» »

Novi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1)

Novi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1)

predi ::

Čez dober mesec začne veljati nov Zakon o varstvu potrošnikov, ki prinaša nekaj sprememb.

Spodaj je par odstavkov izvzetih iz
https://www.zps.si/nasveti-in-zakonodaj... (predlagam, da preberete tudi drugo neposredno pri viru).

Stvarna napaka:

Po začetku uporabe ZVPot-1 (od vključno 26. januarja 2023) bo uveljavljanje pravic nekoliko drugačno, saj novi zakon uvaja vrstni red njihovega uveljavljanja.

Po novem bo potrošnik lahko od prodajalca najprej zahteval popravilo ali zamenjavo blaga z novim in brezhibnim (izbira bo, razen v določenih primerih, na strani potrošnika). Šele če prodajalec tega ne bo izpolnil, bo potrošnik lahko zahteval sorazmerno znižanje ali vračilo celotne kupnine (torej odstopil od pogodbe).

V tem pogledu se pravice potrošnika zmanjšujejo v primerjavi s sedaj veljavno ureditvijo, saj je pri uveljavljanju zahtevkov občutno bolj omejen.

Ima pa v primeru neskladnosti blaga, ki se pokaže v manj kot tridesetih dneh po njegovi dobavi, t. i. pravico do zavrnitve – v tem času lahko odstopi od prodajne pogodbe in zahteva vračilo kupnine, ne da bi moral predhodno zahtevati popravilo blaga ali njegovo zamenjavo.

ZVPot-1 v dobro potrošnika podaljšuje obdobje, v katerem velja zakonska domneva, da je neskladnost blaga obstajala že v času dobave, in sicer s sedaj veljavnih 6 mesecev na 1 leto. Znotraj tega obdobja je dokazno breme na prodajalcu – on je tisti, ki mora dokazovati, da očitane napake ob dobavi blaga ni bilo. 


Garancija:

Na področju garancije prinaša ZVPot-1 pomembno novost: potrošnik bo za izdelke, ki bodo dani na trg po začetku njegove uporabe (od 26. 1. 2023), garancijo lahko uveljavljal le pri garantu, torej podjetju, ki je dajalec garancije, ali pri njegovemu pooblaščenemu servisu.

Garant je običajno proizvajalec izdelka, v primeru uvoženih izdelkov pa za proizvajalca šteje tudi uvoznik in distributer izdelka. Prodajalec izdelka je garant le, če izda garancijski list.

...

Poleg tega ZVPot-1 ne predvideva več obvezne 1-mesečne garancije za rabljene izdelke.

ZVPot-1 skrajšuje rok, v katerem mora garant odpraviti napake. Za izdelke, dane na trg pred začetkom uporabe ZVPot-1, bo še naprej veljal 45-dnevni rok, medtem ko se za izdelke, ki bodo dani na trg pozneje, rok za popravilo skrajšuje na 30 dni.

Lahko se bo sicer podaljšal za 15 dni, pri čemer pa bo moral proizvajalec o tem še pred iztekom prvotnega roka obvestiti potrošnika in mu obenem navesti razloge za njegovo podaljšanje.


Besedilo Zakona:
Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 130/22) (v času pisanja stran vsebuje samo link na objavo v UL)

Na tole me je opozoril sodelavec. Morda je še komu ušlo pod radarjem, vsekakor pa sodi v kategorijo "dobro je vedeti".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo blaga kupljenega preko interneta? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22757363 (5550) Groot
»

Garancija, 45 dni, nov izdelek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
22639842 (15367) Furbo
»

Uveljavljanje stvarne napake / garancije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8015654 (5582) TOP
»

Garancija, 45 dnevni rok ter podjetja

Oddelek: Pomoč in nasveti
213951 (3137) LeQuack
»

45 dnevni garancijski rok, ista napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
486677 (5220) Seljak

Več podobnih tem