Forum » Loža » Bučno olje
Bučno olje
Map ::
Vanilijev sladoled z bučnim oljem je meni ena boljših sladic, če uporabimo kvalitetne in dobre sestavine, zato iščem najboljše bučno olje. Zanima me, katero bučno olje se vam zdi najboljše? Ga kupujete v trgovini ali na kmetiji? Kakšne so razlike med olji za 10 in 30 eur in koliko se to dejansko odraža na kvaliteti(ali pa je samo marketing)? Zanimali bi me tudi odgovori za olivno olje.
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
In še to, glede na to, da vanilijevega sladoleda nikoli ne kupujem, me spet zanima, kateri je najboljši, kremen, mlečen? Mogoče ga kdo celo doma izdeluje?
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
In še to, glede na to, da vanilijevega sladoleda nikoli ne kupujem, me spet zanima, kateri je najboljši, kremen, mlečen? Mogoče ga kdo celo doma izdeluje?
profii ::
Tudi sam sem kar velik porabnik bučnega olja, zato se priporočam za kakšen dober kontakt.
Sodelavec "zrihta" enega, ampak mi je perveč blagega okusa, občasno pa od staršev dobim tisto pravo robo, vendar tudi oni dobijo od "lokalnega dilerja", tako da iščem svojega :) Je pa ta drugi, boljši, brez etikete.
Sodelavec "zrihta" enega, ampak mi je perveč blagega okusa, občasno pa od staršev dobim tisto pravo robo, vendar tudi oni dobijo od "lokalnega dilerja", tako da iščem svojega :) Je pa ta drugi, boljši, brez etikete.
otago ::
Na Stajerskem dobis domace bucno olje (100%, rocno branje) za 15-20eur/1L pri kmetih. Priporocam, da gres na kaksno vasko prireditev, kjer se predstavljajo lokalni kmetje. V zadnjih letih je nastalo precej prireditev tipa "Najvecja buca". Veliko se kupuje tudi Framsko bucno olje, ki je mesanica (40:60?).
Kupujem pri sorodnikih, kjer vem, kako stoji, za znance na severu uvozim nekaj litrov vsakih nekaj mesecev. Ponavadi dajo kak trinkgeld za uslugo.
Opazam pa, da je vedno manj rocnega branja. Je delovno intenzivno, ljudi ki bi to poceli 2-3 tedne vsak dan pa vedno manj. Za vec kot 20eur pa ne morejo prodati: "Ces, je v trgovini ceneje."
Kupujem pri sorodnikih, kjer vem, kako stoji, za znance na severu uvozim nekaj litrov vsakih nekaj mesecev. Ponavadi dajo kak trinkgeld za uslugo.
Opazam pa, da je vedno manj rocnega branja. Je delovno intenzivno, ljudi ki bi to poceli 2-3 tedne vsak dan pa vedno manj. Za vec kot 20eur pa ne morejo prodati: "Ces, je v trgovini ceneje."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
Massacra ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Solatno olje je cisto dovolj zmohtno in 10x cenejse.
Ti pravega bučnega olja že ziher nisi jedel!
Razlika med solatnim in 100% bučnim oljem je neopisljiva!
nergac ::
Solatno olje je daleč prešvoh.
Sicer ga že nekaj časa nisem kupil, je zelo solidno pollitrsko bučno olje - blagovna znamka tuš. Je celo ustekleničeno in ni v plastiki. Leto nazaj je bil cca 5 eur.
Če pa je komu premočno, se ga lahko tudi meša z olivnim.
Sicer ga že nekaj časa nisem kupil, je zelo solidno pollitrsko bučno olje - blagovna znamka tuš. Je celo ustekleničeno in ni v plastiki. Leto nazaj je bil cca 5 eur.
Če pa je komu premočno, se ga lahko tudi meša z olivnim.
bauci ::
Passero Tešanovci. Kupiš še bučni pesto in je solata kot se šika oz pri tebi sladoled :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bauci ()
IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Solatno olje je cisto dovolj zmohtno in 10x cenejse.
Ti pravega bučnega olja že ziher nisi jedel!
Razlika med solatnim in 100% bučnim oljem je neopisljiva!
