» »

Covid, PC(T), razširjeni odloki in njihovo spoštovanje ter ostalo

Covid, PC(T), razširjeni odloki in njihovo spoštovanje ter ostalo

Temo vidijo: vsi
««
43 / 85
»»

arnecan1 ::

Barakuda1 je izjavil:

arnecan1 je izjavil:

Telbanc je izjavil:

arnecan1@

Dejstvo je, da korona ni v rangu črnih koz ali otroškie paralize, tko da je blo cepljenje 20 letnice čist mimo. Ker tud praktično ni smrti v tej starostni skupini, pa je že čez 1 milijon prebolelih.

Cepivo je ubilo 20 letno dekle, s pomočjo naših "strokovnjakov", na drugi strani corona ni ubila nobenega zdravega dekleta. Te starosti.

26 letnik je bil na ventilatorju. Brez njega bi bil tudi on mlada nesrečna žrtev. In mladih žrtev po svetu je bilo dosti.

Ustavna sodišča so že odločala v korist ukrepov zoper covid. Tudi cepljenja. Tako v ZDA kakor v Nemčiji.

In tudi ESČP bo verjetno tako odločil, če bo to priporočila stroka. Tako strokovnjaki razlagajo sodbo ESČP-ja iz avgusta letos.

P.S: Korist cepljenja zoper covid na ravni družbe kot celote je večja kot tveganje nastanka redkih zdravstvenih posledic. To je pomembno. Seveda je pomembna tudi nesrečna smrt mladenke, ampak gledamo družbo, ne posameznika. Kot radi rečemo, gledamo gozd, ne drevesa.

Počasi bo čas, da ostaneš na varni strani ekonomije. Resno. Ker razumevanje prava, več kot očitno ni tvoja močnejša stran.
A ti razumeš, da se pravna problematika ne vrti okoli vprašanja, ali je cepljenje (tudi obvezno - da ne bo neptrebnih replik) z vidika Ustav (tudi naše) in človekovih pravic v širšem obsegu, doposten poseg ali ne. Cepljenje je nenazadnje civilizacijska pridobitev, ki je nihče pameten ne zanika.
Še več, osebno celo menim, da je bilo z vidika pravnega formalizma, takoj po razglasitvi pandemije, skladno z našo Ustavo, potrebno sprejeti zakonske okvirej za obvezno cepljenje.
Ampak, eno je priporočilo ali obvezno cepljenje, ko gre za varno cepivo (ali pa še vsaj ni potrjenih primerov zapletov s smrtnim izidom), nekaj povsem drugega pa je, čer se za takšno okoliščono ve, pa se o tem preprosto molči in se cepljenja nadaljujejo (upajoč, da pa do zapleta ne bo prišlo)
Zakj konkretno se države, ki jim to ustava omogoča (med njimi tudi naša - Slovenska) ne odločajo za obvezno cepljenje, je pa drugo vprašanje.
Sicer pravna stroka ve zakaj, vedela naj bi tudi ekonomska, ampak, to je že druga tema.

Nikdar nisem trdil, da sem pravnik. Znam pa poguglat par stvari in povezati 1+1. In to sem pač uporabil pri mojem pisanju. Če laiki sploh še smemo nasloviti pravnike. Ti si se predstavil kakor dipl.uni.ius., oz. po domače dipl.uni.prav z precej uspešno profesionalno kariero. Jaz ti verjamem, da si strokovno podkovan in da ne služiš z drobnarijami, kakor so npr. tožbe staršev proti šolam zaradi slabe ocene otroka. Ampak ni samo pravni element važen v epidemiji. Sta tudi zdravstveni in politični element ter nenazadnje tudi ekonomski in družbeno-moralni. In najbolj važen je po moje zdravstveni element, saj je tudi problem prvenstveno zdravstveni in ne ekonomski ali pravni ali celo politični.

Na koncu se je izkazalo, po tvojih besedah, da tako ali tako misliš enako kakor ESČP, nemško ustavno sodišče in ustavno sodišče ZDA ter določeni slovenski pravniki. Vsi se strinjate, da lahko država odredi obvezno cepljenje.

Jaz sem sicer iz tvojih besed razumel, da je država ljudi na tiho prisiljevala v cepljenje in je zato odškodninsko odgovorna. Če pa bi jih prisiljevala z zakonom odkrito, pa potem odškodninske odgovornosti ni. Ali kako? Iz tvojega prvega pisanja je vel odpor proti cepljenju, čeprav si napisal, da si sam cepljen.

Sicer nisem pravnik, ampak kako terjati odškodninsko odgovornost, če si se cepil prostovoljno? Zato naj vse evropske države odredijo obvezno cepljenje, nato pa se seveda lahko terja odškodninska odgovornost. In tudi participacijo pri zdravljenju necepljenih. In v skrajnem primeru se uzakoni celo, da imajo cepljeni prednost pred necepljenimi pri zdravljenju covida. Čeprav do tega izgleda ne bo prišlo, saj cepljenje zavaruje v tolikšnem številu, da le-ti najverjetneje ne morejo zasesti vseh postelj.

Problem je, da danes nobena demokratična država nima jajc, da bi udarila po mizi in rekla bobu bob ter uzakonila obvezno cepljenje. Ker bi bili potem fašisti. In velik del prebivalstva je danes pač preveč egoističen, da bi za širšo skupnost kaj naredilo, čeprav so potem posledice za vse zaradi tega škodljive.

Reycis je izjavil:

arnecan1 je izjavil:

feryz je izjavil:

In potrjeno 2 bosta tudi ostala samo 2.
Kot imamo tudi okrog 5000 potrjeno mrtvih zaradi korone.
Stroka pač potrdi kar ji je naročamo, na nas je, da to verjamemo.

