» »

Tesla Powerwall v Sloveniji

Tesla Powerwall v Sloveniji

Posamezna Tesla Powerwall enota

Slo-Tech - Merkur Trgovina in NGEN sta podpisala strateško partnerstvo, s katerim se bo mogoče v poslovalnicah Merkurja podučiti o delovanju baterije Tesla Powerwall ter jo tudi kupiti, namestitev pa bo zagotavljal NGEN. NGEN je skupen podjetniški podvig Romana Bernarda, ustanovitelja Flycom Technologies, ki za elektroenergetska podjetja opravlja helikopterske preglede daljnovodov, ter Damiana Merlaka, soustanovitelja Bitstampa in navdušenca nad podjetjem Tesla.

Podjetje NGEN že ima nekaj izkušenj z baterijami podjetja Tesla. Lani oktobra je na Jesenicah poleg železarne postavilo baterijski hranilnik v priključni moči 12,6MW ter kapaciteti 22,2MWh. Od letošnjega avgusta obratuje že njihov drugi baterijski hranilnik poleg tovarne aluminija Talum Kidričevo, ta ima priključno moč 18MW ter kapaciteto 31MWh. NGEN zdaj svojo ponudbo širi in daje na voljo tudi posameznikom.

Cena baterije Tesla Powerwall je med 9000€ in 9500€, odvisno od zahtevnosti montaže pri uporabniku. V trenutni drugi različici posamezna Powerwall enota hrani 13.5kWh električne energije in je sposobna zagotavljati 5kW trajne moči. Ena enota zagotavlja napetost na eni fazi.

Baterija je namenjena predvsem izravnavi proizvodnje domače fotovoltaične elektrarne s porabo hiše, marsikaterega bralca Slo-Techa pa bo razveselilo, da (ob tehnično ustrezni namestitvi) nudi hiter preklop v primeru izpada električnega omrežja, kar je v dobi pogostejših in intenzivnejših vremenskih ujm ter daljših obdobij dela od doma lahko zelo dobrodošlo.

NGEN se nadeja, da bi kupce baterije Powerwall vključil v lastno storitev agregacije v t.i. virtualno elektrarno, kjer bi NGEN upravljal s kapaciteto baterije ter tako nudil storitve zagotavljanja stabilnosti omrežja. Kot je pojasnil Bernard, bi poletne mesece baterija služila predvsem kot hranilnik za energijo pridobljeno iz sončne elektrarne, pozimi, ko sončne elektrarne ne proizvedejo večje količine energije, pa bi se baterija polnila z omrežja ob časih, ko je cena energije najugodnejša oziroma ko je omrežje najmanj obremenjeno. S tem bi ustvarili dodatne prihranke. Lastnik stavbe, ki se ogreva na toplotno črpalko, lahko uvidi, da taka baterija lahko pomeni, da ob morebitnem izpadu omrežja ne bo ostal na hladnem.

Trenutni pravni okvir samooskrbe z električno energijo v Sloveniji je net-metering na nivoju letne porabe. Tako se od letne porabe električne energije odšteje letna proizvodnja elektrarne za samooskrbo. Če poraba presega proizvodnjo, odjemalec plača razliko dobavitelju; če proizvodnja presega porabo, dobavitelj prevzame presežke (brezplačno). Storitev izravnave med proizvodnjo in porabo tako nudi omrežje, da tovrsten izračun zdrži, pa ima odjemalec, ki ima sončno elektrarno, možnost zgolj enotarifnega obračunavanja.

V enotarifnem sistemu ni ravno veliko priložnosti za kovanje prihrankov z uporabo baterije, a to se zna v bližnji prihodnosti spremeniti. Nepredvidljivost razpršenih virov električne energije namreč vnaša nestabilnost v omrežje, kar se da znatno omiliti že z nekaj baterijskimi hranilniki. Tako tudi ELES do konca letnošnjega leta načrtuje priključitev dveh baterijskih hranilnikov z močjo 5MW in kapaciteto 25MWh, na RTP Pekre ter na RTP Okroglo.

