» »

Nesmiselnost transporta hrane cez pol sveta

Nesmiselnost transporta hrane cez pol sveta

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3 4

hammock ::

Ja, cesen s Kitajske, tebe gledam.

Hodim skozi sadno-zelenjavni oddelek v Intersparu in se cudim. Sadje in zelenjava na policah iz celega sveta. Ok, ne recem, razumem da banane in podobno pri nas ne rastejo in da jih je potrebno voziti iz Juzne Amerike. Malo manj razumem kako lahko te banane prodajajao za evro na kg. Potem pridem do hladilnikov, notri krasni steaki iz Argentine. Kot da je argentinska govedina superiorna nasi in Avstrijski, ki jé alpsko travo. Vse to raste tukaj, zakaj voziti iz Argentine?

Cesen s Kitajske, melone iz Argentine (avgusta!), paradiznik tako ves iz Spanije in Nizozemske, jabolka iz Francije, cesnje in marelice iz Grcije. Vse v casu ko to sadje/zelenjava raste tudi pri nas.

Iz tega lahko sklepam samo eno: Transport hrane je prepoceni. Sem pristas prostega trga in vsega kar spada poleg, ampak verjamem da je transport premalo obdavcen oz bolje receno prevec subvencioniran. Kako za vraga lahko spanski paradiznik stane manj kot nas mi je misterij.

Posledice dolgih transportnih verig:
-Nizja hranilna vrednost zivil (degradacija s casom)
-Vprasljive metode gojenja (izven EU, ko sem videl kako gojijo banane me je minilo da se jih se kdaj dotaknem)
-Vec propadle hrane, s tem bisveno vecja obremenitev okolja (vse kar zgnije v tovornjaku je bilo treba zalivat, skropit, obdelat, vlagati energijo...)
-Tovorni promet. Vozimo svinjino iz Poljske, torej cez celo Evropo. Neumnost na kvadrat, jalovo delo ki je samo sebi namen. Onesnazujemo zrak, povzrocamo promet, unicujemo ceste.

Pa se bi lahko nasteval.

Se kdo vidi tezavo v tem? Jaz osebno kupujem samo slovensko, izjemoma avstrijsko meso, in sezonsko sadje/zelenjavo iz Slovenije.

Moje osebno mnenje - ko boste naslednjic vozili za tovornjakom, se vprasajte, ce kupujete hrano, ki ima za sabo 5000km. Mogoce tovornjak v Interspar dostavlja argentinski T-bone, ki ga boste popoldne kupili.

Master_Yoda ::

Spanski paradiznik: 1.5 EUR/Kg
Slovenski paradiznik: 3 EUR+/Kg

Vsebina moje denarnice odloca ...
Dovie'andi se tovya sagain.

pegasus ::

Pozabil si, da je pri sosedu trava vedno bolj zelena kot domača. Torej je vse tuje boljše kot domače. Zakaj torej kupovat domače?

To je še ena miselnost, ki se bo morala spremeniti. Postopno dvigovanje cen transporta bi bil kar primeren korak, se strinjam.

starfotr ::

Hladilniki so naredili to, da ne jemo več lokalne in sveže hrane.

Meni se recimo zdi butasto, zakaj bi vozil neko hrano čez celo Slovenijo, če raste pri sosedu/v sosednji vasi/sosednjem kraju.

Recimo, čisto enostavne zadeve, kot je meso, jajca, zelenjava ipd. To bi komot imelo za sabo max. nekaj 10 km in ne nekaj 100 ali 1000.

Drugi problem je industrijska predelava hrane, ljudje vse več posegamo po njej, namesto po osnovnih sestavinah, da si potem naredimo zdrav, okusen in svež obrok.

T743 ::

Hja saj vse trgovanje sloni na transportu...
Glede španskega ali luštovega paradižnika pa mislim, da naš ni brez veze dražji, jaz ga naprimer raje pridelam sam, ker se tako tudi luštov lahko skrije.

Smurf ::

pegasus je izjavil:

Pozabil si, da je pri sosedu trava vedno bolj zelena kot domača. Torej je vse tuje boljše kot domače. Zakaj torej kupovat domače?

