» »

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik

««
17 / 33
»»

Utk ::

Se pravi v resnici nimaš pojma. Vidiš samo problem in ne rešitev. Za kable vlečt si morda vseeno dober, ampak razmišljanje kako rešiti omrežje raje prepusti komu drugemu.

z0mbie ::

D3m je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Litij baterijo uspešno pogasiš, tako da jo potopiš v vodo. Že če se pregrevajo in napihnejo, priporočajo potopitev. To je bilo v navodilih LiFePo baterij, ki smo jih uporabljali v firmi.


Kje jo pa boš potopil???


Termovko imas sabo in v njej vodo. A nisi vedel, da je vse v zvezi s fotovoltaiko in elektricnimi avtomobili tako preprosto, da z majhnimi detajli resis vse tezave? /s

Utk je izjavil:

Se pravi v resnici nimaš pojma. Vidiš samo problem in ne rešitev. Za kable vlečt si morda vseeno dober, ampak razmišljanje kako rešiti omrežje raje prepusti komu drugemu.


Fotovoltaikom, mar ne? :)) Resitev sem ti seveda ze tudi povedal, na prejsnji strani. Samo nimas mozganske kapacitete za vec kot dva stavka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

telexdell ::

Utk je izjavil:

Po letu 2023 (za tiste priklopljene po tem) naj bi bila sprememba v glavnem v tem, da bi plačevali omrežnino za porabljeno ali proizvedeno elektriko, ampak samo v eno smer, še zmeraj ne v obe. Letni net-metering se zarad tega zaenkrat naj ne bi spremenil. Lahko pa se. In prodaja viška, ja.

Dejansko boš plačal omrežnino za vso prejeto energijo iz omrežja. To je namenjeno spodbujanju vgradnje baterij, da pač čim več proizvedene energije porabiš sam.
Bodo pa spremembe, glede priključitve in pa plačevanje omrežnine za prejeto energijo na realnejša tla spravili "potratneže" pri rabi energije. Veliko ljudi zaradi padca cen panelov namreč razmišlja, da za ogrevanje hiš uporabijo kar električne grelce, namesto TČ. Strošek za povečanje moči SE pokrijejo z razliko med ceno TČ in ELobloka. Življenjska doba Elobloka pa je neprimerno daljša, kot življenjska doba TČ in tu iščejo prihranke. Nekateri tudi kupijo močnejšo TČ, namesto da bi toplotno sanirali ovoj stavbe... Skratka- zaradi "pametnih", kateri iščejo luknje v strategiji bodo nastradali vsi. Edina sreča, da bodo "pametni" nastradali bolj kot pa zares pametni.

PS Z @Zombijem je pa škoda izgubljati čas. Je trol na turbo pogon.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

fikus_ ::

D3m je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Litij baterijo uspešno pogasiš, tako da jo potopiš v vodo. Že če se pregrevajo in napihnejo, priporočajo potopitev. To je bilo v navodilih LiFePo baterij, ki smo jih uporabljali v firmi.


Kje jo boš pa potopil???


Glej, napisal sem, kar je pisalo zraven baterij.
Sem pa že videl, kako gori Li baterija. Ko je baterija ("ohišje" iz plastificirane alu folije) zagorela, je trajalo nekaj 10 sek, da je pogorela, plamen visok okrog 2 m. preden je človek prišel nazaj z gasilnim aparatom je bilo ognjemeta konec, samo malo dima.

Poleg tega kroži po internetu članek, ko so v NL zaradi pregrevanja baterij, nov i8 potopili v kontejner z vodo.

https://www.motor1.com/news/315476/bmw-...

Kako imajo rešeno morebitno gašenje baterijskega zalogovnika v Jesenicah in Kidričevem, pa ne vem.

Oldi ::

telexdell je izjavil:


Le zakaj bi zaradi preveč proizvedene energije iz SE ugašal JEK? To je neumnost na kvadrat, že če samo pomisliš na to. Le zakaj ne bi raje izključil/zmanjšal moč tolikim SE, da bi JEK lahko normalno delala naprej, SE bi pač dajale manj v omrežje? Za razliko od JE, TE ali HE lahko SE kadarkoli in brez škode za samo SE izključiš iz omrežja ali zmanjšaš njeno moč.
Ravno možnost izključitve (SE do 10 kW) in možnost prilagajanja moči (SE nad 10 kW) je glavni vzrok zaustavitve novih priklopov SE. Po novem se bo spremenil način priklopa SE na omrežje in ločilno mesto ne bo več v števčni omarici SODO ampak na mestu priklopa SE na omrežje. Operater pa bo imel možnost daljinsko povsem izključiti SE ali ustrezno zmanjšati njeno oddano moč. Na ta način bo napajanje porabnikov iz omrežja še vedno možno, čeprav bo delovanje SE zaradi kakšnega vzroka prekinjeno.
Ta sprememba je tudi korak k pametnim omrežjem, kjer se bodo lahko daljinsko izklapljali tudi porabniki- npr. toplotne črpalke, polnjenje avtomobilov...

Lepo si to napisal, zjutraj ob 8h izklopimo vse sončnice in bo nukica lohk delala na ful in vodo bomo iz akumulacij spustili prek turbin, ne pa prek pregrad, sem za.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

fikus_ ::

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Oldi ::

Potrojevali
HE imamo za 1GW, tale star zapis sem pa našel za Savo, torej je realnega potenciala vsaj za 2GW. To je seveda vršna mič, ki bo 24h na dan dosegljiva pri visokih vodostajih. Pri normalnih gre za ~ 3 x manj, pa še to kakih 8h dnevno.
Na gornjem toku reke Save je do leta 2015 predvidena doinstalacija akumulacijske HE Moste, s
povečanjem instalirane moči, s sedanjih 16,5 MW na 42 MW in izgradnja kompenzacijskega bazena, s ciljem, zagotoviti rezervo moči v sistemu in proizvodnjo vršne energije. Na HE Medvode je predvidena doinstalacija z dograditvijo dodatnega agregata, s čimer bo omogočeno obratovanje elektrarne v taktu z gorvodno ležečo HE Mavčiče. Z doinstalacijo HE Medvode v letu 2013 bosta elektrarni prevzeli vlogo čelnih elektrarn verige hidroelektrarn na Savi. Z doinstalacijo hidroelektrarn na zgornji Savi bo pridobljenih dodatnih 50 MW moči, kar pomeni tudi za dobrih 45 GWh večjo letno proizvodnjo.
Na srednjem toku reke Save je načrtovana izgradnja sklenjene verige desetih hidroelektrarn, za katero je razpisana koncesija za izkoriščanje energetskega potenciala. Postopek podelitve koncesije bo predvidoma zaključen v letu 2009. Gradnja verige na Srednji Savi bo trajala 20 let in bo, s sklenitvijo celotne energetske verige, zaključena v letu 2028. Z dograditvijo verige hidroelektrarn na
srednji Savi bo pridobljenih skupno 338,8 MW instalirane moči s povprečno letno proizvodnjo 1.029 GWh. Po izgradnji odseka na srednji Savi in dograditvi črpalne elektrarne Požarje v letu 2030, z instalirano močjo 200 MW, bo celotna veriga hidroelektrarn na Savi obsegala 20 energetskih objektov (19 hidroelektrarn in eno črpalno elektrarno), s skupno inštalirano močjo 890 MW (vključno s ČHE Požarje) in srednje letno proizvodnjo 2.200 GWh, s čimer se bo delež izkoriščenosti energetskega potenciala reke Save povečal na 79%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

telexdell ::