Sem, a se mi ne zdi vreden tega denarja.
c3p0 ::
Solatno olje je nekje 10% bučnega in se ne sme omenjat v isti sapi kot bučno olje.
Preizkušeno kvalitetno olje sem dobil pri oljarni Šaruga, je pa še kopica manjših oljarn, ki delajo praktično zase in za svojo vas, tam je težko dobit slabo olje.
Preizkušeno kvalitetno olje sem dobil pri oljarni Šaruga, je pa še kopica manjših oljarn, ki delajo praktično zase in za svojo vas, tam je težko dobit slabo olje.
call_cry-pto ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Solatno olje je cisto dovolj zmohtno in 10x cenejse.
Ti pravega bučnega olja že ziher nisi jedel!
Razlika med solatnim in 100% bučnim oljem je neopisljiva!
Sem, a se mi ne zdi vreden tega denarja.
Samo, da je cenejse, kajne? Taksen odnos ima ogromno prebivalcev slovenije, zato dobimo iz evrope ostanke in robo 3.kategorije. Prodajalci se pac prilagodijo kupcem. Cheap potrosnik = cheap kakovost
Zgodovina sprememb…
- spremenil: call_cry-pto ()
IL_DIAVOLO ::
Ne rabim high end hrane, sem zadovoljen s srednje kvalitetno hrano slovenskega proizvoda.
Sploh pa v Sloveniji je kvalitetna hrana, ce si znaš sam skuhat in kaj doma pripravit. Hrana v restavracijah je nekakovostna.
Sploh pa v Sloveniji je kvalitetna hrana, ce si znaš sam skuhat in kaj doma pripravit. Hrana v restavracijah je nekakovostna.
jocoj ::
Kaj lapas spet nekaj na pamet. Nekateri imamo za solato raje solatno olje, ker je cisto bucno pac premocno. Kvalitetno solatno ima od 20 do 40% bucnega.
Drugace za sladoled mi je dober premium vanila iz Hoferja, bucno pa kupujem od Kocbeka, ki je sicer drago, ampak sinonim za najvisjo kakovost. Lokalnih kmetov ne poznam, dilerjem domace robe pa ne zaupam.
Drugace za sladoled mi je dober premium vanila iz Hoferja, bucno pa kupujem od Kocbeka, ki je sicer drago, ampak sinonim za najvisjo kakovost. Lokalnih kmetov ne poznam, dilerjem domace robe pa ne zaupam.
profii ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne rabim high end hrane, sem zadovoljen s srednje kvalitetno hrano slovenskega proizvoda.
Sploh pa v Sloveniji je kvalitetna hrana, ce si znaš sam skuhat in kaj doma pripravit. Hrana v restavracijah je nekakovostna.
Potem to žal ni tema zate.
call_cry-pto ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne rabim high end hrane, sem zadovoljen s srednje kvalitetno hrano slovenskega proizvoda.
Sploh pa v Sloveniji je kvalitetna hrana, ce si znaš sam skuhat in kaj doma pripravit. Hrana v restavracijah je nekakovostna.
Oprosti ampak hrana polna strupov zame ni vredna, da bi jo placal. Ce bi bil strup zastojn, bi ga kdo pojedel? Kaj mislim pod strup so spojine, ki jih spricajo. Pri hrani se ne splaca sparat, razen ce gre za identicen produkt. Ampak vemo, da je milka drugacna sestava v avstriji, ceprav se vedno dost misli da je ista.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: call_cry-pto ()
call_cry-pto ::
A ni tam na stajerskem ena za bucno olje, tam kjer zdaj odpirajo lakirnico za avtomobile. Bo to kaj vplivalo na buce?
IL_DIAVOLO ::
call_cry-pto je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne rabim high end hrane, sem zadovoljen s srednje kvalitetno hrano slovenskega proizvoda.
Sploh pa v Sloveniji je kvalitetna hrana, ce si znaš sam skuhat in kaj doma pripravit. Hrana v restavracijah je nekakovostna.