To je še ena miselnost, ki se bo morala spremeniti. Postopno dvigovanje cen transporta bi bil kar primeren korak, se strinjam.

No ja, meni se zdi da v povprecju slovenci bistveno raje kupujejo domaco hrano kot tujo. Dokaz zato so razne afere, kjer so dobavitelji zelenjave/sadja lagali da gre za izdelke iz Slovenije, ceprav niso bili. Za obratne primere se nisem slisal.

Mr.B ::

Smurf je izjavil:

pegasus je izjavil:

Pozabil si, da je pri sosedu trava vedno bolj zelena kot domača. Torej je vse tuje boljše kot domače. Zakaj torej kupovat domače?

To je še ena miselnost, ki se bo morala spremeniti. Postopno dvigovanje cen transporta bi bil kar primeren korak, se strinjam.

No ja, meni se zdi da v povprecju slovenci bistveno raje kupujejo domaco hrano kot tujo. Dokaz zato so razne afere, kjer so dobavitelji zelenjave/sadja lagali da gre za izdelke iz Slovenije, ceprav niso bili. Za obratne primere se nisem slisal.

Seveda bi se pizdil, öe si plaöal 3x toliko, nakoncu pa je ta zaslu#ek pobral trgovec.
Voljeno telo ogledalo volilnega telesa.

hammock ::

Master_Yoda je izjavil:

Spanski paradiznik: 1.5 EUR/Kg
Slovenski paradiznik: 3 EUR+/Kg

Vsebina moje denarnice odloca ...

Pravilno razmisljas. Vprasanje je, zakaj cena ni obratna? Pri fer ceni transporta bi morala biti.

hamez66 ::

Ker je v Sloveniji višja cena delovne sile.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: dope1337 ()

Smurf ::

Jaz osebno kupujem tiste za 3€ ker so bistveno boljsi od tistih za 1.5€. Ne velja nujno za vse izdelke, ampak recimo pri paradiznikih se kar pozna.

fikus_ ::

Denar je sveta vladar. In če je možnost zaslužka, bodo prodajali v trgovinah npr. grozdje iz J Afrike/Amerike. V trgovinah SLO grozdja nisem videl (res pa je, da nisem reden kupec).

feryz ::

Mislim, kakšne butaste teme?
Zakaj vlačijo hrano (ali karkoli) čez pol sveta? Ker imajo od tega denar. To je vse. Dokler nekdo to kupi, bo nekdo to prodal.
Vi pa iščete neke višje cilje v vsem tem? Pustite kitajski česen parkrat zgniti, pa bo počasi izginil iz polic.

Jaz kupujem samo še bio eko mleko. Pa ne zato, ker bi bilo kakorkoli drugačno od ostalih (razen cene), ampak zato, ker bodo mogoče trgovci mislili, da je potrošnikom mar. In malo gledali na kvaliteto.

Smrekar1 ::

hammock je izjavil:


Iz tega lahko sklepam samo eno: Transport hrane je prepoceni.


Iz tega lahko sklepam samo eno: Nisi pristaš prostega trga.

Od izuma standardnega kontejnerja dalje je prevoz tako poceni, da sploh ni več faktor. Praktično vseeno je kje je nekaj narejeno, na končno ceno to nima nobenega vpliva.

Nižja hranilna vrednost, več propadle hrane in stroški prometa so v to že všteti (!). Nobenega ekonomskega razloga ni, da bi bila hrana dražja.

Obstajajo seveda okoljski razlogi (ekologija prometa je slabo obdavčena) in politični razlogi (samooskrba z najnujnejšimi živili je strateško zaželena), ki jih ni prezreti. Kljub temu je trditev Transport hrane je prepoceni zgrešena približno tako kot Proizvodnja hrane zaradi mehanizacije potrebuje premalo kmetov. Skrb tu so praviloma izgubljena delovna mesta. Podražitev transporta da bo manj trgovine s hrano je logična približno toliko kot je logična prepoved kmetijske mehanizacije, da bomo krompir še vedno okopavali na roke, namesto da bi bili brezposelni.