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Le zakaj bi podvajanje kapacitet proizvodnje elektrike bil problem? Če si ti ali jaz ali @Zombi ali... postavi SE na streho lastne hiše to ostale ne stane nič. Še več- monterji imajo delo in s tem preko DDV in prispevkov zaposlenih pride v proračune denar za naše skupne potrebe.
Tudi druge energetske vire /HE, TE, JE, VE, SE...) gradijo zasebniki oz. konzorciji. Država je običajno le garant za najete kredite pri večjih energetskih objektih. Če je vse zastavljeno kot bi moralo biti (kako ne sme biti je TEŠ 6 vzorčni primer), se bo tak energetski objekt odplačal sam, pa še vlagateljem bo prinesel dobiček.
Očitno nekateri še vedno živite v bivši jugi, kjer je na poti v komunizem država skrbela za vse- od tega, kaj boš dal v usta, do tega kaj lahko misliš. Dandanes pa država skrbi le za strategije, omogoča pogoje za izvedbo teh strategij, stvari pa potem gradijo zasebniki, kateri v tem vidijo profit.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Oldi ::

Spet mim.
Ko bomo imeli vse potrojeno + nekaj plinske kogeneracije, se bo treba zmeniti, kaj bomo izklopili, sončnice, HE ali NE. Karkoli izklopimo, nastane škoda oziroma podraži elektriko.
Saj ti je jasno, če nukica obratuje s pol moči, je njen štrom enkrat dražji, enako pri sončnicah in HE. Pri vseh je energent brezplačen. No, pri NE ravno ne, je pa blizu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Utk ::

Oldi je izjavil:

Spet mim.
Ko bomo imeli vse potrojeno + ndkaj plinske kogeneracije, se bo treba zmeniti, kaj bomo izklopili, sončnice, HE ali NE. Karkoli izklopimo, nastane škoda oziroma podraži elektriko.

Če je elektrike preveč, jo poceni. Ne podraži. Bomo pa vodik delali z viški.

dokoviz ::

Mr.B je izjavil:

dokoviz je izjavil:

A dej no 185MW elektrarna bo akumolator za slabe 3GW potrebne proizvodnje ?


Ta 185 MW elekrarna (HČE Avče) lahko shrani 2775 MWh elekrike, kar je za celih 5 ur teša na polno gonjenega shranjene energije, to ni malo. Ta 185 MW elekrarna je skupaj z vsemi drugimi hidro ki imajo svojo vodo za jezovi in prilagajanjem teša po preračunih ELESA in ostalh strokovnjakov dovolj za 20 % sončnih v energy miksu. Če bi bilo sončnih več kot 20 % v energy miksu, potem rabimo še ene HČE Avče (so bile zelo poceni, 12x so bile cenejše od teš6).
A res ne razumeš al se samo delaš? Pač resno sprašujem. Bom privzel da res ne razumeš in bom bol podrobno objasnil. Ti NE RABIŠ straniti vsega štroma iz sončnih. Podnevi ko sončne delajo znižaš proizvodnjo ostalim elektrarnam, hidroelekrarne pripreš tako da se voda nabira za jezovi, ponoči ko pa sonca ni imaš pa hidroelekrarne ki jih glede na hidro potencial lahko imaš 70 % v energy miksu.

Lepo te prosim da pogledaš tale diagram in ga podrobno preučiš! Pa vzemi si pol urce in razmisli in mislim da boš po pol urce razumel kaj je fora. :)


Vir je ELES ki je upravitelj omrežja v Sloveniji:
https://www.eles.si/prevzem-in-proizvod...

Da sej vem pertomobile....al kako ze recemo. Zahtevana poraba trenutno je 3GW, ti bos pa to konpenziral s 175MW elektrarno. to da mesas pojme postaja ocitno.


Ne, ne mešam pojmov, ti jih. Kakšen pertomobile neki lol. Ne, zahtevana poraba trenutno ni 3 GW, ampak je pol manj: 1,5 GW, poglej tukaj grafe in ne govori neumnosti kar nekaj na pamet (gledati moraš zeleno črto kjer piše "dejanski prevzem" ): https://www.eles.si/prevzem-in-proizvod... .

Avče lahko shranijo 2775 MWh energije, kar pomeni da lahko shranijo 5 ur gonjenega teša6 na polno, to je vsekakor veliko in ni zanemarljivo. Prav tako Avče NISO edina shramba energije v Slovenskem omrežju, tudi imamo še vse hidroelekrarne, ki lahko shranjujejo energijo in se prilagajajo porabi, ravno tako teš6. Tehnično možnost da se prilagaja ima tuti NEK Krško (je pa res da se nek Krško v praksi ne prilagaja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Oldi ::

Utk, pa smo tam, kjer se enim pamet neha in ti si očitno eden od njih.
Posadimo 3 x več krompirja, kot ga lohk pojemo in hurrraaaaa, ktompur bo praktično zastonj. Kaj pa kmetje, porabljena energija ....
Malo več pameti nucat.

dokoviz ::

Valvoline je izjavil:

Nekdo je omenil spanijo. Spanski el.sistem je prakticno bankrotiran zaradi ove. Lep primer je tudi cile, tam je tudi sistem kaput zarad pretiranega subvencioniranja SE. V slo se bo v naslednjem obdobju ukinil letni netmetering, zamenjal ga bo mesecni, pol pa dnevni. Kar pomeni od oka takoj 2x drazja SE.


Ni res kar si rekel, govoriš neumnosti in si zmišljuješ, da bi pa kakšne vire dostavil pa seveda ne ane.

Utk ::

Oldi je izjavil:

Utk, pa smo tam, kjer se enim pamet neha in ti si očitno eden od njih.
Posadimo 3 x več krompirja, kot ga lohk pojemo in hurrraaaaa, ktompur bo praktično zastonj. Kaj pa kmetje, porabljena energija ....
Malo več pameti nucat.

Elektriko bomo že porabli, brez skrbi. Škoda bi bila samo, če bi SE izklapljali iz omrežja, ali pa vodo spuščali mimo HE. Vse drugo je večji ali manjši profit.
Lahko da bo en čas tudi tako stanje, ampak se bo že našel nekdo, ki bo koristno porabil odvečno elektriko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

dokoviz ::

z0mbie je izjavil:

Utk je izjavil:

Še zmeraj nisem dobil odgovora od vseh štormarjev zakaj si jaz kot posameznik ne bi postavil elektrarne za 10 jurjev in imel s tem plačano 30 let elektrike in ogrevanja (dobro tistih 15 evrov na mesec ostane, ja).


