» »

Osutje,okopavanje kromprija

Osutje,okopavanje kromprija

nekoman ::

Kot v naslovu navedeno me zanima, kako se lotite vi osutja krompirja.
Ne mislim vrtičkov s parimi vrstami (tukaj se lahko igraš z motiko).. gre se za okopat njivo, posajenega 150 kg elitnega semenskega.

Do zdaj smo to lepo naredili z dvem plugoma in tomo vinkovičem. Sedaj pa so vrste za sajenje bile pripravljene z sadilcem, in tomo ne gre notr.

ena vrjanta je, da traktorju obrnem kolesa, da bo ožji.
Druga vrjanta je osuti z markotom/prekopalnikom - s plugom... stroj imam, plug si bom sposodil za probat...

Kaj pa menite vi:)?

Zimonem ::

Z istim strojem s katerim se je sadilo. če gre za starejši sadilec ima zraven ponavadi okopalnike.mora pa biti stroj prilagojen kolotekom. Najbrž je. Tisti ki ti je sadil naj še vsuje krompir.

GupeM ::

S kakšnim sadilcem to? Traktorskim? Pri nas smo posadili kromipir s sadilcem, ko ga je bilo treba okopat pa se ga je okopalo z istim, ampak praznim sadilcem. Nekaj na to foro:

S talarju se pariloma ne osipa. Ker poškodujeta rastlino. Ampak se odmontirajo sadilci in montirajo osipalci.

fikus_ ::

Si si že odgovoril:
"ena vrjanta je, da traktorju obrnem kolesa, da bo ožji."

"posajenega 150 kg elitnega semenskega"

Močno dvomim, da si kupil elitni semenski krompir, ker ta se sadi za proizvodnjo semenskega krompirja. Za krompir za konzumacijo je predrag.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zimonem je izjavil:

S talarju se pariloma ne osipa. Ker poškodujeta rastlino. Ampak se odmontirajo sadilci in montirajo osipalci.

Dobro, ta na sliki je pripravljen za sajenje. Za osipavanje lahko odmontiraš košaro za boljši pregled in namesto talarjev daš osipalce. Pa seveda dvigneš kolo za pogon sadilca.

wcpapir ::

Sem mislil, da boš pisal res o količinah, tako pa vse skupaj drekec pekec.

70kg krompirja smo posadili kot nevedneži, na vrt, zastrli s slamo, se dva meseca nič ukvarjali z jim, na koncu ko ga je hrošč poglodal pa smo izkopali 700kg. Take količine ne rabiš strojev. Razmetali smo ga, zastrli potem pač z motiko iskali ven. Še danes ga imamo v kleti, ker tega ne moreš požret, kljubtemu da smo več kot pol podarili naokoli. Pa še zgleda smo izkopavali slabo, ker nova letina je že sama od sebe na poti.

Kolo gre itak dol z sadilcem. Lol. Pa ker stroj nima sledenja montirana gor žic in drog za krmiljenje.

Fak, pa res ... Sem že povsem pozabil :) Dolgo je že odkar smo to uporabljali. Si me zdaj spomnil, da se gor namesti drog in samo en zic na sredino.

feryz ::

S konjem, s štirikolesnikom, s traktorjem in vitlo, na roke ...
Vse pride prav, odvisno od vlage in terena.

Pa je konj na elektriko? Glede na foruma ki agendo ziher sprošča preveč toplogrednih plinov.

Gogo ::

Pa še noob vprašanja:
- kdaj je čas za osipanje krompirja oz. kako visok mora biti
- koliko ga osipate, celega ali le par cm nad trenutno zemljo
- kaj poškropite po končanem osipanju?
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

m0LN4r ::

Visje kot se osipa naceloma vec ga zraste. Mi nimamo tako visoko, uporabljamo stroj na zgornji sliki ze 20 let. Tu pa vecji kmeti mam se nekje sliko je blo osipano bokibogme pol meterske grude plusminus.
Dobra stran je, da ce je naliv, konkreten, da krompir ne gnije v vodi, ampak je spet odvisno od zemlje. Najlazje je tistim z lahko poroznato temno zemljo, ki jo prakticno lahko z roko okopas.
Mi imamo ilovico, ki zna bit poleti kot beton. Tam se rocaji motike lomijo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

donvito ::