3p ::

Cene transporta že vključujejo popuste za transport. Dizel je večinoma poceni, zaradi prevoznikov. Kerozin je neobdavčen. Cestno infrastrukturo gradimo z javnim denarjem. Okoljska škoda, ki jo prevažanje povzroča, ni vključena nikjer (plačali jo bojo zanamci).

Španske in italijanske farme so v primerjavi z našimi dobro "optimizirane". Boljša klima. Velike količine. Delovna sila iz Afrike.

bobi_palčka ::

hammock je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Spanski paradiznik: 1.5 EUR/Kg
Slovenski paradiznik: 3 EUR+/Kg

Vsebina moje denarnice odloca ...

Pravilno razmisljas. Vprasanje je, zakaj cena ni obratna? Pri fer ceni transporta bi morala biti.


Verjetno je slaba primerjava. Važen je način gojenja. Španski paradižnik verjetno ne vidi veliko zemlje. Že okus je drugačen, pa po dveh mesecih v hladilniku je španski še vedno čvrst.

----
Zakaj transport čez pol sveta? Zaradi večjih marž trgovcev. Absurdno je, da se uvaža meso iz Poljske, naše pa izvaža na zahod.

feryz ::

3p je izjavil:

Cene transporta že vključujejo popuste za transport. Dizel je večinoma poceni, zaradi prevoznikov. Kerozin je neobdavčen. Cestno infrastrukturo gradimo z javnim denarjem. Okoljska škoda, ki jo prevažanje povzroča, ni vključena nikjer (plačali jo bojo zanamci).
Niti ni cilj, da vključiš plačevanje okoljske škode.
Trenutno smo v fazi kolektivnega vzbujanja krivde. Procent vzbujenja je še malo nizek. Ko bo v okolju dovolj tega, bodo davki na to dobesedno ponoreli.

LeQuack ::

Nafta je prepoceni, to je glavni problem.
Quack !

Machete ::

Men tudi to zelo žalosti in moti. Dejansko vidim ljudi okoli sebe, domače sadje jim popada na tla in zgnije. Krasna jabolka, slive, grozde sedaj dozoreva. Za malico si pa raje kupijo pakirano grozdje iz Čila in kivi od bogvekje :'(
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S10+

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: hamez66 ()

feryz ::

Kje pa to gledaš? Na Slovenski ne raste ravno veliko. Na Gosposvetski takisto ne.

Machete ::

Drži, gledam tam kjer raste.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S10+

WhiteAngel ::

Master_Yoda je izjavil:

Spanski paradiznik: 1.5 EUR/Kg
Slovenski paradiznik: 3 EUR+/Kg

Vsebina moje denarnice odloca ...


Lušt je vreden vsakega centa. Poleg tega, da je španski brez okusa, ga po treh dneh še pol preč vržem, ker postane napol zgnit.

hammock ::

feryz je izjavil:

Mislim, kakšne butaste teme?
Zakaj vlačijo hrano (ali karkoli) čez pol sveta? Ker imajo od tega denar. To je vse. Dokler nekdo to kupi, bo nekdo to prodal.
Vi pa iščete neke višje cilje v vsem tem? Pustite kitajski česen parkrat zgniti, pa bo počasi izginil iz polic.

Jaz kupujem samo še bio eko mleko. Pa ne zato, ker bi bilo kakorkoli drugačno od ostalih (razen cene), ampak zato, ker bodo mogoče trgovci mislili, da je potrošnikom mar. In malo gledali na kvaliteto.

Mislim, kaksen butast uporabnik, da ne zna brati med vrsticami.

Vprasanje je kaj je narobe, da se to splaca. Ker se ne bi smelo.

tikitoki ::

T743 je izjavil:

Hja saj vse trgovanje sloni na transportu...
Glede španskega ali luštovega paradižnika pa mislim, da naš ni brez veze dražji, jaz ga naprimer raje pridelam sam, ker se tako tudi luštov lahko skrije.


Zakaj opravicujes ceno lustovega paradiznika, ce v isti sapi priznas, da je zanic in neprimerljiv z dobrim domacim paradiznikom?

Cruz ::

tikitoki je izjavil:

T743 je izjavil:

Hja saj vse trgovanje sloni na transportu...
Glede španskega ali luštovega paradižnika pa mislim, da naš ni brez veze dražji, jaz ga naprimer raje pridelam sam, ker se tako tudi luštov lahko skrije.