Kdo je rekel, da ne, ti kar, ce si trmasto zelis. Vse kar razlagamo je, da SE prinasa kupe stroskov pri obratovanju omrezja, ki so lahko zelo neprijetni, ce ti jih obesijo za vrat, kar je zelo verjeten scenarij in obstaja precejsnja verjetnost, da se vam bom se smejal, ker ste raje poslusali nakladanja raznih propagandistov in lobistov (Lazard Ltd), kot da bi uporabljali zdravo pamet. Seveda tisti, ki so off-the-grid, tega problema ne bojo nikoli imeli - sami pridelajo, sami porabijo.

Recimo, tole se ze slisi kot precejsen problem:

Valvoline je izjavil:

V slo se bo v naslednjem obdobju ukinil letni netmetering, zamenjal ga bo mesecni, pol pa dnevni. Kar pomeni od oka takoj 2x drazja SE.


Stroške zaradi nestabilnosti pri delovanju omrežja lastniki sončnih elekrarn že danes plačajo, zato ker trgovci njihovo elektriko iz sončnih elektrarn prodajo na prostem trgu po tržnih cenah in morebitna "nesigurnost" proizvodnje je že vračunana v ceno. Sicer pa lahko greš tudi off grid (torej po slovensko se odklopiš od omrežja) in dodaš baterije zraven solarnega sistema, še vedno se finančno splača. Lazard je investicijska banka, ki se ukvarja z mnogimi stvarmi in njihovo lobiranje ni nič povezano z sončno energijo. Lazard za kredibilen vir navajajo vsi svetovni znanstveniki in strokovnjaki iz tega področja. Sicer pa če misliš da je vir Lazard sumljiv/oporečen/koruptiven al whatever, go ahead in poišči katerikoli drugi vir ti paše. Boš našel enake podatke kot na Lazard. Za začetek lahko začneš na Wikipediji z naslovom "LCOE levelised cost of electricity by source in greš pod poglavje "global studies" : Cost of electricity by source @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Aston_11 ::

Glede na to, da je fotovoltaiko treba na mrtvo zagovarjati, ocenjujem, da nima nekega smisla, da bi jo šel postavljat. Izračunali so mi cca 9 jurjev za cca 54 m2 pri Gen-I. Na 7 let na mesec je to 110 EUR mesečno, poleg omrežnine. 12 let, da se splača. Če sonce je.

dokoviz je izjavil:

Sicer pa lahko greš tudi off grid (torej po slovensko se odklopiš od omrežja) in dodaš baterije zraven solarnega sistema, še vedno se finančno splača.
Kako se to splača? 10 jurjev za fotovoltaiko in še 10 jurjev za kubični meter baterij.? Namesto tistih 80 EUR mesečno v povprečju za elektriko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Mr.B ::

telexdell je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Le zakaj bi podvajanje kapacitet proizvodnje elektrike bil problem? Če si ti ali jaz ali @Zombi ali... postavi SE na streho lastne hiše to ostale ne stane nič. Še več- monterji imajo delo in s tem preko DDV in prispevkov zaposlenih pride v proračune denar za naše skupne potrebe.
Tudi druge energetske vire /HE, TE, JE, VE, SE...) gradijo zasebniki oz. konzorciji. Država je običajno le garant za najete kredite pri večjih energetskih objektih. Če je vse zastavljeno kot bi moralo biti (kako ne sme biti je TEŠ 6 vzorčni primer), se bo tak energetski objekt odplačal sam, pa še vlagateljem bo prinesel dobiček.
Očitno nekateri še vedno živite v bivši jugi, kjer je na poti v komunizem država skrbela za vse- od tega, kaj boš dal v usta, do tega kaj lahko misliš. Dandanes pa država skrbi le za strategije, omogoča pogoje za izvedbo teh strategij, stvari pa potem gradijo zasebniki, kateri v tem vidijo profit.

Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

dokoviz ::

D3m je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Litij baterijo uspešno pogasiš, tako da jo potopiš v vodo. Že če se pregrevajo in napihnejo, priporočajo potopitev. To je bilo v navodilih LiFePo baterij, ki smo jih uporabljali v firmi.


Kje jo boš pa potopil???


Ne rabiš je potopiti, lahko jo samo špricaš z vodo, važno je samo da jim z vodo znižaš temperaturo. Gašenje li-ion požara ni nič bolj komplicirano kot pa gašenje bencinskega požara bencinskega avtomobila (je pa res da je gašenje drugačno kot gašenje bencina, vendar ni nič težje), kar ti lahko pove tudi gasilec sam, na 1:40 ti tudi pove še en zanimiv podatek iz študij: Pri električnem avto je 10x MANJŠA šansa da se vžge kot pa pri bencinarju:



Sem našel Švedsko študijo švedskega razikovalnega inštituta in Chalmerške Univerze za tehnologijo :

Lithium-Ion Battery Aspects on Fires in Electrified
Vehicles on the Basis of Experimental Abuse Tests
Fredrik Larsson 1,2,*, Petra Andersson 3 and Bengt-Erik Mellander 1
1 Department of Physics, Chalmers University of Technology, Kemivagen 9, SE-41296 Goteborg, Sweden;
2 Electronics, SP Technical Research Institute of Sweden, Brinellgatan 4, SE-501 15 Boras, Sweden
3 Fire Research, SP Technical Research Institute of Sweden, Brinellgatan 4, SE-501 15

Link do znanstvene študije:

https://publications.lib.chalmers.se/re...

Navedba iz študije:

Mass media attention was high regarding these incidents and the fires caused a drop in Tesla Motors stock prices. Up to the present time, the authors are aware
of three additional incidents involving the Tesla Model S, however, possibly caused by electrical faults outside of the vehicle. In any case, compared to the annual average number of automobile fires in the USA, of the order of 1/1000 automobiles [8], the number of car fires in the Tesla Model S is significantly
lower. Larsson et al. [9] estimated in 2014 the number of fires in the Tesla Model S as 1/10,000 cars. With the increased statistics now available, although with still limited amounts of data, and with the sales numbers of more than 100,000 Model S vehicles, the estimate deceases somewhat to about
1/20,000 cars.

Še slika sestavka iz študije:

Te ugotovitve iz Švedske znanstvene študije se skladajo tudi z drugimi viri:
"About 174,000 vehicle fires were reported in the United States in 2015, the most recent year for which statistics are available from the National Fire Protection Association. Virtually all of those fires involved gasoline powered cars. That works out to about one every three minutes.

Tesla claims that gasoline powered cars are about 11 times more likely to catch fire than a Tesla. It says the best comparison is fires per 1 billion miles driven. It says the 300,000 Teslas on the road have been driven a total of 7.5 billion miles, and about 40 fires have been reported. That works out to five fires for every billion miles traveled, compared to a rate of 55 fires per billion miles traveled in gasoline cars."

https://money.cnn.com/2018/05/17/news/c...
https://insideevs.com/news/341441/are-e...

