Forum » Loža » Bučno olje
Bučno olje
PreviousUser ::
Koliko časa pa bučno olje odprto zdrži v hladilniku preden postane žarko? Jaz imam eno flaško že kar nekaj časa, ne morem tako hitro porabiti...
Cruz ::
P.S. Ko smo že pri jedeh z bučnim oljem - meni je najljubša kremna juha(bučkina, cvetačina) in na njej preliv bučnega olja.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
FormerUser ::
PreviousUser je izjavil:
Koliko časa pa bučno olje odprto zdrži v hladilniku preden postane žarko? Jaz imam eno flaško že kar nekaj časa, ne morem tako hitro porabiti...
Na mojem piše 3 mesece po odprtju, so pa bio stvari malo bolj pokvarljive, ker nimajo toliko konzervansov. Za take zadeve je bolje kupovati manjšo embalažo, čeprav je dražja.
3p ::
Včasih smo tudi mi doma imeli svojega, da, iz lastnih, nešpricanih, ročno pobranih buč. Stisnjeno pa v lokalni oljarni. Pa se kake dramatične razlike med "našim" in "generičnim" (iz iste oljarne) ne spomnim. No, oče je bil vseeno najbolj ponosen na svoje. In sveto prepričan, da je tisto kar prodajajo redčeno s sončničnim.
Zdaj kupujem tisto iz Središča, Kocbekovo, Framsko, včasih Geino. Vsa so čisto v redu, čeprav se okus za malenkost razlikuje.
Če ste malo paranoika, se oglasite v oljarni, ko ste že na izletu na Štajerskem ali v Prlekiji. Po mojem vam v kaki manjši oljarni mimogrede pokažejo še predelavo, če vas skrbi, kaj je v olju.
Skratka, ne vidim razloga, da bi za liter bučnega olja plačeval več kot slabih 20€, razen če znesek vzamem po sistemu "je predrago, ampak podpiram lokalno pridelavo".
Mimogrede. Sodeč po lanskem testu iz ZPS (https://www.zps.si/index.php?option=com... se bučna olja bistveno razlikujejo tudi po vsebnosti pesticidov. Kar najbrž tudi ni zanemarljiv kriterij, ki ga je z jezikom težko zaznati.
Konzervansi v bučnem olju? To so bolj buče. Glede embalaže pa se strinjam. Pač ne kupujte litrskega, če ga malo porabite.
Zdaj kupujem tisto iz Središča, Kocbekovo, Framsko, včasih Geino. Vsa so čisto v redu, čeprav se okus za malenkost razlikuje.
Če ste malo paranoika, se oglasite v oljarni, ko ste že na izletu na Štajerskem ali v Prlekiji. Po mojem vam v kaki manjši oljarni mimogrede pokažejo še predelavo, če vas skrbi, kaj je v olju.
Skratka, ne vidim razloga, da bi za liter bučnega olja plačeval več kot slabih 20€, razen če znesek vzamem po sistemu "je predrago, ampak podpiram lokalno pridelavo".
Mimogrede. Sodeč po lanskem testu iz ZPS (https://www.zps.si/index.php?option=com... se bučna olja bistveno razlikujejo tudi po vsebnosti pesticidov. Kar najbrž tudi ni zanemarljiv kriterij, ki ga je z jezikom težko zaznati.
FormerUser je izjavil:
PreviousUser je izjavil:
Koliko časa pa bučno olje odprto zdrži v hladilniku preden postane žarko? Jaz imam eno flaško že kar nekaj časa, ne morem tako hitro porabiti...
Na mojem piše 3 mesece po odprtju, so pa bio stvari malo bolj pokvarljive, ker nimajo toliko konzervansov. Za take zadeve je bolje kupovati manjšo embalažo, čeprav je dražja.
Konzervansi v bučnem olju? To so bolj buče. Glede embalaže pa se strinjam. Pač ne kupujte litrskega, če ga malo porabite.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
FormerUser ::
Na olja se ne spoznam toliko, vem pa pri žitih, da so polnozrnate moke bolj pokvarljive od belih, ker se največ hranilnih in pokvarljivih snovi nahaja v ovojnici. Podobno je verjetno tudi pri olju, bolj kot je prečiščeno, daljši rok trajanja ima. To sem želela povedati.
Samael ::
Po mojem vam v kaki manjši oljarni mimogrede pokažejo še predelavo, če vas skrbi, kaj je v olju.
Mimogrede? Kaj pa HACCP?
Upam, da ne oz. zgolj po predhodni najavi, v zaščitni obleki, ter podpisano izjavo o poznavanju dobre higienske prakse, ter individualno izjavo o bolezenskih znakih.
Naključni firbci se nimajo kaj motati v obratu predelave živil, namenjenih prodaji.
3p ::
Po mojem vam v kaki manjši oljarni mimogrede pokažejo še predelavo, če vas skrbi, kaj je v olju.
Mimogrede? Kaj pa HACCP?
Upam, da ne oz. zgolj po predhodni najavi, v zaščitni obleki, ter podpisano izjavo o poznavanju dobre higienske prakse, ter individualno izjavo o bolezenskih znakih.
Naključni firbci se nimajo kaj motati v obratu predelave živil, namenjenih prodaji.
Imaš prav. No, po drugi strani se očitno da ogledati proizvodnjo živilskih izdelkov, sicer ne bi bilo "romanj" v razne pivovarne in čokoladnice in ne vem kam še vse.
Prvi zadetek googla pravi, da če ne drugače, se da reč videti na prireditvi:
https://www.prlekija-on.net/lokalno/220...
Samael ::
Ja, recimo v Unionu si ogledaš Pivovarski muzej, ogledaš proizvodnjo z balkončka ... na koncu pa sledi degustacija. Ne greš pa dejansko firbcat spodaj med proizvodnje stroje :)
(Matr sem zatežen. Sorry :-)
(Matr sem zatežen. Sorry :-)
gruntfürmich ::
Kupujem ga pri kmetu.