Kdo so te nevidne sile, ki stroko, katero v Zahodnem svetu sestavlja par tisoč neodvisnih strokovnjakov, sili v laganje?

Kuščarji? Iluminati?

Imamo sistem nagrad in kaznovanja. nagrade, če se pridno tuli v isti rog in kazni za disidente. Podposnikom iniciative mladih zdravnikov proti cepljenju so zagrozili z odvzemom licence. Jaz ne vem ali za tem stojijo kuščarji, iluminati ali kaj tretjega, dejstvo je, da sistem nagrajevanja in kaznovanja obstaja. Za ostalo potem poskrbi koruptivna človeška narava: ljudje si zracionalizirajo pozicijo, ki jim prinaša korist, kot pravilno.

Kdo pa sili stroko na Kitajskem? Ali pa so vsi zlizani med seboj? Zarota brez primere. Vredna filma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: arnecan1 ()

globoko grlo ::

Ta korona je predvsem razkrila koliko hitlerjev je med nami.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

T743 ::

globoko grlo je izjavil:

Ta korona je predvsem razkrila koliko hitlerjev je med nami.

Ne bi rekel ravno dolfejev, takih tičev vseeno ni bilo nikoli veliko je le potreben določen intelekt in karizma.(v povsem negativnem smislu seveda ampak vseeno)
Se bi pa strinjal z nazivom "sonderkommando" ali "quizlingovcev" t.j. podrepnikov brez hrbtenice in lastnega mnenja, ki kot cucki pomahajo z repom čim zaslišijo "befel" in se vzburijo čim dobijo občutek nadmoči nad drugimi, ko bo konec bodo pa seveda ponižno cvilili saj tako so mi ukazali...

temprar ::

Uf, ta dan pa nas še kar obdaruje.

Vidim, da ste že vsi seznanjeni z nemškim primerom.
Torej 67% precepljenost, zagotovo še 15-20% prekuženosti, in pravijo, da imajo bolnice na robu? Nekaj kar niso imeli niti približno v lanskem valu. Pa še določene ukrepe za necepljene/cepljene imajo vs čas.
Rekli so poleti, da bodo zgolj hospitalizacije merodajne, ampak kot kaže se še vedno bojijo okužb.

Zgleda pa, da se vse države EU želijo znebiti necepljenih kontrolnih grup. Če pocepijo vse za naslednje leto, potem ne bodo imeli več primerjave ali se necepljenim bolje godi, če recimo udari ADE.
Da pa je 15% necepljenih v populaciji nek problem je itak totalno neznanstveno. Kakšen je R0 ko je dovzetnih na okužbo zgolj 15% populacije?

Mislim, na neki točki bodo morali pošteni cepljeni spredvidet, da nekaj ni v redu. Da se odvija nek nateg.

In v tem slogu bom povedal naslednje.
Ko gre za medicinske posege na zdrave ljudi, vam bo normalna medicina povedala, da načeloma velja konzervativno pravilo.
Ne apliciraj nekaj, če ni potrebno. S tem se tudi vsi strinjamo ne?
Se torej še bolj strinjamo, ko gre za zdrave otroke, je tako?

Zakaj torej želi establišment čimprej posepiti vse nad 5 let?
A mi lahko kakšen pošten cepljen pove kakšen je razlog, glede na to, da smo imeli dovolj časa za izdelavo bolj klasičnih cepiv, za manjšinjsko populacijo (torej mlade)...a tega nismo niti dali na mizo, kaj šele izvedeli.

Jaz vidim, da samo dve opciji:

1. $$$ nateg big-pharme&Co.
2. Depopulacijska ali sorodna agenda elit

Tretje verzije ne vidim, če vi jo, in je ta dosledna in smiselna, sem morda pripravljen vržt kako frakcijo BTC kot simbolično nagrado.

Scaramouche ::

Tretje verzije ne vidim, če vi jo, in je ta dosledna in smiselna, sem morda pripravljen vržt kako frakcijo BTC kot simbolično nagrado.

Jaz nisem teoretik zarot, ne maram jih, mislim pa da so ljudje kot Janša samo čakali na tako krizo in jo lepo unovčili da imajo svoj plan kako ljudi dati v ograjo!

Mi je pa smešno kako so intelektualci pogoltnili zgodbico o tem kako so netopirji prvič v zgodovini Kitajske našli drek prašičev in tako naredili Corono!
Da to nekdo pogotne, bi mislil kak redneck neizobražen debil ki nima šole in vozi tovornjak!

Medtem pa Kitajska kot država ki hoče biti nova Amerika, nima vpogleda tujih ljudi in tudi svojih v svoje vojaške biokemične programe, in seveda mora biti enaka tujim!

botatust43 ::

...cepivo ni tako učinkovito kot so predvidevali (poleg stranskih učinkov), zadeva je šla predaleč, da bi sedaj to priznali, bi letele glave...

temprar ::

botatust43 je izjavil:

...cepivo ni tako učinkovito kot so predvidevali (poleg stranskih učinkov), zadeva je šla predaleč, da bi sedaj to priznali, bi letele glave...

Točno to.
Sem pa upal, da bi vsaj mladino prišparali. Ampak jo želijo čimprej, zato pa se EMI in CDC mudi, da jo želijo čimprej, brez pomislekov uvesti.
To ni ne znanstveno ne etično, glede na to, da imamo alternative.

Zato pravim:

1. $$$ zarota
2. MS Windows depopulacija

Tretje ni. Nesposobnost državnega aparata tega žal ne pojasni.