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.


Izkaže se da je takšno podvajanje kapacitet dejansko CENEJŠE na dolgi rok, zato ker sončne ti obratujejo praktično brez stroškov, prav tako pa so poceni za postavitev. Sicer pa glede na opravljene študije strokovnjakov podvajanja kapacitet ne rabiš vse dokler imaš delež sončnih pod 30 % (ali 20 % če smo konzervativni) zato ker lahko proizvodnjo prilagajaš z ostalimi elektrarnami, poteg tega imaš tudi HČE Avče, ter vodo za jezovi vseh slovenskih hidroelekrarn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

telexdell ::

Oldi je izjavil:

Spet mim.
Ko bomo imeli vse potrojeno + nekaj plinske kogeneracije, se bo treba zmeniti, kaj bomo izklopili, sončnice, HE ali NE. Karkoli izklopimo, nastane škoda oziroma podraži elektriko.
Saj ti je jasno, če nukica obratuje s pol moči, je njen štrom enkrat dražji, enako pri sončnicah in HE. Pri vseh je energent brezplačen. No, pri NE ravno ne, je pa blizu.

Le zakaj bi nekaj potrojili? Pa četudi bi, to ne bi bil problem. Kot sem zapisal prej- energetske objekte gradijo zasebniki in konzorciji z namwenom, da imajo nek profit. Ko bo v omrežju toliko virov se bo določilo, kateri viri so posebnega pomena (npr. JE, večje HE), katere so prvega in katerega drugega pomena pol bodo pač najprej manjšali moč/odklapljali tiste drugega pomena, potem tiste prvega pomena, potem... tako vsi ne bodo mogli delati na polno in s tem s pričakovanim profitom. Tako si bodo slednji morali poiskati drug način plasiranja elektrike ali bodo pač propadli. To ne tebe in ne mene ne bo nič stalo, ne bo vplivalo na dobavo elektrike, ne bo... Bo pa seveda življenje zaposlenih v energetiki malce težje. Najlažje je imeti npr. 10 GW JE (brez vsake konkurence) in študirati, kako zapraviti profit.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk ::

Aston_11 je izjavil:

Glede na to, da je fotovoltaiko treba na mrtvo zagovarjati, ocenjujem, da nima nekega smisla, da bi jo šel postavljat. Izračunali so mi cca 9 jurjev za cca 54 m2 pri Gen-I. Na 7 let na mesec je to 110 EUR mesečno, poleg omrežnine. 12 let, da se splača. Če sonce je.

dokoviz je izjavil:

Sicer pa lahko greš tudi off grid (torej po slovensko se odklopiš od omrežja) in dodaš baterije zraven solarnega sistema, še vedno se finančno splača.
Kako se to splača? 10 jurjev za fotovoltaiko in še 10 jurjev za kubični meter baterij.? Namesto tistih 80 EUR mesečno v povprečju za elektriko.

Kdo drug zna bit 20-30% cenejši od gen-i.

telexdell ::

Mr.B je izjavil:


Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.


Lahko si izmisliš neskončno scenarijev apokaliptičnih dogodkov. Ti izmišljeni scenariji so lahko tako grozni, da bi raje storil samomor, kot da bi si jih zamišljal še naprej. Dejstva pa so takšna kot so. Nekaj nazaj JEK ni obratoval ves mesec. Smo bili v temi brez elektrike?

PS zmaga pa zagotovo tista, da bo po 14 dnevih zmanjkalo vode v Savi. Res zelo apokaliptični scenarij.:):)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Mr.B ::

telexdell je izjavil:

Mr.B je izjavil:


Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.


Lahko si izmisliš neskončno scenarijev apokaliptičnih dogodkov. Ti izmišljeni scenariji so lahko tako grozni, da bi raje storil samomor, kot da bi si jih zamišljal še naprej. Dejstva pa so takšna kot so. Nekaj nazaj JEK ni obratoval ves mesec. Smo bili v temi brez elektrike?

PS zmaga pa zagotovo tista, da bo po 14 dnevih zmanjkalo vode v Savi. Res zelo apokaliptični scenarij.:):)

A dej no.. Ni potrebno urejati Slovenskega energetskega sistema…. Začni doma…
Kolikšna je dnevna maxialna poraba na tvojem priključku elektrike = xx KW
XX KW ti da številko za minimalno količino sončnih panelov.
Seda seveda upoštevaj da je XX KW , ki jih te paneli dajejo, le ob optimalnih pogojih… Torej moraš to pomnožiti z zelo nizkim faktorejm, ki je krepko pod 0.5.
Potem preračunaj, kateri dan v letu je najmaj časa sonca na nebu ki je potreben za proizvodnjo energije… Pomnoži s tem faktorjem, ki je sept krepko pod 0.5.
Sedaj si dobil osnovno količino panelov, ki jih rabiš za tvojo maksimalno Moč v KW.
Sedaj za to maximalno moč izračunaj koliko akumulatorjev in regulatorjev rabiš da od trenutka ko paneli ne proizvajajo dovolj energije, do trenutka ko proizvajajo dovolj energije…. Ne boš brez elektrike…
Sedaj boš seveda rekel, ker maximalno moč ne goniš cel dan, lahko deliš s faktorjem, ki je večji od 1, ter tako zmanjšaš število panelov.. Seveda ti to mišlenje pokvarim, ker moraš v času ko paneli proizvajajo energijo, tudi polniti kapacitete za takrat, ko ne delajo. Moraš spet pomnožiti s slabim faktorejm.
Sedaj pa boš prišel na nekako realno minimalno število panelov, ki jih rabiš, in sem prepričan da boš moral imeti zelo veliko dolgo streho obrneno pod optimalnim kotom…
PS : Sem tudi prepričan da ne boš našel zavarovlanice, ki ti bo zavarovala tvoj DIY akumulator energije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

J.McLane ::

Cene panelov gredo dol, cene baterij gredo dol, res ne vem zakaj je nekaterim to previsoka matematika in še kar naprej mečejo tisti prispevek, ki ga še danes plačujemo za elektrarne izpred 10-15 let.

Glejte malo naprej, kaj se nam obeta. Z baterijami in fotovoltaiko si lahko nek % samozadosten, kolikšen je ta % je odvisno koliko imaš predimenzioniran sistem, koliko imaš predimenzioniran sistem je samo vprašanje cene.

