» »

Servis kolesa doma DIY

Servis kolesa doma DIY

dby ::

Očitno je na forumu precej bicikl entuziastov, zato predvidevam, da vas veliko doma "šraufa" svoje bicikle - tehnični forum, pa to... :)

Bilo bi fino, če bi lahko v tej temi delili vaše izkušnje pri splošnih servisnih opravilih, kot tudi pri raznih ostalih težavah.

Recimo nekaj pogostih opravil:
- nastavitev menjalnikov
- ravnanje zvitega obroča kolesa (ohtar)
- zamenjava kakšnega dela (npr. veriga, zajla...)
- čiščenje in zaščita (čistila/, pripomočki, maziva/sprayi...)

Seveda so dobrodošle povezave do orodja in ostalega materiala ter kje zadeve običajno nabavljate.

Konkretno, imam enega starega 1999 mtb-ja (Schwinn Moab 1, XT oprema, tako približno zgleda), ki že kakšnih 12 let ni videl servisa - sicer ni veliko v uporabi, ampak sem se odločil, da mu posvetim nekaj pozornosti - se mi je zaluštalo šraufanja :).

Tako na hitro bi rad porihtal naslednje:
- nastavitev menjalnikov (spredaj/zadaj)
- poravnava zadnjega obroča
- odprava škripanja pri gonilnem sklopu (ne vem še ali so pedali ali kaj drugega)
- leva ročka za prestave (sprednji menjalnik) pri poskusu preklopa na največji sprednji zobnik dela v prazno (a je tole že morda kdo popravljal sam?)

Hvala vsem :)

martincek1 ::

Debata o tej stvari je na tem forumu res brezpredmetna, glede na količino informacij, ki jo lahko na internetu najdeš z par pritiski tipkovnice in kliki. Verjetno obstaja celo step by step za specifično tvoj menjalnik s sezamom orodij itd...

Mogoče bi se dalo razpravljat bolj o prigodah, koliko časa nam je vzelo nekaj kar naj bi vzelo 15 min in podobno :)

DOOM_er ::

Mam endurota in gravla, od prve do zadnje stvari vse servisiram sam. Vse kar rabiš so namenski ključi za vsak šit na kolesu, za vse ostalo youtube kjer imaš vse in samo kot ovca slediš temu kar počne možakar na ekranu. Simpl kt pasulj
Robots will steal your job. But that's OK

toro69 ::

Na hitro ne bo šlo nič.
Vsaka generacija/model/znamka imajo dvoje fore, ki jih tudi v navodilih ni. Načeloma so novejše komponente bolj dodelane in se jih lažje nastavlja. Za vse ostalo pa kot so ti že napisali Youtube.

- nastavitev menjalnikov (spredaj/zadaj)
Youtube, igranje par ur, pazi da niso zajle prenatrgnjene, ker potem ti noben tutorial ne bo delal
- poravnava zadnjega obroča
če nisi prezahteven in te ne moti opletanje uporabi Youtube, drugače raje komu plačaj
- odprava škripanja pri gonilnem sklopu (ne vem še ali so pedali ali kaj drugega)
BB so zgodba zase, prav tako orodje, pelji v Decathlon, te bo prišlo ceneje
- leva ročka za prestave (sprednji menjalnik) pri poskusu preklopa na največji sprednji zobnik dela v prazno (a je tole že morda kdo popravljal sam?)
ta je še najlažja, na ročki odvij pokrovček in notranjost poplavi z WD-40, razgibavaj

Božomir ::

Moja izkušnja, ker imam genau isti bicikel doma.
Po kovček z orodjem sem šel v bau bau kjer naj bi bilo vse v enem kovčku za 40 €, ni lihk unior ampak dela, sem pa kupil na ebayu rabljen novejši komplet deore (zobniki, gonilka, ročke, menjalnik..) ker je kripa imela zglodane zobnike ipd. in sem s tem orodjem lahko naredil vse. Še celo zelo zarostano gonilko sem odbil ven, tu pa pazi če boš menjal saj je obod z utori iz neke umetne mase in je krhek. Meni je komaj uspelo.
Imel sem isto težavo z levo ročko ergo menjava na rabljen komplet ker se mi ni dalo J***.
Za nastavljanje si zimproviziraj neko stojalo da boš lahko z roko gonil pedalo z drugo pa šaltal in da ti kolo ne pade.

one too many ::

Kot že rečeno, potrebuješ le primerno orodje in YouTube navodila. Najpogosteje se obrnem na ParkTool in seveda na biblijo: Sheldon Brown.

1. Nastavitev menjalnikov
Glede na to, da je kolo stalo dolgo časa, je vprašanje v kakšnem stanju so žice on bovdni. Sam bi jih zamenjal. V Decathlonu pa tudi v drugih kolesarskih trgovinah imaš komplete za zamenjavo. Potrebuješ pa klešče za žice/bovdne, ki pa so kar drage (20 € ali več). No, če se veliko voziš, boš menjal bovdne enkrat na leto.
2. Leva ročka za prestave
Mogoče je žica pretrgana ali zataknjena in ročka prestavlja v prazno ... ali pa je zobnik v ročki že polomljen. Skratka, če se hočeš igrati z delovanjem ročke, prvo odmontiraj žico.
3. Odprava škripanja pri gonilnem sklopu
Lahko so pedala, lahko so gonilni ležaji. Pedala lahko zamenjaš sam, definitivno si poglej navodila, kako moraš nastaviti ključ oziroma imbus za maksimalni navor. Za gonilne ležaje potrebuješ posebno orodje (snemalec gonilke in še snemalec gonilnih ležajev). Načeloma gonilni ležaji delajo dolgo časa.
4. Poravnava zadnjega obroča
Če je obroč le malo zvit, lahko poskusiš sam. Meni je to še najtežje opravilo poleg zategovanja ležajev. Če manjkata napera ali dve, potem je povsem verjetno, da bo potrebno zamenjati vse napere. Ker pa gre za staro kolo, je potem ceneje kupiti nov obroč. Že pred desetimi leti sem za zamenjavo naper plačal 60 €.

