» »

COVID-19: Vseh "50 odtenkov sivine" izmenjave podatkov med policijo in NIJZ

COVID-19: Vseh "50 odtenkov sivine" izmenjave podatkov med policijo in NIJZ

Slo-Tech - Smo sredi pandemije, ki je zajela ves svet. Epidemijo je razglasila tudi Slovenija in s tem je vlada dobila nekatera dodatna pooblastila, ki ji v takih primerih pritečejo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Zdaj dela vse in še več, da bi zajezila izbruh koronavirusa, ki ogroža prebivalstvo. Tako je ustavila javno življenje, javni potniški promet, druženje in zbiranje, omejila je gibanje na občino prebivališča, zaprla šole, trgovine in ustavila večino drugih dejavnosti, ki niso neposredno povezane z napori za zajezitev bolezni.

Z vsemi ukrepi je vlada močno posegla v človekove pravice in svoboščine. Pravica do svobode gibanja, zbiranja, združevanja, svobode dela, šolanja in še kaj. Razumljivo, z namenom ustaviti širitev bolezni, ki se prenaša s stiki med ljudmi, je treba preprečiti čim večji delež socialnih kontaktov. Ustava RS dovoljuje začasno razveljavitev in omejitev posameznih pravic. Načeloma se način uresničevanja pravic, torej tudi omejitve, predpisujejo z zakonom. Vendar pa je vlada v zadnjem času to počela predvsem z vladnimi odloki. Ustavno sodišče s tem zaenkrat ni imelo večjih težav.

Posebna žival

Včeraj je bil v Uradnem listu objavljen sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni COVID-19 med Nacionalnim institutom za javno zdravje in Policijo. Sklep je po svoji naravi posamični akt, ki sodi v področje procesnega odločanja. Naj pojasnimo: ustava, zakon in odlok so pravni akti, ki so splošne narave. Veljajo za vse in so namenjeni urejanju družbenih odnosov. Na drugi strani imamo posamične akte, s katerimi urejamo odnose med posamezniki. Mednje sodijo na primer sodba, sklep, odredba, odločba in podobno.

Sklep je sicer posebna žival. S sklepom se lahko odloči na primer o stroških postopka, lahko se s sklepom postopek tudi ustavi (torej gre za akt procesnega vodenja), obstajajo pa tudi sklepi vlade, s katerimi vlada ugotovi, da se je nekaj zgodilo. Na primer, vlada bo s sklepom ugotovila, da je COVID-19 premagan in na podlagi tega sklepa bodo potem odpravljeni vsi ukrepi.

Tukaj pa imamo poseben sklep. Sklep, ki je po vsebini v bistvu splošni akt. Oziroma po domače: zakon. To je jasno takoj, ko pogledamo vsebino tega sklepa. Sklep določa, da si bosta Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) in policija izmenjavala podatke o pacientih, okuženih s COVID-19, ki so jim odrejeni ukrepi karantene, osamitve ali obveznega zdravljenja. Določeni so osebni podatki, ki si jih bosta organizaciji izmenjavali in protokol za izmenjavo. Določena je obveznost varovanja podatkov in ukrepi za nadzor nad uporabo podatkov.

Sklep ni pravi akt za urejanje nove obdelave osebnih podatkov

Gre za zgleden predpis, ki upošteva vse elemente, ki jih zahteva tudi še vedno veljavni Zakon o varstvu osebnih podatkov. Vendar pa ... pri nas je zaenkrat v veljavi načelo zakonitosti. Ta vsebina spada v zakon. Ustava v drugem odstavku 38. člena določa, da »zbiranje, obdelovanje, namen uporabe, nadzor, in varstvo tajnosti osebnih podatkov določa zakon.« Vlada je kljub jasnim ustavnim določbam zadevo uredila v sklepu. Sklep vlade je vse prej kot primeren pravni akt. S sklepom se ugotavljajo neke okoliščine in odloča o procesnih vprašanjih. Sklep ni pravi akt za urejanje nove obdelave osebnih podatkov.

Quis custodiet ipsos custodes?

Kakšne so posledice? Sklep sprejme vlada praktično sama in to brez posvetovanja s komerkoli. O predpisu, ki ureja izmenjavo osebnih podatkov, bi verjetno imel kaj povedati Informacijski pooblaščenec, sploh ker gre za občutljive osebne podatke – podatke o zdravstvenem stanju posameznikov. Ali je vlada v postopek pritegnila strokovnjake Informacijskega pooblaščenca? Glede na to, da gre za sklep, ki ga je vlada sprejela sama, je iz postopka izpadel tudi državni zbor. Kot rečeno, gre za zakonsko materijo, ki bi morala skozi zakonodajni postopek, v katerem ima državni zbor vidno in pomembno vlogo.

Bo tudi ta sklep romal na ustavno sodišče?

55 komentarjev

«
1
2

Rias Gremory ::

Typo, manjka vejica
Med te spadajo na primer sodba, sklep, odredba, odločba in podobno.


ontopic:
Quis custodiet ipsos custodes? -> Angleški prevod za lene:"Who watches the watchers?"

Hvala za tale prispevek in super, da nekdo spremlja situacijo.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

matobeli ::

Uau, si pa upajo. Good job N/A!

zmaugy ::

Razumljivo, da se poskušajo izogniti DZ, če se tam nekateri poslanci iz hudobije obnašajo, kot da so nepismeni: na primer aktiviranje 37.a člena Zakona o obrambi javno interpretirajo kot željo vlade poslati "vojsko na ulice".