OSKRBA POSEVKA KROMPIRJA
Ko dosežejo grmi višino 15-20 cm, krompir dognojimo in osipamo. Z osipanjem zagotovimo rastlinam boljše razmere za rast in preprečimo pozelenitev gomoljev. Priporočamo, da se grede z zgodnjimi sortami prekrijejo z agrokopreno. Pozorni moramo biti na pojav koloradskega hrošča, pri poznih sortah pa na krompirjevo plesen. Za varstvo pred škodljivci in boleznimi so nam na voljo tudi ekološki pripravki.

Včasih smo ga takole.

Hypathia ::

Lenuhi, takole njivco so stare mamce na roke obsule v enem dopoldnevu :)
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.

Mja v taki zemlji pa sploh, ampak ce ze majo konja, naj malo miga :)) Drugace pa dober naslov, sam k ni elektricni konj pa spusca prevec metana.
Trade Republic 38MVDVXM

Dtrader ::

80 kg posajenega strojno, okopan (ogrenjen) v 2h. Ta čas ko se razmišlja kako in kaj, je že narejeno. Po sredini vrst razrahljano z ročnim orodjem na tri špice, za ostalo motika.
Bolje da nimaš, ko gre gor, kot da imaš, pa gre dol :)

Aramis ::

Najlažje in najmanj škode bo, če delaš z motokultivatorjem.

Pa ne kakšna muta.
Glej tam 12KM in gor. Jaz imam BCS 14 KM...

Zadaj pa 2 osipalna diska

DIY projekt. Nič posebnega

Bolf3nk ::

Kako pa se tole obnese?
Tega ni več potrebno osipavati...

nekoman ::

fikus_ je izjavil:

Si si že odgovoril:
"ena vrjanta je, da traktorju obrnem kolesa, da bo ožji."

"posajenega 150 kg elitnega semenskega"

Močno dvomim, da si kupil elitni semenski krompir, ker ta se sadi za proizvodnjo semenskega krompirja. Za krompir za konzumacijo je predrag.

Krompir je za pujseke in ostale živali, sam ga ne bom pojedel 😀
Če sadiš elito, je torej pridelek naslednje leto ponovno primeren za sajenje... Ni temu tako?

kuall ::

krompir pridelat je zelo lahko.
imaš stroj za sajenje krompirja, majhne lopatke za prekopavanje in večje lopate za osipavanje.
posadiš čimbolj zgodaj, da te hrošči ne jebejo, ker tako kot komarji pridejo dokaj pozno. pač če nočeš žret strupa to delaj. 1marca sadi. ko pride ven ga okoplješ s traktorjem z malimi motikcami našraufanimi na stroj za sajenje, zadaj sedi en in mau šofera, da greš lepo po sredi. potem še z motiko, če se ti da na hitro zlaufaš, to ni težko, jaz sem enkrat v 4 urah 10 arov okopal na roke, odvisno kako zaplevljeno njivo imaš, če si jo preoral jeseni, ne spomladi, in če kolobariš na vsakih par let, vmes pa zaseješ lucerno, plevela ne bi smelo sploh biti. če kolobariš z lucerno na močno je tako malo plevela, da niti ni treba več na roke okopat oziroma kr zlaufaš.
potem se krompir še osuje, da ne bo sonce sijalo na njega, ker bo ratal zelen, in da bo imel več zemlje (gnojila).
sadi se lahko pa več let kar svoj krompir, tu še prišparaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

obstaja pa baje še en drugi trik, da zelo zgodaj krompir samo osuješ, nič okopavaš niti s traktorjem niti na roke. manj dela. to je odvisno, kako imaš zaplevljeno. z lucerno bi to ziher šlo.

fikus_ ::

Nekoman, elitno seme krompirja je prva generacija krompirja vzgojena iz pravega semena iz nadzemnega dela rastline. Krompir cveti in do jeseni rodi mini "paradižnike" zelene do rumene, bele barve, tam so semena. Na ta način križajo in plemenitijo vrste krompirja.
To elitno seme je dražje kot naslednje generacije zato semenarne sadijo ta krompir za seme in prodajajo naslednjo ali naslednje generacije za semenski krompir. Ponavadi piše na deklaraciji, katera generacija je.

