» »

kako se prklopit na optiko ki jo napeljuje givo ?

kako se prklopit na optiko ki jo napeljuje givo ?

#000000 ::

Vem da mim bajte po tleh v kanalu pelje optika ki jo je položil givo, neko odprto optično omrežje, zanima me samo ali se to lahko tudi individalno priklopiš ali treba bit v paketu recimo cela ulica ali blok, ker nisem v bloku bo recimo individalana hiša z samo enim priključkom.

Ima kdo kake informacije kako to speljat ? Ke na netu nič ne najdem.

LP

konspirator ::

Prvo vprašanje je, kje imajo "razdelilno postajo"/jašek (mesto, kjer se na optiko lahko priklopi še kdo) in koliko je še takih, ki bi se priklopili.
Potem je tu še vprašanje služnosti, lastniki morajo dovoliti, da lahko GVO koplje po njihovi zemlji do tebe.

Preko svojega operaterja daj vlogo za vzpostavitev optičnega širokopasovnega omrežja.
A1 in TK imata na svojih www straneh vlogi za tovrstne namene.
--

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Ješek je na cesti, jašek je telekomov, omarica od telekoma je že na bajti lep čas, tako da lahko imam telekomove storitve ene dva metra stran pa je telemachova omarca tud na bajti, trenutno imam telemach, lahko takoj menjam na karkoli po bakru, rad pa bi se dokopal optike, ki pe je v jašku ki je povezan z mojo bajto, tako da kopanje odpade ipd, samo potegnejo optiko.

Zdej slišal sem da ta givo ima neko svoje omrežje (nisem 100%) in da bi preko njega lahko dobil čisto vsakega ponudnika. Nisem pa 100% pa tud se bojim da to delajo v paketih, ker recimo zdej ene 100 metrov stran je blok kjer kolega pravi da so začeli ponujat optiko. Ne ve pa kdo, ker je človek aberveznik in mi ne zna naštet kdo točno, bom verjetno v torek dobil ta papir, ampak ajde morda kdo kej že ve.

Tilen ::

Ne razumem. GVO ti koplje jarek. Najverjetneje ne koplje za Telemach, ane? Pošlji povpraševanje na Telekom, če se ti mudi. Oni bodo imeli prvi ponudbo. Lahko pa počakaš še na ostale operaterje. OŠO omrežje je odprto za vse ponudnike.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

#000000 ::

Ne ne koplje nič, samo odprl je jaške in potegnil optiko, to vem ker sem vprašal ko so to delali, nekje marca, ampak od takrat ni traga ni glasa o kaki ponudbi ipd.

mat xxl ::

Ma smešen si Givo je delal izvedbo optike za Telekom in tudi za T2 , Telemach pa še koga. Če ti misliš, da je optika, kot elektrika, kjer se boš kar po domače priklopil si nas spravil v smeh ..... Torej kontaktiraj Telekom, če na omarici tako piše in ti bodo vse pojasnili. Da bi se kako po domače vklopil ni niti promila variante ........, ker to ni ne voda, ne elektrika, ne kanalizacija....

#000000 ::

Ma nima noben tle optike, sem gledal če kak ponudnik ima opcijo optike pa je nima, to je garant ta OŠO samo kakk prit zraven ne vem, je pa dva metra od bajte :)

mat xxl ::

Telekom, ponuja optiko, T2 tudi pa še marsi kdo tretji........

#000000 ::

Ja sam ne na moji lokaciji, sem preveril pa ne ponujajo, edino če se še dogovarjajo z OŠO da vključijo lokacijo. Bom v pon klical obe firmi pa da vidim kaj bodo povedal.