Oprosti ampak hrana polna strupov zame ni vredna, da bi jo placal. Ce bi bil strup zastojn, bi ga kdo pojedel? Kaj mislim pod strup so spojine, ki jih spricajo. Pri hrani se ne splaca sparat, razen ce gre za identicen produkt. Ampak vemo, da je milka drugacna sestava v avstriji, ceprav se vedno dost misli da je ista.
Ce zivis samo zato da jes, potem se res ne.
call_cry-pto ::
Jem, ker moram. Marsikdo ti bo povedal, da je zdravje bolj pomembno kot nekaj evrov prihranka. A ni res? Danes je toliko onesnazevanja, da je tezko dobit dokaj neonesnazeno, ki je draga. Na zalost. Tudi osiromasena zemlja vpliva. Rajsi 1 tapravo jabolko kot 3 napol umetna in osiromasena.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: call_cry-pto ()
HotBurek ::
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
IL_DIAVOLO ::
call_cry-pto je izjavil:
Jem, ker moram. Marsikdo ti bo povedal, da je zdravje bolj pomembno kot nekaj evrov prihranka. A ni res? Danes je toliko onesnazevanja, da je tezko dobit dokaj neonesnazeno, ki je draga. Na zalost. Tudi osiromasena zemlja vpliva. Rajsi 1 tapravo jabolko kot 3 napol umetna in osiromasena.
Jaz ti pa povem, da je pomembna zmernost in racionalnost.
gruntfürmich ::
jst se držim načela 'dražje je -> boljše je'.
v televizijskem prispevku o olivnem olju ne dolgo nazaj se je to potrdilo.
eno od kmeta mislim da od vlaj-a iz goričkega nama je s punco bilo zelo fino, a žal si nisem zapomnil kdo je. kupljen na sejmu.
zdaj imava od kocbeka ki je prav tako v redu.
predlagam da kupiš različne zadeve in potem vidiš kaj ti je najboljše. vsak ima svoj okus. kupi pa vedno najboljše možno.
v televizijskem prispevku o olivnem olju ne dolgo nazaj se je to potrdilo.
Zanima me, katero bučno olje se vam zdi najboljše?
eno od kmeta mislim da od vlaj-a iz goričkega nama je s punco bilo zelo fino, a žal si nisem zapomnil kdo je. kupljen na sejmu.
zdaj imava od kocbeka ki je prav tako v redu.
predlagam da kupiš različne zadeve in potem vidiš kaj ti je najboljše. vsak ima svoj okus. kupi pa vedno najboljše možno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
MisterR ::
Lahko objavis ta prispevek? Namreč bil bi prvi, ki bi si upal to trditi. Saj so vse preizkave prišle do zaključka da temu ni tako
harvey ::
Tegale testiraj s sladoledom
https://www.spar.si/online/bio-bucno-ol...
https://www.spar.si/online/bio-bucno-ol...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
rok_p ::
Kaj lapas spet nekaj na pamet. Nekateri imamo za solato raje solatno olje, ker je cisto bucno pac premocno. Kvalitetno solatno ima od 20 do 40% bucnega.
Drugace za sladoled mi je dober premium vanila iz Hoferja, bucno pa kupujem od Kocbeka, ki je sicer drago, ampak sinonim za najvisjo kakovost. Lokalnih kmetov ne poznam, dilerjem domace robe pa ne zaupam.
to kocbekovo bučno olje je drago, sinonim za kvaliteto pa ziher ni. sem ga zadnjič kupil, pakirano v majno flaško in ga ne bom nikoli več. To je bolj solatno olje, kot pa bučno. in potem še napišejo gor ne vem kaj. Bučno olje, ki ga stisneš sam je čisto nekaj drugega, kot pa tisto iz oljarne, kaj šele iz trgovine.
rok
blackbfm ::
Kvalitetno solatno ima od 20 do 40% bucnega.
Solatno olje je mešanica, edina kvalitetna sestavina tam notri je razredcena take mesanice pa ne mores smatrat kot "kvalitetne'
Solata brez 100% bucnega sploh ni solata
Terminathor ::
Najboljše bučno olje je iz ročno branega semena. Če to dobiš si zmagal.
Mi delamo za sebe doma. Ni boljšega, ko prineseš domov še toplo olje.