LeQuack ::

Mogoče tudi zato tako veliko denarja printajo sedaj, ker jim dolgoročno vseeno za posledice, to je samo toliko da ljudje trenutno ne ponorijo dokler se jih prisilno vse ne cepi.
Quack !

Barakuda1 ::

arnecan1 je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

arnecan1 je izjavil:

Telbanc je izjavil:

arnecan1@

Dejstvo je, da korona ni v rangu črnih koz ali otroškie paralize, tko da je blo cepljenje 20 letnice čist mimo. Ker tud praktično ni smrti v tej starostni skupini, pa je že čez 1 milijon prebolelih.

Cepivo je ubilo 20 letno dekle, s pomočjo naših "strokovnjakov", na drugi strani corona ni ubila nobenega zdravega dekleta. Te starosti.

26 letnik je bil na ventilatorju. Brez njega bi bil tudi on mlada nesrečna žrtev. In mladih žrtev po svetu je bilo dosti.

Ustavna sodišča so že odločala v korist ukrepov zoper covid. Tudi cepljenja. Tako v ZDA kakor v Nemčiji.

In tudi ESČP bo verjetno tako odločil, če bo to priporočila stroka. Tako strokovnjaki razlagajo sodbo ESČP-ja iz avgusta letos.

P.S: Korist cepljenja zoper covid na ravni družbe kot celote je večja kot tveganje nastanka redkih zdravstvenih posledic. To je pomembno. Seveda je pomembna tudi nesrečna smrt mladenke, ampak gledamo družbo, ne posameznika. Kot radi rečemo, gledamo gozd, ne drevesa.

Počasi bo čas, da ostaneš na varni strani ekonomije. Resno. Ker razumevanje prava, več kot očitno ni tvoja močnejša stran.
A ti razumeš, da se pravna problematika ne vrti okoli vprašanja, ali je cepljenje (tudi obvezno - da ne bo neptrebnih replik) z vidika Ustav (tudi naše) in človekovih pravic v širšem obsegu, doposten poseg ali ne. Cepljenje je nenazadnje civilizacijska pridobitev, ki je nihče pameten ne zanika.
Še več, osebno celo menim, da je bilo z vidika pravnega formalizma, takoj po razglasitvi pandemije, skladno z našo Ustavo, potrebno sprejeti zakonske okvirej za obvezno cepljenje.
Ampak, eno je priporočilo ali obvezno cepljenje, ko gre za varno cepivo (ali pa še vsaj ni potrjenih primerov zapletov s smrtnim izidom), nekaj povsem drugega pa je, čer se za takšno okoliščono ve, pa se o tem preprosto molči in se cepljenja nadaljujejo (upajoč, da pa do zapleta ne bo prišlo)
Zakj konkretno se države, ki jim to ustava omogoča (med njimi tudi naša - Slovenska) ne odločajo za obvezno cepljenje, je pa drugo vprašanje.
Sicer pravna stroka ve zakaj, vedela naj bi tudi ekonomska, ampak, to je že druga tema.

Nikdar nisem trdil, da sem pravnik. Znam pa poguglat par stvari in povezati 1+1. In to sem pač uporabil pri mojem pisanju. Če laiki sploh še smemo nasloviti pravnike. Ti si se predstavil kakor dipl.uni.ius., oz. po domače dipl.uni.prav z precej uspešno profesionalno kariero. Jaz ti verjamem, da si strokovno podkovan in da ne služiš z drobnarijami, kakor so npr. tožbe staršev proti šolam zaradi slabe ocene otroka. Ampak ni samo pravni element važen v epidemiji. Sta tudi zdravstveni in politični element ter nenazadnje tudi ekonomski in družbeno-moralni. In najbolj važen je po moje zdravstveni element, saj je tudi problem prvenstveno zdravstveni in ne ekonomski ali pravni ali celo politični.

Na koncu se je izkazalo, po tvojih besedah, da tako ali tako misliš enako kakor ESČP, nemško ustavno sodišče in ustavno sodišče ZDA ter določeni slovenski pravniki. Vsi se strinjate, da lahko država odredi obvezno cepljenje.

Jaz sem sicer iz tvojih besed razumel, da je država ljudi na tiho prisiljevala v cepljenje in je zato odškodninsko odgovorna. Če pa bi jih prisiljevala z zakonom odkrito, pa potem odškodninske odgovornosti ni. Ali kako? Iz tvojega prvega pisanja je vel odpor proti cepljenju, čeprav si napisal, da si sam cepljen.

Sicer nisem pravnik, ampak kako terjati odškodninsko odgovornost, če si se cepil prostovoljno? Zato naj vse evropske države odredijo obvezno cepljenje, nato pa se seveda lahko terja odškodninska odgovornost. In tudi participacijo pri zdravljenju necepljenih. In v skrajnem primeru se uzakoni celo, da imajo cepljeni prednost pred necepljenimi pri zdravljenju covida. Čeprav do tega izgleda ne bo prišlo, saj cepljenje zavaruje v tolikšnem številu, da le-ti najverjetneje ne morejo zasesti vseh postelj.

Problem je, da danes nobena demokratična država nima jajc, da bi udarila po mizi in rekla bobu bob ter uzakonila obvezno cepljenje. Ker bi bili potem fašisti. In velik del prebivalstva je danes pač preveč egoističen, da bi za širšo skupnost kaj naredilo, čeprav so potem posledice za vse zaradi tega škodljive.

O.k. - zdaj ko si malce umiril "konje", bom poskusil odgovoriti na nekatere tvoje dileme tako, da bodo jasne tudi pravniškim laikom.
To tvoje seštevanje 1+1 in branje strokovnih člankov, katerih vsebino ne razumeš (vsaj ne v celoti) ne vodi nikamor.
Če bi bilo pravo tako enostavno, da bi zadoščalo samo branje členov ali nekih prispevkov, bi bili pravniki vsi, ki imajo vsaj dva razreda osnovne šole(so torej pismeni). Upam da se strinjaš glede tega.

