozirje 2022... Obiskla sem Gaj prvič po 20 letih. In se čudim, hiše za nasipom skoraj pod nivojem Savinje... Pejte nekam...

Nato Laško.. Mostički, taki iz pravljic. Poceni gradnja, v sredini steber, brez pilotov v strugi. Pride povodenj in vse skup prestavi za en meter.. Bravo štajerci, še enkrat....

Potem. Zveza prijateljev mladine Moste. Jim nakazujem 0,5% dohodnine. zaupam v Botrstvo itd... potem pa prevzamejo financiranje potopljene ljubljanske ulice, grajene nekdaj potopljenem področju, z MONTAŽKAMI!!!.. nisem vas za to financiral Zveza. posledično bom ukinil dosedanjo financiranje.

Rešitev? Gradite skromne, cenejše objekte, ne pa gradove betona in opek...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Saj je ok. Naj jim odnese vsako leto. Enkrat se bodo že naveličali.

Matejjjjj ::

S težo ne boste premagali vode. V vodi je vzgon, škarparji.... Pri gradnji HE na SAvi so videli gradbinci, kako je voda z lahkoto premetavala betonske bloke dimenzij hiše... Nato so zgradili tiste zobe, ki so zmleli čolnarje na Savi.. in ti ji boš kljuboval s škarpo...

Gorske kmetije, izseka ves teren 50% naklona v radiju 500m za pašnik, 5m zemljine spodaj. in pol jokajo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

velikBrokoli ::

Matejjjjj je izjavil:

Potem. Zveza prijateljev mladine Moste. Jim nakazujem 0,5% dohodnine. zaupam v Botrstvo itd... potem pa prevzamejo financiranje potopljene ljubljanske ulice, grajene nekdaj potopljenem področju, z MONTAŽKAMI!!!.. nisem vas za to financiral Zveza. posledično bom ukinil dosedanjo financiranje.

Si jim namenil tistih nekaj evrov svoje dohodnine, pa misliš, da jim vse financiraš al kaj? :))

Kalibri ::

Kayzon je izjavil:

Še vedno lahko greš s SUP-om.

Kalibri ::

V klet daj potopno črpalko s senzorji na dotik, ki črpa praktično iz nule. Karcher ima nekaj podobnega, če se prav spomnim in ti črpa praktično na nivoju ploščice.
««
22 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

bankrot zavarovalnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
697668 (4318) starfotr

Denar za prizadete v neurjih

493494 (2572) kuglvinkl
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

14423095 (19365) dronyx
»

Etična banka (strani: 1 2 )

6512642 (11171) Okapi
»

Poplave (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
45980172 (58717) lexios

Več podobnih tem