Forum » Strojna oprema » 13th Gen Intel Core - Raptor Lake
13th Gen Intel Core - Raptor Lake
Temo vidijo: vsi
Mr.B ::
https://racunalniske-novice.com/novi-in...
Nej se že odločijo.... Meteor Lake Gen 14 bo 20% hitrejši pri enaki porabi.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
tikitoki ::
Nej se že odločijo.... Meteor Lake Gen 14 bo 20% hitrejši pri enaki porabi.
ROLF. 50% hitrejsi od Adler lake pa pri najvecji obremenitvi porabi zgolj 65 W energije. FAKE NEWS.
https://racunalniske-novice.com/proceso...
Je to na nivoju prejsnje novice?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Ic4rus ::
Tele tehnološke novice brati v slovenščini je meni malo mimo. Te Računalniške novice so precej 2005, čudno da to še danes obstaja.
Na živce mi gredo pa tudi YT kanali s takimi novicami, recimo Graphically Challenged, Gamer Meld in Hot News. Naslovi taki, da misliš kakšne nove novice bodo, potem pa 2 dni stara novica, ki si jo lahko prebral že zdavnaj na kopite7kimi Twitterju ali pa na Videocardz.
Na živce mi gredo pa tudi YT kanali s takimi novicami, recimo Graphically Challenged, Gamer Meld in Hot News. Naslovi taki, da misliš kakšne nove novice bodo, potem pa 2 dni stara novica, ki si jo lahko prebral že zdavnaj na kopite7kimi Twitterju ali pa na Videocardz.
Najvecja jeba bo, ko I9 gen 13 ne bo podpiral ddr4 in bo na novih platah z novim chipsetom novi retention mehanizem.
Intel has outlined some impressive goals for its next-gen Meteor Lake CPUs to get any PC gamer salivating. These include delivering greater than 20% faster clock speeds for the same power as Alder Lake uses today, and the use of EUV (extreme ultraviolet) lithography for a much improved Intel 4 process node.
Efficient Thermal Velocity Boost
Sedaj veste zakaj rabite novi chipset. Verjetno za benchmark silicon binning procesorje.
TVB je navoljo le pri i9 12900KS, ki vemo koliko se ga prodaja, verjeno bolje kot ARC na kitajskem, in ETVB bo na voljo le i9 13900KS.
No počakajmo na teste.
Verjeno sop uspeli najti uporabo še za PL3 poleg že obstoječega PL4.
Seveda ne pozabite da rabite ektra kupiti še Thermal Grizzly CPU Contact Frame for LGA 1700 cca 40€ , zato ker intel spara pri centih pri matičnih ploščah.
Sedaj veste zakaj rabite novi chipset. Verjetno za benchmark silicon binning procesorje.
TVB je navoljo le pri i9 12900KS, ki vemo koliko se ga prodaja, verjeno bolje kot ARC na kitajskem, in ETVB bo na voljo le i9 13900KS.
No počakajmo na teste.
Verjeno sop uspeli najti uporabo še za PL3 poleg že obstoječega PL4.
Seveda ne pozabite da rabite ektra kupiti še Thermal Grizzly CPU Contact Frame for LGA 1700 cca 40€ , zato ker intel spara pri centih pri matičnih ploščah.
mailer ::
Problem ni v matičnih, bolj v "pokrovih" procesorjev.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Wrop ::
... 6C zen4 naj bi dobil 16K točk v MT. Lep napredek napram 6C zen3. Toda to je še vedno manj kot 6+4 12600K, ki dosega >17K točk v MT. 13600K pa naj bi imel 6C+8E, se pravi tam okoli 21k točk.
...
Še premalo sem napovedal za 13600K.
13600K ES3 dosega 24k točk.
Če ga še omejijo, da ne bo toliko kuril, bo ravno tam 10 % manj.
Če obdržijo ceno 12600K + 10-20% napovedanega dodatka, je še vedno cca 350 $. Kar bo kar zanimiv nakup.