Sem prvi, ki zagovarja pravico do zasebnosti, moji posti na forumu dokazujejo, da organsko ne prebavljam neupravičenih in fukfehtarskih posegov v zasebnost. Ampak tukaj pravica okuženega z virusom do zasebnosti potencialno ogroža življenje nekoga, ki ni okužen.

Tele legalistične operacije v dani situaciji delujejo v principu, kot če gasilcem ne bi dovolil odpreti vode, da bi začeli gasiti požar, dokler ti ne bi pokazali podpisan, poštempljan in s koleki opremljen delovni nalog, čeprav bi bilo gašenje nujno potrebno. V bistvu zajebavanje, ker je "kva je zej babe" po neumnem odstopil. Vem da opozicijo boli ampak to ni pametno.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

rabelj5 ::

to je katastrofa, bolje malo več mrtvih, ampak hkrati tudi več zasebnosti

zmaugy ::

rabelj5 je izjavil:

to je katastrofa, bolje malo več mrtvih, ampak hkrati tudi več zasebnosti


Hvala za tole...:))
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

TineTone ::

Sploh ne vem kaj si hočejo spomagat s tem sledenjem (z zdravstvenega vidika). Danes mi odkrijejo covid19 in potem za cel mesec nazaj gledajo s kom vse sem prišel v stik in jih strpajo v prikolico?

A bojo potem cel blok kjer najdejo enega odvlekli na kontrolo?

Miki N ::

Itak da je tovrstno sledenje z epidemiološkega vidika nesmiselno. To je neka "očitna ideja" ki se zdi ravno dovolj "teoretično" dobra da se jo da prodati in so jo ljudje pripravljeni poizkusiti - seveda na primerno podlago strahu. Keč? Tukaj ne bo neuspeha, vedno bodo iz riti privlekli neke številke, ki bodo "dokazovale", da je bil poizkus "obetaven" in bodo s tem nadaljevali. Pa kako naiven moraš biti, da sodeluješ v tem? Kaj nimate nič tistega samoobrambnega "nosa" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

dope1337 ::

3. clen
(8) Upravljavec in uporabnik imenujeta tričlansko komisijo, ki jo sestavljajo predstavniki upravljavca, uporabnika in Ministrstva za notranje zadeve. Komisija po preteku roka iz šestega odstavka 103. člena ZIUZEOP vse posredovane podatke uniči oziroma izbriše in o tem sestavi zapisnik.


Lahko bi sproti unicevali podatke - vsaj za tiste, ki niso krsili karantene.

Za statistiko nabijat si lahko najdejo drugo ciljno skupino.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

SuperKripto ::

Vse to zakaj ze? A nimamo v Sloveniji manj umrlih kot lansko leto v istem obdobju!? A nimajo tudi druge drzave priblizno enako stevilo umrlih kot prejsna leta?

zmaugy ::

SuperKripto je izjavil:

Vse to zakaj ze? A nimamo v Sloveniji manj umrlih kot lansko leto v istem obdobju!? A nimajo tudi druge drzave priblizno enako stevilo umrlih kot prejsna leta?


Je bilo že objavljeno za Severno Italijo na forumu, Nekajkrat. Nimaš prav. V Sloveniji smo pa pravočasno uvedli ukrepe in smo jo zanekrat poceni odnesli.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

DeeJay ::

Informacijska pooblaščenka je ravnokar na TV povedala, da imamo 90 zdravstvenih inšpektorjev in en primer kršitve ter, da je ukrep nesorazmeren.

zmaugy ::

Se pravi 90 inšpektorjev vsak dan uspe kontrolirat če okuženi kršijo samoizolacijo? Koliko je že okuženih? 500? 1000? Mislim aktivno okuženih.

Morda so zaznali 1 kršitev. Koliko pa je bilo vseh kršitev pa lahko šlogajo iz kavne usedline.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

poweroff ::

zmaugy je izjavil:

Sem prvi, ki zagovarja pravico do zasebnosti, moji posti na forumu dokazujejo, da organsko ne prebavljam neupravičenih in fukfehtarskih posegov v zasebnost. Ampak tukaj pravica okuženega z virusom do zasebnosti potencialno ogroža življenje nekoga, ki ni okužen.

Jaz ne razumem zakaj vlada ne prepove prodajo sladkih pijač!

A kaj da ima to veze pri preprečitvi širjenja COVID-19?

No, odgovor je, da ne vemo. Oziroma, kaj pa vemo, mogoče bi pa pomagalo, glede na to, da bolj umirajo ljudje s preveliko telesno težo. Zakaj ne poskusit še to. Škodit ne more, ne?

Povedano drugače: če je vlada mnenja, da je izmenjava podatkov med policijo in NIJZ nujna za preprečevanje širjenja COVID-19, potem naj to GLASNO OBRAZLOŽI parlamentu, parlament pa bo potem odločil.

Verjamem sicer, da se vladi zdi, da je taka izmenjava podatkov zelo koristna... ampak zelo koristno je tudi marsikaj drugega. Recimo, da bi se naredil seznam vseh s preveliko telesno težo, s previsokim krvnim tlakom in s starostjo nad 85 let. Gotovo bi tak seznam vsaj malo pomagal v boju proti bolezni.

