» »

Katero robotsko kosilnico

Katero robotsko kosilnico

«
1
2

Lujz113 ::

Zdravo

Upam da je kdo tukaj ki se spozna na robotske kosilnice:)

Torej iščem robotsko kosilnico ki mora imeti možnost izbire več predelov zelenice (več območij kjer bo kosila). Sploh ne vem kaj naj iščem,ker pri opisu tega nobena nima. Vendar sem slišal da nekatere to možnost imajo.

Situacija je takšna, da je do zelenice na višjem terenu ožja potka (pol metra+) po kateri bi morala kosilnica priti da bi prišla na zgornjo parcelo.

Obstaja kaj takšnega, da bi kosilnica znala priti do zgornje parcele po tej poti in potem zgoraj pokositi območje in potem po tej poti nazaj do postaje?

Sposobna mora biti premagati nanjše strmine da se ne zakoplje.

Upam da nisem preveč zakonpliciral:)

Cena nekje do 1500€

Hvala

noob96 ::

Edini pravi odgovor na tvoje vprašanje je, da na svojem območju poiščeš zastopnika znamke Husqvarna, ki zastopa in inštalira linijo Automower. Pravi model automowerja boste izbrali glede na vse zahteve (prehodi, velikost parcele v m2, nakloni ,itd...)

Za primer, kot sprašuješ zgoraj, da bo kosilnica našla prehod na drugo zelenico in potem nazaj je potrebno namestit t.i. guide wire, ki bo kosilnici kazal pot. Celotno parcelo pa se obroži z "perimeter wire", ki pa daje kosilnici mejo, do kje kosi. Vse to ti bo mojster uredil in namesti te kable cca 10cm pod zemljo, da bo zadeva fixna in doživljenska.

Morda bi zadotoval že model Automower 310, ki skupaj z montažo pride kar precej pod 1500eur, ali pa morda potem kakšen model višje, glede na zahtevnost terena itd..

Kosilnico ti nato mojstri nastavijo koliko časa kosi 1 območje, koliko časa 2 območje in potem od tam naprej prevzame kosilnica recimo vsak drugi dan. Določiš ji urnik kdaj lahko dela in v tistem času kosi, ko se sprazne gre na postajo napolniti baterije in nato ponovno naprej kositi.

Karkoli druga razne gardenia in obi, bauhaus znamke odpadejo, če želiš kvaliteto in zanesljivost, da je bo boš iskal po parceli ali še slabše po celi vasi

mat xxl ::

Nadaljujem temo za leto 2022.

Ima kdo Gardeno, kako se obnese, zanima me novejši wi fi tip ne starejši BT modeli ?

c3p0 ::

Kako pa namestiš guide wire, če je vmes asfalt?

lejko0 ::

Imam 2021 BT model za 1000m2. Automower 305 v preobleki je to (husqvarna je kupila Gardeno, Flymo itn... kosilnice se zato pri teh brandih minimalno razlikujejo v performancu). Nekje na netu najdeš lahko nek manual za servisne centre, iz tega potem vidiš, da so sestavni deli teh kosilnic v 90% isti. Razlika je potem najbrž šele pri Husqvarnah višjega ranga z GPS.

Po enem letu sem zelo zadovoljen. Lansko leto mi je sicer skurila travo ob suši, ker tudi najvišja nastavitev košnje je relativno nizka. Posledično je taka trava precej občutljiva, če nimaš zalivalnega. Zato se na USA trgu prodajajo praktično samo različice, ki se jih da nastavit še 3 cm bišje od evropskih. Pri nas teh še nisem zasledil.

Vse ostalo je ok. Meni je prihranila vsaj 20-30h dela, tako da se nakup kar dobro poplačuje. Letos po priklopu še vedno dela bp. Kabel sem pritrdil s klini pa ga je trava lepo prerasla - zaenkrat še brez težav (upam, da zdrži vsaj 3 leta preden začne razpadat).

Manjša slabost Garden je njihov docking, kjer je manevrskega prostora za napako po 1-2 cm na vsaki strani, mislim da imajo to ostali brandi bolje rešeno. Sam sem v prvih dneh po namestitvi porabil kar kakšno uro ali dve, da sem ga skalibriral (zamik vodilnega kabla pod postajo izven tovarniškega kanala vstran reši težavo).

Priporočam temo automower na redditu, kjer izveš veliko o teh robotih.

feryz ::

c3p0 je izjavil:

Kako pa namestiš guide wire, če je vmes asfalt?
Zarežeš s fleksom minimalno v asfalt, pahneš žico noter in zaflikaš utor.

Bellzmet ::

In gre pozimi voda notr, zamrzne in asfalt popoka.

fikus_ ::

Utor zaliješ z ibitolom ali s čim podobnim.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

gwtlwesncw ::

kaj sicer landroid 1500 je kikiriki? mene je prodajalec prepričeval, da je to ok.

feryz ::

Moj landroid dela kot mora. Glup kot kamen, pokosi pa vse u nulo.
Verjamem, da so novejši še boljši. Ali pa tudi ne.

Zanimivo mi je, da so vse te kosilnice enako dolgočasne in enako neumno narejene. Komot bi dali dvojno baterijo in dva sklopa rezil. Bi pokosila polovico hitreje. Ampak očitno ni interesa za to.

c3p0 ::

fikus_ je izjavil:

Utor zaliješ z ibitolom ali s čim podobnim.


Vseeno bi se to lahko bolj elegantno rešilo, s kakimi IR diodami ipd., dandanes pa že z deep learningom, umetnim vidom. Nič od tega ni več sci-fi. Upam, da proizvajalci pridejo up-to-date s tehnologijo.

mat xxl ::

Hvala za nasvete, ja gledam za Gardeno novi tip max tam 500 m, rabim pa za 100 v resnici, se pravi zelo malo..... atrij.... Je lahko kak minus, da je kosilka za večjo kvadraturo ? Ker cene so tam tam.....

Ali sploh rabim žico, če je po robovih beton ograja ?

feryz ::

Sploh ne bo zalaufala brez/zunaj žice.
Lahko pa jo vržeš čez ograjo in se bo sama obračala ob stiku.

windigo ::

Za majhne ograjene površine (prepozna terase ipd) je zaenkrat edina kosilnica, ki dela brez žice Ambrogio L60.

Za večje površine je kosilnice brez žice nekaj časa napovedoval iRobot z linijo Terra, ki naj bi uporabljala fiksirane oddajnike za navigacijo. Prišli so nekje do prototipa / alfa testiranja in zadevo pokopali.

Lani je napovedal Ninebot/Segway kosilnico Navimow, ki zgleda uporablja RTK GPS ali nekaj podobnega. Zanekrat so edini videi in članki o tem od Ninebota/Segwaya, torej niso niti še tam, kjer je že bil iRobot.

Prostora za izboljšavo je še kar nekaj, ljudje imajo ideje in načrte in iščejo pot do realizacije, recimo Indiegogo Luba je tak primer.

Na koncu pa je še OpenMower, RTK GPS kit za hude entuziaste, ki so pripravljeni temu posvetiti mesece prostega časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: windigo ()

mat xxl ::

feryz je izjavil:

Sploh ne bo zalaufala brez/zunaj žice.
Lahko pa jo vržeš čez ograjo in se bo sama obračala ob stiku.


Ma imam betonski temelj cca 30 cm višje pa lesena ograja, ok, če je treba damo čisto ob zid, ali, je bolje kako drugače ? Kaj pa tole, moja želi nekaj razmejiti z ene 18 cm RF trakovi v zemlji, ven bi gledali kak cm, ali bi šlo to, uporabiti kot žico oziroma , dam žico zraven. Kako je z temi robniki, naj gledajo 1 cm ven so zelo tanki, ali več, če se zmoti, da ne bi šla ženi v rože ?

Ker imamo manjše pse me zanima, kako je, če kosilnica naleti na "mino" pač razseka in pognoji ali ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

Motion ::

Daj tako kot priporoča proizvajalec...

vofra ::

Iscem robotsko kosilnico, ki podpira Mutiarea - vec locenih con, za cca 300 m2.
Nasel edino Bosch SX300 INDEGO, ki pa ima omejitve, npr max 40 m2 druga cona.
Rabil pa bi
- 1. cona cca 70 m2
- 2. cona cca 160 m2
- 3. cona cca 25 m2
lahko tudi, da jo rocno prestavljam med conami

bf4ed ::

Worx modele si poglej. Kolko vem majo multi zone do 4 zone.

Perc123 ::

Akucenter Šenčur
www.akumulatorskoorodje.si
imajo prodajo Worx kosilnic od 300 m2 do 2000 m2, svetovanje in servis v primeru težav.

tudi jaz imam več con in sem to rešil s pravilno postavitvijo žice, ter definiral sem cone v aplikaciji preko telefona

wcpapir ::

Imamo že kaj pametnega ki bi delalo vsaj tako pametno kot viomi sesalec-brez žice. 800m 2 parcela dolga in ozka, umestil bi jo nekje na sredino parcele, dele kjer se lahko zatakne bi lahko načeloma zaščitil, ne pride pa mi v poštev da bi bila žica kot ograja.

dunda ::

Zaradi te žice sem tudi sam že obupal. Je na parceli toliko drobnih odsekov in mi na misel ne pride, da bi to nekako omejeval z žico. Naj dela do roba (ograje), kjer naj se pač obrne. Travnika je cca 2000 m2, na njem pa vrt, vsaj 50 dreves, 20 trt, kar nekaj kivijev, vrtnic, pa nekaj deset grmovnic ... kdo bo to vse urejal z žico. Ali pa si ne predstavljam, kako to deluje.
Saj košnja res vzame kar nekaj časa, po drugi strani pa je to rekreacija. Načeloma sicer sem zagovornik tega napredka, ampak čakam kosilnico, ki jo bom lahko enostavno spustil brez tistega žičenja. Ob vsej teh tehnologiji me res čudi, da še ni česa bolj preprostega.
https://www.kacnje.eu

wcpapir ::

Podobno zadevo imam sicer imam 1600m2 ampak sem se omejil na 800 ki bi jih kosil s takšno kosilnico in ki so ograjeni. Najlažje bi bilo res tako da deluje na principu sesalca, z žico je dokaj neumno...vrjetno bi potreboval kak km žice da vse to porihtam.

windigo ::

Če je ograjeno, potem poglej nove Ambrogio/Zuchetti Twenty. Delajo brez žice na perimetru (mislim da žico imaš lahko še vedno za zaščito gredic, da te žena ne deložira skupaj z robotom vred).

dunda ::

Bi moral enkrat res s kakšnim mojstrom govorit, da bi povedal, koliko žice bi rabil :-)
Res, če gledam še to, da so pod trtami še rože, pa pri drevesih pogosto kakšna zadeva (recimo česen) ... to ni verjetno nikoli dovolj. Pa še spreminja se vsako leto.
@windigo: bom pogledal. Brez žice se stvar precej spremeni.
https://www.kacnje.eu

mat xxl ::

Ma sam gledam zadnjo generacijo LORA kosilnic letnik 2021 Gardena, menda so itak pod Husquarno pa to, samo ima Gardena še zalivalec pa senzorje vlažnosti, pa ja gre vse na sistem Smart Home.

Kot sem se poglobil jih brez žic tako rekoč ni, pa ja tisto žico potegneš ali ti drugi potegnejo ni tak problem, ker brez tega je a spet močan GPS ali celo še Glonas in tako, dalje, ja v eni DE, ki je pokrita z 5 sateliti in več hkrati že gre , pri nas pa manj...

Ima kdo, Gardena kosilnico, da malo pove, kako je zadovoljen ?

dunda ::

Po pravici povedano se še nisem poglabljal v te žice. Je žica potrebna zgolj za omejevanje celotnega območja ali še za kaj znotraj tega območja? Ali je lažje "območja, kjer se ne kosi" fizično zapreti pred dostopom kosilnice? Tega imam res veliko in na zelo različne načine. Kot sem zgoraj napisal, je zagotovo vsaj kakšnih 100 ovir (velik del je sicer dreves/trt/kivijev/grmovja, ki verjetno niso problem?).
https://www.kacnje.eu

lejko0 ::

mat xxl je izjavil:

Hvala za nasvete, ja gledam za Gardeno novi tip max tam 500 m, rabim pa za 100 v resnici, se pravi zelo malo..... atrij.... Je lahko kak minus, da je kosilka za večjo kvadraturo ? Ker cene so tam tam.....

Ali sploh rabim žico, če je po robovih beton ograja ?


To je kvečjemu boljše. Vedno rabiš nekaj rezerve, min 30% se priporoča, od viška ne boli glava.

Sicer pa kot je nekdo že omenil, te kosilnice so neverjetno neumne naprave. Kljub temu delo nakoncu super opravijo, če je konfiguracija dobra. To pa pomeni žico, v večje objekte se lahko zaletijo.

lejko0 ::

dunda je izjavil:

Po pravici povedano se še nisem poglabljal v te žice. Je žica potrebna zgolj za omejevanje celotnega območja ali še za kaj znotraj tega območja? Ali je lažje "območja, kjer se ne kosi" fizično zapreti pred dostopom kosilnice? Tega imam res veliko in na zelo različne načine. Kot sem zgoraj napisal, je zagotovo vsaj kakšnih 100 ovir (velik del je sicer dreves/trt/kivijev/grmovja, ki verjetno niso problem?).


Kosilnica se v trdne ovire zaleti in obrne. Enako kot obrne na žici. Seveda mora biti ovira primerne višine in trdna, drugače jo bo kosilnica poškodovala. Kljub temu, da so trki blagi pa je vprašanje kako vplivajo na življensko dobo kosilnice. Odpovedi teh senzorjev trka je pri raznih husqjih in hčerinskih firmah po forumih zasledit kar nekaj.

Po eni strani se mi zdijo te kosilnice zelo pametno zdizajnirane (nič ni odveč, poudarek je na šparanju pri teži). Po drugi bi z nekaj minimalnimi modifikacijami lahko prodajali bistveno boljši produkt (npr. večje baterije, potisni bumperji kot pri sesalcih ipd). Zna biti, da bodo kmalu tudi na ta trg prodrli kitajci in zdaj gledamo roombe v1, v2 (samo da so tu večinoma husqvarne). Niso pa rešitve tu lahke, vsaj prostorske ne, večina podjetij se opeče - ravno to se je zgodilo iRobotu, ki so 2018-2019 napovedali velik naskok na ta trg pa lansko leto program ukinili.

dunda ::

Tnx za malo razjasnitve.
Verjetno bo v prihodnosti še kar nekaj napredka na tem področju. Se mi zdi, da ima še rezerve.
https://www.kacnje.eu

TheBlueOne ::

Pri Landroidu lahko menjas baterije, dodajas senzorje, module itn.

feryz ::

Worx nima senzorjev trka, ampak meri obrate koles. Če je mehko, bo rinil v drevo dokler se kolesa vrtijo in je kaj džusa v baterijah.

wcpapir ::

Torej, ko berem koliko dump so tele kosilnice, če primerjam z bolj dump sesalniki kot so Rumbe napram kitajcom, lahko pričakujem da se kosilnica pod 2000 eur nebo vedno vrnila do polnilne enote in jo bom pogosto iskal po parceli ter nosil kot dojenčka na joško ?

dvojka ::

Ne preveč komplicirat. Gor je že napisano, da žica za omejitev, da kosilnica ne pobegne tam kamor ne bi smela. V drevesa se lepo zaleti in odbije. Različne kosilnice imajo različno rešene odboje. Husqvarna in Ambrogio imata obe senzor za odboj (Ambrogio še lepše rešeno z bumperjem spredaj) in se ne bo nobena v prazno vrtila. Kako je pri drugih ne poznam. Kosilnice imajo neke omejitve, ki pa niso nič posebnega. Žico se položi zelo enostavno in hitro. Sem imel Husqvarno ter sedaj imam Ambrogio. Moj glas gre za Ambrogio. Kdor bo iskal probleme jih bo vedno našel, nekdo drug pa jih bo rešil ter kosilnico imel. Ni pa poceni za kakšne večje površine.

feryz ::

Nope, to dela kot urca.
Razen če se kolesa vrtijo v prazno. Ampak to že vnaprej veš da se ne bodo, ker po tem, ko položiš žico, narediš en krog po njej in vidiš, če ima kosilnica prosto pot za nazaj v bazo.
Če pa vmes nasede, pač nasede. Ali pade čez škarpo kake 2 metra nižje.

lejko0 ::

Moje mneje, da če imaš eno cono in manj kot 10 fizičnih ovir (lahko tudi več pri večjih površinah) je robot odlična investicija. Enkrat na mesec ali dva zamenjaš nože (2min dela) in po loncu sezone malo spihaš odmrlo travo - to je pa praktično vse vzdrževanje, ki je potrebno.

feryz ::

Točno tako. Napelješ zadevo in pozabiš. Trava pa je vedno enaka.

dvojka ::

Menjava nožev je pri nekaterih proizvajalcih, drugi pa omogočajo tudi brušenje. Moj nasvet je, da ne šparat pri velikosti.

TheBlueOne ::

feryz je izjavil:

Worx nima senzorjev trka, ampak meri obrate koles. Če je mehko, bo rinil v drevo dokler se kolesa vrtijo in je kaj džusa v baterijah.