Ker vem, kaj je preverjena kvaliteta me ne morejo nahecat.
takšni kot si ti so šele pacienti, ki se na nič ne spoznajo. mislijo da jim hitra razložitev s strani enega random kmeta razkrije vso odliko pridelave...
jao jao. zato pa smo kjer smo. vsak je strokovnjak čim gre malo po blatni gmajni.
in potem naj od takih pobiram nasvete in verjamem da ima ta kmet najboljšo robo pod soncem? to vsak pravi!
gruntfürmich je izjavil:
jst se držim načela 'dražje je -> boljše je'.
He, he, take potrošnike imamo najraje, je največ profita od njih.
Ni ga čez kupca, ki rad troši, a je bolj kratke pameti
ker nisem za vse stvari strokovnjak za razliko od tebe, mi je cena sinonim za kvaliteto. sem 100% prepričan, da v povprečju kupujem boljšo robo kot eden ki gleda na ceno ali misli da se spozna na stvari. če ti je razlika v buđetu par 100EUR za hrano / mesec v veliko breme, se raje uprašaj po zdravju in predvsem po pameti kaj v življenju počneš da ne zaslužiš dovolj...
sam sem praktično izredno malokrat naletel da se zares kvalitetne stvari prodajajo za mizerijo. veš, pravi mojstri vedo kaj delajo in zakaj delajo. random bebčki tega ne vedo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
zavajon ::
FormerUser je izjavil:
Na olja se ne spoznam toliko, vem pa pri žitih, da so polnozrnate moke bolj pokvarljive od belih, ker se največ hranilnih in pokvarljivih snovi nahaja v ovojnici.
Neverjetno, človek menda goji žita že 10.000 let, pa je v vsem tem obdobju ovojnico zavrgel, čeprav vsebuje največ hranilnih snovi. In to kljub temu, da je v tem obdobju razen zadnjih 50 let hrane kronično primanjkovalo.
zavajon ::
gruntfürmich je izjavil:
ker nisem za vse stvari strokovnjak za razliko od tebe, mi je cena sinonim za kvaliteto. sem 100% prepričan, da v povprečju kupujem boljšo robo kot eden ki gleda na ceno ali misli da se spozna na stvari. če ti je razlika v buđetu par 100EUR za hrano / mesec v veliko breme, se raje uprašaj po zdravju in predvsem po pameti kaj v življenju počneš da ne zaslužiš dovolj...
sam sem praktično izredno malokrat naletel da se zares kvalitetne stvari prodajajo za mizerijo. veš, pravi mojstri vedo kaj delajo in zakaj delajo. random bebčki tega ne vedo...
S tvojo strategijo sem tudi jaz mnenja, da v povprečju kupuješ boljšo robo kot nekdo, ki mora ocenjevati razmerje med ceno in kvaliteto. Je najbolj enostavno tako, kupuješ vse, kar je najdražje in v povprečju se gotovo manjkrat zajebeš. Pa še strokovnjak za nič ti ni treba biti
gruntfürmich ::
Pa še strokovnjak za nič ti ni treba bitipo mojem skromnem mišljenju je najbolje biti strokovnjak na svojem področju, in naj se recimo s hrano ukvarjajo drugi. ti pa poskrbiš da dosti zaslužiš da je temu tako.
če pa je nekdo (samooklicani) strokovnjak za preveč področjih, se mi je še vedno zdelo da ni strokovnjak na nobenem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
louser ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Mi smo iz Prekmurja in jemo bučno olje že celo življenje. Imaš dva postopka, vroče stiskanje in hladno stiskanje. Vroče stiskanje je veliko več dela, da temnejše olje, zelo močnega okusa.
Hladno stiskanje je enostavnejše, da bolj svetlo olje milega okusa. Ker se mešanica ne praži, se ogreje samo toliko, koliko se fizično segreje seme, tam nekje do 40 stopinj. Teza je, da ker se nič ne segreje, se vsi vitamini (razredov D in E) ohranijo.
Tisti, ki se ne poznajo, mislijo, da je hladno stiskano razredčeno.
Buče na roko pobirati in semena in to, je hudičevo težko fizično delo. Sploh če govorimo, da se buče ne nabadajo z vilami. To sploh ne vem, če dela kdo. Nenazadnje je potem potrebno odpad (buče) bodisi zmleti, bodisi nekaj s tem narediti.
Kar jaz poznam ljudi, pobirajo strojno, s traktorjem. Teza je, da so semena nepoškodovana pa to ne vpliva na material. Če povem po pravici, razlika se sploh ne opazi. Oziroma se opazi, da je pri ročnem branju dosti več mesa na semenih.
Semena se itak sušijo, pa se lahko do neke mere polomijo tudi z grobim ravnanjem kasneje. Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Kmetje so ponavadi imeli sami preše in so sami delali olje. Je pa seveda s tem dosti dela, da počistiš za sabo. Tako da jih dosti kar nese v oljarno, da jim stisnejo olje, da se ne cufajo s tem. Moji sorodniki stiskajo v oljarni, seveda vroče stiskano. Vendar od njih ne kupujemo olja, ker majo hude cene - tam nekje 35€/liter.
Če je bolje v oljarni ali doma stisniti, to je vprašanje. Osebno mislim, da doma, samo je pa tako, da si je treba za to vzeti čas. Je pa zanimivo, v Avstriji smo bili nekaj na obisku, oni se s tem ukvarjajo bolj industrijsko. Seveda pa semena kupujejo v Prekmurju in Štajerski.