Ampak zakaj tega seznama ni?

Zato, ker je to očitno prevelik poseg v zasebnost glede na pričakovane učinke.

Kaj pa izmenjava podatkov?

Tega ne vemo. Vemo pa, da imamo parlament in ustavno sodišče, ki tehta sorazmernost teh ukrepov.

Vlada nima pravice sprejemati zakonodaje. Vlada tudi nima pravice ropati javnih financ za zasebne koristi.

Mimogrede - je kdo slučajno zasledil, da so te dni na hitro izginile razne Facebook skupine, ki so se ukvarjale s pripravo protestov proti vladi?

Ne?

Beee?
sudo poweroff

rabelj5 ::

poweroff je izjavil:


Mimogrede - je kdo slučajno zasledil, da so te dni na hitro izginile razne Facebook skupine, ki so se ukvarjale s pripravo protestov proti vladi?

Ne?

Beee?


A izginile so? Dejansko? Jst sm mislu da so me banal in je zato več ne vidim..

BlaY0 ::

zmaugy je izjavil:


Morda so zaznali 1 kršitev. Koliko pa je bilo vseh kršitev pa lahko šlogajo iz kavne usedline.

Model, ne se zapletat! Koliko je dejansko kršitev cestno prometnih predpisov, ki na srečo niso terjale poškodb ali smrti in niso bile zaznane? Dajmo potem na vse avtomobile sledilne naprave ter spremljamo njihovo metriko, ter ob prekoračitvah lepo štrafamo. Ukrep bi bil v tem primeru glede na potencialno rešena življenja bistveno bolj upravičen, se ti ne zdi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

zgorg ::

S takšnim početjem spodbujajo da se ljudje, v kolikor imajo lažjo varianto bolezni, enostavno ne odločijo da se grejo testirati. Konec koncev, nihče nebi rad bil na seznamu pri policiji. ?\_(?)_/?

marS ::

Hm...ajd...to prepucavanje med levimi in desnimi med zasebnostjo in odprtostjo...problem bo nastal če pri nas tega ne bo, v večini Evrope pa bo obvezno in pol ne boš mogel iti nikamor...
...no more heroes...
https://ilbis.com/

miroB ::

rabelj5 je izjavil:

poweroff je izjavil:


Mimogrede - je kdo slučajno zasledil, da so te dni na hitro izginile razne Facebook skupine, ki so se ukvarjale s pripravo protestov proti vladi?

Ne?

Beee?


A izginile so? Dejansko? Jst sm mislu da so me banal in je zato več ne vidim..


Kako so pa izginile, ali jih facebook pobrisal na podlagi covid19 filtriranja informacij, ali na posredovanje vlade, ali pa kaj tretjega..?

SuperKripto ::

zmaugy je izjavil:

SuperKripto je izjavil:

Vse to zakaj ze? A nimamo v Sloveniji manj umrlih kot lansko leto v istem obdobju!? A nimajo tudi druge drzave priblizno enako stevilo umrlih kot prejsna leta?


Je bilo že objavljeno za Severno Italijo na forumu, Nekajkrat. Nimaš prav. V Sloveniji smo pa pravočasno uvedli ukrepe in smo jo zanekrat poceni odnesli.


Slovenija je zelo zamujala z ukrepi. Italija je morda izjema in nekateri se sprasujejo ce goljufajo da bi dobili cim vec pomoci od eu. Druge drzave imajo podobno umrljivost kot prej. Recimo Nemcija ima bolj svobodne ukrepe kot Slovenija. Belorusija jih nima.

poweroff ::

miroB je izjavil:

Kako so pa izginile, ali jih facebook pobrisal na podlagi covid19 filtriranja informacij, ali na posredovanje vlade, ali pa kaj tretjega..?

To bi bilo za raziskat.
sudo poweroff

globoko grlo ::

Pa sej JJ ni od včeraj, valda ga že zadost poznamo. To so mu morkre sanje in samo vprašanje časa je, kdaj bo obračunal s svojimi nasprotniki, starimi in novejšimi. Boš dobil potrdilo, da si okužen, policija te bo pa doma na WCju "pregledala", pa slučajno še našla kakšen "teroristični" dokaz.

Aja, pričakujem še kakšen Odlok o kaznovanju za vse te prekrškarje, khm pardon, teroriste.

Pa ne vem zakaj morjo hrant te podatke 30 dni?

Kako FB skupine kr zginejo? A vlada pošlje zahtevek zukru in je s parimi kliki rešena zadeva?

Kda pa dobimo Ministrstvo za Resnico?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

rabelj5 ::

koliko od teh 79 je iz domov za starejše? za sledit njim ne rabiš nobenih aplikacij na telefonih pa ne vem še česa

ta korona oziroma boj proti njej je en tak nateg, eni ga pa še kar podpirate... pa kaj vam manjka v glavi?

kdor se boji naj se zapre doma, naj se jim še plača kaka pomoč da jim ne bo treba delat in/ali omogoči da grejo v prazno hotelsko sobo/apartma če se ne morejo izolirat na svojem domu

ne pa da smo vsi zaprti

Okapi ::

zmaugy je izjavil:

Razumljivo, da se poskušajo izogniti DZ, če se tam nekateri poslanci iz hudobije obnašajo, kot da so nepismeni: na primer aktiviranje 37.a člena Zakona o obrambi javno interpretirajo kot željo vlade poslati "vojsko na ulice".