Mi delamo za sebe doma. Ni boljšega, ko prineseš domov še toplo olje.
MisterR ::
Kje piše, da je dražje boljše? Ne me narobe razumeti, tudi sam kupujem domače bučno in olivno olje, zato sem toliko bolj "alergičen" ko pride do debate okrog cen.
In še niti ena akcija, v katerih so testirali bilo katero olje, čaj, med itd. Ni potrdila tega, da bi dražje bilo boljše.
Jaz mislim, da se večina Slovencev ne zaveda kaj vse nam nudi naša zemlja, zato pa gledamo na etikete in cene. Ker neoznačene steklenice olja pa že ne moreš kupit, kaj pa veš kaj je not (sarkazem).
Edino na Gorenjskem še nisem našel oz slišal za olja, drugje pa povsod. Tako da tudi tisti iz vseh betonskih džungl nimajo daleč do kvalitetnega olja. Ampak ja, v trgovini se take zadeve ne da kupiti oz bom tak rekel, glede na svojo porabo bučnega in olivnega (seveda različnih sort) v trgovino ne najdem nič glede na p/p. Zato se raje kam odpeljem ali pa pri kaki sorodnikih/prijateljih nabavim, ki pa tudi imajo svoje dilerje.
Olivno olje sem celo preko slo-tech foruma kupil, en član je predlani prodajal večjo količino, v steklenicah :)
In še niti ena akcija, v katerih so testirali bilo katero olje, čaj, med itd. Ni potrdila tega, da bi dražje bilo boljše.
Jaz mislim, da se večina Slovencev ne zaveda kaj vse nam nudi naša zemlja, zato pa gledamo na etikete in cene. Ker neoznačene steklenice olja pa že ne moreš kupit, kaj pa veš kaj je not (sarkazem).
Edino na Gorenjskem še nisem našel oz slišal za olja, drugje pa povsod. Tako da tudi tisti iz vseh betonskih džungl nimajo daleč do kvalitetnega olja. Ampak ja, v trgovini se take zadeve ne da kupiti oz bom tak rekel, glede na svojo porabo bučnega in olivnega (seveda različnih sort) v trgovino ne najdem nič glede na p/p. Zato se raje kam odpeljem ali pa pri kaki sorodnikih/prijateljih nabavim, ki pa tudi imajo svoje dilerje.
Olivno olje sem celo preko slo-tech foruma kupil, en član je predlani prodajal večjo količino, v steklenicah :)
blackbfm ::
Kje piše, da je dražje boljše?
Osnovnih zivil (med, kava, vina, olja,...) ne mores izboljsavat v nedogled, zato so podjetniki hitro pogruntal da bodo ljudem zraven prodali se zgodbo in lepo embalazo. Kvaliteta pa je v najboljsem primeru povsem povprecna, kljub temu ima kupec obcutek da dobi nekaj extra
IL_DIAVOLO ::
Kvalitetno solatno ima od 20 do 40% bucnega.
Solatno olje je mešanica, edina kvalitetna sestavina tam notri je razredcena take mesanice pa ne mores smatrat kot "kvalitetne'
Solata brez 100% bucnega sploh ni solata
Edino kvalitetno stvar v solati smatram jaz solato, ki je vec ali manj iz vrta. Sol, cesen, kis, olje so dodatki ki izboljšajo okus.
jocoj ::
Kje piše, da je dražje boljše? Ne me narobe razumeti, tudi sam kupujem domače bučno in olivno olje, zato sem toliko bolj "alergičen" ko pride do debate okrog cen.Vse gre na zaupanje in jaz pač ne zaupam kmetom in dilerjem, ki prodajo olja po oglasnikih, ker bizniz je biznis in nobene garancije nimaš, kaj v resnici prodajajo. Bučnega olja tako nimam možnost dobiti od preverjenega vira in kupim v trgovini kocbekovega temnega, ki mi ugaja in daje neko zaupanje, čeprav sem bil tam na obisku pred leti in je takrat vse skupaj zgledalo napol porušeno kot v vojnem stanju. Za sončnično in konopljino olje pa imam preverjeno kmetijo in ga tam nabavim.