Celotno Podravje in celotno Prekmurje. Bolj greš proti vzhodu, revnejši je del prebivalstva, več se na roke obira. Pa večinoma za sebe imajo.
sloxl8 ::
+1 za Šarugo, vse ostalo, kar se dobi v generičnih trgovinah (Framovo, Kolarič, ipd.) nima niti približno primerljivega okusa - zame je to vonj po bučah in oreškasti okus.
FormerUser ::
FormerUser je izjavil:
Na olja se ne spoznam toliko, vem pa pri žitih, da so polnozrnate moke bolj pokvarljive od belih, ker se največ hranilnih in pokvarljivih snovi nahaja v ovojnici.
Neverjetno, človek menda goji žita že 10.000 let, pa je v vsem tem obdobju ovojnico zavrgel, čeprav vsebuje največ hranilnih snovi. In to kljub temu, da je v tem obdobju razen zadnjih 50 let hrane kronično primanjkovalo.
Po moje imaš napačne informacije, bel kruh je bil v preteklosti bolj redkost kot pravilo.
Dimnik ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Mi smo iz Prekmurja in jemo bučno olje že celo življenje. Imaš dva postopka, vroče stiskanje in hladno stiskanje. Vroče stiskanje je veliko več dela, da temnejše olje, zelo močnega okusa.
Hladno stiskanje je enostavnejše, da bolj svetlo olje milega okusa. Ker se mešanica ne praži, se ogreje samo toliko, koliko se fizično segreje seme, tam nekje do 40 stopinj. Teza je, da ker se nič ne segreje, se vsi vitamini (razredov D in E) ohranijo.
Tisti, ki se ne poznajo, mislijo, da je hladno stiskano razredčeno.
Buče na roko pobirati in semena in to, je hudičevo težko fizično delo. Sploh če govorimo, da se buče ne nabadajo z vilami. To sploh ne vem, če dela kdo. Nenazadnje je potem potrebno odpad (buče) bodisi zmleti, bodisi nekaj s tem narediti.
Kar jaz poznam ljudi, pobirajo strojno, s traktorjem. Teza je, da so semena nepoškodovana pa to ne vpliva na material. Če povem po pravici, razlika se sploh ne opazi. Oziroma se opazi, da je pri ročnem branju dosti več mesa na semenih.
Semena se itak sušijo, pa se lahko do neke mere polomijo tudi z grobim ravnanjem kasneje. Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Kmetje so ponavadi imeli sami preše in so sami delali olje. Je pa seveda s tem dosti dela, da počistiš za sabo. Tako da jih dosti kar nese v oljarno, da jim stisnejo olje, da se ne cufajo s tem. Moji sorodniki stiskajo v oljarni, seveda vroče stiskano. Vendar od njih ne kupujemo olja, ker majo hude cene - tam nekje 35€/liter.
Če je bolje v oljarni ali doma stisniti, to je vprašanje. Osebno mislim, da doma, samo je pa tako, da si je treba za to vzeti čas. Je pa zanimivo, v Avstriji smo bili nekaj na obisku, oni se s tem ukvarjajo bolj industrijsko. Seveda pa semena kupujejo v Prekmurju in Štajerski.
Celotno Podravje in celotno Prekmurje. Bolj greš proti vzhodu, revnejši je del prebivalstva, več se na roke obira. Pa večinoma za sebe imajo.
Ti to iz izkušenj?
Ročno si poberejo tisti, ki imajo kakšno majhno njivo buć....npr. moj sosed, ampak on pobira seme z sesalcem ki ni na vrečke, mi smo pred leti delali cca 2ha buč, pobirali seveda strojno, kdo bo toliko pobiral ročno....sedaj ne delam nič, ker ima kolega oljarno in mi po potrebi, da litersko flašo 100% bučno, dela pa tudi orehovo ,sončnično....
Dimnik ::
Prava solata se naredi s sončničnim oljem in doda eno kavno žličko bučnega olja (nerazredčenega). Največja napaka mešanih solatnih olj je, da se ne meša s sončničnim ali olčnim oljem, temveč mešanico rastlinskih olj (oljna repica, soja,...), ki postanejo zelo hitro žarka in sprmenijo okus.
Liter 100%-nega bučnega olja je dovolj za celo leto. Cena takega olja je okoli 30-40€.
Kakšne streljaš.....1l za eno leto? Mogoče, če si sam.....1l bučnega 100% je od 15e dalje, kupljenega v oljarni, ne v trgovini
Cruz ::
FormerUser je izjavil:
Točno tako, pa tudi so ga uživali večinoma bolj premožni ljudje. Je zanimivo, kako se je spreminilo... :)FormerUser je izjavil:
Na olja se ne spoznam toliko, vem pa pri žitih, da so polnozrnate moke bolj pokvarljive od belih, ker se največ hranilnih in pokvarljivih snovi nahaja v ovojnici.
Neverjetno, človek menda goji žita že 10.000 let, pa je v vsem tem obdobju ovojnico zavrgel, čeprav vsebuje največ hranilnih snovi. In to kljub temu, da je v tem obdobju razen zadnjih 50 let hrane kronično primanjkovalo.
Po moje imaš napačne informacije, bel kruh je bil v preteklosti bolj redkost kot pravilo.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
Tilen ::
Prava solata se naredi s sončničnim oljem in doda eno kavno žličko bučnega olja (nerazredčenega). Največja napaka mešanih solatnih olj je, da se ne meša s sončničnim ali olčnim oljem, temveč mešanico rastlinskih olj (oljna repica, soja,...), ki postanejo zelo hitro žarka in sprmenijo okus.
Liter 100%-nega bučnega olja je dovolj za celo leto. Cena takega olja je okoli 30-40€.