Sem prvi, ki zagovarja pravico do zasebnosti, moji posti na forumu dokazujejo, da organsko ne prebavljam neupravičenih in fukfehtarskih posegov v zasebnost. Ampak tukaj pravica okuženega z virusom do zasebnosti potencialno ogroža življenje nekoga, ki ni okužen.

Tele legalistične operacije v dani situaciji delujejo v principu, kot če gasilcem ne bi dovolil odpreti vode, da bi začeli gasiti požar, dokler ti ne bi pokazali podpisan, poštempljan in s koleki opremljen delovni nalog, čeprav bi bilo gašenje nujno potrebno. V bistvu zajebavanje, ker je "kva je zej babe" po neumnem odstopil. Vem da opozicijo boli ampak to ni pametno.
Tvoji posti dokazujejo samo to, da je dovolj, če te primerno prestrašijo, in boš pristal na čisto vse. Za prestrašit te je pa itak dovolj možnosti, to so lahko teroristi, begunci, virusi, podnebne spremembe....

Ravno v časih, kot so ti, je treba branit svoboščine, ne pa se sklonit in nastavit...

Poldi112 ::

Okapi je izjavil:

zmaugy je izjavil:

Razumljivo, da se poskušajo izogniti DZ, če se tam nekateri poslanci iz hudobije obnašajo, kot da so nepismeni: na primer aktiviranje 37.a člena Zakona o obrambi javno interpretirajo kot željo vlade poslati "vojsko na ulice".

Sem prvi, ki zagovarja pravico do zasebnosti, moji posti na forumu dokazujejo, da organsko ne prebavljam neupravičenih in fukfehtarskih posegov v zasebnost. Ampak tukaj pravica okuženega z virusom do zasebnosti potencialno ogroža življenje nekoga, ki ni okužen.

Tele legalistične operacije v dani situaciji delujejo v principu, kot če gasilcem ne bi dovolil odpreti vode, da bi začeli gasiti požar, dokler ti ne bi pokazali podpisan, poštempljan in s koleki opremljen delovni nalog, čeprav bi bilo gašenje nujno potrebno. V bistvu zajebavanje, ker je "kva je zej babe" po neumnem odstopil. Vem da opozicijo boli ampak to ni pametno.
Tvoji posti dokazujejo samo to, da je dovolj, če te primerno prestrašijo, in boš pristal na čisto vse. Za prestrašit te je pa itak dovolj možnosti, to so lahko teroristi, begunci, virusi, podnebne spremembe....

Ravno v časih, kot so ti, je treba branit svoboščine, ne pa se sklonit in nastavit...


Kar pa ne pomeni apriori nasprotivati ukrepom, ki dejansko funkcionirajo. V land of the free vodijo po št. smrtnih žrtev, medtem ko so rezultati v J. Koreji in Tajvanu, kjer "so se sklonili in nastavili", precej bolj obetavni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

rabelj5 ::

Tudi v Ameriki se je večina sklonila in nastavila. Redki so dovolj pametni, da vidijo kaj se dogaja in se upirajo.

111111111111 ::

Upirajo čemu? Sam nisem za sledenje po telefonih, že sedaj levičarji peljete celo štalo ker morate ostati doma, potem bi se vam pa verjetno odpeljalo.

Pri vsem me čudi samo to, da vlada ni razglasila izrednih razmer. Drugače pa so se ljudje sprostili, dostavljalci ne dajo več gor mask, po trgovinah si ne razkužujejo rok, tako da drugi val vsekakor bo.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Poldi112 ::

rabelj5 je izjavil:

Tudi v Ameriki se je večina sklonila in nastavila. Redki so dovolj pametni, da vidijo kaj se dogaja in se upirajo.


Ne kolega, oni niso pametni, ampak zmanipulirani. Podobno kot ti.

Early evidence suggests they are not organic but a brush fire being stoked by some of the same people and money that built the Tea Party.
https://www.nytimes.com/2020/04/22/opin...

111111111111 je izjavil:

Upirajo čemu? Sam nisem za sledenje po telefonih, že sedaj levičarji peljete celo štalo ker morate ostati doma, potem bi se vam pa verjetno odpeljalo.


Jaz sem levičar, pa nimam nobenega problema glede (kvalitetno izvedenega) sledenja za potrebe reševanja krize.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Markoff ::

TineTone je izjavil:

Sploh ne vem kaj si hočejo spomagat s tem sledenjem (z zdravstvenega vidika). Danes mi odkrijejo covid19 in potem za cel mesec nazaj gledajo s kom vse sem prišel v stik in jih strpajo v prikolico?

A bojo potem cel blok kjer najdejo enega odvlekli na kontrolo?

Da, to je ideja. Delovalo je za Kitajce in J. Korejce. Zdaj, lahko se borimo za nekatere človekove pravice do bridkega konca ali pa se dogovorimo, da jih za točno določeno populacijo s točno določenim razlogom začasno suspendiramo. Na koncu se pač odločimo kot družba, kakšne so naše prioritete. Nobena stvar ni fiksna ali večna, vedno se pojavljajo nove in nove etične dileme. Nekateri bi radi popolno prekuženje in s tem evtanazijo velikega dela populacije starejših in imunokompromitiranih in s tem ohranjanje blaginje vsem ostalim (s tem se nevarno približamo temu programu: Aktion T4) @ Wikipedia, drugi pač ne.