AMD bo moral kar zavihati rokave ali/in ponuditi dobro ceno svojim osemjedrnikom. No, lahko pa štanca 12C zen3 za 300 €. Po tej ceni me še prepričajo.
DarwiN ::
Dvomim, da bodo ohranili enake cene.. 12 gen je bil "ugoden", ker je bil Intel nekaj časa na kolenih in v podrejenem položaju.
Cilj je posnemati model Nvidije.. Višanje cen in odpiranje novih cenovnih razredov na vrhu ponudbe. Grem stavit, da bo čez 6 let 17999KS koštal ~2000EUR.
Osebno sumim, da bodo še naprej prodajali 12 gen za siromake, 13 gen bo pač luksuz z doplačilom. Podobno bo tudi AMD še lep čas aktivno tržil 5000 procesorje, medtem ko bodo 7000 dragi kot hudič.
Cilj je posnemati model Nvidije.. Višanje cen in odpiranje novih cenovnih razredov na vrhu ponudbe. Grem stavit, da bo čez 6 let 17999KS koštal ~2000EUR.
Osebno sumim, da bodo še naprej prodajali 12 gen za siromake, 13 gen bo pač luksuz z doplačilom. Podobno bo tudi AMD še lep čas aktivno tržil 5000 procesorje, medtem ko bodo 7000 dragi kot hudič.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Furbo ::
Za ušivih +10% lahko računaš samo isto kot prej, lahko pa da bo za nas dražje, ker so vrli politiki zafurali euro.
Od gen13 pričakujem rahle izboljšave in upam, da bodo odpravili krivljenje procesorjev, to bi bilo še največ vredno.
Od gen13 pričakujem rahle izboljšave in upam, da bodo odpravili krivljenje procesorjev, to bi bilo še največ vredno.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()
Procesorji bodo na istem proizvodnem procesu ter isti platformi. Tako, da nekih velikih razlik, razen napovedanih, ne bi smelo biti.
Z 12. gen. so si vrnili nazaj kanček ugleda, bodo pa morali še eno generacijo lepo švicat, da se DIY segment vrne k njim. Trenutno ima AMD še vedno, z ok cenami in preteklim dobrim delovanjem/odločitvami, prednost.
AMD bo moral ponuditi solidne cene in dobro platformo, če hoče obdržati in/ali pridobivati tržni delež.
Z 12. gen. so si vrnili nazaj kanček ugleda, bodo pa morali še eno generacijo lepo švicat, da se DIY segment vrne k njim. Trenutno ima AMD še vedno, z ok cenami in preteklim dobrim delovanjem/odločitvami, prednost.
AMD bo moral ponuditi solidne cene in dobro platformo, če hoče obdržati in/ali pridobivati tržni delež.
Osebno mislim, da če primerjaš 12400F in 13400F (če bo konfiguracija jeder nespremenjena 6+0), bo razlika v ceni manjša, mogoče ~10% oziroma na začetku ~20%. Ko govorimo o 12600k proti 13600k, kjer boš dejansko pridobil 4 dodatna jedra, pa bo kar treba doplačat.. Podobno bo tudi 13900K stal 800-1000€. IMO.
Pri AMDju bo pa jeba, ker je 5nm silicij dražji, kot tudi DDR5.. Kdor načrtuje nakup AM5 sistema, bi bilo mogoče pametno kupit ram tik pred izidom novih procesorjev iz obeh taborjev.. Kmalu zatem namreč znajo cene pošteno poskočit. You know, povpraševanje/ponudba. Ljudje bodo navalili in vprašanje, če bo ponudba dohajala.
Pri AMDju bo pa jeba, ker je 5nm silicij dražji, kot tudi DDR5.. Kdor načrtuje nakup AM5 sistema, bi bilo mogoče pametno kupit ram tik pred izidom novih procesorjev iz obeh taborjev.. Kmalu zatem namreč znajo cene pošteno poskočit. You know, povpraševanje/ponudba. Ljudje bodo navalili in vprašanje, če bo ponudba dohajala.