Kakšne streljaš.....1l za eno leto? Mogoče, če si sam.....1l bučnega 100% je od 15e dalje, kupljenega v oljarni, ne v trgovini
Koliko olja porabiš za eno solato? 10 ml?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
FormerUser ::
Točno tako, pa tudi so ga uživali večinoma bolj premožni ljudje. Je zanimivo, kako se je spreminilo... :)
Precej logično, polnozrnat kruh zaradi vlaknin veliko bolj nasiti kot bel in v času pomanjkanja je to zelo pomembno.
Dimnik ::
Veš da ne merim, ga ne šparamo, mi porabimo 1l v cca 3 mesecih, odvisno kolikokrat jemo solato, štiričlanska družina
louser ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Mi smo iz Prekmurja in jemo bučno olje že celo življenje. Imaš dva postopka, vroče stiskanje in hladno stiskanje. Vroče stiskanje je veliko več dela, da temnejše olje, zelo močnega okusa.
Hladno stiskanje je enostavnejše, da bolj svetlo olje milega okusa. Ker se mešanica ne praži, se ogreje samo toliko, koliko se fizično segreje seme, tam nekje do 40 stopinj. Teza je, da ker se nič ne segreje, se vsi vitamini (razredov D in E) ohranijo.
Tisti, ki se ne poznajo, mislijo, da je hladno stiskano razredčeno.
Buče na roko pobirati in semena in to, je hudičevo težko fizično delo. Sploh če govorimo, da se buče ne nabadajo z vilami. To sploh ne vem, če dela kdo. Nenazadnje je potem potrebno odpad (buče) bodisi zmleti, bodisi nekaj s tem narediti.
Kar jaz poznam ljudi, pobirajo strojno, s traktorjem. Teza je, da so semena nepoškodovana pa to ne vpliva na material. Če povem po pravici, razlika se sploh ne opazi. Oziroma se opazi, da je pri ročnem branju dosti več mesa na semenih.
Semena se itak sušijo, pa se lahko do neke mere polomijo tudi z grobim ravnanjem kasneje. Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Kmetje so ponavadi imeli sami preše in so sami delali olje. Je pa seveda s tem dosti dela, da počistiš za sabo. Tako da jih dosti kar nese v oljarno, da jim stisnejo olje, da se ne cufajo s tem. Moji sorodniki stiskajo v oljarni, seveda vroče stiskano. Vendar od njih ne kupujemo olja, ker majo hude cene - tam nekje 35€/liter.
Če je bolje v oljarni ali doma stisniti, to je vprašanje. Osebno mislim, da doma, samo je pa tako, da si je treba za to vzeti čas. Je pa zanimivo, v Avstriji smo bili nekaj na obisku, oni se s tem ukvarjajo bolj industrijsko. Seveda pa semena kupujejo v Prekmurju in Štajerski.
Celotno Podravje in celotno Prekmurje. Bolj greš proti vzhodu, revnejši je del prebivalstva, več se na roke obira. Pa večinoma za sebe imajo.
Ti to iz izkušenj?
Ročno si poberejo tisti, ki imajo kakšno majhno njivo buć....npr. moj sosed, ampak on pobira seme z sesalcem ki ni na vrečke, mi smo pred leti delali cca 2ha buč, pobirali seveda strojno, kdo bo toliko pobiral ročno....sedaj ne delam nič, ker ima kolega oljarno in mi po potrebi, da litersko flašo 100% bučno, dela pa tudi orehovo ,sončnično....
Iz izkušenj, ki po kvaliteti in kvantiteto prevajajo vse vaše, zraven tega pa vem, kaj vidim ko se vozim čez te kraje.
Strojno jih trebijo tisti, ki imajo namen prodaje.
Ganon ::
gruntfürmich je izjavil:
No, pa nam je strokovnjak vse razložil in odprl oči. V Sloveniji imamo par kmetov, ki pridelujejo kvalitetno hrano, vse ostalo je pa zanič.
imaš ta privilegij ja. razloži potem to zanimivost, da vsak najbolj hvali svojega kmeta/pridelovalca. kdo ima potem prav? vsi? eden? nobeden?
In, če ga hvali, je s tem kaj narobe? Imamo celo vrsto odličnih, zaupanja vrednih kmetij.
Tilen ::
Predvsem je potrebno vedeti, da ti proizvodi na lokalnih kmetijah niso nujno kakovostnejši od premium artiklov na policah. Kmetje znajo včasih stvari precej zavoziti in vseeno podajajo pod oznako "iz domače kmetije" premium, bio ipd. :)
Seveda olje ne more priti iz papirnice. No mogoče pri nekaterih.
Seveda olje ne more priti iz papirnice. No mogoče pri nekaterih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
gruntfürmich ::
@gruntfürmich
Temu, k čemur ti težiš, smo včasih rekli "šraufidiot"
mi pa rečemo takim kot si ti pametnjakoviči, ali seratorji.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
ah9559 ::
Najboljšo izbiro bučnih olj na probo imaš na večjih kulinaričnih sejmih. Tako da priporočam obisk sejmov.
Sem pa sam pristaš domače pridelanega olja od kmeta. Saj ga konzumiram že od otroštva, saj oče vsako leto stisne preko 150L pravega čistega olja. Ročno pobranega in tudi sušenega na soncu!
Je pa treba biti pazljiv z nekaterimi "kmeti", ki že kupujejo kitajsko bučno seme in ga prodajajo kot lokalno bučno olje!
Sem pa sam pristaš domače pridelanega olja od kmeta. Saj ga konzumiram že od otroštva, saj oče vsako leto stisne preko 150L pravega čistega olja. Ročno pobranega in tudi sušenega na soncu!
Je pa treba biti pazljiv z nekaterimi "kmeti", ki že kupujejo kitajsko bučno seme in ga prodajajo kot lokalno bučno olje!
3p ::
FormerUser je izjavil:
Precej logično, polnozrnat kruh zaradi vlaknin veliko bolj nasiti kot bel in v času pomanjkanja je to zelo pomembno.