Bati se, da bo ta vlada čez nekaj tednov razglasila monarhijo ali kalifat, so domena teorij zarote in flateartha. Se pa strinjam, da bi vlada morala paziti, da so stvari čim bolje urejene pravno, sicer si lahko (pre)velike pravice jemljejo tudi na drugih področjih in z drugačnimi nameni, to pa je že nevarno.

Po drugi strani sta prejšnji dve vladi gladko ignorirali odločitev US glede sofinanciranja zasebnih šol, kar pomeni neposredno rušenje pravnega reda te države, pa nikome ništa. Takrat se ne spomnim, da bi se prav veliko borcev za človekove pravice do enakopravnosti oglašalo kjerkoli.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

CoolBits ::

111111111111 je izjavil:

Upirajo čemu? Sam nisem za sledenje po telefonih, že sedaj levičarji peljete celo štalo ker morate ostati doma, potem bi se vam pa verjetno odpeljalo.

Pri vsem me čudi samo to, da vlada ni razglasila izrednih razmer. Drugače pa so se ljudje sprostili, dostavljalci ne dajo več gor mask, po trgovinah si ne razkužujejo rok, tako da drugi val vsekakor bo.

Drugi val čega? Še prvega čakamo pa ga kar noče bit.

Markoff ::

SuperKripto je izjavil:

Vse to zakaj ze? A nimamo v Sloveniji manj umrlih kot lansko leto v istem obdobju!? A nimajo tudi druge drzave priblizno enako stevilo umrlih kot prejsna leta?

Tadej Kotnik je objavil zanimiv komentar (ne kot kolumno) na Financah. Žal ne uspem najti, mislim, da je bilo to včeraj. Poleg tega so bile že pred tedni objavljene novice o povečanju števila mrtvih YoY v mislim da Bergamu in še nekaj lombardijskih mestih. Nenormalno povečanje.

Res je, da so COVID-19 s karanteno praktično povsod omejili na statistično napako, vprašanje pa je, kakšna bi bila ta statistika brez resnih ukrepov. Sicer pa se mi zdi, da bomo šli kmalu v drugo skrajnost zaradi muh economy duh. Takrat bomo šele izvedeli, katero razmerje med ukrepi in odprtostjo prinaša neto najnižjo škodo.

DeeJay je izjavil:

Informacijska pooblaščenka je ravnokar na TV povedala, da imamo 90 zdravstvenih inšpektorjev in en primer kršitve ter, da je ukrep nesorazmeren.

No, to je pa zanimivo. Da informacijska pooblaščenka tako enostavno dobi podatek, ko ga minister za zdravje nikakor ne more (ali ne izda?). Je IP morda kršila kakšen zakon pri pridobivanju podatka ali ga vleče iz riti? Hojs namenoma zamolči ta pomemben podatek?

Na takšnih primerih bi morali raziskovalni novinarji zagrabiti in vrtati, enega in drugega. A kaj ko družbeno-politični delavci ne znajo postavljati drugačnih neprijetnih vprašanj kot "Ali boste šli v vlado Janeza Janše?".
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

FireSnake ::

SuperKripto je izjavil:

Belorusija jih nima.


Česa nima Belorusija? Ukrepov?
Jaz imam info iz prve roke iz Minska. Če nisi na poti v službo, ali kaj podobnega, te oglobijo.
O čem ti to?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

poweroff ::

No, dajmo malo tehnično pogledat stvari...

https://gitlab.com/xamanu/sms4you

sms4you forwards messages from and to SMS and connects either with sms4you-xmpp or sms4you-email to choose the other mean of communication. Nice for receiving or sending SMS, independently from carrying a SIM card.



Druga zadeva, kjer uporabiš kar Android telefon:
https://github.com/moparisthebest/sms-o...

The above will relay messages from your SIM card to your XMPP and vice versa. Thanks to XMPP's archiving features, you can read and reply to them on any other device logged into that same XMPP account.


Nadalje:

You can do SMS and calling over XMPP and SIP without any cell service at all, using services like https://jmp.chat/ (disclosure: I built and run JMP). JMP acts as a gateway to a carrier that send/receives your messages and calls with other carriers directly, so no cell network is needed on your end. Currently it offers phone numbers in the US and Canada, but you can text any number you want from there (i.e. full international texting support). And JMP numbers can receive calls from anywhere, too.

Another benefit of JMP is that it can be used entirely anonymously, as it accepts signups/connections over Tor, doesn't ask for PII, and accepts payment in Monero and other anonymous payment forms.

If you want to run your own JMP instance, that's fine too - it's entirely free software.


Tole bi bilo vsekakor za raziskat in stestirat. Na koncu je vse skupaj lahko ena preprosta aplikacija, ki ji so tehnično nevešč uporabnik namesti, vpiše svoje podatke in vse dela.
sudo poweroff

zmaugy ::

Vprašaj vse uporabnike Facebooka.