Glede sajenja in obsipavanja krompirja. Nekateri sadijo krompir zgodaj, že marca, ko je temperatura zemlje nad 10°C, globoko v zemljo in obenem se obsuje, tako da je krompir 15-20 cm pod vrhom zemlje. Čez 2-3 tedne (odvisno od temperature) oz. ko krompir zrase približno 10 cm pod zemljo se gre čez z navadno traktorski brano, spusti na primerno višino, tako da pobere vrhove zemlje, da cime od krompirja malo gledajo ven. Tako se ob suhem vremenu delno uničijo pleveli in ni potrebe po škropljenju proti njim. Ko krompir zraste se za 15-25 cm ga obsujejo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mr_chai ::

Vidim, da vas je na forumu polno, ki se spoznate na kmetijstvo. Katere knjige bi priporočali laiku, ki bi rad recimo kakšno njivico obdeloval sam ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

Linko ::

Dobro no,
ni zdaj to neka kvantna fizika. Knjigo? Igraj farming simulator ene 10h.... pol si že PRO.

LeXani ::

Sem imel isti primer kot avtor, smo se odločili za nakup prekopalnika, s katerim lahko tudi osujes krompir. Mene bolj zanima na kakšen način ga izkopljete? imam traktor, pa mi širina vrst neustreza tako da verjetno kak priključek ne pride v poštev. Vitel imam samo ne pride v poštev je zavita pa dolga njiva.
Čas prve prijave 04.11.2005

Z motiko prikljuceno na peshondo.
Trade Republic 38MVDVXM

Dtrader ::

Samo da jo dovolj zgodaj zjutraj zalaufaš, ko je še hladno, da lažje vžge. Okoli poldneva jo že pregreje... :)
Bolje da nimaš, ko gre gor, kot da imaš, pa gre dol :)

krompir je bila prva zelenjava, ki so jo obdelali skoraj v celoti s stroji, tak da teh starih strojev bi po moje dosti dobil za drobiž.

harvey ::

mr_chai je izjavil:

Vidim, da vas je na forumu polno, ki se spoznate na kmetijstvo. Katere knjige bi priporočali laiku, ki bi rad recimo kakšno njivico obdeloval sam ?

Vrtlarica ali pa oddaje na vrtu bodo bolj zanimive kot pa branje knjig.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

A. Smith ::

LeXani je izjavil:

Sem imel isti primer kot avtor, smo se odločili za nakup prekopalnika, s katerim lahko tudi osujes krompir. Mene bolj zanima na kakšen način ga izkopljete? imam traktor, pa mi širina vrst neustreza tako da verjetno kak priključek ne pride v poštev. Vitel imam samo ne pride v poštev je zavita pa dolga njiva.

S plugom za pobiranje krompirja.
Ampak tale linkan ni nastavljiv v stran. Če je traktor toliko širok, da obvažaš dve vrstici, rabiš lemež nekoliko zamakniti.

Edit: preveri, če lahko kupiš lemež in ga zmontiraš na prekopalnik, ki je skoraj sigurno stransko prilagodljiv.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

mr_chai je izjavil:

https://zalozba.kmeckiglas.com/Kmetijst...

kuall je izjavil:

krompir je bila prva zelenjava, ki so jo obdelali skoraj v celoti s stroji, tak da teh starih strojev bi po moje dosti dobil za drobiž.

Nizozemc.

harvey je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Vrtlarica ali pa oddaje na vrtu bodo bolj zanimive kot pa branje knjig.

Ah ja ... Bolš farming simulator.

LeXani je izjavil:

To moraš planirat na začetku sezone.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Investicija v kmetijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
799291 (6779) GupeM
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14827046 (21284) otago
»

Navpične kmetije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15319098 (8369) next3steps
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33768579 (61893) Invictus
»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27951660 (45991) imagodei

Več podobnih tem