Danes za 10k EUR dobiš nekje 10kWp brez baterij, to ti letno pridela 10MWh, nobenih 0,5 faktorjev in pdoobno ni potrebno, pogledaš dejanske postavljene objekte in njihove cifre. Nekje 30% te energije pokuriš direktno, če dodaš baterije lahko sam svoje elektrike pokuriš 70% in samo 30% jo oddaš v omrežje in samo 30% jo nek čas ko si prazen odvzameš iz omrežja. S takim sistemom lahko tudi znižaš priključno moč (3kW) in nič ne prodajaš v omrežje, samo pa po mali pipici cuzaš 3 kW pozimi ko si brez energije, strošek elektrike ene 250 EUR/letno, ostalo dejansko lahko pokriješ sam off-grid z 20k EUR investicije. Jutri to ne bo več 20k EUR, ampak ustrezno manj, čez 10 let boste brali te prispevke in se držali za glavo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

dokoviz ::

Aston_11 je izjavil:

Glede na to, da je fotovoltaiko treba na mrtvo zagovarjati, ocenjujem, da nima nekega smisla, da bi jo šel postavljat. Izračunali so mi cca 9 jurjev za cca 54 m2 pri Gen-I. Na 7 let na mesec je to 110 EUR mesečno, poleg omrežnine. 12 let, da se splača. Če sonce je.

dokoviz je izjavil:

Sicer pa lahko greš tudi off grid (torej po slovensko se odklopiš od omrežja) in dodaš baterije zraven solarnega sistema, še vedno se finančno splača.
Kako se to splača? 10 jurjev za fotovoltaiko in še 10 jurjev za kubični meter baterij.? Namesto tistih 80 EUR mesečno v povprečju za elektriko.


Izračunali so mi cca 9 jurjev za cca 54 m2 pri Gen-I. Na 7 let na mesec je to 110 EUR mesečno, poleg omrežnine. 12 let, da se splača. Če sonce je.


Če greš k najcenejšemu ponudniku boš prišparal par jurjev in bo vračilna doba 8 let. Ampak okej tudi če ne. Praviš 12 let. Okej, garancija panelov pa je 30 let (zdržijo ti pa okoli 40 do 50 let), kar pomeni da boš po 12 letih odplačal, nato pa boš imel še 30 let zastonj štrom. Skratka na dolgi rok plačaš z paneli cca 3x do 4x manj kot pa da plačuješ iz vtičnice.

Če sonce je.


Sonce je. Statistično proizvedeš 1200 kWh na leto na en inštaliran kilovat moči panelov. Malo niha povprečje skozi leta, amapak zelo malo. Recimo eno leto imaš lahko 1100 kWh na 1 kW moči, drugo leto pa imaš zato 1300 kWh na en kilovat moči. Povprečje pa je 1200 KWh na kW.

Kako se to splača? 10 jurjev za fotovoltaiko in še 10 jurjev za kubični meter baterij.? Namesto tistih 80 EUR mesečno v povprečju za elektriko.


Seveda se splača. Za fotovoltatiko 8 jurjev (800 EUR na kW maš ceno na ključ pri najcenejšem ponudniku), ter 2 jurja za 15 kWh baterij z poštnino skupaj (baterije te pridejo 130 EUR na kWh). Skupaj torej 10 jurjev za baterije in fotovoltaiko in to ti zdrži 40 let.

Zdej pa praviš "tistih 80 EUR mesečno za elektriko". Ja to se na mesec sliši malo, ampak v resnici je zelo veliko ko zračunaš koliko je to v 40 letih: 40 let x 12 mesecev x 80 EUR = 38.400 EUR = 38 jurjev.

Torej na 40 let:
Sončna z baterijami: 10 jurjev (ajde 12 jurjev če hočeš Gen-i)
Štrom iz vtičnice: 38 jurjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

telexdell ::

Mr.B je izjavil:


A dej no.. Ni potrebno urejati Slovenskega energetskega sistema…. Začni doma…
Kolikšna je dnevna maxialna poraba na tvojem priključku elektrike = xx KW
XX KW ti da številko za minimalno količino sončnih panelov.
Seda seveda upoštevaj da je XX KW , ki jih te paneli dajejo, le ob optimalnih pogojih… Torej moraš to pomnožiti z zelo nizkim faktorejm, ki je krepko pod 0.5.
Potem preračunaj, kateri dan v letu je najmaj časa sonca na nebu ki je potreben za proizvodnjo energije… Pomnoži s tem faktorjem, ki je sept krepko pod 0.5.
Sedaj si dobil osnovno količino panelov, ki jih rabiš za tvojo maksimalno Moč v KW.
Sedaj za to maximalno moč izračunaj koliko akumulatorjev in regulatorjev rabiš da od trenutka ko paneli ne proizvajajo dovolj energije, do trenutka ko proizvajajo dovolj energije…. Ne boš brez elektrike…
Sedaj boš seveda rekel, ker maximalno moč ne goniš cel dan, lahko deliš s faktorjem, ki je večji od 1, ter tako zmanjšaš število panelov.. Seveda ti to mišlenje pokvarim, ker moraš v času ko paneli proizvajajo energijo, tudi polniti kapacitete za takrat, ko ne delajo. Moraš spet pomnožiti s slabim faktorejm.
Sedaj pa boš prišel na nekako realno minimalno število panelov, ki jih rabiš, in sem prepričan da boš moral imeti zelo veliko dolgo streho obrneno pod optimalnim kotom…
PS : Sem tudi prepričan da ne boš našel zavarovlanice, ki ti bo zavarovala tvoj DIY akumulator energije.

Moram priznati, da ne razumem, kaj hočeš povedati. Le zakaj bi v hišo tlačil neke baterije, pa računal maksimalno moč... in si delal probleme, tam kjer ni treba?
Pogledaš letno porabo elektrike, to deliš s 1100, če imaš optimalno lego ali pač dodaš npr. 15% za slabšo lego in dobiš moč SE. Poiščeš izvajalca, kateri ti jo postavi na ključ. Plačaš njegovo delo in nato brez skrbi (beri baterij) živiš naprej.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Wrop ::

Ok. Samo še s postavkami ocenjene mesečne stroške za naslednjih 20 let v eni tabelici potrebujemo, da koga prepričaš v to brezkrbnost.

dokoviz ::

z0mbie je izjavil:

dokoviz je izjavil:

Kar še naprej kaži svojo prizadetost, me ne gane. Kdor je pameten bo itak pogooglal in se prepričal da se motiš.


Razumem, da ti ego trpi, ko so se vsi tvoji upi, ves brandin na katerem si jih koval in nanj celo navezal svojo labilno identiteto, razblinili v fotovoltaicnem nategu, zdaj pa poizkusas s poslednjim hlipanjem dokazati, da nisi labilen idiot. Verjamem, boli. Samo dejstva so pac dejstva, toliko casa kot si ga vrgel v smeti s solarnimi elektrarnami vrzi v kaksno manj zgreseno "panogo" pa bos morda prosperiral. Samo vztrajati na zadevi, ki je propadla je pa res malo trceno.

Probaj recimo s homeopatijo. Ali pa kaksna eksoticna mongolska medicina. Ali pa spolnost Inuitov. Tam ti bomo tezko parirali. Tule si pa zahebal.