Zdaj pa k samemu bistvu problema - odgovornosti.

Zastavil si retorično vprašanje:

Jaz sem sicer iz tvojih besed razumel, da je država ljudi na tiho prisiljevala v cepljenje in je zato odškodninsko odgovorna. Če pa bi jih prisiljevala z zakonom odkrito, pa potem odškodninske odgovornosti ni. Ali kako?

Ne, ni tako kot sklepaš. Po mojem globokem prepričanju je država zmeraj odgovorna. To bi v neki strokovni debati med kolegi dokazal v 10 minutah, tle pa se bom trudil razložiti najpreprosteje kar se še da, a da ne okrnim samega bistva in smisla.
V celi (konkretni zadevi - cepljenje) se namreč pojavlja problem dokaznega bremena.

Če bi država uzakonila obvezno cepljenje, bi se njena odgovornost predpostavljala. Tožniku te odgovornosti ne bi bilo potrebno dokazovati.
Če bi se država v primeru tožbe takrat sklicevala na to, da ni odgovorna za posledice, bi bilo dokazno breme na njej, da dokaže, vse elemente ki jo razbremenijo odgovornosti, deloma ali v ekstremnih primerih v celoti.
Če pa država nečesa ne zapove, do škodljivih posledic pa vseeno pride, je dokazno breme odgovornosti na tožniku (oškodovancu)

Za lažje razumevanje.
V apoteki jemljem neko zdravilo, naprimer za lajšanje bolečin v sklepih. Potem pa se pokaže, da po daljšem časovnem obdobju jemanja takih zdravil, pride do resnih okvar vitalnih organov in posledično celo do smrtnega izzida. Ugotovi se, da je oškodovanec jemal zdravilo skladno z priloženim navodilom, med navedenimi kontraindikacijami pa ni bilo navedeno, da naprimr lahko diabetikom povsem otpove kakšen od vitalnih organov, kar lahko vodi celo v smrtni izid.
Čeprav oškodovanec takšno zdravilo jemlje prostovoljno in celo brez posveta z zdravnikom, je država odgovorna, če oškodovanec dokaže, da bi bile morale regulatorne institucije države (tisti ki so dovolili promet s takšnim zdravilom - vsaka država sama odloča kaj bo dopustila v promet in kaj ne) vedeti, da zdravilo pri določeni populaciji povzroča resne zdravstvene zaplete ali celo smrt, ter prodajo takšnih zdravil omejiti ali celo prepovedati.
Ko pa govorimo o cepljenju (konkretno za Covid), pa je zadeva celo malce drugačna.
Pravno-formalno država sicer res ni zapovedala obveznega cepljenja z zakonom in bi na prvi pogled izgledalo kot da je za odškodninsko odgovornost dokazno breme na oškodovancu, češ; cepljenje je prosrovoljno, pa jaz menim da temu ni tako.
Država je namreč z drugimi svojimi dejanji (odloki itd) v realnem okolju vspostavila stanje, ki je po vsebini podobno ali enako, kot če bi cepljenuje odredila z zakonom.
Še več. Ker sem celo mnenja, da je bila država, skladno z določbo 72. člena Ustave RS, v povezavi z določbo 15 člena Ustave RS, dolžna ob razglasitvi pandemije, tudi z zakonsko regulativo urediti obvezno cepljenje in s tam zagotavljati "skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja.".
V to smer namiguje tudi Dejan Bauk v svojem prispevku, objavljenem v Pravni praksi 9.9.2021 pod naslovom "Ni pravice do necepljenja"
Žal ostane pri svojem izvajanju nedosleden in zadeve ne izvede do konca.
(zgolj mimogrede. V pretežnem delu se z njegovimi stališče strinjam, ne pa povsem - a to je že neka druga tema)

Njena (države) odškodninska odgovornost je po mojem prepričanju tako podana po dveh osnovah (temlejih) in sicer
- Država je s svojim aktivnim delovanjem (odloki itd) ustvarila stanje, zaradi katerega so se ljudje cepili, tudi proti svoji volji, če so hoteli v družbi funkcionirati vsaj koliko toliko znosno.
- Država ni sprejela vseh možnih zakonskih rešitev, ki bi "realno stanje na terenu" prvno formalno v celoti uredile (tudi kar se odškodninske odgovornosti tiče.

Žal ob takšni ureditvi, vsaj v začetnem stadiju spora, dokazno breme še zmoraj nosi oškodovanec, a ne v takšni meri in obsegu, kot naprimer pri jemanju nekih zdravil, ki so v prosti priodaji.

Upam, da so sedaj zadeve jasne.

Pa še besedica ali dve o mojem strokovnem nazivu.
Pustiva ob strani to da sem se zatipkal (zamnjava črk s/r). Zadeva je dosti bolj travialna. V času ko sem jaz diplomiral sem dobil naziv "univ. dipl. jurist" - okrajšava "univ.dipl.iur".
Takrat je imel tak naziv in okrajšava tudi svoj pomenski smisel (pustimo ob strani zakaj)
Po letu 2006 pa je prišlo do spremebe, kjer se beseda jurist nadomesti z besedo pravnik.
Tako da imaš glde tega prav ti, tako kot tudi jaz:);)

Sicer pa je to nepomebno. Pomembnejša je bila dilama

- odškodninska odgovornos države - da li ne in če, v kolikšnem obsegu.