In še niti ena akcija, v katerih so testirali bilo katero olje, čaj, med itd. Ni potrdila tega, da bi dražje bilo boljše.
Jaz mislim, da se večina Slovencev ne zaveda kaj vse nam nudi naša zemlja, zato pa gledamo na etikete in cene. Ker neoznačene steklenice olja pa že ne moreš kupit, kaj pa veš kaj je not (sarkazem).
Edino na Gorenjskem še nisem našel oz slišal za olja, drugje pa povsod. Tako da tudi tisti iz vseh betonskih džungl nimajo daleč do kvalitetnega olja. Ampak ja, v trgovini se take zadeve ne da kupiti oz bom tak rekel, glede na svojo porabo bučnega in olivnega (seveda različnih sort) v trgovino ne najdem nič glede na p/p. Zato se raje kam odpeljem ali pa pri kaki sorodnikih/prijateljih nabavim, ki pa tudi imajo svoje dilerje.
Olivno olje sem celo preko slo-tech foruma kupil, en član je predlani prodajal večjo količino, v steklenicah :)
__Devil__ ::
Najboljše olje je od oljarne Kolarič. Imajo tudi namaze iz bučnih semen ter bučna semena z čokolado in čilijem. Se pozna na kvaliteti in okus je res dober proti navadnemu solatnem olju, ki je za solate, medtem ko je pravo 100% hladno stiskano bučno olje bolj za "na kruh", da nič ne gre v nič . Odvisno od tega kako rad imaš bučno olje.
Prvič slišim za sladoled z bučnim oljem
Prvič slišim za sladoled z bučnim oljem
bbbbbb2015 ::
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Mi smo iz Prekmurja in jemo bučno olje že celo življenje. Imaš dva postopka, vroče stiskanje in hladno stiskanje. Vroče stiskanje je veliko več dela, da temnejše olje, zelo močnega okusa.
Hladno stiskanje je enostavnejše, da bolj svetlo olje milega okusa. Ker se mešanica ne praži, se ogreje samo toliko, koliko se fizično segreje seme, tam nekje do 40 stopinj. Teza je, da ker se nič ne segreje, se vsi vitamini (razredov D in E) ohranijo.
Tisti, ki se ne poznajo, mislijo, da je hladno stiskano razredčeno.
Buče na roko pobirati in semena in to, je hudičevo težko fizično delo. Sploh če govorimo, da se buče ne nabadajo z vilami. To sploh ne vem, če dela kdo. Nenazadnje je potem potrebno odpad (buče) bodisi zmleti, bodisi nekaj s tem narediti.
Kar jaz poznam ljudi, pobirajo strojno, s traktorjem. Teza je, da so semena nepoškodovana pa to ne vpliva na material. Če povem po pravici, razlika se sploh ne opazi. Oziroma se opazi, da je pri ročnem branju dosti več mesa na semenih.
Semena se itak sušijo, pa se lahko do neke mere polomijo tudi z grobim ravnanjem kasneje. Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Kmetje so ponavadi imeli sami preše in so sami delali olje. Je pa seveda s tem dosti dela, da počistiš za sabo. Tako da jih dosti kar nese v oljarno, da jim stisnejo olje, da se ne cufajo s tem. Moji sorodniki stiskajo v oljarni, seveda vroče stiskano. Vendar od njih ne kupujemo olja, ker majo hude cene - tam nekje 35€/liter.
Če je bolje v oljarni ali doma stisniti, to je vprašanje. Osebno mislim, da doma, samo je pa tako, da si je treba za to vzeti čas. Je pa zanimivo, v Avstriji smo bili nekaj na obisku, oni se s tem ukvarjajo bolj industrijsko. Seveda pa semena kupujejo v Prekmurju in Štajerski.
gruntfürmich ::
Vse gre na zaupanje in jaz pač ne zaupam kmetom in dilerjem, ki prodajo olja po oglasnikih, ker bizniz je biznis in nobene garancije nimaš, kaj v resnici prodajajo. Bučnega olja tako nimam možnost dobiti od preverjenega vira in kupim v trgovini kocbekovega temnega, ki mi ugaja in daje neko zaupanje, čeprav sem bil tam na obisku pred leti in je takrat vse skupaj zgledalo napol porušeno kot v vojnem stanju. Za sončnično in konopljino olje pa imam preverjeno kmetijo in ga tam nabavim.
