» »

Samoplačniško optično omrežje

Samoplačniško optično omrežje

dihurkrpan1 ::

Pjebi, rabm pomoč. Koga je potrebno pocukat za rokav, da ti nekdo potegne optiko do bajte? Na občini nimajo ušes, operaterjem pa polaganje optike po rovtah ne diši, občani smo se odločili, da stvari vzamemo v svoje roke. Plan je, da se ustanovi d.o.o. najame podizvajalce, napelje optiko, proda d.o.o. Je to izvedljivo? Je že kdu probu? P**zda, smo u 2023 a optike od nikoder, 2 kilometra od centra, da bi bil usaj coaksialc. jaoo,..

starfotr ::

Najameš firmo kot npr.

https://www.optisis.si/
https://www.gvo.si/sl/

Ali pa kako drugo in ti naredijo vse.

nejc_nejc ::

starfotr je izjavil:

Najameš firmo kot npr.

https://www.optisis.si/
https://www.gvo.si/sl/

Ali pa kako drugo in ti naredijo vse.

Ej, tenks. Sem si zapisal.

nejc_nejc je izjavil:

RUNE Rural optika na vašem naslovu

Pri njih žal nismo v planih, mogoče čez neki časa.

misek ::

dihurkrpan1 je izjavil:

proda d.o.o.
Najprej se pozanimaj ali ti bo kdo od operaterjev le-tega kupil. Po moje ne, drugače bi sami izvedli operacijo.

Tody ::

Fantje pa vi mate zadosti globoke žepe? Pozanimajte se koliko stane več žilni kabel, potem vsa oprema za to da jo vam namestijo. Potem se vse bagerje dovolenja itd... Potem pa boste plačevali še najemnino. Oz se boste mogl z operaterjem zmenit se da vam da signal drugače boste mel sam velik stekla in plastike zakopane

90 %+ bodo dovoljenja, izkop, in ostala gradbena dela. Samo 10 % bodo cevi, kabli in pasivna oprema.

Internet za nadaljnjo prodajo ti nudijo vsi 4 veliki operaterji. In še ostali, če prideš do njihove stične točke.

2 km ni nobena razdalja. Tako, da to ne more biti drago niti ne komplicirano.

Jah, dobro vprašanje, seveda se vse začne in konča pri denarju al kk. Zaeankrat imamo dva podjetnika/privatnika, ki bi bila pripravljena priskočiti na pomoč in projekt finančno podpret. Nekaj ficka bi lahko pridobili preko ostalih kanalov. Kar se pa tiče delovne sile in ostalega, saj veste kako je, na vsaki vasi je vsaj eden bagerist.

Tko da, sem si zapisal nekaj kontaktnih številk od teh podjetij in bom predstavil zadevo na naslednjem sestanku v upanju da lahko pridemo do skupne točke. Gre pa v tem primeru za 26 hišnih številk.

mm&r ::

Sej verjetno ni potrebe po nobenih bagrih pa soglasijih za kopanje. V sosednji občini so si optični kabel do vasi potegnili kar po obstoječih drogovih za telefon.

mm&r je izjavil:

Sej verjetno ni potrebe po nobenih bagrih pa soglasijih za kopanje. V sosednji občini so si optični kabel do vasi potegnili kar po obstoječih drogovih za telefon.

Tako sem opazil, da polagajo v ruralnih predelih ZDA. Je to dobra rešitev? Pri nas je prejšni teden te droge ob neurju enastovano izruvalo iz zemlje. Optika po zraku?

Po zraku se je delalo 85. Danes ti noben ne bo priključil centrale.

mm&r ::

nejc_nejc je izjavil:

Potem so očitno npr. v občini Gorenja vas še vedno v letu 85, ker so to počeli lani.

MadMax ::

Takih občin je še kar nekaj.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Optične zračne vode se še vedno dela. Vendar, če boste stopili skupaj, pustili kopat po vseh parcelah, potem ne vidim razloga, da ne bi kopali.