Na to vprtašanje pa upam, da sem na dost razumljiv način odgovoril.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

Zgodovina sprememb…

primoz4p ::

kotanyi je izjavil:

FoxKnox je izjavil:

https://www.24ur.com/novice/korona/bodo...

Neumestno je to enačiti s kadilci, debelimi, alkoholiki, narkomani...
Dejstvo je, da so države naročale milijarne odmerke cepiv, ki jih sedaj nihče noče vase .
Plačati pa je treba tako ali drugače.Tako kot sta Petrol in Energetika prenesla višje cene štroma na potrošnike

Dejmo še nekaj razčistit. Najdražje cepivo od Moderne stane 14EUR/dozo. Pfizer je cca. 12EUR. Astrazeneca, s katero smo v začetku precej cepili, je manj kot 2EUR/dozo.

Če za vsakega prebivalca SLO vzamemo 5 doz najdražjega cepiva za naslednjih N let, bi zagonili borih 140 miljonov, kar je navaden pljunek v morje proti 3.5 miljardam pufa, ki so ga naši pridelali samo v letu 2020. Od tega naj bi šlo več kot 2 miljardi za neposredno omiljanje posledic epidemije. In še enkrat - samo v letu 2020.

Tele pravljice o strašnem služenju farmacije s cepivi so le - pravljice. Vtikate se v par miljončkov, vmes vam kradejo miljarde. Če jutri kupimo še 3x toliko cepiva in vsega isti trenutek vržemo v smeti, se to na primanjkljaju praktično ne pozna.

Niso samo neposredni zaslužki (neposredna prodaja proti covid-19 cepiv in donacije za razvoj le-teh) ampak veliko večji pričakovan donos v prihodnje. Tehnološki preboj, ki omogoča razvoj cepiv proti sedaj necepljenih bolezni (pozitiven pogled) in pocenitev izdelave cepiv proti boleznim za katere se sedaj uporabljajo klasična cepiva (zato pa je pritisk na cepljenje otrok).

Link pa ni na "peer review" članek
https://nova24tv.si/sprosceno/univerzum...

temprar je izjavil:

Uf, ta dan pa nas še kar obdaruje.

Vidim, da ste že vsi seznanjeni z nemškim primerom.
Torej 67% precepljenost, zagotovo še 15-20% prekuženosti, in pravijo, da imajo bolnice na robu? Nekaj kar niso imeli niti približno v lanskem valu. Pa še določene ukrepe za necepljene/cepljene imajo vs čas.
Rekli so poleti, da bodo zgolj hospitalizacije merodajne, ampak kot kaže se še vedno bojijo okužb.

Zgleda pa, da se vse države EU želijo znebiti necepljenih kontrolnih grup. Če pocepijo vse za naslednje leto, potem ne bodo imeli več primerjave ali se necepljenim bolje godi, če recimo udari ADE.
Da pa je 15% necepljenih v populaciji nek problem je itak totalno neznanstveno. Kakšen je R0 ko je dovzetnih na okužbo zgolj 15% populacije?

Mislim, na neki točki bodo morali pošteni cepljeni spredvidet, da nekaj ni v redu. Da se odvija nek nateg.

In v tem slogu bom povedal naslednje.
Ko gre za medicinske posege na zdrave ljudi, vam bo normalna medicina povedala, da načeloma velja konzervativno pravilo.
Ne apliciraj nekaj, če ni potrebno. S tem se tudi vsi strinjamo ne?
Se torej še bolj strinjamo, ko gre za zdrave otroke, je tako?

Zakaj torej želi establišment čimprej posepiti vse nad 5 let?
A mi lahko kakšen pošten cepljen pove kakšen je razlog, glede na to, da smo imeli dovolj časa za izdelavo bolj klasičnih cepiv, za manjšinjsko populacijo (torej mlade)...a tega nismo niti dali na mizo, kaj šele izvedeli.

Osnovno reprodukcijsko %C5%A1tevilo @ Wikipedia
"Osnovno reprodukcijsko število (tudi bazično reprodukcijsko število), krajš. R0, je v epidemiologiji merilo za nalezljivost določene kužne bolezni in pomeni povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba v času svoje kužnosti v populaciji, v kateri so vsi posamezniki dovzetni za okužbo.[17][18] Pri določanju osnovnega reprodukcijskega števila velja predpostavka, da nihče drug v populaciji ni okužen ali imun (zaradi že prebolele bolezni ali cepljenja). Po nekaterih opredelitvah je treba upoštevati tudi odsotnost kateregakoli namernega ukrepa za zamejevanje prenosa bolezni.[19]"

@temprar: "Da pa je 15% necepljenih v populaciji nek problem je itak totalno neznanstveno. Kakšen je R0 ko je dovzetnih na okužbo zgolj 15% populacije?"

Npr. (da ne bom ljudi kosal) pri R0=100, kar pomeni, da vsak okuženi okuži 100 ljudi, pomeni 85% precepljenost s 100% učinkovitim cepivom, da 85 ljudi od 100 umaknemo iz enačbe. Ostane jih 15; posledično je R=15. Seveda pa za korono ni R0 tako visok.
Problem pri cepivih proti koroni je v tem, da je njihova učinkovitost veliko manjša od 100%, poleg tega pa s časom hitro pada. Skratka kaže na to da je R pri 100% precepljenosti krepko nad 1. Pod 1 ga spravijo dodatni ukrepi (omejitve, karantene, busterčki) in preboleli.

Sicer pa nesmeš gledati precepljenost samo lokalno (posamezna država), ker takoj ko so razmere ugodne se začnejo migracije. Safari v Afriki je zelo popularen...