Zakaj opravicujes ceno lustovega paradiznika, ce v isti sapi priznas, da je zanic in neprimerljiv z dobrim domacim paradiznikom?
Ker je vsaj približek domačega. Španski so vodni baloni.

hammock ::

3p je izjavil:

Cene transporta že vključujejo popuste za transport. Dizel je večinoma poceni, zaradi prevoznikov. Kerozin je neobdavčen. Cestno infrastrukturo gradimo z javnim denarjem. Okoljska škoda, ki jo prevažanje povzroča, ni vključena nikjer (plačali jo bojo zanamci).

To je IMO glavni razlog za 'poceni paradajz iz Spanije'. V resnici ni poceni, samo preplacamo ga drugace. Ali pa ga bodo nasi zanamci.

Jejte lokalno, ce si lahko privoscite.

tikitoki ::

1

Cruz je izjavil:

tikitoki je izjavil:

T743 je izjavil:

Hja saj vse trgovanje sloni na transportu...
Glede španskega ali luštovega paradižnika pa mislim, da naš ni brez veze dražji, jaz ga naprimer raje pridelam sam, ker se tako tudi luštov lahko skrije.


Zakaj opravicujes ceno lustovega paradiznika, ce v isti sapi priznas, da je zanic in neprimerljiv z dobrim domacim paradiznikom?
Ker je vsaj približek domačega. Španski so vodni baloni.


Niti slucajno ni priblizek domacega paradiznika. Je pa malenkost manj zanic, k najcenejsi spanski paradiznik, ki ga trzijo pri nas.

V vsakem primeru pa so 3 evri za kilo paradiznika oderuska cena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

feryz ::

Ker se ne bi smelo splačati zakaj točno? Banano se sme, paradajza pa ne?
Splača se zato, ker hočete/hočemo jesti banane, piti kavo, grickati čokolado...
V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.

link_up ::

feryz je izjavil:


V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.


Cesa ni v izobilju? A paradajz je native Nizozemski? Danes se lahko prideluje banane v kleti, tako da tako misljenje je zgolj dinozaver...
In and Out

hammock ::

feryz je izjavil:

Ker se ne bi smelo splačati zakaj točno? Banano se sme, paradajza pa ne?
Splača se zato, ker hočete/hočemo jesti banane, piti kavo, grickati čokolado...
V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.

Ja, eno so stvari ki tu ne rastejo, te je seveda treba uvoziti. Vecina pa jih.

V resnici ni razloga da jemo Poljsko svinjino. Panamske banane pa, ker te ne rastejo v Prekmurju.

Vse kar trdim je, da je transport prevec subvencioniran. Kilogram banan iz Paname ne more stati evro, to je absurd.

feryz ::

Očitno tebi ni treba transporta plačati. Jaz ga moram dnevno. In ti povem, da ni niti poceni, niti subvencioniran.
Pri ogromno izdelkih že presega vrednost izdelka ali produkta. Če je to zate poceni ali subvencionirano, potem pa ok.

tikitoki ::

link_up je izjavil:

feryz je izjavil:


V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.


Cesa ni v izobilju? A paradajz je native Nizozemski? Danes se lahko prideluje banane v kleti, tako da tako misljenje je zgolj dinozaver...


Tvoje umske sposobnosti so na novoju dinozavra, drugace nebi govoril o gojenju banan v kleti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

hamez66 ::

tikitoki je izjavil:

link_up je izjavil:

feryz je izjavil:


V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.


Cesa ni v izobilju? A paradajz je native Nizozemski? Danes se lahko prideluje banane v kleti, tako da tako misljenje je zgolj dinozaver...


Tvoje umske sposobnosti so na novoju dinozavra, drugace nebi govoril o gojenju banan v kleti.


Napisal je "se lahko", kar je tudi resnica. Ni pa posebej ekonomično.

nekikr ::

se kar trdim je, da je transport prevec subvencioniran. Kilogram banan iz Paname ne more stati evro, to je absurd
.
Naženemo tudi turiste z Bleda? Konec koncev tja pridejo s subvencioniranimi letalskimi kartami?