Ti nisi povedal nobenih dejstev, vse kar si povedal so 30 let stare imformacije o ceni ki ne držijo več, v kar se lahko prepriča vsak ki zna v google vpisati in na Wikipedio pogledati "levelised cost of electricity by source". Ni bobenega brandigna, kot sem povedal sam zagovarjam hidroelektrarne. So pa resnici na ljubo tudi sončne smiselne, ampak jih je treba ohraniti pod 30 %. Več ne ker potem bodo problemi z regulacijo omrežja, manj se pa tudi ne splača zato ker imajo sončne nizko ceno elektrike na MWh in so čist vir. Trenutno je Slovenija s sončnimi na 2 %. Ampak kot pravim, jaz sem bolj za hidro ker so vse troje: poceni, čiste in še stabilen vir so. Labilno identiteto imaš samo ti, idiot si samo ti, ne jaz. Fotovoltaika ni nateg, gradijo jo celo države same zase na veliki skali zato ker je poceni in čist vir, je pa res da ni stabilen: List of photovoltaic power stations @ Wikipedia . Delež sončnih elektrarn po celem svetu eksponetno raste, daleč od tega da bi propadle.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

dokoviz ::

Wrop je izjavil:

Ok. Samo še s postavkami ocenjene mesečne stroške za naslednjih 20 let v eni tabelici potrebujemo, da koga prepričaš v to brezkrbnost.


40 let. Stroški: kakšni stroški? Misliš onih 1 EUR za en kubik vode z katerim moraš 2x na leto splakniti sončne panele zato da ni preveč prahu gor (pa še to ti ni treba, lahko počakaš na dež, pa tudi sicer vpliva skoraj nič na proizvodnjo tiste malo prahu gor, morda par % ).

Skratka razlike med štromom iz vtičnice in sončnimi v 40 letih je 28 tisoč EUR, sončne so 28 tisoč evrov cenejše v 40 letih in nikoli ne bo za toliko stroškov, niti približno. Not even close.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Valvoline ::

https://sobotainfo.com/novica/globalno/...
Neki podobnega zagotovo caka tudi lastnike SE. Vse kar je pod zemlo (po novem bo tudi nad zemljo), je drzavno in placljivo.
:D

Mr.B ::

J.McLane je izjavil:

Cene panelov gredo dol, cene baterij gredo dol, res ne vem zakaj je nekaterim to previsoka matematika in še kar naprej mečejo tisti prispevek, ki ga še danes plačujemo za elektrarne izpred 10-15 let.

Glejte malo naprej, kaj se nam obeta. Z baterijami in fotovoltaiko si lahko nek % samozadosten, kolikšen je ta % je odvisno koliko imaš predimenzioniran sistem, koliko imaš predimenzioniran sistem je samo vprašanje cene.

Danes za 10k EUR dobiš nekje 10kWp brez baterij, to ti letno pridela 10MWh, nobenih 0,5 faktorjev in pdoobno ni potrebno, pogledaš dejanske postavljene objekte in njihove cifre. Nekje 30% te energije pokuriš direktno, če dodaš baterije lahko sam svoje elektrike pokuriš 70% in samo 30% jo oddaš v omrežje in samo 30% jo nek čas ko si prazen odvzameš iz omrežja. S takim sistemom lahko tudi znižaš priključno moč (3kW) in nič ne prodajaš v omrežje, samo pa po mali pipici cuzaš 3 kW pozimi ko si brez energije, strošek elektrike ene 250 EUR/letno, ostalo dejansko lahko pokriješ sam off-grid z 20k EUR investicije. Jutri to ne bo več 20k EUR, ampak ustrezno manj, čez 10 let boste brali te prispevke in se držali za glavo.

Da A res,
Povej mi ko bo sredi zime, pa ne bo sonca. Potem pa povej od kod boš pripelajl manjko da boš lahko poganjal domačo zeleno toplotno črpalko.
Sistem moraš dimenzionirat za naslabše pogoje, ne za sezono, ko imaš sonce na panelih 8 ure. BRez akumolacije energije doam nisi nikoli samozadosten, samo misliš da profitiraš...

dokoviz je izjavil:

Wrop je izjavil:

Ok. Samo še s postavkami ocenjene mesečne stroške za naslednjih 20 let v eni tabelici potrebujemo, da koga prepričaš v to brezkrbnost.


40 let. Stroški: kakšni stroški? Misliš onih 1 EUR za en kubik vode z katerim moraš 2x na leto splakniti sončne panele zato da ni preveč prahu gor (pa še to ti ni treba, lahko počakaš na dež, pa tudi sicer vpliva skoraj nič na proizvodnjo tiste malo prahu gor, morda par % ).

Skratka razlike med štromom iz vtičnice in sončnimi v 40 letih je 28 tisoč EUR, sončne so 28 tisoč evrov cenejše v 40 letih in nikoli ne bo za toliko stroškov, niti približno. Not even close.

Da 1x nalet čistiš panele, ker pač nsisi asmozdosten in se ti zdi nevarno pucat panele na strehi. Tako na daljavo na šlauf bore malo spucas panel, kaj šele da meriš ulinkovitost panela.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

dokoviz ::

Da 1x nalet čistiš panele, ker pač nsisi asmozdosten in se ti zdi nevarno pucat panele na strehi. Tako na daljavo na šlauf bore malo spucas panel, kaj šele da meriš ulinkovitost panela.


Kot sem ti povedal panelov ne rabiš čistit. Boš pač imel 1 % manj proizvodnje, ampak 99 % jo pa še vedno bo. Panele v praksi čisti redkokdo, zato ker ti jih NI TREBA.

Valvoline ::

Ko bo realni netmetering in primerna zimska tarifa za fotoparazite (5-10x redne) se lahko naprej pogovarjamo.

dokoviz ::

Mr.B je izjavil:

telexdell je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Le zakaj bi podvajanje kapacitet proizvodnje elektrike bil problem? Če si ti ali jaz ali @Zombi ali... postavi SE na streho lastne hiše to ostale ne stane nič. Še več- monterji imajo delo in s tem preko DDV in prispevkov zaposlenih pride v proračune denar za naše skupne potrebe.
Tudi druge energetske vire /HE, TE, JE, VE, SE...) gradijo zasebniki oz. konzorciji. Država je običajno le garant za najete kredite pri večjih energetskih objektih. Če je vse zastavljeno kot bi moralo biti (kako ne sme biti je TEŠ 6 vzorčni primer), se bo tak energetski objekt odplačal sam, pa še vlagateljem bo prinesel dobiček.
Očitno nekateri še vedno živite v bivši jugi, kjer je na poti v komunizem država skrbela za vse- od tega, kaj boš dal v usta, do tega kaj lahko misliš. Dandanes pa država skrbi le za strategije, omogoča pogoje za izvedbo teh strategij, stvari pa potem gradijo zasebniki, kateri v tem vidijo profit.

Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.


Prižgal plinske elektrarne za par ur (plus hidro, plus kogeneracije, na lesno biomaso in ostalo kar je). Sončne pa tudi v slabem vremenu dajejo eno petino tega kar dajejo ob lepem vremenu.

Aston_11 ::

dokoviz je izjavil:

ter 2 jurja za 15 kWh baterij z poštnino skupaj (baterije te pridejo 130 EUR na kWh).
Kje se to nabavi? Ebay?

dokoviz ::

Valvoline je izjavil:

Ko bo realni netmetering in primerna zimska tarifa za fotoparazite (5-10x redne) se lahko naprej pogovarjamo.