Vir, ali pa ni res.
MisterR ::
Sej jih država oz EU podpira pri takem početju. Če se le 1% sestavin, doda na ozemlju Slovenije lahko označijo ta izdelek kot "slovenski proizvod". To velja za vse prehrambne izdelke.
Ajnstajn` ::
Ne morem verjetni, koliko enih zmotnih mnenj obstaja glede tega bučnega olja. bi pa lahko rekel da sta prispevka od @bbbbbb2015 in @Firesnake dokaj dobra in točna.
Z bučnim oljem se ukvarjamo verjetno nekje 20 let. Naše punce pobirajo seme ročno, sploh babica ki ga začne obirat tam nekje proti koncu avgusta pa vsak dan vse do oktobra oziroma dokler ga ne poberemo z mašino. Ko mi babica pokaže po koncu sezone njene prste, ji vedno rečem, pa ti je tega treba? ampak stari ljudje so pač stari ljudje in vem da če bo živela, bo tudi naslednje leto ponovno tako obirala. Imamo tudi nekaj buč ( mi jim rečemo madžarske), ki imajo tisto trdo belo lupino, ki ga je potrebno ročno olupit, seveda kdo drug kot babica spet to lupi celo zimo. Če ga je preveč, pa potem kako nedeljo pozimi pokličemo prijatelje, sorodnike, da se podružimo in polupimo čim več.
Cena bučnega olja je najbolj odvisna od same letine. Bolj kot od česar koli drugega. Priti do bučnega semena je zelo zelo težek proces in ogromno dejavnikov vpliva na njega. Buče treba posadit precej hitro, tam nekje okoli 20 aprila če ne posadiš, si prepozen, ne bodo zrasle in v jeseni ne bo nič. Vendar je problem ker tam okoli začetka maja imamo ogromno krat slano in pozebo, in mladike zmrznejo. Mladike so izredno občutljive na mraz, tako da če ti zmrzne, moraš posadit ponovno, kar ti potem spet predstavlja dodaten strošek. Avstrijci vedno posadijo tam nekje po 10 aprilu, če se le da in pravijo da če ti zmrzne vsako tretje leto, potem vsako tretje leto nimaš nič, če pa sadiš maja, pa vsako leto nimaš nič. Ko ti uspe z časom in da ni pozebe, te potem takoj čaka divjad, ki ti lahko pridelek uniči 100%. Pride srna, ugrizne mladiko in iz tiste mladike več tisto leto ne bo nič. Sploh v prekmurju je z divjadjo ogromno problemov. Ljudje gradijo in si pomagajo na različne načine vendar vse predstavlja dodaten strošek. Če se izogneš temu, te potem čaka toča, ki skoraj vsako leto nekaj poklesti. Če ti uspe brez toče, moraš priti samo še mimo suše, plevela (ambrozija), bolezni (plesen) in predvsem preobilnega dežja, ki včasih predstavlja večjo izgubo kot suša. Ko kmetje požanjejo pšenico in ostale žitarice se spet divjadi zarinejo na buče, saj ni več ostalih dobrot za njih. Nasploh buče rastejo dolgo v jesen, zato so tudi dlje časa izpostavljene vsem tem dejavnikom (toča, suša etc.) kot pa recimo kakšna pšenica ki gre že julija z njive. Tako da ko končno pridemo mimo vseh teh dejavnikoc se potem nekako določi cena, ki je najbolj odvisna od letine.
Načeloma se dogaja, da je kvaliteta olja slabša zaradi slabe letine, a cena olja najvišja, saj noben nima semena. Ceno imamo načeloma od 12€ pa do 18€ po litru, odvisno od letine. To leto je bila cena 16€.
Mi je pa zelo zanimivo, kako zelo tu vsi prisegajo na olje iz ročno branih semen. Tisti ki na to prisegate, me res zanima zakaj vas tako zanima ročno brano seme?
Doma imamo ročno brano in brano z mašino in sam ne vidim popolnoma nobene razlike. Dvomim da bi jo kdor koli prepoznal razliko pri olju. Načeloma se lahko na semenu brano z mašino malo olušči kožica, ampak dvomim da to karkoli spremeni.
Tudi sem videl da je nekdo pisal, da želi seme sušeno na soncu. Sušimo ga na soncu in z mašino, pa tudi tu ne vidim nobene razlike.
Mogoče na kvaliteto olja vpliva sama sorta bučnih semen. Prodaja se k večjemu "navadno seme" in "hibridno seme" katero naj bi obrodilo veliko več buč, kar je edino kmetu pomembno glede semena. Ceno bo itak določila letina.
V prekmurju večinoma vsi nesejo svoje seme v oljarno, da mu iztisnejo olje. Ko se seme zmelje in se da pražit, se mu prej doda pravilna količina soli in vode, kar je zelo pomembno za sam okus olja. Masa se ne sme prežgat, saj ima lahko potem olje grenak okus. Če bi sam moral kupovati olje, bi ga verjetno kupil od navadnega kmeta, rajši kot pa od kakšne predelovalnice, ki imajo svojo stiskalnico, ker te stiskalnice olja, ki olje prodajajo, potem večkrat tisto prežgano in iztisnjeno maso s katerega je bilo iztisnjeno olje, potem še enkrat razdrobijo, dodajo malo drugega olja in vse skupaj še enkrat dajo prežgat in ponovno stiskat. Tisto pa dvomim, da je kvaliteta spet enaka in verjamem da to tako po tihem delajo vse stiskalnice.