3p ::

nekikr je izjavil:

se kar trdim je, da je transport prevec subvencioniran. Kilogram banan iz Paname ne more stati evro, to je absurd
.
Naženemo tudi turiste z Bleda? Konec koncev tja pridejo s subvencioniranimi letalskimi kartami?


Ni potrebno. Le "subvencionirati" morda več ni potrebno letalskega prometa. Turistov bo še vedno dovolj.

feryz ::

Kaj če bi vi, fantički, malo obrnili ploščo? In začeli govoriti o samozadostnosti?
Potem vam bo takoj jasno, zakaj je česen iz vseh vetrov, ne le iz sosednje njive.
Že Slovenija porabi mnogo več, kot je v vašem hladilniku. Koliko je treba hrane za živelj v Evropi ali širše, pa si verjetno niti predstavljati ne znate.

tikitoki ::

hamez66 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

link_up je izjavil:

feryz je izjavil:


V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.


Cesa ni v izobilju? A paradajz je native Nizozemski? Danes se lahko prideluje banane v kleti, tako da tako misljenje je zgolj dinozaver...


Tvoje umske sposobnosti so na novoju dinozavra, drugace nebi govoril o gojenju banan v kleti.


Napisal je "se lahko", kar je tudi resnica. Ni pa posebej ekonomično.


OP zacne temo o nesmiselnosti transporta hrane, ker se mu zdi ekolosko nesprejemljivo. Nekdo pa zacne bluziti o dinozavrski mentaliteti ljudi, ki ne dojamejo, da bi se dalo gojiti banane v kleti. Razen, ce se ti zdi to primerna alternativa za manj potratno prihodnost?

Unilseptij ::

Smrekar1 je izjavil:

hammock je izjavil:


Iz tega lahko sklepam samo eno: Transport hrane je prepoceni.


Iz tega lahko sklepam samo eno: Nisi pristaš prostega trga.

Od izuma standardnega kontejnerja dalje je prevoz tako poceni, da sploh ni več faktor. Praktično vseeno je kje je nekaj narejeno, na končno ceno to nima nobenega vpliva.

Nižja hranilna vrednost, več propadle hrane in stroški prometa so v to že všteti (!). Nobenega ekonomskega razloga ni, da bi bila hrana dražja.

Obstajajo seveda okoljski razlogi (ekologija prometa je slabo obdavčena) in politični razlogi (samooskrba z najnujnejšimi živili je strateško zaželena), ki jih ni prezreti. Kljub temu je trditev Transport hrane je prepoceni zgrešena približno tako kot Proizvodnja hrane zaradi mehanizacije potrebuje premalo kmetov. Skrb tu so praviloma izgubljena delovna mesta. Podražitev transporta da bo manj trgovine s hrano je logična približno toliko kot je logična prepoved kmetijske mehanizacije, da bomo krompir še vedno okopavali na roke, namesto da bi bili brezposelni.


Mislim, da to ni res. Transport v splosnem je prepoceni, ker cene ne vkljucujejo skode okolju (govorim o celotni verigi panog, ki omogocajo ucinkovit transport). "Trg" na ta nacin (kot prakticno pri skoraj vsaki dejavnosti, ki je prepuscena prostemu trgu) parazitira na zaziranju in unicevanju okolja, potrosniki pa na to pristajamo, ker se pac unicuje okolje nekje na Kitajskem ali na morju ali kjerkoli drugje, samo da ne na nasem dvoriscu, hkrati pa se prihranimo, ker je roba cenejsa. Zato nekateri ze pravijo, da je edini nacin, kako prepreciti popolno unicenje nasega naravnega okolja v naslednjih 100 (ali tam nekje) letih, opustitev kapitalisticnega modela.

Pac-Man ::

bobi_palčka je izjavil:

Važen je način gojenja. Španski paradižnik verjetno ne vidi veliko zemlje.