Kayzon ::

Vprasanje za pravnika glede:

"Zaradi nespoštovanja PCT-pogoja inšpektorji v enem tednu izrekli za več kot 100.000 evrov kazni"

Ali imajo izrecene kazni podlago v zakonu ali so nezakonite?

Svetu se je zmesalo.

"Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz, kot na spletni strani poroča Deutsche Welle."

Telbanc ::

Kayzon je izjavil:

Svetu se je zmesalo.

"Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz, kot na spletni strani poroča Deutsche Welle."

Nemci so meli do zaj nekaj butastih, če začnemo z krizo l. 2009 so blesavo varčevali in to zahtevali od cele evrope, tko je pri nas propadlo en kup podjetij. Odpovedali so se jedrski energiji, kar je v teh časih neumno, in so meli že velike probleme...v tej krizi pa mečejo denar po EU ko bombone, kar bomo plačali mi ko nam bojo z inflacijo vlekli denar iz žepov, prihranki pa se že topijo.

Tud tole zaj, je ena butalska.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Ja zgleda jih to da so vedno bili na napacni strani zgodovine nikakor ne izuci.

Horas ::

Janša pošilja biriče, da dobesedno nezakonito odirajo ljudi, medtem pa si sam 12.11.2020 spiše odlok o začasnem omejevanju zbiranja ljudi, v katerega podtakne člen, da ta odlok ne velja za dejavnosti organov strank!!! In SDS potem mirno pripravi množični shod 19.6.2021 v Slovenskih Konjicah in tabor 24.7 2021 v Posočju z več kot tisoč udeleženci, večinoma brez mask in varnostne razdalje, in zdravstveni inšpektor jim ne more nič??!!

Odlok potem odpravi 17.9.2021, en dan potem, ko je imel shod z udeleženci brez mask in varnostnih razdalj tudi Počivalšek!

In zdaj beremo o stotisočih evrih kazni za kršenje vladnih odlokov??!!

Sramota in kriminal! Ta pokvarjena, gnila vlada Janše, najkvarnejšega politika v zgodovini poselitve Slovenije, mora biti ne le odplaknjena v kloako, ampak pripeljana pred sodišče in posedena v zapor!

kopiran komentar

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koro...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

3p ::

Glede teh debat okoli odgovornosti države za ne vem kaj vse, ki so po svoje zanimive, ko moderni plebejc zagovarja umik države s vseh področij, hkrati bi pa naj ta služila kot zavarovalnica, za ne vem kaj vse.

Vprašanje gre tudi v drugo smer. Če me nekdo okuži, pa ne dobim samo "nahoda", ali lahko tožim kar državo, ker ni pocepila svojih državljanov (in sprejela drugih ukrepov) in ustavila epidemije?

gozdar1 ::

3p je izjavil:

Glede teh debat okoli odgovornosti države za ne vem kaj vse, ki so po svoje zanimive, ko moderni plebejc zagovarja umik države s vseh področij, hkrati bi pa naj ta služila kot zavarovalnica, za ne vem kaj vse.

Vprašanje gre tudi v drugo smer. Če me nekdo okuži, pa ne dobim samo "nahoda", ali lahko tožim kar državo, ker ni pocepila svojih državljanov (in sprejela drugih ukrepov) in ustavila epidemije?

Vsakdo je za svojo varnost prvo odgovoren sam, ne pričakuj pa da bodo zaradi tvoje varnosti vsi ostali čepeli po kleteh.

TheBlueOne ::

3p je izjavil:

Pandemije bo ja menda resevala drzava? Sej jo imamo s tem razlogom.

Lahko poskusis tozit. Se bos vsaj kaj naucil.

feryz ::

Evo cepiva delujejo. Čedalje težje okužene žrtve najdejo. Ne glede na masovne količine testov.
Lahko nehajo nabijati s šusi.

Edino Norvežani, berem, nimajo še dovolj velike precepljenosti. Se ljudje masovno okužujejo.

FoxKnox ::

Nekaj si zapomnite . 95 % polno cepljenih in obolelih je nad 65 let in večina umrlih cepljenih je nad 65 let Ne morete pričakovati da bo cepivo delalo čudeže in ljudi imune v tej starosti.Marsikomu pa je bilo s cepljenjem to prihranjeno in to je cilj cepljenja ne pa čredna imunost, ki jo bomo pridobili z samo s prekuženjem in oslabelostjo virusa zaradi mutacij.
To, da so v začetku ponujali cepivo kot rešitev, je bilo pod vplivom farmalobijev, ki so hiteli z razvojem cepiv z dolarji v očeh.
Vsakoletno cepljenje so pa samo mokre sanje farmacevtov.No go.
Je pa priporočljivo za osebe iz ogroženih skupin, saj si lahko s tem povečajo možnost preživetj.

TheBlueOne ::

FoxKnox je izjavil:

Nekaj si zapomnite . 95 % polno cepljenih in obolelih je nad 65 let in večina umrlih cepljenih je nad 65 let Ne morete pričakovati da bo cepivo delalo čudeže in ljudi imune v tej starosti.

Na intenzivnih pa vecina necepljena. Zate je to cudez za koga drugega pa dosti logicna posledica.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Kayzon ()

kotanyi ::

TheBlueOne je izjavil:

Na intenzivnih pa vecina necepljena. Zate je to cudez za koga drugega pa dosti logicna posledica.

Tako je. Biti danes starejši od 50 pa še vedno ne biti cepljen je popolnoma neracionalno in neodgovorno do sebe in do drugih. Za tiste mlajšega datuma je pa cepljenje sicer racionalno, ampak še zdaleč ne tako zelo kritično da bi se bilo smiselno s tem prekomerno obremenjevat. Podatki so jasni.

feryz je izjavil:

Evo cepiva delujejo. Čedalje težje okužene žrtve najdejo. Ne glede na masovne količine testov.
Lahko nehajo nabijati s šusi.