tako kot vse v tej naši deželici, je popolnoma enako pri tej stvari. vsak, ama čisto vsak kmet/vinogradnik/pridelovalec... bo trdil da je njegova stvar najboljša. od drugih seveda slabša, in kaj vse da noter tlačijo in strupenega špricajo...
debilizem!
to je posledica slovenske zaplankanosti, ko mislimo da je nek random kmet bolj zaupanja vreden kot preverjani industrijski pridelovalec. in folk misli da če pa to nek kmet dela že celo življenje da pa to mora biti vrhunske kakovosti in kvalitete.
jok brate, nič ni dlje od resnice. kako bo nek mali kmet vedel da prideluje kvalitetno stvar, če jo nikoli ni dal nikamor primerjat. pa to isto velja za mesne izdelke, vino, olje... čisto vse.
vse kar naš povprečen kmet zna je nadaljevati sto in več letno tradicijo najnižjega nivoja pridelave hrane da si napolni želodec, in nikakor ne neke vrhunske gurmanske izkušnje, ker je za kaj takega prebutast. čeprav se že cel lajf s tem ukvarja. samo par je mojstrov ki zares vedo kaj delajo, in to vsekakor niso random kmeti ki mislijo da imajo vse bolše kot sosed.
sj tudi jaz že celo življenje brcam žogo, pa to še ne pomeni da sem dober kot ronaldo. in čisto enako velja za random slovenskega pridelovalca hrane...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ganon ::
gruntfürmich je izjavil:
Vse gre na zaupanje in jaz pač ne zaupam kmetom in dilerjem, ki prodajo olja po oglasnikih, ker bizniz je biznis in nobene garancije nimaš, kaj v resnici prodajajo. Bučnega olja tako nimam možnost dobiti od preverjenega vira in kupim v trgovini kocbekovega temnega, ki mi ugaja in daje neko zaupanje, čeprav sem bil tam na obisku pred leti in je takrat vse skupaj zgledalo napol porušeno kot v vojnem stanju. Za sončnično in konopljino olje pa imam preverjeno kmetijo in ga tam nabavim.
tako kot vse v tej naši deželici, je popolnoma enako pri tej stvari. vsak, ama čisto vsak kmet/vinogradnik/pridelovalec... bo trdil da je njegova stvar najboljša. od drugih seveda slabša, in kaj vse da noter tlačijo in strupenega špricajo...
debilizem!
to je posledica slovenske zaplankanosti, ko mislimo da je nek random kmet bolj zaupanja vreden kot preverjani industrijski pridelovalec. in folk misli da če pa to nek kmet dela že celo življenje da pa to mora biti vrhunske kakovosti in kvalitete.
jok brate, nič ni dlje od resnice. kako bo nek mali kmet vedel da prideluje kvalitetno stvar, če jo nikoli ni dal nikamor primerjat. pa to isto velja za mesne izdelke, vino, olje... čisto vse.
vse kar naš povprečen kmet zna je nadaljevati sto in več letno tradicijo najnižjega nivoja pridelave hrane da si napolni želodec, in nikakor ne neke vrhunske gurmanske izkušnje, ker je za kaj takega prebutast. čeprav se že cel lajf s tem ukvarja. samo par je mojstrov ki zares vedo kaj delajo, in to vsekakor niso random kmeti ki mislijo da imajo vse bolše kot sosed.
sj tudi jaz že celo življenje brcam žogo, pa to še ne pomeni da sem dober kot ronaldo. in čisto enako velja za random slovenskega pridelovalca hrane...
No, pa nam je strokovnjak vse razložil in odprl oči. V Sloveniji imamo par kmetov, ki pridelujejo kvalitetno hrano, vse ostalo je pa zanič.
otago ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Pobirajo z vilami in z zamikom max. 1 dneva rocno trebijo. Ne odpisat starodobnih metod. Seveda to pocnejo starejsi ljudje in je vprasanje, kako dolgo bodo se pri zdravju.