95 komentarjev

«
1
2

stara mama ::

Se pravi, za 3-fazni priključek je investicija 27-30k.

johanblond ::

enota hrani 13.5kWh električne energije in je sposobna zagotavljati 5kW trajne moči. ...
Lastnik stavbe, ki se ogreva na toplotno črpalko, lahko uvidi, da taka baterija lahko pomeni, da ob morebitnem izpadu omrežja ne bo ostal na hladnem.


Toplotna črpalka kuri 2-3 kW, se pravi da je powerwall (5kW) dovolj močan za eno hišo (če ravno ne vklopiš indukcije), kapacitete pa je dovolj za 5 ur napajanja hiše (pri moči 2,6 kW).

Sem pravilno interpretiral podatke?

kuglvinkl ::

ta zadeva ima smisel samo, če imaš tudi panele na strehi. Ali gre tudi za razliko med VT in MT. se prav, a bi jo ponoč filal, čez dan pa koristil?
Your focus determines your reallity

mrdaco ::

Torej če imam sončno elektrarno z načinom netmeteringa (kar jo imajo verjtno vsi) zakaj bi že potreboval tako baterijo?

link_up ::

stara mama je izjavil:

Se pravi, za 3-fazni priključek je investicija 27-30k.


Ne. Razdelis na tri faze po 1.75kW :)
In and Out

hruske ::

@stara_mama
ja, ali pa izvedeš preklop vseh treh faz na isto v primeru izpada. Ampak to verjetno kar kliče po težavah ...

@johanblond
Tako je: 13.5kWh / 2.6kW = 5.19h

@kuglvinkl
Odvisno je od pogodbe s tvojim dobaviteljem električne energije ter od izvedbe priklopa energetske naprave. Če imaš sončno elektrarno izvedeno po "uredbi za samooskrbo z električno energijo" (net metering), potem imaš ET in ne moreš imeti VT/MT, tako da ni razlike z mahinacijami a la nočno polnjenje. Večina sončnih elektrarn (SE) ima net metering.

@mrdaco
Lahko recimo živiš kje kjer dobava električne energije ni tako kakovostna kot sredi glavnega mesta.
Rad imam tole državico. <3

bbbbbb2015 ::

mrdaco je izjavil:

Torej če imam sončno elektrarno z načinom netmeteringa (kar jo imajo verjtno vsi) zakaj bi že potreboval tako baterijo?


V realnosti je ne rabiš, vsaj v Sloveniji ne. Tudi če bo treba pri net meteringu plačevati za omrežje, kot buffer, bo cena nižja, kot baterije. Morda se izplača operaterjem za elektriko postavljati 5MW baterije namesto plinske elektrarne. Eni hiši se to sploh ne izplača.

Ideja, da bi črpal nočni tok, da bi potem podnevi rabil nočni tok, to je razlika premajhna, da bise take baterije izplačale.

Ideja, da crkne omrežje, pa ti niti sončna elektrarna ne pomaga... V realnot so dieselski generatorjiz inverterjem daleč cenejši pa tudi nekoliko bolj trajni.

To, da bi nekdo upravljal s kobajagi mojo baterijo, to če je amortizacijska doba baterije recimo 7 let, potem hočem imeti ROI vsaj 5 let, da vsaj kaj zaslužim. Operaterjem se ne izplača, da bi "najemali" mojo baterijo.

Morda bi kdo imel take baterije v kaki Avstraliji, bogu za hrbtom. Pa še tam vprašanje, če bi si tista zabit lahko privoščila kaj takega.

Zgodovina sprememb…

737 ::

V teh napravah se za shranjevanje energije uporabljajo litijeve celice, kar predstavlja precejšen finančni zalogaj. Boljša alternativa bi bile svinčeve ciklične celice, ki so precej cenejše. Litijevi akumulatorji so zaradi svoje nizke teže najprimernejši za električne avtomobile, doma pa sto dodatnih kilogramov ne predstavlja problema. Še cenejša alternativa bi bila vanadijeva celica, ki je pa malo nerodnejša za namestitev, saj glavnino teže in volumna predstavljata zalogovnika elektrolita. Zanimivo, da nikjer ne zasledim uporabe Ni-Fe (nikelj-železo) celic, ki so za take hišne hranilnike zelo primerne, saj ne vsebujejo strupenih kovin ter imajo 20 let življenske dobe.