Edino Norvežani, berem, nimajo še dovolj velike precepljenosti. Se ljudje masovno okužujejo.

V Srbiji, Romuniji, ....gre tud zlo hitr dol. Sam to ni zanimivo. Vprašanje je, če tam tud tišijo palčke u nos prvi triadi?

musicfreak ::

Eni se kar sanjajo da se ne bodo cepili :D Ce sta zdaj ze 2 drzavi rekli da bosta to naredili, je fiks da prihaja to po vsem svetu kmalu, ker druge resitve pac ni. Ce je 8 od 10 v bolnici necepljenih je vse jasno.

Kako si eni pubertetnisko komplicirajo sami sebi zivljenje to je neverjetno, zaradi enega pikeca. Taki razvajeni ljudje bi res rabili eno konkretno vojno dat cez, al pa zivet v drzavi kjer ni nobenih pravic al pa delat kot suznji pri gradnji piramid vcasih, da bi videli kako nam je se vseeno lepo.

Me pa zanima ce se je folk tudi tako bunil ko so ble crne koze v jugoslaviji in so se mogli cepit.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Kayzon ()

Kaj pa je s tabo?
Kako ljudje ne dojamejo, da lahko del ljudi funkcionira brez kemije?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Unchancy ()

gozdar1 ::

Težava je da cepljenje očitno ničesar ne spremeni. Portugalska npr.

Ni res. Na Portugalskem mrtvi ne ležijo na ulicah, kot v ne dovolj precepljenih državah.

musicfreak je izjavil:

Eni se kar sanjajo da se ne bodo cepili :D Ce sta zdaj ze 2 drzavi rekli da bosta to naredili, je fiks da prihaja to po vsem svetu kmalu, ker druge resitve pac ni. Ce je 8 od 10 v bolnici necepljenih je vse jasno.

Kako si eni pubertetnisko komplicirajo sami sebi zivljenje to je neverjetno, zaradi enega pikeca. Taki razvajeni ljudje bi res rabili eno konkretno vojno dat cez, al pa zivet v drzavi kjer ni nobenih pravic al pa delat kot suznji pri gradnji piramid vcasih, da bi videli kako nam je se vseeno lepo.

Me pa zanima ce se je folk tudi tako bunil ko so ble crne koze v jugoslaviji in so se mogli cepit.

Življenje si bojo zakomplicirali politiki, ker bojo ostali brez svojega-državnega korita in oblasti. In potem jim bo lepo. Zato pravim, da naj kar drsajo ljudi zaj pred volitvami.

Zgodovina sprememb…

Primerjava crnih koz s covidom pa pa res ni na mestu,ker ima smrtnost cez 30% medtem ko covid ima 0.5%.

Massacra ::

Kayzon je izjavil:

Primerjava crnih koz s covidom pa pa res ni na mestu,ker ima smrtnost cez 30% medtem ko covid ima 0.5%.

In črne koze imajo rezervoar zgolj v homo sapiensu (tako kot mumps/measles, otroška paraliza/polio, ošpice/red measles...).

Massacra ::

Sicer se zna zgoditi, da bo sars-cov-2 s časoma mutiral v zgolj humano obliko virusa. Ko bo to dejstvo, se lahko utemeljeno prične cepljenje človeka.
Do takrat je vso to cepljenje "blažev žegenj"

(Sv. Blaž je priprošnjik za grlo. Blažev žegen je medmašna molitev za zdravje na dihalih in grlu).

3p ::

Massacra je izjavil:

Sicer se zna zgoditi, da bo sars-cov-2 s časoma mutiral v zgolj humano obliko virusa. Ko bo to dejstvo, se lahko utemeljeno prične cepljenje človeka.
Do takrat je vso to cepljenje "blažev žegenj"

(Sv. Blaž je priprošnjik za grlo. Blažev žegen je medmašna molitev za zdravje na dihalih in grlu).

Eh. Dokler nimamo učinkovitih zdravil je cepljenje smiselno, seveda pa z njim, tudi zaradi navedenega, ne bomo "iztrebili" covida. Smiselno pa je seveda zaradi zmanjševanja osebnega tveganja ter zaradi omejitve pritiska na zdravstvo. Pač, podobno kot pri gripi.

Sicer pa povezano s temo: https://www.theguardian.com/world/2021/...

musicfreak je izjavil:

Avstrija in Nemčija. Dve državi, kjer od vojne učijo državljane za kaj so vse krivi med 2 svetovno in imajo vcepljen občutek krivde.

Kokr je men znano je Španija že zavrnila obvezno cepljnje. Prihajajo še zdravila.

gozdar1 je izjavil:

Težava je da cepljenje očitno ničesar ne spremeni. Portugalska npr.

Portugalska je zelo zanimiva za primerjavo s Slovenijo.

Iz podatkov Confirmed COVID-19 cases, deaths, hospital admissions, and patients in ICU per million people je razviden zelo podoben začetek. Potem pa:
- bol položne krivulje v skoraj vseh segmentih, kar kaže na to, da je portugalskemu JJ uspelo uvesti hujše omejitve pri narodu, ki je bolj išče telesne stike. V enem trenutku kaže na izgubo kontrole, ki se potem ponovno vspostavi.
- bolnišničnih obravnav je občutno (za razred) manj kot pri nas. Zgleda kot, da so vse bolniške obravnave na intenzivni. Ne rabijo dodatnega kisika?
- obravnav na intentivni negi so imeli ocenjeno od oka za polovico manj na 1 miljon
- prav tako ocenjenih smrti za polovico manj na 1 miljon prebivalcev

Primerjava presežnih smrti (Excess mortality: Cumulative number of deaths from all causes compared to projection based on previous years, per million people) tudi kaže na bolj uspešno trdo roko portugalskega JJ, kar kaže bolj blago naraščajoča krivulja.
Smo pa pri presežnih smrtih na miljon praktično poravnani.
Me pa zelo moti njihova kontantno naraščajoča krivulja akumuliranih presežnih smrti od začetka julija naprej.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/34...