Meni je najboljse kruh v bucno olje namakat + plesniv sir.
gruntfürmich ::
No, pa nam je strokovnjak vse razložil in odprl oči. V Sloveniji imamo par kmetov, ki pridelujejo kvalitetno hrano, vse ostalo je pa zanič.
imaš ta privilegij ja. razloži potem to zanimivost, da vsak najbolj hvali svojega kmeta/pridelovalca. kdo ima potem prav? vsi? eden? nobeden?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
solatko ::
Prava solata se naredi s sončničnim oljem in doda eno kavno žličko bučnega olja (nerazredčenega). Največja napaka mešanih solatnih olj je, da se ne meša s sončničnim ali olčnim oljem, temveč mešanico rastlinskih olj (oljna repica, soja,...), ki postanejo zelo hitro žarka in sprmenijo okus.
Liter 100%-nega bučnega olja je dovolj za celo leto. Cena takega olja je okoli 30-40€.
Liter 100%-nega bučnega olja je dovolj za celo leto. Cena takega olja je okoli 30-40€.
Delo krepa človeka
zavajon ::
gruntfürmich je izjavil:
jst se držim načela 'dražje je -> boljše je'.
He, he, take potrošnike imamo najraje, je največ profita od njih.
Ni ga čez kupca, ki rad troši, a je bolj kratke pameti
Sicer pa je cena bolj kot ne odraz stanja na trgu.
Pred desetletjem ali dvema sem z eno znanko iz Prekmurja menjaval liter olivnega olja za 2 litra bučnega.
Takrat je bilo pač tako razmerje, danes je ravno obratno.
Pa v tem času se niti olive niti buče niso prav nič spremenile.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
solatko ::
zavajon - Še vedno je enako razmerje, ko je govora o kvaltetnem olju. Tudi čistega oljčnega olja ne boš dobil pod 30€/liter in ravno tako ga je potrebno redčit ali uporabljat na kavne žličke.
Delo krepa človeka
zavajon ::
zavajon - Še vedno je enako razmerje, ko je govora o kvaltetnem olju. Tudi čistega oljčnega olja ne boš dobil pod 30€/liter in ravno tako ga je potrebno redčit ali uporabljat na kavne žličke.
Ah, daj no, ne pretiravaj. Glede na to, da moj oče prideluje olivno olje sem prepričan, da je to 100% čisto. Res ga ne daje na analize, ampak prideluje ga na enak način kot vsi v tistih krajih, stiskati ga da v eno izmed torkelj kot vsi ostali. In prodaja ga po taki ceni kot ostali, predlani je bilo 11-12€/ liter (seveda na črno, kot se v Sloveniji spodobi), lani je pač bila letina katastrofalna in zato nemerodajna. Poznam tudi oljarja, ki ga prodaja po 30€, a z računom. Tisto olje ni nič kaj drugačno, res da ga daje v analize, a ga glede na rezultate še nikoli ni zavrgel. Je pa uspel ustvariti blagovno znamko, zato ga lahko prodaja po taki ceni. Temu se reče trg, ki pa s kvaliteto nima ravno dosti zveze.
Ampak tema je o bučnem olju. Sicer razmer okrog tega ne poznam prav dobro, a po mojem bi moralo biti podobno kot glede olivnega olja.
Sem pa slišal, da je bučno olje precej neobstojno, zato naj bi se semena stiskalo sproti, ne pa kot pri olivah ob trgatvi. Je to res?
c3p0 ::
Mi na štajerskem vlivamo direkt bučno olje, nič po žličkah. ;) Ni pa za vsako solato, motovilec, rukola mi osebno bolj pašeta z olivnim.
Zdrži pa kakšno leto, nato se opazi degradacija, čeprav še ni žarko.
Zdrži pa kakšno leto, nato se opazi degradacija, čeprav še ni žarko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
FormerUser ::
Bučno olje kupujem v Sparu, se mi zdi tam še najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Nerafinirano, iz avstrijske ekološke pridelave, 250 ml stane cca 8 evrov, s kuponom pa pride še nekoliko ceneje.