@martincek1:
Evo, prigoda. Ko sem prvič menjal napere na obroču, sem potreboval približno 20 ur dela. Na internetu sem prebral, da je mogoče izmeriti napetost v naperi na podlagi frekvence, saj napera deluje kot struna. Po kar nekaj zapravljenega časa sem ugotovil, da to sploh ne deluje, ker je precej odvisno, kaj se oglaša: včasih se napera opre ob drugo napero ob križanju, kar struno precej skrajša ali pa poslušaš vibracije obroča in ne naper.
Ko sem naslednjič menjal napere (na drugem kolesu), sem si kupil merilec napetosti. Stojala pa še vedno nimam. Najtežje mi je odpraviti jajčevost obroča. No, spravim pod 2 mm odstopanja, kar je še kar v redu.

nejclp ::

Najprej si kupi stojalo. Je potem vse ostalo bistveno lažje.

dunda ::

Stojalo je res koristno. Brez tega je ... no, mogoče ima kdo kakšno dobro idejo.
https://www.kacnje.eu

Reaper ::

Ravno zdaj boš imel stojalo v akciji v Lidlu. Sem ga kupil pred letom ali dveh, zadnjič šele odpakiral in je zelo kvalitetno. Sem se ravno spravil zrihtati svoje kolo, menjava gum, zračnic in zavor.

jotunn2 ::

Z malo popravki je to stojalo iz Lidla cisto cool. Ni sicer ne vem kaj, ampak za 25eur (ko sem ga jaz kupil kaksnih 10let nazaj je bil se toliko) je vec kot dovolj za vse kar doma potrebujes za servis kolesa. Tako da definitivno priporocam :)

dunda ::

Pa tole Lidlovo drži tudi e-MTB? Moj ima cca 25 kg, po Lidlovih podatkih pa je stojalo do 30 kg. Koliko je to res stabilno?
https://www.kacnje.eu

s1m0n ::

Jaz preko 15kg na ta stojala ne bi dajal :) Posebej, če imaš malo višje postavljeno kolo (pri 29") je to že potrebno. Če pa je možnost stojalo spodaj kako otežit pa tudi 20kg ne bi smel bit problem. Čeprav imam malo boljše stojalo (no za 70€) se pri mojem kolesu zgoraj vseeno povesi roka pa stoja tudi ni tako stabilno brez, da spodaj dam 10kg vrečo peska.

stratosD ::

imam Lidlovo stojalo iz prejšnje akcije (29,99eur) - in DA - lahko gor obesiš 29" ebike - ima zelo na široko postavljene 4 "noge" - malo moteće če delaš kje v stanovanjskih prostorih - pa se nič ne povesi, sem imel tudi par dni bike gor ker sem čakal en kos pa vse ok...
Je pa stojalo osnova za kakršno koli popravljanje/nastavljanje menjalnika ipd. DIY popravila/nadgradnje...

buttcrack ::

jotunn2 je izjavil:

Z malo popravki je to stojalo iz Lidla cisto cool. Ni sicer ne vem kaj, ampak za 25eur (ko sem ga jaz kupil kaksnih 10let nazaj je bil se toliko) je vec kot dovolj za vse kar doma potrebujes za servis kolesa. Tako da definitivno priporocam :)

Mi ga je uspelo danes dobiti. Kakšne popravke svetuješ?

jotunn2 ::

Jaz vpenjam kolo za sedezno oporo in ce hoces da se ti glava ne vrti (vsaj pri mojem je bilo tako), sem zvrtal eno luknjo in fiksno privil glavo v zeljen polozaj... Ce je se vedno enaka zasnova, potem tisti vijaki, ki stisnjejo cev in so namenjeni temu, da se ti glava ne vrti, ne opravijo svojega dela kot bi ga morali. Ampak M5 srauf in 10sec dela pa je stvar resena :)

dby ::

Hvala vsem za info. Sem nabavil to stojalo iz Lidla in je super (za ta dnar). Sem videl tudi tistega iz Decathlona za 50 eur in se mi zdi to iz Lidla celo boljše (bolj stabilno zaradi 4 nog).

Glede vpenjanja - na skatli Lidlovega je narisano vprenjanje na precko okvirja, na tistem Decathlonovem pa na cev sedeza... Za moj oldskul mtb se mi zdi boljse na precko okvirja.

Sem pa sicer ze usposobil rocko menjalnika (hvala, toro69) in nastavil prestave. Za ostalo se ni bilo casa, pa tudi orodja se nimam vsega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 495 96 97 98 )

Oddelek: Šport
4852722340 (631) issak
»

Kit za električno kolo (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Šport
691103196 (269) dnsd
»

Servis za kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6110873 (674) LeQuack
»

A naj kupim gravel bike ali ne? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Šport
696122634 (13802) issak
»

Nadležni zvoki pri vožnji kolesa

Oddelek: Na cesti
294041 (3425) OracleDev

Več podobnih tem