Z bučnim oljem se ukvarjamo verjetno nekje 20 let. Naše punce pobirajo seme ročno, sploh babica ki ga začne obirat tam nekje proti koncu avgusta pa vsak dan vse do oktobra oziroma dokler ga ne poberemo z mašino. Ko mi babica pokaže po koncu sezone njene prste, ji vedno rečem, pa ti je tega treba? ampak stari ljudje so pač stari ljudje in vem da če bo živela, bo tudi naslednje leto ponovno tako obirala. Imamo tudi nekaj buč ( mi jim rečemo madžarske), ki imajo tisto trdo belo lupino, ki ga je potrebno ročno olupit, seveda kdo drug kot babica spet to lupi celo zimo. Če ga je preveč, pa potem kako nedeljo pozimi pokličemo prijatelje, sorodnike, da se podružimo in polupimo čim več.
Cena bučnega olja je najbolj odvisna od same letine. Bolj kot od česar koli drugega. Priti do bučnega semena je zelo zelo težek proces in ogromno dejavnikov vpliva na njega. Buče treba posadit precej hitro, tam nekje okoli 20 aprila če ne posadiš, si prepozen, ne bodo zrasle in v jeseni ne bo nič. Vendar je problem ker tam okoli začetka maja imamo ogromno krat slano in pozebo, in mladike zmrznejo. Mladike so izredno občutljive na mraz, tako da če ti zmrzne, moraš posadit ponovno, kar ti potem spet predstavlja dodaten strošek. Avstrijci vedno posadijo tam nekje po 10 aprilu, če se le da in pravijo da če ti zmrzne vsako tretje leto, potem vsako tretje leto nimaš nič, če pa sadiš maja, pa vsako leto nimaš nič. Ko ti uspe z časom in da ni pozebe, te potem takoj čaka divjad, ki ti lahko pridelek uniči 100%. Pride srna, ugrizne mladiko in iz tiste mladike več tisto leto ne bo nič. Sploh v prekmurju je z divjadjo ogromno problemov. Ljudje gradijo in si pomagajo na različne načine vendar vse predstavlja dodaten strošek. Če se izogneš temu, te potem čaka toča, ki skoraj vsako leto nekaj poklesti. Če ti uspe brez toče, moraš priti samo še mimo suše, plevela (ambrozija), bolezni (plesen) in predvsem preobilnega dežja, ki včasih predstavlja večjo izgubo kot suša. Ko kmetje požanjejo pšenico in ostale žitarice se spet divjadi zarinejo na buče, saj ni več ostalih dobrot za njih. Nasploh buče rastejo dolgo v jesen, zato so tudi dlje časa izpostavljene vsem tem dejavnikom (toča, suša etc.) kot pa recimo kakšna pšenica ki gre že julija z njive. Tako da ko končno pridemo mimo vseh teh dejavnikoc se potem nekako določi cena, ki je najbolj odvisna od letine.
Načeloma se dogaja, da je kvaliteta olja slabša zaradi slabe letine, a cena olja najvišja, saj noben nima semena. Ceno imamo načeloma od 12€ pa do 18€ po litru, odvisno od letine. To leto je bila cena 16€.
Mi je pa zelo zanimivo, kako zelo tu vsi prisegajo na olje iz ročno branih semen. Tisti ki na to prisegate, me res zanima zakaj vas tako zanima ročno brano seme?
Doma imamo ročno brano in brano z mašino in sam ne vidim popolnoma nobene razlike. Dvomim da bi jo kdor koli prepoznal razliko pri olju. Načeloma se lahko na semenu brano z mašino malo olušči kožica, ampak dvomim da to karkoli spremeni.
Tudi sem videl da je nekdo pisal, da želi seme sušeno na soncu. Sušimo ga na soncu in z mašino, pa tudi tu ne vidim nobene razlike.
Mogoče na kvaliteto olja vpliva sama sorta bučnih semen. Prodaja se k večjemu "navadno seme" in "hibridno seme" katero naj bi obrodilo veliko več buč, kar je edino kmetu pomembno glede semena. Ceno bo itak določila letina.
V prekmurju večinoma vsi nesejo svoje seme v oljarno, da mu iztisnejo olje. Ko se seme zmelje in se da pražit, se mu prej doda pravilna količina soli in vode, kar je zelo pomembno za sam okus olja. Masa se ne sme prežgat, saj ima lahko potem olje grenak okus. Če bi sam moral kupovati olje, bi ga verjetno kupil od navadnega kmeta, rajši kot pa od kakšne predelovalnice, ki imajo svojo stiskalnico, ker te stiskalnice olja, ki olje prodajajo, potem večkrat tisto prežgano in iztisnjeno maso s katerega je bilo iztisnjeno olje, potem še enkrat razdrobijo, dodajo malo drugega olja in vse skupaj še enkrat dajo prežgat in ponovno stiskat. Tisto pa dvomim, da je kvaliteta spet enaka in verjamem da to tako po tihem delajo vse stiskalnice.
//
FireSnake ::
PreviousUser je izjavil:
Koliko časa pa bučno olje odprto zdrži v hladilniku preden postane žarko? Jaz imam eno flaško že kar nekaj časa, ne morem tako hitro porabiti...
Ovij še s papirjem, da ne pride svetloba zraven in so dober več pol leta, če ne več.
Ne skrbi.
gruntfürmich je izjavil:
takšni kot si ti so šele pacienti, ki se na nič ne spoznajo. mislijo da jim hitra razložitev s strani enega random kmeta razkrije vso odliko pridelave...
Hvala, da si takoj povedal, da si funkcionalno nepismen in mi tvojega blejanja ni bilo treba brati v celoti.
Kot sem napisal, kupujem tam, kjer vem, da je kvaliteta.
Naključnega (mimogrede, na slovenskem forumu smo) si potegnil iz riti. In tjakaj si ga lahko tudi (nazaj) zatlačiš.