Vanadium redox battery @ Wikipedia

Nickel-iron battery @ Wikipedia

Kvinta ::

Torej za polnilne litijion baterije 10k vse skupaj pa vredno 3x manj....mam raje dizl generator naprej je bolj poceni.
A.C.A.B

kuglvinkl ::

Kvinta je izjavil:

Torej za polnilne litijion baterije 10k vse skupaj pa vredno 3x manj....mam raje dizl generator naprej je bolj poceni.


Po mojem nisi target tega produkta.

elevator pitch da bi to kupil bi bil kakšen torej?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

hruske ::

Za domačo rabo se mi zdi taka baterija dokaj draga igrača. Če pa imaš na domačem naslovu tudi kak s.p. ali d.o.o. (ki ne opravlja energetsko intenzivne dejavnosti) in živiš dovolj daleč od infrastrukturnih centrov, da ima tvoj naslov zgodovino nenapovedanih izpadov električne energije, pa taka baterija lahko pomeni nemoten potek delovnih procesov.

Kdor rad hodi na mraz vžigat generatorje bo pač hodil na mraz vžigat dizel generatorje in to je vsekakor ugoden način zagotavljanja rezervnega napajanja. Sploh zdaj, ko si je po žledolomu cela Slovenija nabavila agregate. :D
Rad imam tole državico. <3

tigrr ::

2023 bo konec nemetering-a, takrat bodo domači baerijski hladiniki lahko "zadihali" na polno. V tem času bomo mogoče že dobili dinamične tarife, subvencije FV sistemov pa bodo (upam da) ukinjene - sedaj davkoplačevalci plačujemo vsaj 23 centov za vsak kW proizvedene energije iz sonca, ne glede na to ali ga rabimo ali ne..

V navezi s porastom emobilnosti in toplotnih črpalk bodo baterijski hranilniki edini način za zagotavljanje zanesljivega delovanja črpalk in hitrega polnjenja e-mobilnostu doma.

starfotr ::

10 k€ za baterijo, v 10 letih ti pa samo za nekaj k€ elektrike pretoči.

Kar je nesmiselno in škoda denarja.

m314 ::

tigrr je izjavil:

2023 bo konec nemetering-a, ...


Od kje je ta podatek?

hruske ::

Leto 2023 je tigrr povsem arbitrarno izbral. Nobene utemeljene podlage ni, da bi to res bilo takrat, sploh glede na to kako predvidljiv je pri nas politični prostor.

Preden se net-metering "ukine" oz. predrugači, se bo zelo verjetno precej spremenil še tarifni sistem - AGEN-RS pravkar začenja s posveti kako to narediti. Ugibam da bo postalo precej bolj dinamično na tem področju. Včeraj med 7h in 8h zvečer je bila veleprodajna cena elektrike prek 160EUR/MWh. Če bi imeli dinamične tarife, bi si lahko s tako baterijo precej znižal stroške.

Ni vprašanje, če rabimo kW iz sončne energije. TEŠ6 večino časa žgemo na 100%, pa še vedno uvažamo 15% električne energije, tako da vsak kW iz sončnih elektrarn se povsem koristno uporabi.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Evolve ::

Ovce bojo nabavle vse..
tut če bi blo tole z drekom nafilan pa nebi melo prov nobene funckije

lay2er ::

Super sistem, če:
-ne veš kam z denarjem
-te preganja paranoja pred nekaj urnimi izpadi e
-res ukinejo net mettering, imaš pa ogromno elektrarno na strehi

V vseh ostalih primerih ravno ni neke racionalne podlage, da bi človek investiral v kaj takega. Da ne govorim, da najbrž z ostalimi sistemi prideš skozi ceneje.