Cruz ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Tako da če kdo pravi, da na roko obira in pobira buče, to mi javite, da ga gremo občudovat.
Mi delamo na tak način, je pa res, da delamo samo za našo družino(12 ljudi), pa še za kakšnega znanca, obiske. Pa brez vil.
Naredimo pa ga v oljarni, vroče stiskano. Cel avto diši, ko pelješ domov. :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cruz ()
borisk ::
Ampak tema je o bučnem olju. Sicer razmer okrog tega ne poznam prav dobro, a po mojem bi moralo biti podobno kot glede olivnega olja.
Sem pa slišal, da je bučno olje precej neobstojno, zato naj bi se semena stiskalo sproti, ne pa kot pri olivah ob trgatvi. Je to res?
glede obstojnosti ne vem, je pa res da moj "dobavitelj" stiskajo vsakih X dni, ko se nabere dovolj naročil... kupujem pri https://www.facebook.com/oljabalon/
FireSnake ::
Vanilijev sladoled z bučnim oljem je meni ena boljših sladic, če uporabimo kvalitetne in dobre sestavine, zato iščem najboljše bučno olje. Zanima me, katero bučno olje se vam zdi najboljše? Ga kupujete v trgovini ali na kmetiji? Kakšne so razlike med olji za 10 in 30 eur in koliko se to dejansko odraža na kvaliteti(ali pa je samo marketing)? Zanimali bi me tudi odgovori za olivno olje.
Vesel bi bil, če bi znal kdo kaj več povedat tudi o postopku pridobivanja in kako kakšni postopki vplivajo na rezultat. Recimo da vsaj toliko poznaš zadeve, da lahko oceniš, ali je nek proizvajalec res proizvajalec ali pa je bolj prodajalec.
In še to, glede na to, da vanilijevega sladoleda nikoli ne kupujem, me spet zanima, kateri je najboljši, kremen, mlečen? Mogoče ga kdo celo doma izdeluje?
Kupujem ga pri kmetu.
Ker vem, kaj je preverjena kvaliteta me ne morejo nahecat.
Najbolj enostaven test: eno kapljico olja vljij na krožnik. Mora ostati "kompaktna". Ne seme se razliti.
Kaj je pomembno? Predvsem to, da ti ne mešajo belega olja notri.
Ko se praži eni lijejo belo oljen otri, da se bučnice ne žgejo.
Drugi to naredijo z vodo, ki kasneje izhlapi.
Cena: trenutno nekje 16 do 17EUR.
Dejansko kvaliteto moraš prepoznati, višja cena ne pomeni avtomatično boljše kvalitete.
Če želiš, lahko uredim tudi kontakt, kje se prava kvaliteta dobi (pa jaz nimam nič od tega, da ne bo kdo mislil).
Drugače pa so zgoraj omenjali tudi "Kocbek". Iz moje strani preverjena kvaliteta.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
zavajon ::
Če oljarna stiska sproti, potem bo to najbrž držalo. Sicer bi bilo za oljarno enostavneje in ceneje stisniti vse hkrati in skladiščiti olje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
FireSnake ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Solatno olje je cisto dovolj zmohtno in 10x cenejse.
To je dovolj dobro samo za nekoga, ki ne ve, kaj je to kvaliteta. In takemu, ki mu zdravje ne pomeni dosti (prisotnost belega olja, ki sploh ni za jest, če imaš sebe rad).
Ko imaš enkrat pravo bučno olje se tega sranja, ki ga ti omenjaš, na 1km ogneš.
Kaj lapas spet nekaj na pamet. Nekateri imamo za solato raje solatno olje, ker je cisto bucno pac premocno.
Kaj lapas? Vliješ manj, pa je zadeva rešena.
Solatno sranje mi ne mešajte v to temo. So že zgoraj omenili.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11322 (9444) | Mare2 |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 23100 (16913) | Kenpachi |
» | Kje v LJ kupit bučno olje za dariloOddelek: Loža | 1524 (1113) | techuser |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5172 (3981) | MH0 |
» | Nakupi kmetijskih pridelkov direktno pri kmetih (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13345 (12163) | m0LN4r |