Je že realna zimska tarifa. Trgovci z elektriko tvojo elektriko iz sončne elektrarne prodajo na prostem trgu po tržnih cenah in morebitno "nesigurnost" v proizvodnji sončnih plačajo lastniki sončnih posredno sami.

Aston_11 je izjavil:

dokoviz je izjavil:

ter 2 jurja za 15 kWh baterij z poštnino skupaj (baterije te pridejo 130 EUR na kWh).
Kje se to nabavi? Ebay?


Ne. CATL LFP baterije glej. CATL je kakovosten proizvajalec ki ga v svoje avte vgrajuje tudi Tesla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Valvoline ::

dokoviz je izjavil:

Mr.B je izjavil:

telexdell je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Le zakaj bi podvajanje kapacitet proizvodnje elektrike bil problem? Če si ti ali jaz ali @Zombi ali... postavi SE na streho lastne hiše to ostale ne stane nič. Še več- monterji imajo delo in s tem preko DDV in prispevkov zaposlenih pride v proračune denar za naše skupne potrebe.
Tudi druge energetske vire /HE, TE, JE, VE, SE...) gradijo zasebniki oz. konzorciji. Država je običajno le garant za najete kredite pri večjih energetskih objektih. Če je vse zastavljeno kot bi moralo biti (kako ne sme biti je TEŠ 6 vzorčni primer), se bo tak energetski objekt odplačal sam, pa še vlagateljem bo prinesel dobiček.
Očitno nekateri še vedno živite v bivši jugi, kjer je na poti v komunizem država skrbela za vse- od tega, kaj boš dal v usta, do tega kaj lahko misliš. Dandanes pa država skrbi le za strategije, omogoča pogoje za izvedbo teh strategij, stvari pa potem gradijo zasebniki, kateri v tem vidijo profit.

Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.


Prižgal plinske elektrarne za par ur (plus hidro, plus kogeneracije, na lesno biomaso in ostalo kar je). Sončne pa tudi v slabem vremenu dajejo eno petino tega kar dajejo ob lepem vremenu.

Aha, prizgal dimnik za ene 15ur dnevno pozimi. Kolk je to pridelanega CO2? Kolk pa tacajt pridela JE, k ze v startu ima precej nizji ogljicni odtis primerjano FV? 0. Razumes zdaj kje je problem?

Zgodovina sprememb…

dokoviz ::

Valvoline je izjavil:

dokoviz je izjavil:

Mr.B je izjavil:

telexdell je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislijo, da imamo dovoluj denarja, da bomo podvajali kapacitete za proizvodnjo elektrike.

Le zakaj bi podvajanje kapacitet proizvodnje elektrike bil problem? Če si ti ali jaz ali @Zombi ali... postavi SE na streho lastne hiše to ostale ne stane nič. Še več- monterji imajo delo in s tem preko DDV in prispevkov zaposlenih pride v proračune denar za naše skupne potrebe.
Tudi druge energetske vire /HE, TE, JE, VE, SE...) gradijo zasebniki oz. konzorciji. Država je običajno le garant za najete kredite pri večjih energetskih objektih. Če je vse zastavljeno kot bi moralo biti (kako ne sme biti je TEŠ 6 vzorčni primer), se bo tak energetski objekt odplačal sam, pa še vlagateljem bo prinesel dobiček.
Očitno nekateri še vedno živite v bivši jugi, kjer je na poti v komunizem država skrbela za vse- od tega, kaj boš dal v usta, do tega kaj lahko misliš. Dandanes pa država skrbi le za strategije, omogoča pogoje za izvedbo teh strategij, stvari pa potem gradijo zasebniki, kateri v tem vidijo profit.

Ko bo nad Evrop slabo vreme in bo tvoja samozadostnost s fotovoltajiko == 0 in ko bo HE na savi zadnjih 14 delal s polno mocjo in bo po 14 dneh zmanjkalo vode bos pa kaj ? Se priklopil na Agregat ? Bos ugasnil industrijo ? Samo vprasam.


Prižgal plinske elektrarne za par ur (plus hidro, plus kogeneracije, na lesno biomaso in ostalo kar je). Sončne pa tudi v slabem vremenu dajejo eno petino tega kar dajejo ob lepem vremenu.

Aha, prizgal dimnik za ene 15ur dnevno pozimi. Kolk je to pridelanega CO2? Kolk pa tacajt pridela JE, k ze v startu ima precej nizji ogljicni odtis primerjano FV?


0. Ta dimnik bi pozimi moral zagotavljati samo 35 % energije, ostalo imamo lahko hidroelekrarne (70 % imamo lahko hidroelekrarn v energy miksu glede na analize hidro potenciala).

1. "Dimnik" plinske je relativno čist v primerjavi z teš6 svinjarijo. Na letni ravni nekaj 10 ur prižgane plinske nima skoraj nobenega vpliva na letni CO2 vse proizvodnje, preprosto zato ker obratuje zelo majhen delež časa.

2. CO2 je samo en del enačbe. Precj bolj škodljivi so NOx is SOx, ter pepel (pm 2,5) kot pa Co2.

3. Sončne imajo podobno nizek ogljični odtis kot jedrska (s tem da so precej cenejše na MWh):

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Valvoline ::

Svinjarija je tes6, plinski dimnik, tudi SE z 0 outputom pozimi. Jedrska = 100% zajamcen output 24/7/365 dan/noc. Baterije v vozilih, naravo (HE) vrnit nazaj zivalim po tisocletju genocida.

Zgodovina sprememb…

telexdell ::

Wrop je izjavil:

Ok. Samo še s postavkami ocenjene mesečne stroške za naslednjih 20 let v eni tabelici potrebujemo, da koga prepričaš v to brezkrbnost.

Če imaš glavne varovalke 3x20A potem je mesečni strošek danes 13,26 €. Koliko bo čez 20 let, se pa lahko le šloga.

In kaj posebnega bi me moralo skrbeti, če bi imel na strehi SE? Strela lahko udari v hišo tudi brez SE. Če pride do močne toče je še boljše, da je SE strehi saj ščiti kritino in s tem otežuje vdor vode v stanovanje. Pri močnem vetru je stvar podobna toči, saj so zaradi SE nekateri strešniki dodatno pritrjeni. Stroški zavarovanja- če bi imel SE ali ne moraš imeti hišo zavarovano, če želiš povrnjeno škodo ali je nimaš zavarovano in vse kriješ iz svojega žepa. Zakaj bi zaradi tistih 5 jurjev panelov na strehi to bilo kaj drugače? Nenazadnje, če SE ne morem popraviti pač plačujem elektriko, kot da je nikoli ne bi imel.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

dokoviz ::

Svinjarija je tes6


Vsekakor.

plinski dimnik


Precej manjša svinarija od teš6. Če je prižgan samo 10 % časa v letu, nima bistvenega vpliva na svinarijo.

tudi SE z 0 outputom pozimi.