Točno to, ljudje masovno objavljajo selfije z drekom v školjki in pišejo o tem, kje so in kaj počnejo vsako sekundo, ampak problem je če za potrebe zaustavitve epidemije in zmanjšanja omejevalnih ukrepov, kar sprosti in požene ekonomijo in bi moralo narisati nasmeh na obrazu vsem, ki konstantno jadajo kako je zaradi "debelih 90 letnikov" (by the way res ogaben talking point), človek, ki mora itak biti doma, pusti, da ima zdravstvo dostop do njegove lokacije za 14 dni.
Go figure.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

boolsheat ::

SuperKripto je izjavil:

Vse to zakaj ze? A nimamo v Sloveniji manj umrlih kot lansko leto v istem obdobju!? A nimajo tudi druge drzave priblizno enako stevilo umrlih kot prejsna leta?


Ne:
https://www.nytimes.com/interactive/202...

Okapi ::

CoolBits je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Upirajo čemu? Sam nisem za sledenje po telefonih, že sedaj levičarji peljete celo štalo ker morate ostati doma, potem bi se vam pa verjetno odpeljalo.

Pri vsem me čudi samo to, da vlada ni razglasila izrednih razmer. Drugače pa so se ljudje sprostili, dostavljalci ne dajo več gor mask, po trgovinah si ne razkužujejo rok, tako da drugi val vsekakor bo.

Drugi val čega? Še prvega čakamo pa ga kar noče bit.
To je res prav absurdno, in voda na mlin vsem tistim, ki bi radi čim več policijske države.

Podobno kot s terorizmom. Zaradi neke hipotetične nevarnosti, ki se nikoli ni izkazala za dejansko, ne smem na letalo vzeti svoje pijače. Še dobro, da so vsaj sezuvanje čevljev bolj ali manj opustili, ker tisto je bilo še malo bolj absurdno.

No, sedaj se pa eno očitno že veselijo, da nas bodo lahko naslednjih 10-20 let strašili z epidemijo, drugim, tretjim valom, ki lahko vsak hip izbruhne, in s tem upravičevali poljubne nesorazmerne ukrepe.;((

111111111111 ::

Okapi je izjavil:

To je res prav absurdno, in voda na mlin vsem tistim, ki bi radi čim več policijske države.

Podobno kot s terorizmom. Zaradi neke hipotetične nevarnosti, ki se nikoli ni izkazala za dejansko, ne smem na letalo vzeti svoje pijače. Še dobro, da so vsaj sezuvanje čevljev bolj ali manj opustili, ker tisto je bilo še malo bolj absurdno.

No, sedaj se pa eno očitno že veselijo, da nas bodo lahko naslednjih 10-20 let strašili z epidemijo, drugim, tretjim valom, ki lahko vsak hip izbruhne, in s tem upravičevali poljubne nesorazmerne ukrepe.;((

Jaz sem za sprostitev ukrepov, pa da gre še drugi val čez, da ne bomo imeli jeseni problemov. Potem ko se enkrat začno pojavljati bolniki s komplikacijami je za ukrepe običajno že prepozno.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

DeeJay ::

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je vladi in državnemu zboru poslala odprto pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi "zmanjševanja obsega pravic posameznikov v okviru obvladovanja epidemije v Sloveniji, zlasti pravice do zasebnosti".
https://live.finance.si/8960966/Informa...
Celotno pismo objavljeno tukaj.

111111111111 ::

Edino pravilno, da organi, ki so pristojni za to kličejo vlado na odgovor.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

poweroff ::

Problem nastane, ko so na oblasti taki norci, da se jih nihče ne upa klicat na odgovornost.

V tujini so recimo to Asad, debeli Kim, itd.... pri nas sicer ŠE ni tako hudo, se pa že kažejo podobne tendence.
sudo poweroff

Barakuda1 ::

poweroff je izjavil:

Problem nastane, ko so na oblasti taki norci, da se jih nihče ne upa klicat na odgovornost.

V tujini so recimo to Asad, debeli Kim, itd.... pri nas sicer ŠE ni tako hudo, se pa že kažejo podobne tendence.


Ne. Problem ni v tem, ker imajo nekateri politiki takšne želje. To je pač njihova politična agenda.
Problem je mnogo resnejši.
Problem je v tem, da je število tistih, ki so sposobni videti in doumeti kaj se dogaja in se upajo temu upreti, iz dneva v dan manjše.
Pogrešam tudi resne in utemeljene kritike naše elite izobražencev in intelektualcev, kot pogrešam tudi hitrejše ukrepanje pristojnih organov (Ustavnega sodišča, naprimer)
Ko gre za takšne in podobne zadeve, bi se moralo Ustavno sodišče odzvati praktično "takoj", ne pa da čakajo, da se bodo nekateri od ukrepov sprostili, nato pa pobudo za presojo ustavnosti zavrnili z njim dobro znano floskolu
"Ker ukrepi več ne veljajo, nimate več pravnega interesa, da bi se o vaši pobudi odločalo".
V tem je pravi problem, ne pa v tem, če ima nek politik "mokre sanje" kako biti dosmrten "demokratičen diktator"

zmaugy ::

Barakuda1 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Problem nastane, ko so na oblasti taki norci, da se jih nihče ne upa klicat na odgovornost.

V tujini so recimo to Asad, debeli Kim, itd.... pri nas sicer ŠE ni tako hudo, se pa že kažejo podobne tendence.