Še ena opazka.. Doslej so bili CPUji, kot so 12500 in 12600 odmrli les brez vsakega pomena, saj niso bili nič boljši od 12400.
S 13. serijo pa najbrž dobimo takšno razvrstitev:
13400 = 6+0
13500 = 6+4
13600K= 6+8
No, smiselno bi bilo, a ne.
S 13. serijo pa najbrž dobimo takšno razvrstitev:
13400 = 6+0
13500 = 6+4
13600K= 6+8
No, smiselno bi bilo, a ne.
Jaz mislim, da so smiselne tri vrste rezin. 8+16 za najvišji rang, ki bo sicer večji od trenutne 12600K-12900K rezine. Potem je 6+8 rezina za 13400-13600K. Najmanjša rezina naj bi imela 4+0.
Navsezadnje lahko 6+8 poimenujejo 13650K in ji dodatno dvignejo ceno, da 6+0 malo spustijo.
Navsezadnje lahko 6+8 poimenujejo 13650K in ji dodatno dvignejo ceno, da 6+0 malo spustijo.
mtosev ::
Izgleda dobro za Intel, če držijo napovedi.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Intel 13 generation I9-13900K multi-core performance jumped by 40%! Power consumption is 420W
Rezultati doseženi pri PL4 420W Ni čudno da se tudi NV krega s proizvajalci napajalnikov, kdo bo odgovoren za hendlanje te Peak power..... Ter seveda zakaj rabiš20 fazni VRM in novi chipset.
Rezultati doseženi pri PL4 420W Ni čudno da se tudi NV krega s proizvajalci napajalnikov, kdo bo odgovoren za hendlanje te Peak power..... Ter seveda zakaj rabiš20 fazni VRM in novi chipset.
pegasus ::
To je vse ena silna kratkovidnost, ki nas bo še zelo tepla na dolgi rok.
Za doma se kupujejo edino PCji, ki imajo max 45w napajalnik, CPU tdp max 6W.
Jarno ::
Krivi so tudi razvijalci programske opreme (igric), ki več časa namenijo nalaganju grafičnih učinkov, kot pa vsebini.
Realistično gledano za domačo rabo zadostujejo procesorji s porabo do 90W in grafične kartice okoli 200W.
Dokaz: v času 6600GT so se igrice nabijale kot za stavo, prav tako v času HD 7950, imeli smo KOTOR(2), Mass Effect...
Tretjina FF VII se prodaja za 70€...tehnološki demoti cvetijo, nekaj je tudi svetlih izjem.
Realistično gledano za domačo rabo zadostujejo procesorji s porabo do 90W in grafične kartice okoli 200W.
Dokaz: v času 6600GT so se igrice nabijale kot za stavo, prav tako v času HD 7950, imeli smo KOTOR(2), Mass Effect...
Tretjina FF VII se prodaja za 70€...tehnološki demoti cvetijo, nekaj je tudi svetlih izjem.
#65W!
Moj novi Athlon Silver 3050e porabi točno 6 wattov. CPU v main kompu pa 165 wattov.
klinker ::
pegasus ::
In kako bi ti na taki kisti fural zahtevnejse taske?Tako kot jih zdaj ... desettisoče takih cpujev zlimam skupaj v gručo in učim ljudi paralelnega programiranja. Trenutno imam 25k jeder na max 100KW, kar je 4W/core in to vključuje diske, mrežo, gpuje, hlajenje, vse. 6W/core je za domačo uporabo pravi luksuz.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pegasus ()
Caki, ti pises o 45W napajalcu.
Torej, jst sem npr. glasbenik in bi rad editiral svojo glasbo na domaci kisti.
Pridem k tebi, ti mi sestavis to nekaj z ne vem, dejmo rect 30 jeder, ma naucis paralelnega programiranja in si jst lepo izdelam svoj DAW, ki odlicno izkorisca vsa ta jedra
Deluje easy
Torej, jst sem npr. glasbenik in bi rad editiral svojo glasbo na domaci kisti.