Si upam trditi, da več kot Lušt, ki ga gojijo skoraj hidroponsko. Morda kak nizozemski.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

gruntfürmich ::

fantje, malo preveč fantazirate o vsem skupaj.
španci, italjani, francozi... imajo toliko obdelovalne zemlje da je joj. in klimo da lahko uspeva vso leto. zato ne potrebujejo ne rastlinjakov ne vode, kar lepo na zemljo vržejo in raste.
isto v argentini govedo.
malo preveč smo navajeni tega debilnega slovenskega podnebja, in ne znamo razmišljati da 200km južno ni več takšnih zim...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

3p ::

Je pa treba priznati 2 reči. Kot piše feryz, Slovenija niti slučajno ni prehransko samozadostna. Mogoče imamo dovolj svojega vina. :)

Če začnemo obračunavati še skrite* stroške pridelave/izdelave in prevoza, bo marsikdo na zahodu zgrožen ugotovil, da standard nekako caplja na mestu, le na račun poceni pridelave, nekje na drugem koncu sveta, in poceni prevoza.

(*) "nekoč se bo nekdo ukvarjal s tem sranjem, ko bo nujno potrebno, če bo potrebno, pa upam, da ne bom jaz, ali moji froci (ker bojo živeli na Marsu)"

maco-maco ::

ne potrebujejo ne rastlinjakov ne vode
ITAK


Costa del Polythene
Kaj?

3p ::

maco-maco je izjavil:

ne potrebujejo ne rastlinjakov ne vode
ITAK


Costa del Polythene


Hehe, sem ravno iskal primeren zorni kot, da ga objavim, pa si me prehitel.

Potrebujejo jih, da imajo pridelek trikrat letno.

hamez66 ::

tikitoki je izjavil:

hamez66 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

link_up je izjavil:

feryz je izjavil:


V Evropi tega ni v izobilju. In če eno stvar vlačiš čez pol sveta, bi bilo malo licemersko, da druge ne bi smel.


Cesa ni v izobilju? A paradajz je native Nizozemski? Danes se lahko prideluje banane v kleti, tako da tako misljenje je zgolj dinozaver...


Tvoje umske sposobnosti so na novoju dinozavra, drugace nebi govoril o gojenju banan v kleti.


Napisal je "se lahko", kar je tudi resnica. Ni pa posebej ekonomično.


OP zacne temo o nesmiselnosti transporta hrane, ker se mu zdi ekolosko nesprejemljivo. Nekdo pa zacne bluziti o dinozavrski mentaliteti ljudi, ki ne dojamejo, da bi se dalo gojiti banane v kleti. Razen, ce se ti zdi to primerna alternativa za manj potratno prihodnost?



Tip je pač hotel nekaj povedat, ti pa nisi bil niti toliko strpen, da bi poskusil razumet, kaj je napisal, ampak si napadel njegove umske sposobnosti, čeprav so v resnici vprašljive tvoje.

Jaz sem te pa samo opozoril na ta offtopic. Drži se teme, banan, pridelovanja v Evropi in tako naprej, svojih omejenih umskih sposobnosti pa ne pripisuj drugim.

Daleč od tega , da bi bilo to prvič ali edinkrat. Gre za ponavljajoč vzorec, ko ti nečesa ne razumeš oz. nočeš razumet drugačnih pogledov in potem za svoj manjko kriviš drugo stran. Jasno je, da je razlika med tem, kar nekdo misli, med tem, kar nekdo napiše in med tem, kaj tisti na drugi strani razume.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

val46 ::

Priznam, nisem bral cele teme in vseh postov, ker preprosto nimam časa...ampak, rad bi vseeno nekaj dodal. Za OP bi morda bilo najboljše, da se vrne cajt iz bivše Jugoslavije, ko si v trgovini imel na izbiro eno vrsto kruha, eno vrsto mleka, eno vrsto kogarkoli...ker pač ostalega ni bilo. Kaj bi pa takrat komentiral? Bodi vesel da je tako kot je in da je kupec tisti, ki izbira, kaj bo kupil in za kaj bo porabil svoj težko prislužen denar. Sej te noben ne sili, da kupiš česnik iz Kitajske ali paradižnik iz Španije. Sem prepričan, da imajo tudi slovenskega. Če je to res slovenski, je pa druga stran. Kar se pa mesa tiče...slovenija je tolk majhna in ima tako majhno zaledje goveda in svinjine, da bi jo sam en mercator lahko celo prodal. Zato pa vsi uvažajo iz posljske, latvije, in ja, tudi argentine. Kar se pa te slednje tiče, najbrž nisi neki gurman, ampak argentinski steak oz.argentinski angus je en najbolj cenjenih kosov goveda na svetu, tako da, tista tvoja primerjava z slovenskim ali avstrijskim govedom je kar neki. Morda dobiš dobro govedo, če kupiš direkt od kakega kmeta, ki ga poznaš, vse ostalo, kar je po trgovinah in tudi če piše da je slovenski proizvod, je pa pridelano na raznih farmah, iz katerih govedo je travnik in pašnik videlo samo "na sliki". Toliko od mene.