Ne. Problem ni v tem, ker imajo nekateri politiki takšne želje. To je pač njihova politična agenda.
Problem je mnogo resnejši.
Problem je v tem, da je število tistih, ki so sposobni videti in doumeti kaj se dogaja in se upajo temu upreti, iz dneva v dan manjše.
Pogrešam tudi resne in utemeljene kritike naše elite izobražencev in intelektualcev, kot pogrešam tudi hitrejše ukrepanje pristojnih organov (Ustavnega sodišča, naprimer)
Ko gre za takšne in podobne zadeve, bi se moralo Ustavno sodišče odzvati praktično "takoj", ne pa da čakajo, da se bodo nekateri od ukrepov sprostili, nato pa pobudo za presojo ustavnosti zavrnili z njim dobro znano floskolu
"Ker ukrepi več ne veljajo, nimate več pravnega interesa, da bi se o vaši pobudi odločalo".

V tem je pravi problem, ne pa v tem, če ima nek politik "mokre sanje" kako biti dosmrten "demokratičen diktator"


Na srečo je v Sloveniji sodstvo neodvisno in s tem tudi Ustavno sodišče RS - za razliko od kakšne Poljske (pa mislim da si je Orban tudi hotel podrejati sodstvo)...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Ales ::

A nisi nekaj pomešal??

Nazadnje si zagovarjal, da je treba iti z odloki mimo državnega zbora, zdaj pa zagovarjaš ločene veje oblasti... Malo dvolično, se ti ne zdi?

Mandi ::

poweroff je izjavil:


Povedano drugače: če je vlada mnenja, da je izmenjava podatkov med policijo in NIJZ nujna za preprečevanje širjenja COVID-19, potem naj to GLASNO OBRAZLOŽI parlamentu, parlament pa bo potem odločil.

Vidiš, to je zdaj zanimivo vprašanje. Ker gre za pravno vprašanje, je odgovor temu primerno zelo zakompliciran in zelo nejasen :D.

Kot izhaja iz sklepa, si je policija zamislila dva scenarija za pridobivanje teh podatkov: 1) preverjanje posamičnih prijavljenih kršiteljev in 2) občasne večje štihprobe.

Prvi primer (II. točka sklepa) pride v poštev, ko policija npr. med kontrolo prehajanja med občinami naleti na voznika, ki očitno kašlja in kiha, zato želi preveriti, ali bi morda moral biti doma. Zato prosi svoj operativno komunikacijski center, da pomejla NIJZ in od njih dobi podatek, ali je voznik pod izolacijo oz. karanteno. Če je, ga privede nazaj na njegov dom, obenem pa obvesti zdravstveni inšpektorat (ZIRS), da naj ga oglobi. Ali pa takole: v vsakem slovenskem bloku imaš kakšno sostanovalkoTM, ki redno ovaja sosede za vse živo. Ve, da je neka soseda prehlajena, zato je posebej zaprepaščena, ko jo vidi sprehajati psa. Pokliče policaje, ki preko NIJZ preverijo sosedo ter se v primeru potrditve izolacije pridejo pogovorit z njo, naj neha hoditi iz stanovanja.

Drugi primer (III. točka sklepa) pa predvideva proaktivno preverjanje oseb pod izolacijo in karanteno. ZIRS vsake toliko časa prosi policijo, da naj preveri, ali se nek naključni vzorec ljudi drži domače karantene, pri NIJZ policiji potem posreduje kontaktne podatke teh oseb. Policaji se opravijo domov k tem osebam, potrkajo na vrata in prosijo, da se pokažejo pri vratih / oknu / balkonu / dvorišču idr. Če se, je to to, če ne, jih začnejo iskati oz. pokličejo ZIRS, da jih oglobi. Ideja za tem je, da naj bi bilo to dodatno preverjanje potrebno, da se zagotovi učinkovita kontrola izolacije in karantene. Nasprotniki sistema temu oporekajo, ko pravijo, da potrjenih primerov kršitev praktično ni, tako da gre za nepotrebno policijsko aktivnost.

Sporen je zlasti drug primer, se pravi, izmenjava seznamov med NIJZ in policijo ob posredovanju ZIRS, zato obravnavam samo tega. Pa naj najprej povem, da tukaj ne bi razpravljal o tem, ali je takšna kontrola potrebna (tj. ali je dovolj kršitev). Zanima me samo, ali je ta primer z vidika osebnih podatkov ustrezno urejen. Se pravi, ali je ustrezno predpisan z zakonom.

Poglejmo najprej zakon. 103. člen ZIUZEOP med policijske naloge dodaja tudi zajezitev epidemije COVID-19 ter ji v ta namen dovoli rabo določenih pooblastil. Obenem ji v četrtem odstavku izrecno dovoli, da za potrebe izvajanja te naloge dostopa tudi do seznama ljudi pod izolacijo oz. karanteno, ki ga vodi NIJZ.

S stališča GDPR je to vse, kar rabiš: gre za obdelavo, ki je potrebna za izvajanje naloge v javnem interesu oz. za izvajanje javnih pooblastil, poverjenih državnemu organu (točka e prvega odstavka 6. člena). ZIRS se je pač odločil, da je za izvajanje kontrole izolacije in karantene potrebno preverjanje, ter v ta namen posredoval podatke policiji, ki bo opravila ta preverjanja.

Vendar pa pri nas samo GDPR ni dovolj, ker ima Slovenija v ZVOP-1 določene dodatne zahteve za zakonitost obdelave. Skratka, presoja ZIRS, da je neka obdelava potrebna, pri nas ni dovolj; to ji mora potrditi zakonodajalec. Specifično, zakonodajalec mora predpisati vsako obdelavo, potrebno za izvajanje naloge, ter tudi določiti osebne podatke, ki se pri tem obdelujejo. Če ima organ določeno nalogo, ne pa obdelav, te naloge bodisi ne sme opraviti, bodisi mora najti način, kako jo opravi brez obdelav osebnih podatkov (ali je tak režim pameten ali ne, pustimo ob strani - zapisan je v zakonu).