Karen ::

Givo pa GVO sta dve popolnoma različni firmi, verjetno je prava GVO, ki je Telekomova hčerinska družba, Givo pa večinoma dela sanacije graenj (visokih gradenj), kolikor jaz poznam področje.

mat xxl ::

Ja Telekom ima tudi v poslovni stavbi, kjer domujem optiko, pa so mi rekli, samo najem vodov 250 eur + mesečno minimalno, pa sem jim rekel, hvala Malo morgen ..... in vzel od T2 optiko, oni so bili pripravljeni celo od ceste do prostorov v višjem nadstropju sami povezati for free brez vezave 1 dne optiko do naše TK omare, no ja smo pri njih že ene 8 let....in še bomo, ker so zelo korektni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

#000000 ::

Karen je izjavil:

Givo pa GVO sta dve popolnoma različni firmi, verjetno je prava GVO, ki je Telekomova hčerinska družba, Givo pa večinoma dela sanacije graenj (visokih gradenj), kolikor jaz poznam področje.



Ja imaš prav GVO je bbil ne GIVO, srry.

Bom preklicaril dans da vidmo kako zadeva stoji.

...:TOMI:... ::

Mimo tebe gre najverjetneje medkrajeni optičini vod, na njega se ne moreš priklopit, razen, če naročiš dark fiber ali kaj podobnega, kar je pa ohoho denarja.

To je tako, kot, če bi se ti priklopil direktno na daljnovod, ki gre po velikih štangah. Ne gre. (ok, gre, samo moraš biti industija, imeti svoj trafo in to stane veliko denarja). Identično je tu.

Počakaj, da bodo poleg tega kabla potegnili tudi vod za navadne smrtnike. To isto so naredili pri meni. Nekje 5 let nazaj so v obstoječo cev dali medkrajevno optiko, sedaj pa se jim je spomladi dvignil organ in so ponovno odkopavali na 100 m in dali noter optiko za nas, navadne smrtnike. Saj ne, da bi jih takrat prišlo ceneje, vendar tak je sistem...
Tomi

#000000 ::

Živjo, evo prej so me klical in razjasnili kko je stanje na terenu, je optika in lahko se komot priklopim nanjo, celo lahko izberem kateregakoli ponudnika, tako da ni vezano samo na enega.

dokaj cool, ampak ko gledam tole bedo od paketov, pa to ni nobene simetrije, 100/20 koji k so te paketi, to maš na koaksialcu več ?

Skor sramotne hitrosti mislm ajd vsaj 100/50 bi dal in zakaj recimo ne 100/100 fak

#000000 ::

Čist tko informativno, pozna kdo kak kalkulator kjer so zajeti vsi ponudniki da malo primerjam pakete, k enemu bom presedlal ali morda celo ostal na istem le da preko optike, ker so baje povezave bolj stabilne in preko optike praviloma cenejše, predvsem pa se gre da bom uporabil eno cloud storitev in z zakupom 1 TB rešil recimo vse kompe v bajti v trenu oka če se kej zalomi, pač incremental backup na cloud enkrat na urco ? Zato mi je pomemben upload in download seveda tud.

konspirator ::

Čist tko informativno, pozna kdo kak kalkulator kjer so zajeti vsi ponudniki da malo primerjam pakete,

Ga ni.
Imaš ošo optiko ?


t2
http://enarocilnica.t-2.net

a1
https://www.a1.si/tv-paketi

tk
http://tinyurl.com/y9e2jxnc

tm, če gre za ošo
https://telemach.si/internet/internet-p...
--

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Mene so klicali s telekoma in rekli da je optika njihova (kar je lako tudi laž) ampak so zagotovili da oni pustijo zraven VSE ostale operaterje, česar da pa ostali ne počno najraje :)

Tako da se nebi ravno zaklel da je ošo ali telekomova, delal jo je GVO tako da bi dejankso lahko bilo eni in drugo.

jobers2 ::

Zivjo
Res da je ta tema 3 leta neaktivna vendar me zanima nekaj.
Obcina je delala optiko OŠO 6 let nazaj sem se priklopil gor placal 250 eur. Sedaj sem hotel it na kaksnega drugega ponudnika ker zdaj mam A1. Vendar ne morem ker vsi k sem jih klical pracjo da nimajo aparatur v centrali in bi to stalo par 10.000 eur.
Ok sem rekel da bi potem sel na drug paket pri A1 na hitrost 500/100 al kolk je. v glavnem so mi rekli na A1 da imam lahko optiko do najvec 100Mb povezave ker obcina ni zakupla vec oz. Ne da vec. Sedaj me zabima ali je mozna kaksna napeljava na novo optike do moje hise pa da si lahko potem izbiram operaterja in hitrost po ljubi volji? Koliko je to stroskov? Ce se sploh da. Hvala

hojnikb ::