Kvinta ::

Kdor rad hodi na mraz vžigat generatorje bo pač hodil na mraz vžigat dizel generatorje


Kje vi živite .... :)) Jaz vžigam že več kot 10 let na daljinsko.
A.C.A.B

srus ::

Nateg leta. Taktika farmacevtske industrije, ki ti drago prodaja rešitve problemov, ki jih nimaš. In ko jih pošlješ nekam, je njihov argument "kako lahko to naredite svojim otrokom". V pasici članka tudi pogrešam oznako "Oglasno sporočilo".

NEK 2, pa bo mir.

pegasus ::

Si pozabil koledar nekje v sredini sedemdesetih let? Na mojem je že 2020, daj obrni še svojega na sedanjost.

flisko ::

netmetering se bo kmalu spremenil na 15 minutni obračun,tak da ne vem če se splača it v to.

a_borlak ::

Ena faza, hvala lepa. Toplotna 3 fazna, po hiši napeljava razpeljana različno za različne uporabnike ...

Dag ::

Koliko "svinčenih" kWh dobiš za ta denar?

hruske ::

@Dag, cenovno je približno isto.

Svinčenih baterij namreč ne smeš izpraznit več kot 50%, če želiš, da ohranjajo svoje lastnosti. Zato moraš skoraj podvojiti osnovno kapaciteto baterije, in, čeprav so svinčene cenejše, si na koncu približno na istem.
Rad imam tole državico. <3

737 ::

To velja za zagonsko svinčevo baterijo. Taka, kot je v avtu. Obstajajo tudi ciklične svinčeve celice z debelejšimi ploščami. Take so na primer v viličarjih, plovilih, avtodomih. Te so narejene za praznenje do 0 % in njihova življenska doba presega litijeve.

wifi4all ::

hruske je izjavil:

Včeraj med 7h in 8h zvečer je bila veleprodajna cena elektrike prek 160EUR/MWh. Če bi imeli dinamične tarife, bi si lahko s tako baterijo precej znižal stroške.


Posredujes link, kjer se vidijo VP cene elektrike v SLO?
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wifi4all ()

hruske ::

@wifi4all https://www.electricitymap.org/zone/SI?...

Sicer lahko greš pogledat tudi na ENTSO-E, od koder se črpajo podatki.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

wifi4all ::

@hruske in ostali:
A mogoce kdo ve, kako je netmetering reguliran oz je zakonodaja izpeljana v EU?
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

Uporabnik ::

Obstaja tudi storitev, ko lahko presežke enrgije porabiš v prihodnjih mesecih ali jih podariš ali pa prodaš na trgu. Torej tudi če ukinejo netmetering ni panike.
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything

hruske ::

Net metering je ena izmed oblik spodbude za sončne elektrarne: dobavitelj ti od porabe odšteje tvojo proizvodnjo, odjemalec pa omrežje uporabljaš kot baterijo. Tako si lahko znižaš variabilni del stroška elektrike na nič, plačevanje priključne moči in prispevek OVE ostane. Pri nas višek proizvodnje prevzame dobavitelj brezplačno. To ureja uredba o samooskrbi.

Pri nas lahko pridobiš tudi drugačno pogodbo, npr. zagotovljen odkup proizvedene energije ali pa obratovalno podporo (fiksen znesek glede na instalirano nazivno moč). To so potem subvencije, ki jih izplačuje Borzen v okviru centra za podpore.

VB ima stvar, ki se ji reče Smart Export Guarantee (SEG), kjer so večji dobavitelji zavezani prevzemu in plačilu generirane energije na malih elektrarnah, pri čemer morajo energijo prevzeti in plačati pozitivno ceno tudi kadar je VP cena negativna. Kakor jaz razumem angleže, želijo narediti konkurenčen trg kjer bi mali generatorji lahko izbirali med različnimi ponudbami dobaviteljev.
Rad imam tole državico. <3

wifi4all ::

Uporabnik je izjavil:

Obstaja tudi storitev, ko lahko presežke enrgije porabiš v prihodnjih mesecih ali jih podariš ali pa prodaš na trgu. Torej tudi če ukinejo netmetering ni panike.