Pridem k tebi, ti mi sestavis to nekaj z ne vem, dejmo rect 30 jeder, ma naucis paralelnega programiranja in si jst lepo izdelam svoj DAW, ki odlicno izkorisca vsa ta jedra
Deluje easy
Pegasus itak prvo pise o 6 W TDP na CPU, pol pa na core, nej se prvo odloci kaj sploh zagovarja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
RedDrake ::
Moja kišta doma ima porabo ~50W na vtičnici na full loadu.
Ampak AMD teh 35W CPU-jev ne nudi za končni trg, in so na voljo bolj kot ne samo v pre-builtih ali pa izjemoma kje v kakšni trgovini za oderuške cene.
l0g1t3ch ::
NUC ?
Pa še tist porabi več.
Jaz sem sicer bolj kot ne prešel na laptop + usbC dock in 2 zunanja zaslona. Tiho in varčno pa še s sabo vzamem PC če je ravno potrebno.
Moja kišta doma ima porabo ~50W na vtičnici na full loadu.
Ampak AMD teh 35W CPU-jev ne nudi za končni trg, in so na voljo bolj kot ne samo v pre-builtih ali pa izjemoma kje v kakšni trgovini za oderuške cene.
Athlon 3000G, ki je 35 watt CPU dobiš v normalni trgovini ko je enaa npr. Pred dnevi pogledal in cena je 70 EUR tak da tole ne drži.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Sej pol lahko recemo da je se najbolje met ipad pa je. Na Proju se celo da se kaj resnega nardit
Zimonem ::
NUC ?
Pa še tist porabi več.
Jaz sem sicer bolj kot ne prešel na laptop + usbC dock in 2 zunanja zaslona. Tiho in varčno pa še s sabo vzamem PC če je ravno potrebno.
Tako nekako. Z namizno listo živet ... Raje zvonik. Je tišji.
Prve meritve zmogljivosti novega procesorja Intel Core i7-13700 so presenetile tudi največje poznavalce.
Novost je bila namreč za kar 15 odstotkov hitrejša od procesorja Core i5-13600K (večjedrni način delovanja) in za 17 odstotkov zmogljivejši v primerjavi z modelom Core i7-12700K.
17% i7-12700K - 12 / 20 4.7 GHz (All Core) / 3.6 GHz (All Core) PL2 241W Perf/ PL4 359W Perf
15% i5-13600K - 14 / 20 * * * * PL2 253W Perf / PL4 314W Perf
Kaj ko bi ti raje bral kakšne druge vire.
strom_15 ::
Procesor Intel Core i7-13700K preko 6 GHz!
Procesorji Intel 13. generacije nastajajo pod razvojno oznako Raptor Lake. Novi procesorji bodo dejansko predstavljali evolucijo zdajšnjih procesorskih jeder Alder Lake in bodo temeljili na osnovi naprednde 10-nanometrske tehnologije, imenovane "SuperFin". Ti bodo seveda precej zmogljivejši v primerjavi z obstoječimi modeli. V povprečju bodo zmogljivejši za kar petino.
Najbolj zanimiv med vsemi novinci pa bo procesor Intel Core i7-13700K, saj naj bi za malo denarja ponujal veliko. Novost naj bi bila opremljena s 16 procesorskimi jedri oziroma 24 procesorskimi sredicami. To pomeni, da bo ta dejansko opremljen z osmimi procesorskimi jedri 8 P-Core s tehnologijo Hyper-Threading in osmimi jedri 8 E-Core. Osnovna frekvenca delovanja znaša 3,4 gigahercev, pri najvišji frekvenci pa doseže frekvenco 5,3 gigahercev. Pri najvišji obremenitvi pa procesor Core i7-13700K porabi do 125 vatov, kar dejansko ni ravno veliko.