Obenem se pa nauči razumeti prebrano.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
FireSnake ::
Ajnstajn` hvala. Sem vesel, da nekdo, ki ve za kaj se gre potrdi to, kar so mi drugi (z dobronamernimi nasveti) povedali.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
gruntfürmich ::
da ne bomo tudi tu prišli kot pri vinu do izumljanja tople vode. tudi tam ima vsak najboljše, pa najbolj bio. ampak dejanske primerjave pa nobene, še manj da bi to kdaj kakšen poznavalec probal...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ajnstajn` ::
Pozabil sem mogoče še dodati še eno pomembno stvar in sicer, kdaj je bilo olje narejeno. Mi ga nesemo delat večinoma takrat, ko ga rabimo. Lahko rečem, da se pozna razlika v aromi, če olje naredimo danes in ga damo na solato, ali pa je olje že pol leta v flaši. Kolikor poznam kmete okoli nas, vsi večinoma hranijo seme in seme nesejo predelat vsakič, ko prodajo malo večje količine.
//
FireSnake ::
Piromanček: hladno stiskano je lahko kot prehransko dopolnilo zaradi nenasičenih maščob.
Za omego 3, 6 in 9.
Čeprav mi omege 6 in 9 ne rabimo, ker jo preveč pojemo.
Vseeno za solato lahko uporabiš tudi hladno stiskano. Le, da se ro v splošnem ne dela tako.
Razlika je, seveda, v ceni, ker se na hladno ne dobi toliko olja kot, če se praži.
Za omego 3, 6 in 9.
Čeprav mi omege 6 in 9 ne rabimo, ker jo preveč pojemo.
Vseeno za solato lahko uporabiš tudi hladno stiskano. Le, da se ro v splošnem ne dela tako.
Razlika je, seveda, v ceni, ker se na hladno ne dobi toliko olja kot, če se praži.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
bbbbbb2015 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Pobirajo z vilami in z zamikom max. 1 dneva rocno trebijo. Ne odpisat starodobnih metod. Seveda to pocnejo starejsi ljudje in je vprasanje, kako dolgo bodo se pri zdravju.
Meni je najboljse kruh v bucno olje namakat + plesniv sir.
Sem ti rekel, da mi daš naslov, da grem to gledat. Saj ti ne veš, kaj govoriš. Ko sem bil zelo mlad (18+), nas je 12 ljudi (6 bratrancev, 6 ta starih) pobiralo buče 5 dni, plus še sobota, praktično 6 dni. Pa to ni vključevalo tima, ki je razkladal (kar je sicer lažje), tam so bili še štirje. Torej reci in piši 16 ljudi.
In to sploh ne vključuje čiščenja buč, kar je trajalo nekaj časa, koliko pa ne vem, ampak vsaj teden dni pa sigurno, ker sem za teden dni prišel k dedku, pa je bil še vedno velik kup neočiščenih buč.
Ko sem bil star nekje 20, smo to nehali delati, dedek je najel stroj, traktor smo imeli. V roku dveh ur sta dva pobrala vse to, dva pa še šla po polju, če je še kaj ostalo. In to je bilo vse. Seme se je v vrečah prineslo na podstrešje, ter vsulo pač tam v sušilnici.
Pogovarjamo se torej o 768 delovnih urah (brez čiščenja) proti 8 delovnim uram + stroj (z čiščenjem semena).
bbbbbb2015 ::
Predvsem je potrebno vedeti, da ti proizvodi na lokalnih kmetijah niso nujno kakovostnejši od premium artiklov na policah. Kmetje znajo včasih stvari precej zavoziti in vseeno podajajo pod oznako "iz domače kmetije" premium, bio ipd. :)
Seveda olje ne more priti iz papirnice. No mogoče pri nekaterih.
Precej pretiravaš. Moj dedek je stiskal bučno olje, ko je imel 70+ let, to je dokaj foolproof postopek.
Realno je lahko morda seme slabše, kar se sicer odrazi, iz koliko kil semena dobiš koliko olja. Kar se lahko zgodi tudi, če ni v redu sčiščeno ali se predolgo suši ali seme ujame dež, da tu in tam kaj malo splesni. Sploh če je semena dosti, suši pa se (pre)dolgo.
Če se suši seme zunaj na soncu (ali na podstrešju, kar je delal moj dedek) obstaja realna možnost, da se zraven pomešajo kakšni drekci. V tem kontekstu je strojno sušenje daleč bolj higienino.
Pravim, če recimo ni v redu sušeno, se lahko pojavijo v kašnih žepih znaki plesni. Moj dedek je vedno na roko še šel čez, samo tudi to je mukotrpno delo.
Kar je morda največji problem, če se buče špricajo in se škropivo prav ne zmeša. Potem tudi podatki o karenci glih ne držijo in so lahko sledi škropiv na semenu.
Kar je še mogoče, je, da se pri praženju malo prismodi. To če dodaš premalo vode ali pa nekako ne obvladaš plina. Če količkaj recimo 10x to delaš, pa če nisi bom rekel hudo nepazljiv, se ti nič ne prismodi.
Lepo je, da se olje tudi posede na hladnem. Eni olja ne filtrirajo, praviloma pa se filtrira.
Razlika se ne opazi, se pa precej pohitri postopek s filtriranjem. Pri oljarnah je čas denar in tam se malo ta postopek našopa.