Master_Yoda ::

WhiteAngel je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Spanski paradiznik: 1.5 EUR/Kg
Slovenski paradiznik: 3 EUR+/Kg

Vsebina moje denarnice odloca ...


Lušt je vreden vsakega centa. Poleg tega, da je španski brez okusa, ga po treh dneh še pol preč vržem, ker postane napol zgnit.



Lust mi je bil boljsi po okusu tisto leto oz. dve ko so ga zaceli prodajati, sedaj pa je podobna zalost - mogoce je kakih 5-10% boljsi okus od spanskega/nizozemskega, ampak za 100% cene vec pa ni.
Dovie'andi se tovya sagain.

-valvoline- ::

Kmalu ne bo nic slovenskega po stacunah, vsak dan je manj folka k bi se ukvaejal z kmetijstvom ter zivinorejo, noben vec noce delat. Povprecen kmet v eu je star cez 55 let v slovenistanu je se slabse. Politika fajn se mam v js/ju nic ne delam sem drzavni parazit bo pocas pokopala eu, sploh pa vzhodne bananistanske komunajzarske vukojebine kot je slo.

Reycis ::

Opisano je samo del veliko večjega problema, ki se bo rešil, ko bo čas za to. Je pa trenutna situacija za nas (zahodnjake) zelo dobra, tako kot bo tudi končni rezultat vse kolobocije, ki se bo eventuelno odvila. Zato ne se sekirat in uživaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Reycis ()

zk_eu ::

Smurf je izjavil:

pegasus je izjavil:

Pozabil si, da je pri sosedu trava vedno bolj zelena kot domača. Torej je vse tuje boljše kot domače. Zakaj torej kupovat domače?

To je še ena miselnost, ki se bo morala spremeniti. Postopno dvigovanje cen transporta bi bil kar primeren korak, se strinjam.

No ja, meni se zdi da v povprecju slovenci bistveno raje kupujejo domaco hrano kot tujo. Dokaz zato so razne afere, kjer so dobavitelji zelenjave/sadja lagali da gre za izdelke iz Slovenije, ceprav niso bili. Za obratne primere se nisem slisal.


Ne, povprečen Slovenec bo raje kupil dober avto, mu privoščil taboljše olje, vase bo pa raje metal smeti.

Zapomnite si nekaj. Na hrani se ne varčuje. Ne velja pa kot je nekdo napisal, da je dražje vedno boljše.

Da še jaz pokomentiram Lušt. Postal je enako zanič, kot vsak paradižnik v trgovini.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

sreda ::

sporni so tudi transportni hladilniki
Transport refrigeration units can emit up to 29 times more potentially carcinogenic particulate matter and six times more NOx than far larger, modern diesel truck engines, and up to 165 times as much particulate matter and 93 times as much NOx as the latest diesel cars.
vir:https://www.commercialfleet.org/news/la...

Spxy ::

Mogoče pa slovenski pridelovalci precenjujejo svoje izdelke.. se mi zdi precej za lase privlečeno da lahko španci pridelujejo paradižnik pol ceneje kot lokalci.. Bo treba cene spustit. Še boljše pa seveda lopato pa motiko v roke pa zase posadit ;)
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14813297 (7535) otago
»

Navpične kmetije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15315052 (4323) next3steps
»

Domača zelenjava

Oddelek: Loža
405761 (4040) energetik
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33744906 (38220) Invictus
»

vsakdanje podražitve (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10914524 (12051) DexterBoy

Več podobnih tem