Sploh, če imate kakega bagerista in če si bo vsak skopal sam do hiše.

Za 26 hiš lahko potegnete praktično samo 1 do 2 fibra, če delate PON.

Praktično bi pa bilo fino, da jih več, ker je cena kabla tako nizka.

Nisem vedu, mi je logicno, da gre vse v zemljo. Dolgorocno manj jebe.
Skopljite ter par 110 noter. Ostanete lastniki rorov in to je to, bo hitro potreba še po čem.

Optiko se večinoma daje v alkaten cevi fi 50 mm. Dela se tudi v 110 mm vendar ne tako pogosto.

Obstajajo pa tudi še tanjše cevke in zelo enostavna in poceni gradbena dela.

mancini ::

nejc_nejc je izjavil:

Zakaj komentiras, ce se ne spoznas.
Odkar se forsira gpon gre kar nekaj optike po zraku

Fotr
Pa valda je ne bodo vpihavali.
Mancini
Ce mene vprasas, je montaza po zraku iskanje bljiznice oziroma šalabajzarstvo in nic drugega. Pa se ne rabim prav nic spoznat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Lonsarg ::

Kar se tiče povezave tega omrežja (če vam ga res rata postavt) z operaterji je gotovo prava pot OŠO. Še pred izgradnjo bi jih bilo dobro kontaktirat kje naj bo centrala in podpisat z njimi pogodbo za reselling (no ali pa za prodajo, ali pa za podarit jim nove vode...). Pomoje precej lažje kot da se direkt z koncnimi internetnimi ponudniki ubada.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Saj se ne vpihuje pri nas. Vleče se z vlečno sondo.

Vanadium ::

Tudi vpihuje se, sem delal to cca 10 let nazaj na GVO na OŠO kjer so imeli "mikro" cevke od jaškov do omaric na objektih, pa tudi na dolgih špurah za DARS se je vpihovalo..., je pa klasika foršpan še zmeraj najbolj pogosta.

Lightning5 ::

Najbolje, da sami potegnete alkatenke v katero bo potem nekdo naknadno namestil kable več vlakni. Predlagam, da ostanete lastniki infrastrukture, ker se kabel oddaja po 20-25€.
Omrežje bi bilo OŠO, kjer bi vam operaterji morali najemat oz. spustit naročnino za cca. 20€.

Če potrebujete pomoč me lahko kontaktiraš. Nisem še delal infrastrukture, ampak mi je projekt zanimiv in sem že planiral omrežja v stavbah.

DamijanD ::

Po podeželju (sive cone) trenutno vleče optiko Triton, ki je dobil za to denar od EU. Za priključek kasirajo 219€. Kako točno to funkcionira, ker tipično sem navajen, da operater priključek naredi "brezplačno" oz. da je cena v naročnini.

Lonsarg ::

Tako je, ustanovi se d.o.o. in se ta d.o.o. pridruzi OSO omrezju in lahko potem pri kateremkoli operaterju vzames internet ki podpira OSO (kar mislim da so vsi).

Se je pa pred projektom za pozanimat pri OSO kaki so pogoji, do kam je treba centralo itd zvezat ce hoces bit del OSO omrezja. Tak da birokracije bo ogromno, pa se stroski bodo nepredvidljivi vnaprej, tak bo zna biti kar projekt to izpeljat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

DamijanD ::

Sem se zmotil zgoraj - ni Triton ampak Tritel. Hvala za info

bm1973 ::

Kupi StarLink, pa imaš zadevo rešeno...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1145233566 (235) Tribal
»

kako se prklopit na optiko ki jo napeljuje givo ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
345183 (2689) w0mbat
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30663754 (29813) Lonsarg
»

Evropska sredstva in telekom

Oddelek: Problemi človeštva
81535 (1370) AndrejO
»

Evropski mobilni operaterji bi se združevali, dvigovali cene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5729798 (26362) 71GA

Več podobnih tem