Ne bi pa jaz poveličeval vsega tega. Še za časa mojega dedka je hodil okrog en Avstrijec, ter za gotovino kupoval nesušeno/sušeno/napol sušeno seme. Neko špricanje ga je boljkone malo brigalo. Da si ne boste mislili, kok super pa so Avstrijci. In imajo bio in eko. In majo vse nalepke in so dali vse na testiranje. In flaška je unikatna, za naprstnik velika. Cena pa top šit.
gruntfürmich ::
piromanček je izjavil:
kaj pa hladno stiskano olje? razlika v ceni velika..a je tudi v hranljivosti?
tega raje ne kupovati, ker ima okus po surovih bučnicah. skratka neuporabna zadeva.
razen za folk ki ima rad sadomazo in meni kako hudo bolj zdrav bo z oljem brez toplotne obdalave, katera razvije sladkobo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Tilen ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Predvsem je potrebno vedeti, da ti proizvodi na lokalnih kmetijah niso nujno kakovostnejši od premium artiklov na policah. Kmetje znajo včasih stvari precej zavoziti in vseeno podajajo pod oznako "iz domače kmetije" premium, bio ipd. :)
Seveda olje ne more priti iz papirnice. No mogoče pri nekaterih.
Precej pretiravaš. Moj dedek je stiskal bučno olje, ko je imel 70+ let, to je dokaj foolproof postopek.
Realno je lahko morda seme slabše, kar se sicer odrazi, iz koliko kil semena dobiš koliko olja. Kar se lahko zgodi tudi, če ni v redu sčiščeno ali se predolgo suši ali seme ujame dež, da tu in tam kaj malo splesni. Sploh če je semena dosti, suši pa se (pre)dolgo.
Če se suši seme zunaj na soncu (ali na podstrešju, kar je delal moj dedek) obstaja realna možnost, da se zraven pomešajo kakšni drekci. V tem kontekstu je strojno sušenje daleč bolj higienino.
Pravim, če recimo ni v redu sušeno, se lahko pojavijo v kašnih žepih znaki plesni. Moj dedek je vedno na roko še šel čez, samo tudi to je mukotrpno delo.
Kar je morda največji problem, če se buče špricajo in se škropivo prav ne zmeša. Potem tudi podatki o karenci glih ne držijo in so lahko sledi škropiv na semenu.
Kar je še mogoče, je, da se pri praženju malo prismodi. To če dodaš premalo vode ali pa nekako ne obvladaš plina. Če količkaj recimo 10x to delaš, pa če nisi bom rekel hudo nepazljiv, se ti nič ne prismodi.
Lepo je, da se olje tudi posede na hladnem. Eni olja ne filtrirajo, praviloma pa se filtrira.
Razlika se ne opazi, se pa precej pohitri postopek s filtriranjem. Pri oljarnah je čas denar in tam se malo ta postopek našopa.
Ne bi pa jaz poveličeval vsega tega. Še za časa mojega dedka je hodil okrog en Avstrijec, ter za gotovino kupoval nesušeno/sušeno/napol sušeno seme. Neko špricanje ga je boljkone malo brigalo. Da si ne boste mislili, kok super pa so Avstrijci. In imajo bio in eko. In majo vse nalepke in so dali vse na testiranje. In flaška je unikatna, za naprstnik velika. Cena pa top šit.
No, saj ravno to. Kakci, pretirani pesticidi, prepečeno olje, je pa le domače. Tukaj pač svetujem previdnost, ker imajo premium proizvajalci večjo konstanto in precej boljši pregled nad kvaliteto produkta.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
gruntfürmich ::
Prava solata se naredi s sončničnim oljem in doda eno kavno žličko bučnega oljazanimivo, ker pri nas v bajti še nikoli nismo v solato dali kaj drugega kot čisti bučno olje in kis; mešanega solatnega olja sploh nisem poznal. če si sam delam solato je seveda brez smrdljjivega kisa, samo čisto bučno olje.
torej ne delamo prave solate?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
3p ::
No, saj ravno to. Kakci, pretirani pesticidi, prepečeno olje, je pa le domače. Tukaj pač svetujem previdnost, ker imajo premium proizvajalci večjo konstanto in precej boljši pregled nad kvaliteto produkta.
Še tu je potrebno biti previden.
Zdaj vidim, da je tisti ZPS test zaklenjen. Povzetek je bil, da so v vseh testiranih oljih našli sledi od enega do štirih pesticidov. V vseh razen enem sicer znotraj dovoljenih meja, v enem pa so bile vrednosti presežene in se ga sploh ne bi smelo prodajati.
Verjamem pa, da količina najbrž niha pri vse znamkah... Verjetno odvisno od tega, koliko več je "da bo bolj držalo" nasipal pridelovalec, katerega seme je šlo v predelavo določene serije olja.
---
Ajnštajn: O, zanimivo. Da se bučno olje soli pa se mi ni sanjalo. :)
reeves ::
Od nekdaj sem oboževal bučno olje, spoznal sem ga pa šele, ko sem začel z bivšo. Doma imajo turizem na kmetiji (v Prekmurju), njena sestra pa ima oljarno. Nič velikega, kakšnih 500l na leto ga naredi. In to olje je nekaj, kar še nisem našel v trgovini. Skoraj popolnoma črno-zeleno, gost kot surova nafta in neopisljiv okus in vonj po praženih bučnih semenih. Mislim, da ga prodaja po 18€, ampak tega olja daš par kapljic na solato. Z lahkoto nadomesti dva litra mešanega olja tako, da na koncu niti ni drag. Ga pa žal prodaja/daje samo sestri za turizem in znancem ter sorodnikom. Imajo eko certifikat tako, da buče škropijo z naravnimi sredstvi.
Tilen ::
koraj popolnoma črno-zeleno, gost kot surova nafta in neopisljiv okus in vonj po praženih bučnih semenih.
barva je lahko drugačna predvsem zaradi različnih temperatur praženja. bolj črna je zato, ker pražijo pri višjih temperaturah, kar je seveda manj zdravo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- polepsal: Tilen ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11246 (9368) | Mare2 |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 22965 (16778) | Kenpachi |
» | Kje v LJ kupit bučno olje za dariloOddelek: Loža | 1512 (1101) | techuser |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5140 (3949) | MH0 |
» | Nakupi kmetijskih pridelkov direktno pri kmetih (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13250 (12068) | m0LN4r |