Kolikor je meni znano prodajas po trzni ceni... s tem, da imas se neke druge stroske

Ima kdo kaksne izkusnje?
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

tigrr ::

@m314, hruske: podatek je neposredno od predstavnika iz agencijo za energetiko, ki je včeraj sodeloval na omizju o razvoju pammetnih omrežij na FERIju. 2023 naj bi po trenutnem planu ukinili sklepanje novih nemetering shem. V bistvu že v sedajšnjih shemah (menda) ni pogodbeno fiksiran interval netmeteringa in če bi se ta spremenil iz trenutnega (1 leto) na mesečni ali celo 15-minutni interval, bi prodajalci baterij mastno zaslužili, ker večine energije sončne bodo uspeli porabit. Vglavnem tole z razvojem fotovoltaike (FV) v Sloveniji bi čisto lahko bila še ena simpatična štorija o britju (pametnih zelenih) ovčk pod pretvezo reševanja planeta.

Osebno se ne strinjam s tem, da moram za vsak kW proizveden iz sončne, lastnikom FV izplačat 23c (to je razmerje izplačanih subvencij za FV elektrarne za 2019 deljeno s iznosom kW iz teh elektrarn), poleg tega pa še financirat reševanje brda problemov, povezanih s priklopm in delovanjem sončnic v omrežju. Medtem, ko investitorem/lastnikom FV dol visi in gledajo samo na profit (RoI) poslovnega modela, ki ni vzdržen oz. ga pri življenju drži zelena regulativa.

Netmetering postopoma zmanjšat na 15 min, podvojit vlaganje/razvoj v distribucijskega omreža in poštimat NEK2. Pa nehat sanjat o slovenski FV prihodnosti, ker nas bi/bo po oceni stroke dvig deleža OVE na 37% stal med 14 in 18 miljard € (spet podatek iz včerajšnjega omizja).

win64 ::

Ta prispevek bi MORAL biti označen kot OGLAS. Samo še cene in značka ugodna ponudba manjkata zraven.

link_up ::

Predvidevam, da se bo poraba el. energije v par letih povisala do te mere, da last mile omrezje ne bo vec "varno". Tako bodo prisle v postev te stene, da bo lahko familija istocasno napolnila svoj digitalni lajf. :)
In and Out

hruske ::

@tigrr
Me veseli, da si pojasnil od kje ta podatek. Kot sem že rekel, net metering je oblika spodbude, s katero želi država spodbujati OVE. Vsakemu kaj hitro postane jasno, da bi sistem razpadel, če bi vsi imeli net metering, zato tudi rabiš soglasje SODO pred namestitvijo elektrarne. Ampak ker smo se kot človeštvo odločili, da rabimo OVE, četudi stane kak cent več, to podpiramo.

Na tem mestu moram omenit, da so komercialne PV instalacije, ki uveljavljajo subvencijo, nekaj povsem drugega kot pa samooskrbne PV instalacije. Komercialne PV po stari shemi imajo dolgoročno pogodbo in prejemajo subvencijo, teh se že nekaj let ne sklepa novih. Država je sicer prepozno reagirala (beri: nihče ni delal analiz in projekcij) in so subvencije za PV pojedle celo pogačo za subvencije. (Z ukinitvijo subvencij čez noč je država skoraj povsem porezala PV sektor, kar je spet medvedja usluga, ker je verjetno kdo čez noč izgubil posel in delo.)

Samooskrbne PV instalacije pa so te, ki jih na streho nameščajo posamezni odjemalci, ter si z njimi nižajo variabilni del položnice za elektriko, pri čemer še vedno plačajo omrežnino in OVE prispevek. Taka PV elektrarna ne dobiva subvencije na kWh, lahko pa dobi enkratno subvencijo ob izgradnji, ki je trenutno 180EUR/kWp, pa še to zgolj, če se PV celice namešča na stanovanjsko zgradbo. Garaža ali hlev ne dobita subvencije za izgradnjo.