Pozabi. Lahko upas na RUNE ali pa da upgrejdajo opremo. Ceprav je cudno, da se nebi dalo vec, ker obicajno GPON optika dopusca vsaj kakih 500-1Gbit za koncne uporabnike.
#brezpodpisa

jobers2 ::

kaj je to RUNE?
ja na A1 so mi rekli da ma lahko občina Semič do 100mb povezavo mislm da da jim ni v interesu da jo nadgradijo. se pravi sem zakoličen.

hojnikb ::

projekt, ki polaga optiko. ampak glede na to da ze mas povezavo, verjetno tvoj kraj ni glih visoko na seznamu
#brezpodpisa

jobers2 ::

aha ok upam da se kaj premakne ker to vse skup ni nič.

a to polagajo na pobudo občine ali nasploh po sloveniji kjer je še ni ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jobers2 ()

Daniel ::

Izgleda, da je v večini OŠO central zmontirana oprema za do 100 Mbit, zato tudi takšne ponudbe paketov na OŠO. Sicer se sedaj z izgradnjo RUNE nekaj počasi premika in se tudi kakšna OŠO centrala nadgradi na višje hitrosti ampak če ni dosti naročnikov bo najbrž trajalo še precej časam da bojo vsi deležni višjih hitrosti, ker se operaterju pač ne splača.

Tudi pri nas imata 2 naselji v občini OŠO in so na paketih do 100 Mbit a si lahko izbirajo operaterja, dočim so preostala tri naselja ravno tako na optiki a smo vezani na Telemach in nimamo možnosti izbire.

jobers2 ::

ja sem preveril
izgradnja ni v planu
ja sam je res smešno kk so to nardili

mat xxl ::

Navadno to zalaufa šele leto po izgradnji po cestah.....

filip007 ::

Vsi na optiki naj bi dobili 100mb, če nimajo že večje povezave.
https://siol.net/digisvet/novice/odlicn...

Mogoče, kdo ve koliko je baker lahko hiter.

Rune obljublja šele čez 3 leta.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

mat xxl ::

Baker 2 leti nazaj je šlo stabilnih mislim, da 550 gbps ..... testi v Angliji....

filip007 ::

Mogoče kakšen link, pa da jim težim, Telekom bo raje optiko prodajal.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Daniel ::

mat xxl je izjavil:

Baker 2 leti nazaj je šlo stabilnih mislim, da 550 gbps ..... testi v Angliji....


Kaj, na 1 meter?

mat xxl ::

Točno na koliko m si nisem zapomnil, ni bilo na malo je bila neka razdalja.., pogooglaj.

Anney ::

S tole optiko so ga res malo zašuštrali, sem bil na optiki 200/40, sedaj sem na bakru 600/60.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

w0mbat ::

Anney je izjavil:

S tole optiko so ga res malo zašuštrali, sem bil na optiki 200/40, sedaj sem na bakru 600/60.

a? baker 600/60? kje?

jaz mam optiko 500/100

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: w0mbat ()

hojnikb ::

kablska. Gre prakticno povsod 600mbit
#brezpodpisa

starfotr ::

Tam kje že imate optiko, ne bo nihče drug potegnil fibra. Dajte malo nehat sanjat no.

Glede arhitekture in zasnove OŠO pa ne bi izgubljal besed, ker mi gredo na bruhanje. Kaj smo plačali z našim denarjem...

w0mbat ::

sm se spomnil da sm delal za T2 nekoč, napeljava optike po kopru. Ni niti tako težko, edino vrtanje je občutljivo blo. Pa šef je bil mal nategun


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1116210383 (2054) starfotr
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620311 (10698) ToniT
»

T2 ja ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6824972 (16046) Vuli
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659736 (25795) Lonsarg
»

Čas priklopa na Telekom optiko

Oddelek: Omrežja in internet
289255 (8233) Slo_Gamer

Več podobnih tem