Računalniški zanesenjaki skupine Videocardz pa so nedavno dokazali, da je procesor Intel Core i7-13700K izjemen tudi za navijanje. Tem je namreč uspelo hitrost osmih jeder P-Core (jedra E-Core so bila izključena) povečati na več kot šest gigahercev. Z vsemi aktivnimi jedri pa je frekvenca delovanja znašala zavidljivih 5,8 gigahercev. Meritve zmogljivosti opravljene s procesorjem Intel Core i7-13700K so pokazale, da je novost celo za 10 odstotkov hitrejša v primerjavi s procesorjem Core i9-13900K, ki pri privzeti frekvenci podatke preračunava s frekvenco 5,5 gigahercev.
Izjeme dosežek so računalniški zanesenjaki skupine Videocardz dosegli v navezi z osnovno ploščo MSI MEG Z690I Unify. Temperatura delovanja in moč procesorja nista bila razkrita. Je pa znano to, da je napetost jedra znašala 1,42 volta, kar je precej več od privzete napetosti procesorja.
vir: https://racunalniske-novice.com/proceso...
Procesorji Intel 13. generacije nastajajo pod razvojno oznako Raptor Lake. Novi procesorji bodo dejansko predstavljali evolucijo zdajšnjih procesorskih jeder Alder Lake in bodo temeljili na osnovi naprednde 10-nanometrske tehnologije, imenovane "SuperFin". Ti bodo seveda precej zmogljivejši v primerjavi z obstoječimi modeli. V povprečju bodo zmogljivejši za kar petino.
Najbolj zanimiv med vsemi novinci pa bo procesor Intel Core i7-13700K, saj naj bi za malo denarja ponujal veliko. Novost naj bi bila opremljena s 16 procesorskimi jedri oziroma 24 procesorskimi sredicami. To pomeni, da bo ta dejansko opremljen z osmimi procesorskimi jedri 8 P-Core s tehnologijo Hyper-Threading in osmimi jedri 8 E-Core. Osnovna frekvenca delovanja znaša 3,4 gigahercev, pri najvišji frekvenci pa doseže frekvenco 5,3 gigahercev. Pri najvišji obremenitvi pa procesor Core i7-13700K porabi do 125 vatov, kar dejansko ni ravno veliko.
Računalniški zanesenjaki skupine Videocardz pa so nedavno dokazali, da je procesor Intel Core i7-13700K izjemen tudi za navijanje. Tem je namreč uspelo hitrost osmih jeder P-Core (jedra E-Core so bila izključena) povečati na več kot šest gigahercev. Z vsemi aktivnimi jedri pa je frekvenca delovanja znašala zavidljivih 5,8 gigahercev. Meritve zmogljivosti opravljene s procesorjem Intel Core i7-13700K so pokazale, da je novost celo za 10 odstotkov hitrejša v primerjavi s procesorjem Core i9-13900K, ki pri privzeti frekvenci podatke preračunava s frekvenco 5,5 gigahercev.
Izjeme dosežek so računalniški zanesenjaki skupine Videocardz dosegli v navezi z osnovno ploščo MSI MEG Z690I Unify. Temperatura delovanja in moč procesorja nista bila razkrita. Je pa znano to, da je napetost jedra znašala 1,42 volta, kar je precej več od privzete napetosti procesorja.
vir: https://racunalniske-novice.com/proceso...
Osnovna frekvenca delovanja znaša 3,4 gigahercev, pri najvišji frekvenci pa doseže frekvenco 5,3 gigahercev. Pri najvišji obremenitvi pa procesor Core i7-13700K porabi do 125 vatov, kar dejansko ni ravno veliko.
djabi ::
17% i7-12700K - 12 / 20 4.7 GHz (All Core) / 3.6 GHz (All Core) PL2 241W Perf/ PL4 359W Perf
15% i5-13600K - 14 / 20 * * * * PL2 253W Perf / PL4 314W Perf
Kaj ko bi ti raje bral kakšne druge vire.