""Napokon lepe vesti: "Bez obzira na pojavu omikrona, brojevi će padati, u januaru dnevno oko 100 zaraženih""

Projekcija za Srbijo je lepa.

Smo pa bolj prekuženi in precepljeni kot Srbija, s tem da so oni pred nami imeli vrh 4 vala.

Tko da mi ni jasno, da so prepovedali hrano in pijačo na prostem, sejmi namreč.Pri nas.

Zgodovina sprememb…

"Med z Janssenom cepljenimi mladoletniki tudi 17-letnica z Obale: Vprašali je niso niti za dokument."

Lah bi kdo odstopu. Morda prevzel odgovornost?

Zgodovina sprememb…

kotanyi ::

Telbanc je izjavil:

"Med z Janssenom cepljenimi mladoletniki tudi 17-letnica z Obale: Vprašali je niso niti za dokument."

Lah bi kdo odstopu. Morda prevzel odgovornost?

Lahko bi se navadil da pri tehle arogantnih preoblečenih komunajzlih tega filma ne boš videl. Bo prej pekel zmrznil kot pa kdorkoli iz tele vlade&potaknjenciTM priznal napako.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Dimnik ()

cepljenje je “mogoče” začasna rešitev za trenutno situacijo, a ko pride nekajkrat nevarnejši virus, kaj potem… rešitev "mogoče" drugačen pogled na oz. način življenja, a to prinese s sabo še več trpljenja, žrtev, tako da zadeva ni enostavna al pa je "mogoče"... pa saj bo, tak al drgač...

...ideja za cepljene in necepljene, ko bo cepljenje "obvezno", se pač zavaruješ za eno leto za primer nenadne smrti pri več zavarovalnicah, če to obstaja, ker od države tak ne bo nič, mogoče pa zavarovalnice kaj dajo... je to opcija?

Unchancy ::

feryz je izjavil:

Kaj pa je s tabo?
Kako ljudje ne dojamejo, da lahko del ljudi funkcionira brez kemije?

Sorry za izbris, pomota.
Ne, nihče v normalno razvitem svetu ne more funkcionirati brez kemije. Tudi ti ne.
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

https://www.rtvslo.si/zdravje/beovic-pl...

". Sama je tako bolj naklonjena uvedbi grškega sistema. Tam bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, v nasprotnem primeru jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno."

No, naj to zapovejo čimprej. Pa da vidimo pol kako bojo izpadle volitve. :D

Beovic bi v normalni drzavi,morala odstopiti zaradi svoje sovrazne komunukacije. Predlog je diskriminatoren, neustven, nezakonit in nemoralen. Konec koncev pa ravno zdravi necepljeni ljudje z zdravim imunskim sistemom ne bremenijo bolnišnic.

To kar nasa stroka govori zadnje tedne je res sramota za celo drzavo,pa sem sam volil za Janso,ki me je razocaral. Greznica na levi je pa se samo hujsa,tko da prihodnost nase male dezele ocitno ni svetla.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Okapi ()

Kayzon je izjavil:

Beovic bi v normalni drzavi,morala odstopiti zaradi svoje sovrazne komunukacije. Predlog je diskriminatoren, neustven, nezakonit in nemoralen. Konec koncev pa ravno zdravi necepljeni ljudje z zdravim imunskim sistemom ne bremenijo bolnišnic.

To kar nasa stroka govori zadnje tedne je res sramota za celo drzavo,pa sem sam volil za Janso,ki me je razocaral. Greznica na levi je pa se samo hujsa,tko da prihodnost nase male dezele ocitno ni svetla.

Zato bi blo zelo lepo da pride do širšega družbenega konsenza, to je, da to podpre parlament. Da se ve, kdo bi teral folk na iglo proti plačilu. :)

Seveda naj do tega pride še pred volitvami.

Zgodovina sprememb…

Kdorkoli bo na oblasti. Ali morda misliš, da se bi to spremenilo? Še Putinu je dost antivaxerjev, LOL...
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Unchancy je izjavil:

Kdorkoli bo na oblasti. Ali morda misliš, da se bi to spremenilo? Še Putinu je dost antivaxerjev, LOL...

Počakejmo na volitve, velja. :D

Čim prej naj bojo, da se losamo Jajota.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

stiskajo, stiskajo, dokler ne bo enmu utrgalo, pol bo pa jok...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Dimnik ()

NMH ::

Kayzon je izjavil:

Saj bolanih se ne cepi, ane. Še nisi pogruntal tega. Cepljenje je preventiva. In dokler imamo izrazito višji % necepljenih na intenzivni v primerjavi z deležem necepljenjih, potem predlog ni niti diskriminatoren niti nemoralen.

CoolBits ::

Eno so stališča, drugo so dejstva in da izolat ni izolacija ampak daleč od tega je dejstvo.
««
43 / 85
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Dnevno Stevilo Okuzenih (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1124116817 (95014) dsfsfawer235

Resnejši stranski učinki po cepljenju ali Covidu-19 (pričevanja resničnih zgodb) (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

758113163 (90601) AliRes

Testiranje cepljenih? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

36465548 (53853) D3m

Koliko doz, za zascito pred delto? (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

1722251781 (230866) Conini

Več podobnih tem