Tak sistem je finančno precej bolj vzdržen, ker ni subvencij na proizvedeno energijo, edina težava, ki ostaja, je rešitev tehničnih posledic nihanja proizvodnje PV celic na omrežje. Če so imeli operaterji včasih 50 knofov, jih imajo danes 5000 in razumem, da to postaja neobvladljivo. Zato pričakujem, da bojo v neki ne tako daljni prihodnosti baterije zelo zaželene. A se bo to naredilo z uporabo 15 minutnega intervala, ali s čim drugim je vprašanje dolgotrajnega dialoga.

Tudi če nas stane dvig deleža OVE 20 milijard, je problem precej lažje rešljiv, če k reševanju pristopijo tudi zasebniki s svojimi sredstvi. Ker bodo javna sredstva verjetno šla v gradnjo NEK2.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Haniball ::

link_up je izjavil:

stara mama je izjavil:

Se pravi, za 3-fazni priključek je investicija 27-30k.


Ne. Razdelis na tri faze po 1.75kW :)


Oba imata narobe. Poanta treh faz je, da lahko dobiš 400V priključek, ki ga potrebujejo nekatere naprave (TČ ipd.).

Tukaj potrebuješ samo ustrezen inverter, ki zna to izvesti. Vezava treh baterij skupaj ti tudi ne koristi, saj morajo biti faze ustrezno zamaknjene in med seboj sinhronizirane. Ampak zaenkrat tega pri Powerwallu ni na voljo. So pa obljubili že pred leti...

darthvader ::

Jaz že nekaj časa razmišljam o investiciji v FV v kombinaciji z baterijami, predvsem zaradi velikega nihanja napetosti v omrežju in pogostih izpadih elektrike. Živim v idilični vasici cca 20km iz Ljubljane in ne na kakšnem bregu kjer bi potrebovali bodečo žico za dobavo elektrike:)

Glede na spodnji članek in trenutna dogajanja na področju energetike ne pričakujem investicij v omrežje in odpravo pomanjkljivosti omrežja. Občutek imam da gredo bolj v smer usmerjanja porabe gospodinjstev v določene časovne intervale v kar bomo prisiljeni s cenovno politiko.

https://www.agen-rs.si/web/portal/-/pre...
Glavni rezultat projekta bo prenova metodologije obračunavanja vključno z novim tarifnim sistemom. Med pričakovanimi rezultati so tudi predlogi sprememb, s katerimi se bo uporabnike spodbudilo k učinkoviti uporabi omrežja v časovnih obdobjih ali geografskih lokacijah, kjer je več prostih zmogljivosti, ki bodo posledično zmanjšale potrebo po novih naložbah.

Uros2 ::

Jaz sem še vedno za svinec. Pred letom sem postavil otočno solarno elektrarno z nazivno močjo 4,5 kW. Če pustim ob strani vse ostale številke: Za shranjevanje uporabljam 4 svinec ogljikove akumulatorje za globoko praznenje. Karateristika akumulatorjev 12V/190Ah in 3000 ciklov pri 35% praznenju, oz. 2100 pri 50% praznenju, cena 4ih akumulatorjev pa dobrega jurja + DDV.
Razmišljal sem tudi o LiFePo4, kjer Kitajci zagotavljajo 4000 ciklov pri 80% praznitvi, cena za 10kWh pa okoli 2 jurja.

link_up ::

Haniball je izjavil:

link_up je izjavil:

stara mama je izjavil:

Se pravi, za 3-fazni priključek je investicija 27-30k.


Ne. Razdelis na tri faze po 1.75kW :)


Oba imata narobe. Poanta treh faz je, da lahko dobiš 400V priključek, ki ga potrebujejo nekatere naprave (TČ ipd.).

Tukaj potrebuješ samo ustrezen inverter, ki zna to izvesti. Vezava treh baterij skupaj ti tudi ne koristi, saj morajo biti faze ustrezno zamaknjene in med seboj sinhronizirane. Ampak zaenkrat tega pri Powerwallu ni na voljo. So pa obljubili že pred leti...


daj no, zamik faz resujes s kondenzatorji pa je stvar resena...ne rabi 400V, kje si to slisal? :)
In and Out

stara mama ::

link_up je izjavil:


daj no, zamik faz resujes s kondenzatorji pa je stvar resena...ne rabi 400V, kje si to slisal? :)

Zakaj pol še sploh rabimo 3-fazne priključke? :)

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

starfotr je izjavil:

10 k€ za baterijo, v 10 letih ti pa samo za nekaj k€ elektrike pretoči.