Ni res da imajo Se 0 outputa pozimi. SE imajo pozimi 1/5 outputa kot poleti. Glede na podatke in statistike tudi pozimi proizvajajo, ampak 5x manj kot poleti.

Jedrska = 100% zajamcen output 24/7/365 dan/noc.


Drži, ampak to ni nujno dobro ker ti poraba elektrike niha, jedrska ti pa skos dela na ful. Tako imaš potem "dinozavra" v omrežju, ki ti ravno tako dela zgago. Poleg tega je cena jedrske energije za novo zgrajene jedrske BLAZNO draga na MWh (okoli 5x dražja od hidro in sončnih). Pa še problem z jedrkimi odpadki maš, ki bodo visoko radioaktivni in zelo nevarni še 10 tisoče let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Valvoline ::

J.McLane ::

Mr.B je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Cene panelov gredo dol, cene baterij gredo dol, res ne vem zakaj je nekaterim to previsoka matematika in še kar naprej mečejo tisti prispevek, ki ga še danes plačujemo za elektrarne izpred 10-15 let.

Glejte malo naprej, kaj se nam obeta. Z baterijami in fotovoltaiko si lahko nek % samozadosten, kolikšen je ta % je odvisno koliko imaš predimenzioniran sistem, koliko imaš predimenzioniran sistem je samo vprašanje cene.

Danes za 10k EUR dobiš nekje 10kWp brez baterij, to ti letno pridela 10MWh, nobenih 0,5 faktorjev in pdoobno ni potrebno, pogledaš dejanske postavljene objekte in njihove cifre. Nekje 30% te energije pokuriš direktno, če dodaš baterije lahko sam svoje elektrike pokuriš 70% in samo 30% jo oddaš v omrežje in samo 30% jo nek čas ko si prazen odvzameš iz omrežja. S takim sistemom lahko tudi znižaš priključno moč (3kW) in nič ne prodajaš v omrežje, samo pa po mali pipici cuzaš 3 kW pozimi ko si brez energije, strošek elektrike ene 250 EUR/letno, ostalo dejansko lahko pokriješ sam off-grid z 20k EUR investicije. Jutri to ne bo več 20k EUR, ampak ustrezno manj, čez 10 let boste brali te prispevke in se držali za glavo.

Da A res,
Povej mi ko bo sredi zime, pa ne bo sonca. Potem pa povej od kod boš pripelajl manjko da boš lahko poganjal domačo zeleno toplotno črpalko.
Sistem moraš dimenzionirat za naslabše pogoje, ne za sezono, ko imaš sonce na panelih 8 ure. BRez akumolacije energije doam nisi nikoli samozadosten, samo misliš da profitiraš...


Manjko lahko pobereš točno tam kot danes, terciarna regulacijska rezerva. A si mislil, da imamo danes samo take elektrarne, ki delajo 24/7?

Nihče ne govori o 100% sončnih, hidro kapacitet imamo v Sloveniji veliko in se lepo dopolnjujejo s sončnimi, potem imamo veliko rezervo v biomasi, ki delujejo samo pozimi še kot dalinjsko ogrevanje. Virov za proizvodnjo elektrike je veliko, dejstvo pa je da bomo največjo rast videli pri sončnih.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Utk ::

Valvoline je izjavil:

https://www.nextbigfuture.com/2019/04/n...
Nuff said.

ČE ne bi postavili TEŠ6 in ČE bi postavili NEK2 za realen (ajde, naj bo +30%) denar, bi imeli elektriko tako poceni, da ne bi nihče niti razmišljal o panelih. Tako pa...živimo v realnem svetu, ki ni tak kot naj bi ČE bil, ampak je tak kot je.

dokoviz ::

Valvoline je izjavil:

https://www.nextbigfuture.com/2019/04/n...
Nuff said.


Noup, primerjaj glede na ostale elektrarne, oboje imajo "praktično ničen" CO2, s tem da so sončne 5x cenejše na MWh od nove jedrske:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

Valvoline ::

Utk je izjavil:

Valvoline je izjavil:

https://www.nextbigfuture.com/2019/04/n...
Nuff said.

ČE ne bi postavili TEŠ6 in ČE bi postavili NEK2 za realen (ajde, naj bo +30%) denar, bi imeli elektriko tako poceni, da ne bi nihče niti razmišljal o panelih. Tako pa...živimo v realnem svetu, ki ni tak kot naj bi ČE bil, ampak je tak kot je.

Pa sploh v studiji ni preracunana nezmoznost SE ter VE samostojnega delovanja, in potrebe po backupu (vseeno fosilnem, baterije itn). Ko das se tega zraven je JE popoln zmagovalec, kakorkoli obrnes vse ostalo razen JE je metanje denarja skozi okno.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Utk je izjavil:

Še zmeraj nisem dobil odgovora od vseh štormarjev zakaj si jaz kot posameznik ne bi postavil elektrarne za 10 jurjev in imel s tem plačano 30 let elektrike in ogrevanja (dobro tistih 15 evrov na mesec ostane, ja).


Jo imam 3 leta, obžaloval bi zdaj le, če se takrat ne bi odločil za.

Zombi je en tistih dinozaver energetikov, ki so se sprijeli s foteljem v pisarni in mislili, da le še čakajo penzijo, zdaj bo pa treba omrežje posodobit.

Valvoline ::

dokoviz je izjavil:

Valvoline je izjavil:

https://www.nextbigfuture.com/2019/04/n...
Nuff said.


Noup, primerjaj glede na ostale elektrarne, oboje imajo "praktično ničen" CO2, s tem da so sončne 5x cenejše na MWh od nove jedrske:


Primerjava ni realna, h SE,VE bo treba dodat se backup CO2.

J.McLane ::

Tudi za NEK imamo backup Brestanico. Zakaj je nebi imela tudi SE in VE?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

dokoviz ::

Utk je izjavil:

Valvoline je izjavil:

https://www.nextbigfuture.com/2019/04/n...
Nuff said.

ČE ne bi postavili TEŠ6 in ČE bi postavili NEK2 za realen (ajde, naj bo +30%) denar, bi imeli elektriko tako poceni, da ne bi nihče niti razmišljal o panelih. Tako pa...živimo v realnem svetu, ki ni tak kot naj bi ČE bil, ampak je tak kot je.


To je bilo res pred 30 leti, danes ne. NEK2 bi stal 15 milijard evrov, kar je okoli 10x dražje od primerjive količine hidro. Jedrske so bile relatino poceni vir včasih, dandanes so eden najdražjih virov energije.
Cost of electricity by source @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dokoviz ()

fujtajksel ::

J.McLane je izjavil:

Tudi za NEK imamo backup Brestanico. Zakaj je nebi imela tudi SE in VE?


Fosilna in draga elektrika...
««
17 / 33
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
27366492 (14230) kow
»

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
68158851 (38691) gruntfürmich
»

V ZDA prvikrat po letu 1880 obnovljivi viri energije prehiteli premog

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
438805 (6366) Leif

Več podobnih tem