Naj ga kar imajo. Kmalu boš rabil prenosno nuklearko za poganjanje teh neumnosti.
Intel 13th Gen Core "Raptor Lake-S" lineup
AMDead?
Čist resno. 13400 s 6+4 jedri in 13600k s 6+8... Kako naj AMD odgovori na tole? Edini ustrezen odgovor bi bil 7600X z 8 jedri.. Ampak vemo, da jih ima le 6..
Se pravi, ali bo Intel dvignil cene teh procesorjev, ali pa bo AMD prisiljen postavit toliko bolj ugodne konkurenčne cene. Ni druge, ker sicer bo 13400 za ~200€ posekal vse pred sabo.
p.s.: To moje razmišljanje pade v vodo, če je ZEN4 jedro precej hitrejše (like 20%) od Raptor jedra. Ampak to je skoraj nemogoč scenarij, a ne?
AMDead?
Čist resno. 13400 s 6+4 jedri in 13600k s 6+8... Kako naj AMD odgovori na tole? Edini ustrezen odgovor bi bil 7600X z 8 jedri.. Ampak vemo, da jih ima le 6..
Se pravi, ali bo Intel dvignil cene teh procesorjev, ali pa bo AMD prisiljen postavit toliko bolj ugodne konkurenčne cene. Ni druge, ker sicer bo 13400 za ~200€ posekal vse pred sabo.
p.s.: To moje razmišljanje pade v vodo, če je ZEN4 jedro precej hitrejše (like 20%) od Raptor jedra. Ampak to je skoraj nemogoč scenarij, a ne?
AMDead?
Kako to misliš, boš z 13400 konkuriral produkcijkemu delu in excelicam ? Ker 4600G za 140€ je že sedaj overkil za večino pisarniških opravil... Frekvence "base" so tudi podane, mora biti ogromen IPC gain, ker PL2 in PL4 se že prevideva da s 65W ni ravno nizek.
Hočeš rečt, da večjedrna zmogljivost šteje samo za hardcore produktivnost in data centre?
Za povprečnega Janeza je res gaming najzahtevnejši workload in tukaj bosta AMD in Intel dost izenačena oziroma zna ZEN4 zanemarljivo prednjačit.
Ampak če bo 10 jedrni 13400 koštal ~220€, 14 jedrni 13500 (6+8) pa ~250€, podobno kot "usrani" 6-jedni 7600X... Vidiš, kam to pelje? 50-100% boljša večjedrna zmogljivost za podoben denar? Tudi če Janez ne potrebuje teh 10-14 velikih/malih jeder, zakaj bi se jih branil?
Za povprečnega Janeza je res gaming najzahtevnejši workload in tukaj bosta AMD in Intel dost izenačena oziroma zna ZEN4 zanemarljivo prednjačit.
Ampak če bo 10 jedrni 13400 koštal ~220€, 14 jedrni 13500 (6+8) pa ~250€, podobno kot "usrani" 6-jedni 7600X... Vidiš, kam to pelje? 50-100% boljša večjedrna zmogljivost za podoben denar? Tudi če Janez ne potrebuje teh 10-14 velikih/malih jeder, zakaj bi se jih branil?
AMDead?
Ocitno si spregledal neverjetno porabo. Mogoce pride prav, ko zmanjka plin a in se grejes na elektriko, ce bo;)
Neverjetno porabo? TDP pa 65W za 14-jedrni procesor, medtem ko ima 7600X kar 105W. Ja, vem, TDP.
Pri vsakem ZEN4 članku v zadnjem času na Videocardz imaš tabelo s temi podatki. Na primer tukaj. Pri AMDesperate so se očitno odločili procesorje privzeto navit do amena. :P
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Neverjetno porabo? TDP pa 65W za 14-jedrni procesor, medtem ko ima 7600X kar 105W. Ja, vem, TDP.
Dej no pl2 in pl4 je pa 2x in 3x..