Kar je nesmiselno in škoda denarja.


Smiselno za off-grid ali zelo nestabilna območja, je pa agregat še vseeno precej cenejša rešitev, tudi kak avtomatski.

Utk ::

Zakaj pol še sploh rabimo 3-fazne priključke? :)

Sej doma jih ne. Če bi bil en dovolj debel kabel, bi bilo glih tako dobro. Ali pa 3 kabli s povsod isto fazo, kjer je to bolj praktično.

J.McLane ::

hruske je izjavil:


Ni vprašanje, če rabimo kW iz sončne energije. TEŠ6 večino časa žgemo na 100%, pa še vedno uvažamo 15% električne energije, tako da vsak kW iz sončnih elektrarn se povsem koristno uporabi.


Ne vem no, ali je TEŠ 6 edina termo elektrarna v Slo? Ker ko gledam tisti ELES graf, je TE ravno toliko kot je moči TEŠ 6, kje so torej vse ostale slovenske TE?

Uvoz EE je bolj kot ne zaradi ekonomike, ne pa zaradi tega ker je sami nebi zmogli zagotoviti.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

c3p0 ::

tigrr je izjavil:

V bistvu že v sedajšnjih shemah (menda) ni pogodbeno fiksiran interval netmeteringa in če bi se ta spremenil iz trenutnega (1 leto) na mesečni ali celo 15-minutni interval, bi prodajalci baterij mastno zaslužili, ker večine energije sončne bodo uspeli porabit.


15 min interval bi pomenil smrt vseh novih PV elektrarn. O tem sanja Slovenija ali EU?

stara mama ::

Utk je izjavil:

Zakaj pol še sploh rabimo 3-fazne priključke? :)

Sej doma jih ne. Če bi bil en dovolj debel kabel, bi bilo glih tako dobro. Ali pa 3 kabli s povsod isto fazo, kjer je to bolj praktično.

Vrjamem, da imaš tudi pečico (in TČ če jo imaš) enofazno. Ni pa to pogosto. No pri meni se marsikdaj najde še kak elektromotor, tako da poenostavitve odpadejo.

Utk ::

Naprave bi že prilagodili realnosti. Brez veze da danes prodajajo 5kw enofazne naprave, če jih nihče ne bi mogel priklopit.

J.McLane ::

Morda pa ne bo neke direktne zaostritve net-meteringa, samo nek dodatek na porabo se doda vsem porabnikom v nekem kritičnem času v dnevu, kolikor mi je znano je to zvečer. Torej bi imel pri "enotni tarifi" v resnici dve tarifi, eno nižjo večino časa, in tisto višjo ki bi veljala od 6h do 10h zvečer. Sedaj je pa na vsakem posamezniku da ali, plača dodatek, ali se prilagodi porabi, ali pa kupi baterije in ravno v času te drage elektrike niža svojo porabo v tem delu dneva.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Haniball ::

Utk je izjavil:

Naprave bi že prilagodili realnosti. Brez veze da danes prodajajo 5kw enofazne naprave, če jih nihče ne bi mogel priklopit.


Pa se ti zavedaš da je to 22A toka na eni fazi? Če je govora o kakšni cirkularki pa ne smemo pozabiti še na zagonski tok...

Utk ::

A zdaj pa nimaš tolk, če imaš v kopalnici nek 2kw grelec, nekje drugje v hiši nekdo vžge indukcijo, tretji pa nek star sesalec.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
27353434 (1172) kow
»

Tesla bo gradila največjo baterijsko elektrarno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12521056 (10518) kow
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9521008 (14166) hruske
»

V Nemčiji letos cene električne energije že več kot stokrat negativne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16143715 (36334) NSA Agent

Več podobnih tem