Zdaj, kot rečeno, ZIUZEZP policiji dovoli, da za potrebe zagotavljanja izvajanja konkretnih določb o izolaciji ali karanteni (2. odstavek) uporabi določena pooblastila, ter potem, da za potrebe izvajanja teh pooblastil od NIJZ pridobi določene podatke (3. odstavek). Skratka, dovoli pridobivanje podatkov o osebah pod karanteno (osebah, ne posamezne osumljene osebe!).

To naj bi bilo načeloma to, vendar pa je treba vedeti, da je obdelava "vsako dejanje v zvezi z osebnimi podatki", se pravi, imamo v tem procesu več obdelav. Eno je, da policija prosi za podatke o določeni osebi, ki jo sumi kršitve karantente. Druga obdelava je, da NIJZ odgovori na to zaprosilo. Tretja obdelava je, da NIJZ na prošnjo ZIRS pošlje policiji.

A so vse te obdelave, ki jih predvideva sklep, predpisane z zakonom? Ne, seveda niso. Ali so zaredi tega nezakonite? Če beremo ZVOP-1 tako, kot je zapisan, ja. Če ga beremo v skladu z njegovim namenom (zagotavljanje zakonitosti, poštenosti in preglednosti obdelav), verjetno ne. Če beremo samo GDPR: nikakor ne.

Ampak ker pri nas zakoni veljajo tako, kot so zapisani, je odgovor, da je ex offo posredovanje podatkov od NIJZ k policiji s posredovanjem ZIRS nezakonito, ker ga zakon izrecno ne določa. Ker je tako, bi moral Informacijski pooblaščenec takoj uvesti postopek inšpekcijskega nadzora in policiji odrediti prepoved te obdelave. Obenem bi lahko zahteval presojo skladnosti sklepa z zakonom pred ustavnim sodiščem.

poweroff ::

Hvala za podrobno razlago.

Retorično vprašanje: je IP-RS kaj od tega naredil?
sudo poweroff

FastWIND ::

V čem je poanta aplikacije?

Pustiš telefon doma in greš v svet...

Dokler te nekdo od države posvetenih ne ustavi itak da mislijo da si doma.

Torej z ali brez aplikacije se vedno rabijo zunanji nadzor...

rabelj5 ::

FastWIND je izjavil:

V čem je poanta aplikacije?

Pustiš telefon doma in greš v svet...

Dokler te nekdo od države posvetenih ne ustavi itak da mislijo da si doma.

Torej z ali brez aplikacije se vedno rabijo zunanji nadzor...

brez aplikacije te ne bodo pustili nikamor... na avtobus, v trgovino, gostilno, službo, šolo, knjižnico, …

Massacra ::

rabelj5 je izjavil:

FastWIND je izjavil:

V čem je poanta aplikacije?

Pustiš telefon doma in greš v svet...

Dokler te nekdo od države posvetenih ne ustavi itak da mislijo da si doma.

Torej z ali brez aplikacije se vedno rabijo zunanji nadzor...

brez aplikacije te ne bodo pustili nikamor... na avtobus, v trgovino, gostilno, službo, šolo, knjižnico, …


Aja, brskali bodo po moji torbi ali žepih, če imam smartphone pri sebi?

Lepo jim pokažem dumbphone, zdrdram ustrezne člene iz Evropske listine in Ustave RS in nadaljujem s svojim namenom: vstopiti v knjižnico, službo, trgovino, gostilno itd.

Okapi ::

Saj lepo, da fantaziraš, koristi od tega ni pa nobene.

rabelj5 ::

Massacra je izjavil:

rabelj5 je izjavil:

FastWIND je izjavil:

V čem je poanta aplikacije?

Pustiš telefon doma in greš v svet...

Dokler te nekdo od države posvetenih ne ustavi itak da mislijo da si doma.

Torej z ali brez aplikacije se vedno rabijo zunanji nadzor...

brez aplikacije te ne bodo pustili nikamor... na avtobus, v trgovino, gostilno, službo, šolo, knjižnico, …


Aja, brskali bodo po moji torbi ali žepih, če imam smartphone pri sebi?

Lepo jim pokažem dumbphone, zdrdram ustrezne člene iz Evropske listine in Ustave RS in nadaljujem s svojim namenom: vstopiti v knjižnico, službo, trgovino, gostilno itd.

ne rabijo brskat, s telefonom se boš moral nekako identificirat na vhodu, če se ne pač ne moreš not
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

COVID-19: Vseh "50 odtenkov sivine" izmenjave podatkov med policijo in NIJZ (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5517041 (11436) 111111111111
»

Med ukrepi vlade tudi sledenje posameznikov brez odredbe sodišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6616228 (8389) MrStein
»

Veljavnost sklepa na pritožbo.

Oddelek: Loža
142484 (1974) joze67
»

SAZAS se želi znebiti transparentnosti, nadzora in ukrepov zoper njih (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7313345 (6556) Machete
»

Zapovedi in prepovedi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17611878 (9610) WarpedGone

Več podobnih tem