Hočeš rečt, da večjedrna zmogljivost šteje samo za hardcore produktivnost in data centre?
Bs.
Muticor worklod goni samo malo prtegnen na gen12.
Gen 12 je uporaben zgolj za workloud kjer rabiš najhitrejse jedro pa se to eno in skoraj zagotovo z e-core na off.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Ja, ampak očitno se bodo stvari malce spremenile. AMD bo kot kaže dvignil porabo tako pri CPUjih kot GPUjih in IMO ne bo več opazne razlike v porabi med Raptorjem in ZEN4.. V bistvu že med AL in ZEN3 ni velike razlike oz. je ta prisotna le pod trajno all-core obremenitvijo. Bomo videli.
Me res zanima, kako se bo AMD izvlekel iz te župe.. Tudi AM5 plošče bodo bojda dražje (cene tokrat primerljive z Intelovimi ploščami) in še dražji DDR5. Kako naj konkurirajo tem p/p raptorjem z DDR4? Težka bo.
Vemo pa, da bo AM4 živel še lep čas.. Mogoče ponudijo 8-jedrne ZEN3 cpuje za 200€ oz. še ceneje. To bi bil nek odgovor.
Ali pa kot rečeno, Intel dvigne 13400 na 250€, AMD pa ponudi 7600X za 200€. Se lepo izide, v kolikor je slednji vsaj 10% hitrejši v gamingu.
Me res zanima, kako se bo AMD izvlekel iz te župe.. Tudi AM5 plošče bodo bojda dražje (cene tokrat primerljive z Intelovimi ploščami) in še dražji DDR5. Kako naj konkurirajo tem p/p raptorjem z DDR4? Težka bo.
Vemo pa, da bo AM4 živel še lep čas.. Mogoče ponudijo 8-jedrne ZEN3 cpuje za 200€ oz. še ceneje. To bi bil nek odgovor.
Ali pa kot rečeno, Intel dvigne 13400 na 250€, AMD pa ponudi 7600X za 200€. Se lepo izide, v kolikor je slednji vsaj 10% hitrejši v gamingu.
Ja, ampak očitno se bodo stvari malce spremenile. AMD bo kot kaže dvignil porabo tako pri CPUjih kot GPUjih in IMO ne bo več opazne razlike v porabi med Raptorjem in ZEN4.. V bistvu že med AL in ZEN3 ni velike razlike oz. je ta prisotna le pod trajno all-core obremenitvijo. Bomo videli.
Verjetno ti mešaš vse povprek da bi rad nekaj povedal..
I5 13400 ima nikakv basclock, kakšen bo šele turbo clok in porabi PL1 65W.
Sedaj je tvoj drugi argument število jeder ?
Za pisarniško delo je owerkill..
Za igre ima proc verjetno nikakav turbo clock in to je tisto kar pri igrah rabiš. Pustimo da deset jeder za igre je danes totalna oslarija, in je umetno segmentirano, zato da kupiš i7 ki ima višji turbo clock, dejasko bi z istimi turbo cloclki delal na i5 z enako hitrostjo merjeno v FPS-jih..
E core za gaming mašino ne rabiš.
Za produkcijo ?
Intel kupiš danes, če rabiš top single core perfomance, torej ti E-core nuca točno nič
Multicor worklod na tem proocu bo joke, razen če misliš CB rezultate kazat. Tisti ki rabijo multicore worclod arbijo P core jedra in ne E-core jedra..
Če boš dal proc v poceni plato je itak odpikalo vse kar boš dobil od turba…
5600x (nesmisel za 6€ razlike iti na 5600) ima max turbo 4.6Ghz ter porabo 65W/80W. 7600X bo imel višji base clock kot je turbo od 5600X in 800Mhz višji turbo clock. Če bi arhitektura ostala nespremenjena lahko ugotoviš kaj pomeni cca 1Ghz razlike v perfomancah za proc 5600X
5600X stane 190€ in je i5 12400F tam tam. Grafičen po rangih so za AMD-ja cca 200€/300€/400€/500€. Tisti ki bo kupil mašino za gaming, zagotovo ne bo gledal i5 13400, če turbo clock ne bo temu primeren ampak bo raje kupil cenejši kombo z boljšo grafično…itak kot kaže večino boli k poraba, zakaj bi se za gaming AMD sekiral...?
13400 je zunaj zgolj zaradi lepljenja ker ne dosegajo višjih frekvenc brez da bi dvignili porabo.
Za GAMING NE RABIŠ 8 jederni ZEN3 CPU. Sploh ne vem kje ti ideja da rabiš za igre 16 jeder.
Kar tebe boli je to da bo 1.
AMD najavil ZEN4 na dan Intelove najave Gen13, in izdal na dan splavitve Gen13. Nekako me spomina na preventivo TR.
Da AM 5plata X670E nudi bistveno več kot Z790, katere namen je zgolj gašenje požara z izdajo 13900KS. Ostali bomo itak počakali v2 plate pa zagotovo 99% ne rabi x670, kaj šele x670X
DDR5 ni kaj dražji cca 50€ od DDD4.
In da ima Clock speed višji kot kot mnogi Gen12.
Poraba bomo videli, zagotovo ne bo palamudil kot intel z PL2 in PL4. Morda bomo dobili PL3.
In strah da AMD izda plugin, kot intlov quicksync.
In da kot intel bo AMD sledil z navitimi proci, zakaj ne, sej je tebi poraba nepomembna.
Mene nič ne boli.. Nisem fanboy.. Zgolj objektivni opazovalec. Sem pa pristaš p/p izdelkov, zato si trenutno lastim AMD cpu in AMD gpu.
Preveč stvari si naklobasal, da bi se ukvarjal s tabo. Osebno se mi po teh svežih informacijah pač zdi, da ima AMD pred seboj en ornk problem, ki se mu reče e-jedra.. Fanboysi lahko ta jedra zaničujete, ampak je dejstvo, da terjajo izredno malo silicija in so zelo koristna za večjedrno delo. Kar seveda veliko šteje. Če pri gamingu ni razlike za več kot 10% in ob podobni porabi je multicore zmogljivost pravzaprav edino kar šteje.
DDR5 rami pa znajo eksplodirat v ceni zaradi nenadnega velikega porasta povpraševanja.
Preveč stvari si naklobasal, da bi se ukvarjal s tabo. Osebno se mi po teh svežih informacijah pač zdi, da ima AMD pred seboj en ornk problem, ki se mu reče e-jedra.. Fanboysi lahko ta jedra zaničujete, ampak je dejstvo, da terjajo izredno malo silicija in so zelo koristna za večjedrno delo. Kar seveda veliko šteje. Če pri gamingu ni razlike za več kot 10% in ob podobni porabi je multicore zmogljivost pravzaprav edino kar šteje.
DDR5 rami pa znajo eksplodirat v ceni zaradi nenadnega velikega porasta povpraševanja.
Mene nič ne boli.. Nisem fanboy.. Zgolj objektivni opazovalec. Sem pa pristaš p/p izdelkov, zato si trenutno lastim AMD cpu in AMD gpu.
E jedra v multicore worklod nudijo točno en K. Zato se pa imenuje E jedra.
E jedra v igrah, bolje da jih izklopiš da se proc amnj greje in dosega višje/ dolgotajnešje turo frekvence ter pusti keš..
5950 ni kaj ppočasnejši s polovico do tretino manj porabe kot i9 12900K. Čemu rabi E-core ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Strojna oprema | 47504 (2272) | KTr1sk |
» | AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 19271 (2677) | D3m |
» | NOVE Matične plošče socket AM5 in procesorji za njihOddelek: Kaj kupiti | 1535 (1104) | hojnikb |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 200138 (47710) | FireSnake |
» | AMD na CES-u s široko paleto novostiOddelek: Novice / Procesorji | 8507 (5772) | FlyingBee |