Lahko pa dodas senzor. "ACS"

feryz ::

Glupost, težka. Okrog dreves imaš krog. Boljše, da se zabije v njega. Še tako malo ostane.
Jaz sem ga kupil in zabrisal stran.

bf4ed ::

ACS senzor za 200€ si kupil in ga vrgel v smeti? Ali ga maš kje pospravljenega?

feryz ::

Ne, zraven kosilnice je šel na servis in potem se mi ni dalo ponj.
Baterije mi je bolj škoda, ker bi jo tudi lahko obdržal.

windigo ::

Jaz sem na kickstarterju podprl Mammotion Luba, kitajsko perimeter-wire-free kosilnico, ki se orientira z RTK GPS. Čisto mogoče, da me bodo nategnili kot mladega mačka. Poročam čez par mesecev. Če se bo dobro izkazala na strminah in sicer (obljubljajo delovanje do 75% naklona, to je več kot naklon strehe doma), bo šla k tastu v vinograd, kosit strmine, ki jih on že težko zmore, če se ne bo, se bom pa jaz matral s satelitskim sprejemom, novimi firmwari in podobnim veseljem, če bo treba in ne bo šlo drugače mogoče tudi s kakšno priredbo Open Mowerja za drugačen hardware.

mat xxl ::

Tole tvoje bo, ko nakup Policijskega čolna pred 20 leti, namesto, da bi vzeli že delujoče rešitve....

windigo ::

Kar se ohišja in pogona tiče, me niti ne skrbi toliko, zadeva je iz aviona videti solidno zasnovana (pravijo tudi ljudje, ki so si ga pravkar ogledali na Spoga+Gafa v Kölnu), upam da bo solidno tudi izdelana. Malo me skrbijo rezila in del za košnjo, že vidim dele ki se bi lako zabasali z ostanki trave, vem da je to pri vsem skupaj še najmanj komplicirano, ampak za prizvajalca je košenje trave novo (raznih robotskih vozičkov so naredili pa že mrgiljon) in seveda je zadeva trenutno komaj kaj več kot prototip. Skoraj prepričan pa sem, da bo softver na začetku ne ravno najboljši, če se zelo zadržano izrazim. Upam pa, da ga bojo kaj nadgravjevali ali pa vsaj odprli. Ampak tisti vinograd niti ni ne vem koliko kompliciran in je odprt proti nebu (GPS), tudi če pokosi 80-90% in ne vseh nooks and crannies do 100%, bo to že velik uspeh. Je pa teren tako strm, da obstoječih rešitev do sedaj ni bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: windigo ()

6151 ::

Luba zgleda zelo solidna. Jaz bi tudi nekaj takega za vinograd, čeprav bi raje videl žico kot ta GPS bullshit. Za tako ceno jo še backam morda, se odločim do konca kampanje
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

wcpapir ::

Zakaj je GPS tak hud problem pri kosilnicah, če bi imele kak radar v stilu sesalca viomi v sodelovanju z gps bi bila zadeva praktično avtonomna in bi dobro vedela kje je ter risala zemljevid z ovirami...

Že poceni ure imajo dokaj dober GPS, watch 3 pro mi meri do pol metra po lepem vremenu, viomi pa tud stane nekaj nad 200eur.

windigo ::

Pol metra napake pri GPS lahko pomeni tudi pol pokošene grede z rožami in ženo posledično odločeno, da sprobava tehnike pritiska znane že iz Lizistrate, dokler se tega hudiča brezpogojno ne odstrani stran od njenih gredic. Zadevo rešuje diferencialni GPS oz. v tem primeru kar RTK ki s pomočjo podatkovne komunikacije v realnem času s podatki iz dveh anten določi pozicijo in s tem meje na dober centimeter natančno.

Če bi kdo rad kosil strmine obdane z žico, je tu že nekaj časa Husqvarna Automower 435X AWD, ki tudi menda zmore do 70% naklone in podpira tudi AIM ali pa Ambrogio Quad Elite, ki zmore do 75% in je majhen in izjemno okreten. Cena sitnica (oboje reda velikosti 5K€+).

Irbis ::

In dodaten problem je, da ni samo pol metra napake. Imam Find my Landroid in je običajno napaka par metrov.
Lidar je pa verjetno težava, da zunaj ni priročnih sten za orientacijo, če pa se hoče orientirati na sosednje hiše, so pa že daleč (pa še kakšne žive meje (ki spet niso čisto fiksne) vmes, in ker je kosilnica nizko, potem nič ne vidi okolice).

M-XXXX ::

Tudi sam iščem kosilnico, pogoj pa je da bi kosila se cca 5m vinograda, kar pomeni da ogromno ovir. Katera bi se obnesla?

TheBlueOne ::

Morda Worx z ACS modulom? Ce je vinograd strm pa imas jeklene dodatke za kolesa, da imas boljsi oprijem.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31560874 (502) sbawe64
»

Robotska Kosilnica (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
849156594 (1025) maticm
»

Najt zico v zemli od kosilnice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
498137 (2526) bf4ed

robotska kosilnica za trato

Oddelek: Loža
103635 (3413) Mavrik

Več podobnih tem