» »

Zvok avtoradio kvaliteta

Zvok avtoradio kvaliteta

yyyeb ::

Živjo, na avtoradiu poslušam Losless FLAC glasbo preko USB ampak me moti to, da imajo radijske postaje vedno veliko kvalitetnejši zvok, čeprav imam na obeh iste nastavitve Equalizerja. Pri meni je vsaka pesem različne glasnosti in kvalitee. Kako dosežejo radijske postaje to, da je vse isto glasno, isto čisto, iste kvalitete? Nekako bolj živo in organsko se slišijo postaje.
Najmanj si želimo zvedeti resnico, ki bi nam najbolj koristile.

iloveboobz ::

kup si proper radio, ne kitajskega za 30e, pa nebos mel teh tezav
smoki

c3p0 ::

Verjetno zanič DAC v radiu.

Cveto ::

Slab DAC. Radio domnevam da je FM? To je potem že analogno in ne rabi pretvarjat, zato je boljši zvok. Eni radii imajo zato tudi slabši zvok preko DAB, kot preko FM, ker pri slednjem ni pretvorbe. Pri našem DAB (ki je v večini primerov slabe kvalitete pa sploh).

Tudi FLAC datoteke niso vse pri enih (kar veliko), ni kvaliteta nič boljša kot pri dobrem MP3. Lahko da je kdo samo pretvoril iz MP3 v FLAC, kar seveda potem ne naredi nič. Jaz imam v avtu kar soliden avtoradio (Ford Sync 3 z doplačljivim Sony ojačevalcem, 12 zvočniki, DSP itd...), pa se v veliko primerih FLAC ne sliši nič bolje od dobrega MP3. Je pa kakovost v večini primerov zelo dobra, tako da se niti ne ukvarjam z FLAC-i. Še najbolje sliši Spotify Premium preko Carplay-a.

dice7 ::

Glede problema razlicne glasnosti googlaj replaygain

Zimonem ::

Ni kriv dac. Ampak normalizacija. Lahko vse komade normaliziraš.
Tipičen primer je recimo Ravelov Bolero.
Kjer je razpon jakosti zvok zelo različenmed začetkom in koncem. Radiji priredijo output na neko zmerno raven tako na začetku kot na koncu. Ampak s tem se izgubi del karakterja glasbe

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem ::

Cveto ::

Eno je glasnost, drugo je pa kvaliteta. Tako izvora kot opreme, na kateri se predvaja. In če je dober izvor in na solidni opremi, razlike v glasnosti niso tako velike, predvsem pa ne moteče.

b3D_950 ::

Na radijskih postajah gre verjetno vse čez kakšn avdio procesor, kompresor, equalizer, gain kontrolerje itd. FM ima audio bandwidth od 40Hz pa do 15kHz. Čeprav v realnost pod 40Hz ali 30Hz gre redkokateri inštrument. Nad 15kHz si pa že gluh (v realnosti seveda hočeš da gre čim višje in čim nižje zaradi harmonikov, ki vplivajo na zvok, ampak to moraš že mal mental).

Js ponavadi v audacity odprem mp3 in pogledam spekter (plot spectrum). Če ni do 20kHz, potem je rip zanič in me moti, ker zveni kot da bi poslušal preko telefona.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DAB stanje pri nas (strani: 1 2 3 477 78 79 80 )

Oddelek: Zvok in slika
3954709466 (4690) gb39
»

AM Stereo postaje v Sloveniji

Oddelek: Zvok in slika
428923 (445) Spc
»

Bitna hitrost zvoka

Oddelek: Pomoč in nasveti
415037 (3741) XLapse
»

Avtoradio (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7816359 (10658) Trupl0
»

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7217433 (15454) Pyr0